Hír archívum: 2006. január

Más hónap

Adatvédelmi biztos: határozott nem a pozitív adóslistára

2006.01.31.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint nem csak az adatvédelmi, de súlyos alkotmányossági kérdéseket is felvet a pozitív adóslista terve. Az állampolgári jogok országgyûlési biztosának véleménye ellenére az adatvédelmi biztos kész az Alkotmánybíróság elõtt is megtámadni az esetleg elkészülõ jogszabályt.

Egészségügyi jogszabályok változása február 1-től

2006.01.31.

Az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. kormányrendelet módosítása nyomán február 1-jével fontos változásokkal kell számolnia az érintetteknek.

Nemzetközi razzia a filmkalózok ellen

2006.01.31.

Magyarországon kilenc kalózszervert foglaltak le egy 18 országot érintő nemzetközi razzia során. A 300 helyszínt érintő nemzetközi rajtaütés következtében 30 ember ellen indítottak eljárást.

Képzés a családon belüli és nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről jogászok számára

2006.01.31.

A Habeas Corpus Munkacsoport közhasznú civil jogvédő szervezet az Európai Unió II. Daphne programja keretében a családon belüli, nők, illetve gyermekek elleni erőszak kezelése érdekében 40 órás képzést indít az e terület iránt éreklődő jogászok és joghallgatók számára.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint elfogadható a pozitív adóslista

2006.01.31.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint - az érintettek tulajdonhoz való joga, illetve személyiségi jogainak védelme szempontjából - a pozitív adóslista, vagyis az ún. „jó adósok” nyilvántartása nem okozna alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot.

Jogsértő az Unilever összehasonlító reklámja

2006.01.31.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa (GVH VT) a 2006. január 30-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Unilever Magyarország Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy reklámjaiban az általa gyártott Dove Intenzív krémnek a versenytárs Nivea kréménél jobb hidratáló és gyorsabb beszívódó képességet tulajdonított.

AB: jóváhagyás a zsidó kisebbségi népcsoportról szóló népi kezdeményezéshez

2006.01.31.

2006. január 30-i határozatával az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, amelyben hitelesítette annak az aláírásgyűjtő ívnek a mintapéldányát, amely népi kezdeményezés benyújtására irányul a következő kérdésben: „A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: kisebbségi törvény) 61. § (2) bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi zsidó kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a T. Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény 61. § (1) bekezdésében a népcsoportok felsorolását a zsidó kisebbségi népcsoporttal egészítse ki.”

Megtették javaslataikat a pártok az OVB tagjaira

2006.01.31.

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter a választás kitűzésének napján, 2006. január 19-én levélben kérte a 2002. évi országgyűlési választásokon országos listát állító pártok és jogutód pártok elnökeit, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai és póttagjai személyére javaslataikat 2006. január 28-ig írásban küldjék meg a Belügyminisztériumba.

Tájékoztató az APEH 2005. évi tevékenységéről

2006.01.31.

2005-ben az adóhivatal a tevékenységét meghatározó jogszabályok gyakori (év eleji, évközbeni) változásai közepette végezte. A kormányzat által az adóhivatallal szemben támasztott elvárások tovább nőttek. A hagyományos és új feladatok (mint pl. az adóhatósági adómegállapítás, internetes adatbázisok kialakítása, START-kártya kiadás stb) teljesítése a korábbi évekhez mérten több irányítási, munkaszervezési és fejlesztési kapacitást kötött le. Az APEH eleget tett kötelezettségeinek, bár esetenként nehezen teljesíthető követelményeket is támasztottak a hivatallal szemben.

Drákói szigor várható az Enron-perben

2006.01.31.

Megkezdődött Houstonban az amerikai cégtörténelem legnagyobb botrányának tartott Enron-ügy fő vádlottainak pere. Megfigyelők drákói szigorúságú büntetést várnak. A részvényesek és alkalmazottak elveszített harmincmilliárd dollárját azonban ez sem hozza vissza.

Új alkotmánybírót választanak, megvan az esélyes

2006.01.31.

Konszenzussal támogatta az alkotmánybíró-jelölő bizottság Paczolay Péternek, a Köztársasági Elnöki Hivatal jelenlegi vezetőjének megválasztását.

Lezárult a KEH adatvédelmi vizsgálata

2006.01.30.

Közlemény a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési tevékenységének nyilvánosságával kapcsolatos adatvédelmi biztosi vizsgálat lezárásáról

Színlelt szerződések: az APEH is büntet

2006.01.30.

