Hír archívum: 2005. február

Más hónap

Bizonytalan, hogy meddig lesz minimális az Alkotmánybíróság létszáma

2005.02.28.

Még legalább két hétig a minimális nyolc fős létszámmmal működik az Alkotmánybíróság (Ab), miután a pártok két hét szünet után csak a jövő héten folytatják az egyeztetést.

E-parlament

2005.02.28.

A köz- és államigazgatás a nagy papírfogyasztók közé tartozik. Talán csak a nyomdaipar előzi meg a felhasznált papírmennyiséget tekintve. A számítógép és az internet elterjedése segíthet ezen a problémán.

Elutasító bírósági döntés a kismamák jövedelempótléka ügyében

2005.02.28.

Elutasította a kismamák elmaradt jövedelempótlékának felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Budapesten, így a jogerős ítélet hatályban marad; a kismamák ügyvédje Strasbourgban folytatja a pereskedést a magyar állammal.

Elhunyt az Amnesty International alapítója

2005.02.28.

Az Amnesty International szombaton jelentette be, hogy pénteken 83 éves korában hosszú betegség után egy oxfordi kórházban elhunyt az alapító atya, Peter Benenson brit ügyvéd.

Oscar Díj: peres eljárások a neves esemény alkalmából

2005.02.28.

Az amerikai filmipar jogvédő szervezete, az MPAA az USA-beli filmgyártás legrangosabb eseményének apropójából újabb pereket kezdeményezett.

Alkotmánybíróságon a Tilos Rádió

2005.02.28.

A rádió vezetői azon a véleményen vannak, hogy az elkövetett jogsértés súlya nincs arányban a kiszabott szankciók egyikével, az úgynevezett utolsó figyelmeztetéssel.

Az Alkotmánybíróság 2005. február 28 - március 1-i teljes ülésének napirendje

2005.02.26.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely szerint az alaptörvénybe ütköznek a büntetőeljárásról szóló törvénynek a bűnügyi költség viselésére vonatkozó szabályai. Egy indítványozó a bírósági végrehajtásról szóló törvénynek a kézbesítéssel, a helyszíni kényszercselekményekkel és a jogorvoslatokkal kapcsolatos szabályait vitatja.

Mádl Ferenc államfő kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait

2005.02.26.

A miniszterelnök 2005. február 23-án előterjesztést tett a köztársasági elnök részére a Monetáris Tanács négy új tagjának kinevezésére. A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak

A lakásmaffia dolgát is nehezíti a módosítandó lakásbérleti törvény

2005.02.26.

Az önkormányzat a jövőben előírhatja, hogy bérlője köteles valóban benne lakni a tőle bérelt lakásban. Az ilyen lakás elcserélhető ugyan, de az önkormányzat megtagadhatja a hozzájárulást, ha a cserepartner bérleti joga kétséges.

Igazságügy miniszteri látogatás Bács-Kiskun megyében

2005.02.26.

Dr. Petrétei József igazságügy-miniszter 2005 február 25-én egész napos látogatást tett Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten.

A linuxos közösség bírálja az APEH IT-stratégiáját

2005.02.25.

A héten állampolgári bejelentés érkezett Lenkovics Barnabás országgyűlési biztoshoz. A nyílt forrású szoftverek néhány elkötelezett híve – a Hungarian Unix Portál (HUP) közössége – beadványában több ponton is sérelmesnek találja az adóhivatal utóbbi hónapokban folytatott informatikai irányváltását, mivel – felsorakoztatott érveik szerint – az újonnan bevezetett intézkedések monopolizálnak bizonyos gyártókat és termékeket, és ezzel párhuzamosan kizárnak más, nemzetközileg elfogadott és alkalmazott megoldásokat.

Jogerős a Tilos elleni büntetés

2005.02.25.

