Hír archívum: 2005. június

Más hónap

Magyar álláspont az Uniós cukorreformról

2005.06.24.

Az Európai Bizottság 2005. június 22-én nyilvánosságra hozta a cukor termékpálya szabályozás átalakítására vonatkozó javaslatait.

Étrend–kiegészítő termékek tájékoztatása miatt bírságolt a GVH

2005.06.23.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. június 23-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Walmark Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor étrend-kiegészítő termékeiről nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a vásárlókat. A Versenytanács 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

ORTT: közszolgálati műsorokhoz méltatlan volt a Nap-kelte

2005.06.23.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 1. sz. eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Televízió Rt. 2005. május 16-án sugárzott "Nap-kelte" c. műsorát. Panaszos beadványában a fiatalkorú roma fiúnak a buszon történő keresztülszúrásához és az azt követő antirasszista tüntetéshez kapcsolódó beszélgetés során használt gyűlölködő és parlagi kifejezéseket kifogásolta.

A lemezipar elégedett az új kanadai szerzői jogi törvénnyel

2005.06.23.

A szerzői jogok birtoklói és az internetszolgáltatók lesznek a kanadai szerzői jogi törvény módosításának legfőbb haszonélvezői.

Nem lesz több Kaya Ibrahim?

2005.06.23.

Ezentúl nehezebb lesz köztartozásokkal és egyéb adósságokkal terhelt céget vagy tulajdoni hányadot hajléktalanoknak vagy ismeretlen helyen tartózkodóknak eladni.

Több mint 800 településtől követel pénzt a T-Mobile

2005.06.23.

Az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az iparűzési adót, amelyet a T-Mobile 1999–2004 között a bázisállomások után befizetett. A Fővárosi Bíróság májusi döntése megegyezik a Pénzügyminisztérium szakmai álláspontjával – derült ki a parlament önkormányzati bizottságának szerdai ülésén.

Közel hatmilliós büntetés

2005.06.23.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogszabálysértés miatt 5 millió forint bírságot szabott ki a Cashline Értékpapír Rt.-re, a BUDA-CASH Rt.-nek pedig 800 ezer forintot kell fizetnie.

Adatlopás: nálunk ki sem derülne?

2005.06.23.

Még jó, hogy az USA-ban fért hozzá több száz magyar bankkártya adatához nemrégiben egy hacker. Ha itt történik, kizárólag a bankok közlékenységén múlt volna, hogy egyáltalán megtudják-e az érintettek, miért kell kártyát cserélniük. Az adatvédelmi ombudsman szerint a problémát ha valahol, akkor a szektor törvényeiben kellene szabályozni.

Élet a csúcs után

2005.06.23.

Egy nemrég megjelent elemzés szerint az EU-csúcs kudarcát a tagállamok eltérő jövőképe okozta: a britek szabad versenyt akarnak, míg a francia-német tengely a szociális Európát félti. Az elemzés szerint az új költségevetés elfogadása az osztrák elnökség feladata lehet, ám az Unió jövőjének kialakításában a soros elnökséget átvevő Nagy-Britannia is vezető szerephez juthat.

Elfogadás előtt az EP képviselők fizetéséről szóló javaslat

2005.06.23.

Érdemes lesz parlamenti képviselőnek állni 2009-től, mert a honatyák fizetése egységesen 7000 euró lehet, ha Tanács és a Parlament is rábólint az EP plenáris ülésén ma szavazásra bocsátott javaslatra.

Szigorúbb ellenőrzés az EU külső határain

2005.06.23.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága támogatta a határőrizeti rendszer reformjáról szóló javaslatot, amelyet az EP várhatóan első olvasatban fogad el mai (2005. június 22.) plenáris ülésén. A rendelet azt szeretné biztosítani, hogy a tagállamok a belső határok leépítésével egyidejűleg erősítsék a külső határok ellenőrzését. Az EP első alkalommal dönthet közösen a Tanáccsal a határőrizet, a vízumpolitika és az illegális bevándorlás területén.

Akciós újság miatt bírságolta az auchant a GVH

2005.06.23.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. június 21-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor nagy példányszámban kéthetente megjelenő akciós újságjában nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a vásárlókat. A Versenytanács 4 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Nemzetközi elismerés az APEH részére

2005.06.23.

Az Európai Adóigazgatások Szervezete (IOTA) 2005. június 20-22. között, Krakkóban rendezte meg éves rendes Közgyűlését, ahol tisztújításra is sor került. A választáson a magyar adóhivatalt érte az a megtiszteltetés, hogy az elkövetkezendő egy évben az APEH vezetője tölti be az elnöki tisztséget a 39 tagországot számláló szervezetben.

