Hír archívum: 2005. december

Más hónap

Az IFPI üdvözli Mandelson „nulla tolerancia” megközelítését a kalózkodással szemben

2005.12.12.

A zeneipar üdvözölte Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosának közleményét, amely szerint az EU az Egyesült Államokkal együttműködve „nulla tolerancia” megközelítést tanúsít a kalózkodással és illegális másolással szemben. Mandelson az első informális EU-USA közös gazdasági miniszteri találkozóján beszélt Brüsszelben, 2005. november 30-án..

A fogvatartottak foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok érvényesülésének vizsgálatáról

2005.12.12.

A büntetés-végrehajtási intézeteket, rendőrségi és idegenrendészeti fogdákat érintő vizsgálat célja annak megállapítása, hogy miként hatályosulnak a fogvatartottak foglalkoztatására vonatkozó jogszabályi előírások, valamint a kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelőzésére létrehozott Európai Bizottság (CPT) magyarországi látogatása során tett ajánlások és más nemzetközi kötelezettségek.

Roma Rendőrök Országos Egyesülete

2005.12.12.

2005. december 7-én került sor a Roma Rendőrök Országos Egyesületének bemutatkozó rendezvényére.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény hatályba lépésével kapcsolatos teendőkről

2005.12.12.

Az Országgyűlés 2005. július 4-ei ülésnapján fogadta el az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényt (a továbbiakban: Törvény). Az Európai Unió által is üdvözölt új szabályozás lényegesen megkönnyíti a közérdekű adatokhoz való hozzáférést a világhálón, egyben szélesíti az igénylés nélkül hozzáférhető adatok körét, és meghatározza a közfeladatot ellátó szervek rendszeres közzétételi kötelezettségét.

Már most fogynak a jegyek a 2006-os Jogászbálra

2005.12.06.

Még meg sem kezdődött a hivatalos jegyértékesítés a 2006-os Országos Pesti Jogászbálra, de jó néhány belépő már gazdára talált. A nemes tradíciókhoz kapcsolódva jövőre is a Jogászbál nyitja a budapesti bálszezont. Ezért nem csoda, hogy már most érdeklődnek a bálozni szándékozók a jegyek után.

Brüsszel elfogadta az adattárolási törvénytervezetet

2005.12.06.

Az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügyi miniszterei elfogadták azt a jogszabálytervezetet, amely a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni küzdelem jegyében a kommunikációs szolgáltatók számára előírja a telekommunikációs adatok tárolási kötelezettségét.

Árverezés elővásárlással?

2005.12.06.

A kormány vagy öt szocialista képviselő javaslata kap zöld utat a lakásmaffia megfékezésében? A kalapács alá került lakásokra mindenképpen vagy csak feltételesen kapjon elővásárlási jogot a helyi önkormányzat? A válasz várat magára.

Lomnici: átláthatóbbá válik a bírák kiválasztása

2005.12.06.

Jövő évtől központosított pályázati rendszerben, a szeptemberben munkába álló Magyar Bíróképző Akadémián választják ki a bírósági fogalmazókat, így demokratikusabbá és átláthatóbbá válik a rendszer - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Az EU közlekedési miniszterei jóváhagyták légitársaságok feketelistájának összeállítását

2005.12.06.

Az Európai Unió közlekedési miniszterei jóváhagyták, hogy a tagországok feketelistát állítsanak össze azokról a légitársaságokról, amelyeket nem biztonságosak.

A légitársaságok is részt vesznek a széndioxid kibocsátási kvótarendszerben

2005.12.06.

Az EU környezetvédelmi miniszterei pénteken (2005. december 2.) elfogadták azt a bizottsági javaslatot, amely szerint a légitársaságoknak is ki kell venniük a részüket a széndioxid kibocsátási kvótarendszerből.

Franciaország ellenzi a nyilvános tanácsüléseket

2005.12.06.

Lekerülhet a napirendről a nyilvános tanácsüléseket szorgalmazó brit javaslat, miután azt Franciaország ellenzi és az európai parlamenti képviselők sem lelkesednek az ötletért.

Minden idõk legnagyobb kalózkodás elleni rendõrségi akciója Spanyolországban

2005.12.06.

A spanyol rendőrség egy havonta egymillió darabnál is több kalóz zenei és filmipari terméket piacra dobó hálózatot hatástalanított október 28-án. Ezzel egy teljes zene- és filmkalózhálózatot számoltak fel.

Egyre szorosabb együttmûködés a jogvédõk és a hatóságok között

2005.12.06.

A ProArt és az ASVA által korábban aláírt, a közös fellépést megalapozó szerződés, majd a Vám- és Pénzügyőrséggel kötött együttműködési megállapodás után a jogvédõ szervezetek további hatóságokkal írtak alá újabb, hasonló tartalmú dokumentumokat.

Megjelent Gálik Mihály és Polyák Gábor Médiaszabályozás című könyve.

