Hír archívum: 2006. október

Más hónap

A tagállamok jóváhagyták a légiutas-megállapodást

2006.10.17.

Az uniós miniszterek tanácsa hétfőn vita nélkül ratifikálta az EU-USA légiutas-megállapodást, bár azt heves támadások érték a múlt héten az Európai Parlamentben.

Hurokátengedés a Hungarotel hálózatában is

2006.10.16.

A Hungarotel szolgáltatási területén is beindulhat a hurokátengedésen alapuló verseny a szélessávú internetszolgáltatók között, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette a Hungarotel új referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozatát, jelentette be az NHH hétfőn.

Lehallgatható VoIP beszélgetések

2006.10.16.

Svájci újságok a múlt héten arról tájékoztattak, hogy az ország kormánya egy speciális szoftver segítségével lehallgatná az interneten folytatott telefonbeszélgetéseket.

Új elképzelések az Európai Alkotmányról

2006.10.16.

Több, mint egy ével azután, hogy az Európai Alkotmány tervezetét két tagállami népszavazás is visszautasította, egyre több új terv és ötlet lát napvilágot arról, hogyan lehetne mégis megvalósítani az alapjogi dokumentum elfogadását.

Készül az első per a You Tube ellen

2006.10.16.

Szerzői jogi perre készül a Time Warner a YouTube ellen, melynek megvásárlását néhány napja jelentette be a Google kereső óriás.

Lakat a rendőrségi fogdákra

2006.10.16.

Jelentősen csökkent a rendőrségi fogdák száma az elmúlt években Magyarországon. A távlati tervek szerint a jövőben csupán a hét régióban tartanának fent fogdát.

Új európai szabadalmi szabályozás?

2006.10.11.

Az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke szerint uniós szervek előtt jelenleg fekvő jogszabálytervezeteknek köszönhetően egyre nagyobb figyelem irányul a szabadalmi jog legújabb kérdéseire.

Nincs még döntés az ingatlanadó részleteiről

2006.10.11.

Már több hónapja nyilvános, hogy a kormány 2008-tól általános ingatlanadó bevezetését tervezi.

Ellenzik a könnyű drogok eltérő büntetőjogi besorolását

2006.10.11.

A heroin, a kokain, a crack és a szerves oldószerek fogyasztása vezethet legnagyobb valószínűséggel halálhoz – derül ki a Pszichiátriai Szakmai Kollégium nemrégiben elkészített "droglistájából".

Folytatódik a hatalmi harc a Bizottságban

2006.10.11.

Günter Verheugen múlt heti nyilatkozatában hatalomvággyal vádolta a magas rangú bizottsági tisztviselőket, akik most visszavágtak.

Brüsszel nyugtalan a lengyel euróreferendum miatt

2006.10.11.

A színfalak mögött nyugtalansághoz vezetett, hogy Varsó népszavazást akar tartani az euró bevezetéséről.

Több internet – több bűncselekmény?

2006.10.10.

A brit kormány által készítettett és a héten nyilvánosságra hozott felmérés eredményei azt mutatják, hogy az internet térhódítása mellett a szigetország állampolgárai lassan jobban tartanak az online bűnözéstől, mint a hagyományos bűncselekményektől.

Az OKM üdvözli a parlament gyors döntését a felsőoktatási törvényről

2006.10.10.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium üdvözli, hogy az Országgyűlés a lehetséges legkorábbi időpontban meghozta a döntést a felsőoktatási törvénymódosítás Alkotmánybíróság által kifogásolt részletének megváltoztatásáról.

Rendesebben adóztunk!

2006.10.10.

Szeptemberben is kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete a prognózishoz képest. Az okok egyike a több adóbefizetés volt.

Jogellenes az egészségügyi tárca által elrendelt jelentés

2006.10.10.

A háziorvosoknak előírt jelentési kötelezettség visszavonására szólította fel Molnár Lajos egészségügyi minisztert az adatvédelmi biztos. A jogsértő rendeletet bevezető tárca még tanulmányoz.

A befektetési alapokra figyel a Bizottság

2006.10.10.

Az európai befektetési alapok ágazatát visszafogja a „szabályozói túlzás”, így a jövőben kevesebb korlátozással kellene szembenézniük, ha termékeiket külföldön kívánják forgalmazni – derült ki a Bizottság egy friss tervezetéből.

A letöltéseken múlik

2006.10.09.

Az Egyesült Államok mindaddig nem támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amíg ez utóbbi nem tesz lépéseket az amerikai és európai felhasználók számára is elérhető orosz zeneletöltő oldalak bezárása érdekében.

Kedden találkoznak egymással a visegrádi négyek miniszterelnökei

2006.10.09.

