Hír archívum: 2004. november

Más hónap

Az Alkotmánybíróság 2004. november 22-23-i teljes ülésének napirendje

2004.11.19.

Az Alkotmánybíróság megkezdi a Kormány tagjai, és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek a 30 napos lemondási idő megjelölését előíró rendelkezést kifogásoló indítvány tárgyalását. A vitatott jogszabály szerint a miniszterelnök illetve a Kormány a köztársasági elnök útján az Országgyűlés elnökéhez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról, 30 napos lemondási idő megjelölésével.

Területi különbséget csökkent a kistérségi törvény

2004.11.19.

Az indokolatlan társadalmi és területi különbségek csökkenését várja a kormány a december 1-jén életbe lépő kistérségi törvény hatásától. Jövőre a többcélú kistérségi társulások megalakulásának ösztönzésére és a már megalakultak bővítésére 6,5 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre.

Bizalmatlansági szavazás Kofi Annan ENSZ-főtitkár ellen

2004.11.19.

Az ENSZ állandó személyzete bizalmatlansági szavazásra készül Kofi Annan főtitkár ellen - vált ismeretessé pénteken New Yorkban, a világszervezet székhelyén.

Jóváhagyta az Európai Parlament a Barroso-bizottságot

2004.11.19.

Megszavazták a José Manuel Durao Barroso vezetésével megalakult Európai Bizottságot, tagjai között a magyar Kovács Lászlóval, az Európai Parlament képviselői csütörtökön Strasbourgban.

A bíróság szerint az Országgyűlés nem perelhető

2004.11.19.

Az Országgyűlés nem perelhető, mert nem önálló jogi személy, döntött nem jogerősen a Fővárosi Bíróság annak kapcsán, hogy az MDF-ből elsőként kizárt öt képviselő pert indított Herényi Károly, az Országgyűlés, illetve az Országgyűlés Hivatala ellen.

Megkezdődött a filmletöltők elleni persorozat

2004.11.19.

Az USÁ-ban immáron nem csak a dalokat illegálisan letöltőkre, megosztókra várhat jogi eljárás, hanem a filmeket engedély nélkül, Interneten terjesztők is hamar a bíróságon találhatják magukat.

Jelszó egy Kinder-tojásért

2004.11.18.

Önök szerint hányan adnák oda PC-jük jelszavát egy Kinder-tojásért? - tette fel a kérdés Kevin Mitnick, egykori hacker, ma neves biztonsági szakértő az IDC párizsi konferenciáján. Még őt is kinevették, míg nem közölte a dermesztő számokat: néhány hónappal ezelőtt egy londoni metróállomás előtt kínálgatta édességgel az arra járókat, és hetven százalékuk szó szerint egy falat csokoládéért odaadta komputerének jelszavát.

Mégiscsak tisztességtelen volt a Vodafone

2004.11.18.

Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, melyben a korlátlanul meghirdetett szolgáltatást egyoldalúan - az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva - korlátozza.

Januárban mehet leghamarabb a Vajdaságba az EP tényfeltáró küldöttsége

2004.11.18.

Idén már nem küldi ki az Európai Parlament a magyar képviselők által sürgetett vajdasági tényfeltáró missziót. Az illetékes parlamenti testület vezetője továbbra is lassítja a delegáció összeállítását. A magyar szocialisták vezetője a hét elején szabotázzsal vádolta meg Doris Packot.

Kábítószer-tartalmú italokat talált a rendőrség a közértekben

2004.11.17.

Hónapok óta közértekben és benzikutaknál kapható kábítószer-tartalmú italokat vizsgál a rendőrség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a marihuána hatóanyagát a megengedett érték felett tartalmazza az ital, nem csak a forgalmazó, hanem a fogyasztók is büntetőeljárás elé nézhetnek.

Nincs sorkötelezettség, nincs mit büntetni

2004.11.17.

Módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet, mert a sorkatonaság megszüntetése után a behívót elmulasztókat nem szabad büntetni. Előzetes információk a kormányülésről.

