Hír archívum: 2005. július

Más hónap

Wi-fi a bizonyítási eljárásban

2005.07.21.

Egy közlekedési szabálysértésért bíróság elé idézett amerikai autós a tárgyalás közben befogott wi-fi hálózatot és térképoldalt használva bizonyította be igazát.

Lesz-e negyedik pillére a nyugdíjrendszernek?

2005.07.21.

Nyugdíj-előtakarékossági számlát akarnak már januártól elindíttatni a hazai befektetési szervezetek. Ennek érdekében kidolgozták az új lehetőséget, s közösen írt levélben bíztatják a kormányt és a politikát a jogi környezet kialakítására. A hosszú távú megtakarítás mindenesetre elemi érdeke az egyénnek is, az államnak is.

Mádl Ferenc államfői mérlege

2005.07.21.

Elnöki működése legnehezebb pillanataiban Mádl Ferenc államfő képes volt felülemelkedni személyes szimpátiáin. A Sándor-palotából augusztus 4-én távozó jogász politikus mentalitása mindazonáltal határozottan eltért a Göncz Árpád által képviselt szerepfelfogástól.

RTL és Tv2: sugárzás nyomott áron?

2005.07.21.

A jelenlegi másfél milliárdos koncessziós díj fenntartása mellett hosszabbította meg tegnap az ORTT a Tv2 és az RTL Klub sugárzási engedélyét. A hatóság döntésének időzítése, tárgyalási módja és feltételei is vetnek fel kérdéseket. A testület fideszes delegáltja a döntés megsemmisítését követeli.

Bush meghódítja a demokrácia harmadik pillérét?

2005.07.21.

George Bush saját emberét ültetné az amerikai legfelsőbb bíróság megüresedett helyére. Az eddig szinte ismertelen bíró jelölését a demokraták várhatóan megtorpedózzák.

Tanulmány a költségvetési vitáról

2005.07.21.

A 2007-2013-as uniós költségvetés meghatározásáról folyó tárgyalások során, széleskörűvé vált a „juste retour” (igazságos visszatérítés) fogalmának használata, mivel egyre több tagállam kormánya gondolta úgy, hogy az uniós költségvetéshez való hozzájárulásnak arányosnak kell lennie az EU-tól visszakapott összeggel.

Viták az Alkotmány körül Szlovákiában

2005.07.21.

Alkotmányos válság látszik kirajzolódni Szlovákiában, miután Ivan Gasparovic elnök közölte: a legfelsőbb bíróság döntése ellenére aláírja az EU Alkotmányos szerződésének ratifikációjáról szóló dokumentumot.

"Versenyjog Magyarországon és az EU-ban" - 2005

2005.07.20.

A Gazdasági Versenyhivatal az idén hatodik alkalommal hirdette meg a "Versenyjog Magyarországon és az EU-ban" c. pályázatát. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2005. július 12-én került sor a GVH Könyvtárában. A díjakat Dr. Nagy Márta elnökhelyettes adta át.

Luxemburg meghatározta az outsourcing szabályozási kereteit a bankszektorban

2005.07.20.

Az új típusú pénzügyi szolgáltatókat is érintette Luxemburgban a pénzügyi szektorról szóló törvény 2003-ban történt módosítása. A törvény hatályba lépése óta több alkalommal - legutóbb az elmúlt napokban - módosítani kellett az outsourcing-ra vonatkozó szabályozást.

E-kormányzati erőfeszítések az Egyesült Királyságban

2005.07.20.

A brit közszféra vezetőinek el kell gondolkodniuk az e-kormányzati csatornáknak az üzleti ügyek terén való kötelezővé tételének lehetőségén, vagy legalábbis az állampolgári érdeklődést ösztönző kezdeményezések biztosításán – derül ki a Work Foundation gazdasági kutatóiroda legújabb tanulmányából.

Mielőbb elfogadnák a britek az új terror elleni törvényt

2005.07.20.

Meggyorsíthatja az új terrorellenes törvények elfogadását a londoni terrortámadás, miután már az ellenzék is hajlandó támogatni az intézkedéseket, méghozzá minél hamarabb. A kormánynak azonban már nehezebb dolga lesz azzal a törvényjavaslattal, amely megtiltaná a vallási gyűlöletbeszéd bármely formáját. A tervezetet mind a közvélemény, mind az ellenzék kritizálja.

Megszűnt a nagybefektetők adókedvezménye?

2005.07.20.

