Hír archívum: 2004. november

Más hónap

Kizsebeli a gyerekeket a TeveClub

2004.11.30.

A TeveClub devizája a datolya: hét darabot egy nyolcszáz forint+áfa árú sms-ért szerezhetünk. A szájt főszerkesztője arra hívja fel a méltatlankodó szülők figyelmét, hogy a 90-es számokat bármely telefonról le lehet tiltani. A jogász szerint a szájt etikailag és jogilag is kifogásolható.

Elfogadják a faxon kötött szerződést is

2004.11.30.

A parlamenti frakciók támogatták hétfőn az Országgyűlésben azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely írásban létrejött szerződésként ismerné el a telefax útján megkötött dokumentumokat is.

Itthon is működnek a mediátor irodák

2004.11.30.

Beváltak a közvetítők - a szakemberek szerint Magyarországon is működik a mediátori rendszer. A mediátorok a bírósági tárgyalások helyett közvetítenek a vitázó felek között. A rendszer bevezetését 2002 végén azért rendelte el az országgyűlés, hogy csökkentse az átlagosan 7-8 évig tartó bírósági ügyek számát.

Törvénysértő népszavazás Esztergomban

2004.11.30.

Törvénysértően rendelte el a népszavazást november 9-én az esztergomi önkormányzat, derül ki a megyei választási bizottság leveléből, amely a Népszabadság birtokába került.

Munkaidő-szervezés az OÉT előtt

2004.11.30.

Magyarország nem lehet partner a munkaidő szervezésre vonatkozó irányelv olyan módosításában, amely a jelenleginél kedvezőtlenebb a munkavállalóknak.

Bóly lenne az első teljesen megfigyelt város

2004.11.30.

Az egész várost figyelő kamerarendszer kiépítését tervezi Bóly városa, annak ellenére, hogy a kisvárosban minimális a bűncselekmények száma. Ha kiépül a térfigyelő rendszer a négyezer fős település lenne az első, amelynek jelentős részét kamerák pásztázzák.

Magyarország először 2010-2011-ben lehet EU-elnök

2004.11.29.

Belgium és Spanyolország lehet Magyarország társa a 2007 utáni harmadik ciklusban sorra kerülő 18 hónapos csoportos elnökségben.

Mádl visszadobta a módosított jegybanktörvényt

2004.11.29.

A köztársasági elnök szerint a törvény ellentétes hivatalosan deklarált céljával. Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a törvény lehetőséget teremtene a monetáris tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére.

A rektorok rábólintottak a felsőoktatási reformra

2004.11.29.

A rektorok többsége is támogatja az új felsőoktatási törvény tervezetét - derül ki az Oktatási Minisztérium közleményéből.

A miniszterelnök és a legfőbb bíró is tagja lett a Szent Korona Testületnek

2004.11.29.

A Köztársasági Elnöki Hivatalban tartott ülésen Gyurcsány Ferenc az Országház látogatásához igénybe vehető utazási kedvezmény újabb egy évre szóló meghosszabbítása helyett átfogó, hosszú távra szóló szabályozást javasolt.

Ausztráliában megkezdődött a Kazaa elleni per

2004.11.29.

A legnagyobb lemezkiadókat képviselő jogász szerint "a Kazaa eddig még sosem látott méretű szerzői jogi kalózkodás motorja". A Sharman Networks állítása szerint nem tehető felelőssé a jogsértésekért, mivel nem ellenőrizheti, a felhasználók milyen fájlokat osztanak meg a hálózaton.

Törvény a pénzmosás megakadályozásáról

2004.11.29.

Magyarország 2001. júliusában felkerült az OECD mellett működő Pénzmosás Ellenes Akciócsoport (FATF) pénzmosási szempontból nem együttműködő országok és területek "fekete listájára". Ez a tény, illetve a 2001. szeptember 11-i tragikus események sürgős és azonnali törvényalkotási feladat elé állították a magyar törvényhozást.

