Hír archívum: 2005. július

Más hónap

Kinek előnyös a szoftverszabadalmakról szóló szavazás eredménye?

2005.07.12.

A számítógépre alkalmazott találmányokról (Computer Implemented Inventions, CII) szóló európai irányelv tervezetét elutasította az Európai Parlament. A szavazás óta meglepően egyforma hangokat hallatnak a különböző érdekcsoportok sajtóirodái.

Tesztelnék a szerzői jogi „szabadkikötőt”

2005.07.12.

Ausztrália vezető internetipari testülete ellenőrizné az USA-val kötött Szabadkereskedelmi Megállapodást kihasználva a szövetségi szerzői jog módosításaival együtt bemutatott „szabadkikötős” tervezetet.

Bíróság előtt a Népszava államtitoksértéssel vádolt újságírója

2005.07.12.

A Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött a Népszava államtitoksértéssel vádolt újságírójának büntetőpere; a következő tárgyalási napot október 28-ára tűzte ki a bíró. Akkor hallgatják meg a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértői intézetének igazságügyi okmányszakértőjét, aki a mostani alkalommal nem tudott megjelenni.

Egyedül maradt javaslatával Magyarország

2005.07.12.

Csehország, Szlovákia és Lengyelország az eredetileg tervezett hétéves uniós költségvetés mielőbbi elfogadását szorgalmazza. Ez a visegrádi országok külügyi vezetőinek budapesti megbeszélésén hangzott el. Magyarország így a visegrádiak körében is egyedül maradt azzal a javaslattal, mely hároméves költségvetést javasolt.

Rögzítő nélküli vonalat kellene ajánlani

2005.07.12.

Jogszerűtlenül rögzítik az ügyfelekkel folytatott telefonbeszélgetéseit azok a cégek, amelyek nem ajánlják fel a választás lehetőségét a hívó félnek – állapította meg Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman. A központi energiaszolgáltatók, a telefontársaságok, brókercégek és más kiemelt szolgáltatók automatái csupán közlik, hogy a beszélgetést rögzítik.

Az EU vezetői üdvözlik az alkotmány luxemburgi elfogadását

2005.07.12.

Az Európai Unió vezetői üdvözölték, hogy a vasárnap lezajlott luxemburgi népszavazáson a választók 56,5%-a mondott igent az Európai Alkotmányra 44,4% ellenében. Ez különösen annak fényében jelentős, hogy az Alkotmány francia és holland elutasítása súlyos kétségeket vetett fel a dokumentum jövőjével kapcsolatban.

Szakmai kerekasztal a készülő új BV-kódexról

2005.07.12.

A Magyar Helsinki Bizottság 2005. július 8-án szakmai kerekasztalt rendezett Budapesten a készülő új Bv-kódexról. A rendezvényre meghívást kaptak azon állami és civil szervezetek, amelyek részt vesznek a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvénytervezet megalkotásában, illetve amelyek észrevételeket tettek az eddigi jogalkotási folyamat során.

Ügyészek etikai kódexe - "budapesti irányelvek"

2005.07.12.

Letölthető a 2005. május 29-31. között Budapesten megrendezésre került európai legfőbb ügyészek konferenciáján elfogadott dokumentum.

Szakértői tárgyalások indulnak a Gyógyszerész Kamarával

2005.07.11.

Az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Gyógyszerész Kamara szakértői intenzív egyeztetést kezdenek még e héten a nemrégiben elfogadott gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény végrehajtásának általános kérdéseiről.

A nanotechnológia üzleti kockázatai

2005.07.11.

A Cientifica nevű tanácsadócég nemrég elkészített tanulmányában hívja fel a figyelmet a nanotechnológiai befektetéseket fontolgató cégek előtt álló, gyakran a jogi környezetben rejlő lehetséges nehézségekre.

Az Európai Unió korszerűsíteni törekszik az online zenék szerzői jogvédelmét

2005.07.11.

Az Európai Bizottság július 7-én nyilvánosságra hozta azokat az új jogi szabályozásra vonatkozó terveit, amelyeknek célja, hogy korszerűbbé tegyék az internetes felhasználásra engedélyezett zenék jogvédelmére vonatkozó szabályozást.

A luxemburgiak igent mondtak az uniós alkotmányra

2005.07.11.

Most győzött az igen. A luxemburgiak elfogadták az uniós alkotmányt a vasárnap tartott népszavazáson. Az Európai Unió egyik alapítója a tizenharmadik tagállam volt, amely ratifikálta az unió alkotmányos szerződését.