A kormány június végén elfogadott, a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályait módosító rendelete a legnagyobb magyarországi befektetőknek szánt kedvezményt olyan feltételekhez köti, amelyek a cégek többsége számára gyakorlatilag vállalhatatlanok.

200 milliós kártérítést követel a Nógrádi család

2005.07.20.

200 millió forint kártérítést követel a rendőrségtől az olajszőkítési ügyről ismert Nógrádi család, amiért a nyomozóhatóság édesapjuk holttestét fej nélkül adta át nekik 2001. decemberében. A hiányzó testrészt csak jóval a temetés után kapták meg.

A magyarok bíznak legjobban az EU intézményeiben

2005.07.20.

Csökken az EU népszerűsége a tagállamok állampolgárai körében, mutatta ki egy frissen végzett közvélemény kutatás.

OECD jelentés Magyarországról

2005.07.20.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kiadta éves jelentését a magyar gazdaság helyzetéről. Az országjelentés ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára a makrogazdaság, a monetáris és fiskális politika, az egészségügyi rendszer, a munkaerőpiac és az innováció területén, illetve összefoglalást ad a 2004-2005. év eseményeiről és néhány 2006-ra tervezett intézkedésről is.

Négy alternatív megoldás az Internet kormányzására

2005.07.19.

Az e-kormányzással foglalkozó ENSZ munkacsoport végül nem mutatott fel konszenzust az általa vizsgált legfontosabb kérdésben. Az ülések résztvevői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy egyetlen ország túlzott befolyása nem kívánatos a világhálón.

Új eljárás indult az Európai Közösségek Bíróságánál - C-431/04. sz. ügy

2005.07.19.

A gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványának bevezetéséről szóló, 1992. június 18-ai 1768/92/EGK tanácsi rendelet (továbbiakban Rendelet) 1. cikke b) pontjának értelmezésére új eljárás indult az Európai Közösségek Bíróságánál (C-431/04. sz. ügy).

Uniós igen az új biztonsági intézkedésekre

2005.07.19.

A kommunikációs cégek telefonos és internetes adatmegőrzési kötelezettsége bekerült az Európai Unió belügyminiszterei által elfogadott terrorellenes intézkedések közé.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a kereskedelmi médiumok

2005.07.19.

Az Alkotmánybírósághoz fordul öt kereskedelmi médium és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége amiatt, hogy a médiumok nem tájékoztathatnak saját képanyaggal a törvényhozás munkájáról - tájékoztatta közleményben hétfőn az RTL Klub sajtófőnöke a hvg.hu-t.

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2005.07.19.

Hétfőn az ország több mint száz bíróságán kezdődött meg az ítélkezési szünet. A bíróságok azonban a nyári szünet alatt is ellátják a halaszthatatlan ügyeket. Az ítéletalkotók nyári pihenője augusztus 19-ig tart.

Fiút vagy lányt harmadiknak: szavaztat a kormány

2005.07.19.

A büntető törvénykönyvet és egy nemzetközi egyezményt is módosítani kell ahhoz, hogy a második gyerekük után a jövőben a családok maguk dönthessék el, fiút vagy lányt szeretnének harmadiknak.

Ötszázmilliárdos árbevételt hoztak az evások

2005.07.19.

Az egyszerűsített vállalkozási adó kötelékébe tartozó cégek összesen 507 milliárd forint árbevételt realizáltak 2004-ben. Az adóalanyok közül az egyéni vállalkozások 203, a társasok 304 milliárd forintot produkáltak. Az idei évben akár 150 milliárd forinttal több árbevételt is elérhet az evakör.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.07.19.

Az Európai Parlament már nyári szünetét tartja, az Európai Bizottság és a tagállamok azonban, még sűrű napirend elé néznek a vakáció előtt. Hétfőn ülnek össze a külügyminiszterek és az agárminiszterek is. Mindkét Tanács érzékeny ügyeket tárgyal: szó lesz az EU bővítéséről, valamint a cukorpiaci reformról is.

Németországban nem érvényes az európai letartóztatási parancs

2005.07.19.

A német alkotmánybíróság kezdeményezte Mamoun Darkazanli, szír származású német állampolgár szabadlábra helyezését, és elutasította a spanyol hatóságok kérését a terrorista gyanúval letartóztatott férfi kiadatására. A bíróság szerint az európai letartóztatási parancs a német alkotmányba ütközik.

Bankszektor: a Bizottság két direktíva felülvizsgálatát kezdeményezi

2005.07.18.

