Hír archívum: 2006. július

Más hónap

100 ezer forintos bírság a kéretlen sms-ekért

2006.07.31.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság felügyeleti jogkörében eljárva 100 ezer forintos bírságösszeget szabott ki arra az elektronikus hírközlési szolgáltatónak minősülő társaságra, amely kéretlen sms-üzeneteket küldött egyes véletlenszerűen kiválasztott mobilszámokra.

Nincs konkrétum az olasz munkaerőpiaci nyitás ügyében

2006.07.31.

Egyelőre nincs hír az olasz munkaerőpiaci korlátozások feloldásának dátumáról és részleteiről, bár az olasz kormány a múlt héten jelezte: kitárja kapuit a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárai előtt.

Brüsszel rábólintott a csökkentett áfakulcsokra

2006.07.31.

A Bizottság kedden azt javasolta, hogy a régi tagállamok 2010. december 31-ig folytathassák, az újak pedig elkezdhessék a csökkentett áfakulcs alkalmazását egyes munkaigényes szolgáltatások esetén.

Pert nyert az állam a tokodi üveggyárral szemben

2006.07.31.

Pert nyert az állam a tokodi üveggyárral szemben. Az üveggyártással foglalkozó cég mintegy másfél milliárd forintos kártérítést követelt bírósági úton, egy környezetvédelmi engedély hiányában meghiúsult hitelszerződés miatt.

A tárcahonlapok nem frissülnek a kormányátalakítással

2006.07.31.

Hét hónappal a készülő törvénytervezetek közzétételét előíró jogszabály életbelépése után még mindig akad minisztérium, amelyik fittyet hány az elektronikus információszabadságnak.

Egységes DRM-ek jönnek?

2006.07.28.

A különböző digitális jogkezelő rendszerek (DRM) egyik legfontosabb problémája interoperabilitásuk hiánya. Egyre több cég lát fantáziát a nyílt forráskódú DRM-ek kidolgozásában.

Brit parlamenti képviselők az EU Alkotmány ellen

2006.07.28.

A brit parlament alsóháza által kiadott jelentés szerint az Európai Alkotmány nem halott, hanem mesterségesen tartják életben, ezért nem kellene tovább foglalkozni annak fenntartásával.

A Bio-Fit reklámozási gyakorlata a fogyasztók megtévesztésének minősült

2006.07.28.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2006. július 27-én hozott döntésében megállapította, hogy a Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor élelmiszer termékeinek forgalmazása és a forgalmazáshoz kapcsolódó tájékoztatás során termékeinek gyógyhatást tulajdonított, illetve azt sugallta, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére. A Bio-Fit egyes összehasonlító reklámjai szintén alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére tartalmuk tárgyszerűségének és objektivitásának hiánya miatt. A Bio-Fit Natura Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogsértő magatartásáért 91 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Cseh versenyhivatali delegáció látogatása a GVH-ban

2006.07.28.

Mr. Martin Pecina, a cseh versenyhivatal elnöke és munkatársai dr. Nagy Zoltán elnök meghívására 2006. július 26-án egynapos szakmai látogatást tettek a Gazdasági Versenyhivatalban (GVH), hogy a két versenyhatóság közötti kétoldalú együttműködés alapjait megteremtsék.

Németországot megbolygatta az őssejt-kutatásról szóló döntés

2006.07.28.

Az EU-nak az a legutóbbi döntése, mely zöld jelzést adott az őssejt-kutatás finanszírozására, megkongatta a vészharangokat Németországban, ahol máskülönben tilos az efféle tudományos tevékenység.

Evaváltozások

2006.07.28.

Sokak számára elveszítette varázserejét az egyszerűsített vállalkozói adó az októbertől emelkedő teher miatt, mégis lehetnek, akiknek továbbra is megéri evázni.

Októberre halasztották Szaddám perét

2006.07.28.

Október 19-re halasztották Szaddám Huszein és társai perét. Az utolsó tárgyalási napon ítélethirdetés várható a volt iraki diktátor és a hét másik vádlott elleni eljárásban.

