Hír archívum: 2005. június

Más hónap

Adatvédelmi biztos: Az államigazgatási eljárásokban a „határozatot kapják” cím használatáról

2005.06.09.

Egyes államigazgatási és szabálysértési ügyekben az ügyfél vagy a sértett számára különösen sérelmes lehet, ha az ellenérdekű fél vagy az elkövető számára ismertté válik a neve és pontos címe. Ezért az államigazgatási és szabálysértési hatóságokat fokozott felelősség terheli az adatvédelmi szabályok betartásában, még akkor is, ha ez adminisztrációs többletterhet ró az eljáró hatóságra.

Hosszú távú brit tervek a szerzői jogok védelmére

2005.06.08.

A szerzői jogok kiterjesztésére vonatkozó tervek alapján a popzenei számok hosszabb védelmet élveznének az Egyesült Királyságban.

Új név és szélesebb hatáskör a francia telekommunikációs szabályozónak

2005.06.08.

Május végén a francia telekommunikációs szabályozó szervezet, az Agence de Régulation des Télécoms (Art) megváltoztatta a nevét.

Sólyom László a Magyar Köztársaság új államfője

2005.06.07.

Az Országgyűlés kedden Sólyom Lászlót választotta a Magyar Köztársaság államfőjévé. Az új köztársasági elnök mandátuma augusztus 5-én lép hatályba.

Nehéz helyzetben a svéd fájlcserélők

2005.06.07.

Egy svéd “kalózellenes” csoport, az Antipiratbyran (APB) 200 ember ellen tett rendőrségi feljelentést szerzői jogok megsértése miatt, mivel azok zene-, játék- és filmállományok on-line adás-vételével foglalkoztak.

A GVH Beszámolója 2004-ről

2005.06.07.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke 2005. június 3-án benyújtotta az Országgyűlésnek a hivatal 2004. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal a 2004. évi tapasztalatok alapján ajánlásokat fogalmazott meg az Országgyűlés számára.

Még jobban sarokba szorítanák a dohányosokat

2005.06.07.

Legalább ötszörösére növelné a dohányzásellenes szabályokat áthágók bírságát egy az egészségügyi tárca számára készült tanulmány. A koncepció szerint nem lehet tovább halogatni a termékdíj és a cigarettásdobozokra teendő elrettentő fényképek bevezetését, füstölnivalót pedig csak a kijelölt boltokban lehetne árulni.

Ma 10 órakor folytatódik a köztársaságielnök - választás

2005.06.07.

A tegnapi eredménytelen forduló után ma 10 órakor a második fordulóval folytatódik a köztársaságielnök-választás. Itt csakúgy, mint az első fordulóban az összes képviselő kétharmadának "igen" szavazatára van szükség. Ha ez is eredménytelen lesz, a harmadik forduló után az lesz az államfő, akire a legtöbben szavaztak. A két jelölt - miután az MSZP és a Fidesz is kitartott eddigi jelöltjük mellett - továbbra is Szili Katalin és Sólyom László.

Amnesty: mandátum - hosszabbítást a Nemzetközi Törvényszéknek

2005.06.07.

Az Amnesty International (AI) felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hosszabbítsa meg a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására kitűzött, 2010-ig érvényes megbízatását.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.06.07.

A héten továbbra is kiemelt téma marad az Alkotmány, miután a brit kormány bejelentette, hogy elhalasztja az Alkotmányról szóló referendumot. Közben folytatódnak a színfalak mögötti tárgyalások az EU költségvetésről, amelyről a luxemburgi elnökség immár második javaslatát nyújtotta be a tagállamoknak.

Megjelent a De jure magazin legújabb száma

2005.06.06.

Ízelítő a De jure - Jogászok társasági magazinja új számának tartalmából

Az Országgyűlés 3 órakor szavaz először az államfő személyéről

2005.06.06.

Ma megkezdõdik a köztársasági-elnökválasztás. A honatyák két jelölt közül választhatnak: Szili Katalinra és Sólyom Lászlóra adhatják le voksaikat. A beiktatási ceremónia Mádl Ferenc mandátumának lejárta után, augusztus elején lesz. A két államfõjelöltre adott voksokat fülkékben adják le a képviselõk.

GVH: amnesztia a bűnösnek

2005.06.06.

