Hír archívum: 2005. augusztus

Más hónap

Igazi versenyelőny a KET-el

2005.08.31.

A céges ügyintézés minden ügyvezető igazgató életét megkeseríti. Kovács Úr él a 2005. november 1-jétől hatályba lépő KET törvény lehetőségeivel (ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályait rögzíti és immáron 6000 ügy intézését teszi lehetővé elektronikus úton), és minősített tanúsítványa birtokában elektronikusan intézi céges ügyeit, amivel 2 óra alatt 2 hetet spórol

A szlovénekre már igent mondott az osztrák munkaerőpiac

2005.08.31.

A szlovén dolgozókra nem fog vonatkozni az új uniós tagállamokból érkező munkavállalókra 2009-ig érvényes korlátozás Ausztriában.

Újra teljes a magyar Alkotmánybíróság

2005.08.31.

Két év után szeptembertől újra teljes, 11 fős lesz a magyar Alkotmánybíróság. A pártoknak azért sikerült ilyen hirtelen megegyezni, mert novembertől az elnök mandátuma is lejár, így pedig határozatképtelen lett volna a taláros testület.

A V4-ek az uniós büdzsé elfogadását sürgették

2005.08.31.

A visegrádi országok kormányfői, illetve az Európai Bizottság elnöke bíznak benne, hogy még az év végéig megállapodás születhet az EU 2007-től induló hétéves költségvetéséről.

Már májusban bizottsági téma volt a "kémügy"

2005.08.31.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy, a "kémtörténet" főszereplője pedig valójában nem Szatmári Ildikó, hanem férje, Szatmári Tibor lehet - írja a Népszabadság.

Bulgária új, EU-konform büntetőtörvényt fogadott el

2005.08.31.

A bolgár parlament új büntetőtörvényt fogadott el, amely immár megfelel az EU által megkövetelt reformintézkedéseknek.

Miniszteri látogatás a 15 éves Kisebbségi Hivatalban

2005.08.31.

A rendszerváltást követő első kormányzati intézkedések között, 1990 nyarán létrehozott Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) megalakulása óta eltelt 15 esztendő legfontosabb kisebbségpolitikai eseményeit idézték fel kedden Budapesten az intézmény egykori és mai munkatársai, a NEKH-val szorosan együttműködő szervezetek vezetői.

VPOP: Folyamatos jelenlét és vizsgálat elrendelése

2005.08.31.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy 2005. szeptemberétől a jövedéki adóalanyoknál újabb nagyszabású és hosszú távú ellenőrzési sorozatot indít, amely kiemelten érinti a jövedéki termékek előállítóinak és forgalmazóinak körét.

November 15-ig megalkotható az ekho

2005.08.30.

Az ekhot nem 10 millió forintos, hanem 25 millió forintos jövedelemig választhatják a sajtó és a művészeti területek dolgozói, a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium pedig jövő év június 30-ig fennmarad.

Bíróságon és rendőrségen támadják a fővárost

2005.08.30.

Sikkasztást és vesztegetést sejt a budapesti útfelújítások PR-jára szánt pénzek körül a Fidesz, miközben egy ügyvédjelölt az Alkotmánybíróságon támadja a fővárosi parkolási rendeletet. A rakpartszélesítés viszont elmarad.

Három év börtön erőszakos pornó letöltéséért

2005.08.30.

Akár három év börtönnel is számolhatnak a brit kormány szigorítási tervei szerint azok, akik Nagy-Britanniában szélsőségesen erőszakos pornográf tartalmakat töltenek le az internetről.

Menesztették a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét

2005.08.30.

Leváltották a Fővárosi Ügyészség szóvivőjét a Kulcsár-vádirat miatt. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a köztelevízióban azt mondta: Dobos Gabriellának azért kellett mennie, mert elmulasztotta ellenőrizni az internetre felkerült Kulcsár-vádirat szövegét.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.08.30.

Ezen a héten lassan visszatér az élet Brüsszelbe is, elsőként a külügyminiszterek találkoznak Walesben, hogy megvitassák a török és a horvát csatlakozással kapcsolatos kérdéseket. A hét fő témái lesznek még a kínai textilválság és a madárinfluenza terjedése is. Ezen a héten az Európai Bizottság elnöke Magyarországra látogat.

A szolgáltatási direktíva prioritás a brit elnökség munkaprogramjában

2005.08.30.

