Hír archívum: 2005. október

Más hónap

Schüssel szerint az Európai Unióban a szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás újragondolására van szükség

2005.10.31.

Az osztrák kancellár szerint az EU jelenlegi ellentmondásos rendelkezéseit felváltó új, liberálisabb szabályozás megalkotása szükséges. Felvetésének valóra váltását azonban megnehezíti, hogy a kérdéskörre vonatkozóan a Bizottság korábban már előterjesztette saját jogszabálytervezetét.

TASZ: Vállaljon felelősséget az állam a kötelező védőoltásokért!

2005.10.31.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet levélben fordult a négy parlamenti párt frakcióvezetőjéhez amiatt, hogy október 30-ával megszűnik az állam kártalanítási kötelezettsége a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.

Frekvencia-koordinációs megállapodás a szomszédos országokkal

2005.10.31.

Megállapodást írtak alá a magyar, román, horvát, szlovén és ukrán hírközlési igazgatások a 3,5 GHz-es, a 26 GHz-es és a 28 GHz-es frekvenciasávok országhatármenti használatáról, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken.

Az Oktatási Minisztérium a felsőoktatási intézmények által szedett tandíjakról

2005.10.31.

Magyar Bálint oktatási miniszter Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosának – a felsőoktatási intézmények által szedett tandíjakkal összefüggésben kiadott – állásfoglalásával kapcsolatosan a következőkre hívja fel a figyelmet

ÁSZ jelentés a társasági adó beszedésére kialakított rendszer működésének ellenőrzéséről

2005.10.31.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az APEH ellenőrzési rendszere biztosítja-e a társasági adóból származó költségvetési bevételek minél teljesebb körű beszedését, ezen belül eredményes-e az ellenőrzésre kiválasztás rendszere, a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezmények kiszűrésére és az ellenőrzések során megállapított fizetési kötelezettségek behajtására tett intézkedései.

Együttműködési megállapodás a jogvédő szervezetek és az APEH között

2005.10.31.

Együttműködési megállapodást írt alá az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt) jogvédő szervezet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH), abból a célból, hogy a jövőben együttesen vegyék fel a harcot a szerzői jogsértő tevékenységek ellen.

Elektronikus karkötőt kapnak a francia bűnözök

2005.10.28.

A most elfogadott francia törvény szerint elektromos karkötőt kell viselniük egyes visszaeső bűnőzöknek. A törvényt a karkötőhasználat szigorú feltételeinek meghatározása után fogadta el a szenátus második olvasatban.

Mégsem kér havonta kimutatást az APEH a vállalkozóktól

2005.10.28.

Mégsem kell a vállalkozóknak havi kimutatást küldeniük az APEH-ba az adó- és járulékfizetésekről - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kormány valószínűleg visszavonja az erről szóló rendelkezést.

A brüsszeli szörny

2005.10.28.

Az Európai Bizottság elfogadta bürokrácia- és költségcsökkentő, a jogszabályok egyszerűsítésére vonatkozó tervét. Günter Verheugen szerint a cél, hogy az európai fejekből eltűnjön a 'brüsszeli szörny' képe.

Engedélyezhetik a termékelhelyezést az EU-ban

2005.10.28.

Engedélyezhetik a filmekben a termékelhelyezést az EU-ban, mert az Európai Bizottság szerint a jelenlegi reklámszabályozás idejétmúlt.

Új társasági adórendszert javasol a Bizottság

2005.10.28.

Az Európai Bizottság elfogadta Kovács László a társasági adórendszer egységesítéséről szóló javaslatát. A rendszer bevezetését több tagállam is ellenzi.

EU csúcs: kritika a bizottsági javaslatoknak és francia vétó

2005.10.28.

Az EU állam- és kormányfőinek informális találkozóján több tagország is bírálta a Barroso által javasolt globalizációs alap létrehozását. A költségvetés csak szőrmentén került szóba, és Franciaország bejelentette: megvétózza a WTO tárgyalásokat, ha úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság agrárkérdésekben túl nagy engedményeket tett.

