Hír archívum: 2006. május

Más hónap

A finn parlament az Alkotmányra szavazott

2006.05.16.

A finn parlament döntő többsége arra voksolt, hogy az Európai Alkotmányszerződést még az ország júliusban kezdődő EU elnöksége előtt ratifikálják. A képviselők a népszavazás ötletét elvetették.

Pekingben a Legfelsőbb Bíróság elnökével tárgyalt Lomnici

2006.05.15.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke hivatalos kínai látogatásának utolsó állomásaként a közel 20 milliós nagyvárosba, Sanghajba érkezett.

Az Alkotmánybíróság 2006. május 15-16-ai teljes ülésének napirendje

2006.05.15.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja azt az indítványt, amely szerint alkotmánysértő a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló, továbbá a büntető­eljárásról szóló törvénynek a jogegységi eljárással összefüggő több rendelkezése is.

Összemosta a tényeket a TV2

2006.05.15.

A Panaszbizottság állampolgári bejelentésre megvizsgálta a MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) 2006. április 14-én sugárzott "Tények" c. műsorát. A beadvány szerint a műsor képi manipulációval azt a hamis látszatot keltette, mintha a Fidesz elnökének monori látogatása összefüggésben állna az SZDSZ monori elnöke kerítésének "meghalsz" feliratához és az odarajzolt tiltott önkényuralmi jelképhez.

Sokmilliós médiabírságok a burkolt reklámokért

2006.05.15.

A jótékonykodó szponzor nevének megemlítése vagy egy plakátkiállításról szóló riport is burkolt reklámnak számíthat, és már jön is a sokmilliós bírság. A tévécsatornák azonban inkább amiatt aggódnak, hogy a digitalizációs korszak beköszöntével a néző egyetlen gombnyomással átugorhatja a reklámblokkot, és ezzel ugrik a hirdetési bevétel is.

Tovább csökkennek a vezetékes összekapcsolási díjak

2006.05.15.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon, közölte az NHH pénteken.

Feketemunka - akiket rajtakaptak

2006.05.15.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) erőforrásait a súlyos jogsértések elleni fellépésre koncentrálta, a 100 fős létszámbővítés hatása ma már érződik a munkaerőpiacon. Nőtt a foglalkoztatottak száma. A szervezet elérte, hogy számos munkáltató bejelentette munkavállalóit, akik korábban csak bejelentés nélkül foglalkoztattak.

Az EJIL különszáma a nemzetközi igazgatási jogról

2006.05.15.

Az European Journal of International Law (EJIL) legújabb száma a nemzetközi igazgatási jogról ad átfogó képet azzal, hogy különböző szerzők véleményét adja közre a nemzetközi igazgatási technikák válfajainak és fejlődési lehetőségeinek bemutatásával.

Időpecsét, időzavar

2006.05.12.

Elérkezett a határidő, amikor az érintett cégeknek elektronikusan kell adóbevallásaikat az Ügyfélkapun keresztül elküldeniük. Az elektronikus aláírásról, hitelesítésről és e-ügyintézés helyzetéről beszélgetett az Elektronikuskormányzat-Központ főigazgató-helyettese és a Magyar Elektronikus Aláírási Szövetség alelnöke az Echo TV-ben.

Zöld Könyv az ártatlanság vélelméről

2006.05.12.

A Bizottság a közelmúltban jelentette meg azt a Zöld Könyvet, amely az ártatlanság vélelmére vonatkozó európai szabályokról nyújt átfogó képet, azt vizsgálva, hogy vajon az Európai Unió tagállamai hasonlóan értelmezik-e ezt a jogintézményt.

Az ügyészséget támadták az ügyvédek

2006.05.12.

A Kulcsár-per másodrendű vádlottjának, Kerék Csabának az ügyvédje szerint nem a valóságot tartalmazza Kulcsár Attila kihallgatásának a jegyzőkönyve, ezért figyelmen kívül kell hagyni. Ruttner György indítványozta, hogy a bíróság vizsgálja meg a kihallgatást vezető ügyész, Ihász Sándor felelősségét.

Budapesti bűnözési térkép: gettósodó "nyócker"?

2006.05.12.

Háromszor olyan gyakran válnak bűncselekmény sértettjévé Budapesten a VIII. kerületben élő polgárok, mint például a II. vagy a III. kerület lakói.

Bizottsági javaslatok a júniusi EU-csúcsra

2006.05.12.

A Bizottság szerint ideje, hogy a párbeszédet konkrét lépések kövessék, ezért a testület politikai menetrendet fogadott el, amely összesíti a D-terv és nemzeti szinten folytatott viták eredményét, és javaslatot tesz az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozóján megvitatandó kérdésekre.

