Hír archívum: 2005. december

Más hónap

Januártól új közösségi irányelvek teszik biztonságosabbá életünket

2005.12.30.

Az Európai Unió tagállamainak 2006 januárjáig egy sor új irányelvet kell belső jogrendjük részévé tenniük, melyek révén biztonságosabbá válhat az európai polgárok élete. Korszerűbb rendelkezések lépnek életbe többek között a bűncselekmények áldozatainak kártalanítása, az élelmiszerbiztonság és az energiaügy tekintetében.

Eljárás indult Berlusconi ellen

2005.12.30.

Eljárást indított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen a milánói ügyészség egy ügyvéd megvesztegetésének gyanújával - írja a Corriere della Sera vezető olasz napilap.

A Gazdasági Versenyhivatal 2005. évi munkája a számok tükrében

2005.12.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sikeresnek értékeli a 2005. évi munkáját, mely nagyszámú versenyhivatali eljárásban és a versenypártoló munka erősítésében jelent meg.

Egyesült Államok: árkartell az online zenepiacon?

2005.12.29.

New York állam főügyésze eljárást indított e legnagyobb zenekiadók ellen annak megállapítása céljából, hogy vajon az e vállalatok által online letöltésre kínált zeneművek árának tekintetében nem sérülnek-e egyes ármeghatározásra vonatkozó versenyjogi szabályok.

Növekvő minimálbér és munkaügyi bírság

2005.12.29.

A kismamák Gyes mellett teljes munkaidőben is dolgozhatnak, nő a minimálbér: számos változás lép életbe a jövő évtől.

Fehérítenék a fekete milliárdokat

2005.12.29.

Több százmilliárd forintot akar behajtani a kormány a feketén foglalkoztató vállalkozásokon. Az ehhez szükséges törvényeket meghozták, jövőre derül ki, mennyire eredményesek .

Változik a jövedéki adótörvény

2005.12.29.

A Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatja Tisztelt ügyfeleit, hogy 2006. január 1-től a jövedéki termékek adója differenciáltan, különböző szempontokat figyelembe véve az alábbiak szerint változik.

Bizottsági állásfoglalások a közigazgatási eljárásól

2005.12.29.

A Ket. Szakértői Bizottság két módszertani állásfoglalást adott ki a közelmúltban. A Ket. Szakértői Bizottság nem állami szerv, hanem a Belügyminisztérium – mint a Ket. gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos koordinációért felelős tárca – által felkért, elméleti és gyakorlati szakemberekből álló, szuverén szakmai-szakértői testület.

Programterv a bevándorló munkaerő európai szabályozásának jövőjéről

2005.12.28.

Frattini és Spidla biztosok révén 2005. december 21-én a Bizottság egy közös programtervet mutatott be az Európai Unió tagállamaiba áramló harmadik országbeli munkaerő foglalkoztatásának jövőbeni jogi kereteiről.

Gyanúsított munkáspárti vezérkar

2005.12.28.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Munkáspárt elnökségének több tagját, mert a párt honlapján politikainak neveztek egy bírói döntést.

Mit tehetünk, ha baj van a karácsonyi ajándékkal?

2005.12.28.

Műszaki cikkek, könyvek, DVD-k - ezeket a termékeket viszik a leggyakrabban vissza a boltokba a vásárlók. De mi történik akkor, ha túl kicsi vagy túl nagy, ha nem tetszik vagy hibás a karácsonyi ajándék? Hova és kihez fordulhatunk?

A francia parlament engedélyezné a fájlmegosztást

2005.12.27.

Karácsony előtt a francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálná a fájlcserélők használatát, amennyiben nem tenné lehetővé a szerzői jogvédett művek alkotóinak, hogy megtiltsák az elektronikus formátumban tárolt művek magáncélra történő, online kommunikációs rendszerek segítéségével végrehajtott megosztását.

100 milliót csaltak bankkártyákkal

2005.12.27.

A károk felét lopott és elvesztett kártyákkal, egyharmadát hamisított kártyákkal okozták. Az elfogadói forgalomban jelentkező visszaélések között évről évre nő az e-mailen, telefonon, interneten keresztül elkövetett csalások aránya.

