Hír archívum: 2005. június

Más hónap

A Brit Iparszövetség torkig van a tervezett EU-reformokkal

2005.06.15.

Vezető üzleti szervezetek támadták az Európai Uniónak a vállalatok felügyelőbizottságaira vonatkozó reformtervezetét, mely a jövő héten kerül elfogadásra. Szerintük a tervezet növeli a bürokráciát, és megnehezíti a cégek számára az igazgatósági tagok delegálását.

Lenkovicsot perlik a Malom Center befektetői

2005.06.15.

Személyiségi joga megsértése miatt százmillió forintra perli a kecskeméti Malom Center beruházója – az ES-Invest Kft. – az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. Az elsőrendű alperes a biztos mint jogi személy, a másodrendű alperes pedig Lenkovics Barnabás mint magánszemély, aki betölti ezt a posztot.

Dán hezitálás

2005.06.15.

Valószínűleg nem lesz dán népszavazás, miután a külügyminiszter bejelentette: nem kapott egyértelmű választ arra a kérdésre, milyen további lépéseket tervez a két elutasító tagállam kormánya az Alkotmánnyal kapcsolatban.

Legalizálják az áfavisszatartást

2005.06.15.

Július elsejétől megszűnik a gyakorított áfabevallás lehetősége, amellyel lényegében legalizálják az áfavisszatartást. Az új szabályozással ugyanis törvényesíti a kormányzat azt a korábbi jogtalan gyakorlatot, hogy csak hónapokkal később utalják viszsza a vállalkozásoknak az őket megillető áfát.

Fékezi az unió a kínai textilimportot

2005.06.15.

Ezentúl a kínai póló, pulóver, nadrág, melltartó, ágynemű Európába irányuló importja évente legfeljebb 12 százalékkal nőhet. Eddig több száz százalékkal nőtt a behozatal.

Alkotmánybíróság a választási szabályokról

2005.06.15.

Az Alkotmánybíróság 2005. június 14-én tartott teljes ülésén hozott határozata szerint alkotmányellenes a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 77. § (3) bekezdése, illetve a 78. § (1) bekezdése.

Az APEH által közzétett üzemanyag árak képzésével és költségének elszámolásáról

2005.06.15.

A személyi jövedelemadó törvény az üzemanyag-költség elszámolására kétféle lehetőséget ad.

Mádl az Alkotmánybírósághoz fordult az ügynöktörvénnyel

2005.06.15.

Mádl Ferenc államfő véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény (közismert nevén ügynöktörvény) módosításáról szóló törvényt.

A Parlament megszavazta a kisebbségi törvényt

2005.06.15.

Túlnyomó többséggel 2005. június 13-án, hétfőn délután a Parlament megszavazta a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvénymódosítást.

Uniós vizsgálódás az energia- és a pénzügyi szektorban

2005.06.14.

Az Európai Unió végrehajtó bizottsága hétfői közleményében vizsgálatokat jelentett be a pénzügyi szolgáltatások és az energiaszektor körében. A lépések célja, hogy a piaci versenyt akadályozó illegális tevékenységekre derítsenek fényt.

Nem szűnik meg az iparűzési adó

2005.06.14.

Gyurcsány Ferenc kedd reggeli szokásos rádióinterjújában azt mondta: nincs, és nem is volt napirenden az adónem megszűntetése.

A parlamenti folyosón tovább államfőztek

2005.06.14.

Hiába múlt el egy hét a köztársaságielnök-választás óta, az esemény még tegnap is szóba került a parlamentben. A két nagy párt hétvégi kongresszusa is téma volt persze a házban – igaz, ez inkább a folyosókon. Az MSZP-ben csitulni látszanak a kedélyek, a Fidesznél egyelőre még tart a győzelmi mámor.

Egyesület opponálja a száz lépés törvényalkotását

2005.06.14.

Szervezetet hoznak létre Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület elnevezéssel a gazdasági élet kiemelkedő szereplői, a hazai vezetéselméleti műhelyek szakértőinek közreműködésével. Megalakulásuk alkalmával nyilatkozva közölték: nemzetpolitikára, nem pártpolitikára vállalkoznak.

Lassulhat a további bővítés

2005.06.14.

A Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos egy interjúban utalt arra, hogy a 2004-es történelmi méretű és jelentőségű bővítés után le kellene lassítani a további felvételeket. A biztos szerint az embereknek meg kell emésztenie a tavalyi csatlakozást.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.06.14.

Az elkövetkező öt nap rendkívüli jelentőségű lesz az Unió életében, hiszen az EU vezetői tárgyalnak majd az Alkotmányról, az EU költségvetéséről, azaz a közösség jövőjéről is. Az EU csúcsot csütörtökön és pénteken tartják Brüsszelben.

Élesedik a költségvetési vita

2005.06.14.

