Hír archívum: 2005. április

Más hónap

Az Alkotmánybíróság 2005. május 02-03 -i teljes ülésének napirendje

2005.04.30.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely a büntetőeljárásról szóló törvénynek a tárgyalás kitűzésével összefüggő egyik rendelkezését vitatja.

Letöltés és file-csere: mi legális, mi nem? - A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért közleménye

2005.04.29.

Magyarországon, csakúgy, mint a világ szinte minden országában, fejlett, komoly hagyományokra visszatekintő törvények védik a szellemi termékek alkotóit, létrehozóit, illetve az őket illető szerzői- és ehhez kapcsolódó jogokat, ahogy ezekben az országokban a művészeteknek, művészi alkotásoknak, általában a szellemi termékeknek is komoly hagyományai vannak.

Módosul a büntetőeljárási törvény

2005.04.29.

Az Igazságügyi Minisztériumban elkészült a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításáról törvényjavaslat szakmai tervezete. A tárca megkezdte az előterjesztés államigazgatási egyeztetését.

APEH tájékoztató az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárak szolgáltatásairól

2005.04.29.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 6.5. pontja alapján mentes a személyi jövedelemadó alól az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár törvényben vagy törvényi felhatalmazás alapján kiadott korányrendeletben meghatározott szolgáltatási körében és feltételekkel jogszerűen nyújtott szolgáltatása.

Adatvédelmi biztosi állásfoglalás a területfejlesztési tanács tevékenységére vonatkozó közérdekű adatok nyilvánosságáról

2005.04.28.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény (továbbiakban: Tftv.) megteremtette a területfejlesztési feladatok végrehajtásának intézményi rendszerét. A területfejlesztéssel foglalkozó szervek, így a megyei területfejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik, a titkárság illetve a közhasznú társaság is az állam területfejlesztési feladatainak ellátásában résztvevő, tehát közfeladatot ellátó szervek. Mindazon adat, mely ezen szervezetek kezelésében van vagy a tevékenységére vonatkozik – és nem személyes adat – közérdekű adatnak tekintendő.

A Gazdasági Versenyhivatal egy-, illetve kétéves kötelezettségek előírása mellett engedélyezte a Ringier csoport egyik tagjának a Népszabadság Rt. feletti irányítás-szerzését

2005.04.28.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Fővárosi Bíróság által elrendelt új eljárásban engedélyezte a Ringier-csoport egyik tagjának (B.V. Tabora) a Népszabadság Rt. feletti irányítás-szerzését.

A pentek.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2005.04.28.

A Tanácsadó Testület előtt a 669/2005. ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. április 25-i ülésén 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást. A pentek.hu domain a Regisztrációs Szabályzat 1.3.2. pontja alapján az elsőként nyilvántartásba vett igénnyel rendelkező Neriton Telecom Kft. részére delegálandó.

APEH: Az áfaraktárból történő kitárolás és betárolás áfarendszerbeli megítélése

2005.04.28.

1. Egy kft. áfa-raktárból értékesít. A kitárolást az eladó kft kérte, így a kitárolási bizonylatot az ő nevére állítja ki az áfa-raktár üzemeltetője. Hogyan alakul az ügylet áfa-beli megítélése? 2. Az eladó kft árut értékesít. A vevő az árut az áfa-raktárba kérte betárolni. Kérdés: hogyan alakul ezen ügylet áfa-beli megítélése, lehet-e exportnak tekinteni?

Ülésezett a bős-nagymarosi jogi szakértői munkacsoport

2005.04.28.

A bős-nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos magyar-szlovák tárgyalások keretében szerdán Pozsonyban ülést tartott a Jogi Szakértői Munkacsoport.

27 tagú unió 20 hónap múlva

2005.04.27.

Bulgária és Románia 2007. január 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz, ha a két ország teljesíti a feltételeket, különben egy évet csúszhat a tagság.

Alkotmánybírósági határozatok az OVB döntéseiről

2005.04.27.

Az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságnak országos népszavazás kitűzésére irányuló aláírásgyűjtő ív mintapéldányának, illetőleg az azon szereplő kérdés hitelesítése tárgyában hozott két határozata ellen benyújtott kifogás alapján hozott határozatot.

Konferencia a Gazdasági Versenyhivatalban a beszerzési ár alatti értékesítés és a vevői erő kérdésköréről

2005.04.27.

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. április 21-én és 22-én konferenciát rendezett, amelynek aktualitását az új kereskedelmi törvényhez kapcsolódó jogalkotási folyamat adta.

