Hír archívum: 2005. november

Más hónap

Új UNCITRAL egyezmény segíti az elektronikus kereskedelem egységesítését

2005.11.30.

A technika állásának megfelelő nemzetközi kereskedelmi jog kimunkálása érdekében az ENSZ Közgyűlése múlt szerdán új egyezményt fogadott el a nemzetközi kereskedelmi szerződések megkötésekor alkalmazott elektronikus kommunikáció szabályozásáról.

Az EP bizottsága támogatja az adattárolásra vonatkozó szabálytervezetet

2005.11.30.

Az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága nagy többséggel támogatta azt a terrorizmus elleni küzdelem során megfogalmazódott kezdeményezést, melynek értelmében az EU teljes területén lebonyolított telefonhívások és internethasználat adatai egy éven keresztül tárolásra kerülnének.

Legtöbbször a munkatársak lopnak

2005.11.30.

A PricewaterhouseCoopers által kétévente készített "Globális Gazdasági Bűnözés" felmérés az egyik legteljesebb összefoglalója a gazdasági bűnözés természetének és hatásainak. A tanulmány Magyarországra vonatkozó megállapításai számos meglepetéssel szolgálnak: hazánkban kevesebb vállalatot érintett a probléma, mint világszerte, viszont ahol megtörtént a baj, ott több esetről számoltak be.

Építési rendőrség helyett több ellenőr lehet

2005.11.30.

Bár a korábbi elképzelések szerint német mintára Magyarországon is építési rendőrséget terveztek, úgy tűnik, mégsem valósul meg az ötlet. Ehelyett a jelenlegi felügyeletet javítanák fel.

Munkaügyi ellenőrzés 35 ezer munkaadónál

2005.11.30.

Több mint 35 ezer munkaadónál tartottak munkabiztonsági és munkaügyi ellenőrzéseket az idén az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez tartozó felügyelők. A vizsgált cégeknél alkalmazott 1 millió 182 ezer munkavállaló közül mintegy 197 ezer foglalkoztatásánál nem tartották be a jogszabályokat.

Túlságosan zárt a bírói pálya

2005.11.30.

"Túlságosan zárt a bírói pálya - mondta Sólyom László a Legfelsőbb Bíróságon, ahol a főbíróval és más bírósági vezetőkkel találkozott. - Nagyon ritka, hogy tapasztalt, gyakorló jogász bekerüljön a bírói karba, pedig annak jót tenne egy kis nyitottság."

A szórakoztatóipar az internetkalózokra is kiterjesztené az adatőrzési szabályokat

2005.11.30.

A zenei- és szórakoztatóipar szeretné, ha az EP a terrorizmus elleni, adatőrzésről szóló szabályozásokat kiterjesztené az internetkalózokra is.

GVH: 8 milliós bírság piacfelosztó kartell miatt

2005.11.30.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. november 29-én hozott határozatában piacfelosztó kartellben való részvétel miatt 8 millió forint bírságot szabott ki a Ferro s.r.l.-lel szemben. A kartell feltárása, s egyben a bírság alacsony összege, valamint az eljárás alá vont Bayer AG mentesülése a GVH engedékenységi politikájának eredménye.

A Magyar Ügyvédi Kamara reagál a Népszabadság közjegyői cikkére

2005.11.30.

A Népszabadság november 23-i számában "Nem januártól ellenőrzik a személyiket" címmel jelent meg tudosítás, mellyel kapcsolatban november 26-i, szombati számukban "Nem mindegy, kinél szerződünk" címmel és "Közokirat nem készülhet ügyvédnél" alcímmel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara kérésére újabb cikk jelent meg. Figyelemmel arra, hogy mind az első tudósítás, mind a közjegyzői kamara közleménye alapján készült újabb cikk számos félreérthető, ténybelileg sem helytálló, az ügyvédség alapvető érdekeit sértő megállapítást tartalmaz, a Magyar Ügyvédi Kamara állásfoglalást tesz közzé.

Mit tartalmaz az új televíziós irányelv tervezete?

2005.11.30.

Erre a kérdésre 2006. január közepe előtt aligha kapunk pontos választ, mert a szövegezés még javában folyik, néhány érdekességet mégis megtudhatunk abból az interjúból, amelyet Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalom és média biztosa adott a párizsi Figaro-nak.

