Hír archívum: 2006. július

Más hónap

Milliókba kerül a bűnözői nyilvántartás felállítása

2006.07.12.

Az EU majdani bűnügyi nyilvántartásának létrehozása 4 millió euróba kerül majd – derül ki a Bizottság megvalósíthatósági tanulmányából.

Október elsején lesz az önkormányzati választás

2006.07.12.

A választások időpontja 2006. október 1.

Maradnak az ajánlószelvények, jönnek ősszel a botrányok

2006.07.12.

A tavaszihoz hasonló botrányokra lehet számítani a nyár végén újrainduló kopogtatócédula-gyűjtéskor. A pártok "nem értek rá" változtatni az ajánlási gyakorlaton.

Felmentették Princz Gábort

2006.07.12.

A Fővárosi Bíróság felmentő ítéletet hozott a Princz Gábor és társai ellen indult büntetőügyben. Az eljárást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, 34,6 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt indított

Szerzői jogok: teljessé vált az európai tabló

2006.07.11.

A szerzői és szomszédos jogok és az információs társadalom kapcsolatát érintő 2001-és európai uniós irányelv ma már mind a 25 állam nemzeti jogába átültetésre került: utolsóként Franciaország fogadta el azt az európai szabályozást tükröző törvényt, amelynek megalkotását komoly szakmai és társadalmi egyeztetés kísérte.

A frakciók kevéssé lelkesednek az EP belső reformjaiért

2006.07.11.

Az EP belső reformjai volt a fő témája az Elnökök Értekezlete legutóbbi ülésének. A politikai csoportok a jelek szerint hajlandóak támogatni Borrell elnök javaslatainak egy részét, bár néhány pontról még további vitákat kell folytatni a frakciókon belül. A végső döntést szeptemberben hozzák meg.

Jobb lesz figyelni

2006.07.11.

Jelentős változásokat hoz majd az Országgyűlés által tegnap véglegesen elfogadott törvénycsomag. Az adókerülők és figyelmetlenek komoly bírságokra, boltbezárásra is számíthatnak.

Leszavazták a reformterveket

2006.07.11.

Az ellenzék – mint előre jelezte – nem szavazta meg tegnap az önkormányzati reformhoz kapcsolódó, kétharmados támogatást igénylő kormányjavaslatokat.

Súlyos büntetés várhat a Microsoftra

2006.07.11.

Az Európai Bizottság, később meghatározandó ideig, napi 2 millió eurós bírsággal sújthatja a világ legnagyobb számítógépprogram-gyártóját, az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését, hogy jobban ossza meg a piacon csaknem egyeduralkodó Windows-kezelőrendszer műszaki adatait a konkurenciával.

Bővülhet a Parlament ellenőrzési jogköre a Bizottság felett

2006.07.11.

Az Európai Parlament múlt héten kezdett tárgyalni az utóbbi évek egyik legjelentősebb intézményi megállapodásáról, mely vétójogot biztosít az EP tagjainak a Bizottság végrehajtási intézkedéseivel szemben. Brüsszel végrehajtó hatalma a rendszerint mindennapi, technikai jellegű kérdések kezelése mellett olyan, politikailag rendkívül érzékeny témákat is érint, mint például a genetikailag módosított élelmiszerek elfogadása a belső piacon.

Tiltakozásokat vált ki a francia „iTunes-törvény”

2006.07.10.

Egy amerikai technológiai szervezet kifogásainak adott hangot azzal az új francia törvénnyel kapcsolatban, amely megköveteli, hogy a digitálisan lejátszható zeneműveket forgalmazó cégek a versenytársaik lejátszóin is hallgatható termékeket kínáljanak.

Ítélkezési szünet

2006.07.10.

A Fővárosi Bíróságon 2006. július 17. napjától 2006. augusztus 20. napjáig terjedően nyári tárgyalási szünet lesz. A szünet ideje alatt a Fővárosi Bíróság épületében működő Információs Szolgálat is zárva tart.

EP-állásfoglalás a SWIFT-ügyről

2006.07.10.

A nemzetközi banki átutalásokat lebonyolító, brüsszeli székhelyű Swift-konzorcium rendszere által tárolt adatokhoz való amerikai hozzáféréssel kapcsolatban fogadott el állásfoglalást csütörtökön az EP.

Átutalási adatok a pénzmosás ellen

2006.07.10.

