Hír archívum: 2006. augusztus

Más hónap

Nincs félnivalója a dohányosoknak

2006.08.17.

Az EU-jogszabályok nem terjedhetnek ki a dohányosok hátrányos megkülönböztetésére: mégsincs tehát diszkriminációnak kitéve ez a kisebbség.

Parkolópálya: elmaradásban a díjakkal és a reformokkal is

2006.08.17.

A jogot talán nem sértve, ám sokszor természetes jogérzékkel nehezen tolerálható módon hajtják be az elmaradt díjakat a fővárosi parkolási társaságok. A rendszer amúgy is ezer sebből vérzik, a mérleg pozitív oldalán csak a mobilfizetés terjedését említhetjük.

A britek lezárhatják munkaerőpiacukat Bulgária és Románia előtt

2006.08.17.

A britek lezárhatják munkaerőpiacukat a várhatóan 2007-ben csatlakozó Románia és Bulgária munkavállalói előtt. A 2004-es bővítés előtt a britek 13 ezer külföldi munkavállalóra számítottak, ám a tíz új tagországból érkezettek száma mára meghaladja a 600 ezret.

Ellenőrzik a regisztrációs adó befizetését

2006.08.16.

A Vám- és Pénzügyőrség a regisztrációs adó befizetésének megakadályozása, illetve a korábbi esetleges jogsértések kiszűrése érdekében bevezetett intézkedéssorozat utolsó fázisaként a 2004. február 1. és 2005. december 31. közötti időszakban forgalomba helyezett gépjárművek ellenőrzését végzi el.

Egységes szabályozást akarnak

2006.08.16.

Egységes európai kockázati és magántőke iparági szabályozást sürget az az európai szakértői csoport, amelynek a jelentését ismertették Brüsszelben.

E-hulladék: árokpart helyett bontókban

2006.08.16.

Augusztus közepétől ha új elektronikai terméket veszünk, a régit térítésmentesen leadhatjuk a szakboltokban. Házhoz szállításkor a kereskedők kötelesek külön díj felszámítása nélkül elhozni a használt, felesleges berendezést.

Mi a teendő közlekedési baleset esetén?

2006.08.16.

Bármelyikünket érheti közlekedési baleset. A pánikot csökkentheti, valamint a későbbi kárrendezési ügyintézést megkönnyíti, ha tudjuk, mi a teendőnk egy ilyen szituációban. Mire számíthatunk, ha vita merül fel a másik féllel szemben? Milyen lehetőségünk van, amennyiben a károkozó ismeretlen, vagy például egy szarvas, netán rendőr?

A diákok nem osztályozhatnak

2006.08.15.

A német adatvédelmi hatóság betiltotta annak a weblapnak a működését, amelyen a német diákok értékelhették tanáraik munkáját.

Diplomáciai botrány a Coca-Cola és a Pepsi betiltása miatt

2006.08.15.

Az Egyesült Államok figyelmeztette az indiai hatóságokat, hogy a Coca-Cola és a Pepsi termékei ellen bevezetett korlátozások miatt veszélybe kerülhetnek az amerikai befektetések.

Veszélyben a három évre szóló minimálbéralku

2006.08.15.

Puskaporos hangulat várható az ősszel kezdődő bértárgyalásokon, mivel a megszorító intézkedések miatt a munkaadók és a szakszervezetek is újra akarják tárgyalni a tavaly megkötött, három évre szóló minimálbér-megállapodást. Előbbiek lefelé, utóbbiak felfelé módosítanák a minimális fizetés összegét.

Megkezdődött az EU első közös határőrizeti akciója

2006.08.15.

Az EU elindította első határőrizeti műveletét, melynek célja, hogy a spanyol hatóságokkal együttműködve megakadályozza az Afrikából érkező illegális bevándorlók belépését az EU-ba.

Már az idén lehet pályázni a kormányzati negyed megvalósítására

2006.08.14.

Az olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésének fontos eleme a kormányzati negyed tervezett kialakítása, hiszen az összeköltözés kétszeres megtakarítást jelent. Az üzemeltetési és fenntartási költségek jelentős csökkentésével, és az irodaépületnek alkalmatlan ingatlanok értékesítésével százmilliárd forintnál is több közpénzt spórolhat meg az állam.

