Hír archívum: 2005. július

Más hónap

Gyurcsány Ferenc találkozója Sólyom Lászlóval

2005.07.29.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a mai napon parlamenti dolgozószobájában találkozott Sólyom László megválasztott köztársasági elnökkel. A megbeszélésen a többi közt szó esett a két közjogi méltóság együttműködéséről.

Önkéntes vállalások értékelésével szüntette meg az eljárást a Norbi termékcsalád ügyében a GVH

2005.07.29.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Szole-Meat Húsipari Kft.-vel szemben, mert a Schóbert Norbert nevével fémjelzett „Update” módszerbe sorolt húskészítményekből álló termékcsaládját a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas csomagolással, feliratokkal hozta forgalomba.

Megnyílt az út a Budapesti Egyezmény amerikai elfogadása előtt

2005.07.29.

E hét keddjén az Egyesült Államok szenátusának illetékes bizottsága jóváhagyta a világ első számítógépes bűnözéssel foglalkozó szerződését, így az egyezmény ratifikálásához már pusztán a teljes plénum előtti, az év során később esedékes szavazás szükségeltetik.

Konzulutált, de nem tárgyalt róla

2005.07.29.

A kormányszóvivő cáfolta, hogy 259 milliárdos megtakarításról tárgyalt volna a kormány. Egyelőre csak arról van szó, hogy fegyelmezett és takarékos költségvetés szülessen.

Távozhatnak az offshore kereskedelmi cégek

2005.07.29.

Nem minden Magyarországon működő offshore cégnek teremtenek túlélési lehetőséget az akadálymentesítő csomagban elfogadott adóváltozások – mondták a hvg.hu-nak a szektort ismerő tanácsadók, akik szerint a kedvező és igen egyszerű eddigi adószabályok januári megszűnése miatt számos offshore vállalat mégis elköltözhet tőlünk.

Hazahozták Hollandiából a bűncselekmények miatt elítélt vállalkozót

2005.07.29.

Hazahozták Hollandiából Varga Tamás, gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozót. Az üzletember hat évig bújkált, először Prágában, majd Hollandiában.

Képviseletvezetőket nevezett ki az Európai Bizottság hét tagállamban

2005.07.29.

Az Európai Bizottság hét tagállamban, köztük Magyarországon, nevezett ki új képviseletvezetőket. A magyar reprezentációt György Gábor vezeti majd.

Óriásplakátok a Felvonulási téren

2005.07.29.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság Titkársága fotó- és rajzpályázatot hirdetett gyermekek és fiatalok számára.

GVH rajtaütés Nyiregyházán

2005.07.28.

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. július 27-én helyszíni vizsgálatot tartott nyíregyházi taxitársaságoknál.

A női alkalmazottjával szemben méltánytalanul eljáró ügyvédi iroda komoly bírságra számíthat

2005.07.28.

A Herbert Smith ügyvédi irodát mintegy 40 ezer font megfizetésére kötelezte a bíróság, mert egy női alkalmazottjának nem engedte meg, hogy rugalmas munkaidőben dolgozzék. Az ügy szakértők szerint tipikusan jellemzi a munkaadók hozzáállását az Egyesült Királyságban újonnan bevezetett családbarát intézkedésekhez.

A Real Madrid sikertelenül indított keresetet online fogadóirodák ellen

2005.07.28.

Spanyol és angol online fogadóirodák javára döntött egy francia bíróság abban az ügyben, amelyben azok a Real Madrid labdarúgóinak képét használták fel honlapjaikon.

Ki lesz írva a benzinár?

2005.07.28.

Egy tervezet szerint "a töltőállomásokon a gépjármű-üzemanyag egységárait a közútról jól látható oszlopon vagy táblán, a fogyasztók által jól látható magasságban és méretben kell feltüntetni"

Végtelen közbeszerzési történet?

2005.07.28.

A Bombardier tegnap kifogásolta, hogy a MÁV a Stadlertől is kért ajánlatot a vonattenderre

Minden idők legnagyobb francia pedofilperének ítélete

2005.07.28.

