Hír archívum: 2006. január

Más hónap

Az adatvédelmi biztos közleménye a politikai kampány adatvédelmi kérdéseiről

2006.01.20.

Az előző országgyűlési választásokhoz kapcsolódó politikai kampány adatvédelmi vonatkozásainak tapasztalatait összegezve 2002 júniusában ajánlást bocsátott ki az adatvédelmi biztos - az igazságügyi miniszter "elképzelhetőnek" ítélte e tárgyban a jogalkotást, az elmúlt közel négy évben a kérdés megoldásának érdekében érdemi előrelépés nem történt.

Ausztria új EU adót javasol

2006.01.20.

Wolfgang Schüssel szerint az EU-nak a tagállamok adományai helyett saját adóra van szüksége. Az osztrák kancellár a pénzügyi befektetőket és az Európai utazókat sarcolná meg. A briteknek nem tetszik az ötlet.

Európai konzultáció a szabadalmak fejlesztéséről

2006.01.19.

Az egész EU területén érvényes szabadalmi rendszer kidolgozásának első lépéseként nyilvános konzultáció keretében vár az Európai Bizottság javaslatokat azoktól a magánszemélyektől és gazdasági szereplőktől, akiket a most létező szabadalmi rendszer javításában valamilyen formában érdekeltek. A nyilvános konzultáció keretében 2006 március 31-ig lehet javaslatokat tenni.

Az EP elutasította a költségvetési megállapodást

2006.01.19.

„Jelenlegi formájában” nem támogatható a tagállamok vezetői által tavaly decemberben elfogadott, a 2007-2013-as időszakra szóló költségvetés - írja az európai parlamenti képviselők által elfogadott állásfoglalás. Az EP ugyanakkor hajlandó a tárgyalásokra, melyek január 24-én kezdődnek.

Elfogadták a fürdővíz-irányelvet

2006.01.19.

Az EP harmadik olvasatban nagy többséggel elfogadta a fürdővizek minőségéről szóló irányelvet, amely bevezeti az „elfogadható” vízminőségi kategóriát, szigorítja az egészségügyi határértékeket, és rendelkezik a fürdőzők tájékoztatásának javításáról is. Igaz majd csak 2015-től.

A Parlament nagy arányban elutasította a kikötői szolgáltatások liberalizációjáról szóló irányelvtervezetet

2006.01.19.

A képviselők többsége szerint a javaslat a várt eredményeknek épp az ellenkezőjét váltotta volna ki és bizonytalanná tette volna az EU kikötőinek sorsát.

Ma ismét egyeztetnek a pártok a kisebb parlamentről

2006.01.19.

Az egyeztetés-sorozatot az SZDSZ kezdeményezésére tavaly nyáron kezdték. A legutóbbi tanácskozáson a liberális párt bemutatott egy 260 és egy 286 fős parlamentre vonatkozó modellt.

Megjelent az Infokommunikáció és Jog című folyóirat 10. száma.

2006.01.18.

A Dialóg Campus Kiadó gondozásában kéthavonta megjelenő folyóirat 10. száma jelent meg januárban. A lap informatikai jogi, hírközlési jogi és médiajogi témájú írásokat közöl.

A Luxemburgi Bíróság munkaprogramja

2006.01.18.

2006-ban e héten kezdődött meg a munka a Luxemburgi Bíróságon és az Európai Közösség Elsőfokú Bíróságán. Mostani összeállításunkban a januárban lezajló fontosabb eseményeket ismertetjük, melyek közül a legtöbb az európai munkajog területét érinti.

NetLock főtanúsítványok minden böngészőben

2006.01.18.

A NetLock Kft. az első hitelesítés szolgáltató Magyarországon, akinek tanúsítványai Linux környezetben is alkalmazhatók és több böngészőben, többek között már a Mozilla 1.5 legújabb magyar nyelvű verziójában is alapértelmezetten megtalálhatók, használhatók.

Fidesz: benyújtotta javaslatát a Btk. szigorításáról

2006.01.18.

9 nappal Orbán Viktor debreceni bejelentése után, benyújtotta a büntető törvénykönyv szigorítására irányuló javaslatát a Fidesz.

Holnap kezdődik a jászladányi per

2006.01.18.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is részt kíván venni a jászladányi iskola ügyében indított, holnap kezdődő perben - tudatta tegnap a szervezet elnöke. Demeter Judit azután tette közzé szándékát, hogy kiderült: a helyi roma közösség a tárgyalás idején erőszakmentes demonstrációt szervez.

