Hír archívum: 2005. október

Más hónap

EP-nyilatkozat a nők jogairól

2005.10.18.

A nők önrendelkezési jogának kiterjesztését követeli az a nyilatkozat, amelyet az Európai Parlament több képviselője tett közzé az Európai Unió tagországaiban. A felhívás egyik központi témája az abortusz.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.10.18.

Ezen a héten a költségvetés, a kereskedelem, a mezőgazdasági támogatások és a madárinfluenza lesznek a fő témák a külügyminiszterek rendkívüli találkozóján. Összeülnek a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszterek is, miközben az Európai Bizottság a nyitott égboltról tárgyal Washingtonban.

A britek hajlandóak lemondani a költségvetési visszatérítésről

2005.10.18.

John Prescott, brit miniszterelnök-helyettes szerint egy átfogó agrártámogatási reformért cserébe Nagy Britannia kész lemondani a visszatérítésről.

A felsooktatas.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2005.10.18.

A Tanácsadó Testület előtt a 680/2005 számon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. október 10-i ülésén 6 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Kiadható a hvsv.hu domain név

2005.10.18.

A Tanácsadó Testület előtt a 679/2005 számon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2005. október 10-i ülésén 6 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Kihirdetésre került a 223/2005. (X. 13.) Korm. rend.

2005.10.18.

Kihirdetésre került a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény hatálybalépésével összefüggő, egyes belügyi ágazati feladatokat érintő kormányrendeletek módosításáról szóló 223/2005. (X. 13.) Korm. rendelet.

Fejlemények a harmadik pillér területén

2005.10.17.

A 2004-ben elfogadott Hágai Program-ban megfogalmazottakból kiindulva a Bizottság az elmúlt héten két fontosabb dokumentumot is megjelentetett az Unió harmadik pillérét képező Bel- és Igazságügyi együttműködés keretében.

230 ezer ember a banki "feketelistán"

2005.10.17.

Jelenleg 230 ezer ember szerepel a bankoknál vezetett úgynevezett "feketelistán", de a jövőben szigorodhatnak a listára kerülés feltételei.

Szerdán kezdődik Szaddám Huszein pere

2005.10.17.

Egész sor különféle kínos témát tartogat Szaddám Huszein egykori iraki diktátor szerdán Bagdadban megnyíló pere, mert Irakban mindeddig nem történt meg azoknak a bűntetteknek a feldolgozása, amelyeket a diktátor 24 éves uralkodása alatt (1979-2003) az államhatalom elkövetett.

A regisztrációs adónkkal is baj van

2005.10.17.

Ismét beleírt Magyarország ellenőrzőjébe az Európai Bizottság. Brüsszel szerint a regisztrációs adó alkalmazása nem az egyenlő elbánás elvén működik, mert a külföldről behozott használt autók vásárlása után többet kell fizetni.

A Danubilux valótlan adatokat tüntetett fel terméke teljesítményére vonatkozóan

2005.10.14.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az október 13-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Danubilux Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a FORGEOS márkanevű kompakt fénycső forgalmazásával összefüggésben, amikor is a terméktájékoztatón valótlan adatokat közölt a termék teljesítményére, illetve energiaosztályára vonatkozóan.

A Minőségi Élet egyesület költségtérítéses képzésére vonatkozó tájékoztatás alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére

2005.10.14.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az október 13-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az „akkreditált felnőttképző program” minősítéssel rendelkező Minőségi Élet Egyesület a fogyasztók megtévesztésre alkalmas magatartást tanúsított, amikor szolgáltatását egyetemi szintű képzésként mutatta be. A Versenytanács az eljárás alá vont vállalkozásra 1 millió forint bírságot szabott ki.

Megtévesztette a fogyasztókat a MALÉV

2005.10.14.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az október 13-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy Magyar Légiközlekedési Részvénytársaságnak a jegykiállítási díjjal kapcsolatos tájékoztatása a 2005 elején tartott „Diákakció”-ja során a fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt.

Nem hozott megnyugtató eredményt a fájlcserélőkkel kapcsolatos svéd per

2005.10.14.

