Hír archívum: 2005. május

Más hónap

Gyurcsány Ferenc találkozója az FBI főigazgatójával

2005.05.12.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma hivatalában fogadta Robert S. Muellert, az FBI főigazgatóját, aki a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) megnyitásának 10. évfordulójára látogatott Magyarországra. A tárgyaláson részt vett Lamperth Mónika belügyminiszter is.

A Bizottság igazolva látja a német vízumrendszerrel kapcsolatos vádakat

2005.05.12.

A 2000-2003 közötti német vízumszabályozás megsértette a Schengeni Egyezményt, és ezáltal a Közösségi jogot, tájékoztatta Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos az Európai Parlament illetékes bizottságát.

Öt éves program a bel- és igazságügyi együttműködés terén

2005.05.12.

A Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos által ismertetett, a 2004. novemberében elfogadott Hágai Programon alapuló intézkedéscsomag részletes terveket tartalmaz a terrorizmusveszély, a bevándorlás, a vízumrendszer, a menekültügy, a biztonság, a szervezett bűnözés és a bűnügyi igazságszolgáltatás Közösségi szintű kezelésére.

Meghatározott adózói kört érintő, bevallott innovációs járulékelőleg törléséről

2005.05.12.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (Atv.) 2005. január 1-jétől módosult, melynek következtében ez évtől mentesek az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól a mikro-, vagy kisvállalkozásnak minősülő társaságok.

Szigorítanák a gyógyszerek reklámozását

2005.05.12.

Kormánymegállapodás helyett az új gyógyszertörvényben szabályoznák a tb-kassza-túllépés összegének visszafizetését. A hamarosan kormány elé kerülő előterjesztés szigorítaná a gyógyszerpromóciót, OGYI-engedélyhez kötné az orvoslátogatói munkát. A jogszabály októberben lépne hatályba.

Tíz előzetes ajánlat az Antenna Hungáriára

2005.05.11.

A pályázat részletes tenderfüzetét megvásárló 15 érdeklődő közül, a mai napon az ÁPV Rt. irodaházában, a pályázati kiírás szerinti határidőre 10 befektető nyújtotta be előzetes ajánlatát az Antenna Hungária Rt. többségi részesedésének megvásárlására.

Nemzetközi együttműködés az áfa-csalások megelőzésére

2005.05.11.

2005. április 28-án dr. Szikora János, az APEH elnöke Pozsonyban egyeztető tárgyaláson vett részt, melyen a Visegrádi országok, így Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország, továbbá Ausztria és Szlovénia adóhivatalainak vezetői voltak jelen.

Persányi Miklós az uniós alkotmányt népszerűsítette Párizsban

2005.05.11.

Francia kollégája meghívására Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán részt vett a francia kormány EU alkotmányt népszerűsítő párizsi rendezvényén. A zöldtárca vezetője az alaptörvény környezetvédelmi összefüggéseiről tartott előadást a Politikatudományi Főiskola diákjainak.

Egyeztetés a mobilkoncessziók lejáratainak harmonizálásáról

2005.05.11.

Iparági konzultációt kezdeményezett a Nemzeti Hírközlési Hatóság a hazai mobiltelefon-szolgáltatók különböző időben lejáró koncesszióinak, illetve frekvencia-használati jogosultságainak harmonizálása érdekében.

Az Adatvédelmi Biztos szerint törvényes az APEH gyakorlata

2005.05.11.

Az APEH törvényesen jár el, ha a személyi jövedelemadó kötelezettség vizsgálata során mind a vállalkozásból származó jövedelmek, mind az egyéb, vállalkozáson kívüli jövedelmek adókötelezettségét ellenőrzi és ennek keretében a vállalkozással kapcsolatos számlákról is adatszolgáltatást, igényel a bankoktól.

Adatvédelmi biztos a halapenz.hu portálon induló fórum adatvédelmi kérdéseiről

2005.05.11.

A honlap működési elveinek kialakításakor azt kell szem előtt tartani, hogy a hozzászólások tartalma ne sértsen személyiségi jogokat, és a személyes adatok védelméhez fűződő jog se sérüljön. Ez a tartalmak moderálásával és a törvények előírásainak megfelelő szerkesztési elvekkel biztosítható.

Adatvédelmi biztos a munkahelyi drogtesztekről

2005.05.11.

