Hír archívum: 2006. november

Más hónap

ENSZ konferencia az e-hulladékról

2006.11.30.

Az elektronikus szemét kezelése egyre nagyobb problémát jelent világszerte. A héten Nairobiban megrendezett ENSZ konferencia aktualitását az adja, hogy a fekete kontinens a fejlett világ elektronikus szemétlerakójává kezd válni.

Lassan elismerik?

2006.11.30.

Az egyik jelenlegi legnagyobb internetes fájlcserélő rendszer, a BitTorrent filmek és zenék közzétételére vonatkozó megállapodást írt alá a világ legnagyobb kiadóvállalataival.

Digitális televízió: mi lesz belőle?

2006.11.30.

Az új generációs távközlési hálózatokon, szinte szezonális ütemezéssel, sorra születnek látványos és szemléletfordító szolgáltatások.

A nyugatnál drágábban vesszük a gázt

2006.11.30.

Magyarország a Népszabadság információi szerint a legtöbb nyugat-európai országnál is drágábban veszi a gázt Oroszországtól már jó ideje. Úgy hírlik, a gazdasági miniszter a hosszú távú szerződésekben rögzített, titkos tarifa felülvizsgálatát kérte a Gazpromtól, válasz azonban még nem érkezett.

Mennyibe kerül a lakáshitel?

2006.11.30.

Lakáshitelhez könnyen, gyorsan és olcsón hozzájuthatunk, sokszor még ingyenes értékbecslést, alacsony kamatszintet is ígérnek, sőt, a banki járulékos költségeket is elengedik. Mégis kevesebb hitelt kapunk kézhez, mint amennyire számítunk. Hol bukunk el százezer forintokat?

Az EP kibővítené a román biztosjelölt portfolióját

2006.11.30.

Az Európai Parlament frakcióelnökei Leonard Orban, román és Meglena Kuneva, bolgár biztosjelölt meghallgatását is pozitívan értékelték, ám az EP szerint még mindig nem világos, egészen pontosan milyen feladatköre lesz a többnyelvűségi biztosnak.

Bush elengedné a vízumkötelezettséget az új tagállamoknak

2006.11.30.

George W. Bush amerikai elnök kedden Észtországban bejelentette, hogy azt fogja javasolni a Kongresszusnak, hogy vegye fel a NATO új tagállamait is a vízummentes országok listájára.

Mutogatják a magukét

2006.11.29.

Az online videózás lassan felemészti a tv-nézésre fordított időnket, az ICM által a BBC számára elvégzett közvélemény-kutatás szerint. A gyors technikai honfoglalásnak köszönhetően csak idő kérdése, mikor lesz ez nálunk is hasonlóképp.

Újabb helyen hallgatják le a járókelőket az utcán

2006.11.29.

Az utcai beszélgetések lehallgatására alkalmas, rendkívüli érzékenységű mikrofonok elhelyezésének ötletét mérlegelik a londoni hatóságok, holland mintát követve.

Tolongtak a benzinkút- és hipermarketláncok az egészségügyi tárcánál

2006.11.29.

Háromszáz gyógyszert lehet patikán kívül kapni január elsejétől. Legalábbis a gyorsan változó hatóanyag-lista jelenlegi állása szerint. Az árusítás feltételei már ismertek, de azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mely gyógyszerekről van szó. A nagyobb áruházláncok és benzinkút-hálózatok szinte biztos, hogy beszállnak az üzletbe, a kisebbeknek csak egyötöde tudja majd teljesíteni a feltételeket. A kereskedők ma a minisztériumban egyeztettek.

Megerősített konzuli védelem az európaiaknak

2006.11.29.

A jelenleginél magasabb fokú konzuli védelmet kíván nyújtani az Európai Unió külföldre utazó állampolgárainak az a zöld könyv, amit kedden fogadott el az Európai Bizottság

Az oroszok, az mp3 és a WTO

2006.11.28.

Oroszország és az Egyesült Államok egy forróvonalat hívnak életre, melyen keresztül könnyen és gyorsan gazdát cserélhet a szerzői jogok megsértésére vonatkozó információ a két ország hatóságai között.

Hogyan kerülhetjük ki az illetékfizetést?

2006.11.28.