Kijátszanák az áfacsalókat

2006.01.18.

Az EU-ban működő határon átnyúló áfacsalások ellen hirdetett harcot az EU soros elnökségét betöltő Ausztria. Az ügy mellé állt Kovács László adóügyi biztos is.

Az Európai Bizottság megosztott a munkaerőpiacok megnyitásának kérdésében

2006.01.18.

Az Európai Bizottság tagjai nem értenek egyet abban, hogy milyen javaslatot terjesszenek elő a munkaerőpiaci korlátozásokról.

Franciaország az EU intézményi átalakítását sürgeti

2006.01.18.

Az Európai Unió 27 ország összefogására alkalmas intézményi átalakítását sürgeti a francia kormány - derült ki Catherine Colonna, Franciaország európai uniós miniszterének a Le Figaro című francia napilapban publikált írásából.

Várhatóan újra elbukik a kikötő-irányelv az EP-ben

2006.01.18.

Minden bizonnyal leszavazzák az EP-képviselők a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról szóló jogszabálytervezet. A parlamenti vitában egy frakció sem biztosította támogatásáról a bizottsági javaslatot. A liberalizáció-vitáknál megszokott módon itt is a nagyobb versenytől gazdasági növekedést és munkahelyteremtést váró támogatók, valamint a munkahelyek leépülésétől és a munkakörülmények leromlásától tartó ellenzők állnak szemben egymással.

Chirac a Google ellen

2006.01.18.

Jacques Chirac, francia elnök mellszélességgel támogatja azt a francia-német elképzelést, hogy létre kell hozni egy európai keresőmotort, amely az amerikai Google méltó ellenfele lehet.

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.17.

Az I. rendű vádlott esetében helybenhagyta, míg a II. rendű vádlott esetében enyhítette a Csongrád Megyei Bíróságon meghozott ítéletet a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben I. fokon jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt ítélték el egy grúz férfit és egy magyar nőt.

Nagy visszhangot kiváltó vállalatfelvásárlás a német médiapiacon

2006.01.17.

Az Axel Springer német kiadóvállalat csak kompromisszumok árán képes véghez vinni azt a hosszú ideje tervezett vállalati felvásárlást, melynek révén számos televíziós csatorna is birtokába kerülne. Az eddig főleg napilapok kiadásában érdekelt vállalatcsoport terjeszkedése sokakban a német média- és versenyszabályozás újragondolásának igényét erősíti.

Minimum 250 euró kártérítés jár!

2006.01.17.

Az Európai Bíróság január 10-i döntése értelmében, érvényben marad a 2005-ben életbe lépett EU rendelet a légi utazók jogainak, különösen a kártérítések érvényesítése érdekében.

SMS-sel a lakásmaffia ellen

2006.01.17.

Változások a földhivatalnál: az illetékből díj lett, rendelésre SMS-t kaphatunk, és személyi igazolványunkat mindenképpen magunkkal kell vinni.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magosz

2006.01.17.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a földtörvény január 1-jétől érvényes módosítása miatt - jelentette be Jakab István, a szervezet elnöke.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.01.17.

Ezen a héten tartják az Európai Parlament ez évi első plenáris ülését, összeülnek a szociális és foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó miniszterek is. A Bizottság ezen a héten kapja kézhez a kutatásról és innovációról szóló jelentést.

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység - tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.16.

Társtettességben elkövetett jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2005. október 21-én N. B. M. (1952 – szegedi lakos – grúz állampolgár) I. rendű és D. F.-né M. J. (1950 – szegedi lakos) II. rendű vádlottat, s ezért a vádlottakat megegyezően 400 napi tétel pénzbüntetésre ítélte.

Sólyom titkolja, ki lesz Polt utóda

2006.01.16.

Öt hónappal a legfőbb ügyész mandátumának lejárta előtt nem tudni biztosan, ki és mikor léphet a május 16-án távozó Polt Péter helyére. A vádhatóság vezetője még maradhat is.

Módosul a közbeszerzési törvény

2006.01.16.

Január 15-étől módosul a közbeszerzési törvény: enyhülnek a feltételek, rugalmasabban lesz alkalmazható a jogszabály. A törvénymódosítás gyorsabb és olcsóbb eljárást ígér mind a kiíróknak, mind a pályázóknak.

Az Ítélőtábla a DT ellen döntött a t-pont.hu ügyében

2006.01.13.