A Gazdasági Versenyhivatal azt szeretné, hogy a közbeszerzési csalások felderítésében közreműködő vállalkozóknak teljes büntetlenséget biztosíthasson. A GVH szerint az állandó fenyegetettség, hogy a kartellezőt a társa bármikor beárulhatja, gátat szabhat a költségvetésnek tízmilliárd forintos károkat okozó közbeszerzési csalásoknak.

A holland referendum után

2005.06.06.

A Weber Shandwick elemzése szerint az Alkotmány már valószínűleg kimúlt, de a kegyelemdöfést Tony Blair adhatja neki.

Elkészült az új gazdasági társaságokról szóló törvény tervezete

2005.06.05.

A Sárközy Tamás által vezetett Kodifikációs Bizottság elkészítette az új gazdasági társaságokról szóló törvény tervezetét.

APEH: Külföldön megfizetett adó beszámítása

2005.06.05.

A hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló 2004. évi CII. törvény (Hpk. tv.) 3. § (5) bekezdése szerint az adóalapot növeli a jövedelemre tekintettel külföldön megfizetett, ráfordításként elszámolt adó összege.

APEH: Az adóalap módosítása

2005.06.05.

A hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló 2004. évi CII. törvény ( Hpk. tv) 3. §-a szerinti adóalap meghatározása esetén lehetőséget ad a törvény az adóalap módosítására.

Péterfalvi: az igazságügyi írásszakértő tevékenységének adatvédelmi vonatkozásairól

2005.06.05.

Az adatalany a megfelelő tájékoztatás alapján szabadon mérlegelheti és eldöntheti, hogy az adatkezelő által kért vizsgálaton részt vesz-e. A hozzájárulás önkéntessége azonban kétségbe vonható akkor, ha az adatkezeléshez való hozzájárulás megtagadása hátrányos következményekkel járhat az érintettre vonatkozóan.

Bel- és Igazságügyi Tanács ülése Luxemburgban

2005.06.04.

Dr. Hankó Faragó Miklós politikai államtitkár képviseli az Igazságügyi Minisztériumot a Bel- és Igazságügyi Tanács jelenleg folyó ülésén Luxemburgban. Június 2-án az igazságügyi napirendi pontok, 3-án a belügyi tárcát érintő kérdések kerülnek napirendre.

Munkaidő-szabályozási kiskapuk

2005.06.03.

Az Európai Unió miniszterei Luxembourgban találkoznak, hogy megvitassák a 48 órás munkahétre vonatkozó közösségi rendelkezések módosítását.

Az EU és az USA néz farkasszemet a világ legnagyobb kereskedelmi vitájában

2005.06.03.

Az Európai Unió a Világkereskedelmi Szervezethez fordul az amerikai utasszállító-repülőgépóriás, a Boeing ügyében, mivel az USA állami támogatást nyújtott a gépet gyártó vállalatnak – jelentette be Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa.

Nem változik a köztársasági elnökválasztás rendje

2005.06.03.

Elutasították az MDF javaslatát, hogy a képviselõk megmutathassák a sajtónak, kire adják voksukat. Hiller István az MSZP elnöke kijelentette: Szili Katalin lesz a köztársasági elnök. Koalíciós partnere Fodor Gábor erre úgy reagált: a dolgok jelenlegi állása szerint úgy néz ki, hogy Sólyom László lesz az államfõ.

A nem érintettek vagyonát is zárolják

2005.06.03.

Három ügyvédi irodának is zárolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság vagyona egy részét, holott az ügyvédek szerint ők semmilyen kapcsolatban nem álltak Kulcsár Attilával, a brókerbotrány főszereplőjével. A 213 millió forintot azért zárolta a bíróság, mert bűncselekményből származó pénz került az irodák számlájára.

Lett ratifikáció, portugál előkészületek

2005.06.03.

A lett parlament nagy többséggel ratifikálta az Alkotmányszerződést, miközben Portugáliában a pártok megegyeztek a nemzeti alkotmány módosításában, lehetővé téve ezzel az EU alkotmányról rendezendő népszavazást.

Az Alkotmánybíróság 2005. június 6-7 -ei teljes ülésének napirendje

2005.06.03.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely a társasházról szóló törvény egyik szabályának alkotmányosságát kérdőjelezi meg. A testület elé kerülnek azok az indítványok, amelyek a választójoggal kapcsolatos törvények több rendelkezését is támadják.

Országos ellenőrzéssorozatba kezdett a Zöld kommandó

2005.06.03.