Nincs uborkaszezon a szolgáltatási direktíva témájában, a nyilatkozatok, informális megbeszélések és szakbizottsági ülések egész nyáron át folytatódnak. Biztató jel ugyanakkor, hogy a brit soros elnökség, amely az év második felében irányítja az EU munkáját, „top prioritásai” közé sorolja az irányelvet, és az állam- és kormányfők novemberi csúcsértekezletén politikai megállapodással kívánja lezárni a vitát.

A britek szívesen csonkítanák polgári szabadságjogaikat

2005.08.26.

Az ICM közvéleménykutató intézet által közzétett adatokból az derül ki, hogy négy brit állampolgárból három a terrortámadásokkal szembeni nagyobb védettségért cserébe örömmel lemondana polgári szabadságjogairól.

Az Európai Bizottság közzétette második jelentését a biotechnológiai találmányi szabadalmakról

2005.08.26.

Július közepén tette közzé második jelentését az Európai Bizottság az 1998 július 6-án kiadott 98/44/EC számú, a biotechnológiai találmányok jogi védelméről szóló irányelv 16c cikkével kapcsolatban

Együttműködési megállapodás az APEH és a KKKSZ között

2005.08.26.

2005. augusztus 25-én együttműködési megállapodást írt alá az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetséggel /KKKSZ/.

Húzzák-vonják a vonattendert

2005.08.26.

A vonattenderen vesztes Bombardier megint lépett: a cég arra kéri a MÁV vezérét, hogy hozza nyilvánosságra a Stadlerrel kötött szerződést. A tender körüli huzavonának új szereplője is van, Dunakeszi önkormányzata "perbeli beavatkozóként" kívánja támogatni a Bombardier-t.

2007-ben dönthet az iparűzési adóról az Európai Bíróság

2005.08.26.

"Az olasz adóügyben 2005 végéig születhet meg az Európai Bíróság döntése, így, ha a magyar iparűzési adó ügye ezután Luxemburgba kerül, ott, figyelembe véve az eddigi jó két éves átfutási időt, 2007 végére várható ítélet" - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekkel foglalkozó biztosa.

Vér és Becsület: nincs döntés a feloszlatásról

2005.08.26.

Nem hozott döntést a Fővárosi Táblabíróság a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról. A tanács elnöke szerint alkotmány-alapjogi kérdések merültek fel, ezért a Legfelsőbb Bíróhoz fordul.

Magyar Bálint a felsőoktatás szabályozásáról tájékoztatta a Főiskolai Főigazgatói Konferencia tagjait

2005.08.25.

Magyar Bálint oktatási miniszter a mai napon tájékoztatta a Főiskolai Főigazgatói Konferencia tagjait a felsőoktatás gazdasági helyzetéről és a folyamatban lévő jogszabály módosításokról. Főiskolai Főigazgatói Konferencia támogatja az oktatási tárca elképzeléseit.

Credit Suisse - NetLock együttműködés az elektronikus magánnyugdíjpénztári bevalláshoz

2005.08.25.

A NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltató vállalata együttműködési megállapodást írt alá a Credit Suisse Life & Pensions Pénztárszolgáltató Rt.-vel. A megállapodás keretében a Credit Suisse Life & Pensions Nyugdíjpénztár ügyfelei rendkívül kedvező feltételekkel térhetnek át a hagyományos, papíralapú magánnyugdíjpénztári bevallásról az internet alapú elektronikus bevallásra.

Adatvédelmi biztosi állásfoglalás a személyazonosító igazolvány mobilszolgáltatók általi másolásáról

2005.08.25.

Megállapítható, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges adatfelvétel a személyazonosító igazolványról való másolatkészítést nem indokolja.

Módosítanák a felsőoktatási törvényt

2005.08.25.

Mivel az új felsőoktatási törvény egyelőre az Alkotmánybíróság előtt hever, a régit kénytelen foltozgatni az oktatási tárca, hogy elkezdődhessen a tanév. Tegnap egy törvénymódosító javaslattal és egy új rendelettel álltak elő.

Változik a családtámogatási rendszer

2005.08.25.

Szeptember elején kerül a parlament elé a családtámogatási rendszer átalakítását célzó törvénymódosító csomag. * Az új modell szerint januártól a családi pótlék a duplájára emelkedik, az adókedvezmény viszont csak a három és többgyermekes családoknál marad meg.

Hol törtek be a környéken?

2005.08.24.

Rövidesen nyomon követhejtük az interneten, hogy a környékünkön hol törtek be, loptak el autót, vagy ütöttek le járókelőket - egyelőre csak a XIII. kerületben.