Semmibe veszik a gyerekek jogait a britek

2004.11.29.

Az indokolatlanul nagy számban bebörtönzött fiatalok miatt bírálta az ENSZ egyik szakértője Nagy-Britanniát. Egy civil szervezet jelentése szerint az ország alig tesz valamit, hogy a gyerekeket kevesebb sérelem érje, nem lépnek fel a gyerekverések ellen sem.

Internet adósok adatbázisa, újabb feketelista?

2004.11.28.

Ezúttal az Internetszolgáltatók által indult el a kezdeményezés melynek célja az internetes előfizetői kör, megszűrése az inkorrekt és előfizetői díjakat nem fizető ügyfelek nyilvántartásba vétele.

Csődeljárásban Magyarországon az élen

2004.11.27.

Elkészült az új csődtörvény tervezete. Az új rendszerben a cégvezetők saját vagyonukkal is felelnek az elszámolásig esetleg köddé váló vagyonelemekért, s felelősségre vonhatók lesznek a csődeljárás idejében való kezdeményezésének elmulasztásáért is.

Emberi jogi dokumentumfilm - fesztivál Budapesten

2004.11.27.

A kultúrák és az emberek közötti megértés előmozdítása a célja a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak, amely csütörtökön kezdődik a budapesti Toldi moziban; a megnyitón Göncz Árpád volt köztársasági elnök mond köszöntőt.

Az OVB elutasította a kormány elleni panaszokat

2004.11.27.

A kormány népszavazásokkal kapcsolatos tevékenységét kifogásolta több magánszemély és szervezet az Országos Választási Bizottságnál (OVB), az azonban pénteki ülésén elutasította a panaszokat, és közleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet a választási törvények maradéktalan betartására.

Felfüggesztették állásukból a korrupt rendőröket

2004.11.27.

Megvesztegetett közlekedési rendőröket értek tetten Budapesten, a főkapitány felfüggesztette őket beosztásukból. A három rendőr 30 ezer forintért eltekintett volna egy szabálysértő autós megbüntetésétől.

Az Alkotmánybíróság 2004. november 29-30-i teljes ülésének napirendje

2004.11.27.

Az Alkotmánybíróság folytatja a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek a 30 napos lemondási időt megjelölő rendelkezését kifogásoló indítvány tárgyalását.

Egy hónapon belül eldől, kell-e a Microsoftnak Media Player nélküli Windowst készítenie

2004.11.26.

Bo Vesterdorf, az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának elnöke várhatóan egy hónapon belül kihirdeti, hogy felfüggeszti-e a Microsoftra kirótt kötelezettségeket arra az időre, amíg a fellebbviteli folyamat tart. Ez több évet is igénybe vehet.

Draskovics szerint nincs eva-ügy

2004.11.26.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) csak a magyar sajtóban folyik polémia, az Európai Unió illetékes áfa-bizottságában nincs "eva-ügy" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a parlament integrációs bizottságának ülésén.

Karácsonyra eldől a Microsoft sorsa az EU-perben

2004.11.26.

Az EU bírája, aki döntést fog hozni azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft-nak át kell-e formálnia üzleti gyakorlatait, továbbra is számításba fogja venni a perből már visszalépett Novell és egy neves ipari technológiai csoport érveit - a Microsoft által kötött peren kívüli megállapodások dacára.

A jegybanktörvényről tárgyalt az államfő és a pénzügyminiszter

2004.11.26.

A jegybanktörvény módosítása eleget tesz az alkotmány előírásainak, és összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségével. Ezt Draskovics Tibor pénzügyminiszter jelentette ki, miután fogadta őt Mádl Ferenc köztársasági elnök, akivel a jegybanktörvény módosításáról egyeztetett.

Körbeszámlázók nyomában

2004.11.26.

Eddig 75 ezer uniós adószámot váltottak ki Magyarországon, ám ezeknek csak egyharmadára érkezett érdeklődés külföldről – jelentette ki Király László György, az APEH elnöke az Axel Springer által rendezett szakmai tanácskozáson.