A t-pont.hu domain ügyében a Fővárosi Ítélőtábla napokban hozott döntésében az eddigi tulajdonos javára döntött. A másik fél Európa egyik legnagyobb vállalata, a Deutsche Telekom.

A Bizottság bírálja az adatbázisok jogi védelmére vonatkozó európai irányelvet

2006.01.12.

Az Európai Bizottság módszeresen kiértékelte azt a jogszabályt, amely egy világon egyedülálló szellemi tulajdonjogi jogosultságot hozott létre az adatbázisok jogi védelme érdekében. Az intézmény falai közül kiszivárgott értesülések szerint ez a szokatlan kezdeményezés a kontinens világszintű versenyképességének javítására kidolgozandó közösségi szellemi tulajdonjogi szabályok átfogó fejlesztésének előfutára lehet.

Kidolgozásra került az európai részvényesek jogait egységesítő jogszabálytervezet

2006.01.11.

Az Európai Parlament és a Tanács irányelv-tervezetének elfogadása után a tervek szerint 2007 végéig a tagállamok jogrendjének részévé kell tenni azokat a szabályokat, amelyek az európai polgárok számára lehetővé teszik a részvénytulajdonosi jogok határoktól független gyakorlását.

Márciustól perelnek a kiadók

2006.01.11.

Közel állnak a kompromisszumos megoldáshoz a cikkek szemlézése miatt tavaly kirobbant vitában a kiadók illetve a PR-cégek - értesült a Magyar Hírlap. Az erre szakosodott nagyobb cégekkel már megszületett az egyezség, de a több száz magyarországi PR-ügynökség vélhetően csak lassan legalizálja majd hírhasználatát.

Leállították a halálbüntetést New Jersey államban

2006.01.11.

Egyéves moratóriumot szavazott meg a halálbüntetés végrehajtására New Jersey amerikai állam törvényhozása. A döntés megszületésében nem kis része volt annak, hogy az utóbbi időben több kivégzett személyről is kiderítették DNS-vizsgálattal, hogy ártatlanok voltak.

Az osztrák elnökség gyors megállapodást szeretne a szolgáltatási irányelvről

2006.01.11.

Az osztrák elnökség júniusig szeretne megállapodásra jutni a sokat vitatott szolgáltatási irányelvről, ám szakértők szerint a tagállamok között húzódó törésvonalak szinte lehetetlenné teszik a megegyezést. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerint azonban, egy kiegyensúlyozott kompromisszum kimozdíthatja a tárgyalásokat a holtpontról.

40 milliárd forintnyi iparűzési adó sorsa kérdéses

2006.01.11.

Negyvenmilliárd forintnyi iparűzési adó sorsa vált kérdésessé Budapesten, mert a Fővárosi Bíróság bizonytalan időre felfüggesztette a fizetés jogosságát firtató pereket.

Ítélet az YNOS ügyben

2006.01.10.

A mai napon az Európai Közösségek Bírósága meghozta ítéletét a C-302/04. sz., Ynos Kft. kontra Varga János ügyben. Ez az elsö olyan ítélet, amelyet valamely 2004. májusában csatlakozott tagállam bírósága által elöterjesztett elözetes döntéshozatali kérelem tárgyában hoztak. Az EB hatáskörének hiányát mondta ki.

Nem sérti az arányosság elvét a légiutasokat védő uniós rendelet

2006.01.10.

A rendeletnek a légijáratok törlésével vagy jelentős késésével érintett utasok érdekei védelmének erősítését célzó intézkedései összeegyeztethetőek a Montreali Egyezménnyel és nem sértik az arányosság elvét.

A német szövetségi kormány lazább európai hírközlési szabályokat szeretne

2006.01.10.

A német kormány állítólag a hírközlési szabályanyag csökkentésére biztatja az Európai Bizottságot, legalábbis erről árulkodik az a német Gazdasági Minisztérium által készített írásbeli állásfoglalás, melynek tartalmáról a Die Welt című napilap számolt be.

Életveszélyt okozó testi sértés Szentesen

2006.01.10.

Társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, társtettességben elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében és társtettességben elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság id. D. M. I. rendű vádlottat. Az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett.

Idén még biztosan kétszer választunk

2006.01.10.

Az alapötletben egyetértenek, de időzítése miatt vitatják a frakciók a TÖOSZ-javaslatát, hogy kétéves különbséggel tartsák a jövőben az országgyűlési és a helyhatósági választásokat. Egyedül az MSZP nem bánná, ha már az idei voksolást is e szerint bonyolítanák.