A szunniták hiúsították meg az új iraki alkotmányt

2005.08.24.

Harmadszor is nekifut az iraki illetékes bizottság az ország új alkotmánya kidolgozásának, az újabb háromnapos haladék azonban a szunniták álláspontja miatt kevésnek tűnik. Washington eközben minden újabb határidőt arra használ, hogy üdvözölje az alkotmányozási folyamatot.

"Görög" személyit kaphatnak a határon túli magyarok

2005.08.24.

Az Európai Unión belüli utazásra jogosító személyi igazolványt kaphatnak a határon túli magyarok - A Népszabadság szerint ezt a lehetőséget mérlegeli a kormány. Ezzel a kettős állampolgárság megadása nélkül is biztosítható lenne, hogy a környező államokban élő magyar nemzetiségűek a kontinens huszonöt államában gyakorlatilag szabadon mozoghassanak.

Brókerbotrány: 21 gyanúsított ellen emeltek vádat

2005.08.24.

21 gyanúsított ellen emelt vádat az ügyészség a brókerbotrányban, köztük van Forró Tamás tévériporter, jelentette a hírTV munkatársa a vádiratot ismertető ügyészségi sajtótájékoztatóról.

Az ukrán kisebbséget sértette "A szólás szabadsága"

2005.08.24.

Az Ukrán Országos Önkormányzat bejelentésre a Panaszbizottság megállapította, hogy a Magyar Televízió Rt. 2005. július 17-én sugárzott "A szólás szabadsága" c. műsorában a londoni terrortámadásokkal összefüggésben a műsorvezető által feltett, az ukrán kisebbséget sértő feltételezést tartalmazó kérdése alkalmas volt arra, hogy megsértse az ukrán kisebbséget.

EüM rendelet módosítás: jövő évtől jönnek az újfajta kötelező védőoltások

2005.08.24.

EüM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról.

Változás elé néz az ausztrál médiaszabályozás

2005.08.23.

Harold Mitchell, az ausztrál hirdetési piac mogulja szerint a külföldi tulajdonosokra és médiavállalatok egymás közötti viszonyaira érvényes korlátozások napjaink folyamatosan változó technológiai környezetére tekintettel nem életszerűek és az ausztrál médiapiac liberalizációra szorul.

Egy- vagy kétfordulós lesz a választási rendszer?

2005.08.23.

Egyetért az MSZP és az MDF abban, hogy egyfordulós, német típusú választási rendszer legyen Magyarországon. A Fidesz és az SZDSZ viszont a mostani rendszerhez hasonló választási szisztémát képzel el, és alapvetően a kétfordulós választási rendszerhez ragaszkodik.

Az informatikai miniszter találkozik a Brit Ipari Szövetség főtitkárával

2005.08.23.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005. augusztus 25-én fogadja Sir Digby Jonest, a Brit Ipari Szövetség főtitkárát. Sir Digby Jones látogatásának fő célja az informatikával, mint az európai versenyképesség meghatározó tényezőjével, a privatizációval, a távközlési piac liberalizációjával, továbbá az üzleti élet és a kormányzat közötti harmonikus együttműködéssel kapcsolatos kérdések megvitatása.

Ekho: szűkül a kör

2005.08.23.

Írók, zenészek, cirkuszosok igen, informatikusok, muzeológusok, jelmez- és díszlettervezők nem választhatnák az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, vagyis az ekhót – derül ki a Magyar Hírlap birtokába jutott, nemrég elkészült törvénytervezetből.

A főügyészség Rejtőt is vádolja

2005.08.23.

Sikkasztás bűnsegédletével vádolja a Fővárosi Főügyészség (FF) Rejtő E. Tibort, a K&H Bank Rt. volt vezérigazgatóját – értesült a HVG. A vádirat részleteiről az ügyészség szerda délután számol be.

Titkos felderítés a világhálón?

2005.08.23.

A kanadai kormány belbiztonsági okokra hivatkozva az internetes adatforgalom tekintetében bővítené a bűnüldöző szervek megfigyelői jogköreit. Ha a szabályozás a mostani tervezeteknek megfelelően kerülne bevezetésre, akkor nemcsak a szöveges üzenetek, hanem például az internetes átutalások is megfigyelhetővé válnának az észak-amerikai országban.

Feketelistára kerülhetnek a mulasztó légitársaságok

2005.08.23.

Az e havi athéni és venezuelai baleset után az Unió olyan internetes feketelista összeállítását tervezi, amely a nyilvánosság előtt megnevezné a nem biztonságos légitársaságokat.