A Gazdasági Versenyhivatal által követett alapelvek közzététele

2006.05.12.

A GVH tegnap nyilvánosságra hozta a verseny szabadságával, valamint a fogyasztói döntések szabadságával kapcsolatos alapelveinek tervezetét. A két most közzétett dokumentum tervezet a GVH klasszikus versenypolitikai, illetve a hatáskörébe tartozó fogyasztóvédelmi feladataival kapcsolatos legalapvetőbb, általános megközelítésbeli kérdéseket taglalja azzal a céllal, hogy tovább növelje a GVH működésének átláthatóságát és kiszámíthatóságát, így járulva hozzá a jogbiztonság fokozásához, valamint a versenykultúra fejlődéséhez. A GVH egyben lehetőséget biztosít a versenypolitikai kérdésekkel foglalkozó szakmai közönség részére a tervezetekkel kapcsolatos észrevételek megfogalmazására.

Életveszélyt okozó testi sértés Eleken - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.05.11.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság döntését, így jogerősen 3 év börtönbüntetést kapott az eleki K.T., akit életveszélyt okozó testi sértéssel és garázdasággal vádoltak meg.

Barroso az EU-n belüli igazságügyi és biztonságpolitikai együttműködést erősítené

2006.05.11.

A Bizottság elnöke a már hatályos szerződések segítségével szeretné szorosabbá fűzni az Unión belül a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni küzdelmet.

Az Európai Bizottság 2007-ben folytatná az Alkotmányos vitát

2006.05.11.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy az alkotmányos válságból való kilábalás első konkrét lépéseként 2007-ben nyilatkozatban rögzítsék az EU céljait és értékeit. Brüsszel nagyobb szerepet szán a nemzeti parlamenteknek is.

Ratifikálta az európai alkotmányt az észt parlament

2006.05.11.

Az észt politikai pártok egységesen kiálltak az uniós alkotmány mellett: a 101-fős észt országgyűlésben 73 honatya szavazott igennel.

Működik az e-bevallás

2006.05.11.

"Megfelelően működik az elektronikus bevallási rendszer" - közölte Vámosi-Nagy Szabolcs, az Apeh elnökhelyettese és Baja Ferenc, az Elektronikuskormányzat-Központ (EKK) vezetője. A járulék és az adóbevallások leadásának és megfizetésének május 12-i határideje nem változott, a hatóság mindössze moratóriumot hirdetett az elektronikus adóbevallásoknál azok számára, akik műszaki vagy technikai problémák miatt hibásan vagy késve adják le bevallásukat.

Bírói gyakorlat a sajtóperekben

2006.05.10.

Sokféle véleményt hallhatott az, aki 2006. május 9-én részt vett a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, mely „Bírói gyakorlat a sajtóperekben” címen került megrendezésre a budapesti Független Médiaközpontban.

Még 10 napig készíthető elektronikus adóbevallás az eMagyarország pontokon

2006.05.10.

Még 10 napig, azaz május 20-ig lehet igénybe venni az eMagyarország pontok szolgáltatását az elektronikus adóbevallás elkészítéséhez. A 2006. április 3-a óta működő szolgáltatás célja, hogy a programban résztvevő eMagyarország pontokon az önadózók elektronikusan elkészíthessék adóbevallásukat, amihez technikai segítséget is igénybe vehetnek.

Az e-adóbevallás minden hibája százezrekbe kerül

2006.05.10.

Péntekig ötvenezer cégnek kell elektronikus úton beadnia adóbevallását. A rendszer tesztelésére tíz nap volt, így az adószakma a rendszer leállásától tart. A hibás bevallás alkalmazottanként akár kétszázezer forintba is kerülhet a cégeknek. Kétmillió alkalmazottról van szó.

A digitális műsorszórás jövője

2006.05.10.

A teljes audiovizuális piacot érintő digitális átállás a technológiai fejlődés és az uniós elvárások szempontjából is elkerülhetetlen, jelentős gazdasági és társadalmi hatású folyamat. Az átállással jelentősen bővül majd az audiovizuális szolgáltatásválaszték, gyorsabban terjednek az információs társadalmi szolgáltatások, és liberalizálódik a médiapiac is. A folyamat minden magyar háztartást érint: a bővebb kínálatú és jobb minőségű szolgáltatásokat digitális set-top box vagy új TV-készülék beszerzésével lehet majd elérni.

Új vezetőkkel és megváltozott névvel működik tovább az Allen & Overy budapesti irodája

2006.05.10.

