Hír archívum: 2005. február

Más hónap

Új eljárás Simon-ügyben

2005.02.17.

Új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla Simon Tibor ferencvárosi labdarúgó három évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében - jelenti a HavariaPress.

Újra az interneten a cigányirtó játék

2005.02.17.

Szerdán 10 és 12 óra között újra letölthető volt az a játék, amelynek célja a magyar cigányság virtuális kiirtása, és amelyet kedden a Rádió C bejelentése nyomán vett le a világhálóról az ATW ingyenes tárhelyszolgáltató. A szolgáltató szerint TV2 Aktív és az RTL Klub Híradó munkatársainak kérésére tette vissza az oldalt.

Csaknem ötven paragrafus átírását tervezi a Pénzügyminisztérium

2005.02.17.

A Pénzügyminisztérium különböző jogszabályok összesen 47 paragrafusát és 3 mellékletét módosítaná - jelentette be Karácsony Imréné helyettes államtitkár az adóreform-bizottság szerdai ülése előtt. A változások a szjá-t, az evát és a társasági adót is érintik.

Évente százmilliót spórolunk az e-parlamenttel

2005.02.17.

A költségvetés egy évben százmillió forintot spórol meg azzal, hogy a képviselők elektronikusan kapják a munkájukhoz szükséges dokumentumokat, bár kétszáz honatya még ma is papíron kéri az iratokat.

Versenytörvény-módosítás - konzultációs lehetőség

2005.02.17.

Az elmúlt időszakban több alkalommal, több szempontból is felmerült a versenytörvény módosításának igénye.

Lemondott az APEH elnöke

2005.02.17.

Szerdán benyújtotta lemondását az APEH elnöke. A pénzügyminiszter határozottabb és rugalmasabb vezetést vár, ezért elfogadta Király László György lemondását.

APEH: Az általános tételű eljárási illeték mértékéről

2005.02.17.

A pénzügyminiszter 50/2004. (XII. 29.) PM rendelete értelmében az első fokú államigazgatási eljárásért fizetendő általános tételű eljárási illeték mértéke a 2005. február 15. napját követően kezdeményezett eljárásokban 2200 forint.

Nem lesz kész időre az új drogtörvény

2005.02.16.

Nem készül el május végéig az új drogtörvény, júniusban csupán a tiltott kábítószerek listáját tartalmazó jogszabály lép hatályba. Az elterelést és egyéb módosításokat tartalmazó drogtörvény megalkotásával csak ez után foglalkozik majd az igazságügyi tárca, bár egy tervezet már most is készen van.

Tanuló lehet az Alkotmánybíróság?

2005.02.16.

Az alapvető emberi jogok, például a személyes adatok védelme, a sajtó- és az információszabadság, valamint a nemzeti és a nemzetközi bíróságok függetlensége is szóba került azon a kétnapos tanácskozáson, amelyet az Alkotmánybíróság az Európa Tanács Velencei Bizottsága és a Budapesti Fórum Európáért Alapítvány közreműködésével szervezett.

Legálisan figyeli az internetezők szokásait a Claria

2005.02.16.

A korábban Gator néven ismert Claria az internetezők viselkedésén alapuló reklámhálózatot tervez építeni. A cél: 200 millió felhasználó elérése.

Alkotmánybírósághoz fordult a köztisztviselők szakszervezete

2005.02.16.

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a szférában bevezetett 65 éves nyugdíjkorhatár miatt.

Cigányirtó játék az interneten

2005.02.16.

Több mint négyezren látogatták meg azt az internetes játékot, amelynek célja a cigányok kiirtása Magyarországról. A kifogásokat követően az oldalt keddre a szolgáltató levette a világhálóról – adja hírül a Roma Sajtóközpont.

Háromszázezer, információ nélküli ügynökirat

2005.02.16.

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden általános vitára alkalmasnak találta az MSZP ügynöktörvényt módosító javaslatát, azonban az alkotmánymódosítást előirányzó szocialista javaslatot nem vették tárgysorozatba.

Állásfoglalás egy országgyűlési képviselő által kért adatok közérdekűségéről

2005.02.16.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 24-25. §-ai alapján az adatvédelmi biztos hatásköre csak a személyes adatok védelmével és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos ügyekre terjed ki.

Ítélet állatkínzás miatt

2005.02.16.

Állatkínzás miatt háromszor hozott ítéletet gyorsított eljárásban az elmúlt hetekben a Tiszafüredi Városi Bíróság.

Sürgősséggel tárgyalja a ház az ügynöktörvényt hétfőn

2005.02.15.

Sürgős tárgyalásról döntött az Országgyűlés az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében hétfőn.

Netkávézók ezreit zárták be Kínában

2005.02.15.

Kínában a tavalyi év utolsó negyedévében több mint 12 500 internetkávézót zártak be a hatóságok. A helyi hírügynökség beszámolója szerint a netcaféknak a törvények megsértése miatt kellett lehúznia a rolót.

Brüsszel a szerzői jogokról és megfigyelésről

2005.02.15.