EU-joghatóság a büntető ügyekben is

2005.06.22.

Az Európai Bíróság első ízben mondta ki, hogy az Uniós jogi keretszabályozás intézkedéseit a nemzeti büntetőbíróságoknak is figyelembe kell venniük.

Adatvédelmi állásfoglalás a munkahelyi drogtesztekről

2005.06.22.

Egy személy- és vagyonvédelmi szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaság kezdeményezése alapján az adatvédelmi biztos vizsgálatot folytatott a munkahelyi drogtesztelésről.

Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz küldte a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt

2005.06.22.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a mai napon megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt.

Cukorreform javaslat

2005.06.22.

Nagy változások elé nézhet az EU sokat vitatott cukorrezsimje, június 22-én ugyanis Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági biztos bemutatja az immár 25 tagországra vonatkozó, cukortámogatásokról szóló, új jogszabálytervezetet.

Elhalasztották a regisztrációs adó vitáját

2005.06.22.

Az Európai Bizottság mai ülésén vitatta volna meg a regisztrációs adóról szóló irányelvtervezetet, melyet azonban a sűrű napirendre való hivatkozással a testület elhalasztott. A Bizottság várhatóan még a nyáron újra napirendre tűzi a kérdést.

Lakásmaffia: lelepleződőben egy bűnszövetkezet

2005.06.22.

Egy ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa is tagja lehet annak a bűnszövetkezetnek, amely kilenc embert fosztott meg otthonától Szegeden. A lakásmaffiózók idős, beteg embereket károsítottak meg a városban.

Kisebb parlament, egyfordulós választás?

2005.06.22.

A képviselői helyek csökkentése mellett arányosabb – vagyis a listás helyek számát növelő – rendszerű parlamentet javasol a két koalíciós párt. A kezdeményezéssel a Fidesz is egyetért, de másképp végezné el az "öncsonkítást". A témában rendezett négypárti megbeszélés azért a jövő héten elkezdődhet.

Áfa vagy a jövedelemadó?

2005.06.22.

Az szocialisták 150 milliárd forint költségvetési bevételkiesést vállalnának, vélhetően az áfában. Az SZDSZ viszont az személyi jövedelemadó területén szeretne radikális lépést.

A GVH kartell gyanú miatt rajtaütéssel indította meg eljárását

2005.06.21.

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. június 20-án előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle végrehajtásával versenyfelügyeleti eljárást indított a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, az Allianz Hungária Biztosító Rt., a Generali-Providencia Biztosító Rt., a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft., a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft. és a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. ellen.

Az Európai Bizottság készen áll az e-szerződések ENSZ-vitájára

2005.06.21.

Az Bizottság az Európai Tanács jóváhagyását kérte a tárgyalások megkezdéséhez egy, a nemzetközi üzleti ügyintézés megkönnyítését célzó ENSZ-egyezményről, mely az elektronikus szerződéskötéssel foglalkozik. A tárgyalásokra az ENSZ nemzetközi kereskedelmi joggal foglalkozó bizottságában (UNCITRAL) kerül majd sor.

Kettős kudarc, kettős kormányzati reménykedéssel

2005.06.21.

A magyar delegáció még az utolsó éjszaka is hitte, sikerül elfogadni a 2007 utáni időszak pénzügyi perspektíváját, s az Európai Bizottság közreműködésével 2008-ig kidolgozódik az azt követő időszakra egy másfajta pénzügyi politika. A kudarc azonban bekövetkezett, de ennek ellenére sem áll le Magyarország felkészülése a 2007-2013 közötti időszak uniós büdzséjére.

Földhivatal: a címzett ismeretlen

2005.06.21.

A földhivatalok azt tervezik, hogy e-mailben értesítik az ügyfeleket tulajdoni lapjuk minden változásáról, ha kérik és megfizetik a szolgáltatás díját. Ehhez már csak politikai akarat és pénz kellene. A postai úton kiküldött földhivatali értesítéseknek ugyanakkor több mint egyharmada célba sem ér, mivel a címzett ismeretlen.

Változik a választási eljárási törvény

2005.06.21.

Változik a választási eljárási törvény. Erről állapodott meg ma a négy parlamenti párt. A javaslatok szerint a külföldön történő szavazás esetén a polgárok nemcsak a Magyar Köztársaság nagykövetségein, hanem a főkonzulátusokon is leadhatják szavazatukat.

Európai törekvések a kudarcba fulladt EU-csúcs után

2005.06.21.

Nagy-Britannia mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá az EU következő költségvetéséről, amely megfelel az új tagállamok igényeinek - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Az európai átlag alatt ugyan, de növekvőben a kábítószer fogyasztás

2005.06.21.