Az Országgyűlés elfogadta az új felsőoktatási törvényt

2005.11.29.

Az Országgyűlés a mai napon elfogadta az új felsőoktatási törvényt, amely a magyar felsőoktatás történetének legátfogóbb és legradikálisabb reformjának alapjait teremti meg.

Újabb tervek a Bizottságtól a közösségi büntetőjog tekintetében

2005.11.29.

A brüsszeli intézmény által a múlt héten nyilvánosságra hozott tervek arra irányulnak, hogy új, az Európai Unió jogának megsértése esetén alkalmazható keresetindítási lehetőségek kerüljenek be az európai jogrendbe.

CIA-börtönök: EU-büntetés várható

2005.11.29.

Franco Frattini, az unió bel- és igazságügyi biztosa, szavazati jogának felfüggesztésével fenyegetett meg minden olyan tagállamot, amelyről kiderül, hogy titkos CIA-börtönt működtetett.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.11.29.

Ezen a héten tartják a Versenyképességi Tanács ülését, amelyen a vegyi anyagok regisztrációjáról és szolgáltatások liberalizációjáról szóló irányelv is szóba kerül.

Megkötötték a béralkut az OÉT-ben

2005.11.29.

Nagy nehezen sikerült megegyezni a minimálbér összegéről és az átlagkereset-emelkedés ajánlott mértékéről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

TASZ tiltakozás Gatter feljelentése miatt

2005.11.28.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett a Munkáspárt egyes vezetői ellen, mivel a párt honlapja „politikainak” nevezte a bíróság egyik, a Munkáspárt belső vitájával kapcsolatos ügyben hozott ítéletét.

Adatvédelmi biztosi vizsgálat a Szcientológia Egyház adatkezelésével kapcsolatban

2005.11.28.

Állampolgári beadvány érkezett az Adatvédelmi Biztos Irodájához, melyben a beadványt tevő a Magyarországi Szcientológia Egyház (a továbbiakban: Egyház) Pécsi Missziójának adatkezelésével összefüggésben fogalmazott meg észrevételeket. A beadványozó azt kifogásolta, hogy munkahelyén kötelezővé tették számára az Egyház elveinek követését, és olyan dokumentumokat, kérdőíveket kellett kitöltenie, amelyekben személyes adatokat széles körben kellett megadnia önmagáról és más személyekről.

Csak a kérdés a biztos az adatszolgáltatásról

2005.11.28.

A PM megtagadja a tájékoztatást, így nem tudni, januártól kell-e vagy sem havi rendszerességgel adatot szolgáltatni elektronikus úton adatot a vállalkozásoknak alkalmazottaikról.

Távoltartási rendelet miatt tiltakoznak

2005.11.28.

200-an tiltakoztak a Parlament és az Igazságügyi Minisztérium előtt a nemrégiben elkészült távoltartási rendelet miatt.

Ma folytatódik Szaddám Huszein pere

2005.11.28.

Hat hét szünet után ma folytatódik Szaddám Huszein pere Bagdadban. Az eljárás a tanúk meghallgatásával új szakaszába lép. Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután a volt diktátor két védőügyvédjét is meggyilkolták, a védelem több tanúját pedig megfenyegették.

Az Alkotmánybíróság 2005. november 28-29 -ei teljes ülésének napirendje

2005.11.28.

Az Alkotmánybíróság hétfőn tárgyalja azt az indítványt, amely az ez évi költségvetésről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát vitatja. A testület foglalkozik a helyi adókról szóló törvény, illetve az adózás rendjéről szóló törvény alkotmányosságának vizsgálatával is.

Példa nélküli összefogás a hazai szoftverfejlesztők között

2005.11.28.

Az elektronikus aláírási alkalmazások hazai fejlesztői felismerték az együttműködés szükségességét és előnyeit, s megállapodtak az alkalmazásaik által használt elektronikus aláírási formátumról és együttműködési szabályokról.

Platform és technológiasemleges szabályozást ígér az EHT módosítása

2005.11.24.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) elkészítette az Elektronikus hírközlésről szóló 2003 évi C. törvény (Eht.) digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról és a digitális átállás átmeneti szabályozásáról szóló törvény szakmai és közigazgatási egyeztetésre összeállított tervezetét.

Édességhigiéniai kérdésben döntött az EB

2005.11.24.