2005.12.05.

A KJK-Kerszöv Kiadó gondozásában megjelent könyv elsődleges célja, hogy tankönyvként szolgáljon a kommunikációs és jogi felsőoktatásban. Mindemellett az érdekeltek köre szélesebb a főiskolákon és egyetemeken tanuló hallgatóknál, s ezért a szerzők jó szívvel ajánlják a könyvet annak a nagyközönségnek, amelyhez a média maga mindig is szólni kívánt.

AIDS világnapi önfeljelentés – háttér és folyományok

2005.12.05.

December elsején, AIDS világnapon a Drogprevenciós Alapítvány tűcsereprogramjának munkatársa a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviselete mellett feljelentette magát az ügyészségen. Az önfeljelentő nyilatkozatot a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében átvette.

A Közjegyzői Kamarához írt Magyar Ügyvédi Kamarai levél

2005.12.05.

A Népszabadságban megjelent "Nem mindegy, kinél szerződünk / Közokirat nem készülhet ügyvédnél" című cikkel kapcsolatban fordul az Ügyvédi Kamara elnöke Dr. Kapás Katalin elnök asszonyhoz.

Uniós irányelvnek megfelelő gyógyszerforgalmazás

2005.12.05.

Magyarország Európai Uniós tagságából fakadó jogharmonizációs kötelezettségünk, hogy a humán gyógyszerek forgalomba hozatalának engedélyezéséről szóló egészségügyi miniszteri rendelet előírásait megfeleltessük a területet szabályozó közösségi kódexben foglaltaknak.

Egy német médiahatóság internetes tartalom miatt bírságolt

2005.12.05.

Alsó-Szászország Állami Média Intézete (NLM) most első alkalommal egyenként 5000 eurós bírságot szabott ki két olyan internetes oldal miatt, amelyeken kislányok szexualitását kihangsúlyozó képek voltak fellelhetők. Az NLM 2003 óta a kereskedelmi rádiók mellett a honlapokat is szemlézi.

Új kielégítési szabály

2005.12.05.

A pénzintézetek szerint az új uniós kielégítési csődszabály gyakorlatára való áttérés kedvező lehet a kis- és középvállalkozások számára. A hatálybalépés időpontja még kérdéses.

Nagy Testvér díj Lamperthnak a térfigyelő kamerák miatt

2005.12.05.

Lamperth Mónika belügyminiszter, a VII., a XIII. és a XVIII. kerület polgármestere, valamint a Pannon GSM kapta idén a magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér díjat.

Pert vesztett a honvédelmi tárca

2005.12.05.

Pert nyertek a Honvédelmi Minisztériummal szemben azok az erdőtulajdonosok, akiknek területén a tárca radarállomást építtetett a Zemplénben. Az objektum létrehozása ellen a környező települések önkormányzatai is tiltakoznak a kezdetektől fogva. A főként idegenforgalomra építő falvak ugyanis attól félnek, hogy az építmény elriasztja a turistákat.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2005.12.05.

A brit elnökség hétfőn (2005. december 5.) teszi közzé javaslatait a 2007-2013-as költségvetési időszak keretszámairól. A hét másik jelentős eseménye az amerikai külügyminiszter európai látogatása, melyen várhatóan fellebbenti a fátylat a CIA börtönök ügyéről. A Bizottság hete a bővítés jegyében telik majd.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. október 31.

2005.12.04.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Az Alkotmánybíróság 2005. december 5-6 -ai teljes ülésének napirendje

2005.12.04.

Az Alkotmánybíróság hétfőn tárgyalja azt az indítványt, amely az ez évi költségvetésről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát vitatja.

A WTO türelmes a legkevésbé fejlett országok felé

2005.12.02.

A világ legkevésbé fejlett országai számára a Kereskedelmi Világszervezet több időt biztosít atekintetben, hogy azok megvalósítsák a szellemi tulajdonjogok szervezet által megkövetelt szintű védelmét.

Orbán felezne a parlamentben

2005.12.02.

Újabb javaslattal állt elő a Fidesz elnöke, az olcsóbb állam érdekében megfelezné a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát. Orbán Viktor mindössze azt felejtette el, hogy pártja 193 helyett 286 fős parlamentről tárgyal a többi frakcióval.

Egységes fizetési térséget javasol az Európai Bizottság

2005.12.02.

A cél az, hogy a határokon átnyúló - hitelkártyás, betétikártyás, elektronikus banki utalásos, közvetlen terheléses vagy más módon bonyolított - fizetési műveletek ugyanolyan könnyűek, olcsók és biztonságosak legyenek, mint a tagállamokon belüli fizetési műveletek.

A politikailag független igazságszolgáltatásért

2005.12.02.