Együttdöntésben, első olvasatban elfogadta az EP azt a jogszabálytervezetet, amelynek értelmében a pénzmosás elleni harcért és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáért felelős hatóságok szükséges esetben azonnal hozzájuthatnának a pénzt átutalóval kapcsolatos alapvető adatokhoz.

Elfogadták Szent-Iványi István jelentését a tagjelöltek támogatásáról

2006.07.10.

Három, az EU-n kívüli országok uniós támogatásáról szóló jogszabályt fogadott el nagy többséggel az EP csütörtökön. Szent-Iványi István az uniós csatlakozásra váró országok támogatási eszközéről (IPA) készített jelentést, egy másik a szomszédsági politikai támogatásokról, a harmadik pedig a stabilitási eszközről rendelkezik.

EP: Románia engedélyezze a nemzetközi örökbefogadásokat

2006.07.10.

Az EP arra szólítja fel Romániát, megfelelő esetben engedélyezze a gyerekek nemzetközi örökbefogadását. A képviselők többsége aláírta az erről szóló írásbeli nyilatkozatot, így ez a parlament hivatalos álláspontjának tekinthető.

Az EP szerint bizonyos esetekben „közvetlenül felelős” a CIA az Európában elkövetett törvénytelenségekért

2006.07.10.

A CIA bizonyos esetekben közvetlenül felelős a terrorcselekmények gyanúsítottjainak „törvénytelen őrizetbe vételéért, eltávolításáért, elhurcolásáért és fogva tartásáért” - áll a parlament által csütörtökön elfogadott előzetes jelentésben. A szöveg bírál egyes tagállamokat is. A képviselők fél évvel meghosszabbították az üggyel foglalkozó ideiglenes parlamenti bizottság mandátumát. A jelentést 389-137-55 arányban fogadta el az EP.

Brüsszeli eljárás Magyarország ellen a környezetvédelmi termékdíj miatt

2006.07.10.

Hivatalos figyelmeztető levelet küldött Budapestnek az Európai Bizottság, mert a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó törvény ellentétes a közösségi joggal.

Az oktatási biztos jogai maradnak

2006.07.10.

Valószínűleg mégsem farag a kormány az oktatási ombudsman jogaiból: az MSZP új módosító indítványa szerint a jogvédőnek valóban csak az elnevezése változna.

Kódolt pazarlás az önkormányzatoknál

2006.07.10.

Fűnyíróval, csiki-csuki szabályozással, lassúsággal nem az olcsóbb, racionálisabb, hanem a drágább önkormányzatiságot segíti elő a kormányzat.

A luxemburgi bíróságok munkaprogramja

2006.07.07.

A 2006. július 10-től július 14-ig tartó hét munkaprogramjában több érdekes ügy is szerepel, így többek között napirendre kerül az Európai Közösségek Bírósága a magyar regisztrációs adó közösségi joggal való összhangja, míg egy másik ügyben az Elsőfokú Bíróság most ismét a terrorizmus elleni küzdelem keretében elfogadott közösségi jogi aktusok jogszerűségéről dönt.

Az APEH bekeményít

2006.07.07.

Kemény intézkedéseket tervez az adóhatóság annak érdekében, hogy minél több jogos járulékot szedhessen be. A nyilvánosság is nagy szerepet kap a jövőben.

Bandavezér rendőrkézen?

2006.07.07.

Bűnszervezet vezetésével, önbíráskodással és a Ragyás Tóni gúnynéven ismert bűnöző megöletésével is gyanúsítják azt a Magyar Róbertet, aki két éve Orbán Viktorral fényképeztette magát.

AB: Csata és alkudozás a jelölés előtt

2006.07.07.

A múlt évihez hasonló csata várható a pártok között a hiányzó alkotmánybírói helyek betöltéséről. A megoldást ismét az AB működésképtelensége kényszerítheti ki.

Idegenforgalmi ellenőrzések

2006.07.07.

A Vám- és Pénzügyőrség az idegenforgalmi szezon kezdetén a hazai és a nemzetközi turisták által látogatott helyeken megkezdte a fokozott ellenőrzések végrehajtását.

Európai Unió: jogalkotás a befektetési alapokra vonatkozó szabályokról

2006.07.06.

Az európai befektetők és a pénzügyi szolgáltatók igényeit jobban kielégítő szabályok megalkotásán munkálkodó Bizottság keretein belül zajló jogalkotási folyamat újabb állomásához érkezett.

