Hír archívum: 2005. augusztus

Más hónap

Vihar után, biztosítás nélkül

2005.08.19.

A mind gyakoribb vihar és árvízkárok ellenére a lakosság jelentős része semmiféle anyagi védelemmel nem rendelkezik. Sokan az eddig bőkezű állami segítségnyújtás miatt nem kötnek biztosítást. Õk a jövőben pórul járhatnak: a belügyi tárca a kártérítés arányának csökkentését fontolgatja.

Kulcsárnak kameraláza volt a kihallgatáson

2005.08.19.

Kulcsár Attila ügyvédje elismerte, hogy kicsit túllépte szerepét, de ezt azzal magyarázta egy csütörtöki lapinterjúban, hogy pontosan tudta, védence mit tud és mit akar elmondani. "Lehetséges, hogy kicsit túlléptem a szerepemen, nem vitatom. De én pontosan tudtam, hogy Kulcsár Attila mit tud, és hogy mit akar elmondani" - nyilatkozta Zámbó Gyula a Figyelő című hetilapnak.

Ausztria 2009-ig meghosszabbítja az engedélyhez kötött munkavállalást

2005.08.19.

Ausztria 2009-ig fenntartja a korábbi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását - jelentette be Martin Bartenstein, osztrák gazdasági miniszter.

EU feketelista a légitársaságokról

2005.08.19.

Az Európai Bizottság internetes feketelista közzétételét fontolgatja, amely azon légitársaságok és repülőgépek nevét és adatait közölné, amelyek nem, vagy csak korlátozásokkal repülhetnek az EU-ban - jelentette be Jacques Barrot, közlekedésért felelős biztos.

Módosulnak az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásával kapcsoaltos szabályok

2005.08.18.

Az egészségügyi ellátórendszer átláthatóbbá, igazságosabbá és finanszírozhatóbbá tétele érdekében a 21 lépésben megfogalmazott intézkedés-sorozat egyik jelentős pontja az egészségbiztosítási kasszában a fekvő- és járóbeteg-ellátásra rendelkezésre álló források összevonása, ill. a finanszírozási eljárásrend módosítása.

ÁSZ jelentés a családpolitikai célok teljesülését szolgáló egyes pénzösszegek hasznosulásának ellenőrzéséről

2005.08.18.

A családügyi tárca fejezeti kezelésű előirányzataiból támogatja a családpolitikai eszközök közül a család-, gyermekvédelmi intézmények, szolgáltatások, a családsegítés korszerűsítését, fejlesztését. A pályázattal vagy egyedileg odaítélhető keretösszegek a Minisztérium szakmapolitikai elképzeléseinek közvetlen megvalósulását szolgálják, elkülönülve a családtámogatás általános rendszerétől.

Összefoglaló az ÁSZ Honvédelmi Minisztériummal kapcsolatos vizsgálatásól

2005.08.18.

Az Állami Számvevőszék rendszeresen végez ellenőrzéseket a honvédelmi tárcánál. A most lezárt átfogó ellenőrzés a HM fejezet belső kontroll (szabályozási, irányítási, ellenőrzési, információs-informatikai, számviteli) rendszerére irányult.

A beutalási rend változásáról

2005.08.18.

Jelenleg több mint 50 szakrendelés igénybevételéhez szükséges beutaló, 2007. január 1-től a sebészeti, fül-orr-gége és szemészeti szakrendelésekre is háziorvosi beutaló kell.

2005. november 2-a: az első kellemes nap az ügyintézés történetében

2005.08.18.

Kovács Úr ettől a naptól kezdve él a 2005. november 1-jén hatályba lépő KET törvény által biztosított lehetőségekkel – ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályzatát rögzíti és immáron 6000 szolgáltatás intézését teszi lehetővé elektronikus úton - és saját fokozott biztonságú elektronikus aláírásának birtokában elintézi ügyeit

Aktuális európai jogalkotási folyamatok a pénzügyi szabályozás területén

2005.08.18.

Az EurAktiv internetes szaklap az európai pénzügyi szolgáltató intézményekre, a mindennapos gyakorlatra és az európai fogyasztók igényeire tekintettel állította össze az európai intézményeknél elkövetkező hónapokban napirendre kerülő fontosabb szabálytervezetek listáját

Leírható lesz a teljes iparűzési adó

2005.08.18.

Kapuzárást jelent a természetbeni juttatások járulékszabályainak változása, a Kenyába szóló utazások támogatottsága egy törvénynek köszönhetően csökken tehát. Mindeközben az államháztartás hiánya egyre inkább tervszerűen alakul.

Felfedezés: gazdagodhat az egyetem

2005.08.18.

