Hír archívum: 2006. szeptember

Más hónap

Hatékonyabb fellépés a gazdasági bűncselekmények ellen

2006.09.18.

Szeptember 15-ével számos gazdasági bűncselekménnyel bővült a Vám és Pénzügyőrség nyomozati jogköre.

Szavazati jogot követelnek a boszniai szerbek

2006.09.18.

A boszniai szerbek kapjanak szavazati jogot Szerbiában – javasolja Milorad Dodik Banja Luka-i kormányfő. Szarajevóban bírálják Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság közeledését.

Az adózás rendje - változások szeptember 15-ével

2006.09.18.

Az adózás rendjének több eleme változik szeptember 15-ével Például felfüggeszthető lesz az adóhatóság által nem található cég adószáma, és az ezen idő alatt visszajáró adót elveszti a társaság.

McCreevy szerint nem szabad hozzányúlni a szolgáltatási irányelvhez

2006.09.18.

A szolgáltatási irányelvet októberben tárgyalja újra az Európai Parlament illetékes bizottsága. Charlie McCreevy belső piaci biztos szerint azonban, a testületek nincs nagy mozgástere, mert az irányelvtervezet jelenlegi változata törékeny kompromisszumon nyugszik.

A vidékfejlesztési pénzek felhasználását bírálta a Számvevőszék

2006.09.18.

Éles kritikát fogalmazott meg legutóbbi jelentésében az Európai Számvevőszék az EU vidékfejlesztési beruházásairól, azt állítva, hogy a támogatásokat nem éppen a leghatékonyabban használták fel a kedvezményezettek.

A Bíróság C-145/04. és C-300/04. sz. ügyekben hozott ítéletei

2006.09.15.

A Luxemburgi Bíróság fenti ügyekben hozott ítéletében megállapította, hogy a tagállamok hatáskörébe tartozik az európai parlamenti választásokon aktív és passzív választójoggal rendelkezők meghatározása

Az Elsőfokú Bíróság Metro Group kontra OHIM (T-191/04) ügyben hozott ítélete

2006.09.15.

Az Európai Bíróság hatályon kívül helyezte a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) határozatát, amelynek értelmében a „Metro” ábrás megjelölés nem lajstromozható közösségi védjegyként.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja

2006.09.15.

Az Európai Közösségek Bíróságán (a Bíróság) szeptember következő hetében tárgyalásra kerülő ügyekről nyújtunk összefoglalót.

Újra a CIA-börtönök miatt magyarázkodhat Románia

2006.09.15.

Románia ismét az Európai Bizottság CIA-börtönöket vizsgáló testülete elé kerülhet, miután egy amerikai napilap újabb bizonyítékot talált arra, hogy az amerikai hírszerzés afgán foglyokat szállító repülőgépe leszállt az ország területén.

Kinek és miért éri meg októbertől evázni?

2006.09.15.

A több mint százezer evázóból eddig mindössze 119-en döntöttek úgy, hogy más adózási formát választanak – tudta meg a hvg.hu. Sietniük kell azoknak, akik váltani akarnak, a kilépési szándékot legkésőbb péntekig lehet jelezni az adóhivatal felé. Szakértők szerint a kis költséggel dolgozó cégeknek még az evás adókulcs megemelése után is jobban megéri evásnak maradni, mint váltani.

2009-től csak euro 5-ös motor lehet az új autókban

2006.09.15.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatta azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint 2009-től az új autóknak az ún. euro 5-ös kibocsátási határértékeknek kell megfelelniük.

Prodi is minialkotmányt javasol

2006.09.15.

A legesélyesebbnek tekintett francia elnökjelölt után az olasz miniszterelnök is beállt azok sorába, akik az alkotmányos válságot úgy oldanák meg, hogy a megbukott alapszerződésnek csak a legfontosabb elemeit mentenék meg.

Szeptemberi alkotmánybírósági határozatok

2006.09.15.

Mulasztásos alkotmányellenes helyzet jött létre, amikor az Or­szággyűlés nem sza­bályozta a miniszter helyettesítését tartal­mazó jogszabályban, hogy a jogalkotói ha­táskör nem átruházható – állapította meg az Alkotmánybíróság szeptember 12-én hozott határozatában.

Az Alkotmánybíróság szeptember 18-19-ei teljes ülésének napirendje

2006.09.15.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén ismét tárgyalja a köztársasági elnöknek azt az indítványát, amely a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításá­ról szóló, az Országgyű­lés 2006. július 24-i ülésnapján elfogadott törvény 2. § (1) be­kezdésének alkotmányos­ságát támadja.

Győzött a véleménynyilvánítás szabadsága az Auchannal szemben

2006.09.15.

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. szeptember 14-i, jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bírósági döntést, és Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke javára ítélt az Auchan Magyarország Kft. Által a környezetvédő ellen a cég jó hírnevének megsértése miatt indított perben. A mai tárgyaláson Lukács Andrást az EMLA Egyesület és a TASZ jogsegélyszolgálata képviselte.

II. Jelentés a parlamenti bizottságok tevékenységéről

2006.09.15.