Mi történik a nemzetközi büntetőbíróságok háza táján?

2006.08.11.

Összeállításunkban a háborús és emberiesség ellen elkövetett bűnöket vizsgáló nemzetközi jogszolgáltató testületeket érintő aktuális eseményekről nyújtunk rövid összefoglalót.

Rengeteg behatolás

2006.08.11.

A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég a közelmúltban tette közzé jelentését, amely szerint a technológiai, média és telekommunikációs (TMT) vállalatok digitális információtól és technológiától való függősége kiszolgáltatottá teszi az iparágat a támadásokkal szemben. A vizsgált vállalkozások több mint 50%-a számolt be a számítástechnikai rendszereit érintő illetéktelen behatolásról az elmúlt 12 hónapban, s ezek egy harmada jelentős pénzügyi veszteséget okozott a cégeknek.

Új gyógyszerellátási szabályok a közgyógyellátásban

2006.08.11.

2006. július 1-jével a közgyógyellátás keretében igénybe vehető gyógyszerellátás jelentősen megváltozott. A legjelentősebb változás a gyógyszerkeret bevezetése, a célzottabb támogatás és ezzel egyidejűleg a közgyógyellátási gyógyszerlista megszüntetése, azaz minden korszerű terápiás lehetőség biztosítása a hátrányos helyzetűeknek is.

Zidane fejelése védjegyjogi oltalom alatt

2006.08.10.

Egy leleményes kínai vállakozó védjegyoltalmi igényt jelentett be egy olyan ábrára, amely félreérthetetlenül a francia csapatkapitány és olasz sporttársa által a németországi labdarúgó világbajnokság döntőjében bemutatott mozdulatot ábrázolja.

Ismét EU-gömbsátor a Szigeten

2006.08.10.

Az Európai Parlament (EP) megismertetése és hasznos gyakorlati információk átadása a célja az EU-gömbsátor szervezőinek, mely immár másodszor jelenik meg a Szigeten.

Az adóhatósági jelenlét erősítését tűzte ki célul az APEH

2006.08.10.

A korábban meghirdetettek szerint az APEH továbbra is végez vizsgálatokat a Balaton parton, valamint a nyári rendezvényeken az ország egész területén. Az ellenőrzések a bevétel eltitkolás, az igazolatlan eredetű áru, és a fekete foglalkoztatás felderítésére irányulnak.

Mégis lesz adóamnesztia

2006.08.10.

A júliusban elfogadott adócsomagból váratlanul kivették, az ősszel azonban mégis a parlament elé kerülhet az adóamnesztiáról szóló törvényjavaslat. A jogszabálytervezet elfogadása után a magánszemélyek és a cégek egyaránt tízszázalékos adóval hozhatják haza külföldön felhalmozott tőkéjüket. Becslések szerint száz-százötven milliárd forint körüli összegről lehet szó.

EU: stratégiaváltás a kereskedelmi tárgyalások területén

2006.08.09.

A WTO tárgyalások Dohai Fordulójának felfüggesztését követően az Európai Unió készen áll arra, hogy korábbi stratégiáján változtatva most kétoldalú kereskedelmi szerződések révén tartson versenyt Japánnal és az Egyesült Államokkal.

A Fővárosi Bíróság a Sziget Fesztiválon

2006.08.09.

A Fővárosi Bíróság idén harmadik alkalommal várja önálló sátorral a Sziget Fesztiválra, azon belül a Civil Szigetre látogatókat.

Egy tizenhat éve létező, mégis alig ismert adófajta

2006.08.09.

Mint minden nyáron, most is revelációként hatott a sajtó felfedezése, hogy adót kell fizetni azért is, ha egy barátot vendégül látunk üdülőnkben. Ám az erről szóló törvény olyannyira ellentmondásos és ellenőrizhetetlen, hogy nem csoda, ha sokan úgy vélik, ilyen jogszabály nincs is.

Mennyibe kerül egy válás?

2006.08.09.

Minden tizedik magyar felnőtt elvált házastársától. Mivel ez bárkivel előfordulhat, a HVG összeszámolta, mennyi mindenért kell fizetnünk a válóperes eljárás (vagyis a bontóper, a vagyonmegosztás és a gyermek-elhelyezési per) során.