18, illetve 16 év börtönre ítélték minden idők legnagyobb franciaországi pedofilperének két fő vádlottját, egy házaspárt.

Július 31-én hatályba lép a dohányreklám-tilalom

2005.07.28.

Az Európai Parlament és a Tanács által 2003-ban elfogadott irányelv tiltja a dohányáru reklámozását az írott sajtóban, a rádióban és az interneten, valamint a dohánygyárak szponzorként való közreműködését a nemzetközi kulturális és sportrendezvényeken.

Nem gyűlöletkeltő a Kereszttűz

2005.07.27.

Állampolgári bejelentésre a Panaszbizottság megvizsgálta a Magyar Televízió Rt. 2005. június 7-én sugárzott Nap-kelte "Kereszttűz" c. műsorát, amiben a műsorvezető - a panaszos véleménye szerint - gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentést tett, amikor amorális hatalmi játéknak minősítette a Fidesz-MPSZ-nek a köztársasági elnök-választáskor tanúsított eljárását.

Az Európai Unió szabályozásának terhei komoly kockázatot jelenthetnek

2005.07.27.

Az egyesült királyságbeli pénzügyi szolgáltatókat felügyelő hatóság, a Financial Services Authority (FSA) elnöke szerint az EU szabályozásából fakadó terhek miatt komoly veszély fenyegeti az ipart

A kalózkodás csökkentése hatékonyabb hatósági közreműködéssel

2005.07.27.

A G8 államok közleménye a szellemi tulajdonnal kapcsolatban

Szolgáltatói fórumot tartott az NHH

2005.07.27.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság július 21-én Szolgáltatói Fórumot tartott a távközlési piac szereplőinek az NHH Tanácsának tagjai és vezetői részvételével. A Fórumon az NHH képviselői beszámoltak a 2004-es piacelemzési folyamat eredményeiről, valamint bejelentették, hogy augusztusban, az adatgyűjtési eljárással, megkezdődik a 2005-ös piacelemzés.

Elvágnák a terroristákat a pénzüktől

2005.07.27.

Az Európai Bizottság új tervezettel készül előállni, mellyel meg lehetne nehezíteni az illegális pénzek vándorlását az EU-ban. Az ajánlat szerint a pénzintézeteknek minden utaláskor regisztrálnia kellene az átutaló nevét, címét és számlaszámát.

Magyar csődbravúr

2005.07.27.

Egyedülálló teljesítménnyel rukkolt elő Magyarország, erősödő gazdaság mellet is élen állunk vállalati csődökben. A magyarázat részben hungaricum: a cégek azért jönnek létre, hogy majdan megszűnjenek. Az alig álcázott adócsalás mellett az uniós tagság az ok.

Mégis fizetni kell az iparűzési adót?

2005.07.27.

A jelenleg hatályos magyarországi törvény törléséig vagy módosításáig a hazai cégeknek mindenképpen fizetniük kell a helyi iparűzési adót - véli a KPMG tanácsadó cég.

A rendőrök szigorítanák az ittas vezetők elleni szankciókat

2005.07.27.

A rendőrökön kívül az orvosok sem értenek egyet azzal, hogy egy pohár bor vagy sör után lehessen vezetni. A szakemberek szerint ennek beláthatatlan következményi lennének. A kormány SMS kampányának második része erről szól.

Az elveszett (adó)paradicsom

2005.07.27.

Az Európai Bíróság döntése szerint, melyet a spanyolok kezdeményeztek, a brit gyarmatnak is eleget kell tennie az uniós adószabályozás rendelkezéseinek, beleértve a pénzügyi átláthatóság követelményét. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a tagállamok a gibraltári befektetésekről is kérhetnek információkat.

Az EU visszaköveteli a helytelenül kifizetett mezőgazdasági pénzeket

2005.07.27.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 113,7 millió eurót követel vissza a tagállamoktól a helytelenül kifizetett mezőgazdasági támogatások miatt. A támogatást azoknak a tagállamoknak kell visszafizetniük, melyekben nem ellenőrizték megfelelően az kifizetéseket, illetve ahol az uniós szabályokkal ellentétesen költötték el a pénzeket.

