Hír archívum: 2006. március

Más hónap

Az Alkotmánybíróság legújabb határozatai

2006.03.31.

Az Alkotmánybíróság e héten elutasította a Munkavállalói Résztulajdonosi Program­ról szóló törvény egyes részeit, a 2006. évi költségvetési törvény egyik rendelkezését, az egyes szakellátások beutalási rendjét, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény több szövegrészét, valamint a Büntető tör­vénykönyvnek a rossz minőségű termék forgalomba hozatalára és a fo­gyasztók megtévesztésére vonatkozó szabályait támadó indítványokat.

Az Alkotmánybíróság április 3-4-i teljes ülése

2006.03.31.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tűzi napirendjére azt az indítványt, amely a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény 114. § (5) be­kezdését támadja.

Megtévesztette a fogyasztókat a Vodafone

2006.03.31.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 30-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Rt. a 2005. júliusában és augusztusában egyes, a kommunikációs kampánya keretében közzétett reklámjaival, melyben a Vodafone a hálózatában külföldről kezdeményezett és fogadott mobiltelefon hívások díjáról adott tájékoztatást, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, megsértve ezáltal a versenytörvény vonatkozó rendelkezéseit. A Vodafone Magyarország Rt.-t jogsértő magatartásáért 2.000.000 Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Összehasonlító reklám ügyében dönt hamarosan az Európai Bíróság

2006.03.31.

Tizzano főtanácsnok szerint ellentétes a közösségi joggal a reklámozó általános árszínvonalának a versenytársakéval oly módon való összehasonlítása, amely egyes kiválasztott termékek árainak összehasonlításából általános következtetést von le.

A Luxemburgi Bíróság munkaprogramja

2006.03.31.

A március 27-től március 31-ig tartó munkahét során is érdekes ügyek kerülnek a Luxemburgi Bíróság napirendjére, melyek közül ezúttal háromnak nyújtjuk rövid összefoglalóját.

Tízmilliárdos kár a hamis játékok miatt

2006.03.31.

Tízmilliárd forintos kárt okoz a játékfejlesztőknek és -gyártóknak, hogy Magyarországon az eladott játékkonzolok jelentős részét illegálisan átalakítják, és másolt játékok futtatására teszik alkalmassá. A problémát jelzi, hogy egy konzolra még két jogtiszta szoftver sem jut.

Közösségi jogba ütközik az olasz adótanácsadó központok szabályozása

2006.03.30.

Az olasz adótanácsadó központoknak a munkavállalók jövedelemadóbevallásának kitöltésére vonatkozó kizárólagos joga ellentétes a közösségi joggal. E kizárólagos jog a letelepedés szabadsága és a szolgáltatásnyújtás szabadsága indokolatlan korlátozásának minősül.

Nem jelenhet meg a National Geographic Junior

2006.03.30.

Bozóki András kulturális miniszter 2006. március 21-én meghozott jogerős közigazgatási határozatában - helyt adva a Pesti Est Kft. fellebbezésének - elutasította a Sanoma Budapest Zrt. "National Geographic Junior" című kiadványának nyilvántartásba vételét.

A GVH elutasította az eljárást a Pesti Esttel szemben

2006.03.30.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megszüntette a PESTI EST Kft.-vel szemben a versenyt korlátozó megállapodás és gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 2005. februárjában indított versenyfelügyeleti eljárást.

Az NHH tovább erősíti a versenyt a szélessávú hozzáférések piacán

2006.03.30.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a szélessávú hozzáférések kiskereskedelmi versenyfeltételeinek javítása és az árak csökkentése érdekében kihirdette az öt jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltató kiskereskedelmi árain alapuló nagykereskedelmi áraira vonatkozó ármegállapító határozattervezet

Kampánycsend az Interneten

2006.03.30.

A választási kampányra, és különösen a kampánycsendre vonatkozó előírások internetes betartásának ellenőrzésére a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) idén is felállítja monitoring bizottságát – jelentették be a szervezet képviselői egy műhelybeszélgetésen.

50 millió Ft versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta a TELE2-t a GVH

2006.03.30.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 28-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a TELE2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Egyszemélyes Kft. a 2004. és a 2005. években egyes reklámjaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartással népszerűsítette szolgáltatását, illetőleg azt nem tárgyilagosan hasonlította össze a versenytársak szolgáltatásaival.

"Leszármazottak" - elégtelen volt az MTV tájékoztatása

2006.03.30.