APEH: regisztrációs adó átmeneti rendelkezése

2005.04.27.

A konkrét adózói kérdés arra irányult, hogy a 2004. december 31. napjáig kiállított, adóigazolással rendelkező gépjárművek 2005. január 1. napja utáni forgalomba helyezése esetén az értékesítéskor beletartozik-e az áfa alapjába a (2004. évi mértékű) regisztrációs adó.

Teljes lesz végre az Alkotmánybíróság?

2005.04.26.

Változhat az alkotmánybírák jelölése, ebben állapodott meg az öt közjogi méltóság. A köztársasági elnök azért egyeztetett a miniszterelnökkel, a házelnökkel, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökével, mert a kormánypártok és az ellenzék két éve nem tudnak megállapodni a hiányzó három alkotmánybíró személyéről.

A Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat, valamint az általános ügyfélszolgálati irodák működéséről

2005.04.26.

Javult a romák társadalmi elfogadottsága az elmúlt években, a kedvező folyamatban szerepe van a Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózatnak is - mondta az igazságügy-miniszter csütörtökön Pilisszentkereszten az MTI-nek.

Románia és Bulgária aláírja az EU csatlakozási szerződést

2005.04.25.

Románia és Bulgária vezetői ma délután írják alá az Európai Uniós csatlakozási szerződést.

APEH tájékoztató: a közösségen belüli ingatlanközvetítői tevékenység

2005.04.23.

Nem első értékesítésű lakóingatlan értékesítésének teljesítési helyét az áfa törvény 15. § (2) bekezdése alapján az ingatlan fekvése határozza meg. Amennyiben ez belföldön van, akkor az adó mértéke az áfa törvény 30. § (1) bekezdése, valamint a törvény 2. sz. mellékletének 2. pontja alapján tárgyi adómentes.

Az Alkotmánybíróság 2005. április 25-26 -i teljes ülésének napirendje

2005.04.23.

Az Alkotmánybíróság hétfőn folytatja a Fidelitasnak a privatizáció leállítására irányuló országos népszavazási kezdeményezését jóváhagyó OVB határozat alkotmányosságának vizsgálatát. A szervezet azt akarja elérni népszavazás útján, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglevő állami tulajdon privatizációját.

Bevezetik az uniós domain nevet

2005.04.22.

Az Európai Unió bejelentette, hogy az év végére bevezeti az internetes címek végén a .eu domain nevet.

Az Al-Kaida 24 feltételezett tagja áll bíróság elé Madridban

2005.04.22.

Ez az elsõ bírósági tárgyalás a világon, amelyen ilyen sok embert vonnak felelõsségre a szeptember 11-i amerikai merényletek miatt.

Az Oktatási Jogok Biztosának közleménye

2005.04.21.

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala rendhagyó szolgáltató tevékenységet lát el az oktatási szereplőket érintő jogsértések orvoslása területén. Eljárását bármely oktatási szereplő kezdeményezheti, aki úgy érzi, oktatással kapcsolatos jogait sérelem érte. Az oktatási jogok biztosa vizsgálata során egyeztetési eljárást folytat a vitában álló felek között, és az oktatási jogok sérelmének orvoslására kezdeményezést fogalmazhat meg.

ÁSZ: átláthatatlan pénzügyi döntések a minisztériumokban

2005.04.21.

A könyvelési fegyelem és a belső ellenőrzés terén is akad hiányosság a költségvetési pénzek felhasználását illetően - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Újabb kampány a legális szoftverekért

2005.04.21.

Bár az elmúlt évek eredményei azt mutatják, hogy az illegális szoftverfelhasználás hazánkban tovább csökken, a legutolsó 2003-as adatok szerinti 42 százalékos arány még messze van attól, amelyet Magyarországnak célul kellene kitűznie.

Ügynöktörvény: egymásra mutogat a kormánypárt és az ellenzék

2005.04.20.

A szocialisták szerint a Fidesz elszabotálta az ügynöktörvényhez szükséges alkotmánymódosítás szavazását. A nagyobbik ellenzéki párt szerint viszont nem rajtuk múlott a szavazás, hiszen a kormánypárti képviselők közül sem szavazta meg mindenki az alkotmánymódosítást.

A Magyar Jogász Egylet 2005. évre szakmai-tudományos pályázatot hirdet

2005.04.20.

Kizárólag a pályázati felhívásban meghirdetett témákban írt pályamunkák kerülnek elbírálásra. A pályázaton bárki részt vehet a tudományos fokozattal rendelkezők kivételével. Határidő: 2005. szeptember 15.

Dr. Tremmel Flórián állami kitüntetése

2005.04.19.

