Hír archívum: 2006. május

Más hónap

Szükséges-e (most) a versenyjog Kínában?

2006.05.31.

Egy, a múlt héten a Harvard Egyetemen tartott szimpóziumon azt vitatták meg a téma kiemelkedő szakértői, hogy vajon mennyire szükségesek és hasznosak a jelenlegi gazdasági-politikai helyzetben a kínai kormánynak azok a törekvései, melyek eredményeképpen megszületne a távol-keleti ország versenyjogi szabályozása.

Európai szabadalmak és a szoftverek

2006.05.31.

Egyre nehezebb dolga akad annak, aki arra vállalkozik, hogy megpróbálja nyomon követni az Európai Unió különböző intézményeinek aktuális álláspontját a szoftverszabadalmakról.

Színlelt szerződések: hamarosan lejár a moratórium

2006.05.31.

Június 30-án lejár a színlelt szerződésekre adott moratórium, addig a foglalkoztatók még büntetlenül rendezhetik a színlelt megbízási vagy vállalkozási szerződésekkel foglalkoztatott dolgozóik jogviszonyát.

Az UEFA jogalkotást kezdeményez Svájcban

2006.05.30.

A svájci szövetségi kormány 2006. május 17-én jogalkotási folyamat keretében konzultációt kezdeményezett a tisztességtelen versenyt folytató vállalatok elleni szankciók bevezetéséről.

Uniós bíróságok, nemzeti bíróságok - nemzetközi konferencia zajlott a Szegedi Ítélőtáblán

2006.05.30.

Partneri együttműködés jött létre 2005 júniusában a Szegedi Ítélőtábla és a Drezdai Ítélőtábla között, amelynek keretében folyamatos tapasztalatcsere alakult ki a két bíróság között. Ennek jegyében rendezett nemzetközi konferenciát a Szegedi Ítélőtábla május 26-án Szegeden, a táblabíróság dísztermében.

Kilenc törvényjavaslat ötpárti vitára a reformról

2006.05.29.

Nyilvánosságra hozta Gyurcsány Ferenc tegnap az országreformot elindító kilenc törvényjavaslatot, amelyekről az ellenzéki pártokkal mától egyeztetnek

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.05.29.

Ezen a héten újra előkerül a szolgáltatási irányelv, míg a Bizottság magas rangú politikusokat és vallási vezetőket lát vendégül. A Parlamentbe látogat a Dalai Láma és több tanácsülésre is sor kerül.

2009-re lesz új EU alapszerződés

2006.05.29.

A külügyminiszterek találkozóján megegyezés született arról, hogy az EU alapszerződés új céldátuma 2009, melyet lehetőleg nem Alkotmánynak kell nevezni. A tagállamok azonban, nem támogatták az Európai Bizottság javaslata

Ausztria nem akar vitázni a parlamenti székhelyről

2006.05.29.

Az osztrák kancellár arra kérte Josep Borrellt az Európai Parlament elnökét, hogy ne hozza fel az EP székhely ügyét a júniusi EU csúcstalálkozón.

Tájékoztató a Ket. módosítási lehetőségéről

2006.05.29.

A Ket. szakértői bizottságának tájékoztatása a Ket. átfogó módosításának lehetőségéről és várható időpontjáról.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalása a társasházi akadálymentesítés ügyében

2006.05.29.

A média a közelmúltban számolt be egy mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő nő esetéről. A hölgy egy harmadik emeleti lakásból költözött egy földszintibe, de segítség nélkül így sem tud kijutni az utcára: számára a kapubejárónál, illetve a házban található néhány lépcsőfok leküzdhetetlen akadályt jelent. A problémát egy mobil rámpa segítségével szeretné megoldani, ám annak felállításához a ház közgyűlése nem járult hozzá.

A művi meddővé tétellel kapcsolatos határozatról

2006.05.26.

Az Alkotmánybíróság nem zárta ki a művi meddővé tétel arányos törvényi korlá­tozásának lehetőségét – nyilatkozta Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

Az Alkotmánybíróság 2006. május 29-30-ai teljes ülésének napirendje

2006.05.26.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén folytatja az önálló orvosi te­vékenységről szóló 2000. évi II. törvény (az úgynevezett praxistörvény) egészének, valamint a hi­vatkozott részeinek alkotmányosságával kapcsolatos határo­zattervezet tárgyalását.

Hivatali visszaélés, csalás Bács-Kiskun megyében - tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2006.05.25.

