Hír archívum: 2006. június

Más hónap

Az NHH 2009-ig 40-50 százalékkal csökkenti a mobil végződtetési díjakat

2006.06.30.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 2009 január elsejére mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre, várhatóan percenként 16,84 Ft-ra csökkenti a hívásvégződtetés díját, jelentette be Pataki Dániel, az NHH elnöke csütörtökön.

Nemzetközi adóellenőrzések

2006.06.30.

Az Európai Unió Adó- és Vámügyi Főigazgatóságának védnöksége mellett, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szervezésében 2006. június 27-29. között Budapesten ültek össze a 25 tagállam, valamint Bulgária és Románia, mint tagjelölt államok adóellenőrzési képviselői.

Várat magára az új alkotmány

2006.06.30.

A ciklus végéig a fiókban maradhat az új alkotmány tavaly év végén elkészült tervezete. Bár a koncepciói kidolgozói több mint fél éve véglegesítették a normaszöveget, a tervezet egyhamar nem kerül a nyilvánosság elé.

Törökország lemaradt a csatlakozási tárgyalásokon

2006.06.30.

Az EU megakasztotta a török csatlakozási tárgyalásokat, míg zöld utat adott a Horvátországnak.

A színlelt szerződésekkel kapcsolatos bejelentési kötelezettség

2006.06.29.

Az adóhatóság által megállapított színlelt szerződések átminősítése kapcsán keletkező bejelentési kötelezettségről

Perrel fenyegetik a republikánusok a The New York Timest

2006.06.29.

"A The New York Times saját arrogáns, elitista, baloldali céljait az amerikai nép érdekei elé helyezi" – mondta a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke.

Bizottsági javaslat egyes bel- és igazságügyi kérdések EU szintre emeléséről

2006.06.29.

Franco Frattini, bel- és igazságügyi biztos ma teszi közzé javaslatait a rendőrségi ügyekre, az adatcserére, valamint azok védelmére vonatkozó kérdések közösségi szintre emeléséről. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso pedig az Európai Bíróság hatáskörének növelését szeretné elérni a menekült- és vízumügyek terén.

Hogyan szavaznak az EP-képviselők?

2006.06.29.

Az EP-képviselők a 2004 júliusa óta tartó parlamenti ciklus alatt eddig 12 000 alkalommal szavaztak, 33 plenáris ülés alatt. Az EP-képviselők sajátos voksolási technikákat alkalmaznak. A leggyakoribb a kézfelemeléssel történő szavazás, de azért néha használják az elektronikus szavazógépet is.

Az Bizottság szerint ellentétes az európai uniós joggal a privatizációs törvény

2006.06.29.

Az Európai Bizottság felkérte Magyarországot, hogy módosítsa a privatizációs törvényt, mert szerinte az nem egyeztethető össze az európai joggal. A testület úgy véli, hogy a törvény indokolatlanul korlátozza a tőke szabad áramlását és a letelepedéshez való jogot, mivel a szavazatelsőbbségi részvények (aranyrészvények) révén az államot különleges jogokkal ruházza fel harmincegy privatizált társaságban.

A Bizottság szerint a tagállamoknak a hágai program megvalósítása terén még van mit tenniük

2006.06.29.

Az Európai Tanács még 1999. októberi tamperei ülésén döntött a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség létrehozásáról szóló akciótervről, melyet később a hágai program váltott fel. Az újabb tamperei (2006. szeptember 20-22.) találkozó előtt a Bizottság a hágai programot értékelte. A testület továbbra is szeretné elérni a nemzeti vétó megszüntetését egyes kérdésekben.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkarendje

2006.06.28.

Mai összeállításunk két, július elején Luxemburgban tárgyalásra kerülő üggyel foglalkozik: az egyik egy Görögországból indult munkajogi vita, a másikban pedig az Air France és a KLM légitársaságok összeolvadását vizsgálják az európai jogszolgáltató testületek.

Olcsóbbak lehetnek a környezetbarát autók

2006.06.28.