Alkotmánybíróságon a gyógyszertörvény

2005.07.11.

Elképzelhető, hogy nemcsak kisablakon keresztüli kiszolgálást, hanem valódi nonstop nyitva tartást is vállalhat néhány patika a jövőben. A gyógyszerészkamara és a szakminiszter hétfőn egyeztet erről. A kamara az Alkotmánybírósághoz is fordul a nemrég elfogadott gyógyszertörvény miatt.

Szigorítva gyorsít az igazságügyi tárca

2005.07.11.

Gyorsabbak lehetnek a perek a bíróságokon, s ha a 100 millió forintot meghaladja a pertárgy értéke, akkor nem lesz elegendő az eddigi szokásos eljárás alkalmazása.

Szabad az út az osztrák egyetemekre

2005.07.11.

Az osztrák egyetemek felvételi eljárása sérti az EU jogszabályokat - határozott az Európai Bíróság. Eddig Ausztriában a külföldi diákoknak bizonyítaniuk kellett, hogy saját országukban felvételt nyertek az egyetemre, csak azután jelentkezhettek osztrák felsőoktatási intézménybe.

Német-magyar tárgyalások a szolgáltatásnyújtásról

2005.07.11.

A határokon átívelő szolgáltatásnyújtás kérdéseivel foglalkozó német-magyar vegyesbizottság ül össze, hogy megvitassa a szolgáltatások jogi alapjait, de szó lesz a „Pannonia“ és a „Bunda“ különleges akciócsoportok által folytatott nyomozás állásáról is.

Ombudsman előtt a Széchenyi Kártya tartozások

2005.07.09.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte, hogy a Széchenyi Kártya Hitelkonstrukció lebonyolításával megbízott KA-VOSZ Rt. vizsgálja felül diszkriminatív gyakorlatát, amely során az azonos megítélésű több száz adós közül két vállalkozó adatait – tartozásuk megemlítésével – nyilvánosságra hozta féloldalas sajtó hirdetésben, példa statuálás céljából.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított az E.ON – MOL összefonódás engedélyezési eljárásban

2005.07.08.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján a magyarországi MOL olaj- és gázcsoport gáznagykereskedelmi és gáztárolási üzletágának a német energiavállalat, az E.ON által tervezett felvásárlása ügyében.

A GVH engedélyezte, hogy a Dél-magyarországi Húsipari Rt. irányítást szerezzen a Pick Szeged Rt. felett

2005.07.08.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Dél-magyarországi Húsipari Rt. irányítást szerezzen a Pick Szeged Rt. felett. A GVH eljárásaiban a fúziók versenyre gyakorolt hatását vizsgálja. A Versenytanács engedélyező döntését arra alapozta, hogy a Pick Szeged és a Délhús összefonódása nem hoz létre olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony versenyt az érintett piacon.

Halványodik a választóvonal az állampolgári biztonság és szabadság között

2005.07.08.

A Centre for European Policy Studies által szervezett konferencián elhangzottak megkérdőjelezik az Európai Unió jelenlegi biztonságpolitikai célkitűzéseinek az állampolgári szabadságjogokhoz fűződő helyes irányvonalát. A tanulmánynak sajnálatos aktualitást ad a londoni terrortámadás.

Svájc: láthatáron az elektronikus posta

2005.07.08.

A svájci állami posta a hivatalos e-postaszolgáltatás megteremtése céljából felvásárolta a digitális kódolási eljárásokkal foglalkozó, zürichi székhelyű SwissSign vállalatot.

Az amerikai sajtó bírálja Judith Miller bebörtönzését

2005.07.08.

A sajtószabadság működését veszélyeztető beavatkozásnak minősítik csütörtöki amerikai lapkommentárok Judith Miller amerikai újságírónő bebörtönzését.

Lépés a kisebb parlament felé

2005.07.08.

Kétfordulós szavazás, a jelenleginél arányosabb képviseletet biztosító parlament, megmaradó (de átrajzolt) egyéni választókörzetek – a tegnapi négypárti megbeszélés után úgy tűnik, ilyen paraméterek mentén formálódhat 2010-re a kisebb parlament.

A Bizottság bemutatta a kohéziós politika új irányelveit

2005.07.08.