Miután a házipénztár-adó elvérzett az Alkotmánybíróság előtt, és az Audi hathatós \"lobbitevékenysége\" hatására szolidaritási adó ügyében is részleges visszavonulót fújt a kormány, a Pénzügyminisztériumban újabb bevétel-növelő ötletet húztak elő. Január elsejétől az eddig térítés nélküli (pénz)eszközátadás után illetéket kell fizetni. Kapcsolt vállalkozások esetében, ha a tulajdoni arány eléri a 100 százalékot 21 százalék, ennél kevesebb részesedés vagy független társaságok esetén 40 százalék az illeték mértéke.

Szerzői jogi perekkel bombázzák a Google-t

2006.11.28.

Franciaországban, az Egyesült Államokban és Belgiumban is pert indítottak a Google ellen szerzői jogok megsértése, illetve \"kereskedelmi élősködés\" miatt. A precedensértékű perek ügyében jövőre várható döntés legalább annyira meghatározó lesz, mint a zeneletöltő programoké volt.

A finnek a decemberi csúcson teszik közzé az Alkotmány újjáélesztéséről gyűjtött információkat

2006.11.28.

Elnöksége alatt Helsinki megpróbálta a színfalak mögött feltérképezni az egyes tagállamok álláspontját az EU Alkotmányról. Az eredményeket az elnökséget lezáró decemberi EU-csúcson teszi közzé Matti Vanhahen, finn miniszterelnök.

Öt éven belül közös adóalap lesz az EU-ban?

2006.11.28.

Az európai vállalatok öt éven belül közös adóalapot használva végezhetik tevékenységüket szerte az Unióban – a Bizottság legalábbis ezt reméli.

A tagállamokat nem érdekli

2006.11.27.

Annak ellenére, hogy már 2002 óta hatályos a kéretlen levélszemét visszaszorításának eszközeit meghatározó irányelv, az Európai Unió államai nem teszik meg a szükséges lépéseket a spam-ek visszaszorítása érdekében.

Jogsértő a SWIFT gyakorlata

2006.11.27.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a SWIFT megsértette az európai adatvédelmi szabályokat.

Start programok indulnak a hátrányos helyzetűekért is

2006.11.27.

Kismamáknak, tartósan munkanélkülieknek, iskolázatlanoknak is jár nyártól járulékkedvezmény. A Start Plusz és Extra program keretében az őket foglalkoztató cégeknek két évig kevesebb járulékot kell fizetniük.

Eltűnhet a magnó a kormányülésekről?

2006.11.27.

Nem lesz kötelező hangfelvételt, sem részletes tartalmi összefoglalót készíteni a kormány üléseiről, legalábbis az igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat ezt nem garantálja.

Gázártámogatás APEH-ellenőrzéssel

2006.11.27.

December 11-ig postázzák a gázár-támogatási kérelmekhez szükséges igénylőlapot, melyeket év végéig kell visszaküldeni a Magyar Államkincstárnak. A szűk határidő és a rendszer bonyolultsága miatt többen tiltakoztak. A szociális miniszter szerint azoknak, akinek ez fontos, azoknak elég lesz ez a 20 nap az igénylés kitöltésére. Aki késik a visszaküldéssel, később kapja meg a támogatást, de januárig visszamenőleg.

Folyik a vetélkedés az EU két új ügynökségének székhelyéért

2006.11.27.

2007-ben négy új ügynökség is megkezdi munkáját az EU-ban, melyek közül kettő székhelyét még nem választották ki. A nemek egyenlőségéért létrehozott hivatal Szlovéniában, Szlovákiában vagy Litvániában lehet, a műhold navigációval foglalkozó hatóságra azonban tizenegy jelentkező van.

Jogi lépéseket fontolgat a Bizottság a Deutsche Telekom miatt

2006.11.27.

Akár az Európai Bíróság elé is kerülhet Németország, amiért a Deutsche Telekom – a kormány jóváhagyásával – nem enged hozzáférést riválisainak az új szélessávú hálózatához.

A Legfelsőbb Bíróság szerint is jogellenes volt a Lelkiismeret ’88 Csoport 2003. december 1-ejei gesztenyéskerti tüntetésének rendőrségi feloszlatása

2006.11.24.