Július 1-től az adóhivatal is bünteti a színlelt szerződésekkel dolgozó vállalkozásokat. A munkaügyi ellenőr feljelentése alapján az APEH munkatársai bírságot és késedelmi pótlékot szabhatnak ki a korábban meg nem fizetett járulékok után. Az engedetlen vállalkozókat akár 8 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kész a tervezet, nem nyújtják be

2006.01.30.

Elkészültek, de a választások előtt már biztosan nem kerülnek a parlament elé azok a törvényjavaslatok, amelyeket az államszervezet ésszerűsítésével megbízott kormánybiztos koncepciója alapján állítottak össze az igazságügyi és a pénzügyi tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal szakértői.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.01.30.

A héten az EU külügyminiszterei és az Európai Parlament is a közel-keleti helyzetről tárgyalnak majd és megkezdődik a 2007-2013 közötti költségvetésről szóló intézmények közötti egyeztetés is.

Február 1-2.: „mini” plenáris ülésszak az Európai Parlamentben

2006.01.27.

A parlament Javier Solana külügyi főmegbízott részvételével vitát tart a palesztin választások után kialakult helyzetről. Az EP állásfoglalást is elfogad a témában. A képviselők szavaznak a csomagolásokra vonatkozó uniós szabályozás egyszerűsítésével foglalkozó irányelvről, és várhatóan harmadik olvasatban elfogadják a közúti szállítójárművek vezetőinek munkafeltételeit meghatározó jogszabályokat.

Hivatali bűncselekmény Tabdiban - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.27.

Helybenhagyta az I. fokú bíróság büntetési tételekre vonatkozó rendelkezését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három férfit vádoltak meg önbíráskodással.

Az Alkotmánybíróság 2006. január 30-31-ei teljes ülésének napirendje

2006.01.27.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik az Országos Választási Bizottság 38/2005. (X. 20.) OVB határozata ellen benyújtott kifogással. Az Országos Választási Bizottság október 20-án hitelesítette azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken ha érvényes számú aláírás gyűlik össze, a parlamentnek foglalkoznia kell a zsidóság kisebbségként történő bejegyzésének a kérdésével.

Együttműködési megállapodás Ukrajna versenyhatóságával

2006.01.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. január 27-én együttműködési megállapodást írt alá az ukrán versenyhatósággal, kitágítva az 1993 óta meglévő együttműködési lehetőségeket.

Az Országgyűlés tárgyalja a digitális műsorterjesztésről szóló törvény tervezetét

2006.01.26.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által előkészített tervezet – preambuluma szerint – a digitális műsorterjesztésre való teljes átállásig terjedő időszakra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.

Az atomerőművek által képzett tartalékok adómentességének német rendszere nem minősül állami támogatásnak

2006.01.26.

A németországi atomerőművek jogszabály alapján kötelesek céltartalékokat képezni egyfelől kiégett fűtőanyagaik és radioaktív hulladékaik ártalmatlanításával, másfelől a létesítményeik végleges leállításával járó költségeik fedezetéül. A Handelsgesetzbuch (német kereskedelemi kódex) előírja, hogy e tartalékokat az érintett vállalkozás mérlegében a források között kell feltüntetni, aminek következtében az elszámolt tartaléknak megfelelő összeggel csökken az adóalap.

Erőszakos közösülés Magyarbánhegyesen - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.26.

Helybenhagyta az I. fokú bíróság ítéletének büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott az a magyarbánhegyesi férfi, Á. Z., akit folytatólagosan, 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülés miatt ítéltek el. A táblabíróság a feltételes szabadságra bocsátásból való kizárásról szóló rendelkezést mellőzte.

OPTEN: Hatszoros árú beszerzésre kényszeríti a hivatalokat a KJK Kerszöv esetleges tendergyőzelme

2006.01.26.

Tízszeres áron kell megvásárolnia a közintézményeknek 25 munkaállomásra a hatályosított magyar jogszabályok gyűjteményét, ha a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság aláírja a KJK Kerszöv Kft-vel az erről szóló keretszerződést. Az eleve furcsán kiírt tender többi indulójának ajánlatát ugyanis érvénytelennek minősítették.

A CompLex Jogtár a közbeszerzési eljárás nyertese?

2006.01.26.

2005 augusztusában központosított közbeszerzési eljárás indult Elektronikus jogszabály-nyilvántartó rendszer használata címmel. Az eljárás célja a piacon lévő jogszabály-nyilvántartó adatbázisoknak a központosított közbeszerzési rendszerbe való integrálása volt.