A droghasználat tekintetében a legveszélyeztetettebbek a 16-17 évesek, akik felvilágosítása mellett a szabadidő eltöltésére is fel kell kínálni egyéb lehetőségeket - mondta Mesterházy Attila az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára a Kábítószer-ellenes Hét programjaival kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Várhatóan ma este az Országgyűlés elfogadja a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását

2005.06.20.

A törvénymódosítás legfőbb célja, hogy mindhárom érintett szakmai területen – a régészet, a műemlékvédelem és a műtárgyvédelem terén – tovább erősítsük értékeink védelmét. Ennek érdekében új kategóriák kerültek a szabályozásba. Ilyenek: a világörökség, a nemzeti emlékhely, vagy éppen a történeti emlékhely fogalma. A nemzeti történelmünkben kiemelkedő szimbolikus és kegyeleti jelentőséggel bíró helyszínek történeti-, illetve nemzeti emlékhelyként való elismerése teljes egészében új eleme a javaslatnak.

A Magyar Telekom-nak van szolgáltatási kötelezettsége a bérelt vonalak kiskereskedelmi piacán

2005.06.20.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának legfrissebb határozata szerint a „Bérelt vonalak minimális készlete” kiskereskedelmi piacon egyedül a Magyar Telekom Rt. rendelkezik jelentős piaci erővel, így a társaságnak ezen a piacon megrendelés esetén szolgáltatási kötelezettsége van, - jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn.

USA: Kongresszus előtt a személyazonosság-lopás

2005.06.20.

Az USA Szenátusának kereskedelmi és közlekedési bizottsága a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tagjaival közösen tárgyal a személyazonossággal kapcsolatos visszaélésekről. Az egyeztetéseken arról döntenek, hogy az állampolgárok védelme érdekében szükség van-e további szövetségi jogi szabályozásra.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.06.20.

Miután a tagállamok a hét végén nem tudtak megegyezni az EU következő költségvetésének sarokszámairól, Tony Blair, brit miniszterelnök az Európai Parlament előtt, a következő brit elnökségről tartott beszéde a szokásosnál is nagyobb érdeklődésre tart számot.

Óvintézkedések, félmegoldások

2005.06.20.

A Fidesz 2002-es, feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos aggályaira is megoldást kínálna a választási törvény módosításának parlament elé kerülő tervezete. A választók és a szavazatszámláló bizottságok tagjai e szerint például csak a hivatalosan elhelyezett tollakat használhatnák, de utóbbiak telefont sem tarthatnának maguknál.

"Szégyentelejes" és reménytelen

2005.06.20.

A brit, francia, holland és svéd ellenkezés miatt megfeneklettek az unió büdzséjéről szóló viták. Hága a fejenként 180 eurós befizetési rekordot, a britek a 20 éve kiharcolt visszatérítést féltik, a franciák az agrártámogatásukat. A svédek sem akarnak sokat fizetni.

A GVH ismét gyógyhatással kecsegtető élelmiszer-termék miatt bírságolt

2005.06.19.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. június 16-án tárgyaláson hozott határozatában a Linka és Társa Kft. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárás során megállapította, hogy vállalkozás által forgalmazott 12 termék közül 11 termék reklámja fogyasztó megtévesztésre alkalmas, mivel gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott élelmiszereknek. A Versenytanács a vállalkozást egy millió forint megfizetésére kötelezte.

A Magyar Reklámszövetség fellép a társadalmi szerepvállalás médiabeli megjelenítésének szabályozásáért

2005.06.19.

Azon hirdetők kérésére, akik hazánkban jelentős lépéseket tesznek a társadalmi felelősségvállalás terén, a Magyar Reklámszövetség az ORTT-hez fordult a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának médiabeli megjelenése ügyében.

A GVH felhívása a MOL gázüzletágának eladásával kapcsolatban

2005.06.19.

Az MOL gázüzletágának a német E.ON Ruhgras általi megvásárlása olyan összefonódás, illetve irányítás megszerzés, melyet a versenyjogi szabályok alapján versenyhatósági engedélyezési eljárás alá kell vetni. Magyarország EK csatlakozásának időpontjától kezdve ez a versenyhatóság nem feltétlenül a Gazdasági Versenyhivatal. A tervezett összefonódásban részes felek árbevételi adatai alapján a versenyhatósági eljárást a fúzió ellenőrzésről szóló 139/2004. EK Tanácsi Rendelet alapján az Európai Közösségek Bizottságánál kell kérelmezni.

A Helsinki Biztottság észrevételei a készülő új bv-kódex második tervezetéhez

2005.06.19.