Hívásliták a Szász Károly ügyben

2005.12.27.

Nyolc rendőrtiszt ellen nyomoz a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, hogy megtudja, melyikük szivárogtatta ki tavaly januárban Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egykori elnöke és munkatársai kihallgatásának időpontját, ami a Legfőbb Ügyészség szerint személyes adat.

Pert indítottak a Budapest Airport ellen

2005.12.27.

Százmilliárd forint értékű pert indított a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF Kft.) a Budapest Airport (BA) ellen - közölte szombati számában egy napilap. Az információt a Pénzügyminisztérium nem tudta megerősíteni az MTI-nek.

Lomnici: a bíróságok megőrzik függetlenségüket

2005.12.27.

Lomnici Zoltán szerint a bíróságok legnagyobb eredménye, hogy a kiélezett politikai versenyben is meg tudták őrizni függetlenségüket, pártatlanságukat.

Piacfelosztó kartellben résztvevő vállalkozásokra összesen 702 millió Ft bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal

2005.12.23.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. december 22-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a gázszigetelésű nagyfeszültségű elektromos kapcsolóberendezések piacán az Alstom, a Siemens, a VA Tech és az Areva cégcsoportok eljárás alá vont vállalkozásai piacfelosztó kartellt alakítottak, súlyosan megsértve ezzel a versenytörvényt. A Versenytanács összesen 702 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a jogsértő vállalkozásokra.

Lezárult az Igazságügyi Minisztérium ÁSZ vizsgálata

2005.12.23.

Az Állami Számvevőszék a közelmúltban fejezte be az Igazságügyi Minisztérium fejezet működésének 2001-2005. évek közötti időszakra kiterjedő átfogó ellenőrzését, amely alapvetően a működési kockázatok feltárása érdekében rendszerszemléletű megközelítésben a tárca belső kontroll rendszerére és a tárca felügyeletét ellátó szerv fő funkcióira irányult.

Digitális ujjlenyomatai alapján azonosították a gyanúsítottat

2005.12.23.

A felesége meggyilkolásával gyanúsított számítógépes szakértő ellen bizonyítékként használta fel a vádhatóság az általa a Google online keresőprogramba beütött szavakat.

A GVH nyilvános vitára bocsátja a villamosenergia szektorban folytatott ágazati vizsgálatának jelentés-tervezetét

2005.12.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a mai napon honlapján nyilvános vitára bocsátotta a villamosenergia szektorban folytatott ágazati vizsgálatáról készített jelentésének tervezetét, amely 2003. és 2004. évekre vonatkozik, és egyben felhívja az érdekelteket, hogy észrevételeiket tegyék meg írásban a GVH felé.

Nem birtokháborítás a fotózás

2005.12.23.

Mégsem követett el birtokháborítást az Orbán-villát a levegőből fotózó Népszava. Az ombudsman szerint az viszont aggályos, hogyan kaphattak engedélyt a védett XII. kerület feletti légtérbe való berepüléshez.

Új terrorellenes törvényt fogadott el a francia parlament

2005.12.23.

Új, az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt fogadott el csütörtökön végleges formájában, gyorsított eljárásban a francia parlament.

EU: Napi 2 millió eurós büntetéssel fenyegeti a Microsoftot

2005.12.23.

Napi 2 millió eurós büntetéssel fenyegeti a Microsoftot az Európai Unió. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa közölte: az amerikai szoftvergyártó cég nem hajtotta végre az unió 2004 évi trösztellenes döntésében foglaltakat.

Az Alkotmánybíróság 2005. évi tevékenységéről

2005.12.22.

Idén is folytatódott az ügyhátralék ledolgozása, így 2005–ben 61 olyan ügyben született döntés, melyekben az indítványt 2000 előtt terjesztették elő. Ennek következtében a 2000. esztendőt megelőzően benyújtott és még el nem bírált ügyek száma 98–ra csökkent.

Januárban indul az első per tandíjügyben

2005.12.22.

A jogtalanul szedett tandíjak visszafizetését és saját igazuk bírósági megerősítését várják a hallgatók attól a pertől, amelyet valószínűleg a Szegedi Tudományegyetem ellen indítanak januárban.