Megtévesztő reklám miatt a GVH ismét megbüntette a Cora-t

2006.01.10.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. január 5-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Cora áruházláncot üzemeltető Magyar Hipermarket Kft. (a továbbiakban: Cora) által közzétett reklámkatalógusban szereplő, a Dimarson klímaberendezést hirdető reklám alkalmas volt a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására. A Versenytanács a jogsértő magatartásért 5 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Cora-t.

Kendernövénnyel ment a bíróságra

2006.01.10.

Első fokon 70 ezer forintos pénzbüntetésre, valamint a perköltségek megtérítésére ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juhász Pétert a Kendermag Egyesület alelnökét a tavalyi önfeljelentő akciója nyomán. A döntés ellen fellebbeztek.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.01.10.

Az európai intézmények lassan visszatérnek megszokott ülésrendjükhöz. Ezen a héten tartja első ülését az Európai Bizottság, összeül a Tanács és a Parlament is készül jövő heti plenáris ülésére.

Egyesült Királyság: növekvő DNS-adatbázis és kisebb jogbiztonság?

2006.01.09.

A brit belügyminisztérium (Home Office) bejelentette, hogy az elmúlt öt évben mintegy megnégyszereződött a DNS-technológia segítségével végzett bűnügyi munka és az Egyesült Királyság Nemzeti DNS Adatbázisában mára több, mint 3 millió adat található. Egyes szakemberek ugyanakkor nem értenek feltétlenül egyet azzal, hogy a biotechnológia valóban a bűnüldözés új csodafegyvere lenne.

Nem állnák útját a kiutasított bombagyárosnak

2006.01.09.

Elviekben bármikor visszatérhet a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo. Noha véglegesen kiutasították a német férfit, EU-állampolgárként nem kell számítania határellenőrzésre, és egy rendőr is csak a körözési nyilvántartással vetheti össze adatait. Márpedig abban nem szerepel.

KRESZ-táblák kártérítés helyett

2006.01.09.

Kártérítés helyett inkább figyelmeztető KRESZ-táblákat helyez ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. azokra az utakra, ahol túl mélyek a kátyúk. Így ugyanis később erre hivatkozva nem kell fizetni a pórul járt autósoknak. A Magyar Autóklub illetékese szerint bár ez ügyes húzás, és mindenképpen pénzt spórol majd a cégnek, viszont távol áll az európai gyakorlattól.

Baráth útitervet szeretne az Alkotmányos Szerződés további sorsáról

2006.01.09.

Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és az Európai Ügyek Hivatalának vezetői magyar Európai Parlamenti képviselőkkel folytattak egyeztetést Budapesten.

Hatályon kívül helyezés a Szegedi Ítélőtáblán - vesztegetés Békés megyében

2006.01.09.

Hatályon kívül helyezte az I. fokon meghozott döntést, s a Békés Megyei Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa. A döntés indoklásakor elhangzott, hogy az I. fokú bíróság jogszabályt sértett, amikor engedélyezte, hogy a IX. és X. rendű vádlottakat, akik között az ügyben érdekellentét állt fenn, ugyanaz az ügyvéd védje. Ezzel olyan eljárási szabálysértést követett el az I. fokon eljáró bíróság, ami miatt az ügy II. fokon történő elbírálásra nem alkalmas.

Az EU egyértelmű szabályokat alkot az internetes szerződésekre alkalmazandó jogra

2006.01.06.

Az Európai Bizottság "Róma I" néven nyilvánosságra hozta azt a jogszabálytervezetét, melyben a szerződésekből fakadó kötelmekre vonatkozó rendelkezések között meghatározásra kerülnek az internetes fogyasztói szerződésekre alkalmazandó jog szabályai is.

Véleményezhető az új médiatörvény tervezete

2006.01.06.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézete keretében működő Törvényelőkészítő Szakértői Bizottsága közzétette a rádiózásról és televíziózásról szóló új törvény tervezetét.

Kiskorú veszélyeztetése - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.06.

Helybenhagyta a Szeged Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az I. fokon meghozott döntés büntetési tételre vonatkozó részét, így jogerősen 2 év börtönbüntetést kapott a szabadszállási férfi, O. János, akit kiskorúak veszélyeztetésében mondtak ki bűnösnek.

Az Alkotmánybíróság 2006. január 9-10 -ei teljes ülésének napirendje

2006.01.06.

A testület hétfőn tárgyalja azt az indítványt, amely a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát vitatja.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000