Hír archívum: 2006. február

Más hónap

Spam-információs weboldalt indított az MTE

2006.02.08.

A tartalom- és tárhely-szolgáltatók, a szakmai szervezetek, a szoftvergyártók, a szabályozásért felelős hazai és nemzetközi hatóságok, továbbá a felhasználók összefogása lehet a kéretlen reklámlevelek elleni hatékony küzdelem kulcsa – állapították meg a nemzetközi Safer Internet Day magyarországi rendezvényén.

Linus Torvalds nem változtatna Linux forráskód közreadási feltételein

2006.02.08.

Ellentét látszik kibontakozni a szabad fejlesztésű szoftverek fejlesztését és népszerűsítését célul tűző Szabad Szoftverekért Alapítvány (Free Software Foundation, FSF) és az első számú nyílt forráskódú rendszer megalkotója között.

Egyelőre időt nyertek a körözöttek

2006.02.08.

Szerverkapacitás hiánya miatt nem tudja közzétenni valamennyi körözött bűnöző fotóit és adatait a rendőrség. A vezetők korábban még azt remélték, hogy február elejére ezres nagyságrendben láthatja bárki a keresett embereket, de tegnap alig kétszáz körözés "árválkodott" az Országos Rendőr-főkaptányság honlapján.

Vásárlói klubokat szervező vállalkozásokat büntetett a GVH

2006.02.08.

A Gazdasági Versenyhivatal vásárlói klubok szervezésével kapcsolatos versenyfelügyeleti eljárásokban 5 és 1 milliós elmarasztalással élt.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2005. december 31.

2006.02.07.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Franciaország legalizálja a fájlcserélőket?

2006.02.07.

A francia nemzetgyűlés olyan törvénytervezetet készít, amelynek elfogadásával jogszerűvé válhat az internet egyik legtöbbet vitatott vívmányának, a fájlcserélő programoknak a használata. A tervezet jogerőre emelkedésével végső soron értelmetlenné válna a szórakoztatóipar óriásai által a kalózmásolatok ellen évek óta folytatott boszorkányüldözés.

Alkotmánybíróvá választották Sólyom hivatalvezetőjét

2006.02.07.

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés Paczolay Pétert, Sólyom László köztársasági elnök hivatalvezetőjét.

Megválasztották az OVB új tagjait

2006.02.07.

Az Országgyűlés megválasztotta az Országos Választási Bizottság öt új, valamint két póttagját.

Márciusban folytatódik a ciánper

2006.02.07.

Újabb rendellenességről érkeztek hírek Nagybányáról, román szempontból a legrosszabbkor. A ciánperben három hét múlva döntenek arról, ki a felelős a hat évvel ezelőtti tragédiáért.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.02.07.

A hét két legfontosabb témája a munkaerő-piacok megnyitása a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalói előtt, valamint a szolgáltatási irányelv, melyről jövő héten szavaz a Parlament. Olli Rehn bővítésért felelős biztos Budapestre látogat.

A Bizottság a munkaerőpiaci korlátozások feloldását javasolja jelentésében

2006.02.07.

Az Európai Bizottság szerdai jelentésében arra buzdítja majd a tagállamokat, hogy nyissák meg munkaerőpiacaikat a 2004-ben csatlakozott tagországok állampolgárai előtt. A Bizottság szerint nem igazolódtak be az „invázióról” szóló riogatások.

Az EFTA Bíróság véleménye az állami monopóliumokra vonatkozó szabályokról

2006.02.06.

Annak ellenére sem irányul sok figyelem az EFTA Bíróságára, hogy ez a testület az Európai Unió jogát is érintő kérdésekben hoz jó és megalapozott döntéseket. A közelmúltban például azt vizsgálta, hogy az állami monopóliumra vonatkozó szabályok mikor nem választhatók el valamely termék hazai piacon történő kizárólagos forgalmazásától és mikor járulékos jellegűek azokhoz képest.

Egymilliárdos keret a váltásra

2006.02.06.

A korábbi választások után kieső képviselők átlagával - körülbelül kétszáz honatya távozásával - számol az Országgyűlés Hivatala. A teljes átállásra egymilliárd-huszonhárommillió forintot költhet a hivatal, de a végkielégítések mellett az irodák rendbehozatalát és sok minden mást is ebből a keretből kell kigazdálkodnia.

Elkészült a fővárosi feketelista

2006.02.06.

Elkészült az első feketelista a rossz minőségű árut és szolgáltatást adó cégek névsorával. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének honlapján jelenleg egy budapesti magánvállalkozó és tíz fővárosi társaság található meg.

Az Alkotmánybíróság 2006. február 6-7-ei teljes ülésének napirendje

2006.02.03.