Az EU külügyminiszterei vasárnap (2005. június. 12.) megegyezés nélkül hagyták el a zártkörű tanácskozás helyszínét, miután világossá vált: a brit visszatérítés és az agrártámogatások ügyében megmerevedtek az álláspontok.

Megállapodás az Eu és Kína között a Textilvitában

2005.06.14.

Az Európai Bizottság és Kína között megállapodás született a kínai textil és ruházati exporttal kapcsolatos vitában. A Peter Mandelson, EU kereskedelmi főbiztos és Bo Xilai, kínai kereskedelmi miniszter által aláírt egyetértési nyilatkozat tíz termékkategóriában állapít meg mennyiségi határokat az EU-ba irányuló kínai exportra.

Éves helyett havi adóbevallás

2005.06.13.

A kormány tervei szerint jövő áprilistól az adóbefizetéseknél az egyszámla-rendszert vezetnék be, így ettől az időponttól a cégek minden közterhet egyetlen bankátutalással fizetnének.

Meghúzta a vészféket a Közbeszerzési Döntőbizottság

2005.06.13.

Ismét kisiklatta a motorvonat tendert a Bombardier, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság. A MÁV és a Stadler közötti szerződés megkötésének újabb tilalma legalább egy hónapig eltarthat.

Az árujelző nélkülözhetetlen kereskedelmi eszköz

2005.06.13.

Az árujelző konkrét termékinformáció, amely változatos formában, mint címke, felirat, szöveg, piktogram vagy más jelrendszer, műszaki leírás, terméktájékoztató, használati utasítás jelenik meg az árun, a csomagoláson, a csomagolás mellékleteként vagy az áru közelében lévő bolti reklámeszközön, monitoron. Az Európai Bizottság nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy egységesen szabályozza az árujelzőt.

Egy éves a nép ügyvédje - a Magyar Helsinki Bizottság észrevételei

2005.06.13.

A jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX.tv. (közismert nevén "Nép Ügyvédje") 2004. április 1-i hatályba lépését követő egy év elteltével az Igazságügyi Minisztérium feladata, hogy a Kormány részére hatástanulmányt készítsen a jogi segítségnyújtási rendszer működéséről, illetve előterjesztést fogalmazzon meg a nép ügyvédje által nyújtott jogi szolgáltatások lehetséges bővítéséről.

Ügyészség Napja

2005.06.13.

A Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészségén 2005. június 10-én, az Igazságügyi Palota tanácstermében az Ügyészség Napja alkalmából ünnepi beszédet mondott dr. Polt Péter legfőbb ügyész. Az ünnepség díszvendége volt dr. Holló András az Alkotmánybíróság elnöke. A külföldön tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr képviseletében Kiss Péter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter úr köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

Az Alkotmánybíróság 2005. június 13-14 -ei teljes ülésének napirendje

2005.06.13.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely a társasházról szóló törvény egyik szabályának alkotmányosságát kérdőjelezi meg. Az alkotmánybírák folytatják a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló kormányrendelet egyik rendelkezését vitató indítvány tárgyalását.

EU-irányelv a szervezett bűnözés és a terrorizmus ellen

2005.06.10.

Az Európai Bizottság üdvözölte a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa által elfogadott direktívát, mellyel megelőzhetővé válik a pénzügyi rendszereknek pénzmosásra és terroristatevékenység támogatására való felhasználása. Az irányelv elsősorban a pénzügyi és egyéb szolgáltatási kulcsszektorokat érinti, ám vonatkozik minden tizenötezer eurót meghaladó összegű készpénzfizetésre is.

Az USA enged a biometrikus útlevelek határidejéből

2005.06.10.

Új kompromisszum látszik körvonalazódni az EU és az USA között a Washington által kért biometrikus útlevelek határidejének ügyében.

Egészségügyi miniszteri rendelet a fel nem használt (emberi) gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről, megsemmisítéséről

2005.06.10.

Hazánkban évente körülbelül 2000 tonna gyógyszerhulladék keletkezik, amely a lakosság által fel nem használt, lejárt szavatosságú humán gyógyszerekből és azok csomagolásából tevődik össze, és amelynek egy része a jelenlegi gyakorlat szerint a kommunális hulladékba kerül. Ez elsősorban az emberi egészségre, másodsorban a környezetre veszélyes. Ebből a mennyiségből becslések és a nemzetközi tapasztalat szerint 300 – 500 tonnányit lehetne szelektíven visszagyűjteni a lakosságtól a gyógyszertárak közreműködésével, a szükséges eszközök biztosításával.

Az ekho mégis jobb lehet az evánál

2005.06.10.

A munkaviszonynál kevesebb, a színlelt szerződésnél több közterhet jelentene az ekho a munkaadók számára. A számlára fizetett munkavállalók viszont – az eddig csepegtetett információk alapján – az új járulékfizetési formával járhatnak jobban. Már ha nem rajtuk vasalják be a munkaadók megnövekedett költségeiket.

