Hír archívum: 2006. április

Más hónap

Egységes európai büntetőtörvény készülne a hamisítók ellen

2006.04.28.

Az Európai Bizottság egységes európai büntetőtörvényt vezetne be a hamisítók ellen, amely az első büntetőjogi szankciókat tartalmazó irányelv lenne.

Engedélyezhetik az állami innovációs támogatásokat

2006.04.28.

Az unióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások jelentősen elmaradnak az optimális szinttől, ezért az Európai Bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy engedélyezzék ennek állami támogatását. Ennek kapcsán a holland liberális Sophia in 't Veld készített saját kezdeményezésű jelentést, amelyet csütörtökön fogadott el az EP.

Sokszínű digitális televíziózást szeretne az EP

2006.04.28.

Az analógról a digitális műsorszórásra történő áttérés esélyt jelent az európai audiovizuális politika és a kulturális sokszínűség számára - erről szól az EP által csütörtökön elfogadott Weber-jelentés.

Ítélet a német kiutasítási gyakorlatról

2006.04.28.

Az Európai Bíróság szerint a bűncselekmény miatt elítélt uniós polgárokkal szembeni német kiutasítási gyakorlat nagyrészt összhangban van a közösségi joggal.

EB: a férfiból nővé vált transzszexuálisoknak nőkkel egyező korban jár a nyugdíj

2006.04.28.

Az Egyesült Királyságban 2005 áprilisa előtt hatályban volt jogszabályok értelmében valamely személy nemét társadalombiztosítási szempontból a születési anyakönyvi kivonatában szereplő nem határozza meg. A születési anyakönyv csak elírás vagy tárgyi tévedések kijavítása végett módosítható. Következésképpen, azok a transzszexuálisok, akik a nemüket megváltoztató sebészeti beavatkozáson estek át, nem változtattathatják meg nemüket születési anyakönyvi kivonatukban.

A parlament házszabályával kapcsolatos alkotmánybírósági határozatok

2006.04.28.

Az Alkotmánybíróság nem 2006. április 24-én állapította meg először, hogy az Or­szággyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett elő. Három ügyben már le is járt a jogalkotói feladat meg­oldására ki­tűzött határidő.

Az Alkotmánybíróság 2006. május 2 -ai teljes ülésének napirendje

2006.04.28.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén tűzi napirendjére az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (az úgynevezett praxistörvény) egészének, valamint a hivatkozott részeinek alkotmányossági vizsgálatával kapcsolatos határozattervezetet.

Pesti Központi Bíróság: új várakozó helyiség

2006.04.28.

A Pesti Központi Bíróság Markó utcai épületének rekonstrukciója során lehetõség nyílt arra, hogy a bíróságon eljáró ügyvéd, illetve ügyész kollégák részére egy korszerû ügyvédi-ügyészi váróhelyiséget alakítsanak ki.

Erőszakos közösülés Borotán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.04.27.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését, így jogerősen 7 év fegyházbüntetést kapott az a borotai férfi, M.J., akit erőszakos közösüléssel vádoltak meg.

A romániai magyarok helyzetére figyelmeztetnek az európai parlamenti képviselők

2006.04.27.

Egy csoport európai parlamenti képviselő e héten kelt levelében azzal vádolta meg Olli Rehn bővítési biztost, hogy Románia csatlakozási folyamatának vizsgálata során szándékosan nem foglalkozik a dél-kelet-európai országban élő magyar kisebbség jogi helyzetével.

Plenáris ülés Brüsszelben

2006.04.27.

Az Európai Parlament szerdán megkezdte kétnapos plenáris ülését. A parlament várhatóan elhalasztja a szavazást saját 2004-es költségvetésének jóváhagyásáról. A képviselők csütörtökön voksolnak a többi jelentésről, például a műholdas alapú eSegélyhívó rendszerről.

Az ORTT nem tolerálta a "románozást"

2006.04.27.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 4. sz. eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Rádió Rt. egy 2006. március 26-án sugárzott kézilabda mérkőzés közvetítését, melyben a panaszos kifogásolta, hogy a műsorvezető durván sértegette a román bírókat, és a származásuk miatt magyarellenességgel is vádolta őket.

Május 2-án tárgyal a pártokkal Sólyom László

2006.04.26.

Sólyom László köztársasági elnök május 2-ára a Sándor-palotába hívta az öt parlamenti párt elnökét, hogy megbeszélést folytassanak az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről.