Az Európai Unió a napokban egy újabb szakanyagot adott ki, amelyben a szerzői jog által védett szoftverek és zeneszámok védelmére hivatott digitális jogkezelés elterjedésének következményeit boncolgatja.

600 eurós kártérítést kaphatunk majd túlfoglalás esetén

2005.02.15.

Február 17-től közös jogok illetik meg az uniós légitársaságok utasait. Ennek részeként 250-600 eurós kártérítés jár azoknak, akik a légitársaság hibájából nem jutnak el úti céljukhoz a lefoglalt járaton és időben.

APEH: az ügyvédi, szabadalmi ügyvivői, közjegyzői tevékenység szünetelése

2005.02.15.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2005. január 1-től hatályba lépő 14. § (8) bekezdése értelmében az ügyvéd és a szabadalmi ügyvivő mentesül tevékenységének szüneteltetése, a közjegyző pedig mentesül a közjegyzői szolgálata szünetelésének időtartamához kötődő adókötelezettségek teljesítése alól, ideértve a bankszámla-fenntartási kötelezettséget is.

APEH: Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevallása

2005.02.15.

2005. február 15-éig kell benyújtaniuk a 0443-as számú bevallást azoknak az egyéni vállalkozóknak, bevételi nyilvántartást vezető társaságoknak, szövetkezeteknek, irodáknak, akik (amelyek) 2004. évre az eva szerinti adózást választották.

Péterfalvi: várni kell az ügynöklistával

2005.02.14.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

Veszélyben az egyetemi szoftverhasználat

2005.02.14.

Tanárok és diákok tízezrei kerülhetnek lehetetlen helyzetbe, ha az államnak nem sikerül megegyeznie a Microsofttal a Campus- és a School-szerződések ügyében - írja az Index.

Információs szolgálat nyílik a Fővárosi Bíróságon

2005.02.14.

Kedden kezdi el működését a Fővárosi Bíróság információs szolgálata. Az irodában két jogász térítésmentesen ad felvilágosítást általános bírósági kérdésekről és konkrét ügyekről.

Közel a megegyezés a munkaidő-irányelvről

2005.02.14.

A nyár előtt megegyezés születhet az egyik legproblémásabb uniós munkaügyi kérdésben, a munkaidőről szóló direktíva ügyében.

Rainer M. János összeállít egy teljes ügynöklistát

2005.02.14.

A történésznek van kutatási engedélye, és ha elkészül a munkával, publikálja a teljes névsort, kerül, amibe kerül

Amerikai ügyvédnő segítette a terroristákat

2005.02.14.

Bűnösnek találtak az esküdtek egy amerikai ügyvédnőt a terrorizmus támogatásának a vádjában, mivel üzeneteket csempészett ki a börtönből, amelyeket egyiptomi ügyfele, egy iszlám szélsőséges intézett a rács mögül hazai híveihez.

EU – fegyelmezetlen jogkövetés

2005.02.14.

Míg az új tagországok többsége szorgosan veszi át az uniós jogszabályokat, számos régi EU-tag jóval kevésbé bizonyul fegyelmezettnek. A huszonötök átlagánál Magyarország is jobban teljesített.

Adatvédelmi biztos: közlemény az aláírásgyűjtési kezdeményezések bejelentési kötelezettségéről

2005.02.12.

Az utóbbi időben egyre több aláírásgyűjtési akcióról számol be a sajtó, ezek név, lakcím, aláírás és személyi azonosító kezelésével folynak.

A brit alsóház megszavazta a biometrikus rendszert

2005.02.12.

A nagy-britanniai parlament alsóháza csütörtökön túlnyomó többséggel megszavazta egy biometrikus azonosító-kártyás rendszer, valamint a hozzá tartozó, a polgárok adatait tároló központi adatbázis kialakításának terveit.

Az adatvédelem bekerülhet a japán alkotmányba

2005.02.12.

Egy befolyásos japán politikus javaslatot tett arra, hogy a személyes adatok védelme is napirendre kerüljön az ország alkotmányának tervezett revíziója során.

Az adófizetőkben nem, csak az inkasszóban bízik az APEH

2005.02.12.

Ha valaki, vagy valamely cég nem fizeti be a jogszabályok alapján befizetendő adóját, akkor azt más bevétellel kell pótolni a költségvetésben, ezt is figyelembe kell venni az inkasszó megítélésénél - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Németország: szigorúbb törvényekkel a szélsőjobb ellen

2005.02.12.

A német kormány a gyülekezési jog gyakorlásának szigorításával és a büntetőjogi értelmezés kiterjesztésével is elejét akarja venni a szélsőjobboldali demonstrációknak - jelentette be pénteken Berlinben Brigitte Zypries igazságügyi és Otto Schily belügyminiszter.

Új ügynöktörvény - javaslatot nyújtott be a Fidesz

2005.02.12.

A pártállam titkos iratainak nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz pénteken az Országgyűlésnek - jelentette be Demeter Ervin, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón.

Az Antenna Hungária JPE szolgáltató a műsorterjesztési piacon

2005.02.12.

A Nemzeti Hrkzlsi Hatsg Tancsa (NHHT) legfrissebb hatrozat tervezetben az Antenna Hungria Rt-t jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította az országos földfelszíni analóg rádió és analóg televízió műsorszórási szolgáltatás nagykereskedelmi piacokon.