A GVH a fogyasztók megtévesztéséért 100 millió Ft bírsággal sújtotta a Tesco-t

2006.07.06.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. július 6-án megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy egyes akciós reklámkiadványaiban több termékére vonatkozóan nem a valóságnak megfelelő adatokat közölt. A GVH a Tesco-ra kiszabott 100 millió Ft versenyfelügyeleti bírság számításánál súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozással szemben ez immár a kilencedik marasztaló határozat.

Közlemény a fogyasztók jogait érintő adatok nyilvánosságával kapcsolatos adatvédelmi biztosi vizsgálat lezárásáról

2006.07.06.

A piacgazdaság körülményei között a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók érdekeit és jogait világos szabályoknak és hatékonyan működő intézményeknek kell védeniük. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a globális gazdasági együttműködés új veszélyforrások felbukkanásával is járt, s ez tovább növeli a fogyasztóvédelmi garanciák fontosságát.

A tagállamok kihasználják a kamatadóról szóló direktíva kiskapuit

2006.07.06.

Európa másfél évtizede azon van, hogy megadóztassa a polgárok offshore megtakarításait, de a befektetők az olyan országokban, mint Svájc vagy Luxemburg, kihasználják a kamatjövedelmek adóztatásáról szóló irányelv kiskapuit.

A finn soros elnökség bemutatkozása Strasbourgban

2006.07.06.

Matti Vanhanen finn kormányfő július 5-én, szerdán mutatta be az EP-ben a második félévben soros EU-elnökség programját. Finnország folytatná a közös alkotmány előkészítését, és az uniós intézmények átláthatóságának növelésére, jobb jogalkotásra, az EU versenyképességének és nemzetközi szerepvállalásának fokozására törekszik.

Határokon átnyúló rendőrségi együttműködés nemzetközi eseményeken

2006.07.06.

A közrend és a közbiztonság megteremtését, valamint a több tagállamból érkező, sok részvevőt vonzó nemzetközi eseményeken, például olimpián, világbajnokságon elkövetett bűncselekmények megelőzését célozza a Hollandia által kezdeményezett uniós határozat, amelyet szerdán szavazott meg az EP.

Diszkriminatívnak tartja a mesterséges megtermékenyítés új szabályait a TASZ

2006.07.06.

A TASZ véleményezte az egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítésben való részvételéről szóló egészségügyi miniszteri rendelet tervezetét. A tárca diszkriminálja azokat a nőket, akiknek reprodukciós képessége koruk miatt csökkent.

Az Európai Bizottság megosztott a roaming díjak ügyében

2006.07.06.

Peter Mandelson és Günter Verheugen sem támogatja azt a Viviane Reding telekommunikációért felelős biztos által előterjesztett javaslatot, amely szerint a Bizottság a külföldről indított mobildíjak csökkentésére kötelezné a mobilszolgáltatókat.

A Club Karaván és a CKI & Partner’s a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak

2006.07.05.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. július 4-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Club Karaván International Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor internetes honlapján arról informálta a fogyasztókat, hogy a bérelhető lakókocsik légkondicionálóval / klímával rendelkeznek, miközben csak egy ún. „levegőkeringtető berendezéssel” vannak ellátva, amely a fogyasztói értelmezés szerint nem tekinthető légkondicionálónak / klímának.

EKB előtt a Cartesio-ügy, a hatodik magyar előzetes döntéshozatali kérelem

2006.07.05.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Ítélőtábla egy cégbírósági változásbejegyzési eljárást érintő fellebbezés kapcsán négy kérdéssel fordult a közösségi bírói fórumhoz. A C-210/06. sz. ügy részletei most láttak napvilágot a Hivatalos Lapban

A Bíróság a határozott idejű szerződésekre vonatkozó keretmegállapodást értelmezve megerősíti a munkavállalók védelmét

2006.07.05.

Az egymást követő, határozott idejű munkaszerződések alkalmazásának – a közszektorban is – szigorú feltételeknek kell megfelelnie. A Konstantinos Adeneler és társai kontra Ellinikos Organismos Galaktos ügyben született ítélet.

Az Elsőfokú Bíróság jóváhagyta a Bizottság Air France és a KLM közötti összefonódásra vonatkozó határozatát

2006.07.05.

Az Elsőfokú Bíróság úgy ítéli meg, hogy az easyJet által hivatkozott jogalapok nem bizonyítják, hogy a Bizottság nyilvánvaló mérlegelési hibákat vétett volna azzal, hogy az összefonódást a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánította.

Alkotmányt sértett George Bush

2006.07.05.