Kedvező változások az adósok feketelistáján

2005.12.22.

"Fogyasztóbarátabb" lett a feketlista. Pontosították a felkerülés szabályait és a pénzintézetek tájékoztatási kötelezettsége is előírás januártól.

USA: a lehallgatási ügy miatt lemondott

2005.12.22.

Lemondott egy amerikai szövetségi bíró a lehallgatási ügy miatt. Az amerikai elnök ugyanis a hét végén beismerte: titkos rendelettel engedélyezte a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy felhatalmazás nélkül külföldi telefonbeszélgetéseket hallgasson le, és elektronikus leveleket ellenőrizzen.

Hamarosan változik a számítógépes bűnözésre vonatkozó belga szabályozás

2005.12.22.

A belga kormány idén nyáron átfogó reformtervezetet terjesztett a Parlament elé a számítógépes bűnözés elleni jogszabályok fejlesztése érdekében. A változások az ország törvényhozási mechanizmusának megfelelően a közeljövőben elfogadásra kerülnek.

GVH közlemény az E.on Ruhrgas AG MOL Rt. gázüzletága feletti irányításszerzéséről

2005.12.22.

Az E.on Ruhrgas AG irányításszerzését a MOL Földgázellátó Rt., a MOL Földgáztároló Rt. felett Európai Unió Bizottsága feltételekkel jóváhagyta. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) üdvözli az EU Bizottság döntését az ügyben. A GVH sokat dolgozott azon, hogy a magyarországi földgázpiacon megmaradjanak, illetve megteremtődjenek azok a körülmények, amelyek hosszú távon is lehetővé teszik a verseny kialakulását, megerősödését és fejlődését. A Bizottság teljes mértékben elfogadta azokat, a GVH által tett észrevételeket és javaslatokat, amelyeket az ügy kapcsán a verseny kialakulása érdekében tett.

15 millió forintra bírságolta az NHH Tanácsa a T-Mobile Magyarország Rt.-t

2005.12.21.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 15 millió forintos bírságot vetett ki a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt.-re, mert a társaság nem teljesítette a piacelemzési eljáráshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségét, és ezzel hátráltatta a Tanács munkáját. A Tanács egyben kötelezte a T-Mobile-t, hogy 2006. január 5-ig teljesítse az adatszolgáltatást.

A Közjegyzői Kamara válaszlevele a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének

2005.12.21.

A Népszabadságban korábban megjelent "Nem mindegy, kinél szerződünk / Közokirat nem készülhet ügyvédnél" című cikkel kapcsolatban Dr. Kapás Katalin, a MOKK elnöke küldött levelet a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének, melyet itt is közlünk.

Versenysértő volt a "Ne te mosogass!” akció

2005.12.21.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. december 20-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Indesit Company Magyarország Háztartástechnikai Kft. és a Reckitt Benckiser (Magyarország) Termelő és Kereskedelmi Kft. reklámjaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, s őket 3, illetve 4 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A Versenytanács az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel szemben megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást.

A Luxemburgi Bíróság januári munkaprogramja

2005.12.21.

2005. december 19-től 2006. január 8-ig ítélkezési szünet lesz az Európai Bíróságon, ennek megfelelően mai összaállításban a a jövő év első munkahetével kapcsolatos híreket közöljük.

Megkezdte működését a Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodája

2005.12.21.

Major István, a Magyar Köztársaság Nemzetközi kereskedelmi képviselője 2005. december 20-án Budapesten bemutatta a Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodáját (KATI). A magyar információs pont a gazdálkodók, ágazatok vagy azok szövetségei panaszainak az Európai Unió Bizottsága felé történő továbbításában, a megoldás keresésében kíván segítséget nyújtani.

Lehet, hogy jön az EU-adó?

2005.12.21.

Újra feléledt a közös európai adó ötlete, melyet maga José Manuel Barroso is támogat. A változás óriási változást hozhatna az eddigi finanszírozási politikához képest.

A sok ügyelet is okozhat műhibát

2005.12.21.

Simon Tamás ügyvéd becslése szerint a műhibák harmadát okozhatja diagnosztikai tévedés.