Az Európai Bizottság bemutatta a kohéziós politika 2007 utáni irányelveit, ám figyelmeztetett: a költségvetési vita elhúzódása veszélybe sodorhatja az új projekteket.

Elhalasztott lengyel döntés az Alkotmány ratifikációjáról

2005.07.08.

A lengyel alsóház elhalasztotta az EU Alkotmány ratifikációjáról szóló döntést, amely azt jelentheti, hogy az alapszerződés ügye a szeptemberi általános választásokig biztosan nem merül fel.

Megújította Együttműködési Megállapodását az APEH és a VPOP

2005.07.08.

Dr. Szikora János az APEH elnöke és Dr. Nagy János a VP országos parancsnoka a mai napon (2005. július 7-én) az aktuális feladatok hatékony együttműködéssel történő megoldását rögzítő megállapodást írt alá az APEH székházában.

A kábítószerrel kapcsolatos Btk. tényállások változásáról

2005.07.08.

Az Igazságügyi Minisztérium közzétette honlapján a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény kábítószerrel kapcsolatos törvényi tényállásainak módosításáról szóló tervezetét.

Az Alkotmánybíróság 2005. július 11-12 -ei teljes ülésének napirendje

2005.07.08.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja az épített környezet egyik rendelkezése alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában benyújtott indítványt.

Grafikus szervezetek ármeghatározása miatt bírságolt a GVH

2005.07.07.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. július 5-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Magyar Tervezőgrafikusok Egyesülete (MTE) 1997. január 1-től, valamint az MTE, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) 2000. április 1-től érvényesülő árjegyzékei alkalmasak a verseny korlátozására.

Váratlan EB döntés a nemzeti jövedelemadókról

2005.07.07.

A Luxemburgi Bíróság legutolsó döntése új alapokra helyezi a nemzeti adójogok és az Európai Unió jogának kapcsolatát. Egy, az Európai Bíróság által vizsgált adójogi ügyben hozott döntés szerint a jövedelemadóra vonatkozó holland szabályozás sajátosságai nem ellentétesek a diszkrimináció tilalmának követelményével.

Egyszerűsítené a zenei jogdíjak beszedését és az engedélyeztetését az EU

2005.07.07.

Az Európai Unió várhatóan minden tagállamra kiterjedő engedélyeztetési tervezetet dolgoz ki az on-line zeneszolgáltatásra és a szerzői jogdíjak begyűjtésére vonatkozóan.

Országjárásra indul a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője

2005.07.07.

2005 nyarán öt helyszínt érintő országjárásra indul Juhász Károly, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Nem "nyugatellenes" a Frei dosszié

2005.07.07.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 2. sz. eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta az MTM-SBS Televízió Rt. 2005. május 9-én sugárzott "Frei dosszié"című. műsorát, melyben a panaszos azt kifogásolta, hogy amerikai, illetve nyugati világ ellenes kijelentések hangzottak el.

Jogsértően hirdette étrend-kiegészítő termékeit az Avalon Team Kft.

2005.07.07.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. július 6-án tartott tárgyaláson megállapította, hogy az Avalon Team Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy a Vivax, Metabol, Oxitarm és Életkristály termékek forgalmazása, valamint az azokkal kapcsolatos tájékoztatás során termékeinek gyógyhatást tulajdonított.

Az Európai Parlament elutasított a szoftverszabadalmi irányelvet - hazai szervezetek üdvözlik a döntést

2005.07.07.

Az Európai Parlament képviselői nagy többséggel elutasították a szoftverszabadalmi irányelvtervezetet.

Ha nem kell az euró, ki lehet szállni!

2005.07.07.

Az Európai Unió közös valutát használó tagállamai önállóak, így bármelyikük kiléphetne az eurózónából, egy ilyen lépés azonban komoly veszélyeket rejt magában - mondta az Európai Központi Bank egyik magas rangú munkatársa.

Fizet az egyház a pedofil papokért

2005.07.07.

Minden idők legnagyobb összegű kártérítését ítélte meg egy bíróság Kentucky államban az amerikai katolikus papok szexuálisan bántalmazott, zaklatott áldozatainak. Az egyesített ügyben hozott ítélet szerint Covington katolikus egyházmegyének 120 millió dollárt (25 milliárd forint) kell fizetnie sok sértettnek.

Bebörtönözték a kém leleplezéséért

2005.07.07.

