Hír archívum: 2005. május

Más hónap

Felvételi pontszámítás: ki járjon rosszul?

2005.05.24.

Akár már ma döntést hozhat az Alkotmánybíróság a felvételi pontszámítási rendszerről. Ugyanis már másodszorra tárgyalja gyorsított eljárással a testület az ezzel kapcsolatos szülői beadványt, és ez szakértők szerint azt jelenti, közel a döntéshozatal.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.05.24.

A hét legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye kétségtelenül az Európai Alkotmányról szóló, vasárnapi francia népszavazás lesz.

A költségvetésről vitáznak a külügyminiszterek

2005.05.24.

A külügyminiszterek vasárnapi, zárt ajtók mögött folyó tárgyalásai minden eredmény nélkül értek véget, miután a tagállamoknak semmilyen előrelépést nem sikerült elérnie az EU 2007-től esedékes költségvetéséről szóló vitában.

Csinálják a fesztivált: többségben a holland nem az Alkotmányra

2005.05.24.

Mindössze két héttel Hollandia történetének első népszavazása előtt a közvélemény kutató intézetek szerint a „nem” győz majd az Alkotmányról szóló referendumon, melyet furcsamód súlyosbít, hogy az Eurovíziós dalfesztivál holland versenyzője kiesett a középdöntőben.

AB döntés a büntetőeljárásról szóló törvényről

2005.05.24.

Az Alkotmánybíróság 2005. május 23-án elfogadott határozata azonnali hatállyal megsemmisítette a büntetőeljárásról szóló törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek lehetővé tették, hogy az első fokú ítélet elleni fellebbezés érdemi elbírálására a másodfokú bíróság tanács elnökének döntése alapján tanácsülésen kerüljön sor.

Új körzeti földhivatal Szombathelyen

2005.05.24.

Egyszerre 15 ablaknál fogadhatják az ügyfeleket, kényelmüket elektronikus ügyfélhívó rendszer is szolgálja.

Javul a helyzet, de vannak még problémák a kenyerekkel, pékárukkal

2005.05.24.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség irányításával 7 megyei felügyelőség 2005. január-februárban széleskörű vizsgálatot végzett, melynek során a kenyereket és péksüteményeket nem kizárólag a boltokban ellenőrizte, hanem laboratóriumi vizsgálatot is folytatott.

Az ufs.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2005.05.24.

Az ufs.hu domain a Regisztrációs Szabályzat 1.3.2. pontja alapján az elsőként nyilvántartásba vett igénnyel rendelkező Evonet Számítástechnikai Bt. számára delegálandó.

Jobb lesz a banki rosszadós-lista

2005.05.23.

Méltányosabb megítélést, jogorvoslati lehetőséget és valódi garanciákat nyújt majd az átalakuló hitelintézeti törvény erre vonatkozó része.

Magyarországon a legnagyobbak a fejlett és a szegény régiók közti különbségek

2005.05.23.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner bemutatta a harmadik kohéziós jelentést, amely az EU régióinak foglalkoztatási, kereseti és termelési mutatóit hasonlítja össze. A jelentés szerint Magyarországon a legnagyobbak a fejlett és a szegény régiók közti különbségek.

A kivétel kikerüli a szabályt

2005.05.23.

Egy törvénymódosító javaslat jövőre is bebiztosíthatja a cigarettareklámokat a Hungaroringen. A megoldás lényege, hogy az Európai Unió tiltását egy magyar kivétel egészítené ki, amely szerint "nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű eseményen" lehet cigarettát reklámozni.

Ciprus június 30-án szavaz az Európai Alkotmányról

2005.05.23.

Bár a ciprusi ratifikáció formalitásnak tűnik, a szigetország legnagyobb pártja az alapszerződés ellen szavaz majd.

A belga parlament is jóváhagyta az Alkotmányt

2005.05.23.