Helyzetjelentés az illegális letöltések elleni küzdelem állásáról

2006.01.26.

Az International Federation of the Phonographic Industries (IFPI) nemzetközi szerzői jogvédő szervezet frissen kiadott jelentése szerint a fájlcserélők ellen világszerte megindított peres eljárások eddig nem segítettek az illegális letöltések megfékezésében.

Növekszik a munkaügyi szigor

2006.01.26.

A tervek szerint gyakran és kiszámíthatatlan időpontokban csapnak le az idén a munkaadókra a munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött cégek döntő többségénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

A belügyminiszter az OVB tagjairól konzultál a parlamenti pártok elnökeivel

2006.01.26.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az Országos Választási Bizottság öt tagját és szükséges számban a póttagokat az Országgyűlés választja meg; személyükre - a pártok javaslataira is figyelemmel - a belügyminiszter tesz indítványt.

800 tonna papír, hatmilliós villanyszámla: az EP bevezeti az EMAS rendszert

2006.01.26.

A Parlament Brüsszelben, Strasbourgban és Luxemburgban jelenleg több mint ötezer köztisztviselőt alkalmaz, hivatali helyiségeinek alapterülete több mint 900 000 m², évi papírfelhasználása meghaladja a 800 tonnát, éves villanyszámlája pedig eléri a hatmillió eurót. Mivel a parlament igencsak érintett a környezetvédelmi jogalkotásban, most a „saját háza táján söpröget”.

BÜK választói névjegyzék

2006.01.26.

A 2006. évi kamarai választásokkal kapcsolatos Választói Névjegyzéket a Budapesti Ügyvédi Kamara Választási Bizottsága 2006. január 25. és 2006. február 20-a közötti idő között közzéteszi.

Egy elhunyt hacker szülei támadják a Wikipediát

2006.01.25.

Büntetésként tiltotta meg a német bíróság a Wikipedia nevű internetes enciklopédia német kiadásának, hogy egy hasonló nevű internetes oldalról rögtön elérhetővé váljon a lexikon német nyelvű központi lapja. A bárki által szabadon szerkeszthető online kiadványt egy tavalyi felmérés az Enciklopedia Britannicához hasonló precizitású információforrásként értékelte.

Az új tagállamok megvétózhatják az ÁFA-ról szóló egyezséget

2006.01.25.

Az új tagállamok tűnnek a csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló megállapodás kerékkötőinek: bár a francia és a német álláspont közeledni látszik, Csehország és Lettország vétóval fenyegette meg az osztrák javaslatot a pénzügyminiszterek keddi találkozója előtt.

Növekszik a munkaügyi szigor

2006.01.25.

A tervek szerint gyakran és kiszámíthatatlan időpontokban csapnak le az idén a munkaadókra a munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött cégek döntő többségénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

Áfa és a pályázatok

2006.01.25.

A 2005. december 31-ét követő teljesítésű beszerzések tekintetében Áfa levonásra jogosult adóalanyoknál az Áfa nem elszámolható költség, ezért arra támogatás nem adható.

Jogsértést követett el a T-Online: nem "korlátlan" az ADSL

2006.01.25.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. január 24-i tárgyalásán megállapította, hogy a T-Online Magyarország Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

Hamarosan indul a feketelista.eu

2006.01.25.

Megalakult a civil szervezetekből álló Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület - 2006. január 24-én tartotta első ülését az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület, melynek megalakítását a civil szervezetek is üdvözölték.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja

2006.01.24.

Mai összeállításunkban a Luxembourgban található európai jogszolgáltató testületek falai közt 2006. január 30. és február 3. között felbukkanó két üggyel foglalkozunk. A spanyol ügyben a beutazási és tartózkodási jogot, míg a másik vitában az olasz ügyvédi díjazási rendszert vizsgálja a Bíróság az Európai Unió jogának tükrében.

Emberölés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.24.

Megváltoztatta az I. fokú bíróság döntését a Szeged Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy 68 éves férfit, Nagy Istvánt emberölés miatt 4 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Csongrád Megyei Bíróság.

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a GVH autópálya-építő kartellügyben hozott határozatát

2006.01.24.

A Fővárosi Bíróság 2006. január 23-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. júliusában hozott határozatát, egyben a felperesek keresetét elutasította.

Állásfoglalás a halottból történő szerv- és szövetkivétel orvosi gyakorlatával kapcsolatban

2006.01.24.