Az idei márciusi állami kitüntetettek között szerepelt Dr. Tremmel Flórián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának egyetemi tanára, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át a Parlamentben.

Aktív álláskeresésre köteleznék a munkanélkülieket

2005.04.18.

A munkanélküliek 88 százalékának a regisztrációjukat követő egy éven belül jövőre már érdemi állás vagy képzési ajánlatot kell kapniuk az adott munkaügyi kirendeltségtől, fogalmazza meg elvárásként a Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv. Ezzel együtt minden munkanélkülit szerződésben köteleznének aktív álláskeresésre.

Elutasítja az európai alkotmányt a franciák többsége

2005.04.17.

Egy párizsi lap felmérése szerint a választópolgárok 56 százaléka nemmel szavazna az uniós alapdokumentumra, ha ma tartanák a választásokat. Elemzők szerint döntő jelentőségű a francia refrendum eredménye, hiszen az alkotmányt a tagállamoknak egyöntetűen kell elfogadniuk.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. március 31.

2005.04.16.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Folytatódnak a tárgyalások a fuvarozók és az érintett minisztériumok között

2005.04.16.

Tovább folytatódnak a tárgyalások a Fuvarozók Szakmai Képviseletei és a Gazdasági- és Közlekedési Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium szakemberei között arról, hogyan lehetne mérsékelni a magas üzemanyagárak kedvezőetlen hatását az ágazat versenyképességére.

NHH: megszüntették a Sunshine Rádió jogosulatlan műsorsugárzását

2005.04.16.

Lefoglalta a Nyíregyháza körzetében sugárzott Sunshine Rádió adóállomását a szabálysértési eljárás keretében eljáró Nemzeti Hírközlési Hatóság, 2005. április 7-én.

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye a Henkell fúziós kérelméről

2005.04.16.

Összefonódás engedélyezése iránti kérelmet nyújtott be A Gazdasági Versenyhivatalhoz (továbbiakban: GVH) a Henkell & Söhnlein Sektkellereien KG (továbbiakban Henkell). Kérelmében engedélyezni kérte a Walton Pezsgőgyár Részvénytársaság által gyártott "Pompadour", "Claudius Ceasar", "Voila", "Kölyök" és "Hungasekt" kereskedelmi márkák tulajdonjogának mint vállalkozás-résznek a megszerzését.

Az Interneten folytatott kereskedelem költségelszámolás alapjául szolgáló bizonylatai

2005.04.16.

Az elektronikus vásárlásokkal kapcsolatos bizonylatokról adott ki tájékoztatót az APEH.

Összügyészi értekezlet

2005.04.15.

Az Igazságügyi Palota dísztermében a Fővárosi Főügyészség valamennyi ügyésze, titkára, fogalmazója részvételével 2005. április 13. napján összügyészi értekezletet tartott, melynek témája a 2004. év munkájának értékelése volt.

A Szécsényben történt gyermekkorú sértett sérelmére elkövetett emberölés büntette kapcsán felmerülő jogalkotási lehetőségekről

2005.04.15.

A Be. XXV. Fejezete tartalmazza a lemondás a tárgyalásról jogintézményének szabályait. A jogintézmény lényege, hogy a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén az eljárást gyorsítsa, lényegében a bizonyítási eljárás mellőzésre kerül.

Továbbra is működésképtelen az Alkotmánybíróság

2005.04.15.

Határozatképtelenség miatt ismét - története során másodszor - elmarad az Alkotmánybíróság jövő hétfőre és keddre kitűzött teljes ülése - közölte a testület. A határozatképességhez a bíróság legalább nyolc tagjának jelen kell lennie.

APEH-közlemény az oktatási intézmények bérletvásárlásainak igazolásáról

2005.04.15.

A nevelési oktatási intézmények saját tanulóik részére történő bérletvásárlásainál 2005. január 1-jétől akkor vehető igénybe fogyasztói árkiegészítés, ha a diák lakóhelyén vagy a településhez tartozó külterületi lakott helyen alapfokú tanintézet nem működik.

Az elektronikus bűnözéssel foglalkozó londoni konferencián Dr. Hankó Faragó Miklós képviselte az igazságügyi minisztériumot

2005.04.15.

Dr. Hankó Faragó Miklós politikai államtitkár képviselte az Igazságügyi Minisztériumot az „e-Crime Congress 2005” elnevezésű nemzetközi konferencián.

APEH tájékoztató: tesztautó áfájának utólagos levonása

2005.04.15.