Munkahelyen drogteszt alkalmazását csak kifejezett – alkotmányos alapelveken alapuló – jogszabályi felhatalmazás tehet lehetővé, és nem a munkáltató önkényes választása vagy a „kikényszerített hozzájárulás” alapozza meg a munkavállaló jogait és privát szféráját korlátozó ellenőrzési eszköz alkalmazását, illetve bevezetését.

Pótcselekvéstől és bürokratizmustól tartanak a munkaadók

2005.05.11.

Csizmár Gábor szerint elengedhetetlen a jogszabályok megváltoztatása ahhoz, hogy kifehérdejen a munkaerőpiac. A munkáltatók azonban szeretnének ott lenni mind a munkatörvénykönyv, mind az ellenőrzési törvény módosításán. A tárca és a kormány csak a munkáltatókkal ült most le.

GVH jogsértés megállapításával zárta le a fűszerpaprika ügyet

2005.05.10.

A Versenytanács a Házi Piros Paprika Kft.-t 6 millió forint, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-t 3 millió forint, a Kalocsa Fűszerpaprika Rt.-t 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, mert a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban hozták forgalomba fűszerpaprika-őrlemény termékeiket.

RTL Klub: az ORTT PB állásfoglalása sérti a sajtószabadságot

2005.05.10.

A panaszbizottság hatáskörét túllépve döntött oda nem illő kérdésekben, sértve a sajtószabadságot és a szerkesztői szabadságot – közölte az RTL Klub annak nyomán, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága állásfoglalásában elfogultnak minősített egy Kudlik Júliával készített interjút.

Ötvenöt éves az európai egység gondolata

2005.05.10.

Kontinensünkön hatvan évvel ezelőtt ért véget a II. világháború, melynek tanulságaiból született a mai, modern Európa. A vesztesek és a győztesek oldalán egyaránt olyan, nagy formátumú politikusok jutottak hatalomra, akik képesek voltak felülemelkedni a háború borzalmain és békejobbot nyújtani egymásnak.

Német kommandó a magyarok ellen

2005.05.10.

SoKo Pannonia fedőnéven immár egy éve folytat akciót a német hatóság – magyar szervezetek közreműködésével – a Németországban államközi megállapodás alapján, legálisan dolgozó magyar építőipari cégek ellen.

Korrupció Magyarországon: már nem figyelik

2005.05.10.

A Transparency International magyarországi tagszervezete nyolc éves működés után pénzhiány miatt megszűnt.

Megfelel az uniós előírásoknak a magyar termékdíjas szabályozás - KVM közlemény

2005.05.10.

A környezetvédelmi tárca álláspontja szerint a hulladék keletkezésének csökkentését célzó hazai termékdíjas szabályozás megfelel az Európai Unió csomagolási irányelvének, ellentétben a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének (MÜSZ) mai, Európai Bizottságoz benyújtott beadványában foglaltakkal.

Uniós botránnyá dagadhat a magyar termékdíj-ügy

2005.05.10.

Benyújtotta az Európai Bizottságnak az új termékdíjas szabályozással kapcsolatos panaszait a hazai üdítőital- és ásványvíziparágakat képviselő két legnagyobb szakmai szövetség.

Kétszer annyi az állami vezető, mint amennyi a munka

2005.05.09.

A szükséges vezetői létszám dupláját foglalkoztatják a minisztériumok. A kormányzati szerkezet ésszerűsítése után nemcsak államtitkárból lenne kevesebb, de minisztériumból is.

A vártnál többet adóztunk áprilisban

2005.05.09.

A központi költségvetés, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak, valamint az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege egyaránt kedvezőbb lett a prognózisnál - állapította meg a Pénzügyminisztérium az aktuális adatok alapján.

Milliárdos kártérítést követel a Gyermely Rt.

2005.05.09.

El kell távolítani a kereskedelmi láncok polcairól a Korona nevű tésztákat, miután a Gyermely Rt. jogerősen nyert pert a Mary-Ker Kft.-vel szemben.

Igazságügy-miniszteri látogatás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2005.05.09.

Dr. Petrétei József igazságügy-miniszter 2005. május 6.-7-én kétnapos munkalátogatást tett B.A.Z. megyében.

