Hír archívum: 2004. november

Más hónap

A jegybanktörvény változtatására figyel Közép-Európa

2004.11.14.

A parlamentben a képviselők hétfőn döntenek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, ami alapján megjósolható majd a november 22-i végső szavazás kimenetele.

Péterfalvi a BKV-t vizsgálja

2004.11.14.

Vizsgálatot indított az adatvédelmi biztos a BKV adatkezelési gyakorlata kapcsán.

Terjed a börtöndrogozás

2004.11.13.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet vizsgálatai szerint a bent lévő fiatalkorúak húsz-harminc százaléka használt már drogot. A szervezet szerint fontos lenne, hogy ne egymás között adogassák a tűket, mert az gyorsan megnövelheti a HIV és hepatitis C fertőzöttek számát a börtönökben.

Rohammunka várható a törvényhozásban december 5. előtt

2004.11.13.

Még a december 5.- i népszavazás előtt akar törvényt a kettős állampolgárságról a Fidesz és az MSZP is. A két legnagyobb párt elnöke erről a Magyar Állandó Értekezlet tanácskozásán beszélt.

Tíz perces válás már Németországban is?

2004.11.13.

Dánia pozitív példájára hivatkozva a német polgári törvénykönyv reformját előkészítő javaslatok közé bekerült, hogy kölcsönös megegyezéssel történő váláshoz ne legyen szükség bíróra.

Csalók célozták meg az OTP internetes ügyfeleit

2004.11.13.

Az OTP honlapján arra figyelmezteti ügyfeleit, hogy illetéktelen adathalászok e-mailben próbálnak meg hozzájutni a hitelintézet internetbanki ügyfeleinek személyes adataihoz.

A népszavazás előtt megalkotná az új állampolgársági törvényt a két legnagyobb parlamenti párt

2004.11.13.

Befejeződött a Magyar Állandó Értekezlet, amelynek fő témája a decemberi népszavazás és a kormány által szerdán előterjesztett szülőföld-program volt. A határon túli magyar szervezetek a kettős állampolgárság megszavazására buzdító nyilatkozatot fogadtak el. A két legnagyobb parlamenti párt vezetői szerint még a népszavazás előtt ki kellene alakítani a jogszabályi hátteret.

Uniós vita a szolgáltatási irányelvről

2004.11.13.

A belsőpiaci biztosról csak Bolkestein-irányelv névre keresztelt javaslat lehet a következő időszak legfontosabb témája az EU-ban: a törvényjavaslat az európai gazdaság több mint kétharmadát lefedő szolgáltatási szektor teljes liberalizációját célozza.

Jövőre 57 ezer forint a minimálbér

2004.11.13.

Megegyezett pénteki ülésén az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az 53 ezer forintos minimálbér 57 ezer forintra emeléséről, illetve arról, hogy 6 százalék bruttó keresetemelést javasol az ágazati és vállalati bérmegállapodásokhoz.

Az Európai Néppárt támogatja a Barroso-bizottságot

2004.11.13.

Az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciója, a konzervatív, kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt jelezte, támogatni fogja az új Európai Bizottságot, s mivel a másik két fő EP-képviselőcsoport, a szocialisták és a liberálisok szintén hajlanak erre, a José Manuel Duarte Barroso vezette testület joggal bízhat abban, hogy a jövő csütörtöki parlamenti voksoláson megkapja a képviselők többségének támogatását.

Három év még nem, de százezer forintos büntetés már járt spamelésért

2004.11.12.

Év eleje óta keményedni látszik a spam elleni harc Magyarországon: az egyszerre két törvénybe is ütköző kéretlenlevél-küldésért százezer forintos büntetés vagy akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat, továbbá lefoglalhatják a spammelésre használt informatikai eszközöket és bezárhatják a spammer irodáját. A szankciók közül egyelőre csak a pénzbüntetést vették elő kelléktárukból a hatóságok - igaz, azt már többször is.

Betiltották a fejkendő viselését Bajorországban is

2004.11.12.

