Hír archívum: 2004. december

Más hónap

Új jogeset a szökőár az európai bíróságok számára

2004.12.30.

Az ázsiai szökőár-katasztrófában eltűnt európaiak családtagjainak egyes szélsőséges esetekben akár tíz évet is várniuk kell, mielőtt hozzájuthatnak örökségükhöz. A nemzeti törvényhozás ebben a kérdésben igencsak változatos.

Az Alkotmánybíróság 2004-es határozatai a lex Szásztól a drogítéletig

2004.12.30.

Megdöbbentõ, életszerûtlen, botrányos - csak néhány jelzõ azok közül, amelyeket jogvédõk és más szakértõk az Alkotmánybíróság (AB) legutóbbi, "visszaszigorító" drogügyi határozata után használtak.

Újabb per Görögország ellen az EU bírósága előtt

2004.12.30.

Az Európai Bizottság bíróság elé vitte Görögországot újabb szabályszegési ügyét. A vád szerint a görögök nem megfelelően alkalmazták a belső piaci direktíva villamosenergiával kapcsolatos előírásait.

Örökösödési háborúk előtt

2004.12.30.

A koalíciós pártok az év elsõ harmadában döntenek a leendõ köztársasági elnök személyérõl. A jövõre megválasztandó államfõ határoz arról, hogy 2006-ban mely idõpontra írja ki a választásokat. Ha tavaszra, mint 2002-ben, az új Ház választ legfõbb ügyészt, ha például június közepére, akkor a jelenlegi.

Kiszabták az első spam-bírságokat Hollandiában

2004.12.30.

A holland hatóságok kiszabták az első bírságokat a hazájukban működő spamküldők ellen.

Cégbirodalmak a hajléktalanszállón

2004.12.30.

Hajléktalan tulajdonosok - behajthatatlan köztartozások. Évente több ezer céget írnak át, csak papíron – új tulajdonosok nevére, és így nagyon komoly pénzektől esik el a költségvetés. A rendőrség hajthatatlan a behajthatatlan köztartozások ügyében.

Szaddám ügyvédje lett a volt amerikai igazságügyi miniszter

2004.12.30.

Ramsey Clark, volt amerikai igazságügyi miniszter is csatlakozott a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein védőügyvédeihez.

Változik az illeték-fizetés módja

2004.12.30.

Január elsejétől illetékbélyeg helyett banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással lehet megfizetni az eljárási illetéket.

Jogi keret kell a politikai elképzelésekhez

2004.12.30.

Már februárban az Országgyűlés elé kerülhet az állampolgárság megszerzésének könnyítéséről szóló előterjesztés - mondta az igazságügy miniszter. Petrétei József szerint az állampolgárság nem a nemzethez, hanem az államhoz tartozásról szól.

Generációváltás a közigazgatásban?

2004.12.29.

Prémium Évekkel búcsúztatja az idõsebbeket, ösztöndíjjal fogadja a fiatalokat a közigazgatásban a kormányzat. Változás: a kedvezménnyel távozóknak marad visszaútjuk a közszolgálatba.

Januártól illetékinfláció

2004.12.29.

Jövõre ötven százalékkal drágább lesz az útlevél, a forgalmi engedély, a vállalkozói igazolvány, de nõ a lakásszerzési illeték is. Többet kell majd fizetni a válásért, és örökösödési illetéket szabnak ki az értékpapírok után.

Vis major: az utasok elállhatnak a szerződéstől

2004.12.29.

Az el nem utaztatott utasok a vis maiorra hivatkozva elállhatnak a szerződéstől, azt követően, hogy a külügyi tárca a délkelet-ázsiai térségbe való utazással kapcsolatos közleményét közzétette - közölte a Turisztikai Hivatal közleményben.

OVB: csak jövőre hirdetnek ismét eredményt

2004.12.29.

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a Magyarok világszövetségének kérésére úgy döntött, hogy az eredetileg szerdára tervezett eredmény-megállapítást január 5-ére halasztja.

