Hír archívum: 2006. szeptember

Más hónap

200 ezer euró lesz a csekély összeg

2006.09.29.

Várhatóan novemberben fogadják el az Európai Unió Bizottságának közelmúltban nyilvánosságra hozott rendelettervezetét az ún. csekély összegű állami támogatások (de minimis) újraszabályozásáról.

Szöul adhatja a következő ENSZ-főtitkárt

2006.09.29.

Hét jelölt pályázik az ENSZ főtitkári posztjára, közülük Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter a legesélyesebb.

GVH-eljárás a Gyógyszerész Kamara ellen

2006.09.29.

Eljárást indított a Gyógyszerész Kamara ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a patikademonstráció miatt. A hivatal mai végzése szerint a reggeli kétórás demonstráció korlátozta a szabad versenyt. A kamara elnöke szerint a demonstráció alatt nem sérült a gyógyszerellátás, így állnak a vizsgálat elé.

Közös bevándorlási politikát akar az EP

2006.09.29.

Közös uniós bevándorlási és menekültpolitika kialakítását sürgeti az Európai Parlament. A képviselők a menekülteket kibocsátó országok támogatását, az Európába érkezett menekültek integrálását is kiemelt fontosságúnak tartják, és nem értenek egyet az illegális bevándorlók tömeges legalizálásával.

Liberalizálná a postai szolgáltatásokat a Bizottság

2006.09.29.

A postai szolgáltatások európai piacán 2009-től megvalósulna a teljes liberalizáció – ez a kulcsüzenete annak a bizottsági javaslatnak, melyet hivatalosan októberben mutat be a testület.

Nagy-Britannia fellép az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

2006.09.28.

A brit egészségügyi szervek egy átfogó akció keretében ezen a héten házkutatást tartottak több olyan vállalkozásnál, amelyekről gyanítható, hogy illegálisan forgalmaznak gyógyszereket az internet segítségével

Szakértői vizsgálóbizottságok: jövő héten indul a munka

2006.09.28.

Jövő héten kezdi el a munkát az a három szakértői vizsgálóbizottság, amely a lakossági pénzügyi szolgáltatások, a kiskereskedelem és a vezetékes energiaellátás (villamos energia, földgáz, távhő) piacáról készít elemzést a kormány számára. A független szakértőkből álló testületek tagjai nem kapnak díjazást munkájukért. Minderről tegnapi ülésén döntött a kormány.

A legértékesebb világcégek

2006.09.28.

Kevés cégnek sikerült a világ legértékesebb vállalatai között maradnia az utóbbi két évtizedben - derül ki az amerikai Fidelity International befektetési társaság és a Bloomberg hírügynökség legutóbbi elemzéséből.

Akár egy fillér nélkül

2006.09.28.

Július elsején életbe lépett új, immár harmadik társasági törvényünk - feldolgozva az eddigi törvények alkalmazásának tapasztalatait - lehetővé teszi a cégek részére a testreszabottabb társasági szerződések elkészítését, és jelentősen megkönnyíti a működésüket. Miután a kis- és középvállalkozások többsége kft., így az e társasági formát érintő változásokat tekinti át a gyakorló ügyvéd szerző: mit is jelentenek ezek a mindennapokban.

Indulhat az egyezkedés a román és a bolgár biztosokról

2006.09.28.

A Bizottság elnökének három hónap áll rendelkezésére, hogy új posztokat találjon a bolgár és a román biztosnak, akiknek személyéről egyelőre csak találgatások láttak napvilágot.

Meghiúsult szankciók Minszk ellen

2006.09.28.

A tagállamok visszautasították a Bizottság azon javaslatát, hogy kereskedelmi szankciókkal sújtsák Fehéroroszországot – a vitának ugyanakkor még korántsincs vége.

A Fordhoz kerül a Rover védjegy

2006.09.27.

A Ford e héten tájékoztatta a BMW-t arról, hogy élni kíván a Rover márkanév megvásárlására vonatkozó jogával.

Akár egy év haladék adótartozásra

2006.09.27.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) arra hívja fel tagsága figyelmét, hogy a köztartozási kötelezettségeiknek pontosan tegyen eleget, amennyiben erre nem képesek, úgy a törvényben meghatározott lehetőségeken belül keressenek orvoslást.

Bejegyezhetőek a .mobi domain nevek

2006.09.27.

