Hír archívum: 2006. február

Más hónap

Az Alkotmánybíróság 2006. február 20-21 -ei teljes ülésének napirendje

2006.02.16.

Az Alkotmánybíróság hétfőn tűzi napirendjére az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló 1991. évi XXV. törvény 5. § (3) bekezdésében előterjesztett, mulasztásban megnyilvánul alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült határozat-tervezetet.

BitTorrent, NTL és a CacheLogic: hármas összefogás az illegális tartalmak terjesztése ellen

2006.02.16.

A BitTorrent társult a brit szélessávú internet-szolgáltató, az NTL és a CacheLogic céggel a legális tartalmak terjesztése érdekében. Ezzel a lépéssel próbálják elérni, hogy a BitTorrent végre teljesen legális online-szolgáltatóvá váljon, melyen kizárólag legális tartalmak érhetők el.

Közzétették a hírközlési szabályozási stratégia koncepcióját

2006.02.16.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtökön publikálta és sajtótájékoztatón bemutatta a 2006-2010-es évekre készülő hírközlési szabályozási stratégia koncepcióját. A Hatóság a honlapján elérhető anyaggal kapcsolatban március végéig várja a véleményeket. A végleges szabályozási stratégia várhatóan még az idei év első felében elkészül.

EP-állásfoglalás a karikatúra-ügyben

2006.02.16.

Az Európai Parlament a szerda délelőtti plenáris vita után csütörtökön állásfoglalást fogadott el „a szólásszabadsághoz való jogról és a vallási meggyőződés tiszteletben tartásáról”. Az EP határozottan kiáll a szólásszabadság mellett, ugyanakkor elítéli a vallások elleni gyűlöletkeltést.

Kábítószerrel való visszaélés kísérlete - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.02.16.

Helybenhagyta az I. fokon eljáró bíróság ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 3 év börtönbüntetést kapott az a Bács-Kiskun megyei férfi, M. I., akinél egy rendőri ellenőrzés során jelentős mennyiségű kábítószert találtak. Változott a bűncselekmény minősítése: a táblabíróság a vádlottat kábítószerfüggőként, jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés kísérletében mondta ki bűnösnek.

Szolgáltatási irányelv: körvonalazódó kompromisszum (részletes)

2006.02.16.

Várhatóan végleg sikerül megegyeznie az irányelvről a néppártiaknak és a szocialistáknak. Az EP két legnagyobb frakciója mindenesetre megegyezett abban: a fogyasztóvédelemre vagy a szociálpolitikára hivatkozva ne lehessen eltekinteni a szolgáltatásnyújtás szabadságáról szóló jogszabály alkalmazásától.

Vita Strasbourgban a karikatúra-ügyről

2006.02.16.

Az Európai Parlament szerda délelőtt a Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák és az általuk kiváltott erőszakos megmozdulások kapcsán a szólásszabadságról és a vallásos meggyőződés tiszteletéről vitázott. Az EP csütörtökön állásfoglalást is elfogad a témában.

Adatvédelmi biztosi közlemény az ajánlószelvények gyűjtéséről

2006.02.16.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében 2006. február 6-tól március 17-ig lehet ajánlószelvényeket gyűjteni az országgyűlési képviselők általános választásán.

Körvonalazódó kompromisszum a szolgáltatási irányelvről

2006.02.16.

Várhatóan végleg sikerül megegyeznie a szolgáltatási irányelvről a néppárti és a szocialista frakciónak, amelyek megegyeztek abban, hogy a fogyasztóvédelemre vagy a szociálpolitikára hivatkozva ne lehessen eltekinteni a szolgáltatásnyújtás szabadságáról szóló jogszabály alkalmazásától.

A Microsoft és Yahoo cenzúráznak?

2006.02.16.

Megkezdte munkáját az az amerikai bizottság, amely azt vizsgálja, hogy amerikai cégek miként segítik a kínai állami internetcenzúra működését.

Nem lőhetik le az eltérített német utasszállítókat

2006.02.16.

A német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a nemrég elfogadott légvédelmi törvényt, mert nem egyeztethető össze az élethez való joggal és az emberi méltósággal.

Gyorsult az Apeh!

2006.02.16.

Az Európai Unióba történő belépés éve az alapos előkészületek ellenére is a korábbiaknál bonyolultabb kihívásokkal járt az állami adóhatóság számára.

A luxemburgi bíróságok munkaprogramja

2006.02.15.

Összeállításunkban az EU Luxemburgban található bírói testületeit érintő, a február 17-ig tartó munkahéten sorra kerülő fontosabb eseményeket ismertetjük. Ezek között szerepel az a jogvita, melyben egy svájci vállalat a „Bin Ladin” szómegjelölés védjegyként való bejegyzését kérte a Belső Piaci Harmonizációs Hivataltól.