Nem ijedtek meg az evázók az Eu-tól

2004.12.29.

Nem tartotta vissza a vállalkozókat az EU evával kacsolatos bizonytalan állásfogalalása. A vártnál jelentősen, mintegy 10–15 százalékkal többen jelentkeztek evakörbe az idén.

Jog ingyen az interneten

2004.12.28.

A teljes magyar joganyagot és a bírói ítéleteket is mindenki számára hozzáférhetõvé kívánja tenni az igazságügyi tárca. Az internetes szolgáltatást ingyen kínálnák.

Hatástalannak bizonyul az amerikai spam-ellenes törvény

2004.12.28.

Egy évvel az után, hogy az USA kongresszusa elfogadta az első szövetségi spam-ellenes törvényt, a megfigyelők szerint továbbra is változatlan számban érkezik nem kívánt e-mail az amerikai lakosok postafiókjaiba. Minden fáradozás ellenére az anti-spam fejlesztők 2005-re a spam növekedését jelzik előre.

Új törvények, változó szabályozások januártól

2004.12.28.

Január elseje számos változást hoz: emelkedik a minimálbér, nőnek a nyugdíjak, változnak az adózási és illetékfizetési szabályok, módosulnak a személyszállítási és postai tarifák. Átalakul a fogyatékkal élők támogatásának rendszere, új hatóságok alakulnak, új törvény vonatkozik a lakásszövetkezetekre.

Nehézkes a követelésbehajtás

2004.12.28.

Közép-Európában jóval nehezebb a tartozások behajtása, mint nyugaton - figyelmeztet friss országtanulmányaiban a brit Atradius hitelminősítő. A Magyar-, Cseh- és Lengyelországot felölelő vizsgálat szerint a bíróságok túlterheltek, és a hitelezővédelem sem megfelelő.

Januártól működik a győri és a debreceni ítélőtábla

2004.12.28.

Európai összehasonlításban is naprakészek lehetnek jövőre a magyar bíróságok - véli a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Lomnici Zoltán elégedett a testületek hazai és nemzetközi megítélésével, és annak is örül, hogy idén elmaradtak a korábbi években tapasztalt heves politikai támadások.

Mádl visszaküldte a közbeszerzési törvényt

2004.12.28.

A köztársasági elnök szerint a közbeszerzési törvény ellentétes az európai közösség jogával, ezért megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek.

BÜK: Egyéni ügyvédek APEH regisztrációjáról

2004.12.28.

Az APEH Igazgatóságok minden egyéni ügyvédet regisztrációra szólítottak fel, tekintettel arra, hogy az egyéni ügyvédek egyéni vállalkozóként vannak nyilvántartva, de vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkeznek.

Elkészült a távoltartás új szabályozása

2004.12.27.

A távoltartás intézménye arra szolgál, hogy a családon belüli erőszak feltételezett elkövetőjét kiemeljék a családból, és ezzel a hatósági eljárás alatt megóvják az atrocitások áldozatait.

Internetes csalókat vettek őrizetbe Németországban

2004.12.27.

A bonni rendőrség öt gyanúsítottat tartóztatott le internetes csalás miatt: a bűnözők 30 ezer eurót emeltek le áldozataik bankszámláiról.

Jövőre jön a kétfokú rendes perorvoslat?

2004.12.27.

Már jövõre dönthet a parlament a letelepedési szabályok egyszerûsítésérõl, a bírósági ingatlan-nyilvántartás bevezetésérõl, a kétfokú fellebbezés lehetõségének bevezetésérõl, és õszre elkészül az új büntetõ törvénykönyv.

Jövőre egy éven belül befejeződnek az ügyek - ígéri Lomnici Zoltán

2004.12.26.

A bíróságokra fordított költségvetési fejlesztések jelentős eredményeket hoztak, a Legfelsőbb Bíróság (LB), az ítélőtáblák és a megyei bíróságok döntő többsége naprakész, jövőre egy éven belül intézik el a beérkezett ügyeket - mondta a főbíró az MTI-nek.