E hét keddjén lezárult Svédország első peer-2-peer alkalmazásokkal (fájlcserélőkel) kapcsolatos perének tárgyalási szakasza és ezzel szakértők szerint több új kérdés vetődött fel, mint ahány válasz végül megszületett. Az ítélethozatalt leginkább két tényező nehezíti meg: az ügyet a júliusban hatályát vesztett szerzői jogi törvény szerint kell elbírálni, illetve a vádlott visszavonta korábbi beismerő vallomását.

Pert fontolgat a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft.

2005.10.14.

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. kezdeményezi a Hivatalos CD Jogtár terméknév használatával kapcsolatos jogerős ítélet Legfelsőbb Bíróság előtti felülvizsgálatát - közölte a kiadó.

Hiába az ígért szigor, továbbra is dől a szemétposta

2005.10.14.

A választások közeledtével egyre több a kéretlen küldemény a postaládákban. Az adatvédelmi biztos a közeljövőben ajánlásban hívja fel a pártok figyelmét a személyes adatok és a magánszféra védelméről szóló törvények betartására.

Akik kidobják a számlatömböt

2005.10.14.

Január 1-jétől három nagy beszállító és két áruházlánc tér át a papír alapú számlázásról az elektronikus ügymenetre. Az elektronikus számlázásnak köszönhetően kevesebb lesz a papírmunka, rövidül az adminisztráció, az APEH könnyebben végezhet ellenőrzéseket, és gyorsabban folyik be az adó az államkasszába.

BM: a bürokrácia csökkentése

2005.10.14.

"A BM csökkenti a bürokráciát és kiadásait" címmel 2005.10.13-án sajtótájékoztatót tartott dr. Lamperth Mónika belügyminiszter a tárca központi igazgatása és háttérintézményei racionalizálásáról.

Az Alkotmánybíróság 2005. október 17 -i teljes ülésének napirendje

2005.10.14.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megtárgyalja a Büntető törvénykönyvnek a határozott ideig tartó szabadságvesztés leghosszabb tartamára, a feltételes szabadságra bocsátásra, illetve a büntetés felfüggesztésére vonatkozó szabályai alkotmányosságát megkérdőjelező indítványt.

KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2005 - programajánló

2005.10.13.

Az Ügyészek Országos Egyesülete ­- a társrendező Legfőbb Ügyészség, Belügyminisztérium és Biztonságos Magyarországért Közalapítvány nevében – tisztelettel meghívja Önt a 2005. november 2-4. között 14. alkalommal megrendezésre kerülő KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2005 nemzetközi konferenciára és szakkiállításra. A rendezvény helyszíne az Egyetemi Kongresszusi Központ.

Az Európai Bizottság a kalóztermékek és hamisítványok ellen lép fel

2005.10.13.

Világszerte növekszik a hamis és hamisított termékek forgalma, amely a Világgazdasági Fórum 2003-ban készült kimutatása szerint évente a 450 milliárd euró értéket is eléri. Az Európai Bizottság most egy cselekvési terv kidolgozása révén határozott lépésekkel igyekszik visszafogni a jelenséget.

Mitől színlelt egy szerződés?

2005.10.13.

Attól, hogy valaki egész nap a cégnél ül, a munkaügyi felügyelők nem minősítik át automatikusan a vállalkozói szerződést. Baj, ha tanu is van.

Formálódik a kisebb Ház

2005.10.13.

Valószínűleg 290 képviselő ül majd a parlamentben 2010-től, ha végül meg tudnak egyezni a pártok a létszámcsökkentésről. Az erről tartott tegnapi egyeztetésen a létszámon kívül a honatyák megválasztásának módja is körvonalazódott.

A hitelintézeti törvényt módosítanák

2005.10.13.

A hitelintézeti törvény módosítását javasolja a kormány- jelentette be a kormányszóvivő. A terv szerint a jövőben az ügyfelet tájékoztatni kell arról, hogy 30 nap múlva felkerül az adóslistára, illetve évente egyszer mindenki ingyenesen kérdezheti le, hogy szerepel-e azon.

Az EP közlekedési bizottsága elfogadta a légitársaságok feketelistáját

2005.10.13.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága elfogadta a nemzetközi légi-biztonsági előírásokat be nem tartó légitársaságokról készítendő egységes lista bevezetését. A listának a képviselők szerint nem csak az EU-ban, hanem a világ minden táján közlekedő, nem biztonságos légitársaság nevét tartalmaznia kell.