Munkavállalás: hátrányos megkülönböztetések az EU-ban

2005.12.21.

Elmarasztalták Portugáliát, Görögországot és Franciaországot, mert megnehezíti más uniós tagország polgárainak munkavállalását.

Napi egymillió dollár büntetés

2005.12.21.

Napi egymillió dollár büntetés a New York-i szakszervezeti vezetőknek. Ekkora bírságot rótt ki egy bíró a tömegközlekedési sztrájk miatt. A 34 ezer alkalmazott a tiltakozó akcióval megsérti a törvényt, mert a közalkalmazottak nem szüneteltethetik a munkát.

Folytatódik Szaddám Huszein pere

2005.12.21.

Kéthetes szünet után Bagdadban folytatódik Szaddám Huszein pere. A pert december 7-én azért napolták el, mert a volt iraki diktátor akkor nem ment el a tárgyalásra.

A GVH Versenytanácsa 150 millió forint bírságot szabott ki a T-Com-mal szemben

2005.12.20.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Telekom Rt. a versenyfelügyeleti eljárásban vizsgált reklámjaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, s ezért vele szemben 150 millió forint bírságot szabott ki.

Fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt a Hungarotel Távközlési Rt. reklámja

2005.12.20.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. december 19-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Hungarotel Távközlési Rt. reklámtevékenységével a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, s ezért vele szemben 3 millió Ft bírságot szabott ki.

A Versenytanács jogellenesnek minősítette a DUNAVET-B Rt. állatgyógyászati reklámját

2005.12.20.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. december 19-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Dunavet-B Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított két, általa forgalmazott állatgyógyászati készítmény reklámozása során, s ezért 1 millió Ft bírságot szabott ki.

Új európai televíziós irányelv készül

2005.12.20.

Az Európai Információs Társadalom növekedése és az ebben rejlő munkalehetőségek fejlesztése érdekében kidolgozott i2010 stratégiai program keretében várhatóan megszületik az európai médiapiac audiovizuális szegmensét szabályozó „TV határok nélkül” irányelv új, a piac mai igényeit kielégítő változata.

Csak az igazoltan meddő nőknek segítenének

2005.12.20.

A szingliknek továbbra sem lehet férfi nélkül, spermabank segítségével gyermekük, ám az orvosilag bizonyítottan meddő egyedülálló nőkön segítene egy tegnap elfogadott törvény.

Elfogadták a jövő évi költségvetést

2005.12.20.

Az Országgyűlés hétfőn 196 igen szavazattal és hét ellenszavazattal elfogadta a jövő évi költségvetési javaslatot. A kétharmados többséget igénylő részt 360 igen szavazattal és hét nem szavazattal fogadta el a Ház.

Eredményes APEH - VPOP együttműködés

2005.12.20.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség 2005. július 7-én Együttműködési Megállapodást írt alá az adóval és költségvetési támogatással összefüggő adókötelezettségek ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében.

Médiajogi írások

2005.12.19.

Az Új Mandátum kiadó gondozásában megjelent Dr. Sarkady Ildikó Médiajogi írások c. könyve

Jogelméleti Szemle 2005/4. szám

2005.12.19.

A Jogelméleti Szemle jogelméleti és jogszociológiai jellegű írások mellett a különböző jogági tudományok területéhez tartozó, valamint politológiai és társadalomelméleti tanulmányokat is közöl.

Technológiai visszalépés az adótörvényekben?

2005.12.19.

A Tisztelt Ház egy a jogbiztonságot is veszélyeztető technológiai visszalépést készül megszavazni. Zárószavazásra vár az adózás rendjéről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról és módosításáról, valamint egyes adótörvények módosításáról szóló T/18814-es számú törvényjavaslat, mely az elektronikus aláírás technológiájának használatát kizárná a kötelezővé váló adó- és járulékbevallások elektronikus úton történő teljesítésekor.

EB döntés a kiemelt televíziós eseményekről

2005.12.19.

Az elsőfokú bíróság megsemmisítette a brit közönség számára kiemelten jelentős események televíziós lefedettségére vonatkozó brit intézkedések elfogadásáról szóló bizottsági határozatot

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000