A belga parlament alsóháza nagy többséggel 118 igen és 18 nem mellett jóváhagyta az Európai Alkotmányszerződést. A szenátus áprilisban ratifikálta az alapszerződést, amely most belga helyi parlamentek elé kerül.

A spanyol szenátus is elfogadta az Európai Alkotmányt

2005.05.23.

A spanyol szenátus is ratifikálta az EU Alkotmányos szerződését. A spanyolok februárban már igent mondtak az alapszerződésre.

Túl sok a kínai póló

2005.05.23.

Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa hivatalos tárgyalásokat kezdett Kínával a pólók és a fonalak importjának ügyében.

Mádl véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói törvényt

2005.05.22.

A köztársasági elnök a törvénynek a vagyonőrök által alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszerek, biztonsági kamerák alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit tartotta alkotmányosan kifogásolhatónak.

Az ingatlanra kikötött opció áfája

2005.05.22.

Egy adóalany a tulajdonában lévő lakásra, illetve egyéb ingatlanra határozott időre szóló vételi jogot kíván engedni egy másik adóalany számára, meghatározott - az opciós (vételi) jog gyakorlása esetére kikötött vételárba be nem számítandó - opciós díj megfizetése ellenében.

BRFK: vádemelési javaslat élet elleni bűncselekmények vonatkozásában

2005.05.22.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály Életvédelmi Osztálya a napokban több, kiemelt élet elleni bűncselekmény vonatkozásában zárta le sikeresen – vádemelési javaslattal – az eljárásokat.

Lenkovics: szabálytalan a Malom Center engedélyezése

2005.05.22.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatában több szabálytalanságot is feltárt a kecskeméti Malom Center Bevásárló- és Szórakoztató Központ építésének engedélyezésében. Az ombudsman felkérte a város jegyzőjét, állíttassa le az építkezést, majd jelentse be, hogy nem vehet részt az eljárásban, mert tőle az ügy tárgyilagos megítélése nem várható el.

Panaszbiztottság előtt az Internethajó

2005.05.20.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 4. sz. eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Televízió Rt. 2004. április 21-én 19.30 órakor sugárzott "Híradó" c. műsorát, amely hírműsor nem számolt be az "Internethajó" elnevezésű rendezvényről.

Gyógyszerreklám törvény - reklámszakmai egyeztetés nélkül?

2005.05.20.

A Magyar Reklámszövetség hiányolja a szakmai egyeztetést a gyógyszerreklámok szabályozásának tervezett változtatásával kapcsolatban - az MRSZ a sajtóból értesült a tervezett változtatásokról.

Pályázati felhívás ügyészségi fogalmazói állások betöltésére

2005.05.20.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze pályázatot hirdet az állam- és jogtudományi karokon tanulmányaikat a 2004/2005-ös tanévben befejező egyetemi hallgatók, illetve más munkaterületen dolgozó jogászok részére fogalmazói munkakör betöltésére.

Új Földhivatali ügyfélszolgálati iroda nyílt a Lehel téri csarnokban

2005.05.20.

A Fővárosi Földhivatal Fővárosi Kerületek Földhivatalának új kihelyezett ügyfélszolgálati irodáját adta át rendeltetésének szerdán május 18-án a Lehel téri csarnokban Szanyi Tibor, a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkára valamint Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára.

Nem találta jogsértőnek az ATV Pénzfürdő nyereményjátékát a GVH

2005.05.19.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. május 19-én tartott tárgyalásán hozott határozatával megszüntette az Első Magyar Magántelevíziós Rt., a TeleMedia Interaktív Szolgáltatások Kft. és a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. vállalkozás ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárást.

Apagyilkosokként kezelik a szabálytalanul alkalmazottakat

2005.05.19.

Hazánkban az év végén nem EU-s országból 53 136 ember vállalt munkát, további tízezren a tavaly csatlakozott kilenc uniós államból. A 4 milliós magyar munkaerőpiacon nem tűnnek komoly tömegnek.