Vizsgált időszak: 2006. évi tavaszi ülésszak (2006. május 16-tól június 9-ig) 2006. évi nyári rendkívüli ülésszak (2006. június 19-től július 24-ig)

A GVH a T-Mobile fogyasztókat megtévesztő magatartásáért 100 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki

2006.09.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a 2006. augusztus 29-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt.-nek a T-Mobile üzletága által a Dominó Aktív díjcsomagról a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

Jogsértő volt a Magyar Telekom ADSL-modem leszerelési gyakorlata

2006.09.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa megállapította, hogy a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. a szolgáltató váltással összefüggő, 2005. augusztus 20-a előtt követett ADSL-modem leszerelési gyakorlatával visszaélt gazdasági erőfölényes helyzetével.

Kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények Szegeden - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2006.09.15.

Két vádlott ítéletét megváltoztatta, míg kettő esetében helybenhagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben B. A.-t és három társát kábítószerrel visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolták meg.

Ezt nem hagyhatják

2006.09.15.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ismételten hangsúlyozza, hogy elutasítja a jogállami követelményekkel össze nem egyeztethető szabályozási megoldások alkalmazását.

Tajvan továbbra is kívül marad az ENSZ-en

2006.09.15.

Veszélyesnek minősítette Kína, hogy Tajvan ismét megpróbált – ezúttal is sikertelenül – csatlakozni az ENSZ-hez.

A térséggel együtt háttérbe szorulunk a befektetésekben

2006.09.15.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrégiben közzétett World Investment Prospects (A világ befektetési kilátásai) című tanulmányában arról ír, hogy az összes befektetés értéke rekordot fog dönteni, de a növekedést már nem az Európai Unióhoz csatlakozott egykori szocialista országok adják.

Jogi vita késleltetheti az EU alapjogi ügynökségének felállítását

2006.09.15.

Az európai parlamenti képviselők támogatják a januárban felállítandó EU alapjogi ügynökség tervét, de ragaszkodnak ahhoz, hogy az új szerv hatáskörébe igazságügyi és rendőrségi ügyek is tartozzanak, amelyet egyes tagállamok hevesen elleneznek.

Protekcionista lobbizás az egészségügyi liberalizáció ellen

2006.09.15.

Nyolc tagállam azért lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy annak hamarosan megjelenő javaslatai védjék meg az egészségügyet a piaci versenytől.

Európai Bizottság és Microsoft: a történet folytatódik

2006.09.13.

A Microsoft kedden bejelentette: reméli, hogy az Európai Bizottság nem követeli meg az újonnan kifejlesztett Windows Vista operációs rendszer biztonsági funkcióinak eltávolítását.

Magyar egyesület kapja az európai civil díjat

2006.09.13.

Elsőként kap európai civil díjat egy magyar egyesület Brüsszelben. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) díjat alapított az Európában kiemelkedő tevékenységet folytató civil szervezetek számára.

Tőzsdére fel!

2006.09.13.

Ismét pályázhatnak a tőzsdére igyekvők. A 100 millió forintos keretből a Tőzsdeképes Cégek Klubjába is belépni kész társaságok juthatnak pénzhez.

Bérplusz étkezési jeggyel

2006.09.13.

Az uniós gyakorlatban Magyarországon a legelterjedtebb az étkezési jegy, ám az adómentesen adható összegnek a bruttó átlegkeresethez viszonyított aránya hazánkban az egyik legalacsonyabb. A GKI szerint érdemes lenne jövőre emelni az adómentesség határát, mert ez részben mérsékelné a megszorítások negatív hatásait.

A bölcsek újra feléleszthetik a kereszténységről szóló EU-s vitát

2006.09.13.

Az európai püspökök elismert gondolkodókból álló csoportot bíztak meg azzal, hogy állítsanak össze egy olyan, az európai közös értékeken alapuló jelentéstervezetet, amelynek alapján fel lehetne éleszteni az arról szóló vitát, hogy a kereszténység megemlítése szükséges-e az EU Alkotmányos Szerződés-tervezetében.

A Bizottság könnyítené a pénzügyi fúziókat

2006.09.13.

Részben a tavaszi lengyelországi eseményeken okulva és a piac akadozó működése miatt az Európai Bizottság jogszabály-módosítással könnyítené a pénzintézetek határon átnyúló egyesülését.

Öt év, kevés közös nevező

2006.09.12.

Öt évvel a 2001 szeptember 11-i katasztrófa után az Európai Unió tagállamai továbbra sem igazán tudtak közös nevezőre jutni a terror-ellenes törvények megalkotása tekintetében

Magyar-kínai vízügyi együttműködés

2006.09.12.

A magyar-kínai vízügyi együttműködésről, valamint a 2006-2007-es munkaprogramról tárgyalt hétfőn Budapesten Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Hu Siyi-vel, a kínai vízügyi minisztérium miniszterhelyettesével.

Megszűnő SZJA-kedvezmények

2006.09.12.