Csak emberi jogi klauzulával ellátott megállapodást fogadna el az EP

2006.02.15.

Az Európai Unió harmadik országokkal kötött megállapodásaihoz emberi jogi és demokrácia záradékot fűznek azzal a céllal, hogy a világ minél több pontján ily módon is elősegítsék ezen értékek tiszteletben tartását. Eddig már több mint ötven ilyen megállapodás született. A parlament által kedden elfogadott jelentés ezt a gyakorlatot értékeli.

EP jelentés az állami támogatások rendszerének reformjáról

2006.02.15.

Kevesebb, de jobb állami támogatást szeretne az EP. A képviselők által elfogadott jelentéssel a parlament támogatta az Európai Bizottság elképzelését arról, hogy az állami támogatás a jövőben a lisszaboni stratégiának megfelelően a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés eszköze legyen.

Könnyítené a kishatárforgalmat az EP

2006.02.15.

Első olvasatban nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a kishatárforgalomról szóló rendeletjavaslatot. A szabályozás az uniós tagállamok és az EU-n kívüli országok közötti, valamint a schengeni előírásokat még nem alkalmazó országok közötti határokra vonatkozik. A képviselők az Európai Bizottsághoz képest szélesebb sávot tekintenének határ mentinek, és hét nap helyett három hónapig érvényes engedély kiadását szeretnék.

EP jelentés a mesterséges optikai sugárzásról

2006.02.15.

Harmadik olvasatban, 570-16-49 arányban elfogadta az EP Õry Csaba jelentését a mesterséges optikai sugárzásnak kitett dolgozók védelméről. Korábban a tanácsi-parlamenti egyeztetőbizottság megállapodott a vitás kérdésekről. Ennek értelmében kikerültek a jogszabályból a napsugárzásra vonatkozó részek, az irányelv így csak a mesterséges optikai sugárzással foglalkozik.

Herczog Edit jelentése: szabad uniós munkaerő-áramlás szükséges a globalizációs versenyben

2006.02.15.

A szabad munkaerőáramlás és a szolgáltatások belső piacának létrehozása is feltétele annak, hogy az EU megállja a helyét a globalizáció körülményei között. Ezek a legfontosabb megállapításai a Strasbourgban kedden nagy többséggel elfogadott, Herczog Edit által jegyzett jelentésnek.

A frakciók vitáznak a szolgáltatási irányelvről (részletes)

2006.02.15.

Február 14-én, kedden tartják Strasbourgban a szolgáltatási irányelv európai parlamenti vitáját. A frakciók előzetes bejelentéseik szerint este alakítják ki végleges álláspontjukat. Az EP szakbizottsági szavazása után a két legnagyobb frakció közös módosító indítványokat nyújtott be. A néppártiak most ettől is eltérő javaslatot tettek, a kompromisszumhoz képest kevésbé lazítva a származási ország elvén. A másik fő vitapont a szabályozás alóli kivételek felsorolása.

Alkotmányellenes összeférhetetlenségi szabály az önkormányzati törvényben

2006.02.15.

Határozatában az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvénynek azt a rendelkezését, mely szerint nem lehet önkormányzati képviselő az, aki – vagy akinek személyes közreműködésével működő gazdasági társaság – önkormányzati feladatot a képviselő-testülettel vagy a képviselő-testület szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el.

Még egyszer a garantált bérminimumról

2006.02.15.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács a garantált bérminimummal kapcsolatosan úgy döntött, hogy azok alkalmazása a munkáltatók számára 2006. január 1 - 2006. július 1. közötti időszakban csupán ajánlott, 2006. július 1. után kötelező. A garantált bérminimumra vonatkozó valamennyi szabályt - köztük az 50. életévüket betöltött munkavállalók garantált bérminimumára vonatkozó rendelkezéseket - 2006. július 1. napjától kötelező alkalmazni.

Drágább lesz a parcellázás

2006.02.15.

Egységesebbé válik az építésügyi hatósági eljárás, erősödik az ellenőrzés, s a kivitelező cégekre, műszaki vezetőkre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítás bevezetésével nagyobb védelmet kap az építtető - ezek az építési törvény leglényegesebb módosításai.

A salátatörvények ideje lejárt

2006.02.15.

Várható volt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a tavalyi költségvetési törvénynek a más törvények módosításáról rendelkező szabályait.

A karikatúrabotrány siettetheti egy európai médiakódex elfogadását

2006.02.14.

