Hír archívum: 2005. június

Más hónap

Az ORTT Panaszbizottság soros elnökének beszámolója a 2005. év II. negyedévi munkájáról

2005.06.30.

A most leköszönő Rauschenberger Péter elnöki beszámolóját közöljük a Kudlik-ügyről, a tanácselnökök üléseiről. A biztossgág új elnöke Dr. Izsák Péter lesz.

A brit parlament a vártnál kisebb többséggel támogatta a személyi azonosító kártyákról szóló törvénytervezetet

2005.06.30.

A brit kormány a héten megtartott alsóházi szavazáson keresztülvitte a szigetországban bevezetendő személyi azonosító kártyákról szóló törvénytervezetet. Húsz munkáspárti, továbbá a konzervatív és liberális demokrata képviselő szavazott a tervezet ellen, így az a lehetséges hatvanhét fős helyett mindössze harmincegy fős szavazattöbbséggel került elfogadásra.

15.000 német internetes warez-ügy

2005.06.30.

A németországi Mühlhausen államügyészi hivatala bűnügyi eljárást indított annak a körülbelül tizenötezer felhasználónak egyike ellen, akik – a szerzői jogi visszaélésekkel foglalkozó német társaság szerint – tudatosan fizettek illegális internetes tartalmak megvásárlásáért.

Kisebb parlament: mindenki szeretné

2005.06.30.

Meglepő egyetértésben zárult a kisebb parlamentről tartott első négypárti találkozó: a célban és a váltás időpontjában egyelőre nincs vita. A részletekben annál inkább, ám ezekről még nem esett szó.

Informatika a lakásmaffia ellen?

2005.06.30.

Szeptembertől magunk ellenőrizhetjük, hogy ingatlanunk tulajdoni lapján nem történt-e illetéktelen változás. Online szolgáltatás a lakásmaffia ellen, majd később SMS-t is kaphatunk.

Mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványainak eltulajdonítása

2005.06.30.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte Budapest rendőr-főkapitányát, hogy határozottan lépjen fel a mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványainak eltulajdonítása ügyében.

Õsztől szellemitulajdon-védelmi oktatás a Pécsi Tudományegyetemen

2005.06.30.

Jelentős oktatási együttműködési megállapodást írt alá 2005. június 20-án Pécsett Lénárd László, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke. A pécsi egyetem a harmincezer feletti hallgatói létszámával, közel kétezer oktatójával és majd minden tudományterületet felölelő oktatási portfóliójával Magyarország és a dél-dunántúli régió egyik meghatározó felsőoktatási intézménye.

Okmányirodák nyitva tartása a köztisztviselők napján

2005.06.30.

A köztisztviselői törvény értelmében július 1-je a köztisztviselők számára munkaszüneti nap, ezért a hivatalok általában zárva lesznek.

Új Uniós GSP-rendelet

2005.06.30.

Az Európai Tanács 2005. június 27-i ülésén elfogadta a fejlődő országok számára vámkedvezményt biztosító új uniós GSP (Általános Preferencia Elve) -rendeletet, amely 2006. január 1-je és 2008. december 31-e közötti időszakban lesz hatályos

Közeledik a befektetési adóhitel visszafizetésével kapcsolatos újabb határidő

2005.06.30.

A befektetési adóhitel mint adócsökkentési lehetőség megszűnésével, illetve a fennálló tartozások visszafizetésével kapcsolatban a személyi jövedelemadó törvény kedvezményes időszakokat állapított meg.

100 milliós korrupció

2005.06.30.

Nem cáfolta a gazdasági miniszter, hogy az ő tárcájának egyik alkalmazottját gyanúsíthatják a 100 milliós korrupcióval. Kóka János azt mondta, a vizsgálat lezárulta után megteszik a szükséges lépéseket.

A kartellezők közreműködésével feltárt újabb kartell ügy

2005.06.29.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon megállapította, hogy a finn Kemira csoport és a belga Tessanderlo csoport vállalkozásai Magyarországot érintően piacfelosztó és áregyeztető megállapodásban vettek részt.

Az USA Legfelsőbb Bírósága egyelőre nem ítélte el a P2P alkalmazásokat

2005.06.29.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a Grokster/MGM ügyben megtagadta a döntéshozatalt és az alsóbb bíróságok szintjére utalta vissza az ügyet. Végleges döntés tehát továbbra sem született a P2P alkalmazások tekintetében, az új legfelsőbb bírósági ítélet pedig tovább gyarapítja a vizsgálandó kérdések számát.