A UPC kábelszolgáltató megtévesztette a fogyasztókat

2006.04.26.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. április 24-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a UPC Magyarország Kft. széles körű kampány keretében közzétett egyes reklámjai, melyek bizonyos szolgáltatásának ingyenességére vonatkoztak, alkalmasak voltak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására, mivel ezen állítások nem feleltek meg a valóságnak. A UPC Magyarország Kft. jogsértő magatartásáért 10 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Legfelsőbb Bírósági Elnökök Állandó Értekezlete

2006.04.26.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke Prágába érkezett, ahol részt vesz a Legfelsőbb Bírósági Elnökök Állandó Értekezletén.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja, május 1-5

2006.04.26.

2006 május elején három fontosabb ügyben zajlanak majd eljárási cselekmények az Európai Közösségek Bíróságán (EKB). Mindhárom ügy gazdasági jellegű és egy multinacionális vállalat felszámolási eljárását, nemzetközi adójogi szabályokat, illetve az európai szövetkezet statútumának elfogadását érintik.

Nincs az a rendőrség, ami ezzel meg tudna birkózni

2006.04.26.

A teljes hazai rendőrséget lekötné, ha minden illegális letöltés vagy szoftvermásolás ügyében eljárás indulna - hangzott el a Szellemi Tulajdon Világnapján. A szerzői jogvédő szervezetek szerint megoldást a büntetési tételek emelése jelenthetne.

APEH: veszélyes a "last minute"

2006.04.26.

Április 29-étől május elsejéig nem lesz elérhető az APEH portálja, ez idő alatt állnak át ugyanis az új, elektronikus bevallási rendszerre.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja, április 24-28

2006.04.25.

Az április 24-től április 28-ig tartó munkahét során tárgyalja az Európai Közösségek Bírósága (EKB) azt az ügyet, melyben egy férfinak született transzszexuális brit állampolgár a nőkre alkalmazandó nyugdíjkorhatár alapján kérte nyugdíjának folyósítását. E héten továbbá az Elsőfokú Bíróság is tárgyalást tart a nagy visszhangot kiváltó Microsoft ügyben.

AB: alkotmányellenes hiányok a Házszabályban

2006.04.25.

Az Alkotmánybíróság 2006. április 24-én hozott határozata szerint az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett elő azáltal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlés­ének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 23. § b) pontjával, a 47. § (4) és (6) bekez­désével, valamint a 75. § (3) bekezdésével összefüggésben nem határozta meg a képviselői álláspont lényegének kifejtéséhez szükséges felszólalási idő biztosításának garanciális szabályait.

Közleleg a luxusadó határideje

2006.04.25.

Luxusadót a 100 millió Ft-nál magasabb forgalmi értékű belföldi lakás és üdülő, magánszemély tulajdonában álló vagy bejegyzett vagyoni értékű jogával terhelt épület, épületrész után kell fizetni. A törvény január elsején lépett hatályba, így idén az adókötelezettségről szóló bevallást 2006. április 30-ig kell benyújtani.

Perlik a legnagyobb naptej-gyártókat

2006.04.25.

A legnépszerűbb naptejek címkéi pontatlan tájékoztatásukkal félrevezethetik a fogyasztókat a fényvédők alkalmazására és hatására vonatkozóan – milliókat kitéve ezzel a bőrrák veszélyének. A Los Angeles-i feljebbviteli bíróságra benyújtott kereset kilenc, különböző polgári per kombinációja, amely az öt nagy amerikai márka, a Coppertone, a Hawaiian Tropic, a Banana Boat, a Neutrogena és BullFrog ellen irányul.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.04.25.

Az Európai Parlament mini-plenáris ülést tart, melyen szó lesz Románia és Bulgária felkészültségéről, a Bizottság állásfoglalást tesz közzé a szolgáltatásokról, míg a Tanács a megemelt vízumdíjakról dönt majd. Ezen a héten kerül sor az EU-Japán csúcsra is.

Ügyészek Országos Egyesülete: kirándulás a kárpátaljai és a máramarosi magyar emlékekhez

2006.04.24.

Az Ügyészek Országos Egyesülete – hagyományteremtő szándékkal – 2006. évben kulturális körutazást szervez az ügyészség dolgozói, illetve partnereik és barátaik, valamint a társszakmák képviselői számára. Az idei évben a kárpátaljai és a máramarosi magyar emlékeket keresik fel.