A Legfelsőbb Bíróság 2006. november 22-én tartott felülvizsgálati tárgyalásán elutasította Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felülvizsgálati kérelmét és hatályában fenntartotta a Fővárosi Bíróság 2005. december 9-i jogerős döntését, amely megállapította, hogy a BRFK rendőrei jogellenesen oszlatták fel a 2003. december 1-i gesztenyéskerti tüntetést. A BRFK-t hatvanezer forint felülvizsgálati eljárási költség megfizetésére is kötelezték.

EB döntés a fogyasztási adóról

2006.11.24.

A Luxemburgi Bíróság döntése értelmében az internet segítségével külföldön alkoholt vagy dohánytermékeket vásárló uniós állampolgárok hazájukban nem mentesülnek a fogyasztási adó megfizetésétől.

Levelet küld a biztosító a járulékcsalóknak

2006.11.24.

A következő hónapokban figyelmeztetik, áprilistól viszont már csak fizetés ellenében látják el a járulékcsalókat. Addigra minden rendelőben és kórházban lesz olyan rendszer, amely a taj-szám megadása után tájékoztatja az orvost, hogy \"potyautassal\" áll-e szemben vagy sem.

A 13. havi nyugdíj nem, a családi pótlék viszont számít

2006.11.24.

Drasztikusan leszűkülhet a gázár-támogatásra jogosultak köre. Többek között a prémiumot, az árfolyamnyereséget és az ösztöndíjat is bele kell számítani a jövedelembe az ártámogatás igénylésénél.

Még egy lépéssel közelebb az egységes európai jogosítványhoz

2006.11.24.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága megszavazta az egységes európai jogosítványról szóló szabályozást, amely megszüntetné a jelenleg az EU-ban forgalomban lévő 110 féle dokumentumot.

A kisebbségi jogokat kéri számon Románián az EP

2006.11.24.

Az Európai Parlament csütörtökön sürgette Romániát, hogy teljesítse a magyar kisebbséggel szemben fennálló vállalásait, így a kisebbségi törvény elfogadását, az ingatlanok visszajuttatását, az államilag finanszírozott felsőoktatást és a kulturális önkormányzatiság elvének elfogadását.

Normakontrollt kér a Richter NyRt.

2006.11.23.

Szűkszavú közleményben tudatja a Richter NYRt., hogy előzetes normakontrollt kért a köztársasági elnöktől a gyógyszerellátásra vonatkozó törvény okán.

Adóelkerülés törvényesen

2006.11.23.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) saját szaklapjának szerzője világít rá egy olyan adóelkerülési módra, - saját tulajdonú lakás határozott idejű bérleti jogának értékesítése - amelyet csak jogszabályváltozással lehetne megszüntetni

Az Európai Bizottság közös konzulátusokat nyitna

2006.11.23.

Az Európai Bizottság közös európai konzulátusokat nyitna világszerte, hogy segítséget nyújtson a bajba került EU-állampolgároknak. A tervek azonban ellentmondást szíthatnak, mivel azok erőteljesen emlékeztetnek a jegelt Európai Alkotmány passzusaira.

A vállalati mobilitást erősítené McCreevy

2006.11.23.

Nagy-Britannia, Írország és Luxemburg lehetnének Európa „Delaware-ei”, miután Brüsszel meg kívánja könnyíteni a vállalatok számára, hogy bejegyzett irodáikat abba az országba költöztessék, amely jobb üzleti klímát kínál.

Egyelőre nem lesznek kínai doménnevek

2006.11.22.

Az internet kormányzásáért felelős ICANN vezetője szerint a nem latin betűket alkalmazó doménnevek bevezetése az egész internetet veszélyezteti.

Január elején még nem lesz patikaszer az üzletekben

2006.11.22.

Hiába a törvény, január elsején még nem valószínű, hogy kaphatunk fejfájás-csillapítót a benzinkutaknál és a hipermarketekben. Az érintett üzletláncok a részletes szabályozása várnak, addig nem lépnek.

Teljes dohányreklám-tilalom Magyarországon is

2006.11.22.

Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel elfogadta azt a törvénymódosítást, amely tovább szigorítja a dohányreklámokat. Az Európai Unióban 2005. július 31-től tilos minden dohánynemű reklámozása a rádióban (a televízióban már korábban megtiltották), napilapokban, folyóiratokban, sőt az Interneten is.

A Bizottság az energiaszolgáltatók elleni fellépésre készül

2006.11.22.

