Hír archívum: 2006. augusztus

Más hónap

A Bizottság európai hírközlési hatóságot hozna létre

2006.08.31.

Az Európai Bizottság által készített jelentés szerint az Unió központi szerve egy hírközlési főhatóság életre hívása fokozná a versenyt és a hírközlés területén lejátszódó integrációs folyamatokat.

Az iparűzési adó mégis megszűnhet 2008-tól

2006.08.31.

Elképzelhető, hogy végül mégis az Európai Unió szabadítja meg a magyar vállalkozásokat az iparűzési adótól, amelyet a kormány – a dolgok jelenlegi állása szerint – mégsem szüntetne meg 2008-ban. Az Európai Bíróság ugyanis ősszel eljárást indít az adónemmel kapcsolatban.

Életbe lépnek a megszorítások

2006.08.31.

Szolidaritási adó, dupla járulék, magasabb áfakulcs, jövedéki adó növekedés, egészségbiztosítási járulék - szeptember elsejétől nagyon sok változás lép életbe. A nyáron meghirdetett Gyurcsány-csomag jelentős része pénteken lép életbe.

A Bizottság csökkentené a külföldön fogvatartott gyanúsítottak számát

2006.08.30.

Egy, az Európai Bizottság által kedden közzétett javaslat szerint a jövőben lehetővé válna, hogy egy másik államban kisebb bűncselekmények elkövetésével gyanúsított európai polgárok hazájukban várják meg az tárgyalásukat ahelyett, hogy egy idegen állam börtönében ülnének.

„Okirati turizmus” az EU-ban: Magyarország is célország

2006.08.30.

A fogorvosok mellett már a magyar közjegyzőket is gyakrabban keresik fel az Unió más tagállamaiból. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a nem vitatott pénzkövetelésről bármely tagállam közjegyzője által kiállított okiratok bármelyik másik tagállamban előzetes peres eljárás nélkül, azaz közvetlenül végrehajthatók. Mivel a közjegyzőség működését és díjait nemzeti hatáskörben szabályozzák, a gazdaság szereplői előnyre tehetnek szert az egyes tagállamokban jelentősen eltérő hatósági díjak ismeretével.

Az ügyészséget vizsgálta az ÁSZ

2006.08.30.

Az Állami Számvevőszék a közelmúltban fejezte be a Magyar Köztársaság Ügyészsége fejezet 2003-2006. évek közötti működésének átfogó ellenőrzését, amely alapvetően a költségvetési fejezet belső kontroll - szabályozási, számviteli, informatikai, ellenőrzési - rendszerét, a fejezeti irányítás és felügyelet kontroll tevékenységeit tekintette át az esetleges működési kockázatok feltárása érdekében. Rendszerszemléletben értékelték továbbá a környezet- és természetvédelmi jogterületen az ügyészi szakági együttműködést, valamint az ügyészi feladatellátás kapcsolódását az EU Tanácsa által létrehozott EUROJUST kooperatív, koordinatív szervezethez. (A számvevőszéki ellenőrzések a szakmai kérdéseket mindössze azok finanszírozási összefüggéseire tekintettel érintik.)

Vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabály-változások szeptember 1-jétől

2006.08.30.

2006. szeptember 1-jétől a vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabályokban az alábbi fontosabb változások történnek.

Szegedi közmeghallgatás Verespatakról: sem botrány, sem valódi áttörés nem volt

2006.08.30.

Az uniós bányászati irányelveket teljesítő cianidos technológiát kívánnak alkalmazni – nagyjából így összegezhetők a verespataki aranybányát működtetni szándékozó kanadai beruházók ígéretei.

Spanyolország az Európai Unió segítségét kéri

2006.08.29.

Spanyolország a brüsszeli szervektől és az unió soros elnöki tisztjét betöltő Finnországtól kér segítséget annak érdekében, hogy képes legyen kezelni az Afrikából érkező bevándorlók tömegei által okozott problémákat.

Gépkocsikárok megtérítése

2006.08.29.

Az autós koccanások vétlen áldozatait sokszor nem a balesettől veri ki a víz, hanem az azt követő kárrendezési procedúrától. Egy készülő felügyeleti ajánlás könnyíthet a sorsukon.

Szegedi közmeghallgatás Verespatakról: sem botrány, sem valódi áttörés nem volt

2006.08.29.

Az uniós bányászati irányelveket teljesítő cianidos technológiát kívánnak alkalmazni – nagyjából így összegezhetők a verespataki aranybányát működtetni szándékozó kanadai beruházók ígéretei.

Jön a biometrikus útlevél

2006.08.29.