Ausztria megtilthatja a csomagolás nélküli rágógumik árusító automatából történő forgalmazását - a tilalom a közegészség védelmével igazolható.

Csoportkeresetek indultak a Sony BMG másolásvédő szoftverei miatt

2005.11.24.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) két csoportkeresetekre specializálódott amerikai ügyvédi irodával karöltve pert indított a Sony BMG ellen. A keresetben kártérítést követelnek a nagyvállalat másolásvédő szoftverei által a fogyasztóknak okozott károkért.

Elővennék a "zöld ombudsman" ügyét

2005.11.24.

Hazai és uniós "zöld ombusmani" hivatal felállítását tartaná szükségesnek a Védegylet. Az országgyűlési biztosok korábban úgy vélték, a meglévő rendszer is elegendő.

Mi lesz a parkolási tartozásokkal?

2005.11.24.

Bizonytalan, köztartozásnak minősül-e a be nem fizetett parkolási csekk, ha azt egy magáncég akarja behajtani. Az Este műsora utánajárt, döntés csak februárban várható.

Újabb egyezkedés a kisebb parlamentről

2005.11.24.

Ismét egyeztettek a pártok képviselői a kisebb parlamentről. Az SZDSZ elkészítette a pártok által eddig felvázolt, különböző elképzelések közösen elfogadható változatát. Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ eddig is egyetértett abban, hogy 300 főnél többen ne szerezhessenek mandátumot.

Az Európai Közösségek Bíróságának Munkaprogramja (11.21-12.02)

2005.11.23.

A Luxemburgi Bíróságon és az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságán a következő két hétben a következő fontosabb és érdekesebb ügyekben kerül sor ítélethozatalra: Egyesült Királyság kontra Bizottság; Dellas és mások kontra Secrétariat général du gouvernement; továbbá együttesen kerülnek elbírálásra a Britannia Alloys & Chemicals, SNCZ, Union Pigments és Heubach vállalatok által a ellen Bizottság benyújtott keresetek.

Az NHH Tanácsa 150 millió forintra bírságolta a T-Mobile Magyarország Rt.-t

2005.11.23.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a T-Mobile Magyarország Távközlési Részvénytársaságot visszamenőleges elszámolásra kötelezte és 150 millió forintra bírságolta, mert a szolgáltató tényleges nagykereskedelmi összekapcsolási átlagára magasabb volt a Tanács által júliusban meghatározott szintnél és ezzel megkárosította a többi szolgáltatót.

Egyeztetnek a választójogi rendszer átalakításáról

2005.11.23.

Ma ismét egyeztetnek a pártok képviselői a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról. A szocialisták mára ígérték a miniszterelnök által felvetett, a választási küszöböt el nem érő pártokra vonatkozó elképzelés kidolgozását.

A főtanácsnok szerint a légi utasok adatait nem lehet kiadni

2005.11.23.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint sem az Európai Bizottság, sem a Tanács nem dönthetett volna a légi utasok adatainak az amerikai hatóságoknak való kiadásáról.

Nincs döntés a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról

2005.11.23.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága nem tudott dönteni a kikötői szolgáltatások liberalizálására tett javaslatról. A képviselők nem vetették el a teljes jogszabálytervezetet, de a módosításokat sem fogadták el.

A Parlament a szolgáltatások liberalizálására szavazott

2005.11.23.

Az Európai Parlament belső piaci bizottsága egyéves vita és négyórányi szavazás után jelentős lépést tett a sokat vitatott, a szolgáltatások liberalizációjával foglalkozó irányelv-tervezet elfogadásával.

Adatvédelem a bűnüldözésben

2005.11.23.

Dr. Laukó Károly Europol adatvédelmi felügyelő és a Hivatala munkáját segítő Koordinációs Testület szervezésében 2005. 11. 22-én "Adatvédelem a bűnüldözésben" címmel szakmai-tudományos konferenciát tartottak a Belügyminisztériumban.

EB döntés a munkavállalók életkoron alapuló diszkriminációja ellen

2005.11.22.

Az idősebb munkanélküli munkavállalók munka-erőpiaci integrálódása támogatásának célkitűzése nem indokol olyan nemzeti szabályozást, amely az 52 éves és annál idősebb munkavállalókkal határozott idejű munkaszerződés megkötését korlátozás nélkül teszi lehetővé.