Internetezők adatainak hozzáférhetőségéért kardoskodik a holland legfőbb ügyész

2005.06.29.

A holland legfőbb ügyész a Lycos nevű internetszogáltatóval szembeni intézkedéseket sürget a Holland Legfelsőbb Bíróságtól (Hoge Raad). A cégtől azt követelik, hogy tegye hozzáférhetővé egyik ügyfelének személyes adatait Augustinus Bernard Maria Pessers, a hollandiai Tilburgban élő, másodállásban az E-Bay internetes aukciós portálon bélyegkereskedéssel foglalkozó ügyvéd számára.

A Parlament megszavazta az önkéntes tevékenységről szóló törvényt

2005.06.29.

A valószínűleg 2005. október 1-én életbe lépő törvény szabályozza a közérdekű önkéntes tevékenységet. Ezáltal a befogadó szervezetek, intézmények és nem utolsó sorban az önkéntesek számára is törvényileg rendezett keretek között lehet majd a különböző programokat megvalósítani.

E-mailben értesít a földhivatal szeptembertől

2005.06.29.

Szeptembertől indul az új földhivatali szolgáltatás: aki igényt tart rá, folyamatosan értesülhet arról, történt-e változás a tulajdoni lapján. Az új informatikai fejlesztés célja, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, ne fordulhasson elő, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül valaki illetéktelenül, hátsó szándékkal módosítsa az adatokat.

Az élettárs is kaphat jogokat

2005.06.29.

Kevesebb a házasság, több az élettársi kapcsolat. A felmerülő problémákra új törvény alkotása lehet a megoldás. A tervezet szerint a regisztráció után az - akár egynemű - élettársak örökölhetnének és a házasokéhoz hasonló jogokat gyakorolhatnának.

Százmilliós hivatali korrupció

2005.06.29.

Több mint egy éven át titkosszolgálati eszközökkel is gyűjtötte a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya az adatokat, amíg elegendő bizonyítékot talált az egyik hatóság munkatársa ellen. A férfi néhány év alatt százmilliós vesztegetési pénzt fogadott el, s költekezésével hívta fel magára a figyelmet. A hivatali korrupció a legnehezebben felderíthető bűncselekmények közé tartozik.

Kényszer vagy függetlenség?

2005.06.29.

Ha nem az idén, hát jövőre kezdik szigorúbban ellenőrizni azokat, akik vállalkozói szerződéssel dolgoznak, lényegében egyetlen helyre. A valódi megoldás természetesen nem az újabb és újabb moratórium, hanem például németországi mintára az önfoglalkoztatói státus bevezetése lenne.

Felmérés az Alkotmány francia és holland elutasításának okairól

2005.06.29.

Az Európai Unió további bővítése hátul kullog azon a listán, amely a francia és a holland szavazók az Alkotmány elutasítása melletti indokait sorolja - mutatta ki az Eurobarometer elemzése.

Olaszország megúszhatja a szankciókat

2005.06.29.

Joaquin Almunia, pénzügyekért felelős biztos ma (2005. június 29.) jelenti be, hogy Olaszország megsértette a Stabilitási és Növekedési Paktumot és két évet kap arra, hogy rendezze költségvetési hiányát, valamint államadósságát.

Késik az egységes európai jogosítvány

2005.06.29.

Az EU közlekedési miniszterei nem tudtak megállapodni a kártyaformátumú, egységes európai jogosítványról.

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja a MOL Gázüzletágának eladásával kapcsolatban

2005.06.28.

Az E.ON-MOL gáz üzletág fúzió kapcsán folytatott európai közösségi eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal az EU Bizottsághoz eljuttatott versenypolitikai véleményében azt fogalmazta meg, hogy az E.ON Ruhrgas International AG irányításszerzése a MOL Földgázellátó Rt., a MOL Földgáztároló Rt. felett, valamint a PANRUSGAZ Magyar – Orosz Gázipari Rt ügyekben az összefonódást teljes, azaz kétfázisú fúziós eljárásban bírálja el a brüsszeli versenyhatóság.

Felemelkedő ügyvédi irodák a City-ben

2005.06.28.

A londoni City középméretűnek tartott, globális jelenlétre nem törekvő ügyvédi irodáinak egy meghatározott része a 2004/05-ös üzleti évben jelentős bevételtöbbletet mutatott fel. Az újabb tendenciákat a The Lawyer magazinban frissen megjelent, az ötven legnagyobb ügyvédi praxis forgalmát elemző tanulmány mutatja be.

Információs társadalom – i2010-program

2005.06.28.