Augusztus 29-től olyan új, úgynevezett biometrikus útleveleket vezetnek be, amelyekben egy elektronikus csip is tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyet.

A hotelthermal.hu domain név delegálható az igénylő Pató László számára.

2006.08.28.

A tárgyi ügyben az 1B Telekom Kft., mint Pató László igénylő regisztrátora igényelte a Tanácsadó Testület eljárását, miután a Nyilvántartó az igénylő 2006. május 28-án prioritás nélkül benyújtott igénylését követően a domain delegálását nem hajtotta végre. A Nyilvántartó a Tanácsadó Testület részére megküldött nyilatkozata szerint a delegálásra azért nem került sor, mert Nyilvántartó álláspontja szerint az gyaníthatóan megtévesztő helyzetet eredményezne, mivel az igénylő nem tulajdonosa illetőleg nem üzemeltetője valamely thermal szállodának.

Az nfu.hu és nfü.hu domain nevek regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2006.08.28.

A tárgyi ügyben a Hungarnet Egyesület regisztrátor útján a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (MEH EKK) igényelte a Tanácsadó Testület eljárását.

A mesevar.hu domain név Mazug Tímea igénylő számára delegálható.

2006.08.28.

Mazug Tímea magánszemély („Igénylő”) prioritás nélkül igényelte a fenti domain nevet 2006 július 4-én. 2006. július 6-án a vonatkozó domain nevet a Mesevár Játszóház Kft. („Mesevár Játszóház”) is igényelte nem prioritásos alapon. 2006. július 13-án a Mesevár Játszóház a TT-nek írt levelében azt kérte, hogy igénylését a TT „részesítse előnyben” az Igénylő igénylésével szemben.

A Kazaa megállapodást köt a lemeziparral, és legálisan folytatja működését

2006.08.28.

Miután a bíróság megállapította felelősségét szerzői jogok megsértése miatt Ausztráliában, valamint az amerikai Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalta, a Kazaa - a legismertebb név a zenei kalózkodásban - kész az együttműködésre, és tervbe vette, hogy ezentúl legális tevékenységet folytat.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2006. július 31.

2006.08.28.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Vodkaháború az EU-ban

2006.08.28.

Dúl a harc az EU-ban a vodka megnevezés használata körül. A nagy vodkagyártó északi országok szűkíteni szeretnék a népszerű nedű definícióját.

Kihagyta az ombudsman a szcientológusos pert

2006.08.25.

Októberre halasztották a Fővárosi Bíróságon azt a csütörtökön megkezdődött pert, amelyet a Magyar Szcientológiai Egyház indított Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ellen. Az ombusman azért nem jelnet meg a bíróságon, mert Horvátországban nyaral. Az egyház egy rendőrségi szakvélemény miatt perel

Ésszerűtlen a szigor

2006.08.25.

Az Európa Bizottság elemzése fajsúlyos érveket sorakoztat fel a szabad munkavállalás korlátozása ellen és a feketemunka terjedésétől tart.

Közbeszerzési felülvizsgálat indul a BKV csipkártyatenderén

2006.08.25.

A Közbeszerzési Döntőbizottság kedden tárgyalja a BKV elektronikus díjbeszedési rendszerének kiépítésére meghirdetett tenderügyét. A tét nagy: 55-70 milliárd forint értékű megbízás elnyerésében reménykedik a két ajánlattevő cég, amelyeknek pályázatát érvénytelennek minősítette a BKV.

Az eurózóna országaiban gyorsabb ütemű a munkahelyteremtés, mint az Egyesült Államokban

2006.08.25.

Az európai foglalkoztatottság folyamatosan emelkedik, amit jól mutat az is, hogy Európában gyorsabb ütemű a munkahelyteremtés, mint az Egyesült Államokban.

Versenyjog: új bírságkiszabási iránymutatás az Európai Unióban

2006.08.24.

2006. június 28-án az Európai Bizottság új bírságkiszabási iránymutatást fogadott el az EK versenyszabályokat megszegő vállalatok megbüntetésére. Az 1998 óta érvényben lévő eddigi iránymutatáshoz képest növelni akarják a bírság elrettentő hatását.

Változás az MRSZ Jogi Bizottságának élén

2006.08.24.

Dr. Sarkady Ildikót, a Magyar Reklámszövetség Jogi Bizottságának eddigi elnökét miniszterelnöki felkérésre médiaügyekért felelős politikai főtanácsadónak nevezték ki. A Jogi Bizottság elnöki pozíciójában Dr. Pázmándi Kinga helyettesíti, aki eddig is tagja volt mind a Jogi, mind az Etikai Bizottságnak.

A parlamenti bizottságok vizsgálata a jogalkotás nyilvánossága alapján

2006.08.24.