Tíz éven belül a regisztrációs adót felváltaná az éves, uniós útadó, amely a gépkocsi szennyezési szintje szerint változna, és így ösztönözné a „tiszta” autók vásárlását. Ez a lényege az Európai Bizottság új javaslatának, melyről az Európai Parlament a következő plenáris ülésen folytat majd vitát.

A képviselők is fújhatják - a szondát

2006.06.28.

A töredékére csökken a mentelmi jogban részesülők száma az erre vonatkozó jogszabályok módosításával – mondta igazságügy-miniszter a törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlésben.

Százezer illegális pisztoly

2006.06.28.

Alig kilencezer flóbertfegyver-tulajdonos jelentette be fegyverét a rendőrségen tegnapig, két nappal a türelmi határidő végső lejárta előtt. Júliustól két és nyolc év közötti börtönbüntetés fenyegeti a korábban engedély nélkül vásárolható pisztolyok tartóit, becslések szerint több mint százezer embert.

A közvállalkozások egyes adókötelezettségeiről

2006.06.28.

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk következtében az általános szabályokon túlmenően külön szabályozás érvényesül az úgynevezett közvállalkozásokra

Hitelpontozás és adatvédelem

2006.06.27.

A Franciaországban bevezetett új egyedi hitelbírálati rendszer nagyobb rugalmasságot enged a bankoknak a hitelkérelmek elbírálása terén.

Az Európai Bíróság elutasította a harmadik országok állampolgárainak családegyesítési jogáról szóló irányelv elleni keresetet

2006.06.27.

A közösségi jogalkotó nem lépte túl az alapvető jogok által kijelölt korlátokat azzal, hogy lehetővé tette azoknak a tagállamoknak, amelyek sajátos jogszabályokkal rendelkeztek vagy ilyeneket kívántak alkotni, hogy a családegyesítéshez való jog bizonyos szempontjait módosítsák.

Jövőre lesz tandíj, de nem mindenkinek kell fizetnie

2006.06.27.

Egyetemi tandíjat vezetne be a kormány utólagos képzési hozzájárulás helyett. A munkaerőpiacon keveset érő végzettségek megszerzését a hallgatóknak kell majd finanszírozniuk, de egy keresett diplomát adó képzés akár ingyenes is lehet.

Végéhez közeledik az osztrák elnökség

2006.06.27.

Az osztrák elnökség alatt megszületett az intézményközi megállapodás a 2007-2013 közötti költségvetésről és a tagállamok megegyeztek a szolgáltatási irányelvről is, de nem sikerült tető alá hozni a munkaidő irányelvet és nem történt érdemi előrelépés az Alkotmány ügyében sem. Ausztria pénteken adja át a posztot Finnországnak.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.06.27.

Ezen a héten Finnország veszi át az EU soros elnöki posztját. A külügyminiszterek találkozóján a fő téma a WTO tárgyalások állása lesz, míg az Európai Bizottság a Nabucco gázvezetékről tesz közzé jelentést. Összeülnek a környezetvédelmi miniszterek is, a Parlament pedig a jövő heti plenáris ülésre készül.

Mi lesz a szerzői jogok sorsa?

2006.06.26.

A szerzői joggal védett alkotások ingyenes letölthetőségét az iparág képviselői új technikák kidolgozásával akadályoznák meg. Az ellentétes érdekeket képviselők tábora azonban voltaképpen nem tesz mást, mint két különböző álláspontot képvisel: az egyik a szerzői jogi szabályozás lazítását, míg a másik annak szigorúbbá tételét igyekszik elérni.

Kiadták Magyarország első digitális tachográf kártyáját

2006.06.26.

A Közlekedési Főfelügyelet (KFF) május 30-án kiadta Magyarország első gépjárművezetői digitális tachográf kártyáját, amely egyike volt a kb. 37.000 db kibocsátásra váró digitális gépjárművezetői tachográf kártyának. A Pénzjegynyomda Zrt. által gyártott kártyához az elektronikus tanúsítványt Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatója, a NetLock Kft. szállította.

Borpiaci reformra készül az EU

2006.06.26.