A Fővárosi Ítélőtábla példátlan esetként észlelve és kirívóan súlyosnak minősítve a Tilos Rádió 2003 decemberi magatartását úgy foglalt állást: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogszerűen döntött a műsorszolgáltatás harminc napos felfüggesztéséről - közölte Mateidesz Ilona, az ítélőtábla közigazgatási kollégiumának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Oroszország emberi jogi elmarasztalást kapott

2005.02.25.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Oroszországot a Csecsenföldön elkövetett súlyos jogsértések miatt – tudósított a Magyar Rádió.

Jogerős ítélet a Keller kontra Magyar Nemzet ügyben

2005.02.25.

Kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság a Magyar Nemzet című napilap kiadóját - közölte Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő.

Zöld út az evának

2005.02.24.

Semmilyen érdemi kifogást nem emeltek az egyszerûsített vállalkozói adóval szemben az európai uniós tagállamok az EU áfabizottságának ülésén.

Hajtépés, telefonkönyv és gumibot

2005.02.24.

Minden hatodik előzetes letartóztatásban lévő személyt bántalmaznak a rendőrök, mintegy felüket pedig lélektani nyomással akarják rábírni a vallomástételre – áll a Magyar Helsinki Bizottság jelentésében.

Alakul a törvény a szelektív leleplezések ellen

2005.02.24.

Simon Gábor, a szocialisták vezérszónoka az ügynöktörvény vitájának kezdetén azt mondta, hogy meg kell teremteni a múlt megismerhetőségének feltételeit, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy újra és újra, szelektíven kiteregetik egyes emberek ügynökmúltját.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a kétszintű érettségi miatt

2005.02.24.

A tavaly és a most érettségizők között esélyegyenlőtlenséget okoz a matúra eredményeinek előírt kiszámítása, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, a vonatkozó kormányrendelet adott passzusának megsemmisítését kérve, két szülői szervezet - közölte Márkus Zsuzsa, a Tüskevár Egyesület nevében.

Adatvédelmi biztos: az MTV Rt. által kötött szerződések dokumentumainak nyilvánosságáról

2005.02.23.

Álláspontom az, hogy az MTV Rt. által végzett közszolgálati televíziós műsorszolgáltatás jogszabályban meghatározott közfeladat. Az a körülmény, hogy az MTV Rt. e feladatot egy több lépcsős szervezeti átalakítást követően kialakult részvénytársasági szervezeti formában látja el, a kérdés szempontjából nem bír jelentőséggel.

Adatvédelmi biztos: közlemény a kórházi betegazonosító "karszalag" használatáról

2005.02.23.

Az elmúlt napok sajtóhírei több esetben arról számoltak be, hogy az állampolgárok értetlenséggel, elutasítással reagáltak a kórházi karszalagok tartalmával foglalkozó egészségügyi minisztériumi irányelvre, illetve a mögöttes adatvédelmi szabályokra.

A Budapesti Ügyvédi Kamara Mediációs Szakkolégiuma 2005. március 4-én (pénteken) 13:30 órai kezdettel tartja meg éves taggyűlését

2005.02.23.

A taggyűlés helyszíne: Fortuna Szállodahajó - (a főváros pesti oldalán, a Parlamenttől néhány perc távolságra, a Margitszigettel szemben, a Szent István park előtt)

Sikkasztott a bírósági végrehajtó

2005.02.23.

Önálló bírósági végrehajtót vettek őrizetbe sikkasztás gyanújával az ügyészségi nyomozók Komárom-Esztergom megyében.

Az iraki nőknek jogi védelmet kell adni

2005.02.23.

Irakban az asszonyok és lányok félelemben élnek, amely sokukat a közéletből való visszavonulásra kényszerített. Jogaik kiszélesítésének komoly akadálya lehet ez a félelem, hiszen a háború kitörése óta sok női politikust és a nők jogaiért küzdő aktivistát öltek meg fegyveres csoportok.

Négypárti egyeztetés a törvénymódosításokról

2005.02.23.

