Hír archívum: 2006. január

Más hónap

Egyetlen üzemet sem záratott be tavaly a zöldkommandó

2006.01.06.

Bár tavaly rengeteg szabálytalanságot derített fel, egyetlen üzemet sem záratott be a zöldkommandó. Több céget is megbüntettek a hatóságok, de még nem összesítették, hogy mennyi bevétel származott a bírságokból.

Kontroll a munkahelyen - mit lehet és mit nem?

2006.01.06.

A munkáltatók egy része minél részletesebben szeretné tudni, alkalmazottai mivel töltik ki munkaidejüket. Ennek felderítésére valaki a munkatársak e-mail és internet használatát követi nyomon, mások a telefonhívásokat listáztatnák ki, és az sem ritka, hogy kamerák segítségével figyelik a kollégák minden percét. Pedig az ellenőrzés csak előzetes tájékoztatással lehetséges, hívásokat listáztatni pedig egyoldalúan nem lehet.

Heteken belül indulhat az emisszió-kereskedelem

2006.01.06.

Heteken belül beindulhat az emisszió-kereskedelmi rendszer Magyarországon, amelyhez kormányrendeletben kell kihirdetni azt a nemzeti kiosztási tervet, amely tartalmazza az éghajlatvédelmet szolgáló európai uniós rendszerbe tartozó cégek szén-dioxid-kvótáit.

Eseménydús évet kezd az Európai Parlament

2006.01.06.

Vitákkal teli évnek ígérkezik a Parlament számára a 2006-os, különösen ami a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó jogszabályokat illeti.

Osztrák elnökség: költségvetés, gazdasági növekedés, foglalkoztatás

2006.01.06.

Az osztrák elnökség előtt számos nagy horderejű feladat áll: végső formába kell öntenie az EU 2007-2013-as költségvetését, megoldást kell találnia a munkaidő irányelvvel és a szolgáltatások liberalizálásáról szóló irányelvvel kapcsolatban, s mindeközben nem árt közeli kapcsolatot ápolnia az Európai Parlamenttel, amely számos ügyben együttdöntési jogkörrel rendelkezik. Az osztrák elnökség a munkaerőpiac élénkítését és a gazdasági növekedést helyezi majd politikájának középpontjába.

Kiskorú veszélyeztetése - tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.05.

Három rendbeli, tettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2005. szeptember 12-én O. János (1963 – szabadszállási lakos) vádlottat, s ezért 2 év börtönre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Vesztegetés Békés megyében - tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2006.01.05.

Az elmúlt év december 13-án olyan ügyet tárgyalt másodfokon a Szegedi Ítélőtábla, amelynek első fokon 10 vádlottja volt. Több vádlott - így a VI.-VII.-VIII. rendű - esetében az ítélet már az I. fokú döntés után jogerőre emelkedett. Az I.-II.-III.-IV.-V. rendű vádlottak jogerős ítélete ezen a decemberi tárgyaláson született meg, míg a Szegedi Ítélőtábla úgy döntött, hogy két vádlott - a IX. és X. rendű - ügyét másodfokon elkülönítve tárgyalja. E tárgyalásra kerül sor január 6-án.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. november 30.

2006.01.05.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Egészségügyi miniszteri rendelet munkahelyi zajártalom csökkentéséért

2006.01.05.

A munkáltatóknak zajvédelmi szempontból is egészséges és biztonságos munkahelyi körülményeket kell biztosítaniuk a munkavállalók számára. Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkaadó ismerje, és megfelelően értékelje, elemezze a munkahelyi zajviszonyokat, s részletes kockázatértékelést végezzen.

Önkéntes beleegyezés alapján sem tárolhatók a gépjárműhasználatra vonatkozó adatok Franciaországban

2006.01.05.

Az adatkezeléssel és szabadságjogokkal foglalkozó francia hatóság (CNIL) adatvédelmi és alkotmányjogi aggályokra hivatkozva elutasította az egyik biztosítótársaság által kifejlesztett, földrajzi helymeghatározó berendezésekre épülő speciális biztosítási konstrukciót.

Kriminalisztikai szakjogász képzést indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

2006.01.05.

A 2005-ben akkreditált, az országban elsőként indított Kriminalisztikai szakjogász és kriminalisztikai szakokleveles rendőrtiszt képzések célja a jogalkalmazás valamennyi területén működő büntetőjogászok, bírók, ügyvédek, ügyészek, nyomozók képzése a kriminalisztikában való alapismeretek megszerzése érdekében.

A bányakatasztrófa áldozatainak hozzátartozói perelnének

2006.01.05.

Pert fontolgatnak az amerikai bányakatasztrófa áldozatainak hozzátartozói. A szerencsétlenül járt bányászok rokonait ugyanis félretájékoztatták. A robbanás utáni mentéskor a hatóságok először azt jelezték, hogy a tárnákban rekedtek közül 12-en életben vannak, egy ember pedig meghalt.

Felmentette a bíróság a Mein Kampf magyarországi kiadóját

2006.01.05.

Mónus Áront jogerősen felmentette szerdán a közösség elleni izgatás és a sajtórendészeti vétség vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla; a férfi ellen a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című könyv 1999-es és Hitler Mein Kampf című művének 1996-os magyarországi megjelentetése miatt indult eljárás - tájékoztatott Parti Ágnes, a vádlott védője.

Százmilliárdos számla Ferihegyen?

2006.01.05.

Vagyonértékelőt keres a Ferihegyi repülőtér korábbi üzemeltetője annak megállapítására, hogy milyen kár érte a négy évvel ezelőtti "kilakoltatás" következtében. A számla akár százmilliárdos is lehet, ezt a magyar adófizetőknek kellene állniuk. Emellett további perek is indultak, amelyek újabb milliárdos kiadást jelenthetnek a magyar államnak.