Az Európai Bizottság a betétbiztosítási rendszerekről szóló és az e-pénz használatát szabályozó uniós direktívák felülvizsgálatát kezdeményezte. A Bizottság vizsgálódásának célja, hogy kiderítse, e direktívák teljesen megfelelnek-e eredeti céljuknak, és elősegítik-e az uniós ipar versenyképességét. A kérdésekről az érintettek véleményét is kikérték a döntéshozók.

Kevesebb a munkaügyi per Nagy-Britanniában

2005.07.18.

A hivatalos statisztikák szerint a brit munkaügyi bíróságokon tárgyalt ügyek száma jelentősen csökkent az elmúlt évben.

Ismertették a Szaddám Huszein elleni első vádakat

2005.07.18.

Irakban ismertették a Szaddám Huszein elleni első vádakat. A különleges törvényszék vezető vizsgálóbírája bagdadi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a volt diktátort a Bagdadtól északra fekvő Duzsail síita muzulmán faluban elkövetett gyilkoságokkal kapcsolatban vádolják.

Az Európai Bíróság előtt az iparűzési adó

2005.07.18.

Az Európai Bíróság folyamatban lévő ügyei közül több is van, amely hazánkat érinti: az olaszok nem törődnek bele a Tokaj név elvesztésébe, illetve kétséges az iparűzési adó jogalapja. Döntés várható még a légi utasok kártalanítási ügyében is.

Szigorodó munkaügyi ellenőrzés

2005.07.18.

A gyakoribb ellenőrzések következtében a százfős létszámbővítés azt eredményezheti, hogy a 100 ezer ellenőrzött munkavállalóból a feketén foglalkoztatottakat - becslések szerint 35 ezret - bejelentik a munkáltatók, azaz legalább minimálbér után befizetik a járulékokat. Ez pedig 4-5 hónap alatt 3 milliárd többletbevételt eredményezhet.

Szlovákiában megsemmisíthetik az Alkotmány ratifikációjáról szóló döntést

2005.07.18.

A szlovák legfelsőbb bíróság arra szólította fel az elnököt, hogy ne írja alá az EU Alkotmány ratifikálásáról szóló dokumentumot, amíg a bírák ki nem alakítják véleményüket arról, szükséges-e a népszavazás kiírása az ügyben.

Tiltólistán az élelmiszeradalékok

2005.07.18.

Az Európai Bíróság döntése nyomán bizonytalanság alakulhat ki az élelmiszerszektorban, mert az ítélet szerint az ellentmondásos 2002-es irányelv érvényben van és augusztus 1-jén hatályba is lép.

ESZH Szabadalmi Információs Konferencia 2005 / PATINNOVA ’05

2005.07.17.

Az 1999., a 2001. és a 2003. évi sikeres együttműködés után az Európai Bizottság és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) ismét összefog. A PATINNOVA és ESZH Szabadalmi Információs Konferencia közös megrendezésének célja, a szabadalmak és a szabadalmi információ jelentőségének kiemelése. A rendezvény társszervezője a Magyar Szabadalmi Hivatal.

A Magyar Telekomot jogsértő reklámok miatt bírságolta meg a GVH

2005.07.15.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. július 14-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Magyar Telekom Rt. a 2005. január 25-től április 30-ig tartott reklámkampányában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított „Teleperc” elnevezésű díjcsomagjának reklámozása során. A Versenytanács kötelezte a vállalkozást 8 millió forint bírság megfizetésére.

Változik a brit bírói kar összetétele

2005.07.15.

A hamarosan életbe lépő változásoknak köszönhetően színesedik a brit igazságszolgáltatás dolgozóinak összetétele: jogtanácsosok, szabadalmi ügyvivők és védjegyjogi szakismerettel rendelkező jogászok is szerepet kapnak a jogszolgáltató testületekben.

Nyitott forráskódokat használ majd a teljes norvég közszféra

2005.07.15.

Norvégia modernizációért felelős minisztere szerint a védett (titkosított forráskódú) szoftverformátumoknak többé nem játszhatnak szerepet az állampolgárok és a kormányzat közötti kommunikációs folyamatban.

A műhibaperektől is védhet az ellátási útmutató

2005.07.15.

Akár a műhibaperek alatt is perdöntőek lehetnek azok az új, különböző betegségek gyógyításának a módját lépésről lépésre meghatározó szakmai protokollok, amelyeket ma jelentet meg az Egészségügyi Minisztérium. Egyelőre hetvenkét ilyen szakmai irányelv készült el, de a minisztérium tervei szerint év végéig még egyszer ennyit fogadhatnak el.