Jogvédő szervezetek együttműködése az ORFK-val

2005.10.28.

2005. október 25-én együttműködési szerződést írt alá az ASVA, a BSA és a PROART az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságával, hogy a jövőben együttesen vegyék fel a harcot a szerzői jogsértő tevékenységek ellen.

A Ket. hatálybalépése miatt változó iparjogvédelmi jogszabályok

2005.10.28.

A Magyar Szabadalmi Hivatal gyűjtése alapján közöljük a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) hatálybalépése kapcsán módosuló iparjogvédelmi jogszabályokat.

Új versenytanácstagot nevezett ki a köztársasági elnök

2005.10.28.

A Köztársasági Elnök - a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatára - versenytanácstaggá nevezte ki Dr. Miskolczi Bodnár Péter jogászt.

A brit kormány liberalizálná az ügyvédi szolgáltatások piacát

2005.10.25.

Az Egyesült Királyság kormánya lehetővé tenné, hogy üzleti befektetők akár teljes mértékben tulajdonjogot vásároljanak ügyvédi irodákban. A radikális változtatási tervek célja az, hogy a szigetország az ügyvédi szolgáltatások vonatkozásában a világ legliberálisabb piaci szabályozását teremtse meg.

Egymilliárd forint a Ket. elindítására

2005.10.25.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény - a Ket. - elindítására egymilliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre, amelynek fele a közeljövőben, másik fele a hatályosulás tapasztalatait összegző kormányértékelést követően, február hónapban kerül folyósításra.

A helyén marad még egy ideig az engedély nélkül épített budai turulszobor

2005.10.25.

Hónapokig húzódhat a XII. kerületi turulszobor ügye, mert az engedély nélkül épített emlékmű bontását már jogszerűen végeznék.

Megkezdődött a betegcserés ügy tárgyalása

2005.10.25.

Nem volt saját orvos stábja a szegedi városi kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának, ahonnan egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre, aki néhány nappal később elhunyt.

Lemondott a Legfelsőbb Bíróság polgári kollégiumának szóvivője

2005.10.25.

Lemondott a Legfelsőbb Bíróság (LB) polgári kollégiumának szóvivője - közölte az LB sajtótitkársága.

Alkotmánybíró elnapolva

2005.10.25.

Továbbra sem született megállapodás az ellenzék jelöltjéről az alkotmánybírókat jelölő bizottság ülésén.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.10.25.

A hét legfontosabb eseménye a csütörtöki informális EU csúcs, melynek fő napirendi pontjai a globalizáció, az európai szociális modell és az EU 2007-2013 közötti költségvetése. A héten jelenteti meg az Európai Bizottság a Bulgáriáról és Romániáról készült éves jelentéseket és összeül az Európai Parlament is.

Budapesten tárgyaltak az európai hírközlési szabályozók

2005.10.24.

Hétfőn Budapesten tárgyaltak az európai hírközlési szabályozók szakértői, hogy kialakítsák közös álláspontjukat az Európai Uniós hírközlési szabályozási rendszer felülvizsgálatának kezdetére, közölte a megbeszélést szervező Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Rendhagyó TASZ tiltakozás a figyelőkamerák ellen

2005.10.24.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aktivistái október 20-án az egyik budapesti bevásárlóközpont előtt felállított nyitott próbafülkékben vetkőztek le, hogy tiltakozzanak, többek között, az üzletek fülkéiben elhelyezett kamerák használata ellen. A rövid jelenet azt mutatta be, hogy megfelelő törvényi szabályozás híján ma szinte bárhol megfigyelhetőek vagyunk: szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban, áruházak mosdóiban, próbafülkékben. A sérelem mindenkivel megeshet.

További adókönnyítések?

2005.10.24.

Egyes képzési támogatások, a lakástakarék-pénztári betétek és a vállalkozási nyereség alapcélra való felhasználása is adómentes lehet.