Az EP internetes magatartáskódexet dolgozott ki a cenzúra ellen

2006.07.27.

Az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot, hogy egy magatartáskódex kidolgozásával próbálja meg megakadályozni, hogy a Google-hez hasonló internetes nagyvállalatok támogassák egyes államok internetes cenzúra alkalmazását megvalósítani szándékozó törekvéseit.

A "számlabélyeg" nem megoldás, elektronikus számlázásra van szükség

2006.07.27.

A NetLock Kft., Magyarország vezető hitelesítés-szolgáltatója és PKI rendszerintegrátora szerint a számlabélyeg nem nyújt hatékony védelmet az áfacsalások és más számlázással kapcsolatos visszaélések ellen, mivel csak a számla hordozóját védi, s nem garantálja a konkrét információ, vagyis a számla tartalmának sértetlenségét.

Elfogadottak a nemzetközi bíróságok

2006.07.27.

Egyre több vállalat támogatja az országhatárokon átnyúló vitás kérdések választott nemzetközi bíróságok segítségével való rendezését - mérte fel a PricewaterhouseCoopers.

A kis értékű közbeszerzések átláthatóságát segítené elő a Bizottság

2006.07.27.

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozta iránymutatását a kis értékű közbeszerzési kiírásokkal kapcsolatban, melyek célja a tisztességes feltételek és a transzparencia fokozása.

Cégekké alakítanák az egyetemeket

2006.07.27.

Fokozatosan kivonulna az állam a felsőoktatás szabályozásából és finanszírozásából, ennek érdekében még ebben a ciklusban többször módosítják a felsőoktatási törvényt. Az állam a szférának jutó pénzt nem az intézményeknek, hanem a hallgatóknak adná.

A WTO tárgyalások kudarcának várható következményei

2006.07.26.

Az elmúlt napokban a lapok címlapján szerepelt, hogy a WTO Dohai Fordulójának felfüggesztésével beláthatatlan távolságba a globális szabadkereskedelem további kiterjesztésének lehetősége. Az alábbiakban az Európai Unió szemszögéből ismertetjük a szakdiplomáciai tárgyalások felfüggesztésének várható következményeit.

A kereskedelmi törvény alapján indult versenyfelügyeleti eljárás a Tesco ellen

2006.07.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észlelte, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. (továbbiakban: Tesco) 2005. tavaszától jelentős mértékben megváltoztatta az addig alkalmazott polcszervíz-rendszerét.

A Bizottság nyilvános konzultációt indít a mobiltelefont használó kiskorúak védelméről

2006.07.26.

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indított arról, hogy milyen veszélyekkel járhat a gyerekek számára a mobiltelefonok használata. Számítanak bármely érdekelt fél hozzászólására, így a gyermekek biztonságával foglalkozó, a szülőket és fogyasztókat képviselő szervezetek, a tartalomszolgáltatók, mobilhálózat-üzemeltetők, készülék- és hálózatgyártók, valamint a jogalkotók véleményére. A konzultáció 2006. október 16-ig áll nyitva.

Hét napra csökken a cégbejegyzési határidő

2006.07.26.

A cégvilág jogi szabályozása után 13 új paragrafussal bővülhetnek a törvények. A gazdasági társaságok piacra lépésének gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvénytervezet többek között 7 munkanapos ügyintézési határidőre kötelezi a hatóságokat, írja a Napi Gazdaság.

Alkotmány, kommunikáció, 2007-es büdzsé a középpontban

2006.07.26.

A brüsszeli nyári szünet közeledtével érdemes számba venni, melyek azok az intézményi dossziék, melyek szeptemberben és a finn elnökség további hónapjaiban ismét a figyelem középpontjába kerülhetnek.

Zöld utat kaphat a tandíjtörvény

2006.07.26.

Minimális annak az esélye, hogy az Alkotmánybíróság igazat ad a tandíjat és a pedagógusok óraszámemelését kifogásoló Fidesz-beadványnak – mondják alkotmányjogászok.