Több százmillió forintot hozhat a nagyobb egyetemek konyhájára az új felsőoktatási törvény egyik kevéssé ismert rendelkezése. Ugyanis az egyetemi kutatóintézetek felfedezései és találmányai mostantól az intézmények tulajdonában maradnak, és az egyetemek dönthetnek arról is, alapítsanak-e gazdasági vállalkozást arra, hogy egy-egy találmányból pénzt keressenek.

Íráskényszer - Irak bizonytalan jövője

2005.08.18.

Irak egyben maradásának próbaköve lehet, hogy sikerül-e elfogadni az ország új alkotmányát, amit könnyen zátonyra futtathat a síiták déli autonómiakövetelése. Közben amerikai tisztviselők kezdik beismerni, katonailag nem győzhetik le a gerillák erősödő ellenállását.

Kereset a luxemburgi alkotmányos népszavazás eredménye ellen

2005.08.18.

Egy luxemburgi jogász keresetet adott be az Európai Alkotmány ratifikációjának megsemmisítésére.

Szokatlan szerepben az EU: részvétel az indonéz béke-egyezményben

2005.08.18.

Vezető szerepet vállalt az EU a Helsinkiben aláírt indonéz békeegyezmény keretében, amely az Aceh tartományban kialakult helyzet megoldására jött létre. A béke-megállapodás keretében, amely évtizedes vérontásnak vet véget, 200-250 szakértő felügyeli majd a lefegyverzést és az indonéz hadsereg visszavonulását.

Büntetőeljárást kezdeményeznek a Malév-privatizáció ügyében

2005.08.18.

Az egyik reprezentatív Malév szakszervezet büntető eljárást kezdeményezett a vállalat privatizációja ügyében. Szerintük elfogadhatatlanul alacsony az esélyes vevőnek tekintett orosz cég 161 milliós vételár-ajánlata.

A halálbüntetés visszaszorítása megkönnyítheti a külföldre távozott kínai gyanúsítottak kiadatását

2005.08.17.

A kínai állami médiában nyilvánosságra hozott hírek arról számoltak be, hogy több kínai jogász állásfoglalása szerint meg kellene szüntetni a halálbüntetés kiszabását az erőszakmentes bűncselekmények esetében. Ezáltal könnyebben lehetne megindítani a kiadatási eljárást több ezer, külföldre menekült korrupt kínai tisztviselő ügyében

Megnyirbálnák a függetlenséget

2005.08.17.

Visszavennének a szocialisták az ügyészség függetlenségéből Kulcsár Attila "baráti" kihallgatásának hatására. A párt néhány éve még hevesen tiltakozott a vádhatóság kormány alá rendelése ellen, de az MSZP álláspontja ma már "rugalmasabb".

Meddig szól a rádió?

2005.08.17.

586 millió forintot kapott a műsorszolgáltatási alapból a Magyar Rádió kuratóriuma. A részvénytársaság ügyvezető alelnöke szerint viszont 650 millió illetné a közrádiót. A kuratóriumi elnök által csöpögtetett állami apanázsból a rádió nem tudta dolgozói után maradéktalanul kifizetni a közterheket.

Schüssel szerint újra kellene szavazni az Alkotmányról Franciaországban és Hollandiában

2005.08.17.

Az osztrák kancellár szerint Franciaországban és Hollandiában két éven belül újra meg kellene kérdezni a szavazókat az Alkotmányról.

102 ezret visz haza a magyar

2005.08.17.

2005. első félévében Magyarországon a nettó átlagkereset 102 400 forintot tett ki. A fizikai foglalkozásúak 74 900 forintot, a szellemi foglalkozásúak 134 100 forintot vittek haza havonta. A júniusi nettó keresetek 8,5 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet, ez 4,5 százalékos reálkereset-emelkedésnek felel meg.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja a Szólás Szabadságában bemutatott Kulcsár kihallgatásról

2005.08.17.

A "Szólás Szabadsága" című műsor 2005. év augusztus hó 14. napján sugárzott adásában Kulcsár Attila gyanúsított kihallgatásáról készült felvételekkel és a felvételek alapján megfogalmazott észrevételekkel kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kihallgatás egészében, illetve levetített részleteiben is törvényes, szakszerű és eredményes volt.

380 milliós adócsalást leplezett le a vámhatóság

2005.08.17.

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-Dunántúli Regionális Parancsnoksága az APEH Fejér Megyei Igazgatósága megkeresésére egy székesfehérvári vállalkozás export ÁFA visszaigényléseit ellenőrizte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a fogyasztók igényeinek érvényesítése iránt indított pereket

2005.08.17.

Húsételek tárolása és hypo termékek csomagolása miatt indult a közérdekű eljárás.