Az Alkotmánybíróság hétfőn megvitatja a polgári perrendtartásról szóló 1952. III. törvény 260. § (1) és 261. § (1) bekezdésével kapcsolatos mulasztásban megnyilvá­nuló alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült határozattervezetet.

A brit vállalatok saját jogászaikat bíznák meg perbeli képviselettel

2006.02.03.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott elemzés arról tanúskodik, hogy a szigetország ügyvédei hiába számítanak a peres és választottbírósági eljárásokban való közreműködésükből származó jövedelem növekedésére.

Szigorúbban ellenőriznék a tagállamokban az EU-pénzek elköltését

2006.02.03.

Elégedetlenek a képviselők azzal, ahogy a tagállamok kezelik az uniós támogatások felhasználását, ezért szigorúbb ellenőrzést és fokozottabb tagállami felelősségvállalást szeretnének. Ezzel kapcsolatban szóbeli kérdést is intézett a tanácshoz három képviselő, köztük a szocialista Fazakas Szabolcs. Az EP csütörtökön állásfoglalást is elfogadott a témában.

EP állásfoglalás az emberi jogok helyzetéről Kubában

2006.02.03.

Az EP 560-33-19 arányban állásfoglalást fogadott el a kubai helyzetről, amelyben a képviselők az emberi jogok tiszteletben tartását és például a Nők fehérben mozgalomhoz tartozók kiutazásának engedélyezését követelik Havannától.

Közúti szállítás: garantált pihenés, szigorúbb ellenőrzés

2006.02.03.

A közúti szállítással foglalkozók munkakörülményeinek szabályozásáról szóló tanácsi-parlamenti megállapodás 11 óra napi pihenőidőt és szigorúbb ellenőrzést állapít meg.

257 milliós bírság a Colgate Total megtévesztő reklámjai miatt

2006.02.03.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Colgate-Palmolive Magyarország Kft. (CP) a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy televíziós reklámjaiban azt állította, illetve sugallta, hogy a Colgate Total fogkrémek valamennyi más fogkrémnél hatásosabbak. A Versenytanács a jogsértő vállalkozást 257 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítő – elektronikus formátumban

2006.02.03.

Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény 13. §-ának 1. bekezdése alapján a Magyar Szabadalmi Hivatal hivatalos lapja, a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítő 2006 januárjától hitelesített, elektronikus formában, díjmentes hozzáféréssel a hivatal honlapján jelenik meg.

Országos Pesti Jogászbál 2006.

2006.02.02.

Örömmel hívjuk fel figyelmét az idén is megrendezendő Országos Pesti Jogászbálra. 2006-ban 182. alkalommal találkozik a jogásztársadalom színe-java. Ez évtől új helyszínen, a 100 esztendős Szépművészeti Múzeumban kápráztatjuk el Vendégeinket. Rendezvényünk fővédnöke a Köztársasági Elnök Úr.

A luxemburgi bíróságok munkaprogramja

2006.02.02.

Az Európai Közösségek Bíróságán és az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságán február 6-tól február 10-ig tartó munkahét során napirendre kerülő fontosabb ügyekről számolunk be, melyek között akad magyar vonatkozású is: a Sfakianakis-ügy fő kérdése az importvám utólagos beszedése Görögországban azután, hogy a magyar hatóságok visszavonták az érintett termékek exporttanúsítványait.

Hírek a Nemzetközi Bíróság háza tájáról

2006.02.02.

E héten a megszokottnál több minden történhet a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ), ahol a közeljövőben egy joghatósági kérdést eldöntő ítélethozatal és újabb keresetek benyújtása is várható. Független megfigyelők mindazonáltal a friss hírek apropóján is az ICJ lassúságát és körülményességét emelik ki.

Életveszélyt okozó testi sértés Csanádpalotán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.02.02.

A Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy a cselekmény tárgyi súlyához képest az I. fokú bíróság enyhe ítéletet hozott, ezért 3 évre súlyosbította a táblabíróság K. Z. vádlott büntetését, akit életveszélyt okozó testi sértés miatt ítéltek el.

Mini plenáris ülésszak Brüsszelben

2006.02.02.

Az Európai Parlament szerdán egyperces néma felállással emlékezett meg a magyarországi szlovák katonairepülőgép-katasztrófa és a lengyelországi katowicei kiállítási csarnokban történt szerencsétlenség áldozatairól.

Az ügyvédek minimális díjtételeinek rögzítése korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát?

2006.02.02.

Poiares Maduro Főtanácsnok szerint az olasz szabályozást nem igazolja közérdeken alapuló kényszerítő ok.

EKB ítélet a schengeni megállapodás végrehastásáról

2006.02.02.