Több ezer .eu domain névvel éltek vissza

2006.07.26.

Az EURid, az európai domain nevek nyilvántartója 74 ezer uniós domain név használatát függesztette fel és a szolgáltatással való visszaélés miatt 400 szolgáltató ellen kezdeményezett eljárást.

Az AI elítéli a kínai kormánnyal együttműködő szoftveróriásokat

2006.07.25.

Az Európai Parlament és az amerikai kongresszus után most az Amnesty International bírálja a vezető internetes cégeket, amiért azok Kínában nem kívánják érvényesíteni a demokratikus internetről vallott elveiket.

Királyi kitüntetés magyar bíráknak

2006.07.25.

A hollandiai Zwolle – Lelystad-i illetve a Csongrád Megyei Bíróság, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság és Pest Megyei Bíróság közötti tíz éves sikeres szakmai együttműködés elismeréseként a holland királynő az Oranje Nassau Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést adományozta a három magyar bíróság elnökének.

KRESZ-módosítások: övek a buszokon, gyorsabb nehézkocsik

2006.07.25.

Lakott területen kívüli úton, éjszaka és rossz látási viszonyok között a gyalogosok és a kerékpárosok részére a fényvisszaverő mellény használatát kötelezővé kell tenni – egyebek között ezt tartalmazza a KRESZ módosításáról a Világgazdaság birtokába került munkaanyag. Az intézkedés célja a közlekedésbiztonság javítása.

Nem tetszik a külföldi cégeknek a prospektus irányelv

2006.07.25.

Egy új EU-jogszabály magas költségei miatt a nagy, Európában tevékenykedő külföldi cégek némelyike azt mérlegeli, hogy feladja a dolgozói részvények kibocsátásáról szóló terveit.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.07.25.

Az EU igazságügyi és versenyképességi miniszterei ellentmondásos témákat feszegetnek a héten, mielőtt Brüsszel megkezdi szokásos augusztusi nyári szünetét.

Verheugen nincs megelégedve a Bizottság a túlszabályozottság elleni munkájával

2006.07.25.

Günter Verheugen ipari ügyekért felelős biztos szerint az Európai Bizottság tisztviselői, az Európai Parlament és a tagállamok is ellenzik az EU túlszabályozottságának enyhítését.

Kudarcba fulladtak a WTO tárgyalások

2006.07.25.

Az EU Amerikát hibáztatja a WTO tárgyalások teljes kudarcáért. Peter Mandelson kereskedelmi biztos szerint a kereskedelmi szervezet tagországai „elszalasztották az utolsó kijáratot az autópályán”.

Lekapcsolták az ország legnagyobb warez-szerverét

2006.07.24.

Újabb razziát tartottak a hatóságok, aminek eredményeként múlt héten lefoglalták az ország egyik, ha nem a legnagyobb kalóz ftp-szerverét, a "kenyeret" - írja a magyar p2pinfo.

Az iratokhoz való hozzáférés jogáról ítélkezett a Bíróság

2006.07.24.

Az Elsőfokú Bíróság nem látta minden esetben igazoltnak az OLAF és a Bizottság azon érveit, melyek szerint az ellenőrzések, vizsgálatok és könyvvizsgálatok céljának védelmét szolgálta az, hogy nem engedtek hozzáférést bizonyos dokumentumokhoz.

Még nincs egyensúly

2006.07.24.

Az Alkotmánybíróság is megvizsgálni kénytelen az egyensúlyjavítás céljából elfogadott törvényeket. Több szervezet több beadvánnyal él ugyanis.

Az eva hatálya alól - 2006. szeptember 15-ig - történő kijelentkezésről

2006.07.24.

Az Eva törvényben foglalt valamennyi feltételnek megfelelő vállalkozás október 1-jétől kiléphet az Eva hatálya alól

Vesztett perekre különítették el a titokzatos 100 milliárdot

2006.07.24.