Tizenöt év a kátyúban?

2005.07.15.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb felmérése szerint amennyiben elmaradnak a reformok, úgy az eurózóna növekedése akár 2020-ig is a mostanihoz hasonlóan lassú maradhat.

"Oláh Action" - ombudsmani állásfoglalás

2005.07.15.

Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és Kaltenbach Jenőnek, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának közös állásfoglalása az „Oláh Action” nevű számítógépes játék ügyével kapcsolatban

Mérföldkő a jogászcégek pénzügyi jelentéseinek terén

2005.07.14.

Az ismert Allen & Overy nemzetközi jogászcég döntése a társaság könyveléseinek nyilvánosságra hozataláról mérföldkövet jelent a jogi cégek pénzügyi helyzetét érintő gyakorlatban.

AB: jön Lábady és Holló?

2005.07.14.

Egy volt, és egy jelenlegi alkotmánybíró, Lábady Tamás (1990–1999) és Holló András (1996–) újraválasztásával megszűnhet az a patthelyzet, amely az Alkotmánybíróság (AB) új tagjainak megválasztása körül alakult ki az utóbbi hónapokban – értesült a HVG.

Választókerületek: a vita sarokkövei

2005.07.14.

Apró lépésekben, de összességében jól haladnak a pártok kisebb parlamentről folytatott tárgyalásai. A Tisztelt Ház létszámáról és a választási rendszerről elképzelhető a megállapodás, de a választókerületi határok rendezésénél leblokkolhat az egyeztetés.

Szétesik az eurózóna?

2005.07.14.

A világ második legnagyobb bankja, az HSBC azt tanácsolja legutóbbi tanulmányában: néhány tagországnak jobb lenne, ha kilépne a közös monetáris unióból. Az első kieső Olaszország lehetne.

A bős-nagymarosi jogi szakértői munkacsoport tagjainak találkozója Budapesten

2005.07.14.

Megbeszéléseket folytattak a "Bős-Nagymarosi" Jogi Szakértői Munkacsoport magyar tagozatának tagjai Budapesten szlovák kollégáikkal.

Nemzetközi politikai vita látszik kibontakozni az internet felügyeletéről

2005.07.13.

Egyes ENSZ tisztviselők és számos kevésbé fejlett ország illetékesei szerint az USA kormánya túlzott befolyással bír a világhálón. Bizonyos országok most ennek ellensúlyozására keresnek lehetőségeket.

Nagy-Britannia kiáll az adatmegőrzés mellett

2005.07.13.

Charles Clarke brit belügyminiszter szerint az uniós kommunikációs szolgáltatókat a terrorelhárítás segítése érdekében a telefonhívásokra és e-mailekre vonatkozó adatok megőrzésére kellene kötelezni.

Brüsszel a magas telefonköltségekre figyelmeztet

2005.07.13.

Az útra kelők kétszer is fontolják meg, használják-e mobil telefonjaikat külföldön a súlyos roaming (barangolási) költségek miatt. A probléma már az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltette.

Kiberbűnözők - évi 400 milliárd dollár a kár

2005.07.13.

Számos bűnöző gépek ezreit megfertőzve hoz létre robot-hálózatokat, amelyek ezentúl egységes támadások intézésére alkalmasak. Ilyen hálózatok már akár 200-300 dolláros óradíjért is bérelhetőek.

Alkotmánysértő a felvételi rendszer - az OM közleményével

2005.07.13.

Sérti az esélyegyenlőséget az idei felvételi pontszámítási szabályozás, mert a korábban érettségizettek előnnyel indultak a most végzősökkel szemben – döntött tegnap az Alkotmánybíróság. Idén még az igazságtalan szabályok szerint számolják ki a ponthatárokat, a testület év végéig adott haladékot a kormánynak a módosításokra.

Kábítószer: az SZDSZ internetes mozgalmat indít

2005.07.13.

Internetes mozgalmat indít az SZDSZ a kábítószer büntetőjogi megítéléséről. Gusztos Péter érveket vár ahhoz az elvhez, hogy nem a börtönbüntetés jelenti a megoldást a kábítószerproblémára.

Európa támogatja a vitaminkorlátozást

2005.07.13.

Az Európai Bíróság úgy döntött, szigorítja a forgalomban lévő vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó szabályokat. A javaslat értelmében mintegy 200 készítményt vonnak ki a forgalomból és csökkentik a vitamindózisok felső határát is.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000