Folytatódik a ciánper

2005.10.24.

Folytatódik a tiszai ciánkataszrófa miatt okolt román Transgold SA és a magyar állam közötti polgári per a Fővárosi Bíróságon.

A műhibaperek gyarapodásával nehezebben tudnak biztosítást kötni a kórházak

2005.10.24.

A növekvő számú műhibaperek és az emelkedő összegű kártérítések miatt egyre nehezebben tudnak a kórházak felelősségbiztosítást kötni. Így a betegek számára megítélt összegek egy részét működési költségükből kell állniuk.

Az Alkotmánybíróság 2005. október 24-25 -i teljes ülésének napirendje

2005.10.21.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén folytatja az új felsőoktatási törvény előzetes alkotmányossági vizsgálatát.

Időpecsét is kell

2005.10.21.

Gazdasági és hivatali ügyeink elektronikus úton megvalósuló lebonyolításához három dologra van szükségünk: biztonságra, biztonságra és biztonságra. Az elektronikus irat előállítója biztos akar lenni abban, hogy elektronikus aláírásával egy később meg nem változtatható tartalmat igazol.

Lobbitörvény, de minek?

2005.10.21.

Magyarország egy dologban mindenképp hasonlítani fog az Egyesült Államokhoz: nekünk is lesz lobbitörvényünk. A törvényhozás szabályozottságot remél, a szakma szerint most is rend van. Lesz majd nyilvántartás és összeférhetetlenség, ajándékot pedig csak hatezer forintért adhatnak a lobbisták.

Illetékhivatali végrehajtót ítéltek börtönre

2005.10.21.

Pénzt kért és kapott egyik ügyfelétől az illetékhátralék behajtásának elhalasztásért az a zsombói köztisztviselő, akit jogerősen, tíz hónap börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla.

Robbanás Törökbálinton: az első kártérítési per

2005.10.21.

Megkezdődött a törökbálinti petárdaraktár-robbanás első kártérítési pere a Pest megyei bíróságon. A hét magánszemély és a helyi önkormányzat összesen közel húszmillió forintot követel a Pyro-Technik Kft-től a megrongálódott ingó- és ingatlanvagyonukért.

Francia vétó fenyegeti a WTO tárgyalásokat

2005.10.21.

Az EU arra kérte partnereit, hogy az agártámogatások helyett a szolgáltatások és az árukereskedelem liberalizációjára koncentráljanak a WTO tárgyalásokon, mert Franciaország nem fogad el több, a mezőgazdasággal kapcsolatos engedményt.

Karácsonyi költségvetés

2005.10.21.

Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso ötpontos tervet dolgozott ki a 2007-2013-as költségvetésről szóló megállapodás előmozdítására. Barroso arra kérte Tony Blair brit kormányfőt, az EU soros elnökét, hogy tegyen meg mindent azért, hogy idén Karácsonyra szülessen megállapodás a büdzséről.

Az Országos Bűnmegelőzés Központ pályázati felhívásai

2005.10.20.

Országos Bűnmegelőzés Központ három pályázati felhívást tett közzé. A pályázati felhívások az illegális migráció visszaszorításának, a Határőrség, valamint az önkormányzatok bűnmegelőzési tevékenyégének támogatására irányulnak. Határidő: 2005. 11. 25.

A büntetőeljárások során egyre nő az elektronikus adatok jelentősége

2005.10.20.

A Price Waterhouse Coopers (PWC) brit szakértőinek beszámolója szerint egy gazdasági bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult átlagos büntetőeljárásban manapság több mint 500 ezer email, elektronikus levél és számítógépes adat átvizsgálására van szükség, melyekből végül a tárgyalások során felhasznált bizonyítékok 80%-a kerül ki.

Újrakezdik a huzavonát az alkotmánybírókról

2005.10.20.