Egyelőre érintetlen a PMU szerencsejáték monopóliuma

2005.08.16.

A francia PMU fogadóügynökség sikerrel vette az első akadályt abban a jogvitában, amelyet 2005 júniusában indított az online fogadásokat lebonyolító ZeTurf cég ellen

Több a külföldi nyugdíj, főleg ha itthon költik el

2005.08.16.

Néhány hónap munka Franciaországban vagy három év skandináviai tartózkodás, s már zsebben tudhatjuk az ottani garantált nyugdíjat. Érdemes e szempontokat is mérlegelni a külföldi munkavállalásnál. Igaz, a külföldiek még nem zörgetik a magyar nyugdíjfolyósítót hasonló vágyakkal.

A magasabb járulék ellen tiltakoznak a munkaadók

2005.08.16.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala azt szorgalmazza, hogy ne lépjen hatályba a természetbeni juttatások növelt társadalombiztosítási járulékterhe szeptember 1-jétől, mert ezt a módosítást a szociális partnerek megkérdezése nélkül terjesztette a kormány az Országgyűlés elé.

Elkészülhet az új iraki alkotmány tervezete

2005.08.16.

Várhatóan ma elkészül az új iraki alkotmány tervezete. A dokumentumon dolgozó parlamenti bizottságtól annyi szivárgott ki, hogy a legfontosabb kérdésben, az iszlámnak a törvénykezésben játszott szerepét illetően nincs egyetértés.

Októberben indul .eu internet regisztráció

2005.08.16.

Több mint hét év előkészület után az európaiak - cégek és magánszemélyek egyaránt - hamarosan megkezdhetik az új .eu végződésű internetes domainnevek bejegyzését.

Az új GPL első tervezete jövő évre várható

2005.08.15.

Eben Moglen, a szabad és nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozó szabályanyag modernizációját sürgető szakemberek központi figurája szerint az Általános Közreadási Feltételek harmadik változatának (General Public License, GPL3) első tervezete 2006 elején jelenik meg és kerül nyilvános vitára

Bíróság elé kerül a Malom Center ügye

2005.08.15.

A Legfőbb Ügyészség bírósághoz fordul a kecskeméti Malom Center építési engedélyének ügyében, miután óvásait elutasította a kijelölt Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal. Végre egy hatóság, amely tesz valamit az ügyben – mondhatnánk, ha nem állna a monstrum és nem lenne azonnal végrehajtható használatbavételi engedélye.

Holnaptól szigorodik a félszocpolt szabályozó rendelet

2005.08.15.

A módosítás szerint ezentúl a komfortosnál szerényebb lakások vásárlóit nem illeti meg ez a támogatás.

Bűnmegelőzési charta Budapesten

2005.08.15.

Budapest Európa legbiztonságosabb fővárosa, s olyan élhető város legyen, amely képes megvédeni lakóit a XX. század káros örökségeitől - fogalmazták meg azok a kerületi polgármesterek, akik végigjárták a főváros közbiztonsági szempontból veszélyeztetett részeit.

A HFJK tárgyalásokat kezd a T-Online-nal

2005.08.12.

Juhász Károly, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője az augusztus 22-én kezdődő héten tárgyalásokat kezd a T-Online internetszolgáltató vezetőivel a közelmúltban történt, a cég nagy fogyasztóit érintő szolgáltatási szerződés felmondásokról, jelentette be pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

A tervezett alkoholtörvények növekvő erőszakhoz vezethetnek

2005.08.12.

A brit bírói kar mintegy hatszáz tagját tömörítő Council of Her Majesty's Circuit Judges nevű szervezet sajtóközleménye szerint az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok enyhítése az erőszakos bűnözés jelentős növekedését vonhatja maga után

Összevont RFID-szabadalom készül

2005.08.12.

Rádiótechnológia-alapú azonosító címkéket és azokat felismerő eszközöket gyártó vállalatok egy csoportja kedden bejelentette, hogy összevont szabadalmat jelentenének be, mellyel lehetővé válna a licenciákkal kapcsolatos feladatok egy központi helyen történő ellátása (ún. one-stop rendszerben), továbbá egységesülne a szabadalmi jogdíjak ügyintézése.

Per az állammal szemben az iparűzési adóért

2005.08.12.

Precedens értékű ítélet születhet az iparűzési adóról. A perben nem adóigazgatási eljárásban és nem a fővárosi önkormányzattól, hanem kártérítési perben, a magyar államtól követeli vissza egy cég a fővárosnak befizetett iparűzési adót.

A költségvetés sarokszámaira várni kell

2005.08.12.

