Hír archívum: 2006. július

Más hónap

Olcsóbb mobiltelefonálás az unióban

2006.07.20.

A szolgáltatók hevesen ellenzik a külföldi telefonálást olcsóbbá tevő uniós szabályozást. A felhasználók viszont türelmetlenül várják, hogy mikor lép életbe.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a vállalkozók

2006.07.20.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az úgynevezett elvárt adó miatt. A szervezet közleményében üdvözli, hogy a köztársasági elnök aláírta az államháztartási egyensúly megteremtését célzó törvénycsomagot, ugyanakkor elutasítja a szerinte jogállami követelményekkel össze nem egyeztethető megoldások alkalmazását.

A francia kormány fellép az online csalások ellen

2006.07.19.

A francia kormány információs társadalommal foglalkozó kormányközi bizottsága (CISI) legutóbbi ülésén kiemelkedően fontosnak ítélte meg az online csalások (phishing) elleni küzdelmet.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Bankszövetség

2006.07.19.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Bankszövetség a szektorra kirótt különadó miatt. A hitelintézeteknek jövőre a kamat- és kamatjellegű bevétel címén befolyt összeg után 5 százalékos járadékot kell fizetniük. A bankok szerint ez alkotmánysértő és ütközik az Európai Unió rendelkezéseivel.

Balatoni razzián az APEH

2006.07.19.

Az adóhivatal 2006. évre vonatkozó irányelvével összhangban 2006. július 14. és 16. között lebonyolításra került a "Vakáció 2006" elnevezésű országos akció. Az akció a Balaton körüli megyék idegenforgalmilag frekventált területeire fókuszált, de kisebb településeket is érintett.

Hiányzik a bizalom

2006.07.19.

Miközben Magyarországon több százezren használják az elektronikus banki szolgáltatásokat, az internetes vásárlás egyelőre a hagyományos kiskereskedelem csupán 0,1 százalékát teszi ki. Az e-kereskedelem legnagyobb kerékkötője, hogy ragaszkodunk a hagyományos vásárlási formákhoz. Ám lassan felnő az a korosztály, amely hozzászokott a világhálón való böngészéshez, és nem idegenkedik az on-line fizetéstől. A kereskedelem szereplőinek is szemléletváltozásra van szükségük: üzleti modelljeiket át kell dolgozniuk az on-line üzletmenetre.

Moszkva továbbra sem nyitja meg energiapiacát

2006.07.19.

A világ vezető hatalmai a vasárnapi szentpétervári G8 találkozón hitet tettek a „nyitott és átlátható” energiapiacok mellett, de az Európai Unió nem került közelebb azon céljához, hogy hozzáférést nyerjen Oroszország energiaszektorához.

Nőtt a lemaradás a belsőpiaci szabályok végrehajtásában

2006.07.19.

A tagállamok többsége nem tudta teljesíteni ígéretét, hogy behozza lemaradását a belsőpiaci szabályok végrehajtásában, viszont Magyarország továbbra is a legjobbak közt van.

Az internetes tartalomszolgáltatók betartották a kampánycsendet

2006.07.19.

A 2006. évi országgyűlési választások két fordulóját megelőző kampánycsend idején az internet eddigi legetikusabb oldalát mutatta: a tartalomszolgáltatók döntő többsége betartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által kidolgozott választási etikai kódex ajánlásait – derül ki az egyesület által létrehozott választási monitoring bizottság most nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja az elektronikus hírközléspiaci versenyről és szabályozásról

2006.07.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legfrissebb tanulmányában átfogó elemzést nyújt az elektronikus hírközléspiaci verseny és szabályozás kérdéseiről, miután a 2002-es piacnyitás eredményei érzékelhetően kézzelfoghatóbbak, illetve a verseny jövőbeni alakulásának irányai is jól megragadhatóak. A dokumentumban kifejtettekkel kapcsolatban a hivatal várja az érdekeltek véleményét.

Bíróságon támadják az amerikai elektronikus szavazóberendezéseket

2006.07.18.

Az Egyesült Államok az elmúlt években több millió dollárt fordított arra, hogy modernizálja választási infrastruktúráját: a hagyományos szavazási módszereket kiszorítják az elektronikus (például érintőképernyős berendezéseket alkalmazó) rendszerek – ezeket azonban sokan manipulálhatónak tartják és most bíróságokon igyekeznek érvényt szerezni álláspontjuknak.

Ismét t-domainekről döntött az Internet Szolgáltatók Tanácsának Tanácsadó Testülete

2006.07.18.