Miután a Bizottság már 2004. augusztusában észrevételeket fűzött a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat első változatához, a törvényjavaslat második változatának véleményezésére az Igazságügyi Minisztérium ismét felkérte fel a Magyar Helsinki Bizottságot. A Bizottság véleménye a Fundamentum emberi jogi folyóirat 2005/2. számában is megjelent.

Az Alkotmánybíróság 2005. június 20 -ai teljes ülésének napirendje

2005.06.19.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény több rendelkezését támadja.

GVH a gyógyszer kiskeresekedelem versenyéről

2005.06.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt javasolja a parlamenti képviselőknek, hogy támogassák mindazokat, a gyógyszerpiacot szabályozó törvényjavaslathoz érkezett módosítási javaslatokat, amelyek a gyógyszerpiacon, s a gyógyszerforgalmazás, ezen belül különösen a lakossági gyógyszer forgalmazás piacán a verseny hatékonyabb működését elősegítő törvényi változtatásokat javasolnak.

Lakásmaffia hivatali gát nélkül

2005.06.17.

A lakásmaffiától rettegőket a közigazgatási eljárásról szóló új törvény legalább a minimális védelem reményével kecsegtette. Hiába. Kiderült, hogy mégsem kell majd a földhivataloknak értesíteniük az ellenérdekelt és érintett feleket a tulajdoni lapok változásáról.

DNS-mintát is hagytak a temetői vandálok

2005.06.17.

A kormány segítségét kérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Kozma utcai zsidó temetőben megrongált zsidó sírok helyrehozatalához. A rendőrség ujjlenyomatokat talált, valamint DNS-mintát is tudott venni a sírköveken talált verejtékből. Az ügyön egy külön rendőrségi nyomozócsoport dolgozik.

Tiltott pornográf fotók iskolás lányokról

2005.06.17.

Tiltott pornográf felvételek készítésének gyanúja miatt folytat nyomozást a rendõrség egy gyõri férfi ellen, aki általános iskolás lányokról készített fényképeket. A 37 éves középiskolai tanárt a városi sportcsarnokban rendezett sporttánc világbajnokságon fülelték le a biztonsági õrök.

Amerika meghosszabbítja a biometrikus útlevelek bevezetésének határidejét

2005.06.17.

Washington hivatalosan is bejelentette, hogy meghosszabbítja a biometrikus útlevelek bevezetésének határidejét, melyet a vízummentességet élvező EU tagállamoknak tett kötelezővé.

Az APEH nem telefonál

2005.06.17.

Az adóhivatal soha nem szokott telefonon adatokat kérni ügyfeleitől, így ha valakit az APEH-től hívják és adózási infomációkat kérnek tőle, tegye le a telefont.

A GVH ismét gyógyhatással kecsegtető élelmiszer-termék miatt bírságolt

2005.06.16.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. június 16-án tárgyaláson hozott határozatában a Linka és Társa Kft. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indított eljárás során megállapította, hogy vállalkozás által forgalmazott 12 termék közül 11 termék reklámja fogyasztó megtévesztésre alkalmas, mivel gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott élelmiszereknek. A Versenytanács a vállalkozást egy millió forint megfizetésére kötelezte.

A kínai cipő import ellen tüntetnek az uniós gyártók

2005.06.16.

Az európai cipőgyártók Brüsszelben, az Európai Bizottság főépülete előtt tüntettek a kínai cipőimport ellen. A Kínából behozott cipők mennyisége a tavalyi negyedévhez képest 681 százalékkal nőtt, ami nem meglepő, hiszen Kína hétezer cipőgyárában évente hatmilliárd pár cipő készül.

Nincs ok-okozati összefüggés a fájlcserélés és a jogtiszta lemezeladások visszaesése között – állítja az OECD

2005.06.16.

Az EU Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) szerint nehéz lenne ok-okozati viszonyt felállítani a P2P típusú fájlcserélő hálózatok elterjedése és a címkével hitelesített hanghordozók eladási számainak zuhanása között.

Brókerügy: lezárult a nyomozás

2005.06.16.

26 gyanúsított, 35 bűncselekmény, 273 kihallgatott tanú, 55 372 oldal nyomozati anyag, 130 kötetben. A rendőrség lényegében lezárta a nyomozást a K&H ügyben, már csak az iratismertetés van hátra, ami a jövő héten kezdődik.

Felfüggeszthetik az Alkotmány ratifikációs folyamatát

2005.06.16.

Egyre több tagállam támogatja azt az ötletet, hogy egy időre függesszék fel az Alkotmány ratifikációs folyamatát, miután az európai közvélemény egyre inkább a dokumentum ellen fordul. Barroso, bizottsági elnök és a soros elnök Luxemburg is bejelentette: a halasztás lenne a legjobb megoldás.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000