Törvénytelen az állami gondozottak etnikai nyilvántartása

2004.11.17.

A kisebbségi ombudsman után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is megállapította: informális módon sem lehet az állami gondozásba került gyermekek etnikai hovatartozását nyilvántartani.

Mádl aláírta a termékdíj-törvény módosítását

2004.11.17.

Az alkoholmentes italokat gyártó cégek érdekképviseletei alkotmányossági normakontroll kértek az államfőtől, mert szerintük a törvénymódosítás diszkriminatív és piackorlátozó.

Betiltaná a gyerekverést a kormány

2004.11.17.

A kormány módosító indítványt nyújt be a gyerekek testi fenyítésének tiltásáról és a 75 év feletti egyedülálló időskorúak járadékának emeléséről - mondta el Batiz András kormányszóvivő szerdán, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A Centrum Parkoló Kft. tagad és perel

2004.11.17.

A Centrum Parkoló Kft. cáfolja a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójának állítását, hogy törvénytelen kerékbilincselési gyakorlatot folytatna a parkolási társaság, ezért rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentik Varsányi Pétert - tudatta a társaság kedden az MTI-vel.

A Var-Hir szerint jogsértõ a reklámcélú utánfutók elszállítása

2004.11.17.

November 13-án szombaton több médium is beszámolt arról, hogy a Fõvárosi Önkormányzat ezen a héten pénteken a közterületen parkoló reklám célú utánfutókat elszállítatja.

Tiltott lesz az agresszív marketing az EU-ban

2004.11.17.

A jogszabály tiltani fogja az agresszív és félrevezető marketinget, a fogyasztók megtévesztését. Először a nemzeti kormányok fogadják el a javaslat szövegét, majd a törvény az Európai Parlament elé kerül.

A Ponyvaregény írója beperelte a Microsoftot

2004.11.17.

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Roger Avary Kaliforniában beperelte a Microsoft Corporationt. A vád: ellopták az ötletét.

Az internetezők gépén kutakodna az Amerikai Mozgókép Szövetség

2004.11.17.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) tegnap bejelentette, hogy pereket indít olyan internetezők ellen, akik szerzői jogvédett filmeket osztanak meg más felhasználókkal.

A lakosoknak is fizetniük kell a parkolásért

2004.11.17.

Miközben folyik a vita a Centrum Kft. kerékbilincselési gyakorlatának jogosságáról, a főváros ismét azt tervezi, hogy a lakosságot is fizető parkolókba kényszeríti.

Megjelent a hazai kisebbségek utónévjegyzéke

2004.11.17.

Két és félezer név található a kisebbségek utónévjegyzékében, amely a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata gondozásában jelent meg kedden. A választható nevekről a kisebbségi önkormányzatok közgyűlése dönt.

Beiktatták a rendőrség új bűnügyi főigazgatóját

2004.11.17.

Aggasztónak nevezte a gyermekbűnözés mértékét a belügyminiszter, ezért az ORFK új bűnügyi főigazgatójának február közepéig ki kell dolgoznia a jelenség visszaszorításáról szóló koncepciót.

Elfogadhatónak minősítették Kovács Lászlót új biztosi posztjára

2004.11.17.

Szükségesnek mondta Kovács László, az adóügyekért és vámuniós politikáért felelős leendő európai biztos keddi európai parlamenti meghallgatásán azt, hogy az Európai Uniónak mint egységes piacnak jó adó- és vámrendszere legyen.

Még mindig tart az évszázad biztosítási vitája

2004.11.16.

Még mindig nem zárult le a 2001. szeptember 11-i káreseményekhez kapcsolódó jogi küzdelem, amely során a felek azt vitatják, hogy a World Trade Center ikertornyainak ledőlése egy vagy két káreseménynek számít-e. A tét 3,5 milliárd dollár.

Megkezdődött a francia Watergate-per

2004.11.16.