A visegrádi együttműködés létrejöttének 15. évfordulóján Visegrádon találkoznak 2006. október 10-én a Négyek miniszterelnökei: Gyurcsány Ferenc magyar, Mirek Topolánek cseh, Jaroslaw Kaczynski lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő.

B-terv a schengeni csatlakozásra

2006.10.09.

A tagállamok bel- és igazságügy miniszterei megállapodtak, hogy megvizsgálják annak a portugál javaslatnak a lehetőségét, amely a jelenlegi információs rendszer (SIS) kibővítésével, mégis lehetővé tenné, hogy az új tagállamok az eredeti határidőre csatlakozzanak a schengeni övezethez.

Törvénysértő, hitelből élő önkormányzatok

2006.10.09.

Rosszul állnak anyagilag a demokrácia alappillérének tekintett önkormányzatok – derül ki az Állami Számvevőszék ellenőrzéséből. Az elmúlt néhány év gazdálkodását górcső alá vevő jelentés szerint tavaly mintegy kétharmaduk eleve hiányt tervezett költségvetésében.

Vita a társasági adó uniós rendszeréről

2006.10.09.

A társasági adó páneurópai rendszerének megteremtéséről szóló vitatott terveket továbbviszi az EU, dacára az egyes tagállamokból érkező ellenkezéseknek – írja európai adóügyi forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Még dolgozni kell rajta

2006.10.06.

A szellemi tulajdon világszervezetének (WIPO) Közgyűlése elhalasztotta a műsorsugárzás szabályairól szóló új nemzetközi szerződés elfogadását, mert további szakértői egyeztetéseket tart szükségesnek a szerződés diplomáciai konferencián történő végleges elfogadása előtt.

A kamatadó "hozadéka"

2006.10.06.

Az alapokba 134 milliárd forint friss tőke érkezett a BAMOSZ nyilvántartása szerint. De a szeptember 1. előtti befizetések hoztak igazán sokat.

Elszabadult az uniós bürokrácia

2006.10.06.

Hatalmi visszaélésekkel és pökhendiséggel vádol több európai uniós tisztségviselőt Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari biztosa.

A regisztrációs adó ellentétes a közösségi joggal

2006.10.06.

Ellentétes az EU jogával a regisztrációs adó, mert az magasabb összegben terheli a behozott használt személygépkocsikat, mint a Magyarországon már forgalomba lévő használt kocsikat - szól az Európai Bíróság ítélete.

Él a remény a 2007-es schengeni csatlakozásra

2006.10.06.

A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácsülésén támogatást kapott az a portugál javaslat, amely jó eséllyel lehetővé tenné az új tagállamok jövő ősszel történő csatlakozását a schengeni övezethez.

A ’spam’ nem levédhető

2006.10.05.

A SPAM nevű fűszeres húskonzervet gyártó vállalat sikertelenül próbált meg a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál (OHIM) védjegyet bejegyeztetni a közkeletűen szintén ’spam’-ként ismert kéretlen levélszemetet jelentő kifejezésre.

Határtalan igazság!

2006.10.05.

Immár közel egy éve érvényben van Magyarországon az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a közokiratba foglalt követelések az Európai Unió egész területén érvényesek, így közvetlenül végrehajthatók legyenek. Tehát a pórul járt vállalkozó a hosszadalmas és költséges pereskedés helyett alig néhány hét alatt hozzájuthat jogos követeléséhez. Igaz, ma még csak a nem vitatott pénzkövetelésekre vonatkozik a jogszabály, árura vagy ingatlanra nem.

Húszmilliárdos állami kártérítés

2006.10.05.

Húszmilliárd forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a magyar államot a kijelölt washingtoni választott bíróság a Ferihegyi repülőtér 2001-es "visszaállamosítása" miatt. A döntést további ítéletek követhetik. A tét több mint százmilliárd forint.

A két kereskedelmi csatorna kiváltsága megszűnik

2006.10.05.

A kormányzat 2012-ben megszüntetné az analóg műsorsugárzást, és ezzel együtt be is fejezné a televíziós műsorszórás digitalizálását. Ehhez azonban még hiányzik a szabályozási környezet, ráadásul a 2012-es végső átállásig a lakossággal is meg kell ismertetni a digitális televíziózást.

Az EU megerősítené a katonai kutatás-fejlesztést

2006.10.05.

Az európai védelmi miniszterek tanácskozásukon (2006. október 3.) elfogadták azt a jelentést, amely szerint az európai védelmi politika jövőjének kulcsa a katonai kutatásokban rejlik.

A Bíróság szerint a munkáltatók többet fizethetnek a férfiaknak

2006.10.05.