Az Eitv. érvényesülésének vizsgálata során, ebben a hónapban a jogalkotas.hu monitor keretein belül, a parlamenti bizottságok törvénykövetését vették górcső alá.

Félnek tőlünk a britek?

2006.08.24.

Közel hatszázezren dolgoznak az újonnan csatlakozott EU-tagállamokból a szigetországban. A bolgár és a román munkavállalók 2007 januárjától esedékes beengedése most vitát váltott ki.

Megkezdődik az elektronikusan benyújtott bevallások beküldőinek értesítése

2006.08.24.

Az APEH ez év május 12-től kezdődően, mintegy ötvenezer törvényben kötelezett nagy adóalanytól elektronikus úton kapja a bevallásokat és adatszolgáltatásokat. Rajtuk kívül még további 25 ezer adózó önként választotta a kötelezettségek teljesítésének e papírmentes módját.

A Zöld könyv vegyes fogadtatása

2006.08.24.

Mérsékelt érdeklődés mellett vegyes fogadtatásra talált a kormány egészségügyi átalakítási terveit összegző Zöld könyv.

ORTT-vizsgálat az augusztus 20-i tudósításokról

2006.08.24.

Jövő héten áttekinti a médiahatóság, hogy feladataiknak megfelelően tájékoztattak-e az augusztus 20-i tragédiáról egyes adók - mondta el Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület Fidesz által delegált tagja.

A Bizottság szerint a televíziós műsorszórásban az európai művek műsoridejének aránya több mint 60%

2006.08.24.

Az európai televíziós műsorszórók a műsoridejük több mint hatvan százalékát európai műveknek, és több mint 30%-át független európai producerek munkáinak szentelik, állítja az Európai Bizottság az európai alkotások népszerűsítéséről (2003-2004) szóló, 2006. augusztus 22-én közzétett hetedik értékelő jelentésében.

Egy francia szervezet fellép az utángyártott termékek internetes forgalmazása ellen

2006.08.23.

Az Unifab nevű francia iparjogvédő szervezet jövő hónapban várhatóan keresetet fog indítani az eBay és a Yahoo ellen, amiért azok hamis és hamisított termékek forgalmazását is lehetővé teszik.

Kinek jár kártérítés a vihar után?

2006.08.23.

Kedd délig 1500 kárbejelentés érkezett a magyar biztosítókhoz, de a tapasztalatok szerint az első napokban a károsultak csak egytizede jelentkezik. Egyes becslések szerint a végleges kárérték milliárdos nagyságrendű is lehet. A biztosítók már megkezdték a kifizetéseket, de a vis maior minősítés miatt sokan nem fognak kártérítést kapni. Így például azok a gépjármű-tulajdonosok, akiknek nincs cascoja, csak kötelező felelősségbiztosítása.

Elindult

2006.08.23.

Megkezdte a TVtévé, azaz IP TV szolgáltatásának éles tesztelését a főváros 100 végpontján a TVnet Kft. A 25 csatornával induló próbaidőszak alatt lehetőség nyílik az IP TV technológia nyújtotta lehetőségek kipróbálására, mint például a videotéka, zenetár, elektronikus műsorújság vagy a 24 órás time shifting szolgáltatás. Az internettévézésre vágyók decembertől Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban köthetnek szerződést a TVnettel

Perelnek az új alkotmány nyilvánosságáért

2006.08.23.

Peres úton kényszerítenék ki az igazságügyi tárcából, hogy hozza nyilvánosságra az új alkotmány nyolc hónapja kész, de eddig titokként kezelt tervezetét.

Kinek és miért nem kell a minimálbér kétszerese után fizetnie?

2006.08.23.

Szeptember 1-től bevezetik a 125 ezer forintos minimális járulékalapot, amelyet januártól 131 ezerre emelnek. Ez minden egyéni, társas vállalkozóra vonatkozik, de leginkább az evásokat sújtja. Szerencséjük van viszont a tételes átalány-adózóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek, akiknek csupán a mindenkori havi minimálbér után kell fizetniük. A részletekről Vágyi Ferenc Róbert adószakértőt kérdeztük.

Ázsiai szabadkereskedelmi övezet jön létre?

2006.08.22.

A délkelet-ázsiai nemzeteket tömörítő ASEAN 38. ülésszakáról érkezett hírügynökségi jelentések szerint Nikai japán gazdasági miniszter egy egész Ázsiára kiterjedő szabadkereskedelmi övezet létrehozását tervezi.

Szerbia 2012-ben az EU tagjává válhat

2006.08.22.