Az erősen katolikus Bajorországban sem kívánatos a muzulmán fejkendő viselése tanárnők számára az iskolákban. Erről a bajor tartományi parlament döntött csütörtökön. A testületben abszolút többséget élvez a keresztényszociális unió (CSU), a szociáldemokraták és a zöldek a törvény ellen szavaztak.

Európai segítséggel a cigarettacsempészek ellen

2004.11.12.

Magyarország az illegális cigaretta-behozatal visszaszorításáért és az adócsalások elleni küzdelemben fog együttműködni az Európai Csalásellenes Hivatallal - mondta Draskovics Tibor, miután találkozott a szervezet főigazgatójával.

Cukorbeteg jogait sértette a rendőrség

2004.11.12.

A rendőrség veszélyeztette egy cukorbeteg fogva tartott alkotmányos jogát, amikor megtagadta tőle az étkezést - állapította meg egy vizsgálatában Takács Albert. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese jelentésében az is szerepel, hogy a zárka hiányos berendezése miatt a férfinak a kuka tetején kellett ennie.

Litvánia elsőként ratifikálta az EU alkotmányát

2004.11.12.

Az Európai Unió huszonöt tagállama közül elsőként Litvánia ratifikálta csütörtökön az unió új alkotmányát.

Hitelesített elektronikus ügyintézés Ferencvárosban

2004.11.12.

Elérhetővé vált Ferencváros e-önkormányzati honlapja, ahol a lakosok elektronikus úton intézhetik hivatalos ügyeiket, többek között: parkolási engedély igénylését, építmény és telekadó bevallást, adóegyenleg ellenőrzést, gépkocsi kijelentését, 0-ás igazolás igénylését.

MVSZ: Jogi abszurd a kormány javaslata

2004.11.12.

Patrubány Miklós szerint az útlevél állami felségjel, amelyet az országok csakis saját állampolgáraiknak adhatnak, így a külhoni magyar útlevél fogalma teljes jogi abszurdum.

Százmilliót költ spamszűrésre az Axelero

2004.11.11.

Az Axelero évente százmillió forintot fordít a kéretlen emailek szűrésére, mondta Tüdős András, a társaság informatikai igazgatója csütörtökön.

Beperelik az Alkotmánybíróságot

2004.11.11.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet pert indít az Alkotmánybíróság ellen (Ab), mert nem tette lehetővé, hogy megismerjék az egyik kábítószerekre vonatkozó büntetőjogi szabályokkal kapcsolatos beadványt.

Három év börtönre számíthatnak az engedély nélkül fotózó kamerás mobilosok!

2004.11.11.

Eddig csak kósza pletykák keringtek arról, hogy a kamerás mobiltelefonok engedély nélküli használatát büntetni fogják, most azonban már biztos, hogy az illegális kamerás mobilos fényképezést büntetni fogja a törvény, legalábbis Új-Zélandon.

A PSZÁF szerint faxon nem lehet felmondani a "kötelezőt"

2004.11.11.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete aggályosnak tartja azt a biztosítói gyakorlatot, miszerint fax útján is elfogadják a kötelező felelősségbiztosítás felmondását.

Rendőrségi bűnmegelőzési program középiskolásoknak

2004.11.11.

A rendőrség november második felében indítja el kísérleti jelleggel középiskolai bűnmegelőzési programját. Az interaktív foglalkozásokon az erőszak különböző megnyilvánulásait is bemutatják.

Uniós kritika a készülő MNB-törvénynek

2004.11.11.

Az Európai Központi Bank ismét kritizálta a magyar kormány javaslatait a Nemzeti Bankról szóló törvény megváltoztatására.

Nagy Testvér Díj: szavazás a közönségdíjra

2004.11.11.

November 11-től 25-én 12 óráig immár negyedik alkalommal lehet jelöléseket tenni az interneten arra, hogy ki vagy melyik cég, állami szervezet kapja a Közönségdíjat (2003-ban a Közönségdíj nem került kiosztásra, mivel a szavazógépet feltörték).

Bezárta az online biztonsági rést a Morgan Stanley

2004.11.10.

A befektetési bank weboldalán megszüntette azt a hibát, mely miatt hozzáférhetővá vált idegenek számára a mintegy egymillió ügyfél összes személyes adata.

