Hír archívum: 2005. augusztus

Más hónap

A fogyasztóvédelem a Szigeten

2005.08.10.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően 2005. augusztus 10-től ismét ellenőrzést végeznek a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a Főfelügyelőség munkatársai a 13-ik Sziget Fesztiválon.

Ismét cáfolat érte brit belügyminisztériumot

2005.08.10.

Úgy tűnik, hogy visszafelé sül el a brit belügyminisztérium (Home Department) azon igyekezete, amellyel az LSE elméleti szakemberei által készített tanulmány komolyságát igyekezett megcáfolni. A bevezetendő személyi azonosító kártyákra vonatkozó tervezetet bíráló anyag állításait semlegesíteni hivatott válaszjelentésben közzétett állítások ugyanis újabb kérdéseket vetnek fel.

Tárgyalni fog a NETÉRT, az INFA, az LME a T-Online-nal

2005.08.10.

2005. augusztus 8-án a NETÉRT, az INFA és az LME közzétett egy nyílt levelet a T-Online ADSL előfizetői szerződések felmondásával kapcsolatban. A társadalmi szervezetek - álláspontjuk fenntartása mellett - és Simó György, a T-Online Magyarország Rt. vezérigazgatója megállapodtak, hogy a közeli jövőben személyes konzultációt folytatnak az ügy áttekintése érdekében.

Bekamerázná a metrókat a BKV

2005.08.10.

Kamerákkal szerelné fel a metrókocsikat a BKV. A közlekedési társaság vizsgálja annak lehetőségét, hogy az állomásokon már régóta működő kamerák mellett a metróvonalakon teljesebb körű rendszert alakítanak ki.

Újra kezdődnek az E.ON elleni perek

2005.08.10.

A győri és a debreceni ítélőtáblák döntése értelmében szeptemberben első fokon újra kezdődnek a Tebész által indított azon perek, amelyek az E.ON Hungária Rt. választott bírósági győzelmének jogszerűségét vonják kétségbe.

E-hulladék: itt az új időszámítás

2005.08.10.

Szombattól, ha új elektronikai terméket veszünk, az üzletekben kötelesek átvenni a régi készüléket. A leadott hulladék ártalmatlanításáról a gyártóknak, forgalmazóknak kell gondoskodniuk. A cél, hogy hasznosítható anyagok ezentúl ne kerüljenek a szemétbe.

Az ügyészség a megyei adóhivataloknál

2005.08.10.

Az APEH megyei igazgatóságait az elmúlt napokban megkeresték a megyei főügyé-szek, mivel a Legfőbb Ügyészség - Tállai András országgyűlési képviselő közérdekű bejelentésére - felügyeleti jogkörében eljárva vizsgálatot indított.

"Elvesztettem az adópapírokat"

2005.08.10.

Az APEH 180 ezer ellenőrzése során 117 milliárd bevallatlan adóforintra bukkant, ebből 96 milliárd áfa volt. Az evások becsületesebbnek tűnnek...

Újabb szabadkereskedelmi társulás jött létre az amerikai kontinensen

2005.08.09.

Múlt héten a washingtoni képviselőház is jóváhagyta a CAFTA (Central American Free Trade Agreement) néven ismert nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodást. A szavazás során elért mindössze kétszavazatos többség mindamellett jelzi, hogy a további szabadkereskedelmi egyezmények elfogadása a későbbiekben nehézségekbe ütközhet

Megkezdődött a sikertelen londoni merénylők pere

2005.08.09.

Londonban megkezdődött a július 21-i, sikertelen merényletkísérlet vádlottainak pere. A brit és a francia sajtó cikkeiben eközben azon folyik a vita, hogy tudtak-e a brit, illetve a francia titkosszolgálatok a merényletekről. A vélemények egyelőre ellentmondásosak.

Helyhiány miatt nem közvetíthetnek a tévék a T. Házból?

2005.08.09.

A kereskedelmi tévék parlamenti közvetítéseinek technikai akadálya van, de ez a korlátozás nem sérti a sajtószabadságot – jelentette ki Petrétei József igazságügy-miniszter.

Az Állami Számvevőszék jelentése nem tartalmaz jogszabályellenes működésre utaló megállapításokat

2005.08.09.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a folyamatban lévő vizsgálataival egyetemben összesen eddig 12 alkalommal vizsgálta az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot. Többek között éves gyakorisággal ellenőrzi a fejezet beszámoló készítési tevékenységét, illetve annak eredményét, valamint a legjellemzőbb a közpénzek felhasználásának ellenőrzése eredményesség, célszerűség és hatékonyság szempontjából.

