Hír archívum: 2005. szeptember

Más hónap

A Google projektje a szerzői jogok számára a digitális kor kihívását jelenti

2005.09.22.

Print néven zajlik a Google szoftveripari óriáscég projektje, amelynek során a cég több amerikai egyetem könyvtári állományát digitalizálva hatalmas mennyiségű szerzői jogvédett alkotást tesz korlátozottan hozzáférhetővé az interneten. A Siliconvalley.com szaklap a héten egy összeállítást jelentetett meg, amelyben az érintett szereplők fejtették ki a kezdeményezéssel kapcsolatos véleményüket.

Hatmillió forint értékű APEH-bírság a Szüret akcióban

2005.09.22.

Tolna és Baranya megyében 2005. szeptember 15-16-án regionális akció került lebonyolításra, melynek célja elsősorban Szekszárdon a "Szüreti fesztivál", valamint Baranya megyében a "Pécsi napok" rendezvényein értékesítést, illetve szolgáltatást nyújtó adózók bizonylatadási fegyelmének vizsgálata volt.

A parlamenti pártok még mindig nem találták meg az országház létszámcsökkentésének kulcsát

2005.09.22.

Az MSZP tervei után az SZDSZ javaslatának megvitatásával folytatták a pártok a parlamenti létszámcsökkentésről szóló egyeztetésüket. A szabad demokraták 250 fős országgyűlést támogatnának, a 152 egyéni és 98 listás képviselőt egyszavazatos, kétfordulós voksoláson választanák meg.

A Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményez az innovációs célú állami támogatásokról

2005.09.22.

Az Európai Bizottság konzultációt kezdeményez az innovációt ösztönző projektekre vonatkozó uniós állami támogatási szabályok módosításáról.

Bizottsági javaslat az adatőrzésről

2005.09.22.

Az Európai Bizottság tegnap a tagállamokat megelőzve közzétette saját elképzelését az adatőrzésről, amely intézkedés az EU terrorizmus elleni intézkedéscsomagjának része lenne. A javaslat szerint a telefonhívások adatait egy évig, az e-mailek adatait fél évig őriznék.

Az Alkotmány kudarca miatt nem áll meg az élet

2005.09.22.

Barroso az Európai Bizottság rendkívüli megbeszéléséről visszatérve az európai politikai összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az EB elnökét idegesíti az EU Alkotmány kudarcához kötődő tehetetlenkedés.

Megtévesztő ajánlatokat küldött partnereinek a sárgaoldalak cégnévsor Kft.

2005.09.21.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. szeptember 20-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Sárgaoldalak Cégnévsorkiadó Kft. versenyjogsértő ajánlatokat küldött ügyfeleinek. A Versenytanács a jogsértő magatartás további folytatását megtiltotta, és 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Megtévesztő volt Euronics reklámújság

2005.09.21.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 20-án hozott határozatában megállapította, hogy a Bravotech Kft. által megjelentetett 2005. januári Euronics reklámújságban fogyasztók megtévesztésére alkalmas állításokat közölt. A Versenytanács 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Kamatadó 2007-től

2005.09.21.

"A munka és tőkejövedelmek összehangolásáért" a kormány 10 százalékos kamat és osztalékadót vezet be és támogatja a cégek tőzsdére való bevezetését.

Félmegoldás az alkotmánybírákról: kettőt választanak

2005.09.21.

Kilátástalannak tűnő huzavona után tegnap mégis megállapodtak a pártok a hiányzó alkotmánybírákról: a csak félmegoldást nyújtó elképzelés szerint jövő héten a két legkorábban kialkudott jelöltet, Bragyova Andrást és Kovács Pétert választaná meg a Ház.

Veszített az ÉS a Kondor-perben

2005.09.21.

Helyreigazításra kötelezte nem jogerős ítéletében az Élet és irodalom (ÉS) című hetilapot a Kondor Katalin és a Magyar Rádió (MR) által indított sajtóperben a Fővárosi Bíróság.

Egyeztetnek a választójogi rendszer átalakításáról is

2005.09.21.

Ma ismét egyeztetnek a parlamenti pártok képviselői a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról.

A startalap.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2005.09.21.

A Tanácsadó Testület előtt a 677/2005 számon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. szeptember 19-i ülésén 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Nemzetközi bűnmegelőzési konferencia

2005.09.21.

