Hír archívum: 2006. március

Más hónap

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.03.21.

Ezen a héten kerül sor a tavaszi EU-csúcsra, melynek fő témái a lisszaboni stratégia, valamint az energiapolitika lesznek. A héten az Európai Bizottság bemutatja a nem biztonságos légitársaságok feketelistájára tett javaslatát, Spanyolország és Portugália pedig EU tagságának huszadik évfordulóját ünnepli.

Európai Parlamenti előzetes

2006.03.21.

Az Európai Parlament szerdán és csütörtökön két napos, „mini” plenáris ülést tart Brüsszelben. A tanácskozáson többek között a tagállami kötelmi jogok közelítése és a polgári ügyek iratainak kézbesítése tárgyában fogadnak el jelentést.

Tizenhat év alatt huszonnégy köztársasági-elnöki indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz

2006.03.20.

1990. január 1-je és 2006. március 13-a között eltelt több mint tizenhat esztendőben a köz­társasági elnökök összesen huszonnégy alkalommal fordultak indítvánnyal az Al­kotmánybírósághoz.

Erősebb védelem az eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek

2006.03.20.

Az agrártermékek és élelmiszerek megjelölésének védelmével foglalkozik a német zöldpárti Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf két jelentése. Az első a hagyományos különleges termékekre, a második pedig az oltalom alatt álló eredetmegjelölésekre, földrajzi jelzésekre vonatkozik. Előbbit 538-15-7 arányban, az utóbbit kézfelemeléssel fogadták el csütörtökön.

Irányelvbe ütközik a rolled-up holiday pay

2006.03.20.

Az éves rendes szabadságra járó fizetésnek az óra- vagy napidíjhoz történő hozzászámítása (rolled-up holiday pay) ellentétes a munkaidőről szóló irányelvvel - állapította meg az Európai Bíróság. Az ilyen rendszer olyan helyzetekhez vezethet, amelyekben a fizetett éves rendes szabadság minimális ideje helyébe pénzbeli juttatás lép.

Nem kell hatályon kívül helyezni a közöségi joggal ellentétesnek tűnő jogerős ítéleteket

2006.03.20.

Főszabály szerint a nemzeti bíróság nem köteles felülvizsgálni és hatályon kívül helyezni valamely, jogerőre emelkedett bírósági határozatot, még akkor sem, ha az a közösségi joggal ellentétesnek tűnik

Az európai elfogatóparancsot értékelte az EP

2006.03.20.

"Az európai elfogatóparancs továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb igazságügyi együttműködési eszköze például a terrorizmus vagy a kiterjedt bűnözés elleni küzdelemben" - áll Adeline Hazan jelentésében, amelyet szerdán 521-99-36 arányban fogadott el az Európai Parlament.

Versenyügyi vádak a Tesco és társai ellen

2006.03.20.

Piactorzítás, a beszállítók hátrányos helyzetbe hozása, a fogyasztók választási szabadságának korlátozása. Ezekkel vádolja a brit kiskereskedelmi láncokat a helyi versenyhatóság. Hasonló panaszok Magyarországon is érkeznek, ám a hatályos versenytörvényt a cégek nem sértik. A szakértők szerint a kőkemény verseny jellemezte piacokon a láncok sehol sem válogatnak az eszközökben.

Az Alkotmánybíróság 2006. március 20-21 -ei teljes ülésének napirendje

2006.03.20.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26. § d) pontja alkotmányosságával összefüggő határozattervezetet. Az érintett értelmező rendelkezés kimondja: „közvetlen politikai tevékenység: a pártpolitikai tevékenység, továbbá országgyűlési képviselői, megyei, fővárosi önkormányzati választáson jelölt állítása”.

A luxemburgi bíróságok munkaprogramja

2006.03.14.

Mai összeállításunkban az az Európai Közösségek Bírósága (EKB) előtt a 2006. március 20-tól március 24-ig tartó munkahét során felbukkanó legfontosabb ügyeket ismertetjük.

Változik a gyógyszerreklám rendelet

2006.03.14.

Az ésszerűség és az egyértelműség érdekében az Európai Unió 2001-ben egységes szerkezetben, egy közösségi kódexbe foglalta össze a gyógyszerek gyártására, forgalmazására, felhasználására és reklámozására vonatkozó szabályokat. Az egészség megóvására, javítására szolgáló különleges termékről van szó, melyre sajátos szabályok vonatkoznak.

Az olasz „IRAP”‑hoz hasonló adó ellentétes a hatodik irányelvvel

2006.03.14.