Jelenleg még csak a mobiltulajdonosok tíz százaléka használja készülékét internetezésre, a domain megjelenésétől azonban azt várják, hogy javulhat ez az arány.

Az EP Európát is beillesztené a nemzeti tantervekbe

2006.09.27.

Unió ismereteket, és európai történelmet is kiemelten kellene tanítani az iskolákban, és nagy súlyt kellene fektetni legalább két idegen nyelv, minél fiatalabban elkezdett megtanulására is - vélik az európai parlamenti képviselők.

Megszavazta az EP az első magyar környezetvédelmi jelentést

2006.09.27.

Az EP kedden elfogadta Hegyi Gyula jelentését a városi környezeti stratégiáról. A hétfői vita során a jelentéstevő felvetésére Sztravosz Dimasz elismerte: a Bizottság javaslatából hiányoznak azok a konkrét javaslatok, melyekkel el lehetne érni a stratégiában megjelölt célokat.

Uniós szabályozás: a kevesebb több?

2006.09.26.

Az EU tagállamai hétfőn döntöttek arról, hogy egyszerűsítik az előcsomagolt élelmiszerekre vonatkozó európai szabályokat az adminisztratív terhek és a több, mint 80 ezer oldalra tehető szabályanyag redukálása érdekében.

Az AB-döntést új javaslattal várta a szaktárca

2006.09.26.

Alkotmányellenes a felsőoktatási törvény módosításának az a pontja, mely szerint az egyetemek gazdasági tanácsa megvétózhatja a rektor egyes oktatásszakmai döntéseit is – határozott az Alkotmánybíróság (AB).

Milyen baklövéseket követnek el ügyvédek?

2006.09.26.

Ingatlanközvetítők tanulságos sztorijaiból már készített összeállítást a HVG, a második részben ügyvédi bakikat gyűjtött csokorba. A szakemberek néhány ehhez kapcsolódó mulattató, tanulságos, vagy egyenesen siralmas történetet osztottak meg velünk.

Védzáradékok hadát vetheti be a Bizottság Románia és Bulgária csatlakozása után

2006.09.26.

Az Európai Bizottság Bulgáriáról és Romániáról szóló jelentésében javasolja a két tagjelölt 2007. január 1-jei csatlakozását, ám szigorú védzáradékokat helyez kilátásba, ha a két ország nem tesz sürgősen lépéseket az igazságügyi- és adminisztratív reformok terén.

Lassan megy a roamingrendelet tárgyalása

2006.09.26.

A tagállamok többsége nagyjából-egészében támogatja a hatósági szabályozás bevezetését, de pontosan még nem alakultak ki az álláspontok.

A zavargások büntetőjogi minősítése

2006.09.25.

A Budai és a Pesti Központi Kerületi Bíróság már a múlt héten meghozta az első ítéleteket a budapesti zavargásokban részt vevő személyek ellen.

Munkaidő-szabályozás az EU-ban: megoldás születik?

2006.09.25.

P. Nikiforos Diamandouros Európai Ombudsman felszólította az Európai Bizottságot, hogy a lehető leghamarabb foglaljon állást egy, az munkaidőre vonatkozó európai irányelvet (European Working Time Directive) érintő, 2001-ben benyújtott német beadvány tekintetében.

A GVH 315 millió forintra bírságolta a Procter & Gamble-t

2006.09.25.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. szeptember 21-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Procter & Gamble Magyarország Nagykereskedelmi Kkt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

A GVH kötelezettségekkel engedélyezte a Chellomedia Programing B.V.-nek a Sport1 TV Műsorszolgáltató Zrt. feletti irányításszerzését

2006.09.25.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa határozatában – kötelezettség előírása mellett – engedélyezte, hogy a Liberty-csoport Chellomedia Programing B.V. irányítást szerezzen a Sport1 TV Műsorszolgáltató Zrt. felett.

Többet kapunk, mint adunk

2006.09.25.

"Nettó haszonélvezői" vagyunk az uniós tagságnak: a pénzügyi egyenleget tekintve a bejövő források egyre nagyobb mértékben haladják meg befizetéseinket.

Korrupt országban élünk, s ezt természetesnek tartjuk

2006.09.25.

A lakosságnak csupán a kétharmada tartja erkölcstelennek a korrupciót, és minden második magyar adott már kenőpénzt. A hálapénzt viszont sokkal szigorúbban ítéljük meg, mint a nyugat-európaiak.