Az EU irányelv-tervezete elítéli a nyílt forráskódú szoftverek jogtalan használatát

2005.08.08.

A Bizottság múlt héten előterjesztett tervezete büntetni rendelné a más vállalatok szellemi tulajdonjogát sértő szoftverek üzleti felhasználóit azáltal, hogy büntetőjogi szankciókat helyez kilátásba "a szellemi tulajdonjogok haszonszerzésre irányuló minden szándékos megsértése" esetére

Húsz cég már nem akar fizetni

2005.08.08.

A Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához már csaknem 20 cég nyújtott be fellebbezést, mivel 2004. május elsejétől visszamenőleg nem akarják befizetni az iparűzési adót.

Egy hitelfelmondás élet- és közveszélyessége

2005.08.08.

A kecskeméti Malom Center használatbavételi engedélyét július 20-án kiadta a város jegyzője. Most csak két dolog hibádzott a szeplőtelenségből: a jegyző ekkor már ki volt zárva az ügyből, illetve úgy tette azonnal végrehajthatóvá a határozatot, hogy a jog szerinti életveszély helyett a befektetők érdekeire hivatkozott.

Olcsó casco, egyelőre gyerekcipőben

2005.08.08.

Olcsósága miatt lehet vonzó az egyelőre gyerekcipőben járó újítás, amely finanszírozott gépjárművek esetén a teljes árú cascót váltja ki a csak a hitelrészre vonatkozó biztosítással.

Jogosulatlan adatkezelés az SMS-kampányban?

2005.08.08.

Jogosulatlan adatkezelés miatt indított vizsgálatot az adatvédelmi biztos a kormány SMS kampánya miatt. Aggályos ugyanis, hogy a Miniszterelnöki Hivatal nem közölte kik kezelik a személyes adatokat.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. június 31.

2005.08.05.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara elégedetlen a Dohai Forduló állásával

2005.08.05.

Az üzleti élet világszervezete sajtóközleményében aggodalmát és mély elkeseredettségét fejezte ki a Kereskedelmi Világszervezet Dohai Fordulójának keretében e héten tartott tárgyalások egy helyben állása miatt.

Jogsértő az Electro World árgarancia szolgáltatása

2005.08.05.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. augusztus 4-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Electro World Magyarország Kft. árgarancia szolgáltatása a fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt. A Versenytanács a jogsértés megállapítása mellett 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Sólyom máris aktív

2005.08.05.

Közleményben bírálta Sólyom László, a ma hivatalba lépő köztársasági elnök a budapesti Béla király úti elnöki rezidencia eladását. Sólyom azt is kifogásolta, hogy a Kincstári Vagyonigazgatóság nem talált számára megfelelő elnöki lakhelyet.

Válságba kerülhet a fogyasztóvédelem

2005.08.05.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint nem megfelelő a kormányzat új fogyasztóvédelmi koncepciója. A legnagyobb hibának azt tartják, hogy több szervezet gyakorol felügyeleti jogot, amelyek között így elvész a fogyasztó.

Jelzálog és autólefoglalás

2005.08.05.

Az inkasszó mellett az is előfordult, hogy lakásra jegyeztek be jelzálogjogot, illetve autót foglaltak le, de ezután az érintettek rendezték tartozásukat.

Változik a kozmetikai termékek szabályozása

2005.08.04.

A kozmetikai termékekre vonatkozó Európai Uniós szabályozást a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet ültette át a hazai jogrendbe. A rendelet mostani módosításával az ez év januárban és júniusban megjelent Európai Uniós irányelvek (2005/9/EK, 2005/42/EK) előírásainak teljes körű átvétele valósul meg.

A Law Society a terrortámadás áldozatait segítő ingyenes tanácsadó szolgálatot hozott létre

2005.08.04.

A járadékokból való részesedés reményében kártérítési perekre szakosodott irodák keresik fel a londoni terrortámadás áldozatait és azok hozzátartozóit. A Law Society aggályait fejezte ki és figyelmeztetett, hogy az érintettekre nézve súlyosan méltánytalan képviseleti szerződések születhetnek.

Sólyom László nem költözhet be az államfői rezidenciába

2005.08.04.