Főtanácsnoki indítvány született a magyar iparűzési adóhoz hasonló olasz IRAP adó közösségi joggal való összeegyeztethetőségét vizsgáló ügyben

Vita a munkavállalók szabad mozgásáról

2006.03.14.

Az unión kívülről érkező munkavállalók előnyösebb helyzetbe kerülhetnek az új tagállamok polgáraihoz képest - legalábbis ebben a témában nyújtottak be kérdést liberális képviselők, köztük Szent-Iványi István. A kapcsolódó vitában három magyar képviselő mellett az Európai Bizottság nevében Franco Frattini is felszólalt hétfőn este.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.03.14.

Az Európai Parlament ezen a héten plenáris ülést tart, amelyen az egyik fő téma a közép-európai tagállamok munkavállalóival szemben fenntartott korlátozások, valamint a kényszerprostitúció lesznek. Barroso bizottsági elnök Moszkvába utazik.

Bizottsági javaslat a vámkódex modernizálására

2006.03.14.

A Bizottság javaslata szerint a vámáru nyilatkozatokat elektronikus úton lehetne benyújtani, és az "egyablakos" rendszerben a szállítmányra vonatkozó minden szükséges adatot meg lehet adni, így azok valamennyi érintett hatóság rendelkezésére állnak. A rendszer kiépítése évi 80-100 millió euróba kerül.

Májustól hat tagállamban vállalhatunk munkát szabadon

2006.03.14.

A foglalkoztatási miniszterek ülésén Finnország, Spanyolország és Portugália jelezte, hogy feloldja az új tagállamok munkavállalóival szemben fennálló korlátozásokat. Belgium, Dánia, Franciaország és Hollandia pedig fokozatosan nyitná meg munkaerőpiacát. Olaszország nem nyit, de a kvótákat duplájára emeli.

A Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményez az RFID-ról

2006.03.14.

A vonalkódokat hamarosan felváltó RFID technológia bevezetéséről kezdeményezett nyilvános konzultációt az Európai Bizottság.

Nem számít a pénzmosás kiemelt területének hazánk

2006.03.14.

Nem számít a pénzmosás kiemelt területének hazánk – állítja a Nemzetbiztonsági Hivatal. A szakemberek viszont a magas latenciára hívják fel a figyelmet. Tény, tavaly mindössze 24 eljárás indult. Globálisan egyre nagyobb kihívás elé állítja a hatóságokat a jelenség: a legfrissebb becslések szerint évente háromezermilliárd dollárt mosnak tisztára bűnözői csoportok.

Alkotmánybírósági vizsgálat a március 15-i kitüntetések kapcsán

2006.03.13.

Jelenleg nyitott kérdés, hogy a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását.

Erősítenék a fogyasztóvédelmet az új tagállamokban

2006.03.13.

A 2007-2013-as időszak közösségi fogyasztóvédelmi cselekvési programját tárgyalja első olvasatban az Európai Parlament. A Marianne Thyssen által készített jelentés szerint a képviselők minden közösségi programba beépítenék a fogyasztóvédelmi szempontokat.

Irányelv a nyilvános részvénytársaságokról

2006.03.13.

A most első olvasatban az Európai Parlament elé kerülő irányelvtervezet célja, hogy erősítse a nyilvánosan működő részvénytársaságok versenyképességét, védje a hitelezők és a kisebbségi részvényesek jogait, valamint biztosítsa a részvényesek egyenjogúságát.

Az európai elfogatóparancsot értékeli az EP

2006.03.13.

„Az európai elfogatóparancs továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb igazságügyi együttműködési eszköze például a terrorizmus vagy a kiterjedt bűnözés elleni küzdelemben” - áll Adeline Hazan jelentésében.

Jelentés az egységes európai információs társadalom megteremtéséről

2006.03.13.

Az európai információs társadalomról a növekedésért és foglalkoztatásért címmel írt saját kezdeményezésű jelentést a finn szocialista Reino Paasilinna. Az Európai Parlament ezzel reagál az Európai Bizottság által 2005-ben „i2010 – Európai információs társadalom a növekedésért és foglalkoztatásért” címmel kiadott közleményére.

Visszafizettetnék az uniós támogatást az elköltöző vállalatokkal

2006.03.13.

Az állami támogatások nem ösztönözhetik arra a vállalatokat, hogy más országba helyezzék át gazdasági tevékenységüket, az uniós támogatást nyert cégeket pedig szankcionálni kell, ha bizonyos időn belül máshová költöznek - ez a lényege Alain Hutchinson jelentésének.