Annak ellenére, hogy egyes háborús bűnösök elhúzódó kiadása miatt európai és transzatlanti kapcsolatai nem alakulnak a legmegfelelőbben, Szerbia politikai és gazdasági értelemben 2012-ben készen fog állni arra, hogy az EU tagjává váljon.

Megtévesztőek voltak a Notebook.hu Kft.-nek a Sulinet program keretében értékesített, hordozható számítógépeket népszerűsítő reklámjai

2006.08.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. augusztus 21-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Notebook.hu Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor reklámjaiban azt a látszatot keltette, hogy az általa forgalmazott termék a feltüntetett összegért megvásárolható, holott ezen az áron csak meghatározott feltételek teljesítése esetén is, csak a fogyasztók korlátozott köre és csak a vásárlást követő évben az adóbevallással kapcsolatos eljárás lezárásával juthatott az adott termékhez. A Notebook.hu jogsértő magatartásáért 3 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Üres az ÁNTSZ feketelistája

2006.08.22.

Hatásosnak bizonyult az ÁNTSZ fenyegetése, mely szerint augusztustól az interneten közzéteszik az ételfertőzést okozó vendéglátóhelyek nevét.

Mikorra lesz képes a Google a magánéletünkben keresni?

2006.08.22.

A tökéletes keresés személyre szabott tökéletes választ tud adni és tökéletesen emlékszik. Javaslatot tehet, hogy a tökéletes választ úgy kaphatjuk meg, ha ezzel és ezzel a személlyel kommunikálunk, ahelyett, hogy egy adott dokumentumot elolvasnánk. John Battelle, a Wired alapító szerkesztője könyvében – többek között – a Google és más keresők lehetséges jövőjéről elmélkedik.

Ingatlanadó: már dolgoznak a részleteken

2006.08.22.

Jön az ingatlanadó. A Pénzügyminisztériumban már most dolgoznak az új adó bevezetésén.

EU-csúcs a Libanonba küldendő fegyveres erőkről

2006.08.22.

Az Európai Unió tagállamai szerdán, augusztus 23-án találkoznak, hogy tárgyaljanak a nemzetközi békefenntartó erők libanoni szerepvállalásáról. Az érintett országok vonakodva kötelezik el magukat a fegyveres erők küldése mellett, amíg annak pontos feltételei nem tisztázottak.

Google helyes, googling helytelen

2006.08.21.

A Google keresőóriás nemrég védjegyjogi védelemre hivatkozva hivatalos levelekben kérte az amerikai média szereplőit, hogy tartózkodjanak a szolgáltatás nevének igei alakban történő használatától.

Októberben kezdik a 100 dolláros laptop tesztelését

2006.08.21.

Több mint 500 thaiföldi gyerek kapja kézhez az olcsó kéziszámítógépet, amellyel az elmaradott régiókban szeretnék javítani a hozzáférést az informatikai eszközökhöz és az internethez.

Indul az újabb sarc

2006.08.21.

Fizetni pedig muszáj. Szeptembert követően sokaknak például minimumjárulékot: a minimálbér kétszeresét keresők ezen a jogcímen is gyarapítják a büdzsét.

Az EU 100 millió eurót juttat Libanonnak

2006.08.21.

Az EU fejlesztési politikáért és a humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa Louis Michel kijelentette, hogy az EU 100 millió euró segélyt ajánl fel Libanonnak. A biztos felszólította Izraelt, hogy oldja fel blokádját, hogy elkerülhető legyen az olajhiány okozta „katasztrófa”.

Kincset keres az AOL

2006.08.18.

Az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltatóként ismert AOL egy elítélt spammer családjának birtokán keresi a bűnöző az internetes csalással megszerzett vagyonát.

A hétvégére Debrecenbe költözik az EU-Gömbsátor

2006.08.18.

A Debreceni Virágkarneválon folytatódik a „Beszélgessünk Európáról - középpontban az Európai Parlament” rendezvénysorozat, melynek célja, hogy az érdeklődők megismerhessék az Európai Parlament munkáját, és hasznos gyakorlati információkat szerezzenek az Európai Unióról.

Vigyázz, mire keresel!

2006.08.18.

Újabb adatvédelmi botrány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban. Kiderült ugyanis, hogy az internetes keresési történet alapján jó eséllyel bárkit azonosítani lehet. Magyarországon nem volt vitás eset.

Légiközlekedés: merev amerikai álláspont

2006.08.17.

Washington egyelőre nem enyhít az amerikai légitársaságokban szerezhető külföldi befektetések mértékét korlátozó szabályokon – derült ki egy héten kiadott közleményből. Mindez veszélybe sodorja a transzatlanti légiközlekedési piac októberben megvalósítani tervezett liberalizációját.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000