Állampolgári bejelentésre az ORTT Panaszbizottsága megvizsgálta a Magyar Televízió Rt. 2006. február 2-án és 3-án sugárzott "Leszármazottak" c. műsorait.

Új MT: a büntetés minimium egymillió

2006.03.30.

A cél egy olyan törvényi paragrafus megalkotása volt, amely nem érinti hátrányosan sem a gazdaságilag fejlettebb országokból idetelepülő munkavállalókat, sem az elmaradottabb országokból érkező munkaerőt.

Még a választások előtt összeülhet a parlament

2006.03.30.

Rendkívüli parlamenti ülésen módosítják a választási törvényt a parlamenti pártok a jövő héten, ha az Országos Választási Bizottság ma nem hoz a láncszavazások lehetőségét kizáró állásfoglalást

Legfőbbügyész-jelölés

2006.03.30.

Sólyom László köztársasági elnök vélhetően az ügyészség autonómiáját kívánja hangsúlyozni azzal, hogy még a választások előtt megnevezi jelöltjét a főállamügyészi tisztségre. Az államfő az ügyészi hierarchián kívül az egyetemek büntetőjogi tanszékein s volt alkotmánybírósági munkatársai között keresheti Polt Péter utódját.

Az EU Közszolgálati Törvényszékének első ügye

2006.03.30.

A 2005-ben felállított Közszolgálati Törvényszék megtartotta első meghallgatását Luxembourgban. A törvényszék kifejezetten az EU intézményeinek munkaügyi kérdéseivel foglalkozik.

A tagállamok elfogadták az európai jogosítványt

2006.03.29.

A Miniszterek Tanácsa hétfői ülésén politikai megállapodás született az egységes európai jogosítványok bevezetéséről. A területet a jövőben szabályozó közös rendelkezések megkönnyítik majd az európai gépjárművezetők szabad mozgását, fejlesztik azok személyazonosság igazolására szolgáló funkcióját és a közlekedés biztonságát is.

Láncszavazás ellen: nem a fülkébenkerülne a borítékba a szavazólap?

2006.03.29.

Az Országos Választási Bizottságtól kérne a Fidesz állásfoglalást arról, hogy idén már a szavazóbiztosok szeme láttára kelljen a borítékba tenni a szavazólapot. A láncszavazást kizáró változtatásról ma egyeztetnek a pártok, az azonban nem egyértelmű, hogy az állásfoglalás kötelező érvényű lenne-e.

Internetes vitát indított a Bizottság Európa jövőjéről

2006.03.29.

Hogyan látja Ön az Európai Uniót? Ön szerint milyen irányban kellene fejlődnie? Ön milyen reményeket fűz Európához? Mi az, ami Önt, mint európait aggasztja? Milyen Európával kapcsolatos kérdéseket szeretne megvitatni? Ilyen és hasonló kérdésekre várja a választ az Európai Bizottság.

Megállapodás az euromatricáról

2006.03.29.

Megszületett a hivatalos jóváhagyás az euromatricáról, amelynek lényege, hogy új, egységes útdíjfizetési rendszert vezetnek be a 3,5-12 tonnás teherautókra.

Takács Ildikó az IAA jogi alelnöke

2006.03.29.

Dr. Takács Ildikót választották a Reklám Világszövetség (IAA) by-law ügyekért felelős alelnökévé.

Megtartotta első meghallgatását az Európai Unió Közszolgálati Törvényszéke

2006.03.28.

A Falcione v. Commission (F-16/05) ügy az Európai Unió Közszolgálati Törvényszékének első tárgyalása (március 28-án) a testület Luxemburgban található Allegro épületében.

Beperli Gyurcsány cégét a Legfőbb Ügyészség

2006.03.28.

A közérdek sérelmét állapította meg a Legfőbb Ügyészség (LÜ) a kormányfőt is érintő Szalay utcai ingatlan ügyében, ezért polgári pert indít - közölte a legfőbb ügyész hétfőn.

Osztrák-magyar együttműködés a határokon átnyúló bűnözés megelőzéséről

2006.03.28.

Július 1-jén lép hatályba az a bűnügyi együttműködésről szóló megállapodás, melynek célja a bűnüldözés hatékonyságának és eredményességének növelése. Ausztria egyike a hazánkkal legjelentősebb bűnügyi forgalmat lebonyolító EU tagállamoknak, ezért különös jelentőséggel bír a szerződés létrehozása, amely az ilyen új típusú megállapodások közül az első.

Szolgáltatási irányelv: az EP változata az alap

2006.03.28.