Lezárult a Beszélgessünk Európáról rendezvénysorozat

2006.09.25.

A Miniszterelnöki Hivatal az Európai Parlament támogatásával öt nagy látogatottságú rendezvényen vett részt 2006. július és szeptember között azzal a céllal, hogy bemutassa az Európai Parlamentet és mindennapi életünket érintő döntéseit.

Berlin a fő akadálya a vétó eltörlésének a belügyekben

2006.09.25.

A vétó eltörlését ellenző tagállamok szerint csak az alkotmány életbe léptetésével együtt lehet átállni a többségi döntéshozatalra.

Az európai bíróságok munkaprogramja

2006.09.22.

E heti összeállításunkban a szeptember utolsó munkahete során a luxemburgi jogszolgáltató testületek elé kerülő ügyekből nyújtunk rövid összefoglalót.

Az Európai Bizottság határozatot fogadott el a többnyelvűséggel foglalkozó magas szintű munkacsoport felállításáról.

2006.09.22.

A 11 európai szakértőből álló csoport hivatalosan először 2006. október 3-án ülésezik. A csoport az „Új keretstratégia a többnyelvűség ösztönzésére” című, 2005-ös bizottsági közlemény1 eredményeképpen jött létre, amely szerint egy magas szintű munkacsoportnak kell segítséget nyújtania az oktatásért, képzésért, kultúráért és többnyelvűségért felelős biztosnak „kezdeményezések kidolgozásához, valamint új lendületet kell adnia, illetve új ötletekkel kell szolgálnia az Európai Unió többnyelvűségének átfogó megközelítéséhez”.

Brüsszeli képviseleti irodát nyitott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

2006.09.22.

Elsőként a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyitott hivatalos képviseleti irodát az új tagállamok közjegyzői szakmai szervezetei közül Brüsszelben. A Kamara célja, hogy az eddiginél hatékonyabban kísérje figyelemmel a közjegyzőséget, illetve a teljes magyar igazságszolgáltatást érintő uniós szintű szabályozás változásait.

Folytatódik a "kecskeméti maffiaper" tárgyalása

2006.09.22.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata szerint R. L. I. rendű (r.) vádlott az 1990-es évek közepétől egy bűnszervezetet irányított elsőszámú vezetőként. A bűnszervezeten belül irányítási, döntési joggal rendelkezett M. P. II. r., Cs. Zs. III. r., F. A. IV. r. és M. M. R. V. r. vádlott. A többi vádlott – és további ismeretlenül maradt személyek – a feladatok végrehajtói („a bűnszervezet katonái”) voltak.

Milyen adókedvezmények járnak a lakáslízinggel?

2006.09.22.

A lakáslízing fő előnyeként az önrész nélküli vásárlást szokták említeni, azonban e finanszírozási forma az adózáshoz kapcsolódó előnyöket is tartogat. A magánszemélyeknek adókedvezményeket, a vállalkozásoknak pedig adócsökkentési lehetőségeket kínál.

Félmilliárdos plusszal zártuk 2005-öt

2006.09.22.

A tavalyi közösségi költségvetésben 9,5 százalékot tett ki az új tagállamokra fordított pénzek részesedése, míg a legtöbbet továbbra is a nagy tagállamok viszik haza, csaknem az összes kiadás kétharmadát. A támogatásokat elég kis hatékonysággal vesszük fel.

Kenőpénz? Természetesen!

2006.09.21.

A GfK Csoport 2001 óta Európa korrupciós klímájáról évente elkészített tanulmányának idei adatai szerint az európaiak túlnyomó többsége minden körülmények között erkölcstelennek tartja a kenőpénzt. A válaszadók - eltérő mértékben ugyan - az állam szerepét hangsúlyozzák a korrupció elleni harcba az egyénével szemben. A kelet-közép-európai országok lakói inkább beletörődnek a jelenség létezésébe, mint nyugat-európai társaik.

Elnökségi lépések a belügyi vétó megszüntetésére

2006.09.21.

Az Európai Bizottság és a finn elnökség javaslatokat nyújtott be, hogy eltöröljék a nemzeti vétót a bel- és igazságügyi kérdésekben, azt állítva, hogy csak néhány tagállam nem ért egyet velük.

ORTT álláspont a szeptember 18-i események televíziós közvetítéséről

2006.09.21.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a 2006. szeptember 18-án éjszaka a Magyar Televízió székháza előtti események médiabeli megjelenítésével kapcsolatban hatósági ellenőrzést rendelt el.