Kiosztották a Nagy Testvér díjakat

2004.11.26.

Nehéz helyzetbe került az adatvédelmi biztos: olyan díjat "nyert el", amely ellen hivatalból kell harcolnia. Néhány nyilatkozata miatt ugyanis Péterfalvi Attila lett a Nagy Testvér-díj közönségdíjasa, amellyel a magánszféra megsértőit szokták figyelmeztetni.

Az adatvédelmi törvény módosítása

2004.11.25.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétette a jogszabály módosításának tervezetét. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket 2004. december 3-ig várják a koltaie@im.hu e-mail címre.

Műhibaper: kórházak mehetnek csődbe

2004.11.25.

Több kórház csődbe kerülhet a műhibaperekben megítélt kártérítések miatt. Egy fővárosi kórháznak az idén több mint 100 milliót kellene kifizetnie.

Függetlenségük védelmében sztrájkolnak az olasz bírák

2004.11.25.

Egynapos sztrájkot tartanak szerdán az olaszországi bírák és ügyészek, tiltakozásul a Silvio Berlusconi vezette kormány tervezett igazságszolgáltatási reformja ellen.

Az ingyenes dalletöltés tényleg bevételkiesést jelent?

2004.11.25.

Az online dalcsere elleni egyik fő érv (avagy sirám, attól függően, melyik oldalról nézzük) az, hogy a zenéket ingyen letöltögetők miatt rengeteg bevételtől esnek el a kiadók. Vajon ez tényleg így van?

APEH: 620 milliós bírság a mulasztóknak

2004.11.25.

Az adóhatóság felé teljesítendő kifizetői és munkáltatói adatszolgáltatást idén 90 ezer erre kötelezett adóalany késve, hibásan nyújtott be, ezért az APEH száz millió Ft mulasztási bírságot rótt ki rájuk.

NoSoftwarePatents.com felhívása az EU Tanácsához

2004.11.24.

A hét második felében, november 25-én és 26-án az EU Versenyképességi Tanácsa összeül, és megkísérli hivatalosan elfogadni a javasolt „irányelvet a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról”, melyet a gyakran "szoftverszabadalmi irányelvnek" is neveznek. Május 18-án a Tanács politikai megegyezésre jutott a törvénytervezetről, de nem hozott hivatalos döntést az elfogadásáról.

Bajban az internetes szerencsejátékosok

2004.11.23.

A Szerencsejáték Felügyelet 500 ezer forintos bírsággal sújtotta a Provimar Kft.-t, amely az angliai Sportingbet nevű, adómntes nyereményeket kínáló internetes szerencsejáték óriáscégnek foglal le rendszeresen reklámfelületeket. A kft. az unió belső piaci bizottságához fordult az eljárás miatt.

Hivatalba lépett az új Bizottság

2004.11.23.

Hétfőn hivatalba lépett a José Manuel Barroso vezette Bizottság, miután a múlt héten az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel támogatta a testületet.

Megszavazták a jegybanktörvényt

2004.11.23.

Az Országgyűlés hétfőn este elsöprő többséggel megszavazta az elmúlt időszakban sokat vitatott jegybanktörvény módosítását. A törvénymódosításra 195 igen, négy nem szavazat volt.

Korrupcióval vádolják a szegedi bírót

2004.11.23.

Ügyvédi bosszúhadjáratot sejtenek annak az ügynek a hátterében, melyben két asszony korrupcióval vádol egy szegedi bírót - tudta meg a HavariaPress. Egy állítólag megtörtént zsarolás miatt folytat nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal.

Megbukni látszik a nyugaton is csodált adatvédelmi törvény

2004.11.22.

A magyar adatvédelmi törvénynek állítólag Európa nyugati felén is a csodájára jártak. A Közép Európai Egyetem által szervezett konferencián azonban kiderült a jelek szerint megint sikerült megmutatnunk milyen az, amikor csinálunk valamit, ami papíron tökéletes.