A teemobil.hu, tee-mobil.hu, tee-online.hu, teeonline.hu, ton-line.hu, tonlany.hu, t-onlany, temobil.hu, teonline.hu, valamint a te-online.hu domain nevek a kérelmező számára a Testület döntése értelmében nem delegálhatók. A tea-mobil.hu, tea-online.hu, teamobil.hu, teaonline.hu domain nevek Alattyán Sándor számára delegálandók.

A mammuth.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2006.07.18.

AZ AionNet Kft. (regisztrátora: Interware Rt.) a mammuth.hu domain név delegálását igényelte, prioritás nélkül. Az igénylést a Sheraldo Ventures Limited (Ciprus) kifogása alapján a regisztrátor küldte a TT elé. A Sheraldo Ventures Limited álláspontja szerint a domain név az összetéveszthetőségig hasonló a kifogást tevő tulajdonában lévő 139.725 valamint 152.789 lajstromszámú MAMUT szóvédjegyekre.

EKB: Maximalizálható a számhordozás költsége

2006.07.18.

A nemzeti szabályozó hatóságok előre meghatározhatják egy mobiltelefonszámnak az egyik szolgáltatótól a másikhoz való átvitelének legmagasabb árát. A díjakat a költségek alapján kell meghatározni olymódon, hogy az a fogyasztókat ne térítse el a hordozhatóság lehetőségének igénybevételétől

A nemzeti versenyjogba ütköző kartell egyidejűleg a közösségi jogot is sértheti

2006.07.18.

Bármely személy hivatkozhat a közösségi jogra azért, hogy a tagállamok által megállapított szabályok szerint kártérítést követeljen az elszenvedett károkért.

Tízéves a munkaügyi közvetítői szolgálat

2006.07.18.

A munkaügyi közvetítők az elmúlt évtizedben sokat tettek a munka világa új kultúrájának a kialakításáért, a szociális párbeszéd erősítéséért - hangsúlyozta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az MKDSZ jubileumi rendezvényén.

A fogyasztók jogait érintő adatok nyilvánosságáról szóló adatvédelmi biztosi ajánlás

2006.07.18.

A piacgazdaság körülményei között a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók érdekeit és jogait világos szabályoknak és hatékonyan működő intézményeknek kell védeniük. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a globális gazdasági együttműködés új veszélyforrások felbukkanásával is járt, s ez tovább növeli a fogyasztóvédelmi garanciák fontosságát.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.07.18.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa az I.r. és a II.r. vádlottat az ellenük emelt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségének és könnyű testi sértés vétségének vádja alól felmentette, egyebekben az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ügyész az I.r. és a II.r. vádlott felmentése miatt fellebbezést jelentett be. A III.r. vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.07.18.

A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntettének kísérletében, ezért őt - mint visszaesőt – 6 évi börtönre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, védője eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Jogbiztonságot teremtene a Bizottság a határon átnyúló válásokban

2006.07.18.

A Bizottság hétfőn két olyan kezdeményezést is tett, melyek célja, hogy tiszta helyzetet teremtsenek a nemzetközi válások körül.

Kaszpi-tengeri olajvezeték: megaprojekt az emberi jogok betartásával

2006.07.17.

A múlt héten nyílt meg a Kaszpi-tengeri olajvezeték, amely Bakuból indulva Grúzián keresztül juttatja el az olajat Törökország földközi tengeri partvidékére. A több száz kilométer hosszú vezeték naponta egy millió hordó olajat képes továbbítani és szakértők szerint a világ olajkeresletének 7 százalékát kielégítésére lesz képes.

A köztársasági elnök aláírta az új adótörvényeket

2006.07.17.

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényeket.

Tovább erősödhet a verseny a szélessávú piacon is

2006.07.17.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezetét. A határozattervezetek szerint a négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait és így a határozat életbelépése után tovább erősödhet a verseny a szélessávú hozzáférések piacán - jelentette be az NHH pénteken.

Vita a vízuminformációs rendszer hozzáféréséről

2006.07.17.

A vízumadatbázis felállításáról szóló megállapodás a jelek szerint még odébb van. Az Európai Parlament témafelelőse ugyanis nem nagyon nézi jó szemmel, hogy a Miniszterek Tanácsa lehetővé tenné, hogy a rendőrök hozzáférjenek az adatbázishoz.

Megszorítások az Európai Unióban

2006.07.17.

Létszámstop léphet életbe az Európai Bizottság intézményeinél, ha a tagállamok kormányai elfogadják a 2007-es büdzsé lefaragását.