A Pannon GSM "közkívánatra" reklámkampánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére

2005.05.09.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa határozatában megállapította, hogy a Pannon GSM Rt. a 2004. szeptemberében megkezdett - a Pannon Praktikum tarifacsomagban értékesített 900, 1800 és 3600-as feltöltőkártyás terméket népszerűsítő - "Közkívánatra" szlogenű reklámkampányban közzétett reklámokban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

Versenyjogot sértett a T-Mobile hangposta szolgáltatásával kapcsolatos magatartása

2005.05.09.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. május 5-én tartott tárgyalásán gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősítette a T-Mobile hangposta szolgáltatásának - sikertelen hívások esetén - kötelező igénybevételével kapcsolatos gyakorlatát.

EU-pályázatok: jól teljesített az ország

2005.05.09.

A pályázóknak teljesített kifizetések tekintetében - a többi tagországtól származó nem hivatalos adatok szerint - Magyarország a második legjobban teljesítő új tagállam: a kifizetett támogatás összege immár meghaladja a 10 milliárd forintot, ami több mint kétszerese az elmúlt év végi adatnak.

Az Alkotmánybíróság 2005. május 9-10 -ei teljes ülésének napirendje

2005.05.08.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megvizsgálja hogy nemzetközi szerződésbe ütközik-e a természet védelméről szóló törvény egyik rendelkezése.

Együttműködési megállapodás jött létre az IHM és a török hírközlési minisztérium között

2005.05.08.

A tudásalapú társadalom kiépítését középpontba állító, 2005. május 4-6. között megrendezett Istanbul Forum 2005 elnevezésű nemzetközi konferencia témái Törökország felkészülése az uniós csatlakozásra és az EU tagállamainak közreműködési lehetőségei voltak.

APEH tájékoztató: ingatlanértékesítés gazdasági tevékenységgé minősítése

2005.05.08.

Egy természetes személy tulajdonába került több hektár rét, legelő, stb. külterületi ingatlan. A természetes személy ezen ingatlant belterületté nyilvánítja, majd arra képesítéssel bíró szervezettel felosztatja, melynek következtében kialakul kb. 100 db építési telek, amelynek ingatlan nyilvántartásban történő megjelölése : beépítetlen terület. A jelentős költséggel kialakított valamennyi építési telkeket rövid időn belül (kb. fél év alatt), adásvételi szerződésekkel el kívánja (jellemzően más természetes személyeknek) idegeníteni.

OECD konferencia Budapesten

2005.05.08.

A párizsi központú OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - Organisation for Economic Cooperation and Development) 2005. április 26-28. között Budapesten rendezte meg a "Jogkövető magatartás elősegítésére" létrehozott szakcsoportjának 4. találkozóját.

Elkészült a Creative Commons licenc magyar fordítása

2005.05.06.

A CC Attribution - NonCommercial - ShareAlike 2.0 licenc fordítása egyszerre vetett fel nyelvi, (szerzői) jogi és kulturális problémákat, hiszen az angol szöveg szó szerint lefordítva nem kompatibilis a magyar szerzői jogi szabályozással.

Konferencia beszámoló: VI. Infokommunikációs Szakmai Nap

2005.05.05.

2005. április 21-én a Pécsi Tudományegyetem Rákóczi úti Aulájában immár hatodik alkalommal került megrendezésre a PTE Állam- és Jogtudományi Kar Informatikai- és Kommunikációs Jogi Kutatóintézete által évente megrendezett, tematikus konferencia: az Infokommunikációs Szakmai Nap.

13 millió forintos bírság a Hungarotelnek a közvetítőválasztás korlátozása miatt

2005.05.05.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Soproni Igazgatósága 13 millió forintos bírsággal sújtotta a Hungarotel Rt.-t, mivel piacfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy a szolgáltató az Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSzF) nem biztosítja a jogszabályban foglaltaknak megfelelően a közvetítőválasztást.

A miniszterelnök gratulált Vizi E. Szilveszternek

2005.05.05.

A miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait Vizi E. Szilveszternek abból az alkalomból, hogy a Magyar Tudományos Akadémia ismét elnökévé választotta.

Egy végzés, két értelmezés

2005.05.05.

Eltérően értelmezik Magyarországon és Romániában a tiszai ciánperben hétfőn hozott döntést. A magyar fél szerint a szennyezést okozó Transgold cég legfeljebb 15 százalékos kapacitással működhet, román jogi szakértők viszont úgy vélik: a termelés nem növelhető 15 százaléknál jobban.