A bűnmegelőzés stratégiai megközelítése - címmel nemzetközi konferencia került megrendezésre,

Szünetmentes ADSL szolgáltatóváltás

2005.09.20.

Az internet-szolgáltatók, a nagykereskedelmi szolgáltatók és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) kedden aláírta azt a megállapodást, amelynek nyomán ezután szünetmentessé válik az ADSL (szélessávú Internet) előfizetők számára a szolgáltatóváltás.

Nagy Testvér Díj 2005

2005.09.20.

Megkezdődött az ötödik magyarországi Nagy Testvér Díj jelölési időszaka. A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) idén ősszel ismét díjat fog osztani azoknak a személyeknek, állami szerveknek, magánvállalatoknak, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival.

ADATVÉDELEM ÉS ADATBIZTONSÁG 2005

2005.09.20.

Idén tíz éves az adatvédelmi biztos intézménye, alkalmas tehát az időpont a visszatekintésre és a jövő latolgatására is: ez vezette a Jogi Fórumot, amikor életre hívta a szándékaink szerint ezentúl évente megrendezendő Országos Adatvédelmi és Adatbiztonsági Konferenciát.

Adok-kapokkal indult a parlamenti adócsata

2005.09.20.

Nőtt! Csökkent! Mármint az adóterhelés. Belelóg! Nem lóg bele! Mármint az átlagbér a felső kulcsba. Nagyjából így összegezhető a tegnapi adótörvények generálta parlamenti vita. Pedig nagy vonalakban már ismertetett tervezetet terjesztett be a kormány.

Milyen lesz a luxusadó?

2005.09.20.

A kormány hétfőn beterjesztette a luxusadóról szóló törvényt, amely alapján a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték 0,5 százalékát kell befizetniük.

Tiltott reklámok, nagy dohányok

2005.09.20.

Az Európai Bizottság szerint ellentétes az uniós szabályokkal az, hogy a magyar kormány nemzetgazdasági érdekek miatt engedélyezte a dohányáruk reklámozását a Forma-1-en. A bizottság ebben nem tehet kivételt Magyarországgal sem, végső esteben akár az Európai Bírósághoz is fordul.

Parlamenti képviselők az EU Alkotmány újraélesztésén dolgoznak

2005.09.20.

Néhány európai parlamenti képviselő szeretné elérni, hogy az EP tegyen javaslatot az EU Alkotmány újraélesztésére.

Népszavazást tarthatnak az euróról Lengyelországban

2005.09.20.

Népszavazást rendezhetnek az euró bevezetéséről Lengyelországban, ha a hétvégén rendezendő parlamenti választásokon a jobbközép pártok győznek.

Tájékoztató az Alkotmány tervezett módosításáról és a speciális magyar személyi igazolvány bevezetéséről

2005.09.20.

A kormány hétfőn tájékoztatta a határon túli magyar szervezeteket az Alkotmány tervezett módosításáról és a speciális magyar személyi igazolvány bevezetésével kapcsolatos koncepcióról.

Megjelent az adatvédelmi törvény kommentárja

2005.09.19.

Az Osiris kiadó gondozásában megjelent a magyar adatvédelmi törvény első kommentárja, amelynek szerzője adatvédelmi rovatunk vezetője, dr. Jóri András.

Vita az európai szociális szabályozásról

2005.09.19.

Komoly ellenérzéseket keltett az európai szakszervezetek körében Barroso bizottsági elnöknek az a javaslata, hogy az európai intézmények véget vetnének mintegy hatvan szociális jogi törvénytervezet kidolgozási folyamatának.

Huszonötmillióig tart az ekho és az eva

2005.09.19.

Várhatóan ma terjeszti a kormány az Országgyűlés elé az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az ekhóról szóló törvényjavaslatot. A lapunk birtokába került dokumentum bizonyos részletek esetében inkább fokozza, semmint eloszlatja a homályt.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.09.19.

A hét elején az európai politikai hangulatot minden bizonnyal a német választások eredménye és a lehetséges koalíciós találgatások adják majd meg. A téma várhatóan felmerül az Európai Bizottság keddi ülésén is, ahol a José Manuel Barroso vezette testület új munkatervéről tart megbeszélést, melynek célja az EU túlszabályozottságának megszüntetése.

Elkezdődött a munkaerő-korlátozás vizsgálata

2005.09.19.

