Hír archívum: 2005. szeptember

Más hónap

Még távolabb kerültek a pártok az alkotmánybíró - választástól

2005.09.06.

Elutasították a frakciók tegnap a Fidesz új alkotmánybíró-jelöltjeit. Jövő héten újra nekifutnak az egyeztetésnek, de kétséges, hogy egyszerre mind a négy hiányzó helyről döntenek.

A határon túli magyarok továbbra is ragaszkodnak a kettős állampolgársághoz

2005.09.06.

Alkotmányba foglalná a kormány, hogy a Magyar Köztársaság felelősséget viseljen a határon túli magyar közösségekért. Többek között erre tett javaslatot Gyurcsány Ferenc a határon túli magyar vezetőkkel folytatott megbeszélésén.

Amnesty International: több ország szabotálja az ENSZ-csúcsot

2005.09.06.

Az Amnesty International (AI) szerint több ország arra készül, megakadályozza a szeptember közepi, New York-i ENSZ csúcson az emberi jogokkal kapcsolatos határozatokat. Az AI által említett országok között van Fehéroroszország, Oroszország, Venezuela, Vietnám, Szíria és az bizonyos kérdésekben az Egyesült Államok.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.09.06.

Ez a hét az EU-Kína csúcstalálkozóval kezdődik, melynek fő témája a textilválság lesz. A nyári szünet után első alkalommal ül össze az Európai Parlament és három informális tanácsülésre is sor kerül.

Megegyezés a textilvitában?

2005.09.06.

Az Európai Bizottság szerint megegyezés született a textilvitában, ám a kínaiak tagadják ezt. Az EU beengedné a vámraktárakban rostokoló textiltermékeket, de ezek felét levonná a 2006-os kvótából.

Kid domainnév gyerekeknek

2005.09.06.

Óvná a gyermekeket a nem nekik való Internet tartalomtól az EU. Az EP kulturális és oktatási bizottsága azt ajánlja, vezessék be a „.kid” domainnév-végződést. Az ilyen címen elérhető honlapok garantáltan gyerekeknek szánt oldalakat tartalmaznának, ezt pedig egy független szervezet rendszeresen ellenőrizné.

Lenkovics a nyilvánosságra hozott adótartozásokról

2005.09.06.

Egy napilap a közelmúltban megjelentette a kiemelten nagy adótartozást felhalmozók listáját. A lap arra hivatkozva közölte az APEH Adó- és Ellenőrzési Értesítőjében megjelent listáját, hogy az APEH maga „csak kis nyilvánosságot elérő szakmai értesítőjében teszi közzé az adatokat, holott a cél az lenne, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté az adóelkerülő vállalkozók, cégek".

Az USA tizenhárom állama internetes adónemet vezetne be

2005.09.05.

Az interneten megkötött adásvételi ügyletek most még adómentesek, de 13 amerikai állam a hagyományos üzletágakban ismert forgalmi adó bevezetését sürgeti

Az Európai Unió egységes menekültügyi szabályokat vezetne be

2005.09.05.

Az Európai Bizottság új tervezete egész Európában egységes szabályozást vezetne be az illegális bevándorlók és azon menekültek tekintetében, akik korábban nem nyerték el a menekültstátuszt. A szabálytervezet elfogadásával uniformizálódna és átláthatóbbá válna a teljes európai kitoloncolási rendszer

Ellopták a Big Brothert

2005.09.05.

Jogi lépéseket tesz a Big Brother licenszével rendelkező holland Endemol a Való Világ készítői ellen Csehországban, Szlovákiában és Magyaroroszágon kiadói jogbitorlás és a versenyszabályok megsértése miatt. A holland társaság azt állítja, hogy a Való Világ nem más, mint a Big Brother lemásolása.

Újra akcióban a zöldkommandó

2005.09.05.

Szeptember elsején újabb zöldkommandós akciósorozat indult el, a hatóságok ezúttal a Közép-dunántúli régió környezeti kockázatait tértérképezik fel. A szakemberek az elkövetkező egy hónapban Fejér megyében 15, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig 14-14 üzemet ellenőriznek.

Sosem mondott igent a Fidesznek Lábady

2005.09.05.