Kevesebb lesz a külföldön rekedt turista

2005.05.05.

Megrostálhatja a belföldi piacot az utazási irodák működését szabályozó rendelet módosítása, amely május 13-tól lép hatályba, a kiutaztatásnál viszont az eddiginél sokkal jobb helyzetbe kerülnek a magyar turisták.

Europe Direct képviseletek nyíltak Európában

2005.05.05.

2005. május 1-jétől az EU-ról tájékozódni kívánók az EUROPE DIRECT elnevezésű információs hálózat új helyi képviseleteihez fordulhatnak kérdéseikkel. Az Unió egész területét átfogó hálózat az információs pontok szerepét veszi át, amelyek városokban és vidéken szolgáltattak európai uniós információkat.

Budapestre látogat Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke

2005.05.05.

Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke, a testület intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős tagja május 5. és 7. között Budapestre látogat.

Motorvonattender - jön az árverseny?

2005.05.05.

Nem kíván a Közbeszerzési Döntő Bizottsággal jogértelmezési jogvitát folytatni a MÁV Rt. A motorvonattender a negatív árversennyel folytatódik.

Átrázták Paksot az informatikai cégek?

2005.05.04.

Kartell gyanújával vizsgálja a paksi atomerőmű informatikai közbeszerzéseit a Gazdasági Versenyhivatal

Harc a gyermekbarát büféért

2005.05.04.

Az egészségügyi és az oktatási tárca jogszabály módosítással tenné egészségesebbé az iskolai büfék kínálatát. 2006 szeptemberétől csak az új szabályozásnak megfelelő üzletekkel köthetnek szerződést az iskolák.

Október 15-ig kell benyújtani a lisszaboni stratégiával kapcsolatos nemzeti reformprogramokat

2005.05.04.

Az Európai Bizottság közzétette a lisszaboni stratégia újraindítását célzó munkaprogramját, amelyben iránymutatást ad a tagországoknak nemzeti reformprogramjuk struktúrájára és tartalmára vonatkozóan.

Az építőipar kifehérítéséről egyeztetett Kolber István

2005.05.04.

Dr. Kolber István fejlesztési miniszter az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) vezetőségével egyeztetett hétfőn, Budapesten. A megbeszélésen a kormány 100 lépés programja mellett az építőipar aktuális kérdései valamint a 2. nemzeti fejlesztési tervre való felkészülés került szóba.

Diszkriminációhoz vezet a fényképes önéletrajz

2005.05.04.

Egyes jelöltek hátrányos megkülönböztetését segíti elő az a nemzetközi gyakorlatban elterjedt gyakorlat, mely szerint fotóval egészítik ki az önéletrajzot.

Lakóövezetben legfeljebb egyharmados beépíthetőség

2005.05.03.

Rövidesen dönt a parlament a fővárost és a 80 környező települést érintő budapesti agglomerációs törvényjavaslatról.

Tasnádi-ügy: újságíró előzetesben?

2005.05.03.

A hírTV információi szerint tegnap elõzetes letartóztatásba helyzeték B. Pál újságírót, akit a Nemzeti Nyomozóiroda emberölés elõkészületével, lõfegyverrel visszaéléssel és felbujtóként elkövetett testi sértéssel gyanúsít a Tasnádi-ügyben.

ORTT: elkésett az MTV Híradó

2005.05.03.

Az ORTT Panaszbizottsága a Fidesz-frakció sajtóosztálya panaszának helyt adva elmarasztalta a Magyar Televízió Híradót, mivel március 25-i adásában nem számolt be Répássy Róbert sajtótájékoztatójáról.

Nehezen talál feketemunkást az APEH

2005.05.03.

Ezeregyszáz építkezésen dolgozó munkás közül mindössze kilencről sikerült bebizonyítani, hogy feketén foglalkozatták, jelentette be hétfőn az APEH egy április 27-én végzett ellenőrzés tapasztalataira hivatkozva.

Maffiaper: Radnai tagadott

2005.05.03.

Példátlan rendőri biztosítás mellett elkezdődött Kecskeméten az a maffiaper, amelynek érintettjei egy Balaton-parti vállalkozó meggyilkolására készültek.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000