Az Európai Bizottság 2005. június 1-jén az „eEurope 2005” terv folytatásaként öt évre szóló újabb stratégiai cselekvési tervet indított útnak.

Egy 2003-as Mónika-show miatt sötétül el az RTL

2005.06.28.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2003. december 18-i (2316/2003. (XII. 18.)) határozatával 90 percre felfüggesztette a Magyar RTL Televízió Rt. műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását. A határozatot a műsorszolgáltató bíróság előtt megtámadta, mely jogerősen megállapította, hogy a műsorszolgáltatónak végre kell hajtania a 90 perces felfüggesztést. A határozatot a sérelmezett kijelentésekkel együtt közöljük.

Adózás: a változások nem érintik az evát

2005.06.28.

Az adóváltozások nem érintik az egyszerűsített vállalkozói adót - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

A legfelsőbb bíróságon keresi igazát a megerőszakolt pakisztáni asszony

2005.06.28.

Az iszlámábádi legfelsőbb bíróságon megkezdődött annak az asszonynak a pere, akit büntetésből erőszakoltak meg. A fiatalasszony azért fellebbezett, mert támadóit – egy kivétellel – felmentették. Az ügy világszerte felhívta a figyelmet arra, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a nők Pakisztánban.

Számilliárdok öt év alatt az államtól

2005.06.28.

A miniszterelnök hétfői bejelentése szerint januártól 25-ről 20 százalékra csökken a felső áfakulcs, szélesednak az szja-sávok és lesz luxusadó (fél százalék) a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra. A többi változás 2007-ben és 2008-ban indul. Ha akkor még szocialista-szabad demokrata kormány vezeti az országot.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.06.28.

Nagy Britannia pénteken veszi át az elnökséget Luxemburgtól, miközben Európa-szerte folytatódnak a találgatások, vajon London mire lesz képes - illetve hajlandó - a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektívák ügyében. A héten találkoznak a kulturális miniszterek és összeül a közlekedési-, energetikai- és informatikai minisztereket tömörítő Tanács is. Az Európai Bizottság a hét közepén teszi közzé a Törökországgal októberben kezdődő csatlakozási tárgyalások alapját képező javaslattervezetet.

Nem lesz génkezelt kukorica az EU-ban

2005.06.28.

Bár az Európai Bizottság a szigorú szabályok lazítása mellett érvelt, a tagállamok környezetvédelmi miniszterei pénteken nagy többséggel elutasították a Bizottság javaslatát, így a tagországok továbbra is fenntarthatják tilalmukat a genetikailag módosított növényekre (GMO), elsősorban a kukoricára.

Miniszteri látogatás a Baracskai és a Pálhalmai Országos Bv. Intézetekben

2005.06.28.

Dr. Petrétei József igazságügy-miniszter, Dr. Bökönyi István bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka kíséretében 2005. június 24-én látogatást tett a Baracskai és a Pálhalmai Országos Bv. Intézetekben.

A Szlovák Számvevőszék elnökének látogatása az Állami Számvevőszéknél és az Országgyűlésnél

2005.06.28.

Dr. Kovács Árpád meghívására rövid munkalátogatást tett Magyarországon Ján Jasovský, a Szlovák Köztársaság Legfelsõ Számvevõszéke (Najvy¹¹i Kontrolný Urad) elnöke, és Zora Dobríková alelnök.

Óriási heroin fogás Ártándon

2005.06.28.

Az ártándi Vámhivatalánál a vasárnap hajnali órákban jelentkezett belépésre Törökországból Cseh Köztársaságba tartó tehergépkocsi, melynek rakománya tekercselt polár-szövet volt. Az okmányok ellenőrzést követően mobil röntgenvizsgálatra került sor, mely a textil terméktől eltérő tárgyakat is kimutatott.

Tervek és aggályok a televíziós direktíva revíziójával kap-csolatban

2005.06.28.

A televíziós irányelv időnkénti felülvizsgálatát a jogszabály revíziós záradéka írja elő. Az Európai Bizottság hat évvel ezelőtt abban a hitben látott hozzá a felülvizsgálathoz, hogy a digitális televízió rövidesen bevonul az európai otthonokba, így tehát az új technikai feltételekhez célszerű igazítani a szabályzatot. A fejlődés üteme azonban nem igazolta a várakozásokat, az Európai Bizottság ezért 2003 végén megváltoztatta a koncepciót, és reálisabb, aktuálisabb feladatok szolgálatába állította a felülvizsgálatot. A javaslatokat 2005-re ígérte.

Az EU Bizottsága ágazati vizsgálatot indít a lakossági bankszolgáltatás és az üzleti biztosítás piacán és gáz- és árampiacon

2005.06.27.