Domain lopás

2005.07.26.

Egy domain-cím jogtalan megszerzését kísérelte meg az az egyén, aki korábbi vételi ajánlatára elutasító választ kapott. A domain-tulajdonos és az ügyben eljáró iroda munkatársainak leleményessége folytán azonban a bíróságon kénytelen szembenézni a következményekkel.

Csak az alkotmánybíróság álla német választások útjában

2005.07.26.

Általános egyetértés fogadta Horst Köhler bejelentését: a német államfő feloszlatta a parlamentet, és szeptember 18-ra kiírta az előre hozott választásokat. Most minden befolyásos politikai erő azon dolgozik, hogy a voksolás megtartását ne akadályozhassa meg az alkotmánybíróság.

Törökország sosem lesz EU-tag?

2005.07.26.

Törökországnak sosem lenne szabad az Európai Unió tagjává válnia, mivel fizikailag nagyrészt nem tartozik a kontinenshez - nyilatkozta Wolfgang Schauble, a német konzervatív CDU/CSU párt alelnöke.

Újpest beperli Budapestet

2005.07.26.

Újpest beperli Budapestet, ha nem fizet kártérítést a félkész 3-as metróvonal miatt.

Németország: húsz gyanúsítottat engedtek szabadon az alkotmánybíróság döntését követően

2005.07.25.

Az elmúlt héten húsz gyanúsítottat engedtek szabadon a német börtönökből, miután az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította az új európai kiadatási egyezmény alkalmazását – jelentette a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A világháló „kalózai” lecsaptak az új Harry Potter könyvre

2005.07.25.

Minden idők legjobban fogyó kötete a jogbitorolt digitális másolatok formájában terjedő művek között a leggyorsabban megjelentnek bizonyult.

Visszajárhat az iparűzési adó?

2005.07.25.

Az EU felkérheti a magyar kormányt arra, hogy szüntesse meg a helyi iparűzési adót, ha az Európai Bíróság a magyarhoz hasonló logikájú olasz regionális adó kapcsán elmarasztaló ítéletet hoz - nyilatkozta Kovács László adó- és vámügyi biztos.

Ítélet a The Doors együttes perében

2005.07.25.

A The Doors zenekar nevét az együttes két volt tagja nem használhatja többet, és köteles kártérítést fizetni John Densmore-nak - így ítélkezett a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság.

Rendkívüli ülést tart az ORTT

2005.07.25.

A Fidesz szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megsértette a médiatörvényt, amikor nyilvántartásba vette a Magyar Televízió tervezett Demokrácia csatornáját. A médiahatóság elnöke szerdára rendkívüli ülést hívott össze.

Ledolgozta fordítási hátrányát a Bizottság

2005.07.25.

Az Európai Bizottság bővítette fordítási kapacitását és leküzdötte lemaradását az EU jogszabályok fordításában, jelentette be a brüsszeli testület szóvivője.

Döntés született a t-pontok.hu domain névről

2005.07.23.

A Tanácsadó Testület előtt a 675/2005 számon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. július 21-i ülésén 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

BM Közigazgatásszervezési és Közszolgálati Hivatal: szervezet és hatáskör változás

2005.07.23.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2005. évi LXXXIII. törvény 331. § (1) bekezdése alapján 2005. július 15. naptól a BM Közigazgatásszervezési és Közszolgálati Hivatal feladatait, mint jogutód, a Belügyminisztérium látja el. (A jogszabály a Magyar Közlöny 96. számában jelent meg.)

A biotechnológiai ipar elégedetlen az Európai Bizottság tétovázása miatt

2005.07.22.

A biotechnológiai iparágak európai szövetsége (EuropaBio) csalódottságának adott hangot, mivel az Európai Bizottság nem foglalt állást az emberi DNS és az emberi őssejt szabadalmaztatásával kapcsolatban, ezek ugyanis máig nincsenek tisztázva az Unió Biotechnológiai Szabadalmi Irányelvében.