A hivatalos európai politika minden eszközzel igyekszik menteni a menthetőt. Franco Frattini egy olyan önkéntes magatartáskódex elfogadását sürgeti, amely alapvető iránymutatásul szolgálhat majd a betartását vállaló médiumok számára és ezzel reményei szerint segít a Jyllands-Posten elhíresült esetéhez hasonló helyzetek megelőzésében. Az indulatok azonban nem csitulnak.

Négy év parlamenti mérlege: felszólalások, laptopok

2006.02.14.

264 új törvény, 324 törvénymódosítás, 484 országgyűlési határozat és négy politikai nyilatkozat - ez a Medgyessy-Gyurcsány kormány négyéves regnálásának parlamenti mérlege.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.02.14.

Ezen a héten szavaz a Parlament a szolgáltatási irányelvről, vitázik a Mohamed karikatúrákról és az iráni nukleáris programról, s megkezdi működését a CIA börtönöket vizsgáló bizottság is. A pénzügyminiszterek a héten elfogadják a csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló megállapodást. Olli Rehn és Jose Manuel Barroso balkáni körútra indul.

A Parlament a szolgáltatási irányelvről vitázik és szavaz

2006.02.14.

Az Európai Parlament e heti strasbourgi ülésén tárgyalja a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelvet, amelynek két legvitatottabb pontja a származási ország elve, valamint az irányelv hatálya alá tartozó szolgáltatások köre.

Interneten az új Ptk. első két könyve

2006.02.14.

Az új Polgári Törvénykönyv első két könyvének normaszöveg-tervezete és az ahhoz kapcsolódó indokolás felkerült az IM internetes oldalára.

Elfogadták a lobbitörvényt

2006.02.14.

Az Országgyűlés elfogadta a lobbitevékenységről szóló törvényt, amely az érdekközvetítők tevékenységét szabályozza, s amely összeférhetetlenségi szabályokat is megállapít.

Az Európai Bíróság 2005. évi igazságügyi statisztikái

2006.02.13.

A 2004. évben tapasztalt fejlődés állandósul és folytatódik. A Bíróság munkamódszerei hatékonyságának javítása érdekében elfogadott intézkedések és a bővítés következményeként az új bírák hivatalba lépése 2005-ben is jelentős hatást gyakoroltak a Bíróság és az Elsőfokú Bíróság statisztikáira.

Európai Alkotmány: olyan soha nincs, hogy soha

2006.02.13.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az elmúlt hétvégén nemzetközi konferenciát rendezett az Európai Alkotmány elfogadásáról és a dokumentum jövőbeni sorsáról. A konferencia megkezdése előtt hazai és külföldi szakértők sajtótájékoztató keretében ismertették a rendezvényen elhangzó főbb kérdéseket.

BM közlemény a LFB jogegységi határozatáról

2006.02.13.

Mint ismeretes, az elmúlt évben több hivatásos állományú rendőr, határőr fordult bírósághoz jogsegélyért a 2004. évi 13. havi illetményük kérdésében. Tekintettel arra, hogy a múlt évben ellentmondó jogerős bírósági ítéletek születtek, dr. Lamperth Mónika belügyminiszter levélben fordult az igazságügy miniszterhez, kérve, hogy kezdeményezze a Legfelsőbb Bíróságnál jogegységi határozat meghozatalát.

A City irodái igyekeznek hosszabb távon is megtartani az ügyvédjelölteket

2006.02.10.

A Legal Week folyóirat közzétette annak a felmérésének eredményeit, melyben azt kívánta megállapítani, hogy az ügyvédjelöltek hány százaléka folytatja pályafutását ugyanannál az irodánál, ahol gyakornoki éveit töltötte.

EKB ítélet a Suzuki ügyben

2006.02.10.

Az importáló állam vámhatóságai kötelesek figyelembe venni a szállítási bizonyítványok érvényességéről az exportáló államban hozott bírósági határozatokat.

A Notebook.hu Kft. reklámjaival megtévesztette a fogyasztókat

2006.02.10.

A GVH Versenytanácsa a 2006. február 9-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Notebook.hu Kft a GL Outlet Centerben üzemeltetett boltjában tartott akcióját hirdető óriásplakátja a fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt. A jogsértő magatartásért a GVH Versenytanácsa az Notebook.hu Kft.-t 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Megtévesztő lett volna a startlapom.hu

2006.02.10.

Szemenyei Zsolt Gábor 2005. december 19-én igényelte a fenti domain nevet az Enternet 2001 Kft-től. Az igénylést, mint gyaníthatóan megtévesztőt 2005. december 29-én utalta az Interware Rt. regisztrátor a TT elé.

Nem a Danoné a danon.hu

2006.02.10.