EP: vállalati szerkezetváltás csak a versenyképesség javítására

2006.03.13.

A szerkezetátalakításokról és a foglalkoztatásról címmel írt saját kezdeményezésű parlamenti jelentést a francia szocialista Jean Louis Cottigny. Ebben a képviselők elítélik az előnyugdíjazást, és „erkölcstelen és rabló eljárásnak” tartják, ha a vállalatok tisztán spekulációs, profitmaximalizációs célból bocsátják el munkavállalóikat és szervezik át tevékenységüket.

Uniós intézkedések az emberkereskedelem ellen

2006.03.13.

Az emberkereskedelem elleni harc az unió egyik prioritása. Karin Riis-Jørgensen dán és Elizabeth Lynne brit liberális képviselő szóbeli kérdést tesz fel a témában az Európai Bizottságnak. Ebben rákérdeznek arra is, az EP kezdeményezésének megfelelően már az idén is megtartják-e az emberkereskedelem-ellenes napot.

Európai fellépés a kényszerprostitúcióval szemben

2006.03.13.

A nemzetközi nőnap kapcsán az Európai Parlament szeretné felhívni a figyelmet a nőket fenyegető veszélyekre. A prostitúcióra kényszerített nők helyzetével foglalkozik Anna Záborská szóbeli kérdése. A parlament várhatóan állásfoglalást is elfogad a témában.

Fordítási hiba miatt enyhíti ítéletét az ICTY

2006.03.13.

Az ICTY egyik nemrég meghozott döntését egyetlen szó hibás fordítása miatt kellett módosítania a testület másodfokú tanácsának.

Az adóhatóság tájékoztatója regisztrációs kötelezettségről

2006.03.13.

Az adókötelezettség teljesítését megelőzően bármely okmányirodánál regisztráltatnia kell magát annak a természetes személynek, aki az adózó nevében a bevallás, adatszolgáltatás benyújtását elektronikus úton teljesíti.

Több százezren autóznak biztosítás nélkül

2006.03.13.

Kétmilliárd forint értékű kárt okoztak tavaly a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással nem rendelkező autósok. Durva becslések szerint az autók csaknem egytizedének nincs érvényes biztosítása, számuk csak a számítógépes ellenőrzési rendszer jövő évi fejlesztése után csökkenhet radikálisan.

Szerzői jogok: lejárt a türelmi időszak

2006.03.13.

A legnagyobb magyar lapkiadók a hónap végétől bírósági úton érvényesítik szerzői jogaikat azokkal a vállalatokkal, vagy intézményekkel szemben, amelyek továbbra is engedély és jogdíjfizetés nélkül használják fel írásaikat.

Frattini szerint vissza kell állítani a vízumot a futball világbajnokság idejére

2006.03.13.

Franco Frattini igazságügyi biztos szerint a németországi futball világbajnokság idejére vissza kellene állítani a vízumot az EU-n kívülről érkezők részére. A biztos a lépéssel a kényszerprostitúció várható megjelenését szeretné megakadályozni.

Emberölés Hódmezővásárhelyen - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.03.10.

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott az a vásárhelyi férfi, Cs.Gy.Cs., aki különösen kegyetlen módon, számos késszúrással ölte meg barátját.

Alkotmányos mulasztások - késlekedik a jogalkotó

2006.03.10.

Jelenleg tizenöt olyan – mulasztásban megnyilvánuló alkotmányelle­nességet kimondó – alkotmánybírósági határozat van, amelyből folyó jogalkotási kötelezettségüknek a felhívott jogalkotók nem tettek eleget.

Az Alkotmánybíróság 2006. március 13-14-ei teljes ülésének napirendje

2006.03.10.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi XXXVIII. törvény 2. § (1) bekezdésével kapcsolatos határozattervezetet. Egy másik indítványozó szerint alkotmányellenes az egészségügyi törvény 25. §. (5) bekezdésének „kivéve ha törvény másként nem rendelkezik” szövegrésze.

Százmilliós támogatások bűnözők kezén?

2006.03.10.

Vádjavaslattal fejezte be a nyomozást a rendőrség az első olyan bűnügyben, amikor az EU-tól kapott támogatást akarták jogszerűtlenül felhasználni Magyarországon. Az ilyen ügyekben kizárólag eljárni jogosult Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) több mint tíz nyomozás indult az elmúlt hónapokban hasonló esetek miatt.

A következő médiatörvény jobb lesz?

2006.03.10.

A következő médiatörvény jobb lesz? címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézet és a Századvég Alapítvány szervezésében. A médiaszakemberek a jelenlegi törvény hibáiról és egy új törvény lehetőségeiről és feladatairól vitatkoztak.