Banális történetnek nevezte tegnap a Magyar Televízió reggeli műsorában a Fidesz frakcióvezetője, hogy feledékenysége miatt a párt úgy jelölte alkotmánybírónak Lábady Tamást, hogy a jogászprofesszorról kiderült: nem is akarja vállalni a feladatot. Áder János a hiba beismerése mellett tegnap úgy adta elő a történetet, hogy a tavaszi ülésszak utolsó napjaiban telefonos felkérésre Lábady Tamás vállalta a jelölést, de néhány hét múlva közölte: meggondolta magát.

Meghalt az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági elnöke

2005.09.05.

Meghalt William Rehnquist, az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke. Az Egyesült Államok történetének egyik legkonzervatívabb bírója volt.

Számvevőszéki értékelés, lesújtó eredménnyel

2005.09.05.

Előkészítetlennek, indokolatlannak és szakmailag tévesnek ítélte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az áfavisszatartást. Az ÁSZ kifogásolta az ÁPV Rt. eljárását is a Nemzeti Tankönyvkiadó kétfordulós értékesítésénél.

Frattini bevándorlói hűségesküt szeretne

2005.09.05.

Az Európai Bizottság bemutatta javaslatait, amelyek az illegális bevándorlók kitoloncolására egységes szabályokat vezetnének be. Franco Frattini, belügyekért felelős biztos szerint a befogadott menekülteknek hűségesküt kellene tenniük.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Oktatási Minisztérium ellenőrzését

2005.09.02.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Oktatási Minisztérium (OM) fejezet működésének ellenőrzését. Az ÁSZ a stratégiájában kiemelt célul tűzte ki a nagy elosztórendszerek, ezek között az oktatás ellenőrzését is. Ennek szellemében az ÁSZ megalakulásától kezdve fokozottan figyelemmel kísérte az oktatás három nagy területének – közoktatás, szakképzés és a felsőoktatás – változását, fejlődését.

Dánia első ízben alkalmazta a terrorizmus-ellenes törvény rendelkezéseit

2005.09.02.

A vékony, szakállas, Marokkóban született Mansour valószínűleg az első olyan személy lesz a skandináv országban, akit a 2002-ben életbe lépett terrorizmus-ellenes törvény rendelkezései alapján helyeznek vád alá. Rendőrségi források szerint a vád alapja a terrorcselekmények elkövetésére felhívó CD-k terjesztése és másolása lesz.

Az amerikai szerzői jogvédők előnyben részesítik az Internet Explorert

2005.09.02.

Szakértők kritizálják azt az Egyesült Államok kormánya által megrendelt programot, amely a művészeket az Internet Explorer használatára kötelezi a művére igényelt szerzői jogvédelem internetes regisztrációja során. Egyes vélemények szerint ezzel akár a potenciális ügyfelek 20-30 százaléka számára hozzáférhetetlenné válik a regisztrációs program használata.

Hűvösre tehetik a munkaadókat

2005.09.02.

Rács mögé juthat az a munkaadó, aki feketén vagy színlelt szerződéssel foglalkoztat munkavállalókat. Az elrettentésről a büntető törvénykönyv tegnap hatályba lépett módosítása gondoskodik.

AB: a Fidesz hétfőn új javaslatot tesz

2005.09.02.

Hétfőn jelenti be a Fidesz, kit ajánl alkotmánybírónak a jelölést nem vállaló Lábady Tamás helyett. A Pécsi Ítélőtábla elnöke júliusban még igent mondott a Fidesz felkérésére, majd gondolkodási időt kért. Végül úgy döntött: nem válik meg jelenlegi hivatalától. Kedden viszont az ő neve is elhangzott, mint konszenzusos jelölt.

Kulcsár-ügy: volt felvétel, nincs felvétel?

2005.09.02.

Egy ország látta, de mégsem találták a Kulcsár Attila kihallgatásáról készült videofelvételt. A malőr akkor derült ki, amikor a másodrendű vádlott, Kerék Csaba jogi képviselője megpróbált másolatot kérni a bíróságtól, majd a Fővárosi Főügyészségtől is. A felvételt azonban egyik helyen sem tudták átadni.

Ki mit kaphat a jövő évi büdzséből?

2005.09.02.

Még vita folyik róla, a Széchenyi hitelkártya bővülő kerete kamattámogatás formájában jusson-e el a vállalkozásokhoz, vagy euró alapú hitel és kockázatátvállalás jelentse a kedvezményt? A büdzsé az adóváltoztatásokon keresztül is igyekszik majd bővíteni az üzleti szféra érdekeltségét.

