Hír archívum: 2004. december

Más hónap

Tárgyalási szünet a Fővárosi Bíróságon

2004.12.21.

December 24-től. január 2. téli tárgyalási szünet lesz a Fővárosi Bíróságon. Ebben az időpontban a bíróságok a soron kívüli ügyek intézéséhez szükséges ügyeleti, készenléti szolgálatot tartanak.

Újfajta személyi igazolvány várható Nagy Britanniában

2004.12.21.

A dokumentum bevezetésére főleg a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc miatt szavaztak a képviselők

Lomnici: Lehetetlen egy nap alatt megvizsgálni ennyi kifogást

2004.12.20.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke a választási törvény jogorvoslatra vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát és esetleg módosítását sürgeti a népszavazás tapasztalatai nyomán.

A társadalom háborúja saját fiataljai ellen?

2004.12.20.

Az alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban a legtöbbször az úgynevezett elterelés kerül szóba, amelyet a kis mennyiségű kábítószert fogyasztó - "kezdő" - drogosok választhatnak.

Feszített tempó az Országgyűlés hétfői ülésnapján

2004.12.20.

Az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján legalább kéttucatnyi kérdésben kell dönteni a képviselőknek.

Egyszerűsítik a honosítási eljárást

2004.12.20.

Már februárban, a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén az Országgyűlés elé kerülhet az előterjesztés az állampolgárság megszerzésének könnyítéséről - mondta el a Népszavának adott interjújában a szakminiszter.

Tavasszal nevezik meg a köztársasági elnök-jelöltet

2004.12.20.

Az MSZP-nek egyelőre nincs hivatalos jelöltje a jövőre megüresedő államfői posztra. Hivatalosan az SZDSZ sem gondolkodott még arról, hogy kit szeretnének köztársasági elnöknek jelölni. A Magyar Nemzet szerint Göncz Árpád volt államfő lánya, a jelenlegi esélyegyenlőségi miniszter lehet a jelölt.

Egymilliárd dolláros kártérítésre ítéltek három amerikai spamküldőt

2004.12.20.

Precedensértékű perben óriási kártérítési összeg: egy iowai internetszolgáltató, a CIS Internet Services több mint 1 milliárd dolláros kártérítésre számíthat a bíróság döntése alapján.

Vitatható terrorellenes intézkedések Oroszországban

2004.12.19.

Oroszországban aggodalommal figyelik, hogy a készülő terrorizmus elleni törvény mennyire korlátozza a demokratikus jogokat - szükség esetén.

Integrált jogi megoldás ügyvédi irodáknak az SAP-tól

2004.12.19.

Az SAP bejelentése szerint a világ 100 legnagyobb ügyvédi irodája között számon tartott, Howrey Simon Arnold & White LLP az SAP for Professional Services alkalmazáscsomagot választotta.

Vétó az olasz köztársasági elnöktől

2004.12.19.

Az igazságszolgáltatási reform szenvedélyes viták tárgya 2001, Silvio Berlusconi újbóli kormányalakítása óta. Berlusconi a hatékonyság javítását tűzte ki célul, s a bírákat baloldali elfogultsággal vádolja.

Négy és fél órás védőbeszéd Kaiserért

2004.12.18.

Kaiser Ede felmentését kérte védője a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés vádja alól a móri ügyben a per pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.

Ki legyen Mádl utóda?

2004.12.18.

A kormánypártok szerint a társadalom széles körének támogatását bíró köztársasági elnököt kell jelölni jövő év tavaszán. Az ellenzéki pártok még nem tartják időszerűnek a kérdést.

Feljelentette Magyarországot a vajdasági Czakó Gábor író, jogász.

2004.12.18.

"A kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban ismeretlen tettes súlyos bűncselekményeket követett el, föltehetően bűnszövetségben."

Jogsértések a VPOP-nál

2004.12.18.

Megsértette a közbeszerzési törvényt a vámhatóság a győri ingatlanának megvétele és felújítása során, ezért az Állami Számvevőszék feljelentést tett.

Konferencia az európai alkotmányról

2004.12.17.

Hétfőn másodikként ratifikálhatja Magyarország az új európai alkotmányt. Az alapszerződés kapcsán rendezett konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, jogi szakértők és politikusok vettek részt.

Ötvenegy törvény a kormány tavaszi jogalkotási programjában

2004.12.17.

Ötvenegy törvény szerepel a kormány tavaszi jogalkotási programjában. A tárcák a téli parlamenti szünet alatt áttekintik a nemzetközi szerződésekkel összefüggő és az Országgyűlés döntését igénylő feladatokat is.

Brüsszel beperli Luxemburgot

2004.12.17.

Bírósági eljárást indít az Európai Bizottság Luxemburg ellen, mert az nem alkalmazta az európai energiatakarékossági rendelet egyik előírását.