Japánban betiltják a pre-paid mobilokat?

2004.12.25.

A japán Liberális Demokrata Párt azt szeretné elérni, hogy a szigetországban tiltsák be a feltöltőkártyás mobiltelefonokat, mondván, hogy ilyeneket elsősorban alvilági személyek használnak.

Microsoft-állásfoglalás az Európai Bíróság döntésével kapcsolatosan

2004.12.25.

A Microsoft tegnap kapta kézhez az elsõfokú bíróság határozatát, mely válasz az Európai Bizottság márciusi döntése kapcsán benyújtott fellebbezésére. Bár a bíróság elutasította a Microsoft átmeneti intézkedések iránti kérelmét, a Microsoft több szempontból is biztatónak tartjuk azt a szemléletet, amellyel az ügy érdemi kérdéseit tárgyalta.

Alkotmányellenes az ukrán választójogi törvény módosítása

2004.12.25.

Nem egyeztethető össze az ukrán alkotmánnyal a választójogi törvénynek az a módosítása, amely korlátozza az otthon szavazás jogát - ilyen értelemben foglalt állást szombaton az ukrán alkotmánybíróság.

Megtévesztett a Szentkirályi

2004.12.23.

A GVH szerint megtévesztette a fogyasztókat a szénsavas vizek csomagolásával a világdíjas Szentkirályi ásványvíz.

Tényleges életfogytiglan Kaisernek, 15 év Hajdúnak

2004.12.23.

Ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a móri mészárlásban való részvételéért első fokon Kaiser Ede - jelenti a HavariaPress.

Szoftverszabadalmak - a döntés elhalasztva, hazai társadalmi szervezetek felszólítják a Kormányt

2004.12.23.

Lengyelország fellépésének hatására lekerült a sokat vitatott szoftverszabadalmi irányelv az EU Halászati és Mezőgazdasági Tanács ülésének napirendjéről, és azt idén így már biztos nem fogadják el. Az FSF.hu Alapítvány, a NETÉRT Egyesület és a Zöld Pók Alapítvány felszólítja a Magyar Kormányt, hogy így nyert időt használja ki, és tegyen meg mindent azért, hogy a direktíva szövege egyértelmű legyen, és kizárja a szoftverszabadalmakat!

Bírósági eljárások áfa miatt

2004.12.23.

Megsérti az uniós áfaszabályokat Ausztria, amely külföldi személyszállítók részére 22 ezer eurós évi jövedelem alatt adómentességet biztosít, s a forgalmi adót a számlán sem kell feltüntetniük az érintett cégeknek.

Zavaros a jótállási rendszer

2004.12.23.

Nagyon sok üzletben nem tartják be az uniós szabályokat. Ezek szerint egy termék visszacserélésekor nem kötelező a jótállási jegy mellé a blokkot is bemutatni.

Létrejön az Egyenlő Bánásmód Hivatal

2004.12.23.

Egyenlő Bánásmód Hatóság jön létre 2005. január 1-től a jogsérelem gyorsabb orvoslása és hatékonyabb szankcionálása érdekében.

Az egyszerűsített vállalkozói adó legfontosabb szabályai

2004.12.22.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) 2003. évi bevezetésével új adónemmel bővült a magyar adórendszer. Ez az adónem az általános forgalmi adóval együtt számítottan 2005. évben a 25 millió forintot meg nem haladó éves bevételt elérő adózók számára kínál választási lehetőséget annak érdekében, hogy nyilvántartási kötelezettségeik egyszerűsödjenek és egyben adóterhelésük is mérséklődjön.

BÜK - igazolvány érvényesítés

2004.12.22.

A Budapest Ügyvédi Kamara közzétette a 2005. évi igazolványok érvényesítésének, a tagdíj egyeztetésének és az egyéb igazolások intézésének időpontjait.

A jogvédők a magyar fájlcserélőket is perelnék

2004.12.22.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány jövőre olyan magánszemélyek ellen tervez fellépni, akik filmek és tévéműsorok illegális másolatait teszik hozzáférhetővé az interneten. A jövőben a szervezet szeretné elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen.