Barroso temeti az EU Alkotmányt

2005.09.02.

Barroso szerint az EU Alkotmánya halott, legalábbis ami az „előrelátható jövőt” illeti.

Az Alkotmánybíróság 2005. szeptember 5-6 -ai teljes ülésének napirendje

2005.09.02.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a köztársasági elnöknek a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvénnyel kapcsolatos előzetes normakontrollra irányuló indítványával.

eCégeljárás, eCéginformáció a Magyarország.hu-n

2005.09.01.

A cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. törvény (Ctv.) 2005. szeptemberétől lehetővé teszi a cégbírósági elektronikus ügyintézést.

A középszintű ügyvédi irodák felelnek meg leginkább a kihívásoknak

2005.09.01.

A londoni City 100 legnagyobb ügyvédi irodája összesen majd’ 3 milliárd font haszonra tett szert, miután az elmúlt évben körülbelül 10 milliárd font bevételt könyvelhettek el. A 3 milliárdos haszon több mint egyharmada a négy legnagyobb irodához került

Franciaország a külföldiektől készül megvédeni a stratégiai gazdasági ágazatokat

2005.09.01.

Minden valószínűség szerint az Európai Unió jogának egyik alapvető elemét, a tőke szabad mozgásának követelményét sértik azok a francia tervek, amelyek a kulcsfontosságú gazdasági ágazatok számára nyújtanának védelmet a külföldi befektetők ellenében

Nem adható ki a t-omline.hu domain

2005.09.01.

A Tanácsadó Testület előtt a 676/2005 számon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. augusztus 29-i ülésén 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Az ÁPV Rt. hivatalos közleménye a BA Rt. privatizációjával kapcsolatban

2005.09.01.

Az ÁPV Rt. meglepetéssel értesült a Budapest Airport Rt. üzemi tanácsa, és a Budapest Airport Rt. közötti, nem peres eljárásban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság által hozott elsőfokú, nem jogerős végzésről, amelyben a bíróság az ÁPV Rt. által lefolytatott Budapest Airport Rt. részvényeinek értékesítésére vonatkozó privatizációs eljárás során az ÁPV Rt. által a pályázók részére átadott pályázati kiírás érvénytelenségével kapcsolatban tesz megállapításokat.

Horvátország is szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

2005.09.01.

Horvátország szeretné Törökországgal egy időben megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat - fejtette ki a horvát külügyminiszter az EP-ben. Az EU külügyminisztereinek csütörtöki (2005. szeptember 1.) találkozóján Zágráb ügye is szóba kerül, ám lényegi döntés nem várható.

A CECRA köszöni Kovács Lászlónak

2005.09.01.

A CECRA elnöke köszönetet mondott Kovács Lászlónak és az Európai Bizottságnak a gépjármű adózással kapcsolatos, 2005 júliusában előterjesztett direktíváért, amely elfogadása esetén a regisztrációs adót az EU valamennyi tagállamában fokozatosan beépítené az éves üzembenntartási adóba. A CECRA az Európai Unió 25 tagállamában összesen 350 ezer gépjármű-kereskedő és szerviz érdekeit képviseli.

Roma próbaper Miskolcon

2005.09.01.

Próbaper kezdődött Miskolcon a gyermekeket etnikai alapon különválasztó iskolai bánásmód miatt. A bíróság arról dönt majd, hogy a város önkormányzata megkülönböztette-e a roma származású gyerekeket akkor, amikor hét általános iskolát összevont.

A lakásmaffia visszaszorításáért módosul a lakástörvény

2005.09.01.

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a lakástörvény módosításáról szóló előterjesztést azzal a céllal, hogy ösztönözze a lakásmaffia-tevékenység visszaszorítását és a jogviták megelőzését, továbbá segítse a kiszámítható jogi szabályozás kialakítását önkormányzati szinten.

Kecskeméti maffiaper: marad a szigor

2005.09.01.

Változatlan szigorított biztonsági intézkedések mellett szeptember 12-én folytatódik a kecskeméti maffiaper.

Névváltoztatással létrejön az OTH

2005.09.01.

Országos Területfejlesztési Hivatal néven folytatja tevékenységét a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal. A változtatást egy kormányrendelet írta elő.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000