Az ombudsman is megelégelte a titkolózást

2005.10.13.

Az Európai Ombudsman is támogatja a Tanács üléseinek nyilvánossá tételét. Nikiforos Diamandouros szerint a testület semmilyen érvet nem tud felhozni arra, miért tartja üléseit zárt ajtók mögött.

Nincs döntés az EU igazságügyminiszterei között a távközlési adatok rögzítéséről

2005.10.13.

Nem jutottak el az Európai Unió bel- és igazságügy-miniszterei szerdai luxembourgi találkozójukon a megállapodásig a távközlési adatok rögzítésének témakörében, de haladás történt, és abban egyetértenek, hogy még az idén meg kell születnie az egyezségnek.

Bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozása

2005.10.13.

2005. október 12-én Luxembourgban került megrendezésre az Európai Unió Tanácsa bel- és igazságügyi minisztereinek soron következő ülése.

A GVH elmarasztalta a Vodafone Magyarország Rt-t

2005.10.12.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. október 11-én hozott döntésében megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a „VitaMax Dumabérlet” tarifacsomag és a „Vodafone 90-800” tarifacsomag mellé választható „Hétvégi és Esti opció” egyes, 2005. február 16-től április 3-ig közzétett reklámjaival kapcsolatban. A Versenytanács 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Használd, alkoss, gyarapítsd - indul a Creative Commons Magyarország!

2005.10.12.

Az eredetileg amerikai non-profit kezdeményezés mára nemzetközi mozgalommá nőtt, néhány év alatt több mint harminc ország csatlakozott hozzá. Magyarország 2005. október 15-én, a Creative Commons honosított, magyar nyelvű licenceinek közzétételével csatlakozik hivatalosan e nemzetközi kezdeményezéshez.

A kanadai bíróságok visszafogottak a periratok internetes megjelentetése tekintetében

2005.10.12.

A kanadai bírák szakmai szervezete által nemrég kiadott mintaszabályozás értelmében nem kívánatos, hogy az állampolgárok az internet segítségével otthonaikból férjenek hozzá a nyilvános bírósági iratok mindegyikéhez.

Ügyészi vizsgálat indult az olasz jegybank vezetője ellen

2005.10.12.

Egyre kínosabban feszeng az olasz kormány a központi bank elnökének botránya miatt. Antonio Fazio kihallgatását tegnap kezdték meg, de egyelőre reménytelennek tűnik, hogy elmozdítsák pozíciójából.

Színlelt szerződések: mit vizsgálnak a felügyelők?

2005.10.12.

Nem minősíthetik át azonnal a színleltnek tűnő szerződéseket a munkaügyi felügyelők. Nyilvánosságra került, hogy milyen szempontok alapján vizsgálódnak.

A választójogi rendszer átalakításáról egyeztetnek

2005.10.12.

Ma folytatják az egyeztetést a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról a parlamenti pártok képviselői. Ezúttal a Fidesz javaslatáról tárgyalnak a résztvevők.

A pénzügyminiszterek a magyar államháztartási hiányról is tárgyalnak

2005.10.12.

A pénzügyminiszterek tanácskozásának napirendjén szerepel a magyar államháztartási hiány is. A Versenyképességi Tanács eközben a sokat vitatott vegyi anyagokról szóló jogszabálytervezetről (REACH) és a Bizottság által készített versenyképességi listáról tárgyal.

Kiterjesztenék az euróhamisítás elleni Periklész-programot

2005.10.12.

A Tanács az euróövezethez még nem csatlakozott tagállamokra is kiterjesztené az európai közös pénz hamisítása elleni védekezést szolgáló Periklész-programot.

Mezőgazdasági társfinanszírozás csak kivételes esetben

2005.10.12.

Az Európai Parlament csak úgy fogadná el a tagállami agrár-társfinanszírozást a háziállatokat veszélyeztető járványok esetén, ha az nem vezet a termelők közötti verseny torzulásához.

Fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt marasztalt a GVH

2005.10.11.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon megtartott tárgyaláson megállapította, hogy az Electro Computer Rt. megtévesztésre alkalmas módon reklámozta „ingyenes” beszereléssel az általa értékesített Dimarson klímaberendezést.