A Bizottság a belső piaci szabályok átalakítására készül

2006.04.24.

McCreevy biztos április 20-án széles körű konzultációt indított útjára annak érdekében, hogy az EU képes legyen kidolgozni a szervezet Foglalkoztatási és Fejlesztési stratégiáját.

Megszületett az első bírósági döntés a .eu domének elosztásával kapcsolatban

2006.04.24.

Múlt héten hozta meg első döntését a közös európai doménnév (.eu) regisztrációjával kapcsolatos kérdésekben eljáró, a cseh kereskedelmi és iparkamara mellett működő választottbíróság.

A Katedra Nyelviskola reklámjával megtévesztette a fogyasztókat

2006.04.24.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. április 20-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Katedra Nyelviskola Kft. egyes, a nyomtatott sajtóban közzétett reklámjával, mely azt sugallta, hogy „a Katedra a legjobb nyelviskola” a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, megsértve ezáltal versenytörvény vonatkozó rendelkezéseit. A GVH Versenytanácsa a Katedra Nyelviskola Kft.vel szemben megállapította a jogsértés elkövetésének tényét, versenyfelügyeleti bírságot azonban nem látott indokoltnak kiszabni.

Az interneten a második fordulóban is betartották a kampánycsendet

2006.04.24.

Az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás az internet szempontjából – tartalmazza a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási monitoring bizottsága által kiadott gyorsjelentés, amely szerint a magyar internetes lapok döntő többsége a második választási fordulóban is tiszteletben tartotta az egyesület által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait.

Túl magas a DVD jogdíja

2006.04.24.

Jóval olcsóbban vásárolhatnánk CD-t, DVD-t és MP3-lejátszót, ha csökkenne Magyarországon a nemzetközi szinten is példátlanul magasnak számító jogdíj, amelyet az üres adathordozókra vetnek ki. A jogdíjcsökkentéssel a ma virágzó feketekereskedelem is visszaszorulhatna.

Oroszországban hamarosan megszülethet az első tőzsdei bennfentes kereskedelmet szabályozó törvény

2006.04.21.

A törvénytervezet révén az orosz tőkepiaci felügyelet olyan jogokat szerezhet, melyek felhatalmazzák, hogy kivizsgálja a bennfentes kereskedelemre és részvénymanipulációra utaló ügyleteket és az orosz Belügyminisztérium segítségével a bíróságok elé vigye az ezekben résztvevőket.

Az Alkotmánybíróság 2006 április 24-25-ei napirendje

2006.04.21.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely szerint alkotmánysértő az Országgyűlés Házszabályának több rendelkezése is.

A legtöbb embert Kínában ítélik halálra és végzik ki

2006.04.21.

Kínában több embert végeztek ki tavaly, mint a világ összes többi országában együttvéve – derült ki az Amnesty International legújabb éves jelentéséből.

Dél-Korea fellép az adatlopások ellen

2006.04.20.

A dél-koreai kormány az ország internetes közösségeit készül havi rendszerességgel megfigyelni annak érdekében, hogy csökkentse a személyes adatokkal történő visszaélések számát.

Békés Megyei Bíróság: enyhe ítélet veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt

2006.04.20.

A Szarvasi Városi Bíróság 2005. évi február 23. napján hozott határozatot B.L. vádlottal szemben, akit környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének büntettében találta bűnösnek, ezért őt 6 hónap börtönbüntetésre és egy év közügyektől eltiltásra, valamint a hulladékgazdálkodással kapcsolatos foglalkozástól 4 évi eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról és kötelezte a vádlottat 33.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Súlyos testi sértés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.04.20.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (31 éves férfi) 2003. novembere és 2004. januárja között több alkalommal segédkezett eltulajdonított dísztárcsák elidegenítésében.

Átlagosan ötmillió forintos kártérítés jár a műhibáért

2006.04.20.

Műhibára hivatkozva a betegek, illetve hozzátartozóik több mint hárommilliárd forintot követelnek a kórházaktól. Bár elvileg kötelező lenne, felelősségbiztosítása még sincs mindegyik intézménynek, nekik saját zsebből kell kifizetniük a sokmilliós kártérítéseket. Az átlagos kárösszeg ötmillió forintra tehető.

A Szellemi Tulajdon Világnapja

2006.04.20.