Jövő szerdán négypárti egyeztetést tartanak a kétharmados állampolgársági-, illetve az idegenrendészeti törvény módosításáról - mondta Avarkeszi Dezső kormánymegbízott. A törvénymódosítási elképzeléseket hétfőn elküldték a határon túli magyar szervezeteknek, illetve az országgyűlési képviselőcsoportoknak.

Lengyel kárpótlás régi tulajdonokért

2005.02.23.

A háború előtt Lengyelországhoz tartozó, keleti területeken fekvő ingatlanok tulajdonosainak kárpótlást fizet a lengyel kormány: az ingatlan értékének 15 százalékát kapnák a jogosultak. A kifizetés mintegy 52 ezer embert érintene, a kárpótlások teljes összege 503 millió euróra rúg.

Legfeljebb az inflációval drágulhatnak a vezetékes telefonálás előfizetési díjai idén

2005.02.23.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) meghozta a vezetékes telefon szolgáltatás kiskereskedelmi piacaira vonatkozó határozatait. A 2004 augusztus végén született határozattervezetnek megfelelően, a vezetékes telefonszolgáltatók 2005-ben legfeljebb az éves infláció mértékével megegyezően emelhetik kiskereskedelmi hozzáférési (havi előfizetési) szolgáltatásaik árait.

Sajtóközlemény a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség területén fegyvercsempészet bűncselekménye miatt indult büntetőügyben

2005.02.22.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész és dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes 2005. február 21-én, hétfőn a helyszínen tájékozódott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség területén, fegyvercsempészet bűncselekménye miatt indult büntetőügyben.

Lomnici: Nagyobb rendőri jelenlétet a bíróságokon

2005.02.22.

Jogszabály-módosítást kezdeményez a bírósági tárgyalások nagyobb biztonsága érdekében a Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Üzenetküldő szoftverek spammeléséért letartóztatva

2005.02.22.

Vád alá helyeztek egy USA-beli tinédzsert instant messengereken való spam küldése miatt.

Tóth Károlyt is perli az ügyészség

2005.02.22.

A jogerõsen elégtételre kötelezett Kovács László után Tóth Károly szocialista politikus ellen is személyiségi jogi pert kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség.

Több százmilliós adóperek

2005.02.22.

Évente ötszáz új adóügy érkezik a Fővárosi Bíróságra. Van, aki 5-10 ezer forint miatt is perel már, a felső határ pedig csillagászati összeg is lehet, több olyan ügy is folyamatban van, amelyben százmilliós nagyságrendű a követelés - írja a Világgzdaság.

A jogász szerint Járai trükkje alkotmányellenes

2005.02.22.

A jegybank-elnök véleményezési jogköre kiüresedett – röviden így összegezte gondolatait Járai Zsigmond a Monetáris Tanács új tagjainak kinevezésével kapcsolatban.

Megfenyegették a móri mészárlás bíráját

2005.02.21.

A móri mészárlás ügyét tárgyalta az a bíró, akit két hónappal ezelőtt írásban fenyegettek meg - értesült a HavariaPress. A hírügynökség információit Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese is megerősítette.

A spanyol választók nagy többsége az uniós alkotmány mellett

2005.02.21.

A szavazók 78,5 százaléka szavazott igennel az Európai Unió alkotmányára a vasárnapi spanyolországi népszavazáson.

Orvosi műhibaperek – diktál a beteg

2005.02.21.

Az orvosi műhibák miatti kártérítések kórházak sorát juttathatják csődbe. Az esetek közel 80 százalékában egyébként a betegnek ad igazat a bíróság, de a perek a betegekre is visszaüthetnek.

Megfenyegettek egy budapesti bírót

2005.02.21.

Az eset a közelmúltban történ, de csak most jutott a távirati iroda tudomására. Lomnici Zoltán főbíró az MTI információját sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta, annyit azonban elmondott, hogy a bírák évről-évre egyre több veszélyes fenyegetést kapnak.