Politikai egyeztetés a droghelyzetről

2004.12.17.

A Magyar Demokrata Fórum kezdeményezésére a drogveszélyről tárgyalnak a parlamenti pártok. A megelőzésről, az esetleges büntetésről azért kell ismét együtt gondolkodni, mert az eddigi szabályokat az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Februárra halasztották az alkotmánybíró választást

2004.12.17.

Jövő kedden a határozatképesség küszöbére - nyolc főre - csökken az Alkotmánybíróság, akkor jár le ugyanis Strausz János mandátuma. A pártok pedig tegnap sem tudtak megegyezni a harmadik alkotmánybíró személyéről, ezért februárra halasztották a döntést - közölte Szili Katalin házelnök.

Nem tetszik az ítélet? Dobd piacra a bírót!

2004.12.17.

Négy napon át kínáltak megvételre egy amerikai törvényszéki bírót az interneten, de szinte a kutyának se kellett. Mégsem ezért szüntették meg árulását, hanem mert tiltakozott ellene.

Járai megtámadná az új jegybanktörvényt

2004.12.17.

A Magyar Nemzeti Bank azt mérlegeli, hogy az alkotmánybíróságnál keres jogorvoslatot a parlamentben hétfőn megszavazott jegybanktörvény ügyében - ezt Járai Zsigmond, az MNB elnöke közölte a Reuters-szel Frankfurtban, ahol a bankvezető az Európai Központi Bank (EKB) tanácsülésén vesz részt.

Drogszakértők tiltakoznak az AB-döntés ellen

2004.12.16.

Az Alkotmánybíróság hétfői, kábítószerekkel kapcsolatos határozatát véleményezte az a tíz vezető kábítószerügyi szakember, akik részt vettek a civil szervezetek által kezdeményezett délelőtti sajtótájékoztatón. A szakértők elsősorban azt nehezményezték, hogy a testület a megkérdezésük nélkül hozott meg egy olyan súlyú döntést, amely akár hosszú évekre is meghatározhatja a magyarországi drogpolitika irányát.

Védjegybitorlási pert nyert a Google

2004.12.16.

A Google szerdán megnyert egy igen fontos pert, amely arról szólt, hogy használhatja-e cégek védjegyeit kulcsszavakon alapuló kereséshez.

Elektronikus aláírással és időbélyegzővel hitelesített magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallás

2004.12.16.

A módosított 1997. évi LXXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján 2005. január 1-től bármely bevallást készítő jogosult munkavállalói magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallását elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva eljuttatni a magánnyugdíjpénztárak felé.

2006-ban már mindenki interneten küldheti be az adóbevallását

2004.12.16.

2006-ban már bárkinek lehetősége lesz interneten elküldeni az adóbevallását. Míg idén a háromezer legtöbb adót fizető cégnek kellett kötelező jelleggel elektronikus formában eljuttatnia bevallását az adóhivatalhoz, jövőre már tízezren, 2006-ban pedig bárki megteheti ugyanezt.

Előkészítik a szavazatok újraszámlálását

2004.12.16.

Az Országos Választási Iroda felkérte az érintett választási irodák vezetőit, hogy készítsék elő a népszavazáson leadott voksok újraszámlálását. A Legfelsőbb Bíróság nem szabott határidőt az új eredmény megállapítására.

Jogsértő a német italcsomagolási szabályozás

2004.12.16.

Az Európai Bíróság szerint sérti az uniós jogot az a német gyakorlat, amely betéti díjat vet ki az italcsomagolásra.

Vagyonbevallásra kötelezik a legfőbb ügyészt

2004.12.16.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Polt Péter legfőbb ügyésszel szemben.

Az AB elnöke méltatlannak minősítette a testületet ért bírálatokat

2004.12.16.

Az Alkotmánybíróság elnöke visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek a drogtörvénnyel kapcsolatban hozott döntés miatt érték a testületet. Az Alkotmánybíróság ugyanis megsemmisítette a Btk. több, a kábítószerekre vonatkozó paragrafusát. Azokat, amelyek enyhítették az előző kormányzat által bevezetett szigorú szabályozást.

Figyelmeztették a bírónőt az Orbán-kampányban való szereplése miatt

2004.12.16.

Írásbeli figyelmeztetést kapott az a kecskeméti bírónő, aki a népszavazási kampány egyik gyűlésén Orbán Viktor fideszes pártelnök mögött a dísztribünön foglalt helyet.

Csecsemők életéért módosulna a törvény

2004.12.16.

A csecsemőmentő inkubátorba helyezett újszülött a szülők beleegyezése nélkül is örökbe adható legyen - többek között ezt javasolja az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese, akik közös állásfoglalásukban azt is kijelentették: sürgető a magzati élet védelméről szóló törvény módosítása is.

Alkotmánybírósághoz fordult a Honvédszakszervezet

2004.12.16.