Tagállami állampolgár harmadik ország állampolgárságával rendelkező, a Schengeni Információs Rendszerben beléptetési tilalmat elrendelő figyelmeztető jelzés hatálya alatt álló házastársa esetében a tagállamnak a schengeni térségbe való beléptetés megtagadása előtt meg kell vizsgálnia, hogy e személy jelenléte olyan valóságos, időszerű és kellően komoly veszélyt jelent-e, amely sérti a társadalom valamely alapvető érdekét.

Midland Circuit – BÜK pályázat fiatal ügyvédeknek

2006.02.02.

A pályázat célja azoknak a személyeknek a tájékoztatása és kiválasztása, akiket a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) tanulmányútra küld angliai partnerszervezetéhez, a Midland Circuithoz .

Az Igazságügyi Minisztérium a Nemzetközi Bűnmegelőzési Központ teljes jogú tagja lett

2006.02.02.

A Nemzetközi Bűnmegelőzési Központ (ICPC) 1994-ben, montreali székhellyel létrejött nemzetközi szervezet, amely nemzeti kormányszervekből, helyi hatóságokból, közhivatalokból, szakértői intézetekből és nem-kormányzati szervezetekből áll. Célja a bűnözés, ezen belül az erőszakos cselekmények megelőzése és a közösségi biztonság megerősítése.

Az EP módosítaná a kiküldött munkavállalókról szóló irányelvet

2006.02.02.

Számos szürke folt van az 1996-ban elfogadott, a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó irányelv körül. A szabályozás nem tisztázza, hogy mit jelent a minimális bér vagy a kollektív szerződés. Az EP szakbizottsága egyelőre nem tudott dönteni, hogy egy új irányelvre vagy a régi módosítására voksolna. Az Európai Bizottság márciusban készít jelentést az ügyben.

A Bizottság eszmecserét indít Európáról a polgárok bevonásával

2006.02.02.

Az Európai Bizottság elfogadta az európai kommunikációs politikáról szóló fehér könyvet, melynek célja hogy társadalmi vitát indítson Európáról.

Versenytörvényt sértett a KIKA

2006.02.02.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a KIKA Lakberendezési Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. A jogsértő magatartásáért a GVH Versenytanácsa 12 milió Ft bírságot szabott ki.

Jogsértően tulajdonított magának piacvezető pozíciót a TeleFound Szolgáltató Kft..

2006.02.02.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon tartott tárgyalásán megállapította, hogy a TeleFound Szolgáltató Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a Sahara kártyájához kapcsolódó tájékoztatás során a Sahara kártyáról azt állította, hogy „best for calling Africa”, valamint a Jazz kártyájához kapcsolódó tájékoztatás során a kártyáról azt állította, hogy a „hosszú beszélgetésekhez a legjobb”, illetve valamennyi kártyáján, és a kártyákhoz kapcsolódó tájékoztató anyagokon „ingyenes behívószám”-ra, illetve „zöldszám”-ra tett utalást.

Módosult az szja 1+1 %-os rendelkezések átadásának határideje

2006.02.02.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. Törvény 5. § (1) bekezdése b) pontjában foglaltak 2005. május 10-től megváltoztak.

Alkotmánybíróság előtt a fővárosi parkolási rendelet

2006.02.02.

Két fővárosi civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a fővárosi parkolási rendelet 5 forintosnál kisebb érmékre vonatkozó szabályainak megsemmisítését.

Beválhat a családi adó

2006.02.01.

A családi adózás ötletét nem először melegítik fel a jobboldali politikusok, ám eddig nem lett belőle semmi. Az elérhető megtakarítások vonzók ugyan, de a rendszernek árnyoldalai is vannak, és a feketefoglalkoztatást is serkentené.

Sólyom aláírta a médiatörvényt

2006.02.01.

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosítását - közölte Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden.

Könnyítették az erdélyiek Magyarországon tartózkodását

2006.02.01.

Február 1-jétől már három hónapál hosszabb ideig is tartózkodhatnak román állampolgárok hazánkban. A döntéssel a határ mindkét oldalán elégedettek. Tanuláshoz vagy munkához azonban továbbra is szükségesek az engedélyek.

A CNIL ajánlásban tisztázza a blogokra vonatkozó adatvédelmi szabályokat

2006.02.01.

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) a blogok egyre növekvő számára és a bennük található személyes tartalmakra tekintettel egy tavaly év végén kiadott ajánlásában pontosan meghatározta, hogy az adatvédelmi törvények milyen módon alkalmazhatók ezekre a sajátos internetes oldalakra. Határozatában kitért arra, hogy a blogok üzemeltetőit egyedi bejelentési kötelezettség nem terheli.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000