15 vendéglátós vallotta be, hogy kapott borravalót

2005.05.19.

A vendéglátósok szervízdíjat vezethetnek be, a borravaló pedig - ha bevallják - akkor sem lesz adóköteles, de növelheti a későbbi nyugdíj összegét.

Elutasították a Tokajhegyalja Kft. ÉS elleni keresetét

2005.05.19.

Első fokon elutasította a Tokajhegyalja Kft.-nek az Élet és Irodalom (ÉS) elleni keresetét a Fővárosi Bíróság. A cég jogi képviselője lapunknak a tárgyalás után azt mondta, mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. A kft. keresetét a bíróság végső soron a sajtótörvényre hivatkozva utasította el.

Az Alkotmánybíróság 2005. május 23-24 -ei teljes ülésének napirendje

2005.05.19.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik azokkal az indítványokkal, amelyek az ügyvédekről szóló törvény egyes rendelkezéseit támadják.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.05.18.

A hét a hétfőn és kedden Varsóban megrendezésre kerülő Európa Tanács ülésével kezdődik, melyen mind a 46 tagállam részt vesz. A hét végén az európai felsőoktatási rendszerek harmonizációjáról, valamint a kohéziós politikáról vitáznak az oktatási, illetve a regionális politikáért felelős miniszterek.

Újratervezik az euró érméket

2005.05.18.

Az euró érméket újra kell tervezni, mert azokon nem szerepel a kibővített EU tíz tavaly csatlakozott tagországa. Az új eurókon vagy egy nagyobb Európa térkép, vagy egy közös szimbólum szerepel majd.

Mór óta nem volt ilyen készültség

2005.05.18.

Átvette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a szombati budaörsi pénzszállítórablás ügyében. Speciális nyomozócsoport állt fel a rendőrökkel tűzpárbajt vívó kalasnyikovos bűnözők elfogására.

Péntekig lehet benyújtani a tavalyi személyi jövedelemadó-bevallást

2005.05.18.

Péntekig lehet benyújtani a tavalyi személyi jövedelemadó-bevallást. Eddig 1,4 millió bevallás érkezett az APEH-hez.

Mennyit nyernénk az egykulcsos adóval?

2005.05.18.

A kormány egy tucat törvénymódosítási javaslatot tárgyal a száz lépés politikájának keretében. A jövő évi adójogszabályok tervezett változtatásáról még mindig nincs politikai döntés, az egykulcsos adó egy lehetőség a sok közül.

Lezárult a vizsgálat az állandó parlamenti belépők igénylésének új rendjéről

2005.05.18.

Lezárult az Igazságügyi Minisztérium által igényelt parlamenti belépőkkel kapcsolatos belső vizsgálat, amelynek eredményeként elkészült a belépők igénylésének rendjéről szóló részletes szabályozás. A Szervezeti és Működési Szabályzat részét képező dokumentum már olvasható az IM honlapján.

Az NHHT határozatai a vezetékes telefon szolgáltatás nagykereskedelmi piacairól

2005.05.17.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) meghozta a vezetékes telefon piac három nagykereskedelmi piacára – hívás-kezdeményezés, -végződtetés, -tranzit – vonatkozó határozatait. A 2004-ben megkezdett, 18 piacra kiterjedő piacelemzés nyomán hozott határozatok célja a kiskereskedelmi árak csökkentése és a piaci verseny növelése, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden.

A GVH közös erőfölénnyel való visszaélést bírságolt a mosonmagyaróvári temetkezési piacon

2005.05.17.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. május 17-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy az egy gazdasági egységet alkotó Városüzemeltető és Fenntartó Kft. és az Anubisz Kft. visszaélt közös erőfölényével. Az eljárás alá vont vállalkozásokkal szemben - egyetemleges kötelezettként – két millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

Saját tévét szeretne az Európai Parlament

2005.05.17.