Az EU vezetői csúcsértekezletükön rábólintottak, hogy az Európai Bizottság az EP által elfogadott, a legellentmondásosabb elemeket már nem tartalmazó változatot vegye alapul a szolgáltatási irányelv módosításakor.

Díjemelő kábeltévé társaságot bírságolt a GVH

2006.03.27.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 23-án megtartott tárgyalásán hozott határozata szerint a PR-TELECOM Távközlési Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. visszaélt erőfölényével, amikor úgy léptette életbe a jelentős többletdíjfizetési kötelezettséggel járó programcsomag-módosításait, hogy arról előzetesen nem kérte ki az előfizetők véleményét.

GVH: 10 milliós bírság a fogyasztói csoportokat szervező Poligrupo Rt.-nek

2006.03.27.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 23-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Poligrupo Hungária Fogyasztói Csoport Szervező Rt. a 2002-2005. években fogyasztói csoportokat szervező, működtető tevékenységét a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartással népszerűsítette a nyomtatott sajtóban és az Interneten, és ezért a vállalkozást 10 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Kendermagot osztogattak és tüntettek a lágy drogok hívei Budapesten

2006.03.27.

Üldöztetésük ellen tüntettek tegnap a könnyű drogok hívei a Markó utcában. A Kendermag Egyesület tagjait és szimpatizánsait csaknem száz rendőr és kordonrács fogadta.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.03.27.

Ezen a héten az Európai Néppárt kongresszusán az Európai Alkotmányról lesz szó, találkoznak a közlekedési és az ifjúsági miniszterek, összeül az Euro-mediterrán parlamenti közgyűlés, míg az Európai Bizottság magas rangú latin-amerikai tisztviselőkkel találkozik.

A választási eljárással kapcsolatos főbb alkotmánybírósági döntések

2006.03.24.

Az Alkotmánybíróság az elmúlt több mint másfél évtizedben számos határozatában vizsgálta az országgyűlési képviselők választásával, illetőleg a választási eljárás­sal kapcsolatos jogszabályok alkotmányosságát.

Az Alkotmánybíróság március 27-28-i teljes ülése

2006.03.24.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja azt az indítványt, amely a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló tör­vény egyik rendelkezését kérdőjelezi meg.

Elfogadásra kerültek a génkezelt növények nemzetközi kereskedelmének szabályai

2006.03.24.

A Cartagenai Jegyzőkönyv 132 tagállamának harmadik csúcstalálkozója került megrendezésre március 17-én a brazíliai Curitibaban. A résztvevők mérföldkőnek számító döntést fogadtak el azzal, hogy meghatározták a génmódosított növényfajták (GMO) nemzetközi kereskedelmében kulcsfontosságú dokumentációs követelményeket.

Törvény zárt ki szavazókat a választási részvételből

2006.03.24.

Több tucat honfitársunk eshet el a szavazás lehetőségétől a választási törvény egyik hézagja – a jogalkotók figyelmetlensége – miatt. A helyzet szakértők szerint nem alkotmánysértő, de ez aligha vigasztalja azokat, akik nem szavazhatnak.

Adóbevallás elektronikusan

2006.03.24.

Technikai bravúrnak tűnik a májustól csak a legnagyobb adófizetők, 2007-től viszont már az összes, mintegy 1,2 millió adózó elektronikus bevallásait kezelni képes kormányzati informatikai rendszer. Csakhogy használatára még azok sem készültek fel, akiknek ez másfél hónap múlva már kötelező lesz.

Az Allen&Overy budapesti irodája nyerte az év magyar ügyvédi irodájának járó díjat

2006.03.23.

Az Egyesült Királyság vezető pénzügyi jogi folyóirata, az International Financial Law Review az Allen & Overy budapesti irodájának ítélte “Az év magyar ügyvédi irodája” díjat. A rangos elismerést dr. Lengyel Zoltán és dr. Németh Marcell, az Allen & Overy budapesti irodájának partnerei tegnap este ünnepélyes keretek között vették át Londonban.

Erősítenék a fogyasztóvédelmet az új tagállamokban

2006.03.23.

A 2007-2013-as időszak közösségi fogyasztóvédelmi cselekvési programját tárgyalja első olvasatban az Európai Parlament. A Marianne Thyssen által készített, csütörtökön kézfelemeléssel elfogadott jelentés szerint a képviselők minden közösségi programba beépítenék a fogyasztóvédelmi szempontokat.

Közelítenék egymáshoz a tagállamok kötelmi jogát

2006.03.23.