Megváltoztatta az I. fokú bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy pénzügyőrt, F.R.-t hivatali visszaéléssel és csalással vádoltak meg. A táblabíróság a vádlott bűncselekményét folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének minősítette. Nem változott az I. fokon kiszabott büntetés – F.R. jogerősen 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, s 3 évre tiltották el a közügyek gyakorlásától.

A "harangozás szabadsága"

2006.05.25.

A harangozás szabadsága a vallásszabadság része, a harangozás jogát éppúgy köteles mindenki tiszteletben tartani, gyakorlását tűrni, mintahogyan a vallásgyakorlás jogának összes többi részjogosítványát is állapította meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az Európai Bíróság munkarendje

2006.05.24.

Az Európai Közösségek Bíróságának május végi munkarendjén olyan fontos ügyek is szerepelnek, mint a magyar regisztrációs adó közösségi joggal való összhangját érintõ Nádasdi-ügy, az idõbeli hatály vizsgálata miatt az iparûzési adónk szempontjából fontos német Meilicke-ügy, valamint az amerikai hatóságok az európai légiutasok adataihoz való hozzáférését lehetõvé tevõ közösségi jogszabályokat támadó európai parlamenti keresetek ügye.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.05.24.

Ezen a héten kerül sor az EU-orosz csúcstalálkozóra, az EU mezőgazdasági miniszterei két fontos halászati kérdésről tárgyalnak, a parlamenti képviselők pedig választókörzeteiket látogatják meg.

A „patent troll”-ok visszabújnak barlangjukba?

2006.05.22.

Az USA Legfelsőbb Bíróságának bírái a „patent troll”-ok által folytatott peres gyakorlat negatív hatására mutattak rá abban az ítéletükben, amely múlt héten egy, az eBay nevű internetes kereskedelmi oldal létét veszélyeztető ügyben született.

Az Alkotmánybíróság 2006. május 22-23-ai teljes ülésének napirendje

2006.05.22.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén újra napirendjére tűzi az önálló orvosi te­vékenységről szóló 2000. évi II. törvény (az úgynevezett praxistörvény) egészének, valamint a hivatkozott részeinek alkotmányossági vizsgálatával kapcsolatos határo­zattervezetet.

Nem lesz népszavazás a köztársasági elnök közvetlen választásáról

2006.05.22.

Az Alkotmánybíróság május 15-én helybenhagyta az Országos Választási Bizott­ság három, múlt év végi határozatát. Miután a döntések ellen benyúj­tott kifogáso­kat az alkotmánybírák elutasították, az állatvédők nem gyűjthet­nek aláírást orszá­gos népi kezdeményezés céljából, mint ahogy a Magyarországi Kisebbségek Párt­jának kezdeményezésére sem lesz országos népszavazás a ki­sebbségek parlamenti képviseletéről, illetve a köztársasági elnök közvetlen vá­lasztásáról.

Kábítószerrel visszaélés Bács-Kiskun megyében - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.05.22.

Több ponton is megváltoztatta az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben kábítószerrel visszaéléssel vádolt személyek ellen indult eljárás.

Indul a vecsési számlagyár-per

2006.05.22.

Holnap kezdődik az úgynevezett vecsési számlagyár büntetőpere. A sok százmilliós nagyságrendű ügyben Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emeltek vádat.

Magyarok keresetet nyújtottak be a horvát állam ellen

2006.05.22.

A további rombolás megtiltását kérik a zárai bíróságtól a viri üdülők magyar tulajdonosai. Abbahagyta tiltakozását az a horvát háztulajdonos, aki önmaga felrobbantásával fenyegetőzött.

Kriminalisztikai tanfolyam a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjai részére

2006.05.20.

A büntető ügyekben – akár védői, akár pótmagánvádlói minőségben – eljáró ügyvédek kriminalisztikai ismereteinek bővítése céljából a Budapesti Ügyvédi Kamara a Rendőrtiszti Főiskola közreműködésével tanfolyamot szervez.

Befolyással üzérkedő adóvégrehajtó

2006.05.19.

A Békés Megyei Főügyészség az elmúlt hónapban nyújtotta be a vádiratát a Békés Megyei Bírósághoz P. Tamás ellen, akit a főügyészség 2 rendbeli vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettével vádol.

Első jogvita a .eu doménnevekkel kapcsolatban

2006.05.19.

A .eu doménnevek kapcsán kialakult első jogvita az a francia bíróság előtt indított peres eljárás volt, melyben az ellenérdekű fél szerint a felek közt kötött szerződések alapján nem lett volna lehetséges, hogy a belga védjegyjogosult bejelentse igényét az eurostar.eu internetes címre.