Az utolsó szó jogán: Kaiser és Hajdú

2004.12.22.

A móri ügy tárgyalása Hajdú László védője, Kamarás Géza védőbeszédével folytatódott kedden. A védő Hajdú László felmentését kérte a móri mészárlásban bűnsegédként való részvétel vádja alól, a Váci úti rablással kapcsolatban pedig azt, hogy ne súlyos testi sértés kísérlete miatt ítéljék el védencét.

Friderikusz kétszázmilliós kártérítést fizet az RTL-nek

2004.12.22.

Kétszáztízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Friderikusz Sándor cégét az RTL Klubbal szemben a Fővárosi Bíróság - írja a Népszabadság.

Európában csatát vesztett a Microsoft

2004.12.22.

Az európai Elsőfokú Bíróság döntése értelmében a Microsoft nem bújhat ki az ellene hozott szankciók végrehajtása alól. A szoftvervállalatra márciusban 497 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság, és arra kötelezte, hogy Windows operációs rendszereit a Windows Media Player médialejátszó alkalmazás nélkül is dobja piacra.

Igazságtalan az adósok feketelistája

2004.12.22.

Az igazságügyi tárca ismét módosítaná a banki ügyfelek feketelistájának szabályozását, amely a minisztérium szerint igazságtalan az adósokkal szemben. A bankok is változtatnának. Szerintük a nyilvántartás egyik nagy hibája, hogy csak a mulasztók adatait tartalmazza, a rendszeresen törlesztõ ügyfelekét nem.

Magyar igen az európai alkotmányra

2004.12.21.

Az Országgyűlés hétfői határozatával megerősítette az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést. Magyarország a huszonöt EU-tagállam közül - Litvánia után - másodikként ratifikálta a dokumentumot.

Új kódex a közigazgatási eljárásról

2004.12.21.

Fél évszázad után új közigazgatási eljárási kódexet fogadott el az Országgyűlés. A törvény százezer köztisztviselő napi munkáját és tízmillió állampolgár hatósági ügyeinek intézését határozza meg 2005. július 1-jei hatályba lépése után.

Elnapolták a TASZ kontra Alkotmánybíróság pert

2004.12.21.

A Fővárosi Bíróság januárra napolta el azt a pert, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért indított az Alkotmánybíróság ellen, közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt.

A szociális törvények módosításáról és a NAVA-ról is döntött a T. Ház

2004.12.21.

Számos törvényt fogadott el, illetve módosított az Országgyűlés hétfőn: a képviselők döntöttek a szociális javaslatcsomagról, a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozásáról és a bányászat új szabályozásáról is.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést

2004.12.21.

Hétfőn tartották a 2005-ös költségvetési törvény zárószavazását az Országgyűlésben. A központi költségvetés kiadási főösszege 6582,8 milliárd, míg a bevételi főösszege 5888,1 milliárd forint, így a hiány 699,7 milliárd forint lesz.

Mádl Ferenc aláírta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt

2004.12.21.

Mádl Ferenc államfő hétfőn aláírta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt - közölte Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Módosítanák a választási törvényt

2004.12.21.

A belügyi tárca februárban újra kezdeményezi a választási törvény módosítását, immár a kétkérdéses népszavazás tanulságainak figyelembe vételével - mondta a belügyminiszter.

Nem volt felelős az állam a ´30-as bankbetétért

2004.12.21.

A Fővárosi Bíróság másodfokon a magyar állam álláspontját hagyta helyben abban az ügyben, amely 1999-ben indult egy háború előtti dollár-takarékbetét ügyében.

Pert nyert a kőbányai önkormányzat

2004.12.21.

A hivatal a K and H Equitiesnél történt csalás miatt elvesztett pénzt perelte vissza a banktól. A jogerős bírósági döntés szerint a pénzintézet köteles 15 napon belül kamatostól kifizetni az önkormányzat követelését, csaknem 3 és fél milliárd forintot.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000