A német néppárti Klaus-Heiner Lehne csütörtökön elfogadott jelentése az európai szerződések jogával foglalkozik. Az EP a belső piac működőképességének javítása érdekében további lépéseket sürget a polgári jog uniós szintű egységesítése irányában.

Európai pártok: rugalmasabb finanszírozási szabályokat javasol az EP

2006.03.23.

Rugalmasabbá tennék az európai parlamenti pártok finanszírozási szabályait a képviselők. A csütörtökön 498-95-7 arányban elfogadott jelentés szerint az európai pártok a mostaninál jobban segíthetnének a polgárok és az unió közötti szakadék áthidalásában is.

A Nemzetközi Büntetőbíróság első fogvatartottja

2006.03.23.

A Nemzetközi Büntetőbíróság hétfőn tartotta első fogvatartottjának bírósági tárgyalását. Thomas Lubanga Dyilo, aki a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik lázadó haduraként ismert, a Lendu törzs területe ellen intézett etnikai indíttatású támadásokat részben azért, hogy az ott nagy mennyiségben található aranylelőhelyek feletti ellenőrzést megszerezze.

Kockázatos nem fizetni?

2006.03.23.

A KPMG megítélése szerint az Európai Bíróság új főügyészének véleménye a vitatott olasz helyi adó (IRAP) ügyében továbbra is azt sugallja, hogy a magyarországi társaságoknak, a helyi iparűzési adó esetleges uniós elutasítására számítva tett lépései adókockázatot rejtenek magukban.

Emberölés Kisszálláson - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.03.22.

Helybenhagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Maráz Vilmosné vezette büntető tanácsa, így jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a kisszállási férfit, D.B.-t, aki megölte nagybátyját és annak élettársát. Az elítélt fegyházbüntetéséből leghamarabb 35 év letöltése után szabadulhat.

Nem dönt a helyi iparűzési adóról a Luxemburgi Bíróság

2006.03.22.

2006. február 9-én hozta meg az Európai Közösségek Bírósága (EKB) végzését a C 261/05. számú magyar vonatkozású ügyben benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelem tárgyában, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság terjesztett elő az EKB-hoz.

Júliustól érvényesek a közgyógyellátás új szabályai

2006.03.22.

A kormány mai ülésén elfogadta a közgyógyellátás átalakításához kapcsolódó végrehajtási rendeleteket. 2006 júliusától a rászoruló betegek havonta mintegy 80 ezer forint értékű gyógyszert kaphatnak térítésmentesen a patikákban, ráadásul ezt a keretet az eddiginél többféle gyógyszerre lehet majd "elkölteni".

A körbetartozások ellen keresnek megoldást

2006.03.22.

A mai kormányülésen megoldást kerestek arra, hogyan lehetne felszámolni a lánctartozásokat. A tervezet szerint a közbeszerzési törvény módosításával a vállalkozókat köteleznék, arra, hogy időben fizessenek alvállalkozóiknak.

Visszaélt erőfölényével az E.ON Titász Rt.

2006.03.21.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2006. március 20-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az E.ON TITÁSZ Rt. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor az ideiglenesen működő vállalkozások részére biztosított elektromos-áramszolgáltatás nyújtásához szükséges műszaki csatlakozás létrehozásának díját a 2004. március és szeptember közötti időszakban jelentősen megemelte.

A Creative Commons licencia első bírósági próbatétele

2006.03.21.

Egy holland bíróság elítélte azt a bulvárlapot, amely a tulajdonos hozzájárulása nélkül tett közzé egy Creative Commons (CC) licencia alatt álló képet.

A Bizottság fontosnak tartja az elektronikus aláírás terjesztését

2006.03.21.

Egy, az Európai Bizottság által múlt héten kiadott jelentés szerint az elektronikus aláírás lassú terjedése gátolja az áruk és szolgáltatások kereskedelmének szabad kibontakozását. Ennek ellenére a Bizottság arra számít, hogy az elektronikus személyazonosító igazolványok és az elektronikus aláírások alkalmazása az elektronikus közigazgatásban elő fogják segíteni azok széleskörű elterjedését.

Bírósági világrekord: 35 elhunyt személyt idéztek be

2006.03.21.

Rekordok könyvébe illő botrány robbant ki Romániában a máramarosszigeti törvényszéken, ahol egy bonyolult földörökösödési perben 35, már régen elhunyt személyt idéztek be a tárgyalásra.

Aranygyűrűt kaptak a Fővárosi Bíróságtól

2006.03.21.

Hétfő délelőtt átadták a Fővárosi Bíróság aranygyűrűjét.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000