Az EP-nek nem tetszik a stabilitási paktum fellazulása

2005.06.10.

Az Európai Parlament nem szeretné, ha túlságosan fellazulnának a stabilitási és növekedési paktum előírásai. A képviselők szigorítanák a jogszabályi definíciókra és a deficittúllépés korrigálásának határidejére vonatkozó szabályokat is.

Közel a megállapodás az európai parlamenti képviselők fizetéséről

2005.06.10.

Úgy tűnik a Parlament és a Tanács egy lépéssel közelebb került a képviselői fizetésekről szóló megállapodáshoz, miután közeledtek az álláspontok a parlamenti statútum ügyében.

Továbbra sem kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal

2005.06.10.

Horvátország továbbra sem működik teljes mértékben együtt a háborús bűnösök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszékkel, jelentette ki Olli Rehn bővítési biztos, a Carla del Ponte ENSZ főügyész által előterjesztett új jelentésre hivatkozva.

A GVH 2004. évi beszámolóban tett ajánlása a közjegyzői szolgáltatások szabályozásának felülvizsgálatára

2005.06.10.

A Gazdasági Versenyhivatal számos versenyfelügyeleti eljárásában vizsgálta a szakmai kamarák önszabályozó tevékenységét, s tett versenypártoláson keresztül is észrevételeket a szakmai szabályozásokra vonatkozó jogszabály-előkészítések során. Ennek tapasztalatai alapján, a Gazdasági Versenyhivatal, a 2004. évi tevékenységére vonatkozó Országgyűlési Beszámoló ajánlásaival összhangban elkészítette javaslatát a szakmai és közjegyzői szolgáltatások szabályozásának felülvizsgálatára.

Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

2005.06.10.

Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

Az EU új kerettörvénye: irányelv a tisztességtelen üzleti eljárásokról

2005.06.10.

Az Unió Tanácsa jóváhagyta és hivatalos közlönye május 11-i számában közzétette a tisztességtelen üzleti eljárásokról szóló direktíva szövegét. A jogszabály az új típusú (online, telefonos stb.) távkereskedelmet kívánja előmozdítani a tagországok fogyasztói és szállítói között, e célból részletesen szabályozza az ajánlattétel, szerződéskötés, teljesítés, vevőszolgálat és panaszkezelés feltételeit, és gondoskodik a fogyasztók védelméről a megtévesztő vagy csalárd üzleti eljárásokkal szemben.

A Külügyminisztérium közleménye a magyar munkavállalókal szembeni eljárásokról

2005.06.10.

Somogyi Ferenc külügyminiszter szerda délután a Külügyminisztériumba kérette Németország nagykövetét, Ursula Seiler-Albring asszonyt és jegyzéket adott át neki a magyar munkavállalókkal és cégekkel szembeni németországi eljárások ügyében. A jegyzék felidézi az elmúlt hetekben történteket, és felsorolja azokat a kérdéseket, amelyek ügyében a magyar kormány határozott, gyors lépéseket vár el a német hatóságoktól.

Az Európai Parlament elutasítja az telekommunikációs adatok megtartását

2005.06.09.

A tagállamok és az Európai Parlament közötti vitafolyamat azon ellentmondásos javaslatok körül alakult ki, melyek akár három évig tárolhatóvá tennék a telefonhívásokból és e-mailekből származó adatokat.

APEH-ellenőrzésekre számíthatnak az evások

2005.06.09.

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők. Az adóhatóság annak ellenére vizsgálja fokozottabban az evásokat, hogy a befizetések megfelelnek az elvárásoknak. Tavaly az evás vállalkozók 67 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe.

Félúton az alkalmazott és a vállalkozó között

2005.06.09.

A 35 százalékos ekho fedezné a személyi jövedelemadót, a foglalkoztatói, egészségbiztosítási, és nyugdíjbiztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulékot és magánpénztári tagdíjat.

Utat nyitnának az online gyógyszerrendelésnek

2005.06.09.

Felszökhet bizonyos esetekben az orvosságok ára, ha a társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények szabadárassá válnának – vélekedett több képviselő is a patikai egységárat eltörlő törvényjavaslat tegnapi parlamenti vitájában.

A Parlament elfogadta a pénzügyi kerettervről szóló Böge jelentést

2005.06.09.

Az Európai Parlament elfogadta a 2007-ben kezdődő költségvetési ciklusról szóló Böge-jelentést. A dokumentum szerint a tizenötök nemzeti társfinanszírozást vezetnének be az agrárpolitika területén, ha a bolgár és román csatlakozás után szűkösnek bizonyulna a költségvetés. Az új tagállamok is örülhetnek, a honatyák szerint alulfinanszírozott kohéziós politikára a képviselők a bevételek 0,41 százalékát szánják.