Nemzetközi Tanácsadói Testület formálja az internet jövőjét

2006.05.19.

Kofi Annan ENSZ főtitkár Tanácsadó Testületet hozott létre az internet jövőjéről folytatandó globális párbeszéd kereteinek és tartalmának meghatározására. A csoport 20 kormányzati tagját - köztük Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert - a világ különböző részeinek vezető szakemberei közül választotta ki a főtitkár.

Jelentés az emberi jogok helyzetéről

2006.05.19.

Az EP csütörtökön 522-32-15 arányban elfogadta a brit szocialista Richard Howitt jelentését. Ebben a parlament a tanács 2005-ös emberi jogi jelentése kapcsán fejti ki álláspontját. A képviselőket "aggasztja, hogy olyan országok is bekerültek az ENSZ emberi jogi tanácsába, amelyek nem mindig tartották tiszteletben az emberi jogokat". A parlament a guantanamói fogolytábor bezárását követeli.

A TV2 és az RTL Klub bajban lehet

2006.05.19.

Törvénysértőnek minősítette a TV2 és az RTL Klub műsorszolgáltatói szerződésének tavalyi meghosszabbítását a Legfőbb Ügyészség, amely a törvényes állapot visszaállítására szólította fel a médiahatóságot.

Nemzetbiztonsági kockázat lehet az állami vezetők kapcsolatrendszerének internetes nyilvánossága

2006.05.19.

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW internetes kapcsolatépítő portál, erről szól egy a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó levél – adta hírül a FigyelőNet.

Adóhatáridők!

2006.05.19.

A hétvégi dátum miatt a bevallások idei határideje május 22., hétfő, a társasági adó bevallásának és a megállapított adó és az előleg különbségének befizetése május 31-ig kell, hogy megtörténjen.

Az európai bíróságok munkaprogramja

2006.05.18.

A május 15-től május 19-ig tartó munkahét során több egyedi jellegű ügy kerül az Európai Közösségek Bírósága (EKB) és az Elsőfokú Bíróság elé. Mai összeállításunkban ezekből nyújtunk rövid összefoglalót.

Magyar villamos energia vállalatoknál vizsgálódik a Bizottság

2006.05.18.

Az Európai Bizottság tisztségviselői 2006. május 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot folytattak magyar villamos energia vállalatoknál. A Bizottságnak jó oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalkozások megsértették az EK antitröszt szabályokat, melyek megtiltják a versenykorlátozó üzleti tevékenységet és/vagy a piacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

Ipari minták nemzetközi lajstromozása

2006.05.18.

Az EP szerdán konzultációs eljárásban jóváhagyta az EU-nak az ipari minták nemzetközi lajstromozásáról szóló hágai megállapodás genfi szövegéhez való csatlakozását.

Megállapodás az európai szabványosítás finanszírozásáról

2006.05.18.

Biztosítani kell, hogy az unióban működő minden piaci szereplő egyenlő esélyekkel és átlátható eszközökkel férhessen hozzá az európai szabványokhoz - áll többek között a szlovák, néppárti Zita Ple¹tinská jelentésében, amelyet szerdán 535-25-14 arányban fogadott el az EP.

A tagállamok államháztartási politikáját kritizálja az EP

2006.05.18.

A tagországoknak csökkenteniük kell államháztartási hiányukat, ezt azonban akadályozza az állami kiadások megszorítására vonatkozó politikai akarat hiánya. A képviselők egyszerű gazdasági kiigazításoknál ambiciózusabb lépéseket várnak el a tagállamoktól. Az erről szóló jelentést szerdán kézfelemeléssel fogadták el.

Strasbourgban aláírták a 2007-2013-as költségvetési megállapodást

2006.05.18.

Az EP szerdán hivatalosan is áldását adta a parlamenti küldöttség és a tagállamokat képviselő osztrák elnökség között április 4-én megkötött intézményközi megállapodásra, amelyet most, a szavazás után a Bizottság és a Tanács képviselője is aláírt. A kompromisszum alapján az Európai Tanács javaslatához képest 4 milliárd euróval nagyobb lesz majd az unió 2007-2013-as költségvetése. Az EP szerint még többet kellett volna szánni az uniós politikák finanszírozására.

Beperlik az egészségbiztosítási pénztárat az irányított betegellátás szervezői?

2006.05.18.