A munkaerő áramlás vizsgálatára felállított munkacsoport megkezdte a 2004-es csatlakozás óta eltelt időszak elemzését, melynek célja, hogy a statisztikák és a tapasztalatok alapján jelentést készítsenek a korlátozások hatásairól. Az Európai Bizottság a jelentést januárban teszi le a Tanács asztalára.

A lehetségesnél kevesebb eredménnyel zárult a jubileumi ENSZ csúcs

2005.09.19.

Szerény reformok elfogadásával zárult múlt hét pénteken az ENSZ hatvanadik csúcstalálkozója. Az utóbbi időben botrányokat is felmutató világszervezet tekintélyét a világ államai minden eddiginél nagyobb számú, mintegy 159 vezető részvételével ismerték el, ugyanakkor a kulcsfontosságúnak tartott kérdésekben csekély mértékű előrelépés született.

A GVH elmarasztalt 8 út- és hídépítő céget

2005.09.16.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szeptember 16-i határozatában megállapította, hogy 2001-ben és 2002-ben a Budapest Fővárosi Önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő egyes vállalkozások olyan versenykorlátozó magatartást tanúsítottak, melynek eredményeképpen rögzítették, hogy adott pályázatot melyik cég szerzi meg, illetve, hogy esetenként a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket. A kiszabott bírságok összege 593,9 millió forint.

Változik az amerikai szerzői jog?

2005.09.16.

Szeptember 13-án tartotta legutóbbi ülését a Zenei Szabályozás Jövője címet viselő csúcsértekezlet, amelyen az amerikai zeneipar legfontosabb szereplői vettek részt. Az üléseken felszólaló politikusok a zenei művek szerzői jogvédelmére vonatkozó szabályozás újragondolását sürgették.

Két magyar kinevezett magas rangú EU-s poszton

2005.09.16.

Balás Pétert az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának főigazgató-helyettesi posztjára nevezték ki, Györgyi Kálmán, volt legfőbb ügyész az unió Csalás-, és Korrupcióelleni Hivatalanák (OLAF) felügyelőbizottságában dolgozhat októbertől.

A KKV-k a fő tolvajok?

2005.09.16.

Magyarországon 2%-kal, 44%-ra nőtt az illegális szoftverhasználat, mely a kelet-közép európai régióban a szoftverillegalitás arány legnagyobb mértékű romlását jelenti.

Az Alkotmánybíróság 2005. szeptember 19-20 -ai teljes ülésének napirendje

2005.09.16.

Az Alkotmánybíróság hétfőni hétfői teljes ülésén folytatja a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvény előzetes alkotmányossági vizsgálatát. Egy indítványozó szerint alkotmányellenes a büntetőeljárásról szóló törvénynek a pótmagánvádló fellépésére vonatkozó szabályozása.

Jogsértő volt a Budapest Sportaréna üzemeltetése

2005.09.16.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa, a 2005. szeptember 8-án, csütörtökön hozott határozatában megállapította, hogy az Aréna Üzemeltető Rt., a TicketPro Kft. és a (korábbi nevén) Multimédia Concerts Kft. a 2003. márciusában megnyitott Budapest Sportaréna működtetésére olyan megállapodásokat kötöttek, amelyek együttesen alkalmasak voltak a gazdasági verseny torzítására. 2005. június 30-án megszűnt az Aréna és állam között kötött üzemeltetési szerződés, és ezzel a jogsértés is befejeződött.

Variációk a benzin árának csökkentésére

2005.09.16.

A legtöbb európai ország a jövedéki adó csökkentésével akarja mérsékelni a benzin árát, annak ellenére, hogy az unió pénzügyminiszterei és elemzői ezt nem ajánlják. Valamelyik állam más megoldást választ: a franciák egy új adó bevezetésével fenyegették meg az olajtársaságokat, ha azok nem mérséklik az áraikat.

NHH konferencia a szabályozó hatóságok változó szerepéről

2005.09.15.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) meg akarja őrizni vezető szerepét a régióban és támogatni akarja az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok hírközlési hatóságait a felkészülésben, mondta Pataki Dániel az NHH elnöke csütörtökön, a „A nemzeti hatóságok változó szerepe” konferencián.

Versenyjogot sértett a napi Ász kiadója

2005.09.15.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 15-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a G-Publishing Kft., a Napi Ász c. bulvárlap kiadója, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

APEC: Megújulnak az internetes adatvédelem szabályai

2005.09.15.

