Hír archívum: 2005. január

Más hónap

A legfőbb ügyészt fogadta az államfő

2005.01.31.

Mádl Ferenc köztársasági elnök ma fogadta a legfőbb ügyészt a Sándor-palotában.

Akadálymentesítés az adórendszerben

2005.01.31.

A Pénzügyminisztériumban megkezdődött a munka a jelenlegi adórendszerben meglévő olyan jellegű "gubancok", akadályok felszámolására, amelyek megnehezítik a Magyarországon működő vállalkozások életét, gátolják a versenyképesség javítását, alapvetően ésszerűtlenek és indokolatlanok.

Az adathalászat ellen harcol a MasterCard és a NameProtect

2005.01.31.

A délkelet-ázsiai tragédiát kihasználó, magukat adománygyűjtőként vagy jótékonysági szervezetként feltüntető adathalászati (phising) weboldalak és e-mailek ellen lépett fel minden eddiginél szigorúbban a MasterCard International kártyatársaság és a NameProtect online márkanév-védő szolgálat.

A britek kétszeres többséggel elvetik az EU-alkotmányt

2005.01.31.

A brit választók csaknem kétszeres többséggel elvetnék a kibővített Európai Unió alkotmányát, ha most tartanák a kormány által megígért, de még ki nem írt népszavazást - derült ki a szombaton nyilvánosságra hozott új közvélemény-kutatási adatokból.

Nyilvánosságra került a lengyel ügynöklista

2005.01.31.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetnek a hajdani kommunista titkosszolgálatokra vonatkozó archívumából másolta ki az előző rendszer ügynökeinek 240 ezer nevet tartalmazó névsorát egy lengyel újságíró, aki azt szétosztotta a kollégái között.

Nem lesz bűncselekmény a holokauszt-tagadás

2005.01.30.

Nem lesz bűncselekmény a holokauszt-tagadás Magyarországon, mert azt az ellenzék mellett a kisebbik kormánypárt sem támogatja. Az SZDSZ, a Fidesz és az MDF szerint ugyanis a szólásszabadság ilyen korlátozása a demokrácia alapjait rengetné meg.

Mádl ismét megkegyelmezett

2005.01.30.

Elnöki kegyelmet kapott egy kaposvári fiatalasszony aki meggyilkolta férjét. A férfi rendszeresen bántalmazta feleségét.

Ötvenezer euróra büntethetik a spamküldőket Németországban

2005.01.30.

Ötvenezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a jövőben Németországban a spamek szétküldőit a kormányzó szociáldemokraták és zöldek közös törvénytervezete szerint.

Megadóztatják a borravalót Ausztriában

2005.01.30.

Az osztrák pénzügyminisztérium tervet dolgozott ki a borravaló megadóztatására és egységesítésére - adta hírül vasárnap az osztrák tömegtájékoztatás Alfred Finz pénzügyminisztériumi államtitkárra hivatkozva.

Köztörvényes bűntettnek minősítették a jogvédett anyagok terjesztését.

2005.01.30.

Bűnösnek talált két magánembert egy amerikai szövetségi bíróság az ellenük felhozott szerzőijog-sértési vád alapján.

Elítélték a spamkirályt

2005.01.30.

Az amerikai EarthLink internetszolgáltató pert nyert két fiatalember ellen, akiket spamküldésért nyilvánosságra nem hozott összegű kártérítés megfizetésére kötelezett a bíróság.

Minden állami juttatás nyilvános lehet

2005.01.30.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az adatvédelmi törvény módosítását célzó javaslat. Eszerint a közfeladatot ellátó személyek feladatkörével kapcsolatos jövedelmek a törvénymódosítás után nyilvánosak lehetnek.

Közgyűlést tart a Magyar Ügyvédnők Egyesülete

2005.01.29.

A Magyar Ügyvédnők Egyesülete 2005. február 12-én, 10 órakor a Budapesti Ügyvédi Kamara - 1055 Budapest, Szalay u. 7. - székházában tartja éves rendes tisztújító közgyűlését, amelyre minden érdeklődőt hív és vár.

A BM várja a petárdázás szabályozásával kapcsolatos javaslatokat

2005.01.28.

Tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter ez év január 3.-ai rendelkezésének megfelelően a Belügyi tárca szakemberei dolgoznak a petárda használatát szabályozó (155/2003. számú) kormányrendelet szigorító módosítási javaslatán.

Ismét csökkent a házszabály-módosítás esélye

2005.01.28.

Távolodtak az álláspontok az ügyrendi bizottság házszabály módosítást előkészítő albizottságának legutóbbi, januári ülésén a felszólalási időkeret kapcsán, amivel ismét csökkent az esélye a szabály módosításának - tudta meg a Népszava.

Elindult az Euvonal forró dróton program

2005.01.28.

Elindította az "EUvonal forró dróton" nevű információs programot Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárcanélküli miniszter csütörtökön a Parlamentben.

Egyeztetnek az ügynöktörvényről

2005.01.28.

Egyeztetést kezd ma az ügynöklisták megismerhetőségére vonatkozó törvényjavaslatról a két kormánypárt.

Mától büntethetők a szabálytalan tanfolyamok szervezői

2005.01.28.

Mától büntetni lehet azoknak a tanfolyamoknak a szervezőit, amelyeknek nincs jóváhagyott képzési tervük vagy nem ennek megfelelően oktatnak, netán hiányos szerződést kötnek a beiratkozóval.

Észak-Koreát a halálbüntetés eltörlésére szólította fel az ENSZ

2005.01.28.

Vitit Muntarbhorn, a világszervezet első Észak-Koreáról készült emberi jogi jelentésének készítője elítélte azt a gyakorlatot, miszerint a politikai foglyok családtagjait gyakran a "bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények" vádja alatt "kollektív büntetésben" részesítik.

Szlovákiában eltörölnék a holokauszttagadás bűntettét

2005.01.28.

A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánításának eltörlését javasolja a szlovák kormány azzal érvelve, hogy a jelenlegi szabályozás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

Számos régi dal szerzői jogvédettségének határideje jár le hamarosan.

2005.01.28.

A legtöbb európai országban 50 évig kell jogdíjat fizetni a könnyűzenei alkotások játszása után. Zenekiadói körökben úgy becsülik, hogy 2010-től százmillió olyan régi dalokat tartalmazó album kerül ki az éves forgalomból, amelyeket manapság jogdíjért árusítanak.

A T‑Mobile Magyarország Rt. állásfoglalása a Versenytanács döntése kapcsán

2005.01.28.

A Relax díjcsomagok új, leegyszerűsített tarifarendszert jelentenek, amelyeket a kedvező percdíjaknak köszönhetően már eddig is a társaság több százezer előfizetője választott és az egész mobilpiacra hatással volt.

Szinte teljesíthetetlen feltételekhez köti a kártérítést a Vodafone

2005.01.27.

Annak ellenére, hogy a bíróság elmarasztalta a Vodafone-t a GPRS szolgáltatásra bevezetett adatforgalmi korlátozás miatt, és a korábbi szerződési feltételek erre vonatkozó passzusait semmisnek nyilvánította, úgy tűnik: a mobilszolgáltató minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy ne kelljen kártalanítani az ügyfeleit.

Az adatvédelmi biztos véleménye az ún. ügynöktörvény módosítását célzó javaslattal kapcsolatban

2005.01.27.

Az adatvédelmi biztos hivatalának honlapján közzétették az "elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény" módosítási javaslatáról készült véleményt

Súlyos hiányosságokat találtak a webáruházaknál

2005.01.27.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség elkészítette 100 elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldal vizsgálatáról készült jelentését, eszerint a vizsgált csomagküldésre szakosodott üzletek alig 14 százaléka rendelkezett engedéllyel, gyakran nem informáltak a jótállásról, s elhallgatták a vevőt terhelő plusz költségeket.

Heteken belül a kormány elé kerül a felsőoktatási törvény

2005.01.27.

A miniszterelnök szerint a kormány "heteken belül" elfogadhatja az új felsőoktatási törvény tervezetét. Gyurcsány Ferenc erről azt követően beszélt, hogy munkalátogatást tett az Oktatási Minisztériumban.

Három év alatt 3,3 milliárd a közigazgatás korszerűsítésére

2005.01.27.