Dr. Kamil Idris, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatójának üzenete a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A DMCA nem a felhasználók érdekeit szolgálja

2006.04.19.

A szabad felhasználású szoftverek terjesztéséért küzdő Electronic Frontier Foundation az Amerikai Egyesült Államokban érvényes DMCA (Digital Millennium Copyright Act), vagyis a Milleniumi Digitális Szerzői jogi Törvény hatályosulásának hetedik évfordulóján közzétett tanulmányában az érintett törvény bevezetésének hátrányos következményeit vizsgálta.

SMS: az esetleges felbújtót keresik

2006.04.19.

Elképzelhető, hogy további gyanúsítottja is lesz a pánikkeltő OTP-s SMS-esek ügyében indult nyomozásnak.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.04.19.

A húsvéti szünet utáni héten lassan indul be az élet Brüsszelben. Szinte egy hivatalos ülés sem lesz, konferenciákban azonban bővelkedik majd a hét. Az osztrák elnökség a szubszidiaritásról és a génkezelt termékekről is előadásokat rendez.

Észtország májusban ratifikálja az Európai Alkotmányt

2006.04.19.

Az észt kormánykoalíció bejelentette, a törvényhozás májusban ratifikálhatja az Európai Alkotmányszerződést.

Prodi szerint fel kell gyorsítani az integrációt

2006.04.19.

Romano Prodi az integrációpárti tagországok összefogásával szeretne új életet lehelni az Európai Alkotmányba. Prodi szerint Hollandia és Nagy-Britannia nem lenne a "mag Európa" része.

Bombaüzlet a magánbörtön

2006.04.18.

Késhegyre menő harcot vívnak a szombathelyi magánbörtön megépítésének és tizenöt évre szóló üzemeltetésének jogáért az építőipar nagyágyúi. Nem véletlenül: a "rabtartás" a világ sok táján jövedelmező üzlet, ám súlyos visszaélések is vannak szép számmal.

Fogyasztóvédelem: ötvenmilliós bírság húsvétra

2006.04.18.

Ötvenmillió forintnyi bírságot szabtak ki a fogyasztóvédők a márciusban kezdődött húsvéti ellenőrzéseken: 378 üzletben vizsgálták a húsokat és az édességeket. Bács-Kiskun megyében százszázalékos volt a kifogásolási arány.

Népirtás aláírva

2006.04.18.

Hiteles Szaddam Huszein aláírása egy 1982-es népirtással kapcsolatos dokumentumon - állapították meg az írásszakértők.

Brüsszel szerint túl drágák a hitelkártyák

2006.04.18.

Az Európai Bizottság szerint az európaiak túl sokat fizetnek a nagy hitelkártyarendszerek használatáért, mert a szektorban nem alakult ki verseny. A testület nem riad vissza a jogi lépésektől sem, ha a bankkártyák és a hozzájuk kapcsolódó tranzakciós díjak nem csökkenek - jelentette be Neelie Kroes.

A FIFA az eBay ellen készül fellépni

2006.04.14.

A FIFA jogi lépések megtételét fontolgatja annak eredményeként, hogy sikertelenül próbálkozott az idei labdarúgó világbajnokságra szóló belépők árusítását letiltani az eBay nevű internetes portálon.

Bajban a magyar cégek

2006.04.14.

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2006 első negyedévében 15,26 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A legnagyobb növekedés, 19,78 százalék a végelszámolásoknál tapasztalható.

Összesen hatvannyolc év börtön a maffiaperben

2006.04.14.

Súlyos büntetés született a kecskeméti maffiaperben. A fegyvercsempészettel és emberölés előkészületével gyanúsított Radnai László és nyolc társa összesen 68 évnyi szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Kecskeméti maffiaper: mi lesz az elítéltek üzleteivel?

2006.04.14.

Az alvilági erőviszonyok átrendeződését is eredményezheti a kecskeméti maffiaperben született elsőfokú ítélet: a vádlottakat összesen 68 év fegyházbüntetésre ítélték. Az elsőrendű vádlott 12 évet kapott, de társai sem úszták meg sokkal kevesebbel. Bár úgy tudjuk, a bandának vannak még szabadlábon lévő tagjai, valószínűtlen, hogy a börtönből a vezetők képesek lesznek tovább irányítani kinti érdekeltségeiket, amelyekre így más bűnözői csoportok tehetik rá kezeiket.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000