Felülírhatja az Alkotmánybíróság a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntéseit - állapodott meg Bihari Mihály és Lomnici Zoltán, a két szervezet elnöke. A kezdeményező Sólyom László köztársasági elnök eközben ma az Ügyészek Országos Értekezletén kiállt az igazságszolgáltatási ágak függetlenségéért.

A szerzői jogról közérthetően - ingyenesen letölthető szerzői jogi kézikönyv az ASVÁtól

2005.12.02.

Bár az utóbbi időben több szerzői jogi tárgyú könyv is megjelent a piacon, hiányzott az olyan útmutató, amely nem szakjogászoknak és nem is kezdő egyetemistáknak szólt, hanem a szerzői joggal gyakorlatban találkozó szakembereknek.

Változik a jövedéki termékek jövedéki adója

2005.12.02.

Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatja Tisztelt ügyfeleit, hogy 2006. január 1-től a jövedéki termékek közül a szőlőbornak, az alkoholterméknek, a sörnek, a pezsgőnek és a köztes alkoholterméknek, illetve a dohánygyártmányoknak megváltozik az adómértéke.

Az ügyelet is munkaidőnek számít az Európai Bíróság ítélete szerint

2005.12.01.

A fogyatékkal élők intézményének nevelője által teljesített éjszakai ügyeletet teljes mértékben tekintetbe kell venni annak vizsgálatakor, hogy a közösségi jog által előírt, a munkavállalók védelmét szolgáló − különösen az engedélyezett maximális heti munkaidőre vonatkozó − szabályokat betartották-e.

GVH: Nem piacvezető a Digitális Fotó Magazin

2005.12.01.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2005. november 30-án megtartott tárgyalásán megállapította, hogy a Digitálfotó Lapkiadó és Kereskedelmi Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Digitális Fotó Magazin 2005. évi negyedik számában piacvezető pozíciójára tett kijelentésével. A Versenytanács az eljárás alá vontat egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

December 7-én indul a .eu domain nevek regisztrációja

2005.12.01.

Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa levélben tájékoztatta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert, hogy 2005. december 7-től az Európai Unió tagországaiban lehetőség nyílik a .eu végződésű, felső szintű domain nevek regisztrációjára.

London még egyszer megpróbálja elfogadtatni saját terrorellenes törvénytervezetét az Unióban

2005.12.01.

Nagy-Britannia csütörtökön valószínűleg utoljára próbálkozik azzal, hogy az uniós tagállamokkal elfogadtassa az általa kimunkált törvénytervezetet, s ezzel saját álláspontját érvényesítse a terrorellenes küzdelem jogi eszközeit meghatározó európai szabályozásban.

Budapestre látogatott a cseh adóhatóság elnöke

2005.12.01.

Előzetes egyeztetés alapján, Dr. Szikora János, az APEH elnökének meghívására 2005. november 30-án látogatást tett az APEH-ban Jan Knízek úr, a Cseh Köztársaság társhatóságának elnöke a két szervezet közötti jövőbeli együttműködés alapjainak megteremtése érdekében.

OECD adóügyi program - együttműködés Magyarországgal

2005.12.01.

Magyarország részt vesz az OECD multilaterális adóügyi programjának végrehajtásában - erről írt alá megállapodást szerdán Jeffrey Owens, az OECD Adópolitikai és Igazgatási Központjának igazgatója és Veres János pénzügyminiszter.

Vásárlói jogok az ünnepi akciók rohamában

2005.12.01.

Közelednek az ünnepek, s a vevőkért máris megindult a kereskedők "rohama". A vásárlóknak az akciók bűvöletében sem árt a jótállás szabályaival tisztában lenniük.

Tiltott gyümölcsök: politika és pornó

2005.12.01.

Decemberben jön ki a tervek szerint a Freenet Project legújabb verziója, mely eredeti célján, az anonim internetezésen túlnőve, lekövethetetlen kommunikációs csatornává bővülhet.

Kontroll: megverték az utast a metró őrei

2005.12.01.

Biztonsági őrök bántalmaztak egy utast a 3-as metró Határ úti megállójánál, múlt pénteken. A BKV ígéretet tett az egyedinek nem nevezhető eset kivizsgálására. A jogvédők szerint a parlament nem képes megfelelő törvényt alkotni a vagyonőrök jogainak szabályozására.

Brüsszel egyszerűsítené a vámszabályokat

2005.12.01.

Az Európai Bizottság ma (2005. november 30.) teszi közzé javaslatát, melynek célja a vámszabályok egyszerűbbé tétele.

Elhalasztották a szavazást a bővítési stratégiáról

2005.12.01.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága elhalasztotta a bővítési stratégiáról szóló szavazást, mert a képviselők nem tudtak megegyezni a néppárti Elmar Brok elképzeléséről, amely szerint az Európai Gazdasági Térség mintájára a teljes tagságnál kevesebb, ám a szomszédsági kapcsolatoknál tágabb lehetőségeket rejtő kapcsolatrendszert kellene kidolgozni a tagságra törekvő államok számára.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000