Nőtt az EU-tagságot támogatók aránya Norvégiában

2006.08.09.

A norvégok többsége még mindig ellenzi országa EU-tagságát, ám az elmúlt hónapokban az ellenzők és a támogatók közötti különbség 3,8 százalékra apadt.

Mobilháború

2006.08.08.

A mobiltelefongyártók számára az utóbbi időben egyre fontosabbak az általuk gyártott készülékekre és az azokon futó alkalmazásokra vonatkozó szellemi tulajdonjogok, továbbá a belőlük származó jövedelmek. A Nokia és a Qualcomm vitáját követően most az Ericsson indított eljárást a Samsung ellen.

Az USA ratifikálta a Budapesti Egyezményt

2006.08.08.

Több, mint három év várakozás után az Egyesült Államok szenátusa ratifikálta az Európa Tanács keretei közt létrejött Cybercrime Egyezményt, mely így az ország jogrendjének részévé vált.

Az EU-biztos füstölgése és a cigisjogok

2006.08.08.

Az Európai Bizottság elszántan folytatja dohányzás elleni harcát, a cigizők diszkriminálását sem bánja. Idehaza ez utóbbival sokan nem értenek egyet, igaz, ilyen esetről sem hallott senki.

Bíróság követeli a Coca-Cola titkos receptjét

2006.08.08.

India legfelsőbb bírósága utasította a Coca-Colát és a Pepsi Co-t, hogy tegyék közzé termékeinek összetevőit – jelentette a Times of London.

Pénzkidobás az európai elektronikus adatokat tartalmazó útlevelek kiállítása?

2006.08.08.

Az európai elektronikus adatokat tartalmazó útlevelek biztonságosságát kérdőjelezte meg az a német szakértő, aki bemutatta, hogy az útlevelekben szereplő személyes adatok könnyen átmásolhatók más adathordozókra.

Követendő példák

2006.08.07.

Végre valami, amire nem kellett (nagyon) sokat várni, hogy a fejlett országokból meghonosodjon Magyarországon. 2006-ban már egyre több szervezet hívta fel a figyelmet rá, egyre több kisebb vállalkozás követi a nagyvállalatok és a multik példáját, hogy megmutassa, a maga működésén kívül is érez felelősséget környezete és a társadalom iránt. A Piac & Profit cikkében csokorba szedte az elmúlt néhány hónap hazai CSR-megnyilvánulásait.

Gyökeres szociális reformot javasolnak a PM-ben

2006.08.07.

Már körvonalazódnak a Pénzügyminisztériumban a jóléti támogatások megnyírbálásáról szóló tervek. A tárca kutatói a gázártámogatás és a családi adókedvezmény megszüntetést javasolnák a kormánynak, ám azt a nagypolitika dönti el ,hogy erről szóló tanulmányukat az asztalfióknak írták-e.

Mihez kell építési engedély?

2006.08.07.

Ha engedély nélkül építkezünk, könnyen pluszköltségbe verhetjük magunkat. Nem árt tehát tudni, mit végezhetünk önhatalmúlag, és mihez kell a hatóság engedélye. A HVG utánajárt mely esetekben szabható ki bírság.

Megkezdte munkáját Olaszországban az EU Határvédelmi Ügynöksége

2006.08.07.

Az Európai Unió Határvédelmi Ügynöksége által felállított gyorsreagálású egység, melynek célja a Közösség külső határainak ellenőrzése, csütörtökön (2006. augusztus 3.) Lampedusában kezdte meg munkáját.

A francia DRM törvény a visszájára fordul

2006.08.04.

Korábban a Jogi Fórum is beszámolt arról, hogy Franciaországban nagy port vert fel az a jogszabály, amely megköveteli az internetes zeneszolgáltatóktól, hogy ne csak az általuk támogatott eszközökön lehessen hallgatni az általuk szolgáltatott zeneszámokat. A jogszabály alkotmányos felülvizsgálata most megváltoztatta a jogalkotó akaratát.

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a hat magyarországi áramszolgáltató társaság ellen

2006.08.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) 2006. július 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Budapesti Elektromos Művek Zrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Észak–dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt., valamint a Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt.