Hagelmayer István Díjat adatak át

2005.11.22.

Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevõszék elnöke adta át 2005. november 22-én a Hagelmayer István Díjat Kurt Grüternek, a svájci Számvevõszék elnökének, Bihary Zsigmondnak és Dr. Lóránt Zoltánnak, az ÁSZ fõigazgatóinak.

Németország a nürnbergi perekre emlékezik

2005.11.22.

Németországban számos esemény zajlik a náci vezetők háborús bűntetteit vizsgáló nürnbergi tárgyalások 60. évfordulójára való emlékezés jegyében.

Az atomtörvény módosításáról vitáztak a parlamentben

2005.11.22.

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az atomenergiáról szóló 1996. évi törvény módosításáról szóló javaslat általános vitáját, amelynek célja, hogy az atomerőmű, illetve nukleáris hulladéktároló környezetében lévő települések fejlesztésére is felhasználhatók legyenek a támogatások.

Jön az oktatási "személyi igazolvány"

2005.11.22.

Oktatási azonosítót kap minden általános és középiskolai tanár és diák. Az első plasztiklapokat a pedagógusok és az ombudsman meglepetésére már ki is osztották. A tárca senkit nem tájékoztatott előre az újdonságról.

A szcientológiai egyházat vizsgálta az ombusdman

2005.11.22.

Az adatvédelmi biztos lezárta a szcientológiai egyház elleni vizsgálatot. Az ombudsman szerint a Magyarországi Szcientológiai Egyház jogellenes adatkezelést folytat. A gyülekezet rágalomhadjáratról és a vallásszabadság elleni támadásról beszél.

Megszüntették az eljárást a demonstrálók ellen

2005.11.22.

A bíróság megszüntette mind az 50 szabálysértési eljárást, amelyet a rendőrség indított a Lelkiismeret 88 Csoport Gesztenyés kerti tüntetése miatt. A demonstrálók két éve Medgyessy és Nastase koccintása ellen tüntettek.

Egészségügyi tárgyú TASZ Álláspont

2005.11.21.

Elkészült a TASZ 26. számú Álláspontja, amely az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/18093. számú törvényjavaslathoz kapcsolódik. A Javaslat országgyűlési vitája a héten zajlik.

Újabb bírálatok érték a személyigazolványok bevezetéséről kidolgozott brit terveket

2005.11.21.

A Lordok Háza a múlt héten nem fogadta el a brit kormánynak azt a tervezetét, amely a személyazonosító igazolványok bevezetéséről szólt. A nagy tekintélyű intézmény ugyanis szükségesnek tartja, hogy törvényi korlátozások legyenek alkalmazandók atekintetben: pontosan ki lesz jogosult egy állampolgár személyazonosságát ellenőrizni.

Kihez kopogtat jövőre az Apeh?

2005.11.21.

Az informatikával kereskedők, az építőipar és az új vállalkozások számíthatnak a revizorokra - mondta az Apeh elnöke. Azért más se maradjon nyugodt.

Az oktatási azonosító szám

2005.11.21.

A közoktatási törvény előírása alapján november 30-ig másfélmillió diák és pedagógus kapja meg az oktatási azonosító számát tartalmazó igazolását.

SoKo: a német bíróságok is a magyaroknak adnak igazat

2005.11.21.

Sorban születnek olyan bírósági ítéletek Németországban, amelyek megkérdőjelezik a német hatóságok magyar vállalkozók elleni fellépésének jogosságát a SoKo Pannonia és a SoKo Bunda nevű akciósorozatban.

A színlelt szerződések ismérvei

2005.11.21.

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás bevezetése kapcsán két minisztérium újraírta a munkaszerződések minősítésének szempontrendszerét.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.11.21.

A hét fő témái a 2007-2013-as költségvetés, a WTO tárgyalások és a cukorpiaci reform. Az Európai Bíróság ezen a héten dönt a légi utasok adatainak kezeléséről, míg a Parlament az adatőrzésről szavaz.

A fogyasztóvédelmi jog polgári jogi aktualitásai

2005.11.20.

A Magyar Jogász Egylet Polgári Jogi Szakosztálya tudományos ülését tart, amelynek témája: A fogyasztóvédelmi jog polgári jogi aktualitásai.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000