D-terv

2005.06.09.

Az Európai Bizottság elnöke újra felvetette, az Alkotmány holland és francia elutasítása után nem B, hanem D tervre lenne szükség, a demokráciára és a dialógusra utalva. Az Alkotmányról szóló parlamenti vitában azonban egyes képviselők úgy vélték, a népszavazásokat el kellene halasztani.

Társadalmi vita a második nemzeti fejlesztési tervről

2005.06.09.

Megkezdődött a társadalmi egyeztetése az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció háttéranyagának, amely majd a 2007 és 2013 közötti időszak európai uniós forrásainak felhasználását körvonalazó II. Nemzeti Fejlesztési Terv megalkotásának alapjául szolgál - jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Tízezer euró felett engedély kell a határon

2005.06.09.

Legfeljebb 10 ezer eurónyi készpénzt lehet majd bejelentés nélkül átvinni az EU határain. A készpénzmozgás fokozottabb ellenőrzéséről szóló parlamenti jelentést együttdöntési eljárásban fogadta el az EP.

Több mint 5 milliárd euró hiányzik az EU-kasszából

2005.06.09.

Az Európai Parlament elfogadta Herbert Bösch (PES, AT) jelentését, amely megállapítja: csak 2003-ban 922 millió euró kárt okoztak az Európai Uniónak a saját források, a mezőgazdasági kiadások és a strukturális politika területén történt szabálytalanságok és csalások. Ebből a cigarettacsempészés mintegy 200 millió euróval rövidítette meg az EU saját forrásait.

Közzéteszik az állami támogatásokat

2005.06.09.

Az Európai Bizottság ma beleegyezését adta az új tagállamokban a mezőgazdasági ágazatban nyújtott állami támogatásokról készült jegyzéknek az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő kihirdetéséhez, valamint az intézkedések teljes szövegének a Bizottság honlapján való közzétételéhez. Az új tagállamok összesen 441 létező támogatási rendszert jelentettek be, ebből 108-at a magyar kormány.

ISZT TT: proteco.hu

2005.06.09.

A Koltay Péter egyéni vállalkozó által benyújtott prioritás nélküli igény 2005. február 28-án került nyilvántartásba. A Masco Kft. panaszos 2005. március 17-i dátummal a Domainregisztrációs Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) 9.1. pontja alapján az Inter.net Magyarország Kft. regisztrátornál a TT eljárását kezdeményezte, igényt nem nyújtott be a tárgyi domainre. Az igénylő, Koltay Péter 2005. május 6-án telefaxban fejtette ki az üggyel kapcsolatos álláspontját.

ISZT TT: californiatan.hu, emeraldbay.hu

2005.06.09.

A 672/2005. valamint 673/2005 sz. ügyekben Kovács Zoltán (regisztrátora: Csúcs.hu Kft.) a californiatan.hu, valamint az emeraldbay.hu domain nevek delegálását igényelte, prioritás nélkül. Az igény ellen a Socotex Kft. (regisztrátora: Microware Hungary Kft.) a Szabályzatban előírt határidőn belül nyújtott be kifogást.

ISZT TT: gibidi.hu

2005.06.09.

A 674/2005. sz. ügyben Koltay Péter e.v. (regisztrátora: Big Fish Internet-technológiai Kft.) a gibidi.hu domain név delegálását igényelte, prioritás nélkül. Az igény ellen a Masco Kft. (regisztrátora: Inter.net Magyarország Kft.) a Szabályzatban előírt határidőn belül nyújtott be kifogást.

Szeminárium a kulturális javak sérelmére elkövetett bűncselekményekről

2005.06.09.

Az Europol Magyarországon tartja 2005. június 7-10. között a " Kulturális javak sérelmére elkövetett bűncselekmények" elnevezésű szemináriumát.

Megváltoztak az érettségit követő jogorvoslati lehetőségek

2005.06.09.

A korábban működtetett felvételi vizsgák esetében is lehetőség volt arra, hogy az írásbeli dolgozatokat a vizsgázók helyben megtekintsék, és ott helyben észrevételeket tegyenek. Arra azonban nem volt lehetőség, hogy a dolgozatról fénymásolatot készítsenek, és az észrevételt egy nappal később juttassák el.

„Tudatos vásárló leszek!”

2005.06.09.

"A hetekben érkezett meg a középiskolákba a „Tudatos vásárló leszek!” című kiadvány – a hozzá tartozó tanároknak szóló segédanyaggal –, amelynek alapvető célja, hogy tájékoztassa és felkészítse az ifjú fogyasztókat érdekeik védelmére, emellett segítse őket a megalapozott fogyasztói döntések meghozatalában" - áll az OFE sajtóközleményében

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000