Több mint tízszeres különbség az európai minimálbérekben

2006.07.17.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának felmérése szerint több mint tizenegyszeres különbség is előfordul az Unió tagországaiban a törvényileg megállapított minimálbérek között.

Az Európai Bizottság a gyermekek jogaiért

2006.07.14.

A közelmúltban kiadott közleményével a Bizottság elindította a gyermekek jogainak védelmére és érvényesítésére irányuló kampányát, melyben meghatározta az e területen elérni kívánt célokat és a gyors intézkedést igénylő aktuális kérdéseket.

Visszaélt erőfölényével a MÁV

2006.07.14.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. július 10-én, tárgyaláson kívül hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Államvasutak ZRt. (MÁV ZRt.) visszaélt gazdasági erőfölényével, s ezzel a versenytörvénybe ütköző magatartást tanúsított.

Taxitársaságok között létrejött kartellt büntetett a GVH

2006.07.14.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. július 11-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Nyíregyházán taxi-társaságokat üzemeltető vállalkozások – Zatureczki Pál egyéni vállalkozó, a Nyír-1 Taxi Szakmai Egyesülés, a Gábriel-Lux Taxi Kft. és Ferku Zsolt egyéni vállalkozó – egymással tárgyalásokat folytattak az általuk, a 2005. évben végrehajtandó tarifa-emelésről.

Pereskedett, majd megegyezett a Google a kurzor.hu üzemeltetőjével

2006.07.14.

A hazai Internet történetének legjelentősebb vitája nyerhet megoldást hamarosan.

Lassan halad a szabályozási környezet egyszerűsítése

2006.07.14.

Bár a Barroso-bizottság egyik legfőbb célkitűzése a bürokrácia leépítése és az európai törvényalkotás egyszerűsítése, a testület eleddig ezen a téren meglehetősen csekély eredményt tud felmutatni.

Megfelelő szabályozás nélkül marad a fizetésképtelenség

2006.07.14.

A hazai fizetésképtelenségi eljárások száma 2006 első félévében 14%-kal emelkedett 2005 hasonló időszakához képest.

Az adófizetők pénzének védelme Európában és azon túl

2006.07.14.

2,3 millió euró sikkasztás egy dél-amerikai ivóvíz projektből; több mint 18 millió euró meg nem fizetett közteher anti-dömping alá eső ázsiai tv-készülékek után; 300000 euró sikkasztása az Európai Bizottság delegációjának számlájáról Afrikában - csupán három ügy, ahol az OLAF (Európai Unió Csalás Elleni Hivatala) az Unió határait átlépve folytatott nyomozást az adófizetők pénzének védelme érdekében.

Harmincmilliárdnyi regisztrációs adót fizethet vissza az állam

2006.07.14.

Az államnak visszamenőleg meg kell fizetnie a jogtalanul beszedett regisztrációs adót – várhatóan így dönt majd az Európai Bíróság. Az elmúlt két évben – indokolatlanul – 29 milliárd forinttal többet fizettek azok, akik használt autójukat külföldön vásárolták.

Kihagyták a döntésből a szakmát

2006.07.14.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara, ugyanis két olyan kormányrendelet is hatályba lépett, amelyet a szakma rossznak tart. Az egészségügyi reform a kamara szerint nem gazdasági és humán szemléletű, hanem kizárólag a gazdasági szempontokat helyezi előtérbe.

Történelmi jelentőségű büntetést fizethet a Microsoft

2006.07.14.

Az Európai Bizottság július 12-i döntése az EU történetének eddigi legmagasabb, 280,5 millió eurónyi büntetés befizetésére kötelezi az amerikai szoftveróriást. A Microsoft bejelentette fellebbezését a döntés ellen.

Hivatalossá válik az ír nyelv

2006.07.14.

Az Európai Tanács tavalyi döntésének értelmében 2007. január 1-jétől az ír lesz az Unió huszonegyedik hivatalos nyelve. Az ír használata azonban nagyjából 677 ezer eurójába kerülhet az Európai Parlamentnek, ami több mint 100 ezer eurós többletköltséget jelent egy gael nyelvet beszélő képviselőre számolva.

USA: jogalkotási vita az internetes lehallgatásról

2006.07.13.

Az FBI egy olyan új, átfogó törvénytervezetet dolgozott ki, amely előírná az amerikai internetszolgáltatók számára, hogy a hálózati eszközök módosításával a hivatalos szervek számára nagyobb mértékben biztosítsanak titkos adatgyűjtési lehetőségeket.

