Hír archívum: 2006. január

Más hónap

Adatvédelmi biztos: határozott nem a pozitív adóslistára

2006.01.31.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint nem csak az adatvédelmi, de súlyos alkotmányossági kérdéseket is felvet a pozitív adóslista terve. Az állampolgári jogok országgyûlési biztosának véleménye ellenére az adatvédelmi biztos kész az Alkotmánybíróság elõtt is megtámadni az esetleg elkészülõ jogszabályt.

Egészségügyi jogszabályok változása február 1-től

2006.01.31.

Az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. kormányrendelet módosítása nyomán február 1-jével fontos változásokkal kell számolnia az érintetteknek.

Nemzetközi razzia a filmkalózok ellen

2006.01.31.

Magyarországon kilenc kalózszervert foglaltak le egy 18 országot érintő nemzetközi razzia során. A 300 helyszínt érintő nemzetközi rajtaütés következtében 30 ember ellen indítottak eljárást.

Képzés a családon belüli és nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről jogászok számára

2006.01.31.

A Habeas Corpus Munkacsoport közhasznú civil jogvédő szervezet az Európai Unió II. Daphne programja keretében a családon belüli, nők, illetve gyermekek elleni erőszak kezelése érdekében 40 órás képzést indít az e terület iránt éreklődő jogászok és joghallgatók számára.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint elfogadható a pozitív adóslista

2006.01.31.

Az országgyűlési biztos álláspontja szerint - az érintettek tulajdonhoz való joga, illetve személyiségi jogainak védelme szempontjából - a pozitív adóslista, vagyis az ún. „jó adósok” nyilvántartása nem okozna alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot.

Jogsértő az Unilever összehasonlító reklámja

2006.01.31.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa (GVH VT) a 2006. január 30-án tartott tárgyalásán megállapította, hogy az Unilever Magyarország Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy reklámjaiban az általa gyártott Dove Intenzív krémnek a versenytárs Nivea kréménél jobb hidratáló és gyorsabb beszívódó képességet tulajdonított.

AB: jóváhagyás a zsidó kisebbségi népcsoportról szóló népi kezdeményezéshez

2006.01.31.

2006. január 30-i határozatával az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát, amelyben hitelesítette annak az aláírásgyűjtő ívnek a mintapéldányát, amely népi kezdeményezés benyújtására irányul a következő kérdésben: „A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: kisebbségi törvény) 61. § (2) bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi zsidó kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a T. Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény 61. § (1) bekezdésében a népcsoportok felsorolását a zsidó kisebbségi népcsoporttal egészítse ki.”

Megtették javaslataikat a pártok az OVB tagjaira

2006.01.31.

Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter a választás kitűzésének napján, 2006. január 19-én levélben kérte a 2002. évi országgyűlési választásokon országos listát állító pártok és jogutód pártok elnökeit, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai és póttagjai személyére javaslataikat 2006. január 28-ig írásban küldjék meg a Belügyminisztériumba.

Tájékoztató az APEH 2005. évi tevékenységéről

2006.01.31.

2005-ben az adóhivatal a tevékenységét meghatározó jogszabályok gyakori (év eleji, évközbeni) változásai közepette végezte. A kormányzat által az adóhivatallal szemben támasztott elvárások tovább nőttek. A hagyományos és új feladatok (mint pl. az adóhatósági adómegállapítás, internetes adatbázisok kialakítása, START-kártya kiadás stb) teljesítése a korábbi évekhez mérten több irányítási, munkaszervezési és fejlesztési kapacitást kötött le. Az APEH eleget tett kötelezettségeinek, bár esetenként nehezen teljesíthető követelményeket is támasztottak a hivatallal szemben.

Drákói szigor várható az Enron-perben

2006.01.31.

Megkezdődött Houstonban az amerikai cégtörténelem legnagyobb botrányának tartott Enron-ügy fő vádlottainak pere. Megfigyelők drákói szigorúságú büntetést várnak. A részvényesek és alkalmazottak elveszített harmincmilliárd dollárját azonban ez sem hozza vissza.

Új alkotmánybírót választanak, megvan az esélyes

2006.01.31.

Konszenzussal támogatta az alkotmánybíró-jelölő bizottság Paczolay Péternek, a Köztársasági Elnöki Hivatal jelenlegi vezetőjének megválasztását.

Lezárult a KEH adatvédelmi vizsgálata

2006.01.30.

Közlemény a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési tevékenységének nyilvánosságával kapcsolatos adatvédelmi biztosi vizsgálat lezárásáról

Színlelt szerződések: az APEH is büntet

2006.01.30.