Nem engedi elinflálni azt a 200 milliárd forintot - a GDP 1 százalékát - a kormányzat, amelyet a jövő évi adócsökkentő intézkedésekkel a lakosságnál hagy - jelentette ki a fiskáls tárca államtitkára.

Felgyorsulhat az ADSL szolgáltatóváltás

2005.08.12.

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) kezdeményezésére megszületett a T-Com Rt. és a szolgáltatási területén működő internetszolgáltatók között az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy ezen a területen az ADSL internetszolgáltatás előfizetői a szolgáltatás hosszadalmas szüneteltetése nélkül tudjanak szolgáltatót váltani, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtökön.

Vége a Hungarotel monopóliumának

2005.08.12.

Több vidéki telefonkörzetben az előfizetők számára eddig csak álom volt a szabad szolgáltatóválasztás: akár telefonálni, akár internetezni akartak, egyetlen szolgáltatóhoz fordulhattak. A hírközlési hatóság nemrégiben letörte a Hungarotel csaknem egy éve tartó monopóliumát.

Versenyhivatali vizsgálat a jelzálog-hitelezésről

2005.08.12.

Könnyen elveszítheti lakását, aki gyanútlanul "gyorskölcsönt" vesz fel ingatlanfedezetre. A hagyományos jelzálog-hitelezésben azonban nem talált erőfölénnyel való visszaélésre utaló jelet a Gazdasági Versenyhivatal.

A Luxemburgi Bíróság újabb ítélete a szellemi alkotások védelméről

2005.08.11.

A szerző jogai és az állampolgárságon alapuló bármilyen megkülönböztetés tilalmának viszonyát elemzi az Európai Unió bíróságának közelmúltban meghozott ítélete, amely ismételten leszögezi, hogy a közösségi jog nem alapulhat a szellemi alkotások nemzetközi védelmét hagyományosan meghatározó viszonossági elven

Különleges bíróság felállítását mérlegeli a brit kormány

2005.08.11.

A brit belügyminisztérium (Home Office) álláspontja szerint lehetséges, a londoni robbantások ügyében különleges jogkörökkel felruházott bíróságok fognak zárt meghallgatásokat tartani a rendes tárgyalások lebonyolítása előtt.

A BM-ben megalakult a Munkahelyi Esélyegyenlőségi Bizottság

2005.08.11.

A Belügyminisztériumban megtartotta alakuló ülését a Munkahelyi Esélyegyenlőségi Bizottság. A tíztagú testületben fele-fele arányban vannak jelen a munkáltató és a munkavállalók képviselői.

Ellenőrizték Baja Ferenc és Puch László átutalásait

2005.08.11.

A végéhez közeledik a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál az a Kulcsár-ügytől elkülönített eljárás, amely Baja Ferenc és Puch László szocialista politikusok esetleges érintettségét hivatott vizsgálni.

Kivételezettek kényszerpályája

2005.08.11.

Másfél tucat szakma képviselője új átalánnyal, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással róhatná le 2006-tól az adóját és a tb-járulékait. Egyelőre kérdés, hogy a kiválasztottak indokolatlan előnyhöz jutnak, vagy inkább kényszerpályára kerülnek majd.

EKHO: a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul

2005.08.11.

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha nem változtat a kormány az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás tervezett szabályain. Diszkriminatívnak és látszatintézkedésnek tartják a tervet, mert sok szakma kimaradt belőle.

Drogot találtak a Szigetre igyekvő fiataloknál

2005.08.11.

A győri Fővámhivatal Mobilcsoportja tegnap a VPOP munkatársaival közösen a nyugati határszakaszon, belterületen fokozottan ellenőrzi a Szigetre érkezőket.

Változnak a gyógyszercimkék és betegtájékoztatás szabályai

2005.08.10.

Az Európai Unió az eltelt évek tapasztalatai alapján módosította az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexét, s e változásokat természetesen követnie kell a hazai szabályozásnak - Módosul az egészségügyi miniszter 30/2005. (VIII.2.) rendelete az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról.

Módosul az egészségügyi szakellátás finanszírozásáról szóló rendelet

2005.08.10.

A Kormány által a 21 lépés programban vállalt változtatások alapvető célja a színvonalasabb gyógyítás, ellátás, a betegérdekek erőteljesebb érvényre juttatása. A cél egy olyan fenntartható finanszírozási rendszer, mely nem gátja, hanem ösztönzője és támogatója a további változásoknak, az egészségügyben alakuló egészséges folyamatoknak. Ugyanakkor a pénzügyi lehetőségek szem előtt tartása, a gyógyító-megelőző előirányzat betartása azt követeli, hogy egyre inkább előtérbe kerüljenek a gazdaságos, egyben szakmailag korrekt megoldások.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000