Kitüntetést kapott Dr. Nyeste András, a Gazdasági Versenyhivatal munkatársa

2005.08.22.

A Magyar Köztársaság elnöke - a Gazdasági Versenyhivatal elnökének előterjesztésére - augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából dr. Nyeste Andrásnak a Gazdasági Versenyhivatal vizsgáló irodavezetőjének a versenyjog területén végzett másfél évtizedes, magas színvonalú szakmai és vezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta.

A kereskedők szeptembertől gyűjtik az elemet

2005.08.22.

Ma, vagyis augusztus 22-én lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet, melynek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

Az Európai Unió egyszerűsítené az online zenefelhasználást

2005.08.22.

Az Európai Bizottság múlt szerdán üdvözölte a holland és belga jogdíjkezelő társaságok bejelentését, miszerint ez utóbbiak véget vetnek a fogyasztók választási szabadságát korlátozó eddigi gyakorlatuknak, amely csak megszorításokkal tette lehetővé az online zenék kereskedelmi célú felhasználását

Egyszerűbb közbeszerzés

2005.08.22.

Emelkednek az értékhatárok, egyszerűsödhet és gyorsabbá válthat a procedúra, a jelenleginél nagyobb önállóságot kaphat az ajánlatkérő és a pályázó a módosuló közbeszerzési törvény révén.

Egységes térfigyelő rendszerek?

2005.08.22.

Egységes rendszerbe foglalná a Belügyminisztérium a hazai térfigyelő kamerahálózatokat. Bár az adatvédelmi biztos korábban aggályosnak találta az ilyen megfigyeléseket, a BM álláspontja szerint egy esetleges terrorcselekményt így könnyebben tudnának megelőzni, illetve felderíteni.

Személyi kérdéseket tervez az őszi ülésszakra Szili

2005.08.22.

Személyi kérdéseket tervez a parlament őszi ülésszakára az országgyűlés elnöke, aki vasárnapi sajtóértekezletén leszögezte: szeretné, hogy a parlament rendezze azokat az elmaradásait, amelyek kétharmados döntéseket igényelnek.

Halottak nevére írattak földeket a magyar-osztrák határnál

2005.08.22.

Halottak nevére írattak földeket a magyar-osztrák határ mellett fekvő Bezenyén. Az egykori külterületi szántóföldeken épül fel a tervezett Euro Vegas, amely hazánk legnagyobb élmény- és szórakoztató központja lesz 2010-re. Az érintetteknek a közjegyző azt javasolta, a példátlan eset miatt pereljék be a földművelésügyi minisztériumot.

A csehek nem akarják ratifikálni az Alkotmányt

2005.08.22.

Egy a napokban megjelent felmérés szerint a csehek 40 százaléka ellenzi az EU Alkotmány ratifikációjának folytatását.

Görög-ciprusi megállapodás Törökország EU tagságáról

2005.08.22.

Görögország és Ciprus közös álláspontot alakított ki Törökország az Európai Unióhoz való csatlakozásáról - jelentette be a ciprusi elnök és a görög miniszterelnök. A megállapodás részleteit azonban, csak a jövő heti brüsszeli egyeztetést követően hozzák nyilvánosságra.

Új államtitkárság koordinálja az e-kormányzást Fehéroroszországban

2005.08.19.

Egy a közelmúltban kiadott elnöki rendelet alapján kerül felállításra Fehéroroszországban a Kommunikációs és Információs Minisztériumon belül működő Fehérorosz Információs államtitkárság.

Az amerikai kormányzat megakadályozta a .xxx elfogadását

2005.08.19.

Elhalasztásra került a közbeszédben ellentmondásos reakciókat kiváltó legfelső szintű tartomány bevezetése. Mohamed Sharil Tarmizi, az ICANN egyik első embere írásban reagált a politika és a közvélemény élénk tiltakozására, amely az internet vöröslámpás negyedét létrehozó domain-név megszületésének hírére bontakozott ki

A "SZIGET 13" akció tapasztalatai

2005.08.19.

Augusztus 11. és 14. között három igazgatóság adóellenőrei a nemzetközi zenei eseményhez kapcsolódóan a bevételek előírásszerű regisztrációjának vizsgálatára, a bejelentés nélkül adóköteles tevékenységet folytatókra, valamint a bejelentetlenül foglalkoztatottak kiszűrésére irányuló ellenőrzéseket végeztek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000