12 egykori rendőrtisztet és politikust állítanak bíróság elé. Azzal vádolják őket, hogy részt vettek a nyolcvanas évek lehallgatási botrányában.

THM-rendelet: jövő héten dönthet a kormány az új jogszabályról

2004.11.16.

A teljes hiteldíjmutatóról (THM) szóló rendelet módosításáról záró szakaszába érkeztek az egyeztetések, így jövő heti ülésén már dönthet a kormány az új jogszabályról. Az idő mindenesetre szorít, hiszen a bankok előzetesen két hónapos felkészülési időt kértek a januári hatálybalépés előtt.

Microsoft: kiterjesztett kártérítési garancia

2004.11.16.

A szoftvervállalat a végfelhasználókat is védi a szellemi tulajdonokkal kapcsolatos jogi követelésektől.

Folytatódik a Postabank-per

2004.11.16.

Ma hallgatja meg a Fővárosi Bíróság Princz Gábort - a 36 milliárd forintos hűtlen kezelés ügyében - adta hírül a Független Hírügynökség.

Nem lesz telefonadó

2004.11.16.

Nem keletkezik bevétel a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében a feladatok ellátásának feltételeként biztosított dolog, szolgáltatás használata, igénybevétele miatt - mondja ki főszabályként az adótörvény, és mivel nem rendelkezik külön a cég-telefonokról, ezek magánhasználata után sem kell adót fizetni.

Jogtalan kerékbilincsek a VII. kerületben

2004.11.16.

Jogtalanul büntet kerékbilinccsel hónapok óta a Centrum Kft. A parkolási társaság október 29-én több mint 70 kerékbilincset rakott fel a VII. kerületben, főként fővárosi tulajdonú utakon.

A kormány segítené az elbocsátott köztisztviselőket

2004.11.16.

Két új foglalkoztatáspolitikai intézmény bevezetését javasolja a kormány az Országgyűlésnek, az erre vonatkozó törvényjavaslatok tárgyalása már megkezdődött. Az egyik javaslat arra irányul, hogy a közszférából elbocsátottak biztonságban tölthessék el azt az egy-három éves időszakot, amely elegendő a nyugdíjazásukig, illetve munkaerőpiaci felkészülésükig.

Lopással vádolják a korábbi Microsoft alkalmazottakat

2004.11.16.

A Microsoft négy korábbi munkatársát vádolják lopással, összeesküvéssel, szélhámossággal és pénzmosással 32 millió dollár értékű Microsoft szoftver eltulajdonítása és újraértékesítése miatt.

Elfogadta a lakásszövetkezeti törvényt az Országgyűlés

2004.11.16.

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a lakásszövetkezetekről szóló jogszabályt.

Az import élelmiszerek kezelését ellenőrzi Magyarországon az EU

2004.11.16.

Az importból származó élelmiszerek hazai ellenőrzését elemzik az Európai Unió szakértői hétfőtől péntekig Magyarországon. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint az ellenőrzés nincs közvetlen összefüggésben a paprika-szennyeződéssel.

Nem hosszabbította meg az iraki katonák mandátumát az Országgyűlés

2004.11.16.

Az Országgyűlés hétfőn elutasította azt a kormányzati javaslatot, amely 2005. március 31-ig meghosszabbította volna az Irakban szolgáló magyar kontingens mandátumát. Az elfogadáshoz kétharmados többségre lett volna szükség.

Görögország csalással jutott be az euróövezetbe

2004.11.16.

Immár mind az Európai Unió, mind az athéni kormány elismeri, hogy Görögország 2001-ben lényegében csalással jutott be az euróövezetbe - azonban az Európai Bizottság szerint itteni tagságát immár nem lehet megkérdőjelezni.

A Novell a WordPerfect miatt pereli a Microsoftot

2004.11.15.