Az EU radikális reformokat készül bevezetni a borszektorban, melynek célja az óriási túltermelés letörése. A Bizottság szerint a mélyreható reform egyensúlyt teremt a piacon, növeli a versenyképességet, megvédi a vidéki térségeket, és egyszerűbbé teszi a szabályokat mind a termelők, mind a fogyasztók érdekében.

Áthelyezik a pénzügyi nyomozókat

2006.06.26.

Szeptembertől nem lesz szükség a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozóira. Legalábbis a rendőrségen nem. A kizárólagosan adócsalás felderítésére specializálódott százhetven fős egység hatáskörét ugyanis átveszi a vám- és pénzügyőrség.

Menetrend: elfogadva

2006.06.26.

Az oktatási miniszter a jövő hét kedden ismerteti az oktatási reform második ütemét, július 31-én pedig elindul az egészségügyi reform - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton.

Az EU bíróságainak éves jelentése

2006.06.23.

A Luxemburgban működő európai bíróságok a közelmúltban tették közzé a 2005. évre vonatkozó éves jelentésüket. Mai összeállításunkban rövid kivonatot közlünk az egyébként igen terjedelmes jelentésekből, melyek áttekintik az Európai Közösségek Bírósága, az Elsőfokú Bíróság és az Európai Unió Közszolgálati Törvényszékének tevékenységét.

Kínai delegáció látogatása a GVH-ban

2006.06.23.

Ma Xiuhong kínai miniszterhelyettes és munkatársai – a Nellie Kroes európai versenyügyi biztossal és a Bizottság Verseny Főigazgatóságának munkatársaival folytatott megbeszélést követően – június 22-én egy félnapos tanácskozásra a Gazdasági Versenyhivatalba látogattak. A találkozón a magyar versenyjogi szabályozás és a GVH működésének bemutatására is kiterjedő tanácskozáson túlmenően a felek együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak.

Az Invitel ügyfélszerzése során a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott

2006.06.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. június 20-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. 2005-ben ügynöki közreműködéssel végzett ügyfélszerzése során a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott a közvetítő-választás egyes lényeges tulajdonságairól, így a közvetítő-választás formáiról, a havidíj-fizetési kötelezettségről, valamint a fogyasztót megillető elállási jogról. Az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. jogsértő magatartásáért 30 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Tizenegy helyett tíz bíró

2006.06.23.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén köszöntek el kollégái Bagi Istvántól, akinek június 17-én járt le kilencéves alkotmánybírói mandátuma.

Az Alkotmánybíróság 2006. június 26-27-ei teljes ülésének napirendje

2006.06.23.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja ismét azt a határozattervezetet, amely – Sólyom László államfő kérésére – a köztársaság elnök állami kitüntetés-adományozási jogkörét értelmezi.

Új szabályozás - csökkenő árak az ADSL-piacon

2006.06.23.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hazai és uniós konzultációk után meghozott ármegállapító határozatával tovább élénkíti a szélessávú internet-hozzáférések piacán a szolgáltatók közötti versenyt, ezzel hozzájárul az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árának további csökkentéséhez.

Keményít az APEH: listán az evások

2006.06.23.

A jövő évtől felkerülnének az APEH honlapjára az evások. Az intézkedés az adóhivatal szigorítási kurzusának lehet a része, az adóbeszedés hatásosságának javulását várják tőle. Keményebb fellépést ígérnek a fiktív cégek ellen.

Színlelt szerződések: vége az amnesztiának

2006.06.23.

Többszöri halasztás után vége a színlelt vállalkozási szerződésekre vonatkozó kegyelmi állapotnak. 2006. június 30-a után az adóhatóság szabad kezet kap ahhoz, hogy teljes szigorral sújtson le az ilyen kontraktusok résztvevőire.

Brüsszel szabályozná az online tartalomszolgáltatást

2006.06.22.

Az Európai Bizottság az internetes műsorszolgáltatókra is ki akarja terjeszteni a hirdetések közzétételét és a kiskorúak védelmét szabályozó európai uniós irányelv hatályát. Az internetes piac szereplői tiltakoznak a javaslat ellen: szerintük ugyanis ez a kezdeményezés hátrányosan érintené tevékenységüket.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2006. május 31.