Július 1-től az adóhivatal is bünteti a színlelt szerződésekkel dolgozó vállalkozásokat. A munkaügyi ellenőr feljelentése alapján az APEH munkatársai bírságot és késedelmi pótlékot szabhatnak ki a korábban meg nem fizetett járulékok után. Az engedetlen vállalkozókat akár 8 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kész a tervezet, nem nyújtják be

2006.01.30.

Elkészültek, de a választások előtt már biztosan nem kerülnek a parlament elé azok a törvényjavaslatok, amelyeket az államszervezet ésszerűsítésével megbízott kormánybiztos koncepciója alapján állítottak össze az igazságügyi és a pénzügyi tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal szakértői.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.01.30.

A héten az EU külügyminiszterei és az Európai Parlament is a közel-keleti helyzetről tárgyalnak majd és megkezdődik a 2007-2013 közötti költségvetésről szóló intézmények közötti egyeztetés is.

Február 1-2.: „mini” plenáris ülésszak az Európai Parlamentben

2006.01.27.

A parlament Javier Solana külügyi főmegbízott részvételével vitát tart a palesztin választások után kialakult helyzetről. Az EP állásfoglalást is elfogad a témában. A képviselők szavaznak a csomagolásokra vonatkozó uniós szabályozás egyszerűsítésével foglalkozó irányelvről, és várhatóan harmadik olvasatban elfogadják a közúti szállítójárművek vezetőinek munkafeltételeit meghatározó jogszabályokat.

Hivatali bűncselekmény Tabdiban - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.27.

Helybenhagyta az I. fokú bíróság büntetési tételekre vonatkozó rendelkezését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három férfit vádoltak meg önbíráskodással.

Az Alkotmánybíróság 2006. január 30-31-ei teljes ülésének napirendje

2006.01.27.

Az Alkotmánybíróság hétfőn foglalkozik az Országos Választási Bizottság 38/2005. (X. 20.) OVB határozata ellen benyújtott kifogással. Az Országos Választási Bizottság október 20-án hitelesítette azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken ha érvényes számú aláírás gyűlik össze, a parlamentnek foglalkoznia kell a zsidóság kisebbségként történő bejegyzésének a kérdésével.

Együttműködési megállapodás Ukrajna versenyhatóságával

2006.01.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. január 27-én együttműködési megállapodást írt alá az ukrán versenyhatósággal, kitágítva az 1993 óta meglévő együttműködési lehetőségeket.

Az Országgyűlés tárgyalja a digitális műsorterjesztésről szóló törvény tervezetét

2006.01.26.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által előkészített tervezet – preambuluma szerint – a digitális műsorterjesztésre való teljes átállásig terjedő időszakra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.

Az atomerőművek által képzett tartalékok adómentességének német rendszere nem minősül állami támogatásnak

2006.01.26.

A németországi atomerőművek jogszabály alapján kötelesek céltartalékokat képezni egyfelől kiégett fűtőanyagaik és radioaktív hulladékaik ártalmatlanításával, másfelől a létesítményeik végleges leállításával járó költségeik fedezetéül. A Handelsgesetzbuch (német kereskedelemi kódex) előírja, hogy e tartalékokat az érintett vállalkozás mérlegében a források között kell feltüntetni, aminek következtében az elszámolt tartaléknak megfelelő összeggel csökken az adóalap.

Erőszakos közösülés Magyarbánhegyesen - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.26.

Helybenhagyta az I. fokú bíróság ítéletének büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott az a magyarbánhegyesi férfi, Á. Z., akit folytatólagosan, 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülés miatt ítéltek el. A táblabíróság a feltételes szabadságra bocsátásból való kizárásról szóló rendelkezést mellőzte.

OPTEN: Hatszoros árú beszerzésre kényszeríti a hivatalokat a KJK Kerszöv esetleges tendergyőzelme

2006.01.26.

Tízszeres áron kell megvásárolnia a közintézményeknek 25 munkaállomásra a hatályosított magyar jogszabályok gyűjteményét, ha a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság aláírja a KJK Kerszöv Kft-vel az erről szóló keretszerződést. Az eleve furcsán kiírt tender többi indulójának ajánlatát ugyanis érvénytelennek minősítették.

A CompLex Jogtár a közbeszerzési eljárás nyertese?

2006.01.26.

2005 augusztusában központosított közbeszerzési eljárás indult Elektronikus jogszabály-nyilvántartó rendszer használata címmel. Az eljárás célja a piacon lévő jogszabály-nyilvántartó adatbázisoknak a központosított közbeszerzési rendszerbe való integrálása volt.