Szociális törvények módosításáról tárgyal a kormány

2004.11.10.

A szerdai kormányülésen három szociális tárgyú törvény módosítása szerepel napirenden. A jogszabályok változtatása a szociális ellátórendszer megújítását szolgálja. A kabinet tárgyal a vidékfejlesztési és agrártámogatások eljárásaihoz kapcsolódó törvénymódosításról is.

Kábítószer-ellenes és gazdasági területen erősít a Nemzeti Nyomozó Iroda

2004.11.10.

Helyi kábítószer-ellenes és pénzügyi nyomozók segítik hamarosan a Nemzeti Nyomozó Iroda munkáját. A kiemelt bűncselekmények felderítésével foglalkozó szervezetnél a belügyminiszter a létszámstopot is feloldotta.

A fogyasztókat nem terheli a termékdíjfizetés

2004.11.10.

A képviselők tegnap elfogadták a termékdíjtörvény módosítását. Ennek értelmében nem kell díjat fizetni abban az esetben, ha a gyártó és forgalmazó ártalmatlanítja, újrahasználja a hulladékot. A termékdíj a fogyasztókat nem terheli.

Kiemelten sikeres volt az idei Kriminálexpó

2004.11.10.

Az idei év újdonsága volt, hogy a kiállítást helyszíni szolgáltatások és az ismeretterjesztést szolgáló bemutatók egészítették ki.
A perbeszédverseny közönségdíját - a Jogi Fórum különdíját - dr. Hagymási Kornélia (a Szolnoki Városi Ügyészség fogalmazója) nyerte el, akinek ezúton is gratulálunk.

Megszüntetik az eljárást a kecskeméti rendőr ellen

2004.11.09.

Várhatóan napokon belül megszünteti az ügyészség a nyomozást annak a kecskeméti rendőrnek az ügyében, aki ellen egy roma fiatalember halála miatt indult eljárás – értesült a HavariaPress.

Az Országgyűlés elfogadta az adótörvényeket és a sorkötelezettség eltörlését

2004.11.09.

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvények végleges szövegét. A zárószavazás előtt egy lényeges változtatás történt: kimaradt a pályakezdők, a kismamák, a nyugdíj előtt állók foglalkoztatását ösztönző kedvezményről szóló rész, mert azt külön jogszabályban kívánják rendezni.

Ombudsmanhoz fordult a Ház

2004.11.09.

Az ombudsmanhoz fordult a parlament amiatt, hogy lehet-e az Országgyűlés épületében rejtett kamerás felvételeket készíteni - közölte Szili Katalin házelnök.

Felsőoktatási törvény: kezdődhet a szakmai vita

2004.11.09.

Elkészült a felsőoktatási törvény tervezete, amely a következő két hétben a szakmai testületek elé kerül - közölte az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára Szekszárdon.

Pert nyert a Sanoma az Axel Springer ellen

2004.11.09.

Tisztességtelen piaci magatartást és védjegybitorlást követett el az Axel Springer Budapest Kft. azzal, hogy utánozta a Sanoma Budapest Kiadói Rt. lapját, a Színes RTV-t - áll a Fővárosi Bíróságnak az ügyben hozott első fokú ítéletében.

Halálra ítéltek egy sikkasztó könyvelőt Kínában

2004.11.09.

Több mint 200 millió jüan (19 millió euró) elsikkasztásáért halálra ítélték kedden egy tudományos kormányalapítvány könyvelőjét - jelentette be a pekingi kormány.

Eredményes ellenőrzés Tompán

2004.11.09.

A Kiskunhalasi Rendőrség munkatársai a hétvégén egy tompai lemezlovastól háromszáz nem jogosított, másolt felvételeket tartalmazó hanghordozót foglaltak le a MAHASZ bejelentését követően.

Illegális DVD-kereskedők kerültek lakat alá Pécsett

2004.11.09.

A Pécsi Rendőrfőkapitányság munkatársai az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány közreműködésével a pécsi vásáron közös akciót tartottak.

Színlelt munkaszerződések

2004.11.08.