Kovács Úrnak már minden családtagja elektronikusan intézi ügyeit

2005.10.11.

Immáron Kovács Úr egész családja él a 2005. november 1-jétől hatályba lépő KET törvény lehetőségeivel (ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályait rögzíti és immáron 6000 ügy intézését teszi lehetővé elektronikus úton), és elektronikusan intézi ügyeit

A brit kormány új ellenőrzési mechanizmussal igyekszik csökkenteni a jogsegély-kiadásokat

2005.10.11.

A brit kormány a jogsegélyekre kifizetett összegek csökkentése érdekében új ellenőrzési mechanizmust épít be a jogalkotási folyamatokba, mivel az Egyesült Királyságban a közpénzek segítségével rendezett polgári- és büntetőügyek az elmúlt egy évben már kétmilliárd fontot meghaladó terhet jelentettek a költségvetésnek.

Bihari Mihály lehet az Alkotmánybíróság új elnöke

2005.10.11.

Bihari Mihálynak van a legnagyobb esélye arra, hogy a novemberben távozó Holló András helyére elnökévé válassza ma az Alkotmánybíróság.

Az észtek már az interneten válaszhatnak

2005.10.11.

Otthoni vagy hivatali számítógépeikről is szavazhatnak mostantól az észtek, akik már amúgy is hozzászoktak ahhoz, hogy a mindennapjaikban használják a legkorszerűbb technológiákat.

Elmarasztalják Magyarországot?

2005.10.11.

Elmarasztalást javasol Magyarországnak az államháztartási hiány mértéke miatt az Európai Bizottság. A döntést a pénzügyminiszterek tanácsülése hozza meg holnap Luxemburgban.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.10.11.

Míg az EU bővítési biztosa Olli Rehn Dél-kelet Európában tesz látogatást, Margot Wallström, kommunikációért felelős biztos bemutatja a várva várt 'D tervet'. A héten aktuális kérdésekről tárgyalnak az eurózóna pénzügyminiszterei és az ECOFIN, összeül a bel- és igazságügyi, valamint a védelmi tanács is.

Gyakornokok a parlamentben

2005.10.11.

Az Európai Parlament idén 181 gyakornokot fogadott, akik öt hónap alatt közvetlen közelről ismerhetik meg az EP munkáját, és egész életükre szóló élményt szerezhetnek Brüsszelben, Luxembourgban vagy másutt.

Jogharmonizáció miatt néhány ponton változik a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos import tevékenység szabályozása

2005.10.10.

Jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítése érdekében, illetve Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi CXV. törvény felhatalmazása alapján módosul a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos import tevékenységről szóló 53/2004. (VI. 2.) ESzCsM rendeletet.

Itt a vasút, szabad sínen fut a MÁV is

2005.10.10.

A jelenlegi formában befellegzett a Magyar Államvasutak (MÁV) Rt.-nek, ugyanis a kormány a parlament elé vitte az új vasúti törvényt, amely megnyitja az utat a valódi liberalizáció előtt. A fontosabb vasúti pályák továbbra is állami tulajdonban maradnak, ám a síneken a jövőben bármelyik vasúti cég szabadon fuvarozhat – legyen az hazai vagy külhoni.

Egymilliós bírság az ERSTE-csoport alapkezelőjének

2005.10.10.

A felügyelet átfogó ellenőrzés során feltárt, letétkezeléssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt 1 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az ERSTE Bank Magyarország Befektetési Alapkezelő Rt.-t - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn.

Rekordot döntenek a becsődölt magyar cégek

2005.10.10.

Az elmúlt 10 évben egyszer sem volt annyi csődeljárás, végelszámolás és felszámolás, mint idén az első 9 hónapban - hozta nyilvánosságra adatait a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség.

Kész a lisszaboni terv

2005.10.10.

A tagállamoknak október 15-ig kell kidolgoznia az ún. lisszaboni stratégia nemzeti akcióterveit. A magyar program - hasonlóan a többi tagállaméhoz - az államháztartás fenntarthatóságának kérdésére, az üzleti környezet javítására, az innovációra, a kutatás-fejlesztés ösztönzésére, a foglalkoztatás bővítésére helyezi a hangsúlyt.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000