Azon személygépkocsi beszerzése esetén, amely az áfa törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontja szerinti továbbértékesítési cél kritériumát nem valósítja meg, alkalmazni kell az áfa-törvény 33.§ (2) bekezdésének b) pontja szerinti levonási tilalmat.

Nem lesz engedmény a gyilkosoknak - Szigorítanák a büntető törvénykönyvet

2005.04.13.

Szigorítaná a büntető törvénykönyvet az Igazságügyi Minisztérium. Bizonyos bűncselekményeknél kizárná a tárgyalásról való lemondás lehetőségét, kötelezővé tenné a szakértői vélemény kikérését és a pártfogó felügyelő kirendelését is.

Adatvédelmi biztosi ajánlás a köztisztviselői törvény szabályai szerinti vagyonnyilatkozat-tételi eljárás egyes adatvédelmi kérdéseiről

2005.04.12.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Avtv.) 2004. január 1.-jei módosításával az adatkezelés jogszerűségét megalapozó "hozzájárulás" pontosan definiált fogalommá vált. A törvény értelmező rendelkezései szerint a hozzájárulás: "az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok - teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő - kezeléséhez".

Lépések a mobil közigazgatás felé

2005.04.11.

A Budaörs önkormányzatával karöltve végrehajtott kísérletben az ügyfelek egy programozott SMS-központon keresztül intézhetik gyorsabban, rugalmasabban az anyakönyvi kivonatokkal, lakcímbejelentéssel, vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyeiket.

Több mint kétszázmilliárd forinttal tartozik az állam

2005.04.11.

Kétszázmilliárd forintot is meghaladhatja az állam tartozása több munkavállalói és társadalmi csoport felé.

Megszűnnek a szupertitkos iratok? - Parlament elé kerülhet ma az ügynöktörvény

2005.04.10.

A két koalíciós párt ugyanis megegyezett a vitás kérdésekről. Az alkotmánymódosítás ügyében még mindig nincs egyetértés, de mivel az kétharmados törvény, ahhoz az ellenzék, vagyis a Fidesz szavazatára is szükség lesz.

Sikeresen zajlott le az Elektronikus gazdaság joga c. konferencia

2005.04.10.

A 2005. április 7-én lezajlott, "Az elektronikus gazdaság joga" címet viselő konferenciánk nem csupán témája miatt számított újdonságnak. Ez volt ugyanis az első komoly szakmai rendezvény amelyet a Jogi Fórum teljesen önállóan szervezett, ezen túlmenően ez a szakmai összejövetel volt az első állomása annak a tervezett konferencia-sorozatnak, amelynek segítségével a jogászok, a gazdasági döntéshozók, és minden érdeklődő számára közelebb szeretnénk hozni olyan új jogterületeket, mint az informatikai- és kommunikációs jog, a elektronikus gazdaság jogi viszonyai - de érintenénk tradicionálisabbnak tekinthető jogterületek aktuális problémáit is.

Az Alkotmánybíróság 2005. április 11-12 -i teljes ülésének napirendje

2005.04.08.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megtárgyalja a Polgári Törvénykönyvnek az elbirtoklásról szóló egyes szabályait vitató indítványt. A testület foglalkozik a büntetőeljárásról szóló törvénynek a tárgyalás kitűzésével kapcsolatos rendelkezéseit kifogásoló indítvánnyal.

Újabb precedensper? - Tízmilliárdos követelés

2005.04.08.

A kismamaperekhez hasonló sorozat indulhat az orvosi ügyeleti díjak elszámolása miatt. Veszprém megyében a munkaügyi bíróság elsőfokon egy orvosnak adott igazat. A háziorvos azt kérte, hogy az uniós szabályok szerint az ügyeletben eltöltött idejét rendes munkaidőként fizessék ki.

Három tárcánál tartott ellenőrzést az Európa Tanács bizottsága

2005.04.08.

Sikerrel zárult az Európa Tanács a Kínzás és a Kegyetlen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetés Megelőzésére létrehozott Bizottság (CPT ) látogatása és ellenőrzése a Belügyminisztériumban.

Nyitva van az Ügyfélkapu...

2005.04.06.

Április 1-jétől az internetes felhasználók egységes ügyfélbeléptető és -azonosító rendszeren keresztül érhetik el a magyar közigazgatás elektronikus szolgáltatásait.

APEH: a regisztrációs adó kezelése az áfa alapjában 2005. évben

2005.04.05.

A regisztrációs adóval, illetve a regisztrációs adó áfa alapkénti figyelembevételével kapcsolatos, 2005. január 1. napját követően lényeges tudnivalók az alábbiak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000