Kábítószerrel visszaélés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.09.21.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az I. fokon kiszabott büntetéseket abban az ügyben, amelyben hét, kábítószerrel visszaélés bűntettével és más bűncselekményekkel megvádolt vádlott fellebbezését tárgyalta a táblabíróság.

Megbukott az ügyvédi bejegyzést korlátozó luxemburgi szabály

2006.09.20.

A luxemburgi jog azon rendelkezései, amelyek előírják az európai ügyvédek számára a nyelvismeretet ahhoz, hogy valamely kamara névjegyzékébe felvételre kerülhessenek, ellentétesek a közösségi joggal. Bármely ügyvédnek joga van tevékenységét bármely tagállamban állandó jelleggel, eredeti szakmai címének használatával gyakorolni, nyelvi ismereteinek előzetes ellenőrzése nélkül - mondta ki az Európai Bíróság

Az összehasonlító reklám áruválasztékokra együttesen is vonatkozhat

2006.09.20.

A Lidl és Colruyt gazdasági társaságok áruházláncokat működtetnek Belgiumban, amelyek tevékenysége főként a mindennapi szükségleti cikkek kiskereskedelmére irányul. A Lidl keresetet nyújtott be a rechtbank van koophandel te Brussel előtt a Colruyt különféle összehasonlító reklámgyakorlata megszüntetése érdekében.

Maradhat a génkezelt kukorica tilalma Magyarországon

2006.09.20.

Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy területén érvényben maradhasson a génkezelt (GMO) növényféleségek tilalma - jelentette ki Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután egy uniós szabályozótestületi szavazás elvetette azt a kísérletet, amely a tilalomról intézkedő magyar védzáradék megszüntetését célozta.

Párizs is megütheti a bokáját a szerencsejáték korlátozása miatt

2006.09.20.

Franciaország könnyen az Európai Bíróság előtt találhatja magát, mivel korlátozza a szerencsejátékok üzemeltetőinek tevékenységének. Hasonló sorsra juthat több másik tagállam, köztük Magyarország is.

Jogi offshoring - a DuPont-nak megéri

2006.09.19.

A DuPont vegyipari óriásvállalat az OfficeTiger nevű offshore-tevélkenységgel foglalkozó vállalattal közösen feszegeti a jogi offshoring (kiszervezés) határait. A cél: minél több idő és pénz megtakarítása

Jövőre már 64 milliárd jön be a járműadóból

2006.09.19.

A gépjárműveket jövőre súly helyett teljesítmény alapján adóztatják, többletforráshoz juttatva ezzel az önkormányzatokat. Az idei mintegy ötvenötmilliárd forintos bevételt tízmilliárddal fejelik meg – az autósok, motorosok rovására.

Külföldiek kezén vannak a legjelentősebb tőzsdei részvények

2006.09.19.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvánosságra hozta az egyes tulajdonosi szektorok értékpapír-befektetéseinek alakulását az idei első félévben. Ebből kiderül, hogy a külföldi befektetők és a nagybankok játszák a főszerepet, de bizonyos értékpapírokból a magyar lakosságnak is jelentős részesedése van.

Barroso tagadja, hogy tudott a CIA repülőgépekről

2006.09.19.

Jose Manuel Barroso tagadja, hogy portugál miniszterelnökként tudomása lett volna a CIA repülőgépek portugáliai útjairól

Tovább élhet a magyar GMO-moratórium

2006.09.19.

Magyarország egyelőre fenntarthatja a MON810-es génmódosított kukorica behozatali tilalmát, miután az Európai Bizottság javaslata nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

A főtanácsnoki indítvány a C-303/05 sz. ügyben

2006.09.18.

Ruiz-Jarabo főtanácsnok Advocaten voor de Wereld VZW kontra Leden van de Ministerraad ügyben kifejtett álláspontja szerint az európai elfogatóparancs összhangban van a törvény előtti egyenlőség és a büntetőjogi törvényesség alapelveivel.

A Bíróság „Cadbury Schweppes” (C 196/04) ügyben hozott ítélete

2006.09.18.

Az Egyesült Királyság ellenőrzött külföldi társaságokra (EKT) vonatkozó jogszabályai kizárólag a teljesen mesterséges megállapodásokra vonatkozhatnak – állapította meg az Európai Közösségek Bírósága.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000