Barangolási díjak: a Bizottság javaslatot tesz az Unión belüli külföldi mobiltelefon-használat díjának leszorítására

2006.07.13.

A Bizottság tegnap olyan uniós rendeletet terjesztett elő, amely a külföldi mobiltelefon-használat költségeit esetenként akár 70%-kal csökkentené. A Bizottság ezzel kívánja biztosítani, hogy az EU fogyasztói a barangoló szolgáltatásokért ne fizessenek indokolatlanul magasabb árat, mint belföldi hívásaikért („az európai hazai piac szemléletmódja”).

Aggasztja az EP-t az internetes cenzúra

2006.07.13.

Az EP-képviselőket aggasztja, hogy egyes cégek együttműködnek bizonyos országok internetes cenzortevékenységében, emellett arra kérik a tagállamokat: ismételten kötelezzék el magukat az internet-használók jogainak védelme és a szólás szabadságának támogatása mellett.

Személyi változások az APEH-nál

2006.07.13.

Veres János pénzügyminiszter szerdán részt vett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vezetőinek értekezletén. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az APEH legfelsőbb vezetésével kapcsolatban több személyi döntést hozott.

Sok a panasz a testi fenyítés miatt

2006.07.13.

Továbbra is a diákok testi bántalmazásával és az adatok védelmével kapcsolatban érkezik a legtöbb beadvány az oktatási ombudsmanhoz, de kialakulóban vannak új ügytípusok is.

Veres: Nem alkotmányellenesek az adótörvény-módosítások

2006.07.13.

A pénzügyminiszter szerint nem alkotmányellenesek a hétfőn elfogadott adótörvény-módosítások. Veres János a közszolgálati televízióban azt monda: azokat az Igazságügyi Minisztérium szakértői is alaposan megvizsgálták.

Újabb vádlott a brókerbotránnyal kapcsolatban

2006.07.13.

Kodela Lászlót, a Medgyessy kormány volt helyettes államtitkárát hivatali befolyással való üzérkedéssel és adócsalással vádolják.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja

2006.07.12.

A luxemburgban működő európai bíróságokon 2006. július 17-től szeptember 3-ig ítélkezési szünet lesz, így mai összeállításunkban az ezt megelőző utolsó munkahéten zajló fontosabb eljárási cselekményeket ismertetjük.

Megszegte európai biztosi kötelezettségeit Édith Cresson

2006.07.12.

Ítélet született a 'Cresson' ügyben. A Bíróság megállapította, hogy az eset körülményeire tekintettel a kötelezettségszegés megállapítása önmagában megfelelő szankciónak minősül.

Az Európai Bíróság értelmezte a "fogyatékosság" fogalmát

2006.07.12.

A Sonia Chacón Navas kontra Eurest Colectividades SA ügyben az Európai Bíróság először értelmezte a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról szóló irányelv értelmében vett „fogyatékosság” fogalmát.

Sztrájk szervezésével kapcsolatos adatvédelmi biztosi ajánlás született

2006.07.12.

Ezévben több érdekképviseleti szervezet is adatvédelmi biztosi állásfoglalást kért a sztrájk szervezésével összefüggő adatvédelmi kérdésekről. Egy szakszervezet kifogásolta, hogy az általuk szervezett figyelmeztető sztrájk kezdete előtt a munkáltató jogi képviselője a munkavállalóktól egy szándéknyilatkozatot kért a részvételre vonatkozóan, indokul a bérszámfejtési feladatokat jelölve meg. A nyilatkozat miatt több munkavállaló – egzisztenciáját féltve – nem vett részt a sztrájkban.

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.07.12.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott ( 29 éves bonyhádi férfi) 2004. májusa óta a Pécsváradi Rendőrörsön teljesített szolgálatot. 2005. május 23-án kollégáival Mecseknádasdon végeztek sebességmérő műszeres forgalom-ellenőrzést. A vádlott a Mecseknádasd belterületén található buszmegállóban tartózkodott, ahol a Budapest felé tartó forgalmat állította meg. A buszmegálló a mérőkocsi helyéről nem volt látható.

Rablás bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2006.07.12.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (23 éves mohácsi férfi) 2003-tól egyre gyakrabban látogatta a játékgép termeket, ahol nyerő automatákon játszott és általában veszített, így anyagi helyzete megrendült. Munkáltatójától vásárolt egy flóbert pisztolyt, azzal a céllal, hogy kedvtelésből célba lőjön azzal.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000