Az Ázsiai és Csendes-ócáni Gazdasági Konferencia (Asia-Pacific Economic Co-operation, APEC) legutóbbi, Dél-Koreában tartott ülésének eredményeképpen előrelépés történt a térség országai között az interneten hozzáférhető személyes információk védelméről szóló keretegyezmény kidolgozása irányában.

Tájékoztató füzet az előállítás, őrizet és az előzetes letartóztatásban lévők fogva tartására vonatkozó szabályokról

2005.09.15.

Ismerje meg a jogait! E füzet segítségével az előállított, őrizetben és előzetes letartóztatásban lévő személy a fogva tartásra vonatkozó alapvető szabályok ismerhetők meg.

Választási szakértők tanácskozása

2005.09.15.

Negyven ország több mint 200 szakembere részvételével 2005. szeptember 14-17. között Siófokon (Hotel Azúr, Erkel Ferenc út 2/C. alatt) került megrendezésre a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) 14. konferenciája, valamint a Világ Választási Szervezeteinek (Global Election Organization – GEO) harmadik világtalálkozója.

Indul a földhivatali változásfigyelő

2005.09.15.

Szeptember 15-étől új szolgáltatást indít be az agrártárca a földhivataloknál. Lényege, hogy éves díj ellenében e-mailen értesítést küld a hivatal, ha a szolgáltatást megrendelő ingatlanának tulajdoni lapjára bejegyzési kérelem érkezik.

Sólyom szerint megreformált ENSZ-re van szükség

2005.09.15.

A magyar köztársasági elnök szerint az ENSZ elismerésre méltó módon szolgálja az emberiség legjobb törekvéseit, megújításának lehetősége és szükségessége ugyanakkor erőteljesebb, mint valaha, hogy megfelelő választ tudjon adni a globális kihívásokra, a régi és az új fenyegetésekre.

Eddig 400 pert indítottak a 13. havi illetmények miatt

2005.09.15.

Már összesen több mint négyszáz esetben indítottak pert a 13. havi illetmények elmaradása miatt. A kormány még 2003 decemberében döntött arról, hogy a 13. havi béreket csak a következő évtől fizetik ki, de csak azoknak, akik január elsején közalkalmazotti jogviszonyban állnak.

Nőhet az Európai Bizottság hatásköre

2005.09.15.

Az Európai Bíróság a minap hozott (2005. szeptember 13.) ítélete jelentősen megnövelheti az Európai Bizottság hatáskörét, miután a testület kimondta, a Bizottságnak joga van felszólítani a tagállamokat, hogy bűnvádi eljárás alá vonják az EU környezetvédelmi jogszabályait megsértőket.

Barroso kevesebb jogszabályt akar

2005.09.15.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint itt az ideje, hogy csökkenjen az EU túlszabályozottsága. Barroso majdnem 70 jogszabálytervezetet vetne szemétre.

Aláírásgyűjtés Nagy-Britanniában az EU-tagságról

2005.09.15.

A brit Függetlenségi Párt (UKIP) aláírásgyűjtési kampányt indított, melynek célja, népszavazás kezdeményezése az ország EU tagságáról. Vesztükre Nagy-Britanniában nincs írott alkotmány, így a népszavazásról csak a kormány dönthet.

Beszámoló a kármentéssel kapcsolatos adatokért folyó perről

2005.09.14.

Ma folytatódott a Fővárosi Bíróság előtt a per az Energia Klub mint felperes és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (OAH-NBI) mint alperes között. A tárgyaláson a sajtó nagy számban képviseltette magát, ítélet sajnos még nem született.

Kovács Úr polgármester-választást nyer e-ügyintézés programjával

2005.09.14.

Kovács Úr az esedékes helyi önkormányzati választásra készül. Már kidolgozta azt a stratégiát, amellyel szinte biztosra veszi, hogy megnyerheti a választásokat. A stratégia a 2005. november 1-jétől hatályba lépő KET törvény nyújtotta lehetőségeken alapul (ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályait rögzíti és immáron 6000 ügy intézését teszi lehetővé elektronikus úton), mellyel jelentősen leegyszerűsíthető a település önkormányzatának működési és a helyi lakosság ügyintézési folyamata

NHH vizsgálat a T-Mobile Rt.-nél

2005.09.14.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozott szándéka, hogy a tisztességes piaci verseny fenntartása, valamint a piac zavartalan működése és a fogyasztók érdekeinek védelmében határozatait a piac valamennyi szereplőjével betartassa.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000