Gyenge lábakon állnak az SCO vádjai?

2005.02.11.

Az SCO által az IBM ellen indított perben illetékes bíró közölte, hogy a felperes mindezidáig igen kevés bizonyítékkal szolgált keresete alátámasztására.

Simon Tibor-per: az egyik gyanúsított ügyvédje a mentőket okolta

2005.02.11.

Várhatóan a jövõ héten születik ítélet Simon Tibor gyilkosainak ügyében. A Fõvárosi Ítélõtáblán tegnap folytatódott a per másodfokon.

Lobbitörvény készül

2005.02.11.

Átláthatóbbá válhat a jövőben valamelyest a közélet - a készülőben lévő, az üzletszerűen folytatott érdekérvényesítésről szóló törvény célja ugyanis a lobbizás nyilvánosságának és átláthatóságának, a lobbitevékenység versenysemlegességének biztosítása - olvasható egyebek mellett a kormányprogram alapján készített intézkedési tervben.

Népszerű a nép ügyvédje

2005.02.11.

Népszerű és hatékony a nép ügyvédje intézmény. Azok kaphatnak segítséget ezektől az irodáktól, akik nem tudják megfizetni a jogvédelmet. A program eredményéről Petrétei József igazságügy-miniszter beszélt Veszprémben.

Tüntettek az amerikai igazságügyminiszter ellen

2005.02.11.

Fekete csuklyában és narancsárga rabruhába öltözve tiltakoztak tüntetők az új amerikai igazságügyminiszter ellen a washingtoni legfelsőbb bíróság épületének lépcsőin.

Túlfoglalás: kompenzáció jár az EU-utasoknak

2005.02.11.

Az Európai Bizottság javaslatára az Európai Unió elfogadta új, a légi utasok jogait megszilárdító jogszabályát, amely 2005. február 17-én lép életbe.

Összeférhetetlenségi ügyek - Lehet-e orvosként ügyvéd?

2005.02.10.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az Összeférhetetlenségi Bizottságnak megküldte az X Ügyvédi Iroda által használt levélpapírt, melyen Dr. jur. et med. X. Y. ügyvéd, iroda-vezető, a szülészet- nőgyógyászat és az egészségügyi szervezés szakorvosa szerepelnek, azzal, hogy a Bizottság folytasson összeférhetetlenségi vizsgálatot az ügyben.

Péterfalvi: a jogszerűen nyilvánosságra hozott adatokat lehet később újra közölni

2005.02.10.

Az adatvédelmi biztos szerint bármilyen ügynöklistán csak a jogszerűen nyilvánosságra hozott adatokat lehet később újra közölni.

Az állami adóhatóságnál indított illeték-köteles eljárások utáni eljárási illeték fizetésének új módjáról

2005.02.10.

Az Országgyűlés - az illetékbélyeg-hamisítások visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések egyik elemeként - elfogadta az adóhatóságoknál (APEH, önkormányzati adóhatóság, illetékhivatal) és a vámhatóságnál indított - egyes illeték-köteles - államigazgatási ügyek utáni eljárási illeték megfizetésének új módját tartalmazó illetéktörvény-módosítást.

Határozott bírósági ítéletek az Internetes kalózkodás ellen

2005.02.10.

A Nemzetközi Lemezipari Szövetség (IFPI) elégedetten nyugtázta a mérföldkőnek is tekinthető ítéletet, amelyet a bíróság a franciaországi Pontoise-ban hozott egy olyan felhasználó ellen, aki hatalmas mennyiségű illegális hangfelvételt tett elérhetővé mások számára az Interneten keresztül.

Késésben a közszolgálati törvény

2005.02.09.

Az új közszolgálati törvényt tavaly nyáron kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek, de a jogszabály legkorábban idén nyárra születhet meg.

Célkeresztben az áfa- visszaigénylők

2005.02.09.

Az áfa-ellenőrzések lesznek az idén is az adóhatósági figyelem középpontjában - nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese.

Jogszerűtlen és visszajár a magyar iparűzési adó?

2005.02.09.

Egy hasonló olasz adó EU-konformitását már vizsgálja az uniólentétesnek találja, az álláspont nagy valószínűséggel a magyar iparűzési adóra is vonatkozik majd.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása: a rendőrségi körözés esetén a mobilszolgáltatók rendelkezésére álló cellainformációk kiadásának jogi háttere

2005.02.09.

Adatvédelmi érzékenységét a kérdésnek az adja, hogy olyan élethelyzetekről van szó, amikor az ismeretlen helyen tartózkodó, önmagáról életjelt nem adó személlyel kapcsolatban nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az információs önrendelkezési jogával élve nem szolgáltat magáról semmilyen adatot, vagy valamilyen oknál fogva nem képes élni az információs önrendelkezési jogával (fizikai értelemben cselekvőképtelen).

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása az adóazonosító jel képzési szabályairól

2005.02.09.

Több panaszos kifogásolta, hogy egy táblázat segítségével az adóazonosító jelből megállapítható az adott személy születési időpontja.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000