Bebörtönözték a New York Times újságíróját az Egyesült Államokban. Az újságírónő nem volt hajlandó közölni, milyen forrás segítségével leplezte le a CIA egyik titkosügynökét.

Magyar-brit egyeztetés EU-kérdésekről

2005.07.07.

Udvardi Iván helyettes államtitkár és a KÜM illetékes főosztályvezetői találkoztak John Nichols-szal, az EU elnökséget kezdő Egyesült Királyság budapesti nagykövetével, hogy áttekintsék a brit elnökség prioritásaiból adódó együttműködési lehetőségeket.

Az amerikai irodák továbbra is uralják a fuziók és felvásárlások piacát

2005.07.06.

Az amerikai irodák 2005 első felében mind a megkezdett, mind a befejezett Mergers & Acquisitions (M&A) vonatkozásában is meghatározó szerepet játszanak a világméretű statisztikákban.

Svájc lesz az EU „adószedője”

2005.07.06.

Svájc az Európai Unió polgárai által bankjaiban elhelyezett pénzösszegek megadóztatására készül. A lépés azon törekvések része, melyeket a legendás pénzügyi központ a banki diszkréció igen szigorúan vett hagyományának megvédésére indított el.

Vita a szoftverszabadalmakról

2005.07.06.

Bizonytalan a szoftverek szabadalmaztatásáról szóló irányelv parlamenti elfogadása. A keddi vitában felszólaló képviselők jelentős része bírálta a Bizottságot és a Tanácsot, amiért nem vették kellő mértékben figyelembe az EP-képviselők álláspontját a jogszabályról. Az európai parlamenti pártok ma, július 6-án szavazzanak a jogszabálytervezetről.

Megszűnhet a regisztrációs adó

2005.07.06.

Az Európai Bizottság elé terjesztett, ma (2005. július 5.) elfogadott irányelv szerint hosszútávon megszűnne a regisztrációs adó. A végső döntés azonban a tagállamok kezében van.

Választási év: mínusz 400 milliárd forint?

2005.07.06.

A kormányzat adócsökkentési tervei 200 milliárddal kurtítják meg az állam bevételeit, és jövőre nem fogja a Nemzeti Autópálya Rt. megvenni az épülő autópályákat. Nem lesz magyar pályázat (csak uniós) és a minisztériumoknak is le kell mondaniuk legalább 100 milliárdról, hogy csökkenjen a költségvetés hiánya.

Elkezdődött a parlamenti vakáció

2005.07.06.

Háromszázötvenhat órányi ülésezés után tegnaptól hivatalosan is vakációra vonultak a képviselők. A Valentin-napi ülésszakkezdettől a tegnapi zárásig kereken száz törvényt fogadtak el, és rekordszámú vizsgálóbizottság alakult.

Jogvédő szervezetek jelentik fel a rendőrséget

2005.07.05.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös fellépése a rendőrség jogsértő adatkezelési gyakorlata ügyében.

A Luxemburgi Bíróság első alkalommal hozott döntést a büntetőügyekben megvalósuló rendőri és igazságszolgáltatási együttműködés területén

2005.07.05.

A Bíróság 2005 június 16-án hozott ítéletében annak az Európai Tanács által hozott keretdöntésnek az egyes rendelkezéseit vizsgálta, amely a bűncselekmények áldozatainak a büntetőeljárás során élvezett jogállását szabályozza.

Pert nyert a dinamikus IP-címek tárolása ellen tiltakozó német felhasználó

2005.07.05.

Holger Voss, aki a múlt hónapban azzal érvelt a német bíróság előtt, hogy a dinamikus IP-címek lényegtelenek a könyvelés szempontjából, így az internetszolgáltatóknak nem szabadna tárolniuk azokat, részben megnyerte a német T-Online szolgáltató ellen indított ügyét.

Építészek a Malom Center ügyének kivizsgálásáért

2005.07.05.

A Magyar Építészkamara elnöksége nagyra értékeli és üdvözli Lenkovics Barnabás országgyűlési biztosnak a kecskeméti Malom Center építkezésével kapcsolatos vizsgálatát, jelentését és körültekintő állásfoglalását – áll a kamara Magyar Hírlaphoz eljuttatott véleményében.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.07.05.

A hét legfontosabb eseménye a július 10-én sorra kerülő, az Európai Alkotmányról szóló luxemburgi népszavazás. Az Európai Parlament nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésén a szoftverszabadalmakról és a strukturális támogatásokról folyik majd vita.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000