Aranyvonatper: két hét haladékot kértek az ügyvédek

2005.02.21.

Két hét haladékot kértek a magyar holokauszttúlélők ügyvédei a miami bíróságon folyó aranyvonatperben.

Jogi segítség az őrizetbe vetteknek

2005.02.21.

Egy kísérleti program keretében 131 rászoruló gyanúsított számára biztosított ügyvédet a Magyar Helsinki Bizottság - közölte Kõszeg Ferenc, a bizottság elnöke.

Törvényt sértett a férje után kémkedő feleség

2005.02.21.

Egy floridai asszony megsértette az állam egyik törvényét azzal, hogy férjével szembeni bizalmatlansága miatt spyware-rel fürkészte ki párja titkait.

E-mailben is jogos a kérdés

2005.02.20.

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos meghatározó jelentőségű állásfoglalást tett az elektronikus levelezés közügyekben való alkalmazásával kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság 2005. február 21-22-i teljes ülésének napirendje

2005.02.20.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely szerint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben alkotmánysértő a személyes adat fogalmának meghatározása. Az alkotmánybírók megvitatják a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó egyes szabályait kifogásoló indítványt.

Halál Csernobil után: a perköltség nem évül el

2005.02.18.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Kosáry János kamionsofõr halálát a csernobili katasztrófa okozta. A családnak elévülés miatt mégsem járt kártérítés. A perköltséget viszont nekik kell megfizetniük.

Továbbra sincs megegyezés az alkotmánybírókról

2005.02.18.

A parlamenti pártok ismét nem tudtak megegyezni a két konszenzusos alkotmánybíró-jelölt megválasztásában, mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adatvédelmi biztos hivatala aggódik a rendszám szerinti felvilágosítás miatt

2005.02.18.

A rendszám ismeretében bármelyik autó tulajdonosáról kideríthető, van-e, volt-e a parkolás miatt pótdíjhátraléka. A szakértők szerint aggályos, ha a parkolási társaságok túl sokat "fecsegnek".

Pert vesztett Újpest a TASZ ellen

2005.02.18.

Első fokon Pert vesztett az újpesti önkormányzat a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettel szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Lemondással fenyegetőzik az új ukrán igazságügy-miniszter

2005.02.18.

Lemondással fenyegetett csütörtökön az új ukrán igazságügy-miniszter, aki elítélte, hogy kőolajipari érdekeltségekkel bíró parlamenti képviselők nyomást akarnak gyakorolni az általa vezetett tárcára.

Megalakult a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ

2005.02.18.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárhelyettese a mai napon Párizsban, a Magyar Köztársaság OECD Állandó Képviseletén aláírta az OECD és a GVH által közösen létrehozott Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ alapító okiratát.

GVH határozat a DAM STEEL ügyében

2005.02.18.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa engedélyezte, hogy a DAM 2004. Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megvásárolja a DAM STEEL Speciális Acélgyártó Rt. "f.a." nemesacélgyártáshoz, valamint a DAM Energy Kft. "f.a." energiatermeléshez kapcsolódó eszközeit.

Hatalmas összegű büntetés egy olasz DJ ellen mp3-as kalózkodásért

2005.02.18.

Rekord összegű, 1.4 millió eurós bírságot szabtak ki egy olasz lemezlovasra, aki igen nagy mennyiségű illegális hangfelvételt használt Rómában, egy ismert éjszakai szórakozóhelyen. A lemezlovasnál több, mint 2000 illegálisan letöltött mp3-as zenei file-t, és 500 videoklippet találtak.

Tíz és fél év a városházi múmia gyilkosának - A vád és a védelem is fellebbezett

2005.02.17.

Első fokon, nem jogerősen tíz év hat hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság a "városházi múmiaügy" vádlottját, emberölés miatt - jelenti a HavariaPress.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000