A magyar mellett hamarosan az Európai Parlamentben folyó vitákat is nézhetjük, ha megvalósul az EP TV.

Ne írjunk alá idegen nyelvű rendőrségi jegyzőkönyvet

2005.05.17.

Még egy hónap, és útra kel Európa. A nyaralóknak azonban nem árt felkészülniük a balesetekre, s tudni, hogy melyik országban hívjanak rendőrt, kell-e fizetniük az intézkedésért és hol ne írják alá a felvett jegyzőkönyvet.

Új rendőr-főkapitány Veszprém megyében

2005.05.17.

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter 2005. június 1-jei hatállyal dr. Horváth Imre rendőr ezredest bízta meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr-főkapitányi feladatainak ellátásával.

Hollandia nemmel szavazna az EU alkotmányára

2005.05.15.

Nemmel szavazna az EU alkotmányára a hollandok többsége - derül ki a legfrissebb reprezentatív felmérésből.

Szigorodnak a lakáshitel-kedvezmények

2005.05.14.

Megszigorították és bonyolultabbá tették a lakás célú hitelek törlesztéséhez kapcsolódó szabályokat. Az adóstársak közül például csak egy személy élhet a kedvezménnyel, azaz egy önálló ingatlanra csak egy hitelszerződés alapján érvényesíthető a kedvezmény.

Elnapolták az ÉS perét

2005.05.14.

Elnapolta a döntést a Szárhegy Dűlő Sárazsadány kontra Élet és Irodalom perben a Fővárosi Bíróság.

A német parlament alsóháza ratifikálta az Európai Alkotmányszerződést

2005.05.13.

Az EU legnagyobb tagállamának parlamentje is ratifikálta az Alkotmányos Szerződést. A Bundestag 569 igen és 23 nem szavazat mellett szavazta meg az alapdokumentumot, amelyet azonban még a német felsőháznak is jóvá kell hagynia.

Egyre vastagabb az európai panaszkönyv

2005.05.13.

Az Európai Ombudsmanhoz benyújtott panaszok ötven százalékkal nőttek a múlt évben. A legaktívabb feljelentők a spanyolok, a németek, a franciák és a lengyelek. Népességre vetítve viszont a máltaiak, a luxemburgiak, a ciprusiak, a belgák és a szlovének állnak az élen.

Megállapodás a Parlament és a Bizottság kapcsolatáról

2005.05.13.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága nagy többséggel elfogadta a Parlament és az Európai Bizottság kapcsolatát szabályozó új keretmegállapodást, amelyet az Elnökök Konferenciája még áprilisban hagyott jóvá.

Egykulcsos adó: gondolkodnak rajta

2005.05.13.

Erősen gondolkodik a kormányzat az egykulcsos adórendszer bevezetésén. Ez azonban nem jelenti, hogy az lesz is – mondta el a Magyar Hírlapnak Veres János pénzügyminiszter.

Gyógyítás helyett műhibaperekre megy el a kórházak pénze

2005.05.13.

A műhibaperek során megítélt kártérítéseket a gyógyításra szánt pénzből fedezik a kórházak, mert sok intézménynek nincs erre felelősségbiztosítása.

Lezárult a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata PHARE Twinning Light programja

2005.05.13.

Rövid, hivatalos értékelés keretében 2005. május 12-én lezárult a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) PHARE Twinning Light programja.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság Titkárságának pályázatai

2005.05.13.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) Titkársága a mai napon teszi közzé pályázati felhívását, amellyel bűnmegelőzési együttműködésre ösztönzi a helyi közösségeket.

Versenyjogot sértett a Vodafone hangposta szolgáltatásával kapcsolatos magatartása

2005.05.12.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. május 12-én tartott tárgyalásán gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősítette a Vodafone hangposta szolgáltatásának - sikertelen hívások esetén - kötelező igénybevételével kapcsolatos gyakorlatát.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000