A 100 milliárd forintos titokzatos idei költségvetési tétel mögött az áll, hogy a ferihegyi reptér üzemeltetéséből 2001-ben kiszorított kanadai cég várhatóan nyerni fog a Magyar Állammal szemben megindított perben - írják a mai lapok. Emellett más perek is folyamatban vannak, amelyek végén az államnak várhatóan szintén mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

Kilenc törvényről tart szavazást az Országgyűlés

2006.07.24.

Hétfőn kilenc törvényről tartanak zárószavazást a Parlamentben. A nyári rendkívüli ülésszak utolsó munkanapján a képviselők szavaznak a többi között az önkormányzati törvény és a sok vihart kavart felsőoktatási törvény módosításáról is.

A tagállamok nem teljesítették a belső piaci jogszabályok átvételét

2006.07.21.

A Bizottság kimutatásai szerint az EU tagállamai továbbra sem ültetik át idejében a szervezet által kidolgozott, a belső piac működését érintő irányelveket.

Versenyfelügyeleti eljárás az SMS-ben vásárolható autópálya-matrica tájékoztatási gyakorlata miatt

2006.07.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Telekom Nyrt. (T-Mobile) és a Pannon GSM Távközlési Zrt. autópálya-matrica sms-ben történő vásárlására ösztönző tájékoztatási gyakorlata a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának minősül-e.

A brit cégek nem elégedettek az uniós jogszabályok végrehajtásával

2006.07.21.

Nagy-Britannia gyakorta sietve és hibásan veszi át az európai uniós jogszabályokat – derül ki egy friss felmérésből.

Uniós jogot sért a regisztrációs adó

2006.07.21.

Akár 15 milliárd forint is visszajárhat annak a mintegy 80 ezer magyarnak, aki 2004-2005-ben másik EU-tagállamból használt autót vásárolt. A kérdésben az Európai Bíróság dönt majd.

Brüsszel büntetné a feketén foglalkoztatókat

2006.07.21.

Az EB büntetné az illegális munkavállalókat kizsákmányoló cégeket, annak érdekében, hogy megelőzzék a nemrégiben feltárt dél-olaszországi rabszolgatáborhoz hasonló eseteket.

Megtévesztőnek minősült az Auchan reklámja

2006.07.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. július 20-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor több, általa kiadott reklámújságban számos termék esetén alkalmazta a „legolcsóbb”, illetve a „legolcsóbb termékeink” kifejezést.

A gazdasági verseny lenne megoldás a net semlegességére?

2006.07.20.

Szakmai körökben egyre több vita szó arról, hogy vajon lehetséges-e gátat vetni az egyre növekvő mennyiségű internetes tartalom közötti különbségtételnek, az Egyesült Államok kongresszusa pedig tavaly év vége óta latolgatja komolyan, hogy törvénybe iktassa-e a "net neutrality"-t, vagyis az internet semlegességét

Tájékoztató az önkormányzati választásokról

2006.07.20.

A Magyar Köztársaság elnöke 2006. október 1-jére tűzte ki az önkormányzati választásokat. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője tájékoztatót tartott a Duna Palotában a választások általános tudnivalóiról, az iroda felkészülésének aktuális kérdéseiről.

Brüsszeli elmarasztalás a dohányreklám-törvény miatt

2006.07.20.

A Bizottság szerdán indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak és Olaszországnak, amiért nem megfelelően vették át a dohánytermékek reklámozásáról szóló irányelvet.

Az összesítő nyilatkozatok benyújtási kötelezettségéről

2006.07.20.

APEH tájékoztató az összesítő nyilatkozatok benyújtási kötelezettségéről

Akciócsoportot hoz létre az APEH

2006.07.20.

Akciócsoportot hoz létre a határokon átnyúló, a közösségi színlelt, valamint a kapcsolt vállalkozások közti ügyletek ellenőrzésére az adóhivatal. Az operatív egység külön utasításra nyomozhat majd. A Balatonon a hét végén 864 üzletet ellenőriztek az APEH revizorai, harmaduknál találtak valamilyen visszaélését.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000