Új retail minus árak a szélessávú verseny élénkítésére

2006.08.04.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette azokat az új, piaci árak változását tükröző, a kiskereskedelmi árakon alapuló nagykereskedelmi árakat, amelyektől azt várja, hogy tovább élénkítik a versenyt a Hungarotel szolgáltatási területén is a szélessávú internet-hozzáférések piacán, jelentette be az NHH csütörtökön.

Munkaviszonyban vagy anélkül?

2006.08.04.

Nem mindegy, munkaviszonyban vagy önálló vállalkozóként dolgozunk. A kérdés eldöntéséhez érdemes a jogviszonyokkal tisztában lenni. Azokról se feledkezzünk meg, akik bejelentetlenül, teljesen illegálisan dolgoznak.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2006. június 30.

2006.08.03.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Iparűzési adó: újabb ügy az Európai Bíróságnál

2006.08.03.

Egy újabb, az iparűzési adóra vonatkozó ügy érkezett az Európai Bírósághoz.

Nincs egységes társadalmi álláspont a további EU bővítésről

2006.08.03.

Az Eurobarometer által készített felmérések szerint az európaiak véleménye nagyjából egyező arányban oszlik meg a bővítés tekintetében: 42% ellenzi, míg 45% támogatja azt.

Rekordok éve az idei?

2006.08.03.

A fúziók és vállalatfelvásárlások (M&A) összértéke várhatóan tovább nő, és túllépi a 2000-ben elért rekordot, derül ki a KPMG nemzetközi felméréséből. A tanácsadó cég a tranzakciók további bővülését jósolja 2007 második feléig, amikor várhatóan stabilizálódik a piac.

Sólyom László véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvénymódosításokat

2006.08.03.

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt. Az államfő ugyancsak a mai napon megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényt.

Sólyom László első éve - a HVG összefoglalója, felmérése

2006.08.03.

A beiktatása óta eltelt egy évben kiderült, milyen elnök nem akar lenni az idén nyáron politikai befolyását és népszerűségét tekintve is mélypontra érkezett Sólyom László. Államfői karakterének pozitív vonásait eddig éppen csak hogy jelezni tudta.

Sok a hamis euró Franciaországban

2006.08.03.

2006 első felében Franciaországban bukkant fel az összes hamis euró bankjegy 30 százaléka, amelyek Kelet-Európából, Olaszországból és Kolumbiából kerültek az országba.

A Bizottság szerint több ezer eurót spórolhatnak a gépkocsi-vásárlók az adókon

2006.08.03.

Több ezer eurót is spórolhatnak a gépkocsi-vásárlók, ha más tagállamban veszik meg autójukat - áll az Európai Bizottság most megjelent, az autóárakról szóló jelentésében.

Szándékosan megtévesztette a nézőket a "Virítom"

2006.08.02.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 1. számú eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Z+Műsorszolgáltató Zrt. 2006. június 18-án sugárzott "Virítom" című műsorszámát, amelyben a panaszos véleménye szerint a műsorszolgáltató szándékosan megtévesztette a nézőket és a játékosokat, ráadásul a betelefonálási idő letelte után nem közölték a helyes végeredményt.

Az angol bankok új jogosítványokra tettek szert a gyermekpornográfia elleni küzdelem jegyében

2006.08.02.

Az angol parlament a közelmúltban fogadta el azt a jogszabályt, melynek értelmében a bankok és más bankkártya-kibocsátók bevonhatják az elektronikus fizetésre is használható plasztikkártyákat abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy használójuk pedofil pornóképeket tartalmazó weblapokat látogat.

Az ír közintézmények adómentességét kifogásolja Brüsszel

2006.08.02.

Írországban emelkedhet az olyan közszolgáltatások díja, mint például a szemétgyűjtés, miután az Európai Bizottsági szabálysértési eljárást indított a szigetország ellen.

A minisztériumi állások számát egyötödével csökkentette a kormány

2006.08.02.

Majd másfél ezer köztisztviselő kerül utcára a következő hetekben, a legtöbb embert az agrártárcától küldik el. A kancellária állománya ellenben bővül az ide átvezényelt személyzetisekkel.

80 százalékuk nem adott számlát

2006.08.02.

Az árusok 80 százaléka nem adott nyugtát a józsefvárosi piacon, az APEH és a pénzügyőrség közös razziáján.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000