Helyzetjelentés az illegális letöltések elleni küzdelem állásáról

2006.01.26.

Az International Federation of the Phonographic Industries (IFPI) nemzetközi szerzői jogvédő szervezet frissen kiadott jelentése szerint a fájlcserélők ellen világszerte megindított peres eljárások eddig nem segítettek az illegális letöltések megfékezésében.

Növekszik a munkaügyi szigor

2006.01.26.

A tervek szerint gyakran és kiszámíthatatlan időpontokban csapnak le az idén a munkaadókra a munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött cégek döntő többségénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

A belügyminiszter az OVB tagjairól konzultál a parlamenti pártok elnökeivel

2006.01.26.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az Országos Választási Bizottság öt tagját és szükséges számban a póttagokat az Országgyűlés választja meg; személyükre - a pártok javaslataira is figyelemmel - a belügyminiszter tesz indítványt.

800 tonna papír, hatmilliós villanyszámla: az EP bevezeti az EMAS rendszert

2006.01.26.

A Parlament Brüsszelben, Strasbourgban és Luxemburgban jelenleg több mint ötezer köztisztviselőt alkalmaz, hivatali helyiségeinek alapterülete több mint 900 000 m², évi papírfelhasználása meghaladja a 800 tonnát, éves villanyszámlája pedig eléri a hatmillió eurót. Mivel a parlament igencsak érintett a környezetvédelmi jogalkotásban, most a „saját háza táján söpröget”.

BÜK választói névjegyzék

2006.01.26.

A 2006. évi kamarai választásokkal kapcsolatos Választói Névjegyzéket a Budapesti Ügyvédi Kamara Választási Bizottsága 2006. január 25. és 2006. február 20-a közötti idő között közzéteszi.

Egy elhunyt hacker szülei támadják a Wikipediát

2006.01.25.

Büntetésként tiltotta meg a német bíróság a Wikipedia nevű internetes enciklopédia német kiadásának, hogy egy hasonló nevű internetes oldalról rögtön elérhetővé váljon a lexikon német nyelvű központi lapja. A bárki által szabadon szerkeszthető online kiadványt egy tavalyi felmérés az Enciklopedia Britannicához hasonló precizitású információforrásként értékelte.

Az új tagállamok megvétózhatják az ÁFA-ról szóló egyezséget

2006.01.25.

Az új tagállamok tűnnek a csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló megállapodás kerékkötőinek: bár a francia és a német álláspont közeledni látszik, Csehország és Lettország vétóval fenyegette meg az osztrák javaslatot a pénzügyminiszterek keddi találkozója előtt.

Növekszik a munkaügyi szigor

2006.01.25.

A tervek szerint gyakran és kiszámíthatatlan időpontokban csapnak le az idén a munkaadókra a munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrök. Tavaly az ellenőrzött cégek döntő többségénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

Áfa és a pályázatok

2006.01.25.

A 2005. december 31-ét követő teljesítésű beszerzések tekintetében Áfa levonásra jogosult adóalanyoknál az Áfa nem elszámolható költség, ezért arra támogatás nem adható.

Jogsértést követett el a T-Online: nem "korlátlan" az ADSL

2006.01.25.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. január 24-i tárgyalásán megállapította, hogy a T-Online Magyarország Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

Hamarosan indul a feketelista.eu

2006.01.25.

Megalakult a civil szervezetekből álló Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület - 2006. január 24-én tartotta első ülését az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumban a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület, melynek megalakítását a civil szervezetek is üdvözölték.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja

2006.01.24.

Mai összeállításunkban a Luxembourgban található európai jogszolgáltató testületek falai közt 2006. január 30. és február 3. között felbukkanó két üggyel foglalkozunk. A spanyol ügyben a beutazási és tartózkodási jogot, míg a másik vitában az olasz ügyvédi díjazási rendszert vizsgálja a Bíróság az Európai Unió jogának tükrében.

Emberölés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.24.

Megváltoztatta az I. fokú bíróság döntését a Szeged Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy 68 éves férfit, Nagy Istvánt emberölés miatt 4 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Csongrád Megyei Bíróság.

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a GVH autópálya-építő kartellügyben hozott határozatát

2006.01.24.

A Fővárosi Bíróság 2006. január 23-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. júliusában hozott határozatát, egyben a felperesek keresetét elutasította.

Állásfoglalás a halottból történő szerv- és szövetkivétel orvosi gyakorlatával kapcsolatban

2006.01.24.

