Hír archívum: 2005. február

Más hónap

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kezelt dosszié iratának közzétételéről

2005.02.09.

Az információszabadság, a kutatás szabadsága és a személyes adatok védelméhez való jog egymást kölcsönösen korlátozzák, egymásra tekintettel kell érvényesülniük.

APEH: reagálás a Népszabadság "Nehéz bevallani az EVA-t" című cikkében előadottakkal kapcsolatban

2005.02.09.

A Népszabadság 2005. február 8-i számában �Nehéz bevallani az evát� címmel cikket jelentetett meg azzal kapcsolatosan, hogy az evás vállalkozások nehezen jutnak hozzá a bevallási nyomtatványokhoz, mert a postahivatalokban és a nyomtatványboltokban sem kaphatók.

Ügynöktörvény és alkotmány

2005.02.08.

A magyarországi rendszerváltás egyik legnagyobb adóssága az egyének és a társadalom egésze információs kárpótlásának szinte teljes elmaradása, vagyis az, hogy a titkosszolgálatok megfigyeltjei és a demokrácia polgárai alig ismerhették meg azokat a körülményeket, személyeket, amik és akik saját személyes, illetve szűkebb és tágabb közösségük, sőt az egész társadalom sorsát alakították az előző négy évtizedben.

Tömegessé válhat az elektronikus aláírással történő bevallás Magyarországon

2005.02.08.

A NetLock Kft. február 3-án maga is benyújtotta dolgozói első hiteles elektronikus magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallását, amelyet saját NyugDíjcsomagja felhasználásával minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldött el a magánnyugdíjpénztárakhoz.

Egyre több a térfigyelő kamera

2005.02.08.

Már több mint 500 kamerával figyelik a főváros közterületeit, és az önkormányzatok évről évre bővítik a térfigyelő rendszereket. A Belügyminisztérium március végig tekinti át a jogi szabályozás hátterét, Budapest esetében pedig egy egységes bevetési központ lehetőségét.

Lomnici hatékony és szakszerű bíráskodást szeretne

2005.02.08.

A bíróságok kiemelt feladata immár nem az ügyhátralék ledolgozása, hanem a hatékonyabb és szakszerűbb bíráskodás, továbbá a nyilvánosság biztosítása, jelentette ki Lomnici Zoltán hétfőn, Kaposváron.

Kiskapu kerül az ügynöktörvénybe?

2005.02.08.

A szocialisták alkotmánymódosítást kezdeményeznek az ügynöktörvény kapcsán. Az MSZP frakciója azt szeretné, ha az alaptörvénybe bekerülne, hogy az 1990 februárja előtt a nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozó ügynökök neve nyilvános.

A Munka törvénykönyvét módosítaná a Munkáspárt

2005.02.08.

A Munkáspárt fontolgatja, hogy aláírásgyűjtés útján kezdeményezze, hogy még a jövő tavasszal esedékes választások előtt tárgyalja meg a Munka törvénykönyve módosítását az Országgyűlés, közölte Thürmer Gyula pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Nehéz bevallani az evát

2005.02.08.

Nemcsak a lustaság, hanem a nyomtatványhiány is közrejátszik abban, hogy az evás vállalkozások az idén az utolsó pillanatban készítik el adóbevallásaikat.

A francia bíróság elmarasztalta a Google-t

2005.02.08.

Márkavédjegy bitorlása, tisztességtelen verseny és megtévesztő reklám miatt 200 ezer euró megfizetésére kötelezték a Google-t és annak francia leányvállalatát.

Egy hetünk van hatósági adómegállapítást kérni

2005.02.08.

Február 15-éig kérhetik az adózók, hogy bevallásukat adóhatósági adómegállapítás keretében az APEH határozza meg.

TASZ: jogi nonszensz a Lomnici féle ötlet

2005.02.07.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbenéssel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének a sajtóban 2005. február 3-án megjelent nyilatkozatát, mely szerint az OIT javaslata alapján a testület elnökét perlési jogosultsággal kellene felruházni "a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások" esetére.

A GVH baromfigazatot rintő bejelentéseket vizsgál

2005.02.07.

A magyar baromfiágazatot érintő versenykorlátozó megállapodásról és erőfölénnyel való visszaélésről szóló bejelentések érkeztek, melyeket az érintett vállalkozások és szakmai szervezetek juttattak el a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

A parlamenthez fordul Lomnici Zoltán

2005.02.07.

A parlamenthez fordul Lomnici Zoltán a jogszabályi ellentmondások feloldása érdekében. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt követően döntött így, hogy vita robbant ki, mert az úgynevezett székesfehérvári maffia-perben a bíró csak az ítélet rendelkező részét hirdette ki nyilvánosan, az indokolást nem.