A Novell, korábbi bejelentéséhez híven, pénteken beperelte a Microsoftot, azt állítva, hogy a redmondi cég az 1990-es évek közepén törvénytelen eszközökkel, tisztességtelen piaci magatartással szorította vissza a WordPerfect szövegszerkesztő és a QuattroPro táblázatkezelő piaci részesedését.

Havi 750.000 dollár emailekkel - ítéletre vár a spammerek királya

2004.11.15.

Naponta több mint 10 millió kéretlen reklámlevelet küldött Jeremy Jaynes. A valaha ismertté vált spammerek egyik legsikeresebbike naponta több mint 10 millió e-mailt küldött 16 párhuzamos, nagysebességű bérelt vonaláról.

Termékdíj-ügy - Több lesz a szemét!

2004.11.15.

Nagyobb arányú csomagolóanyag felhasználásra ösztönöz a közelmúltban módosított termékdíj törvény, állítják az érintett italgyártókat tömörítő szakmai szövetségek.

Új lakásszövetkezeti törvény született

2004.11.15.

Megszavazta a parlament az új lakásszövetkezeti törvényt. Körülbelül egymillió ember lakhatását befolyásolja az új jogszabály.

Letartóztattak egy strandon kamerás mobilos felvételeket készítő lesifotóst

2004.11.15.

Ausztráliában letartóztattak egy férfit, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy beépített kamerás mobiltelefonja segítségével titokban fényképeket készített a strandon napozó hölgyekről.

Kirúgták, mert túl kövér, perelni fog

2004.11.15.

Elbocsátottak egy majdnem 200 kilós brit férfit munkahelyéről, mert egyszerűen nem fért be oda.

Nem jelent perének tárgyalásán Bognár György

2004.11.15.

A soproni klubvezetők szerint jogtalanul vett fel tízmillió forintot a klubtól a korábbi válogatott játékos, Bognár György. A Honvéd jelenlegi edzője sérülésre hivatkozva maradt távol az első tárgyalástól, így januárban folytatódik az ügy.

Európában még sokáig nem lesz e-szavazás

2004.11.15.

Az RSA barcelonai konferencián a törvényalkotók meglehetős szkepticizmusról tettek tanúbizonyságot az e-szavazást illetően. A bíztató, hi-tech jóslatok ellenére a politikusok meggyőződése, hogy az internetes voksolásra még sokáig kell várni.

Az igazságügy-miniszter tervei

2004.11.15.

Harcolni nem kíván Draskovics Tiborral, de lobbizni mindenképpen fog az igazságügyi reform folytatásáért - jelentette ki a Figyelőnek adott interjúban az új igazságügy-miniszter, Petrétei József.

Érvénytelen az időközi országgyűlési választás első fordulója Szécsényben és Sopronban

2004.11.15.

Érvénytelen az időközi parlamenti választás a Nógrád megyei Szécsényben, valamint Sopronban és környékén, ezért november 28-án második fordulót kell tartani - közölték az MTI-vel a helyi, illetve a területi választási irodák vezetői vasárnap este.

Kartell-vád a pékek ellen

2004.11.14.

Elutasította annak a 8 péknek a fellebbezését a Somogy Megyei Bíróság, akiket egységes áremelés, vagyis kartellezés miatt büntetett meg a Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forintra.

Jogszabállyal az éjszakai hangoskodás ellen

2004.11.14.

Túl sok az éjszakai hangoskodás a szórakozóhelyek környékén, ezért a nyitvatartási idő korlátozásával akar rendet tenni egy önkormányzati képviselő a fővárosban.

Nem sok esélyt adnak a kettős állampolgárság alternatíváinak

2004.11.14.

Tisztázatlan a kettős állampolgárság kapcsán megszületett európai útlevél és a nemzetpolgárság elképzelése - vélekedik Valki László nemzetközi jogász és Kolláth György alkotmányjogász.

Lebontja a főváros a reklámhordozó utánfutókat

2004.11.14.

Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közlemény szerint a fővárosi önkormányzat végleg kitiltja a reklámhordozó utánfutókat Budapest utcáiról.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000