Borítékolható kudarccal kezdődhetnek újra hétfőn a frakciók szeptemberben felfüggesztett egyeztetései a hiányzó alkotmánybírákról. A Fidesz információink szerint ugyanis továbbra sem tett le róla, hogy a szocialisták által többször elutasított Pokol Bélát fogadtassa el jelöltjeként.

Elnapolták Huszein perét

2005.10.20.

A bíróság berekesztette a Szaddám Huszein iraki exdiktátor elleni eljárás szerdai első tárgyalását, s a pert november 28-ig elnapolta.

Vita a termékdíjról az Európai Bizottsággal

2005.10.20.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium október 19-én kapta kézhez az Európai Bizottság hivatalos levelét, amely figyelmeztetésben részesítette hazánkat a termékdíjas szabályozás módosításával kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az Alkotmánybírósághoz fordult a médiatörvény egyes pontjainak eltörlése érdekében

2005.10.19.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kérte az Alkotmánybíróságot, hogy törölje el a médiatörvény azon rendelkezéseit, amelyek a Magyar Köztársaság Alkotmányába, illetve az európai közösségi jogba ütköznek, mert aránytalan mértékben korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, mint alkotmányos alapjogot, illetve akadályozzák a digitális televíziós szolgáltatások és a digitális műsorterjesztés kialakulását Magyarországon.

Észtországban megrendezték az első hivatalos online voksolást

2005.10.19.

Észtország az első olyan ország, amely polgárai számára lehetővé tette, hogy azok az interneten keresztül adják le voksaikat a helyhatósági választásokon. A hivatalos szervek annak ellenére kedvezően vélekedtek a kezdeményezésről, hogy a szavazásra jogosultak mindössze 1%-a élt ezzel a lehetőséggel.

Csökken a közösségi védjegy ára

2005.10.19.

Az EU a belső piac harmonizálásával foglalkozó irodája (OHIM) olcsóbbá kívánja tenni a szellemi tulajdon védelmét.

Finnország a legkevésbé korrupt ország Európában

2005.10.19.

Finnország a legkevésbé, Lengyelország a leginkább korrupt ország Európában. A Transparency International jelentése szerint a lengyelek még a tagjelölt törököket is lepipálják.

Szegedi betegcsere per

2005.10.19.

Ma kezdődik a bíróságon a szegedi betegcserék ügyében indult per. A szegedi klinikán dolgozó beteghordozót, valamint egy ápolót, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, az ügyeletvezető szakorvost és az ügyeletes orvost pedig gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

Eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

2005.10.19.

Eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a termékdíjtörvény miatt. A testület azt kifogásolja, hogy a magyar kormány a jogszabály legutóbbi módosítása előtt elmulasztotta az előzetes uniós egyeztetést.

Alkotmánybíróság elé kerül a felsőoktatási törvény

2005.10.19.

Még a héten Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a felsőoktatási törvény módosítása miatt - jelentette be Pokorni Zoltán.

Bírósági kamionstop Dabason

2005.10.19.

A Fővárosi Bíróság kitiltotta a kamionokat a Dabason át vezető útról. Bíróság még soha nem kötelezett közútkezelőt súlykorlátozás elrendelésére.

5 hét alatt is válthatunk kötelezőt

2005.10.19.

A biztosítók kötelesek a biztosítási feltételeket és a következő évi tarifákat nyilvánosságra hozni. Van, aki idén hamarabb kapcsolt.

A Bizottság ajánlása az egész Európában érvényes zenei licenciákról

2005.10.18.

Az Európai Bizottság a zenei művek online felhasználásával kapcsolatos ajánlást fogadott el, amely a jogalkotó szándékai szerint az Európai Unió területén általánosságban átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi a szerzői jogvédett zeneművek felhasználására vonatkozó szabályanyagot.

Négy hivatal - egy közös megállapodás

2005.10.18.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a Gazdasági Versenyhivatal, és a Magyar Energia Hivatal új alapelveket fogadott el az energiaszektorból érkező panaszok ügyinézése kapcsán.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000