Hír archívum: 2004. december

Más hónap

Berlusconit megint felmentették

2004.12.11.

A milánói bíróságon tegnap a bizonyítékok elégtelensége miatt felmentették Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt azon vád alól, miszerint 1985-ben egy római törvényszék tagjainak megvesztegetésével akadályozta meg, hogy a privatizálandó SME állami élelmiszer - ipari vállalatot, az egyik vetélytársa szerezhesse meg.

Visszaélhetnek az ujjlenyomatos útlevelekkel

2004.12.11.

Az Európai Unió illetékes bizottsága hétfőn dönt arról, előírják-e az EU valamennyi állampolgára számára, hogy az útlevelekben 2008-tól két biometrikus azonosítót - egy digitális fényképet és az ujjlenyomatot - kell elhelyezni.

NetLock: elektronikus tagdíjbevallás a magánnyugdíj- pénztáraknál

2004.12.11.

A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta, hogy ezzel segítse a gyors átállást.

Az Alkotmánybíróság 2004. december 13-14-i teljes ülésének napirendje

2004.12.11.

Az Alkotmánybíróság hétfőn nyilvános határozathirdetést tart a Büntető Törvénykönyvnek a kábítószerrel visszaélésre vonatkozó rendelkezéseit kifogásoló indítványokról, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek a miniszterelnök lemondása esetén a 30 napos lemondási időt előíró szabályát támadó indítványok kapcsán.

Eva után adam

2004.12.11.

Alaposan átalakul a személyi jövedelemadó bevallásának rendje. Az idei bevallásokat jövõre már az APEH is elkészítheti helyettünk, és emiatt jó néhány határidõ is változik. A bevallást maguk készítõk május 20-ig érnek rá kitöltögetni a táblázatot.

Még decemberben ítélet a móri perben?

2004.12.10.

Várhatón még ebben az évben meghozhatja elsőfokú ítéletét a móri bankrablási perben a bíróság. A minap újabb bizonyíték - a gyilkos fegyver - megtalálási helyét valószínűsítették a nyomozók egy bejelentés alapján, ám lapinformációk szerint továbbra sem találják a fegyvert.

Hazánkban már a második börtönben indul Cisco Hálózati Akadémia.

2004.12.10.

Az idén januárban a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben elindított Cisco Hálózati Akadémia Program sikere alapján a második oktatási intézményen kívüli hálózati szakemberképzés indul el 2004. december 13-án Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Cisco Systems támogatásával.

Petrétei: távoltartás csak minősített esetben

2004.12.10.

Az igazságügy-miniszter alkotmányossági szempontból nem tartja elfogadhatónak a távoltartás intézményét

Jogi úton szerezné vissza az angol iTunes domaint az Apple

2004.12.10.

A The Register információi szerint az Apple jogi útra terelte az iTunes.co.uk domain ügyét, a vállalat peres úton szeretné megszerezni az iTunes szoftver és zeneletöltő szolgáltatás nevét birtokló internetcímet.

Francia kísérlet: részben a volt munkáltató fizessen a munkanélkülinek

2004.12.10.

Egy francia képviselőnő javaslata szerint a munkanélküliség csökkentésének hathatós módja lenne, ha egy bizonyos időn keresztül fizetnék munkanélkülivé vált dolgozójuknak a fizetést.

Elkészült az új közszolgálati törvény normaszövege

2004.12.10.

A közszolgálati reform kormánymegbízottjának irányításával elkészült az új, egységes közszolgálati törvény normaszövege. A jogszabály feladatalapú foglalkoztatást és finanszírozást vezetne be, mérsékelné a felesleges apparátusok számát, és költségvetési megtakarítást is jelentene.

10 éves az európai ombudsman

2004.12.10.

Az intézmény - amiről kevesen és keveset tudnak - jövő tavasszal lesz tíz éves, és az RTL Klub Antenna című műsorának nyilatkozó magyar képviselő szerint megérett a változásra, amely nem elsősorban személyi módosulás lenne, bár az Európai Parlament két jelöltet hallgatott meg a jogvédő-posztra a múlt héten.

Perel a lelőtt bankrabló családja

2004.12.10.

Felülvizsgálatot kérnek, és a pertől sem riadnak vissza a gazdagréti OTP-fiókban lelőtt 29 éves bankrabló hozzátartozói.

Veszítettek a melegek: jogszerűen diszkriminált a Károli

2004.12.10.

Nem sértette meg az esélyegyenlőségi törvényt a Károli Gáspár Református Egyetem, amikor egy állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte a homoszexuális lelkészek ás vallástanárok szolgálatát - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla.

Jogellenes brit eljárás a csehországi romákkal szemben

2004.12.10.

A londoni Lordok Háza a brit legfelsõbb bírói fórum minõségében eljárva csütörtökön diszkriminatívnak, s ebbõl következõen jogellenesnek találta a brit bevándorlási hivatal eljárást a csehországi romákkal szemben.

Bebörtönözhetik a New York Times és a Time újságíróit

2004.12.10.

Börtönbüntetés fenyeget amerikai újságírókat, amiért nem hajlandók a bíróságnak felfedni bizalmas forrásaiknak a kilétét.