Rossz hír a gyesről visszatérő anyukáknak: az Európai Bíróság kedden úgy határozott, hogy a cégek – a foglalkoztatás hosszúsága alapján – többet fizethetnek a férfi alkalmazottaknak.

Út az internet függetlenségéhez

2006.10.04.

Az USA kereskedelmi minisztériumának döntése értelmében 2009-től előre láthatóan megszűnik az Egyesült Államok kormányának ICANN felett élvezett befolyása.

A Külügyminisztérium a szerbiai alkotmánytervezetről

2006.10.04.

A magyar kormány megelégedéssel veszi tudomásul, hogy Szerbia a régi, egypárti rendszerben született alaptörvény felváltására új, demokratikus alkotmányt készít.

Veszélybe került a 3G?

2006.10.04.

Az Alkotmánybíróság határozata nyomán a tulajdonos jóváhagyása nélkül még közérdekre való hivatkozással sem lehet többé mobiltornyot építeni magánterületre. Kovács Kálmán volt hírközlési miniszter szerint a korlátozás aggasztó lehet, a mobilcégek viszont állítják, eddig sem éltek a lehetőséggel.

A Microsoft babérjaira tör a Tesco

2006.10.04.

A Google törekvései és az Európai Unió trösztellenes ügyvédei miatt amúgy is aggódó szoftvercégnek most újabb rivális miatt fájhat a feje. A hipermarketlánc nemsokára megjelenő, olcsó szoftvereivel próbál kihasítani egy szeletet a szoftverpiacból.

Létszámleépítést javasol a finn elnökség az Európai Bizottságban

2006.10.04.

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága három nap alatt próbálja megtárgyalni a 2007-es költségvetéshez fűzött 1250 módosító indítványt. A finn elnökség szerint be kell fagyasztani az Európai Bizottság létszámát.

Az olasz regionális adó összeegyeztethető az EK-joggal

2006.10.04.

A magyar iparűzési adóhoz igen hasonlatos olasz IRAP az Európai Bíróság ítélete szerint megfelel a közösségi jognak.

Új bírák a luxemburgi bíróságokon

2006.10.03.

Az Európai Bíróság ezen a héten dönt több bírói és főügyészi mandátum meghosszabbításáról, illetve új személyek kinevezéséről.

Változások az internetes adózásban

2006.10.03.

Tájékoztató a 06180 jelű bejelentés és regisztrációs adatlapon teljesített adóhatósági regisztrációval rendelkező adózók 06082, 06582, 06084, illetve 06584 számú bevallásainak elektronikus úton történő benyújtásával kapcsolatban

A megyei közgyűlések szerepe folyamatosan csökken

2006.10.03.

A megyei közgyűléseket lakosságszám-arányosan választják

Volt kollégái előtt állt a rendőr a tárgyalóteremben

2006.10.03.

Az apró tárgyalóterem zsúfolásig megtelt tévésekkel és rohamsisakjukat szorongató rendőr kollégákkal. Példát statuált a katonai bíróság: 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a fiatal rendőr főhadnagyot, aki részt vett a Magyar Televízió ostrománál.

Budapest-Brüsszel alkudozás az aranyrészvények ügyében

2006.10.03.

Október 20-ig kért és kapott a magyar kormány új határidőt az Európai Bizottságtól az aranyrészvényekkel kapcsolatos uniós jogsértési eljárás keretében feltett brüsszeli kérdések megválaszolására.

Hivatalos magyar vélemény a Verespatakon tervezett aranybánya nyitásáról

2006.10.02.

Súlyos hiányosságok és ellentmondások a hatástanulmányban

Ecostat: évi százezret bukik az átlagos magyar család

2006.10.02.

Százezer forintot vesznek ki egy kétgyermekes átlagcsalád kasszájából jövőre a közteherváltozások – számította ki az Ecostat. A járulékaikat eddig a minimálbér után fizető vállalkozóknál a tehernövekedés ennek a négyszerese. A gazdaságkutató ezt igazságosnak tartja.

Tanácskozás az Alkotmány jövőjéről

2006.10.02.

A hétvégén újrakezdődhet az Alkotmány jövőjéről indult közös gondolkodás: Rómában volt biztosok és kormányfők próbálnak megoldást találni az alapszerződés körül kialakult patthelyzetre.

Új kihívásokat ró a magyar vámosokra is a román csatlakozás

2006.10.02.

A csempészet szempontjából jelenleg az ukrán és a román határszakasz a legproblematikusabb terület – derült ki egy budapesti konferencián. Románia csatlakozásával ráadásul még korlátozottabbá válik az ellenőrzés.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000