Egyszerűsített ellenőrzés

2006.01.05.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 107. §-a teremti meg az egyszerűsített ellenőrzés lehetőségét. Egyszerűsített ellenőrzés esetén az adóhatóság az adóbevallásban foglaltak valódiságát az adóbevallásban közölt adatok, illetőleg az adatszolgáltatás alapján rendelkezésre álló adatok egybevetésével ellenőrzi. 2006. január 1-jével két ponton változik a szabályozás.

Barrot mentené az Alkotmányt, Kroes befejezné a bővítést

2006.01.05.

A napokban két biztos is a hivatalos bizottsági véleménytől eltérően nyilatkozott a sajtónak. Jacques Barrot szerint az Európai Alkotmányszerződés egyes elemeit kellene megmenteni, míg Neelie Kroes azt javasolta, hogy Románia és Bulgária felvételével az EU fejezze be a bővítést.

Lettország megküzd az „eiro”-ért

2006.01.05.

Lettország bejelentette, hogy akár az Európai Bíróság előtt is megküzd az euró lett írásmódjáért az Európai Központi Bankkal, amely továbbra is csak Görögországot látná szívesen a különcködők táborában.

Füstmentes újév Spanyolországban

2006.01.04.

A dohányzás Amerika felfedezése utáni elterjesztésében kulcsszerepet játszó mediterrán országban életbe lépett dohányzás-ellenes törvények révén teljesen füstmentessé válnak a munkahelyek, bárok, éttermek és az élelmiszerboltok is.

Ellentmondásokat találtaka felsőoktatási törvényben

2006.01.04.

Jogászokkal vizsgáltatják át az egyetemi rektorok a márciusban hatályba lépő új felsőoktatási törvényt, mert máris kiderült, hogy van olyan passzusa, amely nem egyértelmű, többféleképp is értelmezhető - mondta Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Az állam átvállalja a bérek és a közterhek javát

2006.01.04.

A foglalkoztatottak számát kvalifikált munkaerővel bővítő munkáltatók egy évig megkaphatják a munkabér és járulékainak 65-75 százalékát legfeljebb bruttó 200 ezer forintos fizetésig a most megjelent pályázati kiírás szerint.

Magyarország a negyedik legjobb jogharmonizációban

2006.01.04.

Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a negyedik helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át - derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból.

A német pénzügyminiszter egységesebb európai adóterheket sürget

2006.01.03.

Peer Steinbruck német pénzügyminiszter az újonnan csatlakozott tagállamokat arra szólította fel, hogy emeljék adóikat és ezzel segítsék elő egy „méltányos adóverseny” kialakulását az Európai Unión belül.

A vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabályi változások

2006.01.03.

A Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatja Tisztelt ügyfeleit, hogy 2006. január 1-től a vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabályokban az alábbi fontosabb változások történtek.

Magyarország a negyedik legjobb jogharmonizációban

2006.01.03.

Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a 4. helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át - derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból. Hazánk tehát 2005-ben jól teljesítette a jogharmonizációs kötelezettségeit.

Változtak az eljárási illetékek

2006.01.03.

Januártól az illetékkulcsok nem változtak, módosult viszont az illetékekről szóló törvény az ingatlan-nyilvántartási eljárás illetékek esetében.

Mobilszolgáltatók közös adós-adatbázisa

2006.01.03.

Közös adós-adatbázist indított a Pannon-GSM, a T-Mobile és a Vodafone. A január 2-tól üzemelő adatbázis célja a visszaélések kiszűrése.

Áfa: 25-ről 20-ra

2006.01.03.

Januártól az áfa legmagasabb kulcsa 25-ről 20 százalékra csökken. A termékek és a szolgáltatások jelentős része, csaknem fele adózik 25 százalékos kulccsal. A korábban sikertelen áfa-kommandó bevetése helyett most a vásárlók számlagyűjtésével kényszerítenék áfa-csökkentésre a kereskedőket.

Már csak az európai egészségbiztosítási kártya érvényes külföldön

2006.01.03.

Év elejétől kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben. Szombat éjfél óta ugyanis már nem érvényes az E111-es nyomtatvány.

Új eszközök a lakásmaffia ellen

2006.01.02.

Január elsején módosult az ingatlan-nyilvántartás szabályairól szóló törvény, ami – néhány másik intézkedéssel, köztük a személyi igazolványok körözhetővé tételével együtt – a lakásmaffia elleni hatékonyabb fellépést segíti elő.

Adók és járulékok

2006.01.02.

Január elsejétől léptek érvénybe az ötéves adóreform első rendelkezései, de vasárnaptól lépett érvénybe a bébikötvény és a negyedik pillér is.

Finomodik a rossz adósok listája

2006.01.02.

Jövőre már nem utólag kell megtudniuk az adósoknak, hogy joggal vagy jogtalanul, de szerepelnek a bankok feketelistáján. A január elsején életbe lépő szabályozás hatékony jogorvoslatot is ígér a tévesen listára tett adósoknak.

Sólyom: az embereknek elegük van az ellenségképekből

2006.01.02.

Óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől, és az egyéni felelősségre hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében, a 2006-os parlamenti választások kapcsán.

Bush megvédte az engedély nélküli lehallgatásokat

2006.01.02.

Az amerikai elnök megvédte a bírói engedély nélkül végzett lehallgatásokat. George W. Bush elmondta, az intézkedés az állampolgárok védelmét szolgálta, korlátozott méretű volt: mindössze néhány olyan telefonszámra terjedt ki, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ismert tagjai hívtak fel külföldről.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000