Pert indíthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen a csaknem két és fél millió ember egészségügyi ellátását koordináló irányított betegellátási rendszer (ibr) több szervezője.

Középpontban az EU átláthatóbb működése

2006.05.17.

A Bizottság tegnap fogadta el azt a Zöld Könyvét, amely európai szinten törekszik értelmezni a szervezet átláthatóbb működésének lehetőségeit úgy, hogy a kérdéskörben kezdődő nyilvános konzultáció a lobbytevékenységet, az európai uniós források tagállami kezelését és a Bizottság működésének átláthatóbbá tételét vizsgálja.

Egészségügyi költségek megtérítésének kötelezettségéről döntött az EB

2006.05.17.

A másik tagállamban nyújtott kórházi ellátások megtérítésére vonatkozó kötelezettség az említett szolgáltatásokat ingyen nyújtó nemzeti egészségügyi szolgáltatóra is vonatkozik.

18 évre súlyosbított a Pécsi Ítélőtábla

2006.05.17.

Az első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság megállapítása szerint a többszörösen büntetett előéletű vádlott (39 éves férfi) legutóbbi, 2004. május 26-án történt szabadulását követően Váralján, majd Györén lakott. A szabadulás után folyamatosan anyagi problémái voltak, életvitelén számos büntetése ellenére sem változtatott, újabb büntetőeljárások indultak ellene vagyoni bűncselekmények miatt.

Kit érdekel a demokrácia?

2006.05.17.

A Föld lakosságának 65 százaléka él demokratikus berendezkedésű országban - állítja a Freedom House emberjogi szervezet. A demokratikus berendezkedés értelmezése és az ez iránti igény kérdése azonban már önmagában megosztja az ezzel foglalkozó szakértőket.

A fogyasztó országában fizettetnék meg a szolgáltatások adóját

2006.05.17.

Az EP támogatja azt a bizottsági javaslatot, amelynek lényege, hogy ne a szolgáltatásnyújtó, hanem a fogyasztó országában kelljen megfizetni a fogyasztáshoz kapcsolódó adót.

Brüsszelt nyugtalanítja a .xxx doménekre vonatkozó tervek kudarca

2006.05.16.

A Bizottság elítéli az internet legfelsőbb szintű műszaki koordinációs szervezete (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) által nemrég meghozott döntést, amely véglegesen elveti az .xxx doménkiterjesztések bevezetését.

Megkezdődött a plenáris ülés Strasbourgban

2006.05.16.

Josep Borrell házelnök hétfő délután megnyitotta az Európai Parlament plenáris ülését Strasbourgban. A képviselők kedden vitáznak Románia és Bulgária uniós csatlakozásának időpontjáról, szerdán várhatóan elfogadják a 2007-2013-as költségvetési megállapodást. Az EP-ben felszólal a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz.

Diplomáciai csatározások a digitális frekvenciákért

2006.05.16.

Elkezdődött Genfben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Rádiótávközlési Értekezlete (RRC-06), amelynek célja egy új nemzetközi megállapodás létrehozása a földfelszíni digitális műsorszórásra használt frekvenciákról.

Kiadó a legfőbb ügyészi bársonyszék

2006.05.16.

Ma Polt Péter legfőbb ügyésszel együtt távozik Varga Zs. András helyettes legfőbb ügyész a Legfőbb Ügyészség éléről, miután tegnap felmentette őt a köztársasági elnök. Sólyom László Polt Péter javaslatára hozta meg döntését.

Adatvédelmi biztos: megvizsgálná az elektronikus adóbevallást

2006.05.16.

Megvizsgálná az adatvédelmi biztos a Miniszterelnöki Hivatalnál működő Elektronikuskormányzat-központ adóbevallási rendszerét - írja a Magyar Nemzet.

Háromhavi szünet után népesül be újra a parlament

2006.05.16.

Az utolsó, februári 13-i ülés után több mint kilencven nappal ma ismét képviselői zsivaj töltheti be a parlamenti ülésterem patkó alakú széksorait, az öt parlamentbe jutott frakció részvételével ma tartja alakuló ülését az új összetételű törvényhozás.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.05.16.

Ezen a héten teszi közzé jelentését az Európai Bizottság Románia és Bulgária belépési időpontjáról, és a testület Szlovénia és Litvánia az euróövezethez való csatlakozásáról is dönt. A Parlament elfogadhatja a 2007-2013 közötti költségvetésről született intézményközi megállapodást és összeülnek a külügyminiszterek is.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000