Szabad a melegek házassága Kanadában

2004.12.10.

A kanadai legfelsőbb bíróság szabad utat engedett az egyneműek házasságkötésének, amivel lehetővé tette a kormánynak, hogy benyújtsa a parlamentnek a vonatkozó törvényjavaslatot.

Öt éven belül egyszerűbb EU-szabályozás az iparban

2004.12.09.

Günter Verheugen gazdasági biztos minél szélesebb körű deregulációval szeretné letenni a névjegyét új feladatkörében a Barroso-bizottságban.

Fél éven belül döntés az új uniós munkaidő - direktíváról

2004.12.09.

Várhatóan a luxemburgi elnökség alatt megszületik az Európai Unió új munkaidő-direktívája. A szabályozás meghatározza és értelmezi az ügyelet fogalmát, és módosítás várható azzal kapcsolatban is, ha a munkavállaló önkéntesen vállal több munkát, mint az EU által maximált heti 48 óra.

Az új távhőtörvény fokozottabban védi a felhasználók érdekeit

2004.12.09.

Egyebek mellett a felhasználók érdekvédelmének erősítése érdekében és a távhő díjának mérés szerinti elszámolásával kapcsolatos szabályozási hiányosságok miatt új törvényt alkot az Országgyűlés a távhőszolgáltatásról.

December 20-ig lehet jelentkezni az evára

2004.12.09.

December 20-ig jelentkezhetnek be a 2005-ös adóévre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá a vállalkozók és a vállalkozások - a Magyarország.hu összeállítása

Titoknyitó szocialista javaslat

2004.12.09.

Az egykori ügynökjelentéseket teljes egészében hozzáférhetõvé tenné az MSZP, amelynek elnöke a koalíciós partnert és a szaklevéltárat is meglepve jelentette be a tervet.

OVB: csak a Hír Tv sértette meg a kampánycsendet

2004.12.09.

Az Országos Választási Bizottság egy kampánycsendsértést állapított meg; a testület a vasárnapi népszavazás kapcsán érkezett panaszok illetve kifogások többségét elutasította keddi budapesti ülésén.

Az új tagállamok már készülnek az uniós elnökségre

2004.12.09.

Az új tagállamok már most készülődnek az EU soros elnöki tisztségére. Szlovénia, amely Németországgal és Portugáliával együtt 2007-ben az új tagállamok közül elsőként töltheti be a soros elnöki posztot, már most gyűjti az ötleteket munkájához a régi tagállamoktól.

A feljelentés nélküli távoltartást javasolják a jogvédők

2004.12.09.

Női jogvédőszervezetek vitatják, hogy a távoltartás intézményét csak akkor lehessen alkalmazni, ha a családon belüli erőszak eléri a bűncselekményi vagy szabálysértési szintet, az igazságügy-miniszter ugyanakkor kiáll a tervezett szabályozás mellett, hangsúlyozva, ezt a problémakört lehetetlen egyetlen jogalkotási aktussal megoldani.

Új szóvivői hálózat a bíróságokon

2004.12.09.

Külső szakértőt bíznak meg a bíróságok hatékonyabb kommunkációjának kidolgozására. A bíróságokon szóvivői hálózatot alakítanak ki a jövőben.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze Kozma Sándor emlékére tudományos pályázatot hirdet tanulmány készítésére.

2004.12.09.

A pályázaton részt vehet az ügyészi szervezet minden, tudományos fokozattal nem rendelkező tagja, valamint az ügyészi munka iránt érdeklődő joghallgató.

Cégbejegyzés az interneten

2004.12.08.

A vállalkozások hamarosan az interneten keresztül is benyújthatják a cégbejegyzés iránti kérelmüket. Az IM kezdeményezi, hogy ezért kevesebbet kelljen fizetni, mint a hagyományos eljárásért.

Árai miatt támadják a Lidl-láncot

2004.12.08.

A Pest Megyei Földművelésügyi Hivatalnál (FM Hivatal) a Lidl-áruházlánc két versenytársa tett bejelentést a beszerzési ár alatti forgalmazás gyanújával.

Összeomlott a bankkártya-rendszer Belgiumban

2004.12.08.

A hétvégén teljesen leállt a bankkártyás fizetési rendszer egész Belgiumban. A kereskedők kártérítésér fordulnak a rendszerhibáért felelősnek tartott Banksys vállalkozáshoz.

Jövő hétfőn dönt az Alkotmánybíróság a drogtörvényről

2004.12.08.

Az Alkotmánybíróság december 13-án nyilvános ülésen hirdeti ki a büntető törvénykönyvnek a kábítószerrel kapcsolatos alkotmányossági határozatát.

Kényszerűségből végetért a nemzetközi „spammerbüntető” akció

2004.12.08.

Egy képernyővédővel bárki csatlakozhatott a kéretlen levelek küldését támogató szerverek ellen irányuló akciókhoz, a minap azonban jogi problémák miatt megszűnt ez a lehetőség.

Több mint 4 milliárd dollár kártérítés az összedölt tornyokért

2004.12.08.

Egy amerikai esküdtbíróság hétfői döntése szerint két káreseménynek számít a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet.