Az első hazai élő donoros májátültetésről szóló sajtóhíreknek köszönhetően a szerv- és szövetátültetés itthoni és nemzetközi gyakorlata a közérdeklődés középpontjába került. Az orvosi gyakorlat számos részkérdése körül szakmai és társadalmi párbeszéd bontakozott ki. Az egyik ilyen részkérdés a halottból történő szervkivétel törvényi szabályozása és orvosi gyakorlata közötti ellentmondás.

Törvénytár a Jogi Fórumon

2006.01.24.

Megnyílt a Jogi Fórum Törvénytár szolgáltatása - olvasóink száz joganyag folyamatosan frissített, hatályos verzióját érik el gyűjteményünkben, a www.jogiforum.hu/torvenytar címen.

Az amerikai kormány a Google keresőrendszerbe bevitt adatokra kíváncsi

2006.01.23.

Az Egyesült Államok igázságügyminisztériuma bíróságon igyekszik kikényszeríteni, hogy a Google bocsássa rendelkezésére a segítségével egy hét alatt lefolytatott internetes keresésekre vonatkozó adatokat. Az adatok megismerését általában, nem pedig egy konkrét bűncselekménnyel kapcsolatban igényli a minisztérium.

Szabálytalan tranzakciók sorozata

2006.01.23.

Huszonkétmillió forint készpénzzel a táskájukban készültek elhagyni Magyarországot azok a román állampolgárok, akiket bankkártya-hamisítás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség.

Veszélyes anyagok: szigorúbb szabályozás, nagyobb nyilvánosság

2006.01.23.

A kormány szerdai ülésén szigorította a veszélyes anyagokat hasznosító ipari létesítmények működési feltételeit. A cél, hogy nőjön a biztonság, illetve nagyobb legyen a nyilvánosság.

Alkotmányossági aggályok az új titkotörvény-javaslat körül

2006.01.22.

A Sajtószabadság Központ, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet felszólítja a Kormányt, hogy vonja vissza a T/18708. számon az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot a minősített adatok védelméről és széles körű társadalmi egyeztetéssel készítsen új, a jogállami elvárásoknak megfelelő törvényjavaslatot. Elfogadása esetén a törvényjavaslat komoly alkotmányossági aggályokat vethet fel.

Az Alkotmánybíróság 2006. január 23-24 -ei teljes ülésének napirendje

2006.01.22.

Hétfőn tárgyalják az alkotmánybírák azt az indítványt, amely a Nemzeti Földalapról szóló törvény több rendelkezésének az alkotmányosságát kérdőjelezi meg. Ugyancsak hétfőn foglalkozik a testület a társasházi törvény egyes rendelkezései alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel.

Európai alkotmányt szeretne az EP 2009-re

2006.01.22.

Az EP Románia és Bulgária EU-csatlakozása után leállítaná a bővítési folyamatot, ha nem sikerülne tető alá hozni a közös európai alkotmányt. Hogy ez utóbbi mégis összejöjjön, az EP nyilvános fórumok szervezésével újraindítaná az alkotmányozást.

Új szankciók a rendbontó EP-képviselőkkel szemben

2006.01.22.

A francia zöldpárti Gérard Onesta jelentésének csütörtöki elfogadásával a parlament számos helyen módosította saját eljárási szabályzatát. Az ülést levezető elnök több eszközzel léphet fel a jövőben a rendbontó EP-képviselőkkel szemben.

Ítélet a német munkavállalási vízumról

2006.01.22.

A Németországban a másik tagállamban székhellyel rendelkező szolgáltató által kiküldött, harmadik állam állampolgárságával rendelkező munkavállalókkal szemben alkalmazott, munkavállalási vízumra vonatkozó nemzeti szabályozás összeegyeztethetetlen a szolgáltatásnyújtás szabadságával - állapította meg az EKB.

Négy magyar képviselő az EP CIA-bizottságában

2006.01.22.

Az EP múlt csütörtökön szavazott a CIA európai tevékenységét vizsgáló állandó bizottság összetételéről. A testület állandó tagja lesz Schöpflin György és Kósáné Kovács Magda, póttag Lévai Katalin és Szent-Iványi István.

A brit adatvédelmi biztos nem ad adatkezelői többletjogokat az orvosi kutatások számára

2006.01.20.

Egyre több gazdasági és közéleti szereplő igyekszik a magántitok védelmének fátyla mögé rejtőzni akkor, ha nem akarnak megosztani bizonyos információkat a szélesebb nyilvánossággal. Ezt különösen érinti azokat az egészségügyi kutatásokat, ahol adott esetben a társadalom egészének érdeke kívánhatná az adatok nyilvánossá tételét.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000