A GVH Újabb mobilszolgáltató reklámját ítélte jogsértőnek

2005.02.07.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. február 3-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított és 5 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Az OIT kitart elnöke perlési jogosultsága mellett

2005.02.07.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nyilatkozatában jogi nonszensznek nevezte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének azt a nyilatkozatát, mely szerint az OIT javasolta, hogy elnökét perlési jogosultsággal kellene felruházni a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások esetére. Az OIT tiltakozik.

Bárándy doktor vitte táncba Lollobrigidát

2005.02.07.

Teltház volt az idei Operabálon, amelyet szombaton este rendeztek a fővárosban. A bálon az üzleti élet szereplői, közéleti személyiségek, politikusok és ismert művészek jelenlétében Gina Lollobrigida, az idei bál díszvendége táncolta a nyitókeringőt.

Ügyészség: sajtóközlemény a székesfehérvári üggyel kapcsolatban

2005.02.04.

Néhány sajtóorgánumban a sajtó által „székesfehérvári maffiapernek” elnevezett üggyel kapcsolatban valótlan, megalapozatlan és a hatóságokat súlyosan sértő megállapítások jelentek meg.

Nem alkotmányellenes az inkasszó, de a törvényt módosítani kell

2005.02.04.

Minden bizonnyal módosítani kell a végrehajtásról szóló törvényt – mondja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki a banki beszedés, az inkasszó gyakorlatát vizsgálta. Az ombudsman a bankszövetség egyik vezetőjével tartott csütörtökön tájékoztatót a lehetséges változtatásokról.

Hatalmas siker a szoftverszabadalmi kérdésben: az EU jogi bizottsága eldöntötte a jogalkotási folyamat újrainditását

2005.02.04.

Az európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nagy többséggel döntött arról, hogy felkéri a Bizottságot - az EU kormányát - a szoftverszabadalmi direktíva jogalkotási folyamatának újraindítására. Csupán két vagy három ellenszavazattal és egyetlen tartózkodással a döntés elsöprő támogatást kapott, minden párttól.

Egyre elégedetlenebbek vagyunk a parlamenttel

2005.02.04.

Egyre elégedetlenebb a magyar lakosság a parlament munkájával - állapította meg az a közvélemény-kutatás, amelyet az Országgyûlés Hivatalának megbízásából végzett a Magyar Gallup Intézet.

Feladta magát a körözött nőgyógyász

2005.02.04.

Önként vonult börtönbe csütörtökön az a körözött szegedi szülész-nőgyógyász, aki néhány évvel ezelőtt többször is tiltott magzatelhajtást végzett magánrendelőjében, és ezért jogerősen két év börtönbüntetést kapott, ám eddig szökésben volt.

Az Alkotmánybíróság 2005. február 7-8-i teljes ülésének napirendje

2005.02.04.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megtárgyalja a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek a munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítésével összefüggő rendelkezéseit kifogásoló indítványt. A testület elé kerül a polgári perrendtartásnak a felülvizsgálati kérelemmel kapcsolatos szabályozását megkérdőjelező indítvány.

Magyarországon minden második DVD illegális

2005.02.03.

Hazánkban a kalóz DVD-k a filmiparnak a Motion Picture Association (MPA) számításai szerint hozzávetőlegesen húszmillió dollár kárt okoznak. Állítólag minden második DVD illegális Magyarországon.

A Fidesz kizárná a közhatalomból az egykori ügynököket

2005.02.03.

A párt országgyűlési képviselője, Demeter Ervin egy reggeli televíziós műsorban elmondta: tervezetük mindenkit kizárna a közhatalomból, aki 1990 előtt, magyar állampolgárokkal szemben, szabad akaratából állambiztonsági tevékenységet végzett.

Draskovics magyarázatot vár Járaitól

2005.02.03.

A pénzügyér arra kíváncsi, részt vett-e a jegybankelnök annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a monetáris tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt

Bevett sztrádatrükk

2005.02.03.

A vártnak megfelelõen helyezi ki a költségvetésbõl a sztrádaköltséget a kormány: az elõzetes tervekkel ellentétben nem von be magánbefektetõket, viszont egy statisztikai trükk révén a hiányt nem terheli majd az építés ára.

Spanyolország 2006-tól nyitná meg munkerőpiacát

2005.02.03.

Spanyolország feltehetően az első két átmeneti év után nem tartja fenn munkaerőpiaca korlátozását a magyar munkavállalók előtt - tájékoztatott Baráth Etele, az európai ügyek tárca nélküli minisztere spanyolországi tárgyalásairól.

Lenkovics Barnabás a verespataki aranybányáról

2005.02.03.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Verespatakra tervezett arany- és ezüstbánya ügyében levélben fordult a Román Köztársaság ombudsmanjához, Ioan Muraruhoz.

Már három párt módosítaná az alkotmányt az ügynöktörvény miatt

2005.02.02.