Sólyom László nem költözhet be az államfői rezidenciába, mert egyelőre nincs ilyen, hiszen a Béla király útit az állam eladta.

Térfigyelő kamerák a bűnüldözésben

2005.08.04.

Látványosan jól vizsgáztak a Nagy-Britanniát behálózó térfigyelő rendszerek a terroristák utáni hajszában. A megfigyelés eme módszere iránt most világszerte megélénkült az érdeklődés.

A piac mondja meg, hogy ki kell - kevesebb lesz a jogász hallgató

2005.08.04.

Nehezebb dolguk lesz az elkövetkezendő években a jogi és közgazdasági pályákra készülőknek: 2006-tól ugyanis a munkaerőpiac is beleszólhat majd abba, hány hallgatót vegyenek fel egy-egy szakra. Márpedig az előzetes tárgyalásokon kiderült, ez a két szakma telített, így jelentős csökkenés várható az elsősök létszámában. Emelkedik viszont az orvosi és valószínűleg a műszaki képzések keretszáma is.

Újabb magyar-szlovák szakértői tárgyalások Bősről

2005.08.04.

Kedden újra kétoldalú szakértői tárgyalásokat folytattak a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. A mostani megbeszélésen a természeti környezettel kapcsolatok célok, az árvízvédelemmel kapcsolatos igények, valamint a természeti erőforrások hasznosításával összefüggő kérdések, az energiatermelés, valamint a hajózás igényeinek megvitatása volt napirenden.

Korlátlan felelősségű társaság?

2005.08.04.

A csődtörvény módosítása újabb kiskaput zárhat be: eddig csak a fantomizált cégek tartozásaiért tették felelőssé a tulajdonrészér rosszhiszeműen átruházót, most ha a cégvezető tudja, hogy közeleg a felszámolás, de tovább működtet, magánvagyonával is felelhet.

Benzinárak: a kormány kiáll a "totemoszlopok" mellett

2005.08.04.

"Példaértékű eljárás lenne, ha a benzinkutak önként változtatnának, s visszatérnének a korábbi árfeltüntetési gyakorlathoz"-ezt javasolja dr. Szanyi Tibor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára és Mesterházy Attila az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára által közösen írt és a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai részére 2005 augusztus 3.-án megküldött levél.

Az NHH elutasította az egyetemes szolgáltatók támogatási kérelmét

2005.08.03.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által működtetett Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza javaslata nyomán az NHH Hivatalának határozatai szerint a Kassza a 2004-ben nyújtott egyetemes szolgáltatás után nem fizethet támogatást az egyetemes szolgáltatóknak, közölte az NHH szerdán.

Változások a kábító és pszichotróp anyaggal végezhető tevékenységekkel kapcsolatban

2005.08.03.

A kábítószer és pszihotróp anyagokkal végezhető tevékenységekről szóló kormány-rendelet hatályba lépése óta a napi alkalmazással kapcsolatban pontosítások, technikai módosítások váltak szükségessé.

A hírközlési adatok megtartásáról szóló irányelv készül

2005.08.03.

Az Európai Bizottság háza tájáról kiszivárgott értesülések szerint szeptemberben hozzák nyilvánosságra az adatmegtartást európai szinten szabályozó irányelv tervezetét .

Megindult az első fájlcserélők elleni per az Egyesült Királyságban

2005.08.03.

A peren kívüli megegyezési kísérletek kudarca után a brit hanglemezkiadók szövetsége (British Phonographic Industry, BPI) a héten keresetet nyújtott be öt internethasználó ellen.

Hárommillió bejelentésnél tart az EMMA

2005.08.03.

Tavaly májusi fennállása óta összesen 3,169 millió, a munkaviszony létesítésére vagy megszűnésére vonatkozó bejelentés érkezett az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba.

Molnár Csaba nem perli be Kulcsár Attilát

2005.08.03.

Cáfolta a múlt héten ismertetett ügyészségi vádakat Molnár Csaba. A rendőrtiszt ügyvédje szerint a hivatali visszaélés vádját a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila állítására alapozták, e szerint a volt bróker más nevében is vallomást tett Molnár jelenlétében. A nyomozó hatóság közokirat-hamisítással is vádolja a jelenleg rendelkezési állományban lévő egykori osztályvezető rendőrt.

SMS-kampány: adatvédelmi biztoshoz fordul a Fidesz

2005.08.03.