2006.06.22.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Emberölés Fülöpjakabon - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.06.22.

Megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy fülöpjakabi férfit, K.L.-t emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádoltak meg.

Vesztegetés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.06.22.

Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy biztosító társaság kárszakértőjét, K.T.-t vesztegetéssel vádoltak meg.

Az EP üdvözli Schüssel terveit az átláthatóság növeléséről, nagyobb előrelépést vár viszont az alkotmányozásban

2006.06.22.

EP-vita az európai csúcsról - A képviselőcsoportok üdvözölték az osztrák elnökség kezdeményezését, hogy tegyék nyilvánossá a tanácsi üléseket, és növeljék az EU átláthatóságát. A képviselők többsége elégedetten nyilatkozott arról, hogy a tagállamok nem akarják megváltoztatni a javasolt alkotmány tartalmát.

Móri bankrablás: újrakezdődik Hajdú pere

2006.06.22.

2006. június 21-én kezdődött újra a Fővárosi Bíróságon Hajdú László büntetőpere. A vádlottnak a móri bankrablás ügyében hozott első fokú ítéletét tavaly helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla.

Színlelt szerződés: mindenki bukik

2006.06.22.

A közterhek megspórolására született színlelt szerződések legalizálására már két hetük sincs az érintetteknek. A júliustól induló ellenőrzéseken az alkalmazottak sem biztos, hogy megússzák bírság nélkül.

Franciaország megkezdte a digitális műsorszolgáltatás szabályozását

2006.06.21.

A francia kormány belekezdett abba a jogalkotási folyamatba, melynek eredményeképpen szabályozni fogja az olyan új távközlési szolgáltatásokat, mint a TVHD formátum vagy a mobiltelefonos mozgóképátvitel.

Csak részsiker a tankönyvmásolók ellen

2006.06.21.

Felemás eredményt hoztak az első tankönyvmásolási feljelentések: Szegeden a kiadók adták fel a harcot, a fővárosban viszont a beperelt másoló tért jó útra.

Jogi lépések a megszorítás ellen

2006.06.21.

Visszautasítja a bankszövetség a banki különadóra vonatkozó törvényjavaslatot, elfogadása esetén jogi lépéseket tesz ellene - közölte a szövetség főtitkára. Erről kibővített elnökségi ülésükön döntöttek tegnap délután.

Felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak Princzéknek

2006.06.21.

Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész a 35 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábornak és társainak a Fővárosi Bíróságon a Postabank-ügy büntetőperének tárgyalásán.

A Bizottság az EP megkerülésével újra megköti a légi utasok adatainak átadásáról szóló megállapodást

2006.06.21.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Parlament mellőzésével köti meg újra az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a légi utasok adatairól szóló megállapodást, melyet az Európai Bíróság semmisnek ítélt.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.06.20.

A hét legfontosabb eseménye George W. Bush bécsi és budapesti látogatása és az EU-USA csúcs lesz. Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak, s várhatóan sor kerül az első nyilvános tanácsülésre is: a mezőgazdasági miniszterek találkozóját élőben közvetítik.

Brüsszel közzétenné a támogatásban részesülők adatait

2006.06.20.

Az Európai Bizottság közzétenné az EU strukturális alapjaiból támogatottak adatait, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Szaddám-per: halálbüntetést kért az ügyész

2006.06.20.

Az iraki főügyész halálbüntetést kért Szaddám Huszeinre és hét bűntársára. A vád képviselője záróbeszédében azt állította, hogy az exdiktátor és hívei ürügyül használtak egy 1982-ben elkövetett állítólagos merényletkísérletet egy síita falu lakosságának kiírtásához.

Esélytelen Sólyom jelöltje

2006.06.20.

Biztos bukás vár az államfő legfőbbügyész-jelöltjére a jövő héten tartandó parlamenti szavazáson. Sólyom László ennek ellenére lehet, hogy a következő körben is kikerüli az előzetes egyeztetést.

Magyarország üdvözli az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megalakulását

2006.06.20.

Hazánk üdvözli az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megalakulását és kész annak tevékenységéhez minden támogatást megadni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000