A következő három évben 3,3 milliárd forintot biztosít a Regionális operatív program keretében az Európai Unió és a magyar kormány a közigazgatási rendszer korszerűsítéséhez.

Az ügyvédi, szabadalmi ügyvivői, közjegyzői tevékenység szünetelése

2005.01.27.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2005. január 1-től hatályba lépő 14. § (8) bekezdése értelmében az ügyvéd és a szabadalmi ügyvivő mentesül tevékenységének szüneteltetése, a közjegyző pedig mentesül a közjegyzői szolgálata szünetelésének időtartamához kötődő adókötelezettségek teljesítése alól, ideértve a bankszámla-fenntartási kötelezettséget is.

Kettős védelem a kormány drogpolitikájában

2005.01.27.

A drogoktól is szeretnék megvédeni a gyermekeket, ugyanakkor attól is, hogy egy vétség miatt az életük kettétörjön - jelentette ki az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter annak kapcsán, hogy intenzív tárcaegyeztetés kezdődött a kormány drogpolitikájáról.

A kövérek újra perelnek

2005.01.27.

Egy amerikai fellebbviteli bíróság tegnap felülvizsgálta azt az elsõfokú bírósági döntést, amely korábban elutasított egy keresetet a McDonald's, a világ legnagyobb gyorsétkezde-hálózata ellen.

Szigorúbban a gyűlöletbeszéd ellen

2005.01.27.

A magyar törvényhozás tavasszal szigorítani készül a gyűlöletbeszéd és Auschwitz tagadásának büntetőjogi felelősségre vonását - mondta el Tabajdi Csaba az Európai Parlament antiszemitizmusról és rasszizmusról folytatott vitájában.

Az állami támogatások reformját tervezi az EU

2005.01.27.

Neelie Kroes a Financial Times-nak adott, szerdán megjelent interjúban közölte, hogy nehezebbé kívánja tenni a közösség legprosperálóbb tagjai számára, hogy viszonylag szegényebb régióikat támogassák.

Akarja-e Ön... - Fair kérdés az EU-alkotmányról

2005.01.27.

"Akarja-e Ön, hogy az Egyesült Királyság jóváhagyja a szerződést, amely alapja az Európai Unió alkotmányának?" - erre a kérdésre kell majd válaszolniuk a szavazóknak a brit kormány szerdai közlése szerint. A törvényjavaslatot Jack Straw külügyminiszter terjesztette a brit parlament elé; s amennyiben a képviselők megszavazzák, 2006 elején sor kerül a referendumra Nagy-Britanniában.

Júniusban választják a köztársasági elnököt

2005.01.27.

Alkotmánybírókat és az Állami Számvevőszék alelnökeit kellene megválasztani, nem is szólva a köztársasági elnök választásáról. Abban egyetértenek a parlamenti pártok, hogy június 5-én, 6-án szavazzon a parlament a köztársasági elnökről, de abban nem igen bíznak, hogy konszenzusos jelöltet lehet találni az államfői posztra. A négy parlamenti párt képviselői a házelnöknél tartottak egyeztetést.

A GVH bírságot szabott ki a t-mobile-ra a relax díjcsomagokkal kapcsolatos tájékoztatása miatt

2005.01.27.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa január 25-i tárgyalásán megállapította, hogy a T-Mobile Magyarország Távközlési Részvénytársaság 2004 júniusában és júliusában a Relax díjcsomagok hívásdíjairól tájékoztatást adó egyes reklámjaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A Versenytanács a vállalkozást 40 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

ADAM: Adóhatósági adómegállapítás

2005.01.27.

2005-tõl új lehetõség a személyi jövedelemadózásban az adóhatósági adómegállapítás (ADAM), amelyet február 15-éig külön kell kérniük a feltételeknek megfelelõ magánszemélyeknek. Sok tíz- vagy százezren mentesülhetnek így az adóbevallás bonyolult munkájának idõigényes elvégzése alól.

Adatvédelmi biztos: az mszp.hu portállal kapcsolatos panaszbeadványra adott válasz

2005.01.27.