Az SZDSZ a korábbi álláspontjával szemben tegnap úgy nyilatkozott, mégis beleegyezne az alkotmány módosításába. A Fidesz tegnap közölte, ők úgy módosítanák az alkotmányt, hogy ne viselhessenek közjogi tisztséget azok, akik szabad akaratukból jelentettek. Kolláth György szerint az ellenzék javaslata jogi nonszensz.

Adatvédelem gátolja a betegjogi ellenőrzést

2005.02.02.

Megfeneklett az általános ombudsman betegjogok érvényesülésével kapcsolatban indított vizsgálata, mivel az adatvédelmi törvényre hivatkozva a kórházak nem adják ki neki a kért adatokat, beteglapokat.

Amerika mindent tudni akar

2005.02.02.

Tovább szigorodik az Egyesült Államokba utazók ellenőrzése: a belbiztonsági hatóságok a légitársaságoktól származó utasinformációt terroristák adatait tartalmazó listákkal és kereskedelmi adatbázisokkal is össze akarják vetni. Az adatvédők tiltakoznak a módszer ellen.

APEH: Lakáscélú állami támogatás igénybevétele kapcsán a számlakibocsátók működő adóalanyi státusának igazolása, illetőleg a számlakibocsátók adatainak az interneten történő közzététele

2005.02.02.

Elsősorban a fiatalok otthonteremtési támogatásainak bővítése, illetőleg a lakbértámogatás bevezetése érdekében módosította a Kormány a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendeletet.

Az Alkotmánybíróság szabályzatainak aktualizálását javasolja az ÁSZ

2005.02.01.

Az Alkotmánybíróság (Ab) belső szabályzatainak a hatályos törvényekkel való összehangolását, a belső ellenőrzés hatékonyságának növelését és az adatszolgáltatás rendjének szabályozását javasolta az Állami Számvevőszék elkészült jelentésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Bojkottfelhívás a Tesco ellen

2005.02.01.

A Tesco áruházlánc globális bojkottjára szólítja fel a vásárlókat egy brit fogyasztóvédelmi csoport, mert a cég rádiófrekvenciás azonosítókkal látta el egyes termékeit. A magyar adatvédelmi biztos hivatala szerint minden rendben, a hazai Tesco pedig hallgat.

A szerencsejátékos visszakapta az elbukott pénze tizedét

2005.02.01.

Csak a bíróságon nyert a kaszinóval szemben egy osztrák szerencsejátékos, aki már biztosan visszakapja Black Jacken elveszített pénzének egy részét az osztrák kaszinótól.

Szita Károly: visszaéltek a személyes adataimmal

2005.02.01.

Visszaéltek személyes adataival. Ezt állítja az ügynökmúlttal vádolt Szita Károly.

Kitiltják a Belvárosból a koldusokat

2005.02.01.

Kaposvár után Pécsett is kitilthatják a kéregetőket a Belvárosból, amennyiben a közterület-használatról szóló önkormányzati rendelet ez irányú módosítását elfogadja a képviselőtestület. A tervek szerint a várfallal körülvett történelmi belvárosból kellene távozniuk az erőszakos koldusoknak.

Kalózmásolatot irthatnak a szülők

2005.02.01.

Az amerikai filmipar jeles tagjait tömörítő MPAA bemutatott egy szoftvert, amellyel a gyermekeikért aggódó szülőket veszi célba.

Másfél év börtönre ítélték a Blaster vírust író tinédzsert

2005.02.01.

Hosszas tárgyalást követően végül 18 hónap börtönre ítélte a bíróság pénteken azt a 19 éves fiatalembert, aki egy új, MSBlast.B néven ismert férget szabadított még 2004 nyarán a világhálóra.

Az Európai Uniónak nem tetszik a Media Player nélküli Windows lejáratása

2005.02.01.

A Microsoft beleegyezett, hogy a Windows XP Media Player nélküli változatát más néven hozza forgalomba, mint ahogy korábban tervezte. Mindez az Európai Unió antitrösztre specializálódott biztosainak nemtetszése következtében történt.

Nem kerülnek börtönbe a titkosított maffiaper vádlottjai

2005.02.01.

Nem kell börtönbe vonulnia a székesfehérvári maffiaper egyetlen vádlottjának sem, többségük néhány éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon a Pest Megyei Bíróság hétfői döntése szerint.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja a regisztrációs adót

2005.02.01.

Az uniós területről hozott használt autókra Magyarországon diszkriminatívan vetik ki a regisztrációs adót, állítják hosszabb ideje uniós szakértők és magyar érintettek. Hétfőn per indult az uniós belső piacot sértő jogszabály ellen, amelynek ellentmondásait az Index információi szerint immár a Pénzügyminisztérium szakértői is vizsgálják.

Aranyláz - összeomlott a hazai CD és DVD piac

2005.02.01.

Összeomlott a hazánkban jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca - állítja az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. vezetője.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000