Egy éves ellenőrzéssorozatba kezdett pénteken a Zöld kommandó. A környezetvédelmi és a belügyminiszter által közösen életre hívott kommandó első ellenőrzéssorozatát az észak-magyarországi régióban tartja.

Ügyvédek a könyvvizsgálók növekvő kockázataira figyelmeztetnek

2005.06.02.

A könyvvizsgálóknak növekvő kockázattal kell számolniuk, miután a skót fellebbviteli bíróság elutasította a Glasgow-i székhelyű Bannerman könyvvizsgáló céggel szembeni kereset megszüntetési kérelmét – figyelmeztetnek jogászok.

A GVH Aloe vera és Noni reklámot ítélt jogsértőnek

2005.06.02.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2004. június 2-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Üstöki Kereskedelmi, Szolgáltató és Ügynöki Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor „Forever 365 Aloe Vera” és „No’rinda Pol’Noni Tahiti Noni Juice” elnevezésű termékeivel kapcsolatos reklámjaiban, termékismertetőjében és internetes honlapján a termékeknek gyógyhatást tulajdonított az azt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül. A Versenytanács a vállalkozást 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

ORTT Panaszbizottság a Klubrádió műsoráról

2005.06.02.

Az eljáró tanács az érintett panaszos bejelentésére megvizsgálta a Klubrádió 2005. április 15-én sugárzott "Reggeli gyors" c. műsorában elhangzott kijelentést.

Határtalan Európa

2005.06.02.

Az EU bel-és igazságügy miniszterei várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság három javaslatát, amely a Schengeni Információs Rendszer második generációjának (SIS II) létrehozásáról szól. Az új rendszer, amely 2007-ben léphet a régi SIS helyébe, lehetővé teszi, hogy az új tagállamok is élvezhessék a határok nélküli Európa előnyeit.

A világ legnagyobb kereskedelmi vitája

2005.06.02.

Az EU a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordul a Boeing repülőgépgyártó óriás amerikai állami támogatásai miatt - jelentette be Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa.

A francia referendum után

2005.06.02.

Az Alkotmány francia elutasítása után valószínű, hogy az EU vezetői az alapszerződés egyes elemeit "kimentik" - áll a Weber Shandwick elemzésében. A dokumentum a "nem" következményeit elemzi, és vázolja a lehetséges forgatókönyveket.

Egységes adókulcs januártól?

2005.06.02.

Még nem döntött a kormány az egységes, 21 százalékos adókulcsról, ami az áfa, az szja és az eva kulcsaira vonatkozik. Ezen kívül lesz még kedvezményes áfa és extra, 15 százalékos adókulcs a magas jövedelműeknek. Az evásoknak 100 forintból 96 maradna.

Nagykoalíció a kisebbségi névsorok összeírásában

2005.06.02.

Elfogadhatatlannak nevezte az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman a kisebbségi törvény módosítását célzó csomagot, amelyről ma tárgyal a kormány.

A holland lakosság 63 százaléka mondott NEM-et

2005.06.02.

Nem és nem. A holland népszavazáson a lakosság 63 százaléka utasította el az uniós alkotmány ratifikálását. Ezzel Franciaország után Hollandia az unió második alapító tagja, amely nemet mond az alapdokumentumra. Ünneplés Hollandiában.

Áttörés után vagy korlátozás előtt az online pornóipar

2005.06.02.

Hamarosan az internetnek saját vöröslámpás negyede lehet, hiszen az év végétől már használni lehet a weboldalak címeiben (URL) az .xxx kiterjesztést. Ezzel a felsőszintű domain nevekért felelős testület, az ICANN fennállása óta talán a politikailag legérzékenyebb döntését hozta meg.

Együttműködési megállapodást kötött a PSZÁF és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

2005.06.02.

Együttműködési megállapodást írt alá Marsi Erika, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója és Geri István, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója a fogyasztók érdekeinek összehangolt védelme érdekében.

Lenkovics a lakáscélú állami támogatások kormányrendeleteiről

2005.06.02.

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletek nem felelnek meg teljes mértékben az alkotmányossági követelményeknek – állapította meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint egyes szabályok a jogalkalmazók számára sem egyértelműek, hatásaik nem kiszámíthatóak, de főként – a hiányos tájékoztatás miatt – következményeik az érintettek számára előre nem láthatók.

Érettségi: nem történt szolgáltai titoksértés

2005.06.01.

Az Oktatási Minisztérium feljelentésére az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya, 2005. május 9-én szolgálati titoksértés vétsége miatt nyomozást rendelt el, mert megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a középszintű érettségi feladatsorok idő előtt nyilvánosságra kerültek.