A Bizottság új szabályozást adott ki a közérdekű szolgáltatásokról

2005.07.22.

Az új versenyjogi alapelvek értelmében harminc millió euró értékhatárig nem kell állami segítségnek tekinteni a kifizetéseket, ha azokat a magánvállalatok közérdekű szolgáltatások nyújtására használják fel. Ezek tekintetében tehát már nincs szükség a Bizottság jóváhagyására.

Kovács: nem EU-konform az iparűzési adó

2005.07.22.

Először foglalt egyértelműen állást Kovács László, az EU vám- és adóügyi biztosa tegnap a sokat vitatott iparűzési adóval kapcsolatban: szembehelyezkedett a Pénzügyminisztériummal. Azt tanácsolja, hogy a vállalkozások várják ki az Európai Bíróság hasonló ügyben zajló eljárásának eredményét.

A korrupció egyre drágább

2005.07.22.

Négy év alatt tizenháromszorosára növekedett Oroszországban a megvesztegetés "átlagos" összege, az a summa, amellyel a vállalkozók a hivatalnokok jóindulatát próbálják megnyerni. A hivatalnokok állítólag meghatározott "árjegyzék" szerint fizettetik meg szolgálataikat.

15 millió euró intézményfejlesztésre

2005.07.22.

Az Európai Unió Phare-irányítóbizottsága a napokban elfogadta Magyarország 2005. évi, intézményfejlesztést célzó programját. A programot, mintegy 15 millió euró értékben az Átmeneti Támogatás elnevezésű program finanszírozza.

A belső piac ára

2005.07.22.

Norvégia, Liechtenstein, Izland 120 millió eurót fizetnek a belső piaci részvételért. Az összegből hazánkat 10 százalék, azaz évi mintegy 12 millió euró illeti meg. Norvégia ráadásul létrehozott egy külön, 113 millió eurós alapot is, melyből Magyarország évi 15 millió eurót kap.

Új kommunikációs stratégiát fogadott el az Európai Bizottság

2005.07.22.

Meghallgatni, kommunikálni, cselekedni - adta ki a jelszót az Európai Bizottság, amely újabb próbálkozásával az európai polgárokkal folytatandó párbeszédet és kommunikációt szeretné hatékonyabbá tenni.

Változások a szociális ellátásban

2005.07.22.

Korózs Lajos politikai államtitkár a szociális ellátórendszer változásairól tartott sajtótájékoztatót július 21-én délelőtt az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban. Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2004. évi CXXXVI. törvény rendelkezései - eltérő hatálybalépéssel - több változást is hoztak a szociális ellátások, valamint a szociális igazgatás területén - jelentette be.

A Kormány elfogadta a bűncselekmények áldozatainak segítéséről, az állami kárenyhítésrõl szóló törvény koncepcióját

2005.07.22.

A kormány elfogadta azt a koncepciót, amely alapján törvény készül a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről.

Az NHH csökkenti a mobilszolgáltatók végződtetési díjait

2005.07.21.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) nem hagyta jóvá a három magyarországi mobilszolgáltató által benyújtott költségmodelleken alapuló végződtetési átlagdíjakat, ugyanakkor ármegállapítási jogával élve döntött a szolgáltatók végződtetési díjainak csökkentéséről – jelentette be csütörtökön Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A szabadság hazája

2005.07.21.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának honlapján közzétették 22 szövetségi államból a szexuális bűncselekmények elkövetőinek adatait (név, cím, ítélet részletei, olykor fotó is).

Kartellgyanú a valutaváltóknál

2005.07.21.

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. július 20-án három pénzváltó cégnél helyszíni vizsgálatot tartott.

Brüsszel felszabadítaná az Unió jelzáloghitel-piacát

2005.07.21.

Az Európai Bizottság a határokon átívelő jelzáloghitel-piac megteremtésének részeként megkönnyítené az EU háztulajdonosainak, hogy ingatlanjaikra más tagországban is felvehessenek jelzáloghitelt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000