A szövetségi legfelsőbb bíróság szerint túllépte hatáskörét George Bush elnök azzal az alkotmánysértő rendelettel, amelynek értelmében a guantánamói foglyok felett különleges katonai bíróságok ítélkeznek.

Kockázatelemző csoport alakult a vámigazgatóságon

2006.07.05.

Tájékoztató a nem magyarországi rendeltetésű áruk általános forgalmi adó megfizetése nélkül történő szabad forgalomba bocsátásáról

Kerozinadót vezetne be az Európai Parlament

2006.07.05.

A képviselők mielőbb megadóztatnák a kerozint, és a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe is bevonnák a repülést, mert a nemzetközi légi közlekedésben jelenleg nincs sem hozzáadottérték-, sem üzemanyagadó, és a kiotói egyezmény előírásai sem terjednek ki rá. Az EP azt szeretné, ha az EU világszerte fellépne a repülőgépek által az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás mérséklésért.

Emberölés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.07.04.

Helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét a Szeged Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 10 év 6 hónap börtönbüntetést kapott az a szegedi férfi, B.J., aki megölte egy ismerősét.

Részletek a tervezett kamatadóról

2006.07.04.

A kamatadó bevezetése a bér- és a tőkejövedelmek adóztatásának közelítését szolgálja. A kamatadó intézménye eddig is létezett, csak mértéke 0 százalék volt. A kormány javaslata alapján ez most szeptember elsejétől 20 százalékra emelkedik. A bevezetendő rendszer nem csorbítja a hazai pénzintézeteknél elhelyezett betét titkosságát.

Ismét Sólyom Lászlót hozták kellemetlen helyzetbe

2006.07.04.

Nem választotta meg az Országgyűlés Horányi Miklóst legfőbb ügyésznek. A szegedi főügyészt Sólyom László még az országgyűlési választások előtt javasolta a posztra. Az MSZP és az SZDSZ frakciója előre jelezte, hogy nem fogják támogatni Horányi jelölését. A Fidesz elfogadhatatlannak, az MDF sajnálatosnak tartja a döntést. A legfőbb ügyész választásról Sólyom László beszédével.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2006.07.04.

A július 1-jén indult finn elnökség elsőként az Európai Bizottságot fogadja, bemutatja programját az Európai Parlamentben, majd a hét végén a szociális minisztereket látja vendégül Helsinkiben. Az Európai Parlament plenáris ülésén újra foglalkozik a CIA börtönök ügyével és a strukturális alapok felhasználásának szabályaival is. Az Európai Bizottság az EU-orosz kapcsolatokról tárgyal.

Lobbi és európai jogalkotás: új szabályok a transzparens működésért

2006.07.03.

Az Európai Bizottság egységes szabályokat kíván bevezetni az Európai Unióban működő lobbicsoportok tevékenységének szabályozására.

Mongol vendégek az Alkotmánybíróságon

2006.07.03.

Június 26-án az Alkotmánybíróságra látogatott Zs. Bjambadorzs elnök vezetésével a mongol alkotmánybírák delegációja.

Az Alkotmánybíróság 2006. július 3-4-ei teljes ülésének napirendje

2006.07.03.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja az elektronikus hírközlésről szóló 2003. C. törvény 143. § (1) bekezdésének alkotmányosságával kapcsolatos határozat­tervezetet.

Javítanák a polgári ügyek iratainak kézbesítését a tagállamok között

2006.07.03.

A tagállamok között a polgári ügyekben folytatott bírósági és bíróságon kívüli levelezés megkönnyítésével foglalkozik az a rendelet, amely kapcsán a néppárti, francia Jean-Paul Gauzès készített parlamenti jelentést. Ez a jelentés már többször is szerepelt a plenáris ülés napirendjén, a szavazásra azonban eddig nem került sor.

Jelentés a személyes adatok védelméről

2006.07.03.

A büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés keretében feldolgozott személyes adatok védelméről szól a francia, szocialista Martine Roure jelentése. A parlament konzultációs eljárásban foglalkozik az uniós kerethatározat-tervezettel.

Jelentés a társasági jog tendenciáiról és jövőjéről

2006.07.03.

„A társasági jog modernizációja és a vállalatirányítás fejlesztése - terv az előrelépésre” címmel 2003 májusában adott ki közleményt az Európai Bizottság. Erről a témáról az EP a lengyel, néppárti Andrzej Jan Szejna jelentésében mondja el véleményét.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000