Befejeződött az európai legfőbb ügyészek 6. konferenciája Budapesten

2005.06.01.

A konferenciát az Európa Tanács és a magyar Legfőbb Ügyészség közösen szervezte. A résztvevők megvitatták a rendőrség és az ügyészség viszonyát, az ügyészség büntetőjogon kívüli tevékenységét, valamint az ügyészekre vonatkozó etikai szabályokat.

Malom Center ügy: a kecskeméti jegyző válasza Lenkovics megállapításaira

2005.06.01.

Dr. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa OBH4113/2004. és 6379/2004. számú ügyekben Jelentést készített a Malom Center ügyében. Az ügyben megjelent sajtóhírekre tekintettel szükséges a hiteles és tisztességes tájékoztatás érdekében a közvéleményt tájékoztatni azokról a megállapításokról, amelyeket Kecskemét Megyei Város Jegyzője és a Polgármesteri Hivatal szakosztályai a Jelentéssel kapcsolatban tettek.

Még egy év haladék a színlelőknek

2005.06.01.

A parlament 330 tagja támogatta Pető Ivén javaslatát, amely további egy év haladékot ad a színlelt szerződéssel dolgozó 40 ezer embernek.

Megállapodás a csúcson, vita a szakbizottságban a szolgáltatási direktíva tervezetéről

2005.06.01.

Az Európai Tanács tavaszi csúcsértekezletén politikai megállapodás született a szolgáltatási direktíva főbb elveiről. A megállapodás irányt mutat a jogalkotásnak, de azt kötelezően nem befolyásolja, a vita tehát folytatódik az Európai Parlamentben.

Minden állítás legyen igaz és tudományosan bizonyított

2005.06.01.

Az Európai Parlament szakbizottságaiban lezárult a vita a táplálkozásra és egészségre vonatkozó állításokat szabályozó rendelet tervezetéről. Ezzel majdnem egyidejűleg a luxemburgi soros elnökség is közzétette módosító javaslatait.

Kisebbségi törvény - többpárti kompromisszum

2005.06.01.

A kisebbségi törvény és a kisebbségi választójogi szabályok továbbfejlesztése, módosítása tárgyában az egyeztetési folyamat eredményeképpen hamarosan az országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, amely többpárti kompromisszum révén jött létre - hangzott el Mesterházy Attila, az ICSSZEM politikai államtitkára és Németh Zsolt (Fidesz MPSZ) közös sajtótájékoztatóján.

Önálló lett a VI. kerületi Rendőrkapitányság

2005.06.01.

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter 2005. 05. 31-én átadta a 2005. június 1-től önálló kapitányságként működő VI. kerületi Rendőrkapitányság felújított épületét.

Vallási vita lett az olasz termékenységi törvényből

2005.06.01.

A mesterséges megtermékenyítés orvosi eljárásának könnyítéséről szóló népszavazás bojkottjára szólította fel az olaszokat a pápa. Európában az olasz meddő pároknak van a legnehezebb dolguk, ha saját gyereket szeretnének.

"Pécsiek, jogászok és környezetvédők" - A két köztársasági elnök jelölt életútja

2005.06.01.

Pécsiek, jogászok és környezetvédők. Ennyi a közös a két jelöltben, Szili Katalinban és Sólyom Lászlóban. Szili Katalin 1981-ben diplomázik a pécsi jogi egyetemen. A Pécsi Városi Tanács gyámügyi előadójaként kezd dolgozni. Később a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság jogtanácsosa, majd osztályvezetője.

Versenytársa happolta el a Vodafone nevét

2005.06.01.

A Vodafone, a romániai Connex mobilszolgáltató új tulajdonosa egyelőre nem vezetheti be a romániai piacra a Vodafone márkanevet, mert azt a rivális mobiltársaság, a Telemobil már 1995-ben bejegyeztette. A tét egy nemzetközi márkanév, 2,5 milliárd dollár és egy a jól bevált marketingeszköz, a piros szín.

Solana szerint folytatódhat az EU diplomáciai szolgálatának felállítása

2005.06.01.

Solana annak ellenére szeretné, ha folytatódna az EU diplomáciai szolgálatának felállítása, hogy a franciák elutasították az Alkotmányt. A szolgálat kialakítását és a külügyminiszteri poszt létrehozását ugyanis az Alkotmány tette volna lehetővé.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000