A HTK-Horizonte Kft. a danon.hu domain név delegálását igényelte, prioritás nélkül. Az igény ellen a Compagnie Gervais Danone igazolt jogi képviselője útján a Szabályzatban előírt határidőn belül nyújtott be kifogást.

Az Alkotmánybíróság 2006. február 13-14 -ei teljes ülésének napirendje

2006.02.10.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljen ülésén foglalkozik az Országos Választási Bizott­ság 34/2005. (X. 25.) számú határozata ellen benyújtott kifogással.

2008-ban Pataki Dániel, az NHH elnöke lesz az európai hírközlési hatóságok szervezeteinek elnöke

2006.02.10.

Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek párizsi plenáris ülésének döntése szerint 2008-ban Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke lesz a két szervezet elnöke, közölte az NHH csütörtökön. Pataki Dániel személyében első ízben kerül az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető.

Az szja 1+1 %-os rendelkező nyilatkozatok benyújtásának határidejei

2006.02.10.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. Törvény 5. § (1) bekezdése b) pontjában foglaltak 2005. május 10-től megváltoztak.

Hamarosan nem kerül forgalomba jármű regisztrációs adó nélkül

2006.02.10.

A Vám- és Pénzügyőrség és a Belügyminisztérium Központi Hivatala (BM KH) képviselői aláírták azt a megállapodást, amely a regisztrációs adóigazgatási eljáráshoz kapcsolódóan a vámhatóság és az okmányirodák közötti on-line adatkapcsolat elindításának kritériumait határozza meg.

Jövő szerdáig kérhető az adóhatósági adómegállapítás

2006.02.10.

Jövő szerdáig kérhetik az ügyfelek az APEH-től az adóhatósági adómegállapítást. Akik február 15-ig nem nyilatkoznak, és munkáltatói elszámolást sem kérnek, maguknak kell elkészíteniük adóbevallásukat.

Szocialista-néppárti egyezség a szolgáltatási irányelvről

2006.02.10.

Az Európai Parlament két legnagyobb csoportja kompromisszumos megállapodást kötött a sok vitát kiváltó szolgáltatási irányelvről. A Parlament első olvasatban jövő héten tárgyalja az irányelv tervezetet.

Szemérem elleni erőszak a Szelidi-tónál - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.02.09.

Helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy kiskunlacházi férfit, G.G.-t mondtak ki bűnösnek. Így a vádlott a nevelt lánya sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt jogerősen 5 év börtönbüntetést kapott.

EKB: A hibás termékekért való felelősség a forgalmazó leányvállalatra is kiterjedhet

2006.02.09.

Ha a gyógyszer-értékesítési lánc egyik szeme szorosan a gyártóhoz kötődik, meg kell állapítani, hogy e kapcsolat következményeként ez a jogalany valójában a gyógyszergyártás folyamatához tartozik‑e.

Az Unióban kizárhatóak a közbeszerzési eljárásból a köztartozást felhalmozó cégek

2006.02.09.

Megszületett az Európai Bíróság első olyan ítélete, amely szerint kizárhatók a közbeszerzési eljárásból azon szolgáltatók, akik nem rendezték társadalombiztosI járulék- és adófizetési kötelezettségeiket

Elkészült a MiFiD második szabálytervezete.

2006.02.09.

A Bizottság az Európai Parlament és az Európai Értékpapír Bizottság (European Secirities Committe, ESC) elé terjesztette azt a jogszabálycsomagot, amelynek részei a pénzügyi szolgáltatásokról szóló MiFiD (Markets in Financial Instruments Directive) implementációjának részleteit határozzák meg.

Kifinomultabb módszerekre váltanak a kiberbűnözők

2006.02.09.

Gyökeres változás előtt áll a kiberbűnözés: a világméretű vírusjárványok helyett idén jóval több célzott, konkrét szervezetek ellen nyereségvágyból elkövetett támadásra lehet számítani. Az informatikai biztonság növekedésével már a dolgozók jelentik a leggyengébb láncszemet a szervezetekben, így a kiberbűnözők rajtuk keresztül igyekeznek értékes információkhoz jutni.

P2p: újabb francia bírósági győzelem

2006.02.09.

A nagy nyilvánosságot kapó parlamenti viták után most egy bírósági ügyben hozott döntés kedvezett a fájlmegosztóknak.

Aktualizált ügynöktörvény-tervezet

2006.02.09.

Újabb ügynöktörvény-átdolgozást szorgalmaz az SZDSZ, a tavalyi javaslathoz képest némileg szűkítve a megismerhető adatok körét. A történészek eközben - a tudományos kutatás szabadságára hivatkozva - az adatvédelmi ombudsman nyilvánosságkorlátozó jogértelmezését bírálják.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000