Dr. Hegedűs Éva, az Allen & Overy budapesti irodájának vezető partnere és egyben az iroda társasági joggal foglalkozó részlegének vezetője kilenc év után távozik az irodától, amely a jövőben Allen & Overy Iroda néven folytatja működését dr. Lengyel Zoltán és dr. Németh Marcell partnerek vezetése mellett.

Az Európai Unió bíróságainak munkaprogramja

2006.05.09.

Mai összeállításunkban a 2006 május 8-tól május 19-ig tartó két munkahét során az Európai Közösségek Bírósága (EKB) és az Elsőfokú Bíróság előtt szereplő érdekesebb és fontosabb ügyekből válogattunk.

A NetLock Kft. elsőként szerezte meg a legfelső szintű hitelesítés-szolgáltató minősítését

2006.05.09.

A NetLock Kft. 2006. április 25-én elsőként kapta kézhez a Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvántartásba vételi határozatát, mely a közigazgatási eljárásokban alkalmazható tanúsítványok kibocsátásához szükséges

Csak a jogszabályokban egyenlő a mozgáskorlátozottak esélye

2006.05.09.

A mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét garantáló jogszabályi környezet nagyon jó Magyarországon, ám a gyakorlatban, a mindennapokban messze nem annyira fényes a helyzet – mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke az európai esélyegyenlőségi nap szombati rendezvényén.

Nem jött be a luxusadó

2006.05.09.

A várt 10 ezer helyett május elsejéig kevesebb mint 400 tulajdonos nyújtott be adóbevallást.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.05.09.

Ez a hét az Európa Nap ünneplésével telik majd. Észtország várhatóan ratifikálja az EU Alkotmányát, az Európai Bizottság az európai egyetemek modernizálásáról, a pénzügyi csalások és a vámügyi korrupció elleni küzdelemről ad ki közleményt és folytatja munkáját az Európai Parlament ideiglenes a CIA ügyet vizsgáló bizottsága is, amely Amerikában hivatalnokokkal, szakértőkkel és a kongresszus tagjaival találkozik.

A Deutsche Telekom kifogása ellenére kiadható a t-haz.hu domain

2006.05.09.

T. László Ferenc 2006. február 15-én igényelte a t-haz.hu domain nevet. Az igénylést a Deutsche Telekom AG németországi cég kifogása alapján a regisztrátor küldte a TT elé.

Átadták a fiatalkorúak börtönét Pécsett

2006.05.09.

Egy büntetés-végrehajtási intézettel szemben támasztott alapvető követelmény a korszerűség. Lehetőséget nyújtson arra, hogy az ott elhelyezettek ne csak a büntetési idejüket töltsék, hanem olyan foglalkozást űzzenek, amely segíti a társadalomba való visszailleszkedésüket - mondta Petrétei József avatóbeszédében.

Nyilvános meghallgatás az európai társasági jog és vállalatirányítás témakörében

2006.05.08.

Az Európai Bizottság május 3-án több mint háromszáz érdekelt részvételével nyilvános meghallgatást tartott a társasági jog és vállalatirányítás fejlesztése érdekében kidolgozott akcióterv részeként.

Franciaországban növekvő probléma az „alternatív” gyógyszerek internetes forgalma

2006.05.08.

Egy francia miniszteriális munkacsoport 2005-ös jelentésében rámutatott, hogy az internetes közeg kiváló táptalajt nyújt a nem bevizsgált orvosságok és gyógyászati módszerek terjesztése számára.

Megváltoztatnák a médiatörvényt a hivatásos civilek kiszűrésére

2006.05.08.

Új médiatörvénnyel tartanák távol a "hivatásos delegáltakat" a rádió és a televíziók kuratóriumától.

Internetes arculatváltás az európai intézményeknél

2006.05.08.

2006. május 9-től, az Európa naptól, az európai intézmények honlapjai a .eu domainnév alatt működnek tovább.

A Microsoft a személyiségi jogok védelmének bajnokává válik?

2006.05.05.

A Microsoftot általában nem tekintik azok közé a társaságok közé tartozónak, amelyek üzletpolitikájukban a fogyasztók személyes jogainak védelmét tartják a legfontosabbnak - mégis ez a vállalat vált az Egyesült Államok szövetségi törvényhozása által kidolgozni kívánt személyiségi jogi törvény egyik fő támogatójává.

Környezetvédelmi engedélyhez kötött útépítés esetén nem vonható el a szakhatósági hatáskör

2006.05.05.

Az Alkotmánybíróság háromtagú tanácsa (Holló András előadó alkotmánybíró, Kiss László és Kukorelli István alkotmánybírák) május 2-án hozott határozatában megállapította, hogy az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszünte­tésének engedé­lye­zéséről szóló 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet 5/A. §-a alkot­mányellenes.