Rektorok előtt a felsőoktatási törvény

2004.11.22.

Az egyetemek és a főiskolák különleges jogállású költségvetési intézményekként működnének a jövőben. Azaz hitelt vehetnének föl vagy vállalkozói számlát nyithatnának. Egyebek mellett ezt tartalmazza az új felsőoktatási törvény tervezetének legfrissebb változata.

Nem lesz törvény a német menedzserbérekről

2004.11.22.

Gerhard Schröder kancellár a Financial Times Deutschland értesülése szerint leállította annak a törvénynek az előkészítését, amely az egyes vezetők javadalmazásának nyilvánosságra hozatalára kötelezte volna a 30 legnagyobb német tőzsdei céget.

Konferenciasorozat az EU belső piaci szabályozásáról

2004.11.22.

Belső Piaci Hét címmel az Európai Unió belső piaci szabályozásáról rendez konferencia sorozatot Budapesten november 22-26. között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint az Európai Bizottság Technikai Segítségnyújtó és Információcsere Hivatala (TAIEX).

Példás büntetést rótt ki a bíróság két állatkínzóra

2004.11.22.

Első fokon letöltendő börtön-, illetve fogházbüntetésre ítélt a Tiszafüredi Városi Bíróság két férfit állatkínzás miatt.

Eljárás a sportfogadási megacég ellen

2004.11.22.

Tiltott szerencsejáték szervezése miatt eljárást kezdeményezett a nemrég a hazai online sportfogadási piacra lépő angol megacég, a Sportingbet ügyében a Szerencsejáték Felügyelet – tudta meg a Világgazdaság.

105 dollárra büntették az orosz vírusírót

2004.11.21.

A hírhedt "29A" bandának egyik tagját bűnösnek találta az orosz bíróság a W32/Stepan és Gastropod vírusok megírásában és terjesztésében, és kiszabott a férfira egy 3000 rubelnyi pénzbírságot - amely egy halvány 105 dolláros összegnek felel meg.

APEH: Jövőre már tízezren vallanak elektronikusan

2004.11.21.

A következő évben az idei 3 ezer helyett a 10 ezer legnagyobb magyar adózó teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeit interneten, elektronikus aláírással hitelesítve. Az úgynevezett eBEV-kör bővítését az adótörvény írja elő.

Draskovics szerint EU-konform az eva

2004.11.21.

A Pénzügyminisztérium szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) nem elfogadhatatlan az Európai Unió számára, ráadásul az EU illetékes bizottsága még nem tárgyalta meg a magyar kormánytól kapott információkat az eváról, így arról álláspontja sem lehet.

Hatmilliós büntetés egyetlen másolatért

2004.11.21.

Hollywood-i stúdiók egyenként beperelnek mindenkit, aki valamelyik internetes filecserélőn filmjeik kalózmásolatát tölti le vagy fel. A fenyegetés egyelőre csak Amerikának szól

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke szerint módosítani kell a kisebbségi joganyagot

2004.11.20.

Heizer Antal elmondta: a tervezet mielőbbi elfogadását indokolja a jelenleg hatályos kisebbségi választójogi szabályozás alkotmányellensége is.

Személyiségi jogi pert vesztett el Újhelyi István

2004.11.20.

Személyiségi jogi pert vesztett el Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben nem jogerősen Újhelyi István; akit 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság.

BSA Magyarország kampánya a szoftvergazdálkodás és szoftvernyilvántartás elterjedéséért

2004.11.19.

A BSA Magyarország folytatja szoftverfelhasználással és szoftvergazdálkodással kapcsolatos felvilágosító tevékenységét.

Nem lesz röntgenes utasvizsgálat Ferihegyen

2004.11.19.

A Londoni repülőtéren a héten adták át az első olyan gépet, amellyel a ruhán is át lehet látni. Ferihegyen nem terveznek üzembe helyezni röntgenes utasátvilágító rendszert.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok

2004.11.19.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000