A génkezelt termékekről vitáznak a környezetvédelmi miniszterek

2006.03.10.

A környezetvédelmi miniszterek mai találkozójukon újraindítják a génkezelt termékek engedélyezéséről szóló vitát, melyet a soros elnök Ausztria kezdeményezett, amely ellenzi a GMO-k európai jelenlétét. Az Európai Bizottság ma teszi közzé elemzését a tagállamok a genetikailag módosított szervezetekről szóló szabályozásairól.

Az outsourcing szerződések sajátos vonásai

2006.03.10.

Az outsourcing ügyletek megkülönböztethetők aszerint, hogy a forráskihelyezés közeli vagy távolabban fekvő országba történik. Összeállításunkban az ún. offshore outsourcing ügyletek sajátosságaira irányítjuk a figyelmet.

Jogsértően tulajdonított gyógyhatást termékeinek a TIENS

2006.03.09.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 6-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a TIENS Hungary Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy az általa multi level marketing rendszerben értékesített különféle termékeknek betegséget megelőző, kezelő, illetve gyógyító hatást tulajdonított.

Az izraeli főszámvevő látogatása az Állami Számvevőszéknél

2006.03.09.

Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének meghívására, hivatalos delegáció élén, Magyarországra látogatott Micha Lindenstrauss, az izraeli főszámvevő.

Hamarosan megváltozik az Unió értékpapír-elszámolási rendszere?

2006.03.09.

Ha a piac hatékony és megvalósítható változtatási javaslatok hiányában nem kezdeményezné az uniós értékpapír elszámolási rendszer javítását, akkor a versenyjogi és a belső piacért felelős biztosok fogják elindítani a jelenlegi szabályok megváltoztatásánek folyamatát, legkésőbb 2006 közepéig.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.03.09.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (29 éves nő) 2005-ben létesített élettársi kapcsolatot a sértettel. Kapcsolatuk rendezett volt alkalmanként fordultak csak elő viták. A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta - az ítélet ellen az ügyész a próbaidő hosszabb időtartamban történő megállapítása végett jelentett be fellebbezést.

Digitális tanúvallomás a távolból

2006.03.09.

A bíróságok munkáját olyan modern informatikai rendszer segíti ezentúl, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy a tanúk az ország bármely pontjáról élőben tehessék meg vallomásukat. Jelenleg is folyik hazánkban az első olyan per, amelyben már használják az új technológiát.

Egységes energiapolitikát szeretne az Európai Bizottság

2006.03.09.

Az Európai Bizottság megjelentette zöld könyvét, amelyben meghatározta az európai energiapolitika alapjait. A zöld könyv a Moszkvával való kapcsolatok megerősítésére törekszik, ám céldátumokat és konkrét jogi javaslatokat nem tesz. A Bizottság szerint, ha lenne Alkotmány nagyobb mozgástere lenne. A tagállamok vezetői márciusban esedékes ülésükön kiemelten foglalkoznak az energiaüggyel.

A Tesco-t ismét fogyasztók megtévesztéséért büntette a GVH

2006.03.08.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 7-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a TESCO-GLOBAL Áruházak ZRt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A Versenytanács 36 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

A luxemburgi bíróságok munkaprogramja

2006.03.08.

Márciusban is több érdekes érdekes üggyel foglalkoznak a luxemburgi bíróságok. Mostani összeállításunkban röviden ismertetjük a március 13-tól március 17-ig tartó munkahét során fokozottabb figyelmet érdemlő ügyek összefoglalóját.

Több feljelentést tett az APEH - emelkedett az elkövetési érték

2006.03.08.

Az APEH területi szervei és Központi Hivatala 2005-ben 291-el több büntetőügyben tettek feljelentést, mint az előző évben. Az 1289 feljelentésben 1943 bűntető tényállás szerepelt.

A távoltartás nem tartja távol az erőszakoskodókat

2006.03.08.

Alapvetően elhibázott a ,,távoltartás nemrég törvényerőre emelkedett intézménye, nem védi kellőképpen azokat, akik a családon belüli fizikai, szexuális és pszichés erőszaknak vannak kitéve- állítják nőszervezetek, amelyek a Nőnapon együtt demonstrálnak.

Utolsó figyelmeztetés a tőzsdéknek

2006.03.08.

Brüsszel utolsó figyelmeztetést intézett azokhoz az európai tőzsdékhez, amelyek irreálisan magas díjaikkal akadályozzák a határon átnyúló kereskedést.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000