Az APEH 25 oldalas dokumentumban sorolta fel a hatályos adójogszabályok változásait, köztük az személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóakat is.

Százmilliós megabírságot rótt ki a T-Mobile-ra a versenyhivatal

2006.09.12.

Megtévesztő reklámért százmillió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a T-Mobile anyacégét, a Magyar Telekomot. A hatóság elrettentő büntetésekkel igyekszik megfékezni a félrevezetően tájékoztató cégeket.

Barroso titáni csatára készül az energiaóriások ellen

2006.09.12.

Nagyobb versenynek kell kitenni az európai energiavállalatokat vagy pedig fel kell őket darabolni – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Komoly ellenérzések az új WIPO-szerződés ellen

2006.09.11.

A Dell, a HP, az AT&T és a Sony együtt igyekeznek megakadályozni a WIPO által kidolgozott, a televíziós műsorszolgáltatás szellemi tulajdonjogi védelmét kiterjesztő nemzetközi szerződés elfogadását.

Minisztériumok honlapjainak szeptemberi összehasonlítása az Eitv. alapján

2006.09.11.

Elkészült a szeptemberi jelentés, amely vizsgálja a véleményezésre adott időtartam alakulását a különböző minisztériumoknál.

Együttműködésben az önkormányzatokkal

2006.09.11.

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).

Muszáj lesz pihenni, főnök!

2006.09.11.

Első ízben szabályozta a napi pihenőidőt az EU. Minden munkaadónak ismertetnie kell a dolgozókkal ezt a lehetőséget.

Kínában szigorúan korlátozzák a külföldi hírügynökségeket

2006.09.11.

Jelentősen korlátozzák ezentúl Kínában a külföldi hírügynökségek tevékenységét, az Új Kínát pedig cenzori hatalommal ruházták fel a külföldiek által terjesztett hírek, fényképek és grafikák megszűrésére.

Sarkozy minialkotmány elfogadását sürgeti

2006.09.11.

Egy „minialkotmány” 2008-ban történő elfogadásával törne ki az EU intézményi válságából Nicolas Sarkozy, aki pénteken Brüsszelben mondott nagyívű programbeszédet Európa jövőjéről.

Európa a világban: egy kis statisztika

2006.09.08.

A német Marshall Alapítvány által júniusban folytatott felmérés szerint az európaiak 65 százaléka támogatja, hogy a 25 tagállam közös külügyminisztere képviselje az egységes kontinens külpolitikai érdekeit.

Biztosítás a havidíjban

2006.09.08.

A leglátványosabb verseny kétségtelenül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén zajlik a hazai biztosítók között, s viszonylag kevés figyelem helyeződik a casco szegmensre, jóllehet a hazai biztosítási piac díjbevételének több mint 13 százalékát jelentő üzletágban is egyre éleződik a verseny.

Lemondott a Djindjic-pert tárgyaló főbíró

2006.09.08.

Gyakorlatilag elölről kezdődhet a három éve húzódó Djindjic-per, miután meglepetésszerűen lemondott a bírói testület elnöke. A két fővádlott ártatlannak vallja magát.

Újabb adó- és járulékemelésre készül a kormány?

2006.09.08.

Újabb adó- és járulékemelés jöhet, amennyiben a mostani „kiigazító” lépések következtében sem áramlik elegendő bevétel az államkasszába – értesült a Népszabadság. A kormányközeli lap úgy tudja, elsősorban az egészségbiztosítási hozzájárulás (eho) emelése, másrészt az áfakulcs további növelése jöhet szóba. A PM egyelőre cáfol.

Az EP jóváhagyta az EU és Albánia közötti stabilitási és társulási megállapodást

2006.09.08.

Az EP hozzájárulási eljárás keretében szerdán jóváhagyta az Albániával kötendő stabilizációs és társulási megállapodást, ám a külkereskedelmi bizottság véleménye szerint Tiranának jobb eredményeket kellene elérnia a termékhamisítás területén.

Az EP szigorúan védené az Amerikába utazó utasok adatait

2006.09.08.

Az európai utasok adatainak védelmét, az adatnyilvántartás ésszerűségét és arányosságát biztosítaná az EP az utasadatok átadásáról szóló EU-USA megállapodás újratárgyalásakor.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja

2006.09.07.

Az Európai Közösségek Bíróságán (a Bíróság) augusztus végén befejeződött a tárgyalási szünet, ennek megfelelően ismét több fontos eljárási cselekményre sor kerül az elkövetkező két hétben. A Bíróság ügyekről nyújtunk rövid összefoglalót.

Budapest lehet ''Európa mezőgazdasági fővárosa''

2006.09.07.

A kormány mai ülésén döntött róla, hogy támogatja az ENSZ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakosított szervezetének, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) új budapesti központjainak a létrehozását.

Másfél milliárd bormarketingre

2006.09.07.

Megszületett az egyezség az agrártárca és a Magyar Bormarketing Kht. között a marketing-hozzájárulásról. Jövő tavasszal így elindulhat az első olyan borreklámkampány Magyarországon, amelyet a borászok saját bevételeikből fizetnek.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000