A Bizottság jelentősen csökkentené az energiacégek dominanciáját az EU áram- és gázpiacán, ezzel is növelve az uniós energiapiac versenyképességét, valamint az energiabiztonságot. José Manuel Barroso erről egy hétfői brüsszeli konferencián beszélt.

Zöld lámpás élelmiszerek jönnek?

2006.11.21.

Az EU élelmiszerosztályozási szabályainak kidolgozásáról szóló viták középpontjában most egy olyan rendszer kidolgozása szerepel, amely a közlekedésből ismert zöld, sárga és piros jelek alkalmazásával mutatná, hogy az adott termék milyen mennyiségű sót, cukrot és zsírt tartalmaz.

A Microsoft támadja a Linux alapú operációs rendszereket

2006.11.21.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a nyílt forráskódú, de Windows alapú programok futtatására is alkalmas Linux rendszerek használói jogdíjat kötelesek fizetni az informatikai világcég szellemi tulajdonának felhasználásáért.

Pályázat a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére

2006.11.21.

A rehabilitációs, illetőleg szociális foglalkoztatás elősegítése, a biztonságos és tartós működés feltételeinek megteremtése érdekében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2006 novemberében pályázatot ír ki költségkompenzációs támogatásra, illetőleg rehabilitációs költségtámogatásra.

Felügyeleti fejmosás a bankoknak

2006.11.21.

Véget vetne a pénzügyi felügyelet az etikátlan hitelezési gyakorlatnak. A hatóság ajánlása szerint a pozitív hitelbírálat előtt nem szabad fölösleges költségbe verni az ügyfelet, később pedig mondvacsinált okokkal díjat emelni.

Mi lesz a beteg „potyautasokkal”?

2006.11.21.

Nem lehet kizárni, hogy 2007 folyamán az eddigi „potyautasok\" közül sok hullik majd ki a társadalombiztosítás rendszeréből. Vagy mert nem tudnak, vagy mert nem akarnak járulékot fizetni.

Szabálytalan Huszein pere?

2006.11.21.

A szabálytalanságok miatt hatályon kívül helyezné a Szaddám Huszein elleni halálos ítéletet a Human Rights Watch.

Az energianövényekre is jár mostantól direkt támogatás

2006.11.21.

Az új tagállamok gazdálkodói is igénybe vehetik a jövőben az energianövények termelésére kifizetett közvetlen jövedelemtámogatásokat – döntöttek hétfőn az EU-tagországok agrárminiszterei.

Mp3 és ATM

2006.11.20.

A brit hatóságok elfogtak egy bűnözőt, aki mp3 lejátszója segítségével rögzítette az ATM-eken lebonyolított tranzakciók adatait, majd ennek felhasználásával hamis bankkártyákat készített.

A búvár és a háziasszony

2006.11.20.

A búvárok, az ejtőernyőzők, a vadvízi evezősök csak pénzért gyógyíttathatják sportsérüléseiket. Ha a htb-k pedig tb-t akarnak, akkor fizetni kötelesek.

Új nevet, új adatokat és új lakhelyet is kaphatnak a védett koronatanúk

2006.11.20.

Mind több tanú kerül be a rendőrség tanúvédelmi programjába, hogy megváltoztatott néven, új lakhelyre költözve eltűnhessen a bosszúra készülő bűnözők elől. Többüket külföldre menekítették, ott a programból végleg kiszakadva kezdtek új életet. A szolgálat jelenleg csaknem harminc emberrel foglalkozik.

Nyomoznak a terézvárosi politikusok ügyében

2006.11.20.

Ahogy arról a hvg.hu már többször beszámolt, a világörökség részét képező Andrássy úton a hatodik kerület talán legértékesebb ingatlanjai valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cserélnek gazdát. Ez másoknak is feltűnt. Terézvárosi önkormányzati képviselők ellen nyomozást rendelt el a Legfőbb Ügyészség, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ha a vád bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az önkormányzati politikusokat nem illeti meg a mentelmi jog.

Harmonizálná a hagyatéki ügyek intézését az EP

2006.11.20.

Az örökösödési eljárások egyszerűsítésével és az európai öröklési bizonyítvány bevezetésével a képviselők szerint csökkennének a tagállamok jogrendszerei közötti különbségek, és számos, határokon átnyúló hagyatéki vitának is elébe lehetne menni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000