Az Alkotmánybíróság 2006. május 8-9-ei teljes ülésének napirendje

2006.05.05.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megvizsgálja a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésének, valamint a Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 366. § (1) bekezdésének alkotmányosságát.

Új irányelv az elemekről

2006.05.05.

Az Európai Parlament és a tagállamok megállapodtak az elemek újrafelhasználásáról szóló irányelvtervezetről.

A Bizottság megelégelte az energiapiaci szabályok lassú tagállami átvételét

2006.05.04.

A Bizottság írásban figyelmeztette azt a 17 tagállamot, melyek többször felhívás ellenére sem ültették át nemzeti jogukba a gáz- és energiapiac liberalizációját lehetővé tevő rendelkezéseket. Elemzők szerint államok elsősorban nemzeti piac- és iparvédelmi szempontok miatt nem tették magukévá a Brüsszelben megfogalmazott követelményeket.

Joguk van tudni, mire költik az adókat

2006.05.04.

Az Európai Unió állampolgárainak joguk van tudni, hogy mire költik az általuk fizetett adókat. Az Európai Bizottság által kiadott, Európai átláthatósági kezdeményezés (European Transparency Initiative) című Zöld könyvében foglalt, a pénzügyi átláthatóságra vonatkozó javaslatok alkalmazása elősegíthetné a források felhasználásának nyomon követését.

Megszűnik a tartózkodási engedély

2006.05.04.

Május 1-jétől hatályos az az új jogszabály, amely szerint nem kell tartózkodási engedélyt kérnie annak az EU-s állampolgárnak, aki három hónapnál is tovább szeretne tartózkodni egy másik tagállamban. A megélhetés bizonyításának kötelezettsége azonban nem szűnik meg.

Zöld könyv a lobbizásról és az átláthatóságról

2006.05.04.

Zöld könyvet adott ki a Bizottság az átláthatóságról, melynek nyomán nyilvános konzultációkon lehet vitázni a lobbizásról, a tagállamok információközlési hajlandóságáról és a Bizottság konzultációról is. Barroso a dokumentum kapcsán kijelentette: júniusban újra a napirendre veszik Európa jövőjét.

Életben maradhat a szeptember 11-i támadás vádlottja

2006.05.04.

Az esküdtek megkímélték a szeptember 11-i terrortámadások egyetlen vádlottjának életét. Zacarias Moussaouit életfogytiglani börtönre ítélték. A bíró formálisan csütörtökön hozza meg az ítéletet, amelynek meg kell egyeznie az esküdtszék döntésével.

Ülést tartott a Magyar Bíróképző Akadémia Oktatási Tudományos Tanácsa

2006.05.03.

A grémium megtárgyalta a bírósági fogalmazók központi felvételi eljárási rendjéről szóló szabályzat-tervezetet és a bírák központi oktatási tervét.

A Fővárosi Ítélőtábla a mozikartell ügyben hozott jogerős ítéletet

2006.05.03.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2006. április 26-án tartott tárgyalásán hozott jogerős ítéletében megállapította, hogy a Budapest Film Kft., az Intercom Rt., a Ster Century Magyarország Kft. és az UCICE Kft. a versenytörvény által szigorúan tilalmazott összehangolt magatartást tanúsítottak, amikor a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, és a MOM Park bevásárló központokban általuk üzemeltetett mozikban 2002. április 25-én mozijegy áraikat egységesen, ugyanolyan összeggel emelték meg.

Elindult az elektronikus adó- és járulékbevallás

2006.05.03.

A MEH Elektronikuskormányzat-központ az előírt határidőre, 2006. május 1-jére alkalmassá tette a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszert arra, hogy az alkalmas legyen az elektronikus adó- és járulékbevallással kapcsolatos ügyfélbarát ügyintézésre.

Ma kezdődik a K&H-ügy tárgyalása

2006.05.03.

Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon a K&H Equities banknál történt sikkasztás büntetőpere, amelynek első számú vádlottja Kulcsár Attila volt üzletág-igazgató.

Megvan az Országgyűlés alakuló ülésének időpontja

2006.05.03.

Május 16-ára, keddre hívta össze a parlament alakuló ülését a köztársasági elnök. Ezt maga Sólyom László jelentette be, miután délelőtt egyeztetett a leendő parlamenti pártok elnökeivel a Sándor-palotában.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.05.03.

Az Európai Bizottság ezen a héten az átláthatóságról és a bővítésről is jelentést tesz közzé. Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak, szó lesz a CIA repülőutakról, a futballról és Koszovóról is.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000