A Wizz Air bírósághoz fordul

2004.12.08.

A Wizz Air az easyJet negatív reklámkampánya miatt polgári peres eljárást kezdeményezett.

Bíróság előtt a Kulcsár-ügy korábbi nyomozója

2004.12.08.

Vesztegetéssel vádolják az ügyészségi nyomozók Molnár Csabát, a Kulcsár-ügy egykori nyomozóját abban a büntetőperben, amely ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon.

Képviselők mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész

2004.12.07.

A legfőbb ügyész kezdeményezte Keller László szocialista és Sümeghy Csaba fideszes képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kedden.

"Gyermekbiztos" internetet szeretne az EU

2004.12.07.

Az Európai Parlament támogatta azt a kezdeményezést, amelynek megvalósításával az internet a gyermekek számára is biztonságos hellyé válik. A szabályozás kezdeményezői a rasszista, pornográf, erőszakos tartalmaktól védenék meg a fiatalkorúakat.

A zenészek szerint a fájlcsere inkább hasznos mint káros

2004.12.07.

A zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét -- derül ki egy felmérésből, amelyet Pew Internet & American Life Project készített.

A Kazaa védhetné a szerzői jogokat?

2004.12.07.

A Kazaa peer-to-peer szoftvert, amelyet a legtöbben illegális fájlcserélésre használnak, át lehetne alakítani úgy, hogy meggátolja az engedély nélküli fájlmegosztást, valamint hogy figyelmeztesse a felhasználókat a szerzői jogok megsértéséről -állítja egy Melbourne-i professzor, aki ma délután fog tanúskodni az Ausztrál Szövetségi Bíróság perében.

Vasárnapi "fogás" a Verseny utcai piacon

2004.12.07.

Ezen a hétvégén is aktívak voltak a MAHASZ Szakértői- és Ellenőrzési csoportjának tagjai, hiszen ezúttal Budapesten kísérték el a rendőröket több helyszínre is. A hatóság emberei a Verseny utcai piacon két személytől is illegálisan másolt anyagokat foglaltak le.

IM: változik a büntetőeljárás

2004.12.07.

Előterjesztés a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény és más törvények módosításáról

Formai okok miatt alkotmányellenes egy felsőoktatási rendelet

2004.12.06.

Az Alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a többciklusú, lineáris felsőoktatási képzési szerkezet bevezetéséről és az első képzési ciklus indításának feltételeiről szóló kormányrendeletet.

A szerzői jogokról is le kell mondanunk a Microsoft cenzúrázott blogszolgáltatásánál

2004.12.06.

Az MSN Spaces blogszolgáltatást igénybevevő bloggernek minden jogáról, lényegében a szerzői jogokról kell lemondania, amennyiben használni szeretné a Microsoft rendszerét.

Eredménytelen a kettős népszavazás

2004.12.06.

A kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás is eredménytelen, mert egyik kérdés mellett sem szavazott valamivel több mint kétmillió választópolgár.

Pinochet mégis bíróság elé kerül?

2004.12.06.

A chilei fellebbviteli bíróság - az idén már másodszor - felfüggesztette Pinochet tábornok, exelnök mentelmi jogát, hogy vizsgálatot indíthassanak ellene.

Januártól változik az illetékfizetés módja

2004.12.05.

Nemcsak az illetékek összege, hanem egyes illetékek befizetésének módja is változik a jövő év elejétől. A jövőben az illetékfizetési kötelezettséget főként csekken vagy átutalással lehet teljesíteni, az okmánybélyegek felhasználhatóságát jelentősen korlátozzák, okmányirodai felhasználásuk megszűnik.

Előveszi a talonból a közszolgálati reformot a kormány ?

2004.12.05.

Jelentést és összefoglalót kért Gyurcsány Ferenc kormányfő a közszolgálati reform céljairól, lehetséges hatásairól és áráról. Ennek alapján dönti el, hogy előveszik-e még ebben a ciklusban a reformot.

Törvény az élet végéhez való jogról Franciaországban

2004.12.05.

Franciaországban a nemzetgyűlés elfogadta a passzív eutanáziát engedélyező törvényt. Az egészségügyi miniszter a vita után azt mondta, hogy a törvénnyel életünk vége új arcot kap Franciaországban, ezentúl a választás, nem pedig az engedelmeskedés pillanata lesz.

Az Alkotmánybíróság 2004. december 6-7-i teljes ülésének napirendje

2004.12.04.

Az Alkotmánybíróság folytatja a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek a 30 napos lemondási időt megjelölő rendelkezését kifogásoló indítvány tárgyalását. A vitatott jogszabály szerint a miniszterelnök, ill. a kormány a köztársasági elnök útján az Országgyűlés elnökéhez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról, 30 napos lemondási idő megjelölésével.

APEH tájékoztató az EVA törvénynek a kártérítéssel kapcsolatos 2004. évre visszamenőleges hatályú rendelkezéséről

2004.12.04.

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező 2004. évi CI. törvény 33. §-a módosította az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 5. §-át, azt kiegészítette a következő (5) bekezdéssel...

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000