A beadvány kifogásolta, hogy az MSZP fórumozóinak figyelmét arra hívják fel, hogy az mszp.hu rögzíti és tárolja a hozzászólások mellett azt az IP címet, amiről a hozzászólás érkezett. Kétségbe vonta, hogy ez a támadások elleni védekezés hatékony eszköze volna, mert hackelni nem regisztrált felhasználók szoktak, ebből következően a jelzett személyes adatok rögzítése fölösleges.

Megtévesztő reklám miatt negyvenmillió forintos bírságot köteles fizetni a T-Mobile

2005.01.26.

Negyvenmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a T-Mobile-t a Relax díjcsomaggal kapcsolatos tájékoztatás miatt. A mobilszolgáltató a "gondtalan telefonálás" ígéretével hirdette díjcsomagjait, a versenyhivatal szerint azonban a részleteket illetően már megtévesztő volt a tájékoztatás.

Beperelik az államot a regisztrációs adó miatt

2005.01.26.

Pert indít a magyar állam ellen a használtautó-kereskedők érdekvédelmi képviselete a gépjárművek regisztrációs adója miatt.

Drogtörvény: a kormány továbbra is inkább terelne, mint büntetne

2005.01.26.

Nem változtat a kormány drogpolitikai elvein, továbbra is azt vallja: a megtévedt kábítószer-fogyasztóknak lehetőséget kell teremteni arra, hogy az egészségügyi, illetve pszichológiai kezelés vállalásával elkerülhesse a büntetőjogi szankciókat.

Strasbourg elítélte Svédországot

2005.01.26.

Elmarasztalta Svédországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért másfél évig "kötelező elkülönítés" alatt tartott egy homoszexuális HIV-pozitív férfit azzal az ürüggyel, hogy megfertőzhet másokat.

A spanyolok megszavazzák az EU-alkotmányt

2005.01.26.

A spanyolok több mint 45 százaléka igennel szavaz majd a február 20-i népszavazáson, ahol a közös európai alkotmány elutasításáról vagy elfogadásáról kell dönteniük.

Újraszabályozták a kormányzati web-tevékenységet

2005.01.26.

A Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság 2003 decemberében készítette el az államigazgatási szervek internetes tevékenységére és tartalmi-formai követelményeire vonatkozó ajánlását. Egy év elteltével a bizottság felfrissítette az ajánlást, amelybe több mint egy tucat új elem került.

Miniszteri dicséret a büntetés-végrehajtásnak

2005.01.26.

Petrétei József szerint a büntetés-végrehajtás elmúlt évi tevékenysége rendkívül jónak értékelhető. A börtönökben a legfőbb gond a zsúfoltság, ennek enyhítésére két büntetés-végrehajtási intézetet építenek a magántőke bevonásával.

Magyar bíró a Nemzetközi Törvényszéken

2005.01.26.

Felesküdött két új bíró, köztük a magyar Szénási György kedden a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó Nemzetközi Törvényszéken.

Az APEH ragaszkodik az elektronikus adatszolgáltatáshoz

2005.01.26.

Az esedékes új adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán több ezer munkáltató számíthat büntetésre, amennyiben nem elektronikus úton vagy gépi adathordozón teljesíti kötelezettségét. Erre viszont sokan nincsenek felkészülve - írja a Világgazdaság.

Kovács az eváról és az EU Magyarországgal szembeni eljárásáról

2005.01.26.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint megvannak azok az érvek, amelyeket a Magyarországon bevezetett eva mellett fel lehet sorakoztatni, ha szükség lesz rájuk.

Nem nyújt be fellebbezést az EU-szankciókkal szemben a Microsoft

2005.01.26.

A Microsoft hétfőn jelentette be, hogy nem kíván további jogi lépéseket tenni az Európa Bizottság által a vele szemben lefolytatott versenyellenes vizsgálatában hozott ítéletének részét képező szankciókkal szemben.

Mérsékelte az első fokú ítéleteket az Ítélőtábla

2005.01.26.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntette kapcsán hirdetett ítéletet a Pécsi Ítélőtábla.

Felmentés és súlyosbítás az órásgyilkosság ügyében

2005.01.25.

Jogerősen felmentették az ellene emelt vádak alól az 1999-ben történt Fő utcai órásgyilkosság elsőrendű vádlottját - jelenti a HavariaPress.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000