A Honvédszakszervezet képviseletében Farkas László elnök beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben három jogszabályi rendelkezés megsemmisítését kezdeményezi.

A filmstúdiók pereket indítottak a BitTorrent és az eDonkey szervereket üzemeltetők ellen

2004.12.15.

Az amerikai filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) bejelentette, hogy több mint száz internetező ellen indított pert szerzői jogok megsértése miatt.

Két jelölt már van a három alkotmánybírói helyre

2004.12.15.

Eddig Bragyova András és Kovács Péter személyében született egyetértés az alkotmánybírákat jelölő parlamenti bizottságban.

Megsemmisítették a népszavazás eredményét

2004.12.15.

Megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) az Országos Választási Bizottság (OVB) december 5-ei népszavazás eredményt megállapító határozatát, és mintegy 1 137 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését.

Kötelezővé tette az EU az ujjlenyomatos útleveleket

2004.12.15.

Az Európai Unió (EU) illetékes bizottsága hétfői ülésén vita nélkül megszavazta, hogy a jövőben minden EU-állampolgár útlevelében két biometrikus azonosítót kell elhelyezni.

Változó drogszabályok

2004.12.14.

Mától nem választhatja az úgynevezett elterelést, azaz az elvonókúrát az a 18 év feletti, de 21 éven aluli fiatal, aki együtt fogyasztott kábítószert fiatalkorúval.

Országgyűlés: ügynökmúlt, uniós alkotmány, jegybanktörvény

2004.12.14.

Az Országgyűlés csaknem egyhangúlag elfogadta, hogy az európai alkotmányban a kisebbségek védelméről szereplő mondatot úgy értelmezzük: ez a nemzeti kisebbségek közös joggyakorlására is vonatkozik.

Kedden szavaznak az MNB-törvényről

2004.12.14.

Ma szavaznak a képviselők a jegybanktörvényről, melyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. A jogszabályban nem lesz érdemi módosítás, csak egy félmondatot változtattak meg.

Több ezer warezoló állhat bíróság elé

2004.12.14.

A német rendőrség felszámolt egy szájtot, ahol az internetezők zenék, mozifilmek, játékok és szoftverek illegális másolatait vásárolhatták meg. A hatóság több ezer felhasználó nevét tudja.

Kaiser Edére életfogytot kér az ügyész a Fővárosi Bíróságon

2004.12.14.

Élete végéig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta Kaiser Edére az ügyész tegnap a Fővárosi Bíróságon, a móri ügy tegnapi tárgyalásán.

Egy bíró is kiült Orbán mögé a tribünre

2004.12.14.

Politikai pártatlanságát félretéve, demonstratívan támogatta a Fideszt egy kecskeméti bírónő. A Népszabadság értesülései szerint dr. Boda Ilona kollégái úgy ítélik meg, hogy a megyei bíróság bírája politikai tevékenységet folytatott, amikor a népszavazási kampány finisében kiült a tribünre Orbán Viktor mögé.

Milliárdoktól esik el az állam

2004.12.13.

Hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva tömegével alapít cégeket egy bűnözői kör. Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve.

Törvény készül az egységes kincstári vagyonról

2004.12.13.

A pénzügyminiszter szerint a jövő év végén hatályba léphet az egységes kincstári vagyonról szóló törvény. A privatizációval foglalkozó szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a magánosítás még csak az állami szektorban közeledik a végéhez.

Változások az adózás rendjében

2004.12.13.

A magánszemélyek jövőre az adóhatóságtól is kérhetik adójuk kiszámítását. Az önadózás vagy a munkáltatói elszámolás helyett azonban ezt a módot csak az veheti igénybe, akinek nincs olyan jövedelme, amelyről az adóhatóság nem tud.

Ma is egyeztetnek az alkotmánybírókról

2004.12.13.

Elképzelhető, hogy külső segítséget vesznek igénybe a pártok az alkotmánybíró-jelöléshez - tudta meg a Népszava. Mint ismert, egyelőre két alkotmánybíró, Németh János és Czúcz Ottó helye betöltetlen, ám december 21-én lejár Strausz János mandátuma is.

Döntő nap előtt a móri büntetőper

2004.12.13.

A bíróság még decemberben ítéletet hirdetne a móri bankrablás büntetõperében, a hétfõi tárgyaláson kiderül, hogy a napokban felbukkant tanú szolgált-e érdemi információval a hatóságok számára.

Kihirdették a népszavazás hivatalos végeredményét

2004.12.13.

A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetője a testület szombat esti ülése után.

Törvény a zsoldosok ellen

2004.12.11.

A büntetõ törvénykönyv küszöbönálló módosítása szerint akár ötéves szabadságvesztést is kaphat, aki zsoldosként harcol nem NATO-tagállam fegyveres szervezetében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000