Jogosulatlan adatgyűjtés és adatkezelés gyanúja vetődik fel a kormány 40 millió forintnyi közpénzbe kerülő sms-kampánya kapcsán, ezért a Fidesz az adatvédelmi biztoshoz fordul az ügyben.

Mikroszkóp alatt az erőlködő olasz költségvetés

2005.08.03.

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerint az olasz költségvetési politika szigorú brüsszeli kontrollra számíthat. Az elemzők jó része ugyanis úgy véli, Olaszország képtelen lesz a Stabilitási és Növekedési Paktum keretein belül maradni.

Az Unió tisztelettel adózik „Mr. Euro” emlékének

2005.08.03.

Wim Duisenberget, az Európai Központi Bank korábbi elnökét, vasárnap holtan találták Dél-Franciaországi otthonának medencéjében. Duisenberggel 70 évesen szívroham végzett. A lángelméjű holland felügyelte az Euró bevezetését és ő volt az első elnöke az Európai Központi Banknak 1998 és 2003 között.

Az európai bíróság döntést hozott az NVOD szolgáltatásokról

2005.08.02.

Tiszta helyzetet igyekezett teremteni a Luxemburgi Bíróság a július végén meghozott döntésével, amelyben az NVOD (Near Video on Demand) szolgáltatásokat egyértelműen a televíziós műsorszolgáltatások közé sorolta.

Még nincs meg Kondor utódja

2005.08.02.

Az utolsó utáni pillanatban sem dőlt el, ki irányítja átmenetileg a Magyar Rádiót, mivel a tegnapi kuratóriumi ülést az elnök határozathozatal nélkül berekesztette. Az érintettek egy része nem tudja, ki az ügyvezető, a többiek mind másképp "tudják".

Sas Józsefet csalással vádolják

2005.08.02.

Vádat emelt az ügyészség Sas József ellen. A Mikroszkóp Színpad igazgatóját adócsalással, tb-csalással és magánokirat-hamisítással vádolják.

Az NHH vitára bocsátja a készülő hírközlési szabályozási stratégiát

2005.08.01.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) széleskörű konzultációra bocsátja a tervei szerint az év végére elkészülő elektronikus hírközlési szabályozási stratégia vitaanyagát – jelentette be az NHH hétfőn. A hatóság a 2006-2010-es évekre vonatkozó stratégiával kapcsolatos véleményeket szeptember 15-ig várja. A vitaanyag letölthető a www.nhh.hu oldalról.

Új nemzetközi tendenciák a jogászi praxisban

2005.08.01.

Nem kimondottan jellemző, hogy a jogászok követnék a legfrissebb vállalati trendeket, hiszen az ügyvédi irodák számára általában egy bevált üzleti modell biztosít kiszámítható bevételt. Vannak azonban feltörekvő nemzetközi irodák, melyek új területeken való megjelenéssel igyekeznek előnyhöz jutni versenytáraikkal szemben.

100 lépésből 13

2005.08.01.

Négy-ötszáz- vagy kétszázmilliárd forint esik-e ki úgy a költségvetés bevételeiből, hogy azt már jövőre is figyelembe kell venni a kiadásoknál? Közel egy hónappal a kormány adócsökkentési lépéseinek bejelentése után erről folyik a szakmai vita.

Önálló lesz-e az építésügyi hatóság?

2005.08.01.

Malom Center Kecskeméten, tornyok az Árpád hídnál – csak két példa arra, hogy mire képes a helyi hatalomtól függő építésügyi hatóság. A gyakorlat nálunk is bebizonyította, hogy az építési ügyekben intézkedő hatóság nem lehet a helyi önkormányzat része. Az építési törvény módosításának tervezetébe mégis bekerült a mai rendszer továbbvitele. Kérdés, hogy a ráció vagy az ismeretlen lobbicsoport lesz-e erősebb.

Mától lépnek életbe az alkalmi munkával kapcsolatos új szabályok

2005.08.01.

Mától lépnek életbe az alkalmi munkával kapcsolatos új szabályok: a kék könyv és az alkalmi munkást foglalkoztatók által megvásárolandó közteherjegy.

Berlusconi szerint katasztrófa az euró

2005.08.01.

Silvio Berlusconi „katasztrófának” és „szabadrablásnak” nevezte az eurót, amely mindenkit „átvágott”. Az olasz miniszterelnök euró elleni kirohanása inkább a 2006-os választások előszeleként és Romano Prodi elleni támadásként értelmezhető, mintsem komoly gazdaságpolitikai célként.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000