Már készülnek a színlelt szerződések megszüntetését célzó, szakmánkénti önfoglalkoztatói szabályok. A versenyszféra azonban nem siet az alkalmazási formák kifehérítésével.

Kétszer többet fizet(het) a BSA egy besúgónak

2004.11.08.

Megduplázta a szoftverfejlesztők szövetsége a kalózszoftvereket használó vállalatokról jelentő felhasználóknak kiutalandó maximális összeget.

Kartellgyanú az informatikusoknál

2004.11.08.

Piacfelosztó kartell gyanúja miatt a múlt héten házkutatást tartottak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai három informatikai cég, az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary Kft. és az International System House (ISH) Kft. irodáiban.

Lomnicit Japánba hívták

2004.11.08.

Először tárgyal Japánban magyar főbíró; Lomnici Zoltán egyhetes hivatalos útján találkozik Akira Machida legfelsőbb bírósági elnökkel, ezen kívül egyetemi fórumokon vesz részt és fogadják a japán igazságügy-minisztériumban is.

Államtitoksértéssel gyanúsítanak egy újságírót

2004.11.08.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerkesztőségünknek megerősítette, hogy államtitoksértés miatt vádat emeltek a Népszava egyik munkatársa ellen.

Hiányzó paprikaparagrafus

2004.11.07.

Az ÁNTSZ-ről szóló törvényre és egy kormányrendeletre hivatkozva rendelték el a hatóságok a paprikakészletek ideiglenes zárolását. A szóban forgó kormányrendeletet azonban senki nem találja, pedig a kereskedőknek szükségük lenne rá.

Bírósági ügyek, bajok, eredmények

2004.11.07.

Ugyan a bíróságok független államhatalmi szervek, a zökkenőmentes kommunikáció érdekében célszerű - legalább a koncepciók szintjén - a hatékonyabb, gazdaságosabb működésüket célzó informatikai fejlesztéseiket összehangolni az állam- és közigazgatásban történőkkel.

PSZÁF-büntetés az Allianz Hungáriának

2004.11.07.

Egy millió forintra büntette a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Allianz Hunária Rt.-t, mert október végén csak a 2005-ben érvényes új díjszabást jelentette meg két országos napilapban, ám nem hozta nyilvánosságra régi ügyfeleinek tavalyi kötelező gépjármű felelősség biztosítási (gfb) tarifatáblázatát.

Börtön kartellezésért?

2004.11.07.

A versenyhivatal eszköztárának bővítését javasolják amerikai szakértők - írja a Népszabadság. Ha elképzeléseiket a honatyák is elfogadják, a hatóság titkosszolgálati eszközökkel is küzdhetne a kartellek szervezői ellen.

Ötéves program bel- és igazságügyekre

2004.11.07.

A hétvégi EU-csúcson a tagállamok vezetői jóváhagyták a Barroso-bizottság új összetételét, valamint ötéves akcióprogramot fogadtak el a bel- és igazságügyekben folytatott együttműködésük fokozására. A találkozón megállapították, folytatni kell a lisszaboni folyamatot.

Közös menekültügyi eljárást vezet be az EU

2004.11.07.

Döntöttek az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői arról, hogy közös menekültügyi eljárást vezetnek be, nem határoztak viszont még az európai határőrizeti ügynökség székhelyéről - jelentette be pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Jan Peter Balkenende, az EU soros elnökségét adó Hollandia miniszterelnöke.

Alkotmánysértő az EU-alkotmány?

2004.11.07.

Az Európai Unió ünnepélyes keretek között aláírt Alkotmányos Szerződése ütközhet az egyes országok nemzeti alkotmányával - vélik spanyol jogászok. Zapatero miniszterelnök gyors állásfoglalást kért országa alkotmánybíróságától, hogy megtarthassák a február 20-ra tervezett népszavazást.

Elítélték - kirabolta a bíróságot

2004.11.07.

St. Louisban egy kassza feltöréséért vád alá helyezett férfi a tárgyalást elhagyva felment a hat emelettel feljebb lévő kávéházba, és ellopott 260 dollárt annak kasszájából.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000