Az első hazai élő donoros májátültetésről szóló sajtóhíreknek köszönhetően a szerv- és szövetátültetés itthoni és nemzetközi gyakorlata a közérdeklődés középpontjába került. Az orvosi gyakorlat számos részkérdése körül szakmai és társadalmi párbeszéd bontakozott ki. Az egyik ilyen részkérdés a halottból történő szervkivétel törvényi szabályozása és orvosi gyakorlata közötti ellentmondás.

Törvénytár a Jogi Fórumon

2006.01.24.

Megnyílt a Jogi Fórum Törvénytár szolgáltatása - olvasóink száz joganyag folyamatosan frissített, hatályos verzióját érik el gyűjteményünkben, a www.jogiforum.hu/torvenytar címen.

Az amerikai kormány a Google keresőrendszerbe bevitt adatokra kíváncsi

2006.01.23.

Az Egyesült Államok igázságügyminisztériuma bíróságon igyekszik kikényszeríteni, hogy a Google bocsássa rendelkezésére a segítségével egy hét alatt lefolytatott internetes keresésekre vonatkozó adatokat. Az adatok megismerését általában, nem pedig egy konkrét bűncselekménnyel kapcsolatban igényli a minisztérium.

Szabálytalan tranzakciók sorozata

2006.01.23.

Huszonkétmillió forint készpénzzel a táskájukban készültek elhagyni Magyarországot azok a román állampolgárok, akiket bankkártya-hamisítás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség.

Veszélyes anyagok: szigorúbb szabályozás, nagyobb nyilvánosság

2006.01.23.

A kormány szerdai ülésén szigorította a veszélyes anyagokat hasznosító ipari létesítmények működési feltételeit. A cél, hogy nőjön a biztonság, illetve nagyobb legyen a nyilvánosság.

Alkotmányossági aggályok az új titkotörvény-javaslat körül

2006.01.22.

A Sajtószabadság Központ, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet felszólítja a Kormányt, hogy vonja vissza a T/18708. számon az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot a minősített adatok védelméről és széles körű társadalmi egyeztetéssel készítsen új, a jogállami elvárásoknak megfelelő törvényjavaslatot. Elfogadása esetén a törvényjavaslat komoly alkotmányossági aggályokat vethet fel.

Az Alkotmánybíróság 2006. január 23-24 -ei teljes ülésének napirendje

2006.01.22.

Hétfőn tárgyalják az alkotmánybírák azt az indítványt, amely a Nemzeti Földalapról szóló törvény több rendelkezésének az alkotmányosságát kérdőjelezi meg. Ugyancsak hétfőn foglalkozik a testület a társasházi törvény egyes rendelkezései alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel.

Európai alkotmányt szeretne az EP 2009-re

2006.01.22.

Az EP Románia és Bulgária EU-csatlakozása után leállítaná a bővítési folyamatot, ha nem sikerülne tető alá hozni a közös európai alkotmányt. Hogy ez utóbbi mégis összejöjjön, az EP nyilvános fórumok szervezésével újraindítaná az alkotmányozást.

Új szankciók a rendbontó EP-képviselőkkel szemben

2006.01.22.

A francia zöldpárti Gérard Onesta jelentésének csütörtöki elfogadásával a parlament számos helyen módosította saját eljárási szabályzatát. Az ülést levezető elnök több eszközzel léphet fel a jövőben a rendbontó EP-képviselőkkel szemben.

Ítélet a német munkavállalási vízumról

2006.01.22.

A Németországban a másik tagállamban székhellyel rendelkező szolgáltató által kiküldött, harmadik állam állampolgárságával rendelkező munkavállalókkal szemben alkalmazott, munkavállalási vízumra vonatkozó nemzeti szabályozás összeegyeztethetetlen a szolgáltatásnyújtás szabadságával - állapította meg az EKB.

Négy magyar képviselő az EP CIA-bizottságában

2006.01.22.

Az EP múlt csütörtökön szavazott a CIA európai tevékenységét vizsgáló állandó bizottság összetételéről. A testület állandó tagja lesz Schöpflin György és Kósáné Kovács Magda, póttag Lévai Katalin és Szent-Iványi István.

A brit adatvédelmi biztos nem ad adatkezelői többletjogokat az orvosi kutatások számára

2006.01.20.

Egyre több gazdasági és közéleti szereplő igyekszik a magántitok védelmének fátyla mögé rejtőzni akkor, ha nem akarnak megosztani bizonyos információkat a szélesebb nyilvánossággal. Ezt különösen érinti azokat az egészségügyi kutatásokat, ahol adott esetben a társadalom egészének érdeke kívánhatná az adatok nyilvánossá tételét.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000