A Európai Bizottság 2005. június elején két ágazati vizsgálatot indított, melynek célja annak feltérképezése, hogy működik-e verseny ezeken a piacokon, és eléggé versenyképesek-e a piacok ahhoz, hogy a fogyasztók is élvezzék minden előnyét.

Leáldozhat az EU nemzetközi szerencsejáték szabályozásának

2005.06.27.

A határokon átívelő internetes szerencsejátékra vonatkozó uniós megkötéseknek egyre nagyobb számú jogi kihívással kell szembenézniük, és három éven belül végleg elbukhatnak – állítja egy szerencsejátékkal foglalkozó jogi szakértő.

Az RTL Henryvel és Piresel hitegetett

2005.06.27.

Az ORTT panaszbizottságának eljáró tanács állampolgári bejelentésére megvizsgálta a M-RTL Televízió Rt. 2005. május 31-én sugárzott sportközvetítés ajánlóiban elhangzottakat.

Megéri-e a hipermarketeknek hamis árakat reklámozni?

2005.06.27.

Négy milliójába került az Auchannak, hogy egyes reklámújságaiban valótlan árakat és hamis információkat tüntetett fel. Szakemberek szerint az egyre erősődő piaci verseny miatt megszaporodtak a megtévesztő reklámok.

Csak szürkén-feketén bomba üzlet a DVD-film

2005.06.27.

A DVD-k feketepiacának ma már nagyobb a bevétele, mint amekkorát a hivatalos forgalmazók össze tudnak hozni. A piac legális szereplői profitcsökkenésre panaszkodnak, a filmkedvelők viszont még egy mozijegynél is olcsóbban juthatnak hozzá a fényes korongokhoz.

Barroso szerint újra kell fogalmazni Európát

2005.06.27.

José Manuel Barroso, aki az Európai Parlamentben a brit kormányfő után szólalt fel, újra felkérte a tagországokat: fogadják el a jelenlegi költségvetést, s később döntsenek annak felülvizsgálatáról.

OBH: Visegrádi 4-ek találkozója

2005.06.27.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2005. június 24-25-én hivatalában fogadta Otakar Motejl cseh, Pavel Kandrác szlovák ombudsmanokat és Stanislaw Trociukot, a lengyel ombudsman helyettesét.

GKI-konferencia: szemléletváltás a tisztességes piaci magatartás érdekében

2005.06.27.

Szanyi Tibor, a gazdasági és közlekedési minisztérium politikai államtitkára a GKI üzleti konferenciáján kiemelte, hogy szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy tisztességes piacgazdaság alakuljon ki Magyarországon.

Európai Parlament az új cégfelügyelet ellen

2005.06.24.

Az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága elvetette a vállalati könyveléseket ellenőrző különleges felügyelőbizottságok felállítására vonatkozó vitatott törvényjavaslatot.

Éves versenypolitikai jelentés

2005.06.24.

Az Európai Bizottság által most elfogadott, 2004-re vonatkozó éves jelentés az EU versenypolitikájával kapcsolatos politikai kezdeményezésekről és döntésekről ad áttekintést.

Bankot marasztalt el Gazdasági Versenyhivatal

2005.06.24.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa nyilvános tárgyaláson hozott határozatában megállapította, hogy a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a „K&H megtakarítási betétszámla” elnevezésű termékének tájékoztatásaival. A Versenytanács az interneten megjelenő tájékoztatás vonatkozóan megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását és a bankot 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Orbán Viktor nem taggyűlésen osztogatott üzleti tanácsokat

2005.06.24.

Másodszor marasztalták el jogerősen az Élet és Irodalom című hetilapot helytelen szóhasználat miatt a Fideszt, illetve a párt elnökét érintő tényfeltárás publikálása nyomán.

Gyors költségvetés 2008-as felülvizsgálattal

2005.06.24.

Ezt a jelmondatot tűzte zászlajára az Európai Bizottság, miután Barroso elnök bejelentette, hogy indítványozza: a tagállamok kérjék fel a Bizottságot, hogy legkésőbb 2008-ra tegyen javaslatot az EU költségvetés mélyreható reformjára. A Bizottság ezzel kifogná a szelet a brit vitorlából, és költségvetés is lenne.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. május 31.

2005.06.24.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Az Alkotmánybíróság 2005. június 27-28 -ei teljes ülésének napirendje

2005.06